Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Father's Day

Clipboard files copy/paste, filen...

Boardgame-uri despre cuvinte

Care-i treaba cu Reddit-ul? (nu m...
 Diferente diferentiale

Finala Eurovision 2024

De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...
 Back-up box Fronius ?

Router de la Digi nu face fata la...

Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...
 Aplicatii PV Huawei Sun

Istoric deplasari - GPS

Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...
 

Sa ne ferim la munte

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
ursus

ursus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 22.07.2007
De mic am plecat cu cortul la munte. Fiind cu ai mei, o faceam cu masina, in locuri special amenajate de camping. De doi ani plec cu prietenii pe unde e mai putin populat: Intrarea la Cheile Zanoagei, lacul vidraru... In ultima vreme ursii au inceput sa coboare si sa atace. Ce masuri de precautii pot fi luate, cum am putea s n ferim de ei , sa-i evitam. Cum sa reactionam daca dam peste ei. Putem folosi petarde, sirene? Aceleasi intrebari si despre alte vietati: rasi , vipere, etc etc.

#2
stk

stk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.12.2006
Sincer nu am auzit de cazuri de ursi care "ataca".

Ursi haituiti care raspund, da.
Ursi care sunt atrasi de mancarea din cort si se servesc din ea, da.
Ursi care fara motiv "ataca" omul, nu.

Cu cortul, cea mai buna aparare este actiunea preventiva; trebuie sa stii ce ar putea sa caute un urs la tine in cort, si drept urmare sa ai grija sa nu ai asa ceva in cort. In primul rand, macare; dupa aceasta vin chestiile aditionale: bomboane, dropsuri, ciocolata, miere, dar si creme de fata, pasta de dinti si in general orice cu miros mai aparte care ar putea fi luat drept "comestibil".  Chiar si vasele in care ai gatit/mancat, si tacamurile.  Le faci pe toate pachet, si le agheti cat mai sus - si mai departe de cort.  O funie adusa special pt asta prinde bine.

A se lua in considerare si chestiile care pot fi impregnate cu miros de mancare: nu gatiti in cort (si nici "sub veranda"), nu va stergeti mainile de haine (sau si mai bine, nu lasati hainele cu care ati gatit/mancat in cort).

O chestie poate fi chiar lasatul de haine "cu miros uman" in cort: sosete bine purtate, lenjerie, etc; poate suna ... ciudat, dar ursii chiar nu sunt interesati de mirosul nostru.

Cam asta ar fi. Imi aduc aminte de o tura prin bucegi; am trecut si prin Padina, si cand am coborat din padure ... ne-a izbit un miros puternic de gratare si carne prajita.  Eu sa fi fost urs ... sigur as fi verificat zona.  Si de fapt divers, chiar trecuse ursul cu o seara inainte; am povestit cu niste prieteni, un cort de langa ei a fost "sfasiat" de urs - motivul: o punga cu carne in cort.  Apai asa, sa tot traiesti.

Cu alte cuvinte, nu ii chemati, ca de ocolit va ocolesc ei.

Edited by stk, 22 July 2007 - 21:04.


#3
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004

 stk, on Jul 22 2007, 22:04, said:

..
O chestie poate fi chiar lasatul de haine "cu miros uman" in cort: sosete bine purtate, lenjerie, etc; poate suna ... ciudat, dar ursii chiar nu sunt interesati de mirosul nostru.

....
Corect, pai dupa o zi de mers, adidasii/bocancii pot fi adevarate arme chimice pentru orice animal :D . Cei mai periculosi pe munte sunt haitele de ciobanesti cand e ciobanul departe, astia nu te lasa in pace cu una cu 2....
Eu n-am vzut ursi pe munte si am mers destul, dar am vazut la cota 1500 si in Brasov, nu puteam sa zic ca-s agresivi deoarece lumea se poza cu ei, ba am vazut incontienti ce faceau pariuri ca pot sa-i atinga si chiar au castigat :rolleyes: - ursii erau preocupati sa manance din gunoaie si nu sa se dea la oameni.
Bunicul mi-a povestit ca o data s-a intalnit cu ursul pe o poteca abrupta, ursul voia in fata, el si amicul lui tot asa... au stat cam 5 minute s-au tot uitat unii la altii, pana la urma ursul a cedat si a coborat pe versantul absurd (injurand in gand probabil :lol: )
Deci si eu cred ca daca nu sunt provocati, ursii nu ataca !

#4
khrypt

khrypt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 27.05.2005
ok, ursu ca ursu... dar de restu'?
vipere? rasi? alte animaluri? plec si io vreo 2-3 zile la munte, si nu prea stiu ce si cum...
Nu pot sa iau pe caldura asta bocani inalti si cine stie ce pantaloni cu platose. Sau nu prea exista pericolul de a da peste vipere. De ras, banui ca se aplica regula ursului.
So, s-a intalnit careva cu vipera?

#5
Jacques

Jacques

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,294
  • Înscris: 08.08.2005
Dupa cate stiu viperele sunt in muntii din partea de sud-vest a Romaniei (Banat), asa ca daca te duci pe acolo poti avea nesansa sa dai de ele, altfel.. nu prea. Rasi? Nu sunt nici d-astia. Stai linisit ca posibilitatea sa te intalnesti cu un animal periculos e destul de redusa, ca in afara de ursi, altele nu prea gasesti.

#6
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
Vipere sunt si in Carpatii Meridionali si Orientali. Cum sa te aperi de ele? Mergi cu bocanci si pantaloni lungi. Se poate merge lejer cu bocanci si vara!
Si daca vezi unul, nu te joci cu el. :)

Eu am atins - evident din greseala - o sarpe (vipera sau nu, n-am studiat) cu mana in Piatra Craiului. Din fericire eu am reactionat rapid, iar sarpele nu a reactionat in nici un fel... Nu m-am simtit prea bine dupa acel incident, dar cand ma duc la munte nu prea ma gandesc la serpi. Mai degraba la traseu si cateodata la ursi, ca sunt la moda. :)

Mai sunt si alte animale periculoase (lupi, mistreti, vulpi - daca sunt turbati), dar nu cred ca trebuie sa faci grija din cauza lor, ca atacurile sunt rare sau inexistente. Daca nu mergi chiar la observarea lor cu oamenic are cunosc zona si cunosc obiceiul animalelor, va fi greu sa te intalnesti cu animale salbatice periculoase.

Edited by amandigi, 23 July 2007 - 23:32.


#7
khrypt

khrypt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 27.05.2005
ok, mercic. sper sa nu ating nimic din greseala.

#8
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
Tocmai am vorbit cu prieten care s-a intalnit cu ursul zilele trecute pe poteca Busteni-Valea Cerbului. Spune ca ei urcau dimineata cand un grup de pantofari deja cobora, si spuneau ca s-au intalnit cu un urs pe poteca. Ursul privea pe ei, ei priveau pe urs, si dupa un timp s-au retras. Prietenul meu a continuat traseul, vorbind cu partenerul lui de tura cu voce normala, dar nu urland. La vreo 20 de minute au vazut cum ursul a trecut poteca si a disparut in padure. Se pare ca era un urs cu comportament normal. :)
Deci e cum a spus stk si rvic77.

#9
stk

stk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.12.2006
in general e asa cum am zis si eu.  dar sa nu uitam ca totusi, ursii sunt animale salbatice, cu comportament imprevizibil.  nu stii peste cine a dat ursul inainte de a te vedea pe tine; poate a fost alungat cu pietre de un alt grup de "oameni de bine", caz in care ... nu stii cum reactioneaza.  cel mai bine e sa il lasi in pace; daca te poti retrage tu, retrage-te incet; daca (cam greu de grezut, dar sa zicem ca se intampla) il observi tu inainte ca el sa te observe pe tine, intoarce-te inapoi si ocoleste zona.  eventual fa-ti simtita prezenta, dar intr-un mod ne-ostil (cam greu, dar daca nu ai ce face ...).  nu e cazul de facut pe vitejii si scos aparatul foto, tras cu blitzu' dupa urs, si faze din astea.  zic si eu, poate la unii le-ar trece asta prin minte ...

in rest, repet iar, "in mod normal" nu ai de ce sa tremuri de frica ursului.  cateva mici precautii, si poti sa nu iti faci probleme.  probleme mult mai mari iti pot face vremea - si prostia omeneasca.  nu neaparat in aceasta ordine.  mai sunt si viperele, intr-adevar, care sunt mai greu de observat; pentru aceasta - bocanci, pantaloni lungi, si chiar si parazapezi (eventual model mai scurt, de vara).

Edited by stk, 24 July 2007 - 22:03.


#10
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
E un banc in maghiara... Secuiul il invata pe fiul despre cateva lucruri importante in viata:
1. Berea nu e bautura.
2. Femeia nu e om.
3. Ursul nu e jucarie.

#11
khrypt

khrypt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 27.05.2005
yup, am fost la munte. frumooooos rau de tot.
am urcat din busteni cu telecabina la babele, de acolo am mers la Omu (prima data cand imi dau seama ca am rau de inaltime, am cam ametit pe o portiune destul de expusa). drumul pana la Omu e pitoresc, incantator, si zilele astea vremea a fost chiar frumoasa. am innoptat acolo, iar dimineata la prima ora am vazut 2 Capre Negre. De aici am precat spre Poiana Izvoarelor via Cabana Malaiesti. Numa ca am ales un traseu (necunoscatori fiind...) ... am coborat prin Hornul Mare(parca ii zice) pe la Saua Hornurilor. Ajuns si la Malaiesti, intregi, dar rupti de oboseara si oarece emotii (Hornu' ala...). De aici am plecat pre Poiana prin Pichetul Rosu. Bai ce traseu, cu multe sitatii delicate la urcare, cu parame, cu lanturi cu vai abrupte si risc destul de ridicat de cadere. Nu mi-a mai stat deloc capul la vreun animal salbatic potential periculos. Traseul iti mananca toata atentia. Insa foarte frumos, regret enorm lipsa unui aparat foto. In fine, am ajuns la Pichet, si e aici, plimbare curata pana la Poiana, intalnire cu turma de oi... si atunci mi-am adus aminte ca mai degraba ma tem de canii de stana. Am stat locului pana a trecut toata turma (si de oi si de caini... ca erau destui) si intr-un final am ajuns la Poiana unde am si innoptat. A treia zi de munte, am plecat spre Gura Diham, drum destul de abrupt (nu cred ca pune probleme celor dedati cu muntele), dar poteca lata, oareum reconfortanta dupa de potecutze la limita limetelor urcasem/coborasem spre Poiana. In fine mai fusesem odata pe aici, parea si mai familiar. Cand, aud ceva trosnituri in partea stanga. Ma opresc locului si caut cu privirea (deja simteam un siroi rece pe spate), si va ditai Ursu', care alerga pe versant, noroc ca in directia opusa deplasarii noatre. Am facut liniste si ne-am continuat drumul. Nu peste mut timp intalnim un grup de drumeti care ne-au intrebat daca am vazut urs, noi zicem ca da, ei zic ca au intalnit 2 tineri care alergau de mama focului mai in vale ca vazusera si ei un pui de urs. Am facut ochii cat cepele, ne-am luat ramas bun, si am continuat coborarea. Ajunseram la Gura Diham intregi, si ne intalnim cu tinerii ce fugisera pe traseu. Ne-au spus ca mai la vale, alt grup vazuse alt urs, mare.
In fine, cu toate emotiile si sperieturile, cu ursu' vazut, eu nu cred ca trebuie sa ne ferim de munte. Muntele este un leagan de civilizatie, unde toata lumea se saluta, se respecta, se dau sfaturi, mana de ajutor...

O sa ma intorc. Probabil ca iar o sa ma inspaimant la vederea vreunui urs, dar e muult prea frumos. Cel putin la Malaiesti e mirific.
Pana una alta, nu va feriti de munte. Mergeti pregatiti sa fiti civilizati si veti savura din splendoare.

#12
Ivanna

Ivanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 10.01.2007
In caz ca te musca o vipera, aproximativ  cat timp ai la dispozitie pana pana ce veninul incepe si iti afecteaza in mod ireversibil organismul? Ce e bine sa faci dupa ce te-a muscat? Care sunt pasii care trebuie urmati pt a incetini/ameliora efectul veninului?

#13
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
In mod normal muscatura unei unor vipere nu ucide un om sanatos, dar nu recomand sa incercati acest lucru. :) Cel mai important lucru este calmarea pacientului (ca fluxul sanguin sa fie lenta, astfel veninul nu e transportat rapid in tot organism), si transportarea cat mai rapida in spital, fara ca pacientul sa depuna eforturi fizice mari (inca o data, astfel bate mai tare inima, sangele curge mai rapid, veninul curge mai rapid si ajunge la organe diferite).
VEzi http://en.wikipedia....nakebite_(bite) pentru informatii despre muscaturi de serpi.

Vipera cea mai periculoasa de la noi: http://en.wikipedia....ipera_ammodytes

Edited by amandigi, 30 July 2007 - 20:13.


#14
cocaine

cocaine

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 03.06.2006
Ok, dar nimeni nu a spus care este cea mai buna aparare in cazul in care ursul decide sa te atace? Nu prea cred ca are vreun sambure de adevar faza din desenele animate cand cei atacati de urs 'fac pe mortul'. Eu unul am o teama exagerata fata de urs si doresc sa stiu care este cea mai buna strategie de adoptat in cazul in care sunt atacat de urs, sau imi da semne de avertizare.

PS: Din cate retin din ce am mai vazut pe la Discovery, ursoaicelor cu pui nu prea le trebuie motiv sa te atace.

#15
stk

stk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.12.2006
Daca ursul (sau ursoaica) chiar decide sa te atace ... atunci nu prea exista aparare buna.

Faza cu "facut pe mortul" e interpretata oarecum eronat; ursii se hranesc bine merci si cu mortaciuni, deci nu e cazul sa pari prea mort :)  In schimb e bine sa te ghemuiesti, sa ii dai de inteles ca nu esti un pericol (!), sa iti acoperi capul si gatul cu mainile, si sa ramai cu burta la pamant (spatele sa zicem ca e ceva mai rezistent);  daca vrea sa vada ce e cu tine si incepe sa te intoarca, tu sa te rostogolesti inapoi cu burta la sol.  Bine, toate astea is frumoase in teorie; in practica prea putini au avut "norocul" sa experimenteze asa ceva.  Daca ursul e doar curios, probabil scapi; daca e furios ... atunci numai norocul extrem te mai poate ajuta.  Dar cum am mai zis, is prea putine cazurile cand ursul ataca fara motiv (eu unul nu am auzit inca de asa ceva; in schimb am auzit de cazuri de genul "hai sa ii facem poze", "uite ce pui de urs dragut; hai sa il luam cu noi" si alte idiotenii specifice).

In cazul in care ursul este aproape de tine si iti da semne de avertizare si ai ceva timp, atunci e bine sa te retragi.  Daca ai rucsac, il abandonezi la locul faptei - ursul poate e atras de mancarea din rucsac, sau oricum poate va fi curios ce e inauntru si mai castigi timp - dupa care te indepartezi incet, de preferat cu spatele (si cu fata la urs) avand grija sa nu intri in panica, sa nu faci miscari bruste, etc.  Cand esti inafara ariei lui vizuale, poti sa te intorci si sa o iei la fuga.  Dupa rucsac sa nu iti treaca prin minte sa te intorci prea curand; daca chiar ai/aveai lucruri importante in el, asteapta macar cateva ore daca nu pana a doua zi.

Bine, amu tot ce am scris mai sus e pura teorie adunata din pataniile altora.  In practica ... inspiratia de moment conteaza.  Totul e sa nu intri in panica, caci atunci poti reactiona stupid si cu rezultate pe masura.

#16
stk

stk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.12.2006
Weekendul asta am innoptat pe un varf de munte, la distanta de vreo juma de ora ("pe celalalt varf") de o stana;  seara nu s-a prea vazut multa activitate la stana, si oricum parea departe, asa ca nu mi-am facut probleme.  Dimineata ies si eu la "chemarea naturii", tocmai la timp sa vad o haita de caini ciobanesti (vreo 5-6) alergand de zor spre noi.  Turma de oi era mai departe, dar cainii isi faceau datoria ...

Nu am avut prea mult timp sa reactionez, dar am avut noroc ca in jur erau niste lemne lasate de altii (facusera foc, probabil); am luat un par mai lung si mai gros, m-am proptit bine in el si am asteptat cainii; mai aveam si ceva resturi de paine, pe care le-am aruncat spre caini.  Painea si-a facut efectul, in sensul ca s-au mai calmat, dar din pacate s-a terminat repede si ... altceva nu prea mai aveam.  Ciobanul era destul de departe, venea incet si schiopata;  pana a sosit ciobanul, tot ce am putut face a fost sa ii "tin la respect" cu parul, sa am grija sa nu imi ajunga in spate si sa ii pastrez mereu "sub ochi".  Pana la urma a sosit si ciobanul, i-a alungat, am stat la povesti, etc.

Concluzii dupa "experiment": nu are rost sa intri in panica, ca nu te ajuta cu nimic; e de dorit sa ai o bota cat de lunga si groasa la indemana (dar functioneaza foarte bine si cu un bat de trekking, "verificat" ulterior dupa ce ne-am strans cortul si iar au sarit la noi); cainii nu asculta intotdeauna de cioban (mai ales de la distanta) - pentru ei, turma e sfanta si nu te doresc in preajma ei; nu ii scapa niciodata de sub ochi - vor incerca sa te inconjoare, dar nu trebuie sa le dai ocazia;  cainii se pare ca au un respect deosebit fata botele intreptate spre botul lor - incearca sa ai macar una la indemana (am mai zis asta? :) )

Toate astea s-au intamplat pe un varf mai putin umblat; au fost si zone in care nu am avut chiar nici o treaba cu cainii de stana.

#17
stk

stk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.12.2006
A, ca o completare; l-am intrebat pe cioban daca are probleme cu ursii; a cam clatinat din cap, zicea ca ursul vine mai rar, si daca vine nu prea ia oi; probleme mai mari le-ar avea cu lupii  (vin cate 2-3, dar si cate unul singur).

#18
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,610
  • Înscris: 20.10.2006

 stk, on Jul 31 2007, 09:56, said:

Daca ursul (sau ursoaica) chiar decide sa te atace ... atunci nu prea exista aparare buna.

Faza cu "facut pe mortul" e interpretata oarecum eronat; ursii se hranesc bine merci si cu mortaciuni, deci nu e cazul sa pari prea mort :)  In schimb e bine sa te ghemuiesti, sa ii dai de inteles ca nu esti un pericol (!), sa iti acoperi capul si gatul cu mainile, si sa ramai cu burta la pamant (spatele sa zicem ca e ceva mai rezistent);  daca vrea sa vada ce e cu tine si incepe sa te intoarca, tu sa te rostogolesti inapoi cu burta la sol.  Bine, toate astea is frumoase in teorie; in practica prea putini au avut "norocul" sa experimenteze asa ceva.  Daca ursul e doar curios, probabil scapi; daca e furios ... atunci numai norocul extrem te mai poate ajuta.  Dar cum am mai zis, is prea putine cazurile cand ursul ataca fara motiv (eu unul nu am auzit inca de asa ceva; in schimb am auzit de cazuri de genul "hai sa ii facem poze", "uite ce pui de urs dragut; hai sa il luam cu noi" si alte idiotenii specifice).

In cazul in care ursul este aproape de tine si iti da semne de avertizare si ai ceva timp, atunci e bine sa te retragi.  Daca ai rucsac, il abandonezi la locul faptei - ursul poate e atras de mancarea din rucsac, sau oricum poate va fi curios ce e inauntru si mai castigi timp - dupa care te indepartezi incet, de preferat cu spatele (si cu fata la urs) avand grija sa nu intri in panica, sa nu faci miscari bruste, etc.  Cand esti inafara ariei lui vizuale, poti sa te intorci si sa o iei la fuga.  Dupa rucsac sa nu iti treaca prin minte sa te intorci prea curand; daca chiar ai/aveai lucruri importante in el, asteapta macar cateva ore daca nu pana a doua zi.

Bine, amu tot ce am scris mai sus e pura teorie adunata din pataniile altora.  In practica ... inspiratia de moment conteaza.  Totul e sa nu intri in panica, caci atunci poti reactiona stupid si cu rezultate pe masura.

Ai uitat ceva, in afara de vipere, aproape orice animal se sperie de ceva care face galagie/flacari imense.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate