![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
O poezie pe zi
Last Updated: May 21 2023 08:33, Started by
vesperala
, Jun 03 2007 16:29
·
37

Posted 20 September 2022 - 01:48

Supraviețuitorul - Carlos Drummond de Andrade
Lui Cyro dos Anjos Imposibil să compui un poem în acest stadiu al evoluţiei umanităţii. Imposibil să scrii un poem – nici măcar un vers – de poezie adevărată. Cel din urmă trubadur a murit în 1914. Avea un nume de care nu-şi mai aduce aminte nimeni. Există maşini extrem de complicate pentru nevoile cele mai simple. Dacă vrei să fumezi o ţigară apeşi pe-un buton. Vestoanele se îmbumbă cu electricitate. Dragostea se face prin telecomandă. Ca să digeri, n-ai nevoie nici de stomac. Un înţelept a scris în Ziarul că ne mai trebuie mult până să ajungem la un nivel acceptabil de cultură. Doar că până atunci, din fericire, eu voi fi mort. Oamenii n-au progresat şi se ucid unii pe alţii ca nişte căpuşe. Căpuşele eroice renasc. Deşi este de nelocuit, lumea-i din ce în ce mai locuită. Iar dacă ochii ar re-învăţa să plângă am avea şi un nou potop. (Mă îndoiesc să fi scris vreun poem.) |
Posted 22 September 2022 - 10:03

Ecou sigilat
Ne-am ascuns în pădurea cu brazii brumați Oglindiți într-o apă cu luciu de vis Și căsuța de lemn cu ecou sigilat Ne era și refugiu și dulce abis În hățișul de-aice, departe de relele guri Și departe de ochii haini ce mereu ne pândesc Savurez nuditatea nespusă a durilor nuri Și adâncul din tine etern, nevăzut, femeiesc Nici un suflet de om mii de ani împrejur Numai noi amândoi și pădurea cu brazii brumați Și căsuța de lemn pe fundalul seninului sur - Peste apa tăcutului lac cu ecou sigilat de Iurie Osoianu |
Posted 23 September 2022 - 12:18

Bine ai venit, septembrie
Bine ai venit septembrie flămând În care, dulce, vara mi se pierde Pe melodia frunzelor căzând… Bine-ai venit, singurătate verde ! Te-ndrepți spre mine îmbrăcată-n sweat Cu teniși galbeni și cascheta-ntoarsă Atât de tânără încât te uit Și umbra ta îmi pare doar o farsă. Povestea verii dacă o ascult În aburi calzi s-au dizolvat suspine Ca niște ape ce s-au scurs demult Încât nici norii nu le pot reține. Ce-mi tot vorbiți de toamnă și de frig Și ridul nou mi-l iscodiți cu ochii Când eu dansez cu soarele și-mi strig Beția-n fâlfâirea unei rochii ? Când în oglindă mă privesc cântând Sunt stolul galben care nu mai doare. Bine-ai venit septembrie flămând, Singurătate plină de culoare! Silvia Bebereche |
Posted 27 September 2022 - 08:39

Fugă... după ce
Atâta timp cât rațiunea doarme, Cât nu iubim și investim în arme... Atâta timp cât pumnul ne conduce Ajungem toți un nume pe o cruce. Atâta timp cât nu ne va ajunge, Va fi mereu un suflet care plânge... O mamă fără vlagă, obosită, Un tată cu o soartă irosită; Vom căuta năuci o nemurire, Dar cum s-o ai, de nu devii iubire? Atâta timp cât luăm, fără să dăm, Vom fi acei ce groapa ne-o săpăm. de Adi Conțu |
Posted 01 October 2022 - 09:00

SOMN LÂNGA MOARĂ
De Adi Cusin Dormeam brutal, cu nerecunoştinţă, Trântit cu spatele pe saci de grâu. De-ar fi-ncolţit, ar fi ieşit prin mine Sărbătorindu-mă până la brâu. Ca un dulău, dintr-un ungher într-altul, Sângele meu se fugărea prin trup. O legătură aspră cu pământul Făcea de rădăcini să nu mă rup. Iarba-mprejur se învârtea mirată Adulmecându-mă fără să ştiu. Mă înrudeam cu somnul din seminţe Şi mă năşteam prin somn şi eram viu ! Vuietul morii se curmă deodată. Şi-aşa cum gheţuri mari se îmbulzesc, La stăvilar se ridicase timpul Pe care trebuia să mi-l trăiesc. |
Posted 11 October 2022 - 09:52

E toamnă pe străzi și lumina e moartă;
E toamnă, din soare-a rămas doar o șoaptă; E toamnă și cântecul mi se-ntristează; E toamnă, un stol de heralzi emigrează; E toamnă pustie, Gri-cenușie Și crește-ndărătnic rugina în vie. Se luptă satirii lumina să-nghită Mușcând înghețat din natura cernită. E toamnă, visează izvorul cântând; E toamnă amară în mine și-n gând. Fire de ploaie țes lumii veșmânt Iar ceața zidește cetăți pe pământ. E toamnă, sarcastic, agonic cuvânt, E toamnă... ș-atât. de Alin Cucuruzan |
Posted 22 October 2022 - 17:35

Mi-a spus
Mi-a spus că dacă dorm absent Cu mâna pe o bilă rece Se va-nvârti și o să plece Orice nevoie de prezent Mi-a spus că sângele răcit Va curge printre paralele Când se vor regăsi și ele În diamant sau antracit Dar cum să cred în lemnul stins Dintr-un tăciune de rășină Când moartea n-are nicio vină Că peste veacuri s-a prelins Mi-a spus să mântui să-ntrerup Urâtul dintr-o neputință Și fiindcă țipătul e ființă Să-l las să circule prin trup Așa ca sângele prin vene Extrem de lungi și foarte lin Să încetez să mai suspin În transparențele perene. Bujor Voinea |
Posted 14 November 2022 - 06:35

Mi-ar fi plăcut
Acum, când drumul s-a-ngustat, târziu, Mi-ar fi plăcut de nimeni să nu știu, Să pară că am fost și nu mai sunt Nici stare, nici visare și nici cânt. Acum, când altceva nu are rost, Mi-ar fi plăcut să știu că nu am fost, Că n-am iubit pe nimeni și nimic. Un zid până la soare-am să ridic. Acum, când noaptea ziua a-nghețat, Mi-ar fi plăcut să știu de ce-am răbdat Să-mi fac din viață doar un scop și-atât, Și din frumos, adesea doar, urât. Acum, ce mai contează cine ești? Ascultă doar nespusele povești Și lasă-te-nghițit de un destin Încet, încet, puțin câte puțin... Eduard Zalle |
Posted 23 November 2022 - 19:07

Da din nu
Mă-ncalț cu ploaia zilelor Și-aud șoapte la fântână; Nedoritul căutător Cerșește la cumpăna luminii Un buchet cu zile străine: Eu zic da, ecoul nu. de Ștefan Dima |
Posted 25 November 2022 - 09:41

Vino cu mine
Vino cu mine într-o zi fără soare, În burta orașului prăvălit în uitare, Să ne plimbăm pe faleza pustie, Poate găsim o secundă târzie, Poate găsim un cântec de viață Sau un talaz ce gândul înalță. Vino cu mine într-o zi de uitare, Ochii-i spăla-vom în nopți de visare. Iată, s-a stins dimineața devreme, Aștept vocea lumii acum să mă cheme. Aprinde opaițul și-nchide oblonul Și pune să cânte discret patefonul. Vino cu mine într-o zi fără soare, În pântecul urbei pe buză de mare, Să ne plimbăm pe plaja pustie, Poate găsim o iubire mai vie. Eduard Zalle |
Posted 25 November 2022 - 17:58

Dau la animale
Dau la animale proză de paie Și animalele se uită la mine cântând Cu rime de aur și mugetul blând Când furca albastră de dulce se-ndoaie. Le arunc nuci de cocos cu lapte acid Îndoit fiind cu votcă să pară că drept e Pământul cel plat așezat peste drepte Linii pierdute în marele vid. Deja vaga turmă trezită din ceață Se-apleacă să bea din izvor cerul plin Și torn câte unii pahare cu vin Direct în calote de pol și de gheață. Muzica vine pe pod într-un tren Și eu fiind de gheață mă uit cum te-ntuneci În ochiul acela frumos și aluneci În ochiul deschis peste ochiul de ren. Bujor Voinea |
|
Posted 30 November 2022 - 18:07

Cântec - Nichita Stănescu
Amintiri nu are decât clipa de-acum. Ce-a fost într-adevăr nu se ştie. Morţii îşi schimbă tot timpul între ei numele, numerele, unu, doi, trei… Există numai ceea ce va fi, numai întâmplările neîntâmplate, atârnând de ramura unui copac nenăscut, stafie pe jumătate… Există numai trupul meu înlemnit, ultimul, de bătrân, de piatră. Tristeţea mea aude nenăscuţii câini pe nenăscuţii oameni cum îi latră. O, numai ei vor fi într-adevăr! Noi, locuitorii acestei secunde suntem un vis de noapte, zvelt, cu-o mie de picioare alergând oriunde. |
Posted 30 November 2022 - 19:16

Dispreț total
Într-un dispreț total bat ținte Pe locul unde nu mai vin Și unde stau foarte puțin Necunoscute să se-alinte Pisici de aur sau sidef Plăcute mie la privire Care făcute-s să se mire Date cu mâna la gherghef Vâslind în seară bărci acide Cad de pe maluri unduind De parcă-s valuri pe un grind Din niște delte mai aride Reflexe stranii delirează Și eu pătrund într-un tunel Cu nestemate fel de fel În care muzica e trează Bat niște clopote enorme În care stau aproape frânte Înlăcrimate vrând să cânte Pe portative și pe norme Simt că e greu fără speranță Să te gândești că nici nu știi Dacă te afli printre vii Ținut de toate la distanță. Bujor Voinea |
Posted 01 December 2022 - 19:35

Mistreţul cu colţi de argint - Ştefan Augustin Doinaş
Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea prin inimă neagră de codru trecea. Croindu-şi cu greu prin haţişuri cărarea, cântă dintr-un flaut de os şi zicea: - Veniţi să vânăm în păduri nepătrunse mistreţul cu colţi de argint, fioros, ce zilnic îşi schimbă în scorburi ascunse copita şi blana şi ochiul sticlos... - Stăpâne, ziceau servitorii cu goarne, mistreţul acela nu vine pe-aici. Mai bine s-abatem vânatul cu coarne, ori vulpile roşii, ori iepurii mici ... Dar prinţul trecea zâmbitor înainte privea printre arbori atent la culori, lăsând în culcuş căprioara cuminte şi linxul ce râde cu ochi sclipitori. Sub fagi el dădea buruiana-ntr-o parte: - Priviţi cum se-nvârte făcându-ne semn mistreţul cu colţi de argint, nu departe: veniţi să-l lovim cu săgeată de lemn!... - Stăpâne, e apa jucând sub copaci, zicea servitorul privindu-l isteţ. Dar el răspundea întorcându-se: - Taci... Şi apa sclipea ca un colţ de mistreţ. Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri: - Priviţi cum pufneşte şi scurmă stingher, mistreţul cu colţi de argint, peste plaiuri: veniţi să-l lovim cu săgeată de fier!... - Stăpâne, e iarba foşnind sub copaci, zicea servitorul zâmbind îndrăzneţ. Dar el răspundea întorcându-se: - Taci... Şi iarba sclipea ca un colţ de mistreţ. Sub brazi, el strigă îndemnându-i spre creste: - Priviţi unde-şi află odihnă şi loc mistreţul cu colţi de argint, din poveste: veniţi să-l lovim cu săgeată de foc!... - Stăpâne, e luna lucind prin copaci, zicea servitorul râzând cu dispreţ. Dar el răspunde întorcându-se: - Taci... Şi luna sclipea ca un colţ de mistreţ. Dar vai! sub luceferii palizi ai bolţii cum stă în amurg, la izvor aplecat, veni un mistreţ uriaş, şi cu colţii îl trase sălbatic prin colbul roşcat. - Ce fiară ciudată mă umple de sânge, oprind vânătoarea mistreţului meu? Ce pasăre neagră stă-n lună şi plânge? Ce veştedă frunză mă bate mereu?... - Stăpâne, mistreţul cu colţi ca argintul, chiar el te-a cuprins, grohăind, sub copaci. Ascultă cum latră copoii gonindu-l... Dar prinţul răspunse-ntorcându-se. - Taci. Mai bine ia cornul şi sună întruna. Să suni până mor, către cerul senin... Atunci asfinţi după creste luna şi cornul sună, însă foarte puţin. |
Posted 01 December 2022 - 19:46

Jocul ielelor
Dar cine goneşte prin noapte şi vânt? Un tată călare cu fiul plăpând. În braţe îşi ţine copilul cuprins Şi braţul se strânge mai cald, într-adins. - Obrazul, copile, de ce ţi-l fereşti? - O, tată, pe-al ielelor rege-l zăreşti? Tu nu-i vezi cununa şi coada de vrac? - Sunt neguri copile, ce-n vânt se desfac. "O, dragă băiete, cu mine nu vii?... În jocuri voioase juca-vom zglobii! Flori multe, pestriţe, se-nşiră pe plaur, Iar maică-mea are veşminte de aur!" - O, tată, o, tată, chiar el mi-a şoptit, Al ielelor rege mi-a făgăduit... - Te-alină, copile, ascultă-mi cuvântul, Prin frunze uscate doar freamătă vântul! "Vrei, dragă băiete, cu mine să vii? Fecioarele mele cu drag te-or sluji, Fecioarele mele în noapte-or cânta, În dansuri şi jocuri te vor legăna!" - O, tată, în preajmă-ţi să vezi tu nu ştii? Sunt iele, crăiese, pe plaiuri pustii. - Iubite copile, privesc în zadar, Sunt surele sălcii, cu frunzetul rar... "Îmi placi, chipul tău mă aţâţă... Ehei! Te-oi lua dar cu sila, chiar dacă nu vrei!" - O, tată, acuma mă strânge-nzecit, Al ielelor rege nespus m-a rănit! Părintele-n tremuri se-ntrece gonind, Mai strâns prinde-n braţe copilul gemând; Ajunge acasă de trudă învins, În braţele sale copilul s-a stins. J.W. Goethe - "Erlkönig" ~ trad. N. Argintescu-Amza |
Posted 02 December 2022 - 20:47

Auto-compătimire
D.H. Lawrence Niciodată nu am văzut o creatură sălbatică care să-și plângă de milă. O pasăre mică poate să cadă de pe o creangă, moartă de frig - înghețată, fără ca vreodată să-și fi plâns de milă. |
Posted 04 December 2022 - 12:45

Balada crucii de mesteacăn - Artur Enăşescu
Cruce albă de mesteacăn, Răsărită printre creste, Cine te cunoaşte-n lume, Cruce fără de poveste? Peste braţele-ţi întinse Din poiana fără flori, Uneori s-apleacă-n noapte Cârdurile de corori. Şi-n tăcerea nesfârşită Sub arcadele de brad, Nu s-aude decât plânsul Cetinilor care cad. Cruce albă de mesteacăn Biciuită de furtuni, Peste lemnu-ţi gol, doar luna Pune albele-i cununi. Ca de-o mână nevăzută Slovele-ţi se şterg de ploaie; Tot mai mult te bate vremea, Vânturile te îndoaie… Şi ca mâine fulgii iernii Te vor prinde-n a lor salbă, Şi vei dispărea din lume Cruce de mesteacăn albă. Sfântul îngropat sub tine Cine-l va mai şti de-acum, Cruce albă, rătăcită Lângă margine de drum? Braţele-ţi de vânturi smulse Se vor pierde pe poteci, Numai brazda de ţărână Nu-l va părăsi pe veci. |
|
Posted 05 December 2022 - 19:10

Am fost - Radu Gyr
Am fost arhitecturi de vis frenetic, de jinduiri, pasiuni ți aripi multe. Sunt un morman de renunțări oculte, ciob lângă ciob și petic lângă petic. Ce jerbe-am aruncat în catapulte, ce curcubeie-am arcuit bezmetic... oriunde prin moloz și vreasc deretic, tresare parcă-o umbră să m-asculte. Și, totuși, zdrențuit în rupte flamuri, surpat ca o bătrână mănăstire, mă simt, sub praf, o boare de balsamuri și-un cearcăn care tremură subțire, că, veștejind în mine-atâtea ramuri, înmuguresc în alții, prin iubire. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users