![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
O poezie pe zi
Last Updated: May 21 2023 08:33, Started by
vesperala
, Jun 03 2007 16:29
·
37

Posted 05 August 2022 - 08:10

Poezia
Cuvântul numește tot ce ființează Până și timpul ne este numit Printr-un cuvânt Și versul ritmează secundele rebele Suitoare ... săltărețe Sau feroce Iar poezia Picură culoare peste tern Și dă sens celor numite Și nenumite Celor ascunse și negrăite Este și mama Nespuselor Negrăitelor Negânditelor Necuvintelor Este inima cuvântatelor și necuvântatelor Este inima noastră Este inima tainică Este cheia Vieții de Victor Badescu |
Posted 08 August 2022 - 17:29

Merg
Merg pe faleza unde portocalii Visează să se-mbrace cu argint De parcă mă cuprinde un alint Alunecând pe muchea unei falii De care timpul sprijinit de mine Trage subtil de lesă un absent Dus în lumină parcă de curent Și de departe pare să suspine Rostul mișcării simplu vegetează În ochii ei rotunzi, aproape mari Și-n largul mării niște temerari Spre Dumnezeu încet înaintează. Bujor Voinea |
Posted 21 August 2022 - 10:18

E-atâta nepăsare între noi...
Și-atâtea lacrimi ce nu se împart la doi Și e atâta teamă de eșec Încât nu știu ce vreau să fac... Să stau? Să plec? de Irina Binder |
Posted 25 August 2022 - 14:44

Întrebări ale unui lucrător care citește - Bertolt Brecht
Cine a construit Teba celor șapte porți? În cărți veți găsi numele regilor. Regii s-au ridicat în grămada stâncii? Și Babilonul, de multe ori demolat Cine a ridicat-o de atâtea ori? În ce case de Lima strălucitoare de aur au trăit constructorii? Unde, seara când Zidul Chinei a fost terminat S-au dus zidarii? Marea Romă este plină de arcade triumfale. Cine le-a ridicat? Peste cine Cezarii au triumfat? Avea Bizanț, mult lăudat în cântec Doar palate pentru locuitorii săi? Chiar și în Atlantida fabuloasă În noaptea în care oceanul a cuprins-o Înecul încă bâjbâia pentru sclavii lor. Tânărul Alexandru a cucerit India. Era singur? Cezar i-a bătut pe Gali. Nu a avut nici măcar un bucătar cu el? Filip din Spania plângea când armada lui a fost înecată. A fost singurul care a plâns? Frederic al doilea a câștigat războiul de șapte ani. Altcineva n-a câștigat-o? Fiecare pagină o victorie. Cine a gătit sărbătoarea pentru învingători? La fiecare zece ani un om grozav? Cine a plătit factura? Atâtea rapoarte. Atât de multe întrebări. Traducere Gabriel Horațiu Decuble Edited by Costel2014, 25 August 2022 - 14:45. |
Posted 25 August 2022 - 17:54

Povești esențiale
Am câteva povești esențiale De spus când latru ca un câine trist Și când privesc o roată de mașină La care tinerețea se închină Pe când desigur eu nu mai exist Decât în emisferele astrale Am de cristal un vas cu portocale Din care iau alene și desfac Miezul cel dulce cu efect eteric Să pot cădea adânc în întuneric Și beat de stele fin să mă prefac Că beau nectarul coborând la vale Lovind încet paharul unde viu Scriu versul meu de pace și înalt Făcând spre zei în liniște un salt Ca uneori să curgă ruginiu Frunze de bronz și să încep să scriu. Bujor Voinea |
Posted 26 August 2022 - 08:21

Frumoasele deprinderi
Să revenim la frumoasele noastre deprinderi sub cerul intuițional să ne arăm cu grijă pământul de pe tălpi să folosim gesturi de papură cuvinte despre balanțe despre forma focului despre extazul binecuvântat și dureros sau despre sânge despre lapte și despre celelalte obiecte-mamă astfel ne-am putea regăsi sub chioșc în camera de după un perete în lumea foșnitoare de sub noi complet paradiți dar nu despre asta e vorba și cine mai știe. de Gellu Naum |
Posted 07 September 2022 - 16:21

Ceaiul (2)
Intru noaptea ca un hoț în vie Printr-un geam cu multă limpezime Și mă-mpiedic de un fel de rime Puse lângă ceai în ceainărie Unde zeul cel mai mic și dulce Scoate aburi fără încetare Și privește printr-un geam mai mare Cum o rimă pleacă să se culce Nu e aspru nimeni când se plimbă Policandrul unui vers de ceară Ca o stea de-a dreptul solitară Pusă de o pasăre pe limbă Și continui astfel lin și trainic Viața dată mie transparentă Cu un fel de unică amprentă Când îmi torn impresia din ceainic. Bujor Voinea |
Posted 07 September 2022 - 23:29

Viaţa anterioară [La vie antérieure] - Charles Baudelaire
Am trăit îndelung sub arcade mari, zvelte, Poleite de sori în o mie de note, Şi coloanele lor maiestuoase şi drepte Le schimbau pe-nserat în bazaltice grote. Valuri vii legănau a văzduhului zare Şi solemn combinau şi dădeau unitate Unei muzici cu-acorduri bogate şi clare Cu culori de amurg, de-ai mei ochi reflectate. Şi acolo-am trăit voluptăţi neştiute, Huzurind în azur şi în valuri imense, Printre sclavi dezbrăcaţi, cu mirosuri intense Ce pe frunte-mi puneau palme reci şi plăcute, Cu o singură poftă, de-a cunoaşte precis Dureroasa mea taină ce m-aruncă-n plictis. traducere O.Cocos |
Posted 13 September 2022 - 15:21

Cea mai frumoasă
Cea mai frumoasă scriere de mână Pare căzută pe nisipul fin Unde se-adună valul din senin Și face spumă viu și se îngână Dar subiectul construit atent De mult e dus albastru printre pietre Făcând o zeitate să regrete Că viitorul nu mai e prezent Ci dus cumva de fluxul fără țintă Spre marmura în care ard scântei Așa cum arde pulsul în femei Ucise de bărbatul fără flintă Și dacă scrie cerul pe nimic Și marea scrie invers peste stâncă Impresia coboară mai adâncă Și depărtarea tremură un pic. Bujor Voinea |
Posted 15 September 2022 - 11:45

Pentru cei ce să bucură la zestre și iau mueri urâte
Frați, bărbați, ori de ce stare Câți aveți gust de-nsurare, Zestrei nu vă bucurați Stafii în cas' să luați. Nu luați mueri pocite Strâmbe, cârne, și slutite Zestrii nu vă lăcomiți Și-n urmă să vă căiți Nu ziceți ori cum să fie Numai s'aibă avuție Iubiți, prieteni, bărbați, L'acest cuvânt vă-nșălați. Ce folos să ai avere Și să n-ai pe plac muere. de Paris Mumuleanu |
|
Posted 15 September 2022 - 20:42

SONETUL MORILOR DE VÂNT
Şi dacă nu sunt Don Quijote, Sunt suliţele rupte-n roţi. Sunt lupii albi, dansând gavote Prin cimitirele de hoţi. Şi dacă-s lung de paişpe coţi, Şi-n loc de cap eu am calote De marmură, în care toţi Scobesc în unghii asimptote, Atunci, zvârliţi-mă-n poieni, Să-mi pască ochii pui de reni, Să-mi iasă iarba prin urechi. Părul să-mi fluture-n cetate Ca un stindard, când vântul bate Prin zepelinele perechi. (Vintilă Ivănceanu, Cinste specială, Editura pentru literatură, 1967) |
Posted 16 September 2022 - 08:03

Mama ce suna a Nichita Stanescu "sonetul" de mai sus....
|
Posted 16 September 2022 - 09:22

Figură tristă
Un singur soare pentru toți. Ignoră ligheanul pus pe cap să reprezinte un coif de cavaler. De azi-nainte tristețile vor măsură în oră figura doar. Nepata stă dovadă de vis frumos. Un fum zvonește-n hote, Quijote că e don, nu doar Quijote. Și că, smintit în ce vrea el să vadă, icoană-i Dulcineea cea blajină. Așa se simte viu. Scăpat din clește răpune mori de vânt fiindcă-o iubește. Blazonu-i stă în sulița prăjină. (Valerian Dinca; Cerb ascuns, 2022) Edited by n_priceputu, 16 September 2022 - 09:24. |
Posted 16 September 2022 - 14:48

Costel2014, seamănă?
https://pentrunichit...-vertical-1967/ Edited by BbVv, 16 September 2022 - 14:50. |
Posted 16 September 2022 - 15:39

Seamana cu versurile din "Leoaica tanara, iubirea" si cu alte poezii din volumul "O viziune a sentimentelor" editat in 1964. P.S. Sa apari cu volumul ala de versuri omagiale ale lui Nichita si sa intrebi ironic daca seamana cu sonetul anterior....o consider o manevra josnica, un lucru care nu va face cinste. Nu ma asteptam la asa ceva din partea dumneavoastra, orice netot (iertati-mi exprimarea) putea face gestul asta. "Aveam pretentii" (cum se spunea pe vremea mea) de la dumneavoastra... ![]() Fara suparare, e doar amaraciune in postarea mea, nu un atac la persoana. Edited by Costel2014, 16 September 2022 - 15:40. |
|
Posted 16 September 2022 - 17:49

Vintilă Ivănceanu este complet altceva decât Nichita Stănescu.
Complet altceva. Mie nu-mi place deloc Nichita Stănescu. Asta-i viața. Și să nu mai aveți pretenții de la mine. Poate că vă place și volumul de debut al lui Adrian Păunescu. Așa se urcau treptele comunismului. Imnicele sunt cheia, ca și pețitoria. |
Posted 16 September 2022 - 18:33

Vintilă Ivănceanu este complet altceva decât Nichita Stănescu. Complet altceva. Mie nu-mi place deloc Nichita Stănescu. Asta-i viața. Și să nu mai aveți pretenții de la mine. Poate că vă place și volumul de debut al lui Adrian Păunescu. Așa se urcau treptele comunismului. Imnicele sunt cheia, ca și pețitoria. Promit sa nu mai am nicio pretentie de la dumneavoastra. Nu imi place deloc poezia lui Adrian Paunescu. Un weekend placut va urez, am speranta ca polemizez cu un om civilizat. Edited by Costel2014, 16 September 2022 - 18:34. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users