Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

HDD Server Retea sau NAS ( Network Attached Storage )

- - - - -
  • Please log in to reply
120 replies to this topic

#37
Tigerus

Tigerus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 12.04.2007
Multumesc pentru raspuns.
Exact pe acet model lucrez in prezent (2 buc) + 2x500 acelasi model, mai vechi. Ca o paranteza cu ultimul am mari probleme la service MARKETONLINE: timp de acces la scriere de peste 10 ori mai mare decat la celalalt (32 ms), viteza de scriere de 10 ori mai mica interfetele esata si usb nu func si totusi ei spun ca e OK. In sfarsit...
Exista protocoale de retea pt firewire, e OK, am comp. conectate pe firewire dar situatia e nebuloasa mai departe. Evident comp le leg in serie pe porturi diferite. Am comandat un hub firewire dar e posibil sa nu fie tocmai hub. E posibila oare o conectare in stea? Pana vine pot sa fac doar speculatii.
Problema mea este urmatoarea: exista un hdd de retea IEE1394? Gasisem ceva promitator de LaCie cu hub firewire dar... nu se mai fabrica si oricum nu stie nimeni daca mergea in retea firewire.
Cu netul de 1G de la GIGABYTE situatia nu e prea roza, rata de transfer teoretica e de 1000Mb/s adica 125MB/s ceea ce e peste cerintele mele si peste ce ofera firewire (400/800). Chestia e ca NU ofera o rata de transfer sustinuta si asta la captura e critic. Apar dropuri si blocaje... Am tot incercat diverse trucuri, am intrebat si in cele din urma am postat aici, poate nu sunt singurul care vrea asa ceva.

#38
neocreatio

neocreatio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 482
  • Înscris: 13.07.2004
NAS @ Home este de folos daca ai mai multe terminale si accesezi date comune fara sa vrei sa pornesti 2 computere. Altfel nu cred ca isi are rostul. Un RAID 1 din 2 discuri mari sau un RAID 5, daca ai nevoie de spatiu de stocare mai mare de 1 TB, este suficient pe computerul tau, binenteles daca MB stie RAID. Recomandat este sa ai un controller care sa stie RAID hardware (e diferenta mare intre SATA RAID on MB si RAID pe un controller dedicat - 3Ware, Adaptec, ARECA, etc.)

Pe de alta parte, NAS @ Work... it's a must ! Aici e nevoie de multe date (ce necesar de stocare, cate accese simultane, etc.) ca sa poti diferentia intre tipurile de echipamente.

Edited by neocreatio, 03 September 2008 - 21:02.


#39
Corbu'

Corbu'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 587
  • Înscris: 17.09.2004
Salutari la mesterii NAS-urilor. Am o mica problema si sper sa ma puteti ajuta: imi trebuie un NAS / RAID 1 box pentru uz personal si am mai multe nedumeriri inainte sa imi aleg un produs anume. Securitatea datelor este obligatorie (RAID 1), se vor stoca pe el poze si filme de vacanta/familie, fisiere importante, filme, imagini DVD-uri (deci si fisiere mari), pe scurt orice necesita LONG term storage. Insa am niste nelamuriri:

1. Iau in calcul cazul mai extrem > se strica cumva NAS-ul (se arde placa de baza, etc, scenariile pot fi multe). Hardurile sunt OK, pot sa scot unul din harduri, il pun intr-un PC si accesez datele? Teoretic ar trebui sa fie posibil, controllerul de RAID 1 nu are treaba decat cu duplicarea datelor, nu se face nici o paritate pe discuri, etc. Zic bine sau ma insel?

2. File Systemul de pe hardurile din NAS. Ca sa fiu ferit de probleme in cazul punctului 1. si sa pot accesa hardul intr-un PC obisnuit, sistemul de fisiere de pe hard ar trebui sa fie NTFS. Dar aici incepe nebuloasa pentru mine, din ce vad toate NAS-urile cu RAID 1 vin cu firmware de tip OS miniLinux cu propriul sistem de fisiere. Cu alte cuvinte conectez hardul la un Windows PC si ciuciu date, nu le pot accesa. Caut deci un NAS gigabit cu RAID 1 cu filesystem NTFS si fiind pentru home use trebuie sa aibe pret decent. Singurul lucru ce as aprecia si as fi dispus sa platesc in plus ar fi posibilitatea de a accesa datele remote prin intermediul internetului.

Nu am experienta cu asa ceva, in principiu imi trebuie ceva basic ca functii, dar pe care te poti baza, fara bube de protocoale, bolcari, reseturi, etc. Am cautat un pic si am gasit doua produse ce sa zicem ca ar merge, dar nu inteleg inca cum e treaba cu sistemul de fisiere, este sau nu NTFS.

Iomega? StorCenter? ix2 Network Storage >lumea e multumita de el, viteza OK, are print server, dar nu poti accesa nimic online, doar in retea. Hardurile sunt inchise in cutie, nu se poate umbla la ele fara sa pierzi garantia, pana la urma nu e asa de important. Dar iarasi ajung la punctul 2. cum poti afla daca e NTFS sau nu?

Synology DS207+ Diskless System 2-bay SATA NAS Server> vine gol fara harduri, poti pune in el ce HDD vrei, are configurare si acces online, pare mai avansat decat varianta Iomega, dar si costa mai mult daca iau in calcul si hardurile. Firmware miniLinux, iarasi nu stiu nimic de filesystem.

In speranta ca ati inteles ce nevoi am si ce as vrea de la o cutie din asta, astept sfaturile voastre.

Edited by Corbu', 12 December 2008 - 11:42.


#40
neocreatio

neocreatio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 482
  • Înscris: 13.07.2004
Pai e simplu: duci echipamentul la garantie, il inlocuiesti, apoi pui doar HDD urile la locul lor, si... voila !... , nu tre sa iti bati capul cu tipul de partitii. Asta in caz ca nu se ard si hardurile.
Macar unu sa supravietuiasca ! :)

#41
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
1. Da
2. Exista drivere pentru Win' sa sa poti accesa ext2 sau ce o mai fi.
Si in plus, te mai uiti si pe documentatie :). Pentru Synology DS207: *  EXT3    * FAT (External Disk Only)    * NTFS (External Disk Read Only)

#42
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005
salut!

     nu am lucrat cu nici un NAS pentru utilizare @Home, doar cu cele Business, dar principial lucreaza la fel. Astfel nu te intereseaza ce tip de OS are. E doar pentru managementul lui si nimic mai mult. In reteaua in care il conectezi poti avea diferite OS pe statii, fara sa apara probleme. Un NAS poate fi privit ca un FileServer. Gandeste-te ca si pe telefoanele mobile sunt diferite OS-uri (unele proprietare diferitilor producatori) si totusi exista posibilitatea ca acestea sa fie conectate la PC.
     Daca se defecteaza controllerul RAID sau un disc din matrice nu poti lua disc si sa il pui independent in alta parte. Trebuie sa schimbi controllerul cu unul identic sau cu functionalitati asemanatoare, dar de la acelasi producator (in cazul defectarii controllerului) sau sa inlocuiesti HDD-ul defect.
     Mai multe informatii ar putea sa ofere starpom.

Cu respect,
EU

Edited by sfantu.dracu, 16 January 2009 - 10:44.


#43
starpom

starpom

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,953
  • Înscris: 06.09.2006

View PostAries(ro), on Jan 16 2009, 01:14, said:

1. Da
2. Exista drivere pentru Win' sa sa poti accesa ext2 sau ce o mai fi.
Si in plus, te mai uiti si pe documentatie :). Pentru Synology DS207: *  EXT3    * FAT (External Disk Only)    * NTFS (External Disk Read Only)

majoritatea hardurilor externe cu interfata USB si FireWire pentru win mileniun/xp/vista nu necesita drivere. driverele se instaleaza doar pentru interfata din pc in rest ele au un protocol universal de comunicatie. in ceea ce priveste NAS si SAN este alta intrebare. NAS si SAN sunt hardurile conectate prin LAN sau iSCSI. cele conectate prin LAN nu necesita drivere iar ele sunt accesate prin conectare cu adresa IP obtinuta manual sau de la DHCP. in retea ele se vad ca share de la un calculator cu sistem de amplasare a fisierelor de tip NFS(network file system). real in cutiile ale este un microcalculator cu procesor ARM cu tactare intre 200 si 800MHz. 32-256 RAM, diferite porturi comunicatie si interfete fizice Pata sau SATA. ca system de operare se fososeste Linux diferite modificatii dar daca doriti in cateva ore va puteti configura acele device cum doriti. systemul de amplasare a fisierelor este de obicei ext2/3. transferul de date la device-urile pentru "popor" este limitat in jur de 2-5 MB in dependenta de model. in ramura se spune ca este bootlenecked. dupa recompilarea driverelor de retea cu schimbari in tactarea procesorului se poate obtine triplarea vitezei.

eu personal am pe un asa device, web server, ftp server, bit torrent client si alte bunatati.

#44
vali_c

vali_c

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 09.04.2007
o problema asemenatoare cu cea a domnului corbu' am si eu...cu niste mici diferente:
am o retea la birou alcatuita din 2 desktop-uri, 2 imprimante cu interfata ethernet si 6 laptop-uri pe wireless.
stocarea momentan se face pe un win2003 server cu raid...nu stiu de care - server neadministrat de nimeni - si prin urmare cu problemele lui (serverul e al altei firme din cladire)
ce m-ar interesa pe mine este o solutie nas cu raid cu 2 hdd care sa-mi permita sa tin toate fisierele de lucru intr-un singur loc. voi stoca in principal fisiere cad cu statiile de lucru setate sa salveze cam la 2 min (salvarile automate le pot face si pe statiile individuale)
ar fi de preferat un echipament care sa includa si router wireless insa nu e obligatoriu...

p.s.: sa se gaseasca pe piata romaneasca!

#45
eBE

eBE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 30.03.2003
Cu tot respectul, este deranjant cand cineva vine si cere o solutie fara nici un fel de propunere . Speram ca acest topic sa se rezume la experiente proprii si idei noi si nu la consultanta in achizitie.
Cand gasesti o solutie pentru problema ta, te rugam sa vii sa ne prezinti si noua si eventual sa vii cu intrebari legate de model sau specific tehnice.

Bafta

#46
lmax25

lmax25

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 16.11.2007
Ce parere aveti despre : 4500MGB Quad Bay Raid Pro ?
Il gasiti aici : http://www.galaxymet...0_mgbr_pro.html

#47
true

true

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 31.07.2003
A aparut QNAP si la noi.
Am vazut un articol unde scria ca e distributi distribuit in Ro de Genesys.
Am intrat la ei pe site... insa preturi NU au acolo... trebuie sa suni... !!!???? WTF???  :huh:

Edited by true, 10 April 2009 - 14:52.


#48
IdI1

IdI1

    ?????!!!!!!????

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,599
  • Înscris: 01.12.2007
Pt cine vrea un NAS home, simplu, propunerea mea sunt routerele Asus WL-500W sau WL-500g Premium ( sau alt producator ),  enclosure USB cu HDD formatat in FAT32( recomandabil ar fi  EXT3, dar pentru cazul in care se buseste  alta componenta decat HDD-ul si nu prea are omul  habar de IT, FAT32 este solutia pentru a incerca o copiere a datelor) , un UPS pt router si enclosure ar fi recomandabil. Datele pot fi accesate si remote, dupa configurarea routerului in acest sens.  

  Asta daca vorbim de o solutie, simpla, adevarat home use, ce am citit pe aici in mare parte se duc catre zona business.
  Daca se mai si joaca putin cu firmwareul de la routere, tinand cont ca au cate doua USB 2.0 , poate obtine mult mai multe decat cu firmware-ul original.  Va recomand si aria de networking pentru a gasi fiecare solutia care i se potriveste

#49
enderlabs

enderlabs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 09.08.2005

View Posttrue, on Apr 10 2009, 15:48, said:

A aparut QNAP si la noi.
Am vazut un articol unde scria ca e distributi distribuit in Ro de Genesys.
Am intrat la ei pe site... insa preturi NU au acolo... trebuie sa suni... !!!???? WTF???  :huh:

Am intrat si eu pe site la ei. Oricum Genesys nu vinde direct la persoane fizice (sau chiar la firme cu care nu au contract).
Stie cineva cum se poate cumpara un Qnap din Romania ?

Eu m-am orientat la : Qnap 439 PRO



View PostIdI1, on Apr 12 2009, 09:47, said:

Pt cine vrea un NAS home, simplu, propunerea mea sunt routerele Asus WL-500W sau WL-500g Premium ( sau alt producator ),  enclosure USB cu HDD formatat in FAT32( recomandabil ar fi  EXT3, dar pentru cazul in care se buseste  alta componenta decat HDD-ul si nu prea are omul  habar de IT, FAT32 este solutia pentru a incerca o copiere a datelor) , un UPS pt router si enclosure ar fi recomandabil. Datele pot fi accesate si remote, dupa configurarea routerului in acest sens.  

  Asta daca vorbim de o solutie, simpla, adevarat home use, ce am citit pe aici in mare parte se duc catre zona business.
  Daca se mai si joaca putin cu firmwareul de la routere, tinand cont ca au cate doua USB 2.0 , poate obtine mult mai multe decat cu firmware-ul original.  Va recomand si aria de networking pentru a gasi fiecare solutia care i se potriveste


Revenind la recomandarea ta eu deja am WL-700 Ge care are un HDD de 250 GB incorporat si-l folosesc ca NAS. Numai ca vreau mai mult spatiu. Overall pentru cine are nevoie de mai putin spatiu recomandarea ta este f buna.

#50
rokomoko

rokomoko

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 19.04.2009
Eu am un Thecus N1200 cu un Seagate 500GB NS in el si imi satisface perfect necesitatile retelei de 5 calculatoare si 2 camere IP. Am avut un N199 pana acum o luna si a mers destul de bine si acela dar N1200 se misca mult mai bine. Il recomand cu caldura. Se configureaza superusor are 5 porturi ethernet (1WAN+4LAN), doua porturi USB 2.0, si un port eSATA si merge si wireless cu un dongle pe USB. Copiaza rapid (one-click) orice stick usb (am testat de 1GB, 2GB, 4GB, 8GB si 16GB si a mers fara cusur) si se poate si expanda capacitatea prin portul eSATA cu un hdd extern inclusiv in raid.
Ca sa nu mai spun ca pretul este mai mult decat OK (N199 ~ 400lei, N1200 ~ 800lei)

#51
enderlabs

enderlabs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 09.08.2005
Am cumparat pana la urma NAS-ul QNAP 439 PRO. Il aduce in Romania Genesys.
Pentru impresii si detalii ma puteti apela pe PM sau email.

Overall sunt f incantat de el pana acum. Face toti banii si sper sa faca si mai multi prin economia la energie electrica.

#52
eBE

eBE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 30.03.2003
Pai lasa impresiile aici :)
Folosesti NAS-ul intr-o retea centralizata cu un server AD ?
Daca nu, cum apelezi share-urile din retea ?
Folosesti functiile de back-up ? Vad ca in specificatii are suport pentru Symantec Backup Exec la care tocmai ma gandesc sa cumpar niste licente. Aparatul asta ar putea fi o solutie pentru nevoile mele actuale.
  
  In acest moment studiez si eu o solutie pentru back-up automat si centralizat pentru de 20 utilizatori
  Momentan inca nu am demarat proiectul. Incerc sa vad care din urmatoarele variante este mai avantajoasa ca pret si usurinta in utilizare,  intre a merge cu achizitia unui server pe care sa pun OS si Symantec BACKUP EXEC SERVER 12.5 cu capacitate de stocare mare de genul 2 x HDD pentru software si 4 x hdd pentru stocare, dar ma costa cam mult masina sau sa iau un server 1 U pe care sa pun doar OS si consola back-up si stocarea fisierelor de back-up sa fie pe un NAS separat cum ar fi QNAP TS-439 Pro si fac o economie de 30% ...

Ah uite ce am gasit la Seagate pe website solutie NAS pentru retele mici :

BlackArmor NAS 440 & 420 Network Storage Servers

http://www.seagate.c...blackarmor_nas/

Trebuie studiat de aproape produsul asta .

Iar pentru utilizare acasa pare interesant ca optiuni si pret :

FANTEC MR-35DRN-2x SATA-Lan

http://caro.ro/tv-tu...ta-lan--190076/

Edited by eBE, 26 May 2009 - 11:49.


#53
lucky

lucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 31.03.2005
Salut,



Stie cineva mai multe despre tehnologia NDAS? Permite si partitii NTFS? Am posibilitatea sa cumpar asa ceva de afara. Din cate am inteles eu se apropie mai bine de viteza maxima LAN 10/100, si tehnologia e mai simpla, hardul se vede mai pe direct in retea. Lipsesc insa alte facilitati (server FTP, etc...)



Merci

Edited by lucky, 26 May 2009 - 19:51.


#54
eBE

eBE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 30.03.2003
Aici vad ca explica cam tot . De testat nu am avut ocazia .

Quote

Network Direct Attached Storage (NDAS) is a proprietary system, patented by Ximeta, for connecting external digital storage devices such as hard-disks, flash memory and tape drives via ethernet networks. Of interest, unlike other, more common forms of networked storage such as SAN and NAS, NDAS devices do not use TCP/IP to communicate over the network. They credit this as enabling them to achieve higher through-put rates. NDAS also supports RAID, aggregation and mirroring.

Issues

Drivers required to operate NDAS devices over a network are not currently shipped with operating systems. The devices are usually accompanied with client driver software for Windows operating systems, which is common.

    * Drivers for Unix-like operating systems (i.e. LINUX, MacOSX) are available from the manufacturer Ximeta. Current Unix-like Operating system drivers for NDAS devices don't allow shared read and write access. In those environments it is not possible for multiple network devices to read and write the NDAS device.
    * Also, environments in which multiple machines wish to access the networked device or in a RAID configuration can result in data loss or corruption.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate