![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
O poezie pe zi
Last Updated: Sep 24 2023 10:11, Started by
vesperala
, Jun 03 2007 16:29
·
36

Posted 28 February 2022 - 23:03

Lucian Blaga
Din părul tău Înţelepciunea unui mag mi-a povestit odată de-un val prin care nu putem străbate cu privirea, păienjeniş ce-ascunde pretutindeni firea, de nu vedem nimic din ce-i aievea. Şi-acum, când tu-mi îneci obrajii, ochii în părul tău, eu, ameţit de valurile-i negre şi bogate visez ca valul ce preface-n mister tot largul lumii e urzit din părul tău - şi strig, şi strig, şi-ntâia oară simt întreaga vrajă ce-a cuprins-o magul în povestea lui. |
Posted 06 March 2022 - 05:09

Balada lunei, lunei - Federico Garcia Lorca
În fusta ei de chiparoase veni la fierărie luna. Copilul o priveşte lung, Copilul stă privind-o-ntruna. În aerul tremurător luna braţele îşi mişcă ivindu-şi, lubrică şi pură, sânii ei tari de cositor. Fugi tu, lună, lună, lună. Dacă vor veni ţiganii din inima ta vor face salbe şi inele albe. Lasă-mă să joc, copile. Când ţiganii au să vină te-or gasi pe nicovală cu ochii-nchişi, fără lumină. Fugi tu, lună, lună, lună ! Le-aud caii ca un zvon. Nu-mi călca, copile, lasă-mi albul meu de amidon. Sosea-n goană călăreţul bătând surd toba câmpiei. Are ochii-nchişi copilul înlăuntrul fierăriei Prin livada de măslini, bronz şi vis, veneau ţiganii. Capetele ridicate, ochii-ntredeschişi şi-i ţin. Cum mai cântă cucuveaua, ay, cum cântă ea în pom ! Lunecă, de mână, luna peste cer c-un pui de om. Plâng ţiganii-n fierărie plâns cu ţipăt, hohotit. Vântul priveghează, vântul în priveghi a-ncremenit traducere de Teodor Bals ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nevasta necredincioasă - Federico Garcia Lorca traducere de Teodor Balş Şi eu ce mi-o dusei la râu crezându-mi-o că este fată, dar ea, femeie măritată ! Era-n noaptea de Santiago şi m-am dus din întâmplare. Pierea lumina-n felinare şi greieri se-aprindeau mai tare. La colţul străzilor pustii trecui pe sânii adormiţi cu mâna. S-au deschis îndată ca ramurile de iacint. Ca o mătase sfâşiată de zece lame de cuţit suna-n urechile ameţite apretul fustei pipăit. Fără argint de rază-n creştet copacii au crescut, pe când un orizont de câini, departe de râu, mai stăruia lătrând. Am lăsat murele-n urmă, păpurişul şi scaieţii; se făcu sub coc o groapă în pământul argilos. Eu îmi scosei, deci, cravata. Rochia, atunci, şi-a scos. Eu, centura şi pistolul. Ea, pieptarele, vreo patru Chiparoasele, nici melcii nu-s ca pielea ei de fină nici oglinzile-nlunate nu lucesc cu-aşa lumină. Pulpele-i îmi lunecau ca peştii surprinşi, speriate ; jumătate de foc pline, de ger pline jumătate. Alergai în noaptea-aceea pe un drum cum nu sunt alte, fără frâu şi scări, călare pe-o mânză de fildeş. N-are rost să spun, sunt doar bărbat, câte mi-a mărturisit. Gându-acesta mă-ndeamnă ca să fiu mai cumpănit. De nisip murdară şi de săruturi, mi-o dusei de la râu. Luptau cu vântul spadele de stânjenei. Aşa cum sunt m-am şi purtat. Ca un ţigan adevărat. Un coş de lucru îi dădui, mare, de atlaz gălbui, dar să mă-ndrăgostesc n-am vrut fiindcă mi-a spus că-i fată, atunci când mi-o dusei la râu şi ea, femeie măritată ! Edited by tuvosip, 06 March 2022 - 05:11. |
Posted 06 March 2022 - 10:25

Trec cu degetul, peste literele destinului
dintr-o poveste ce rămâne mereu în urmă, fără file tipărite înainte, doar o matriță în care un necunoscut zețar alege necuvinte să lase gust de întâmplare, în amestecul cu-o luare aminte de un mister, cum ceața învăluind aflata parteneră, dintr-o fetiță, mai mult accente, semne în cratima ce curmă un ocult curs, se aplecând cu umilința aldinului... de Daniel Aurelian Rădulescu 🙂Am văzut pe net aseară un nume necunoscut Mă intreb ce o fi oare? Chipul nu i l-am văzut La profil era o floare si intreb puțin naiv..... -Ești băiat sau ești o fată, să-ți trimit videoclip Nu-mi doresc viață nouă doar așa să treacă timp Că oricum afară plouă si se-aude-n geam... pic... pic. de Doina Bonescu |
Posted 06 March 2022 - 12:55

Dacă tu ai dispărea
Într-o noapte oarecare, Dulcea mea, amara mea, Aş pleca nebun pe mare. Cu un sac întreg de lut Şi-o spinare de nuiele, Să te fac de la-nceput Cu puterea mâinii mele. Lucru lung şi monoton Să te înviez, femeie, Eu, bolnav Pygmalion Hai şi umblă, Galatee! Dacă tu ai dispărea, Fi-ţi-ar moartea numai viaţă, Dulcea mea, amara mea, Aş pleca în ţări de gheaţă. Să te fac din ţurţuri reci Să te-mbrac în promoroacă Şi apoi să poţi să pleci Orişiunde o să-ţi placă... De-ai cădea într-adevăr În momentul marii frângeri, Aş veni la tine-n cer Să te recompun din îngeri. Şi pe urmă aş pleca Umilit şi iluzoriu Unde este casa mea, O mansardă-n purgatoriu. Dacă tu ai dispărea Şi din râsu-mi şi din plânsu-mi, Te-aş găsi în sinea mea, Te-aş zidi din mine însumi! de Adrian Păunescu |
Posted 12 March 2022 - 09:34

în pașaport la tine e scris că ești bunică
și stau ștampile pline cu litere albastre tu însă pentru mine ești trista rândunică din clasa absolvirii adolescenței noastre pe fruntea ta senină șuvițele coboară de păr cernit cu raze de lună argintie -ce alb e gulerașul la formă ta școlară și ce backround simplu tufarii de scumpie în ochii tăi adânci ca noaptea înstelată mai stăruie privirea-mi relictă și primară chiar dacă în adâncuri de sine-i înșelată chiar dacă-i condamnată nicicând să nu dispară cu sloi de ruj ce astăzi atîtea urme poartă a primelor săruturi în vis doar obținute a tale buze parcă ar blestema din soartă doar ce-i legat de mine și opțiuni pierdute obrajii tăi, obrajii atît de dragi odată cu linele gropițe scăldate în finețe mai sunt în stare încă, din mine să mai scoată senil, dar totuși zâmbet, ca-n anii tinereții bărbia ta ovală și încăpăținată și gâtul tău subțire de lebădă virjină îmi amintește iarăși de zgîtia de fată mereu învălmășită în propria-i ghiurgină și numai trupul pare indeferent la toate și numai trupul toate se pare că le știe și numai el prin semne afirmă că mai poate din cupa nebuniei să soarbă armonie e scris demult în stele că ești o rândunică și e mai scris în ele c-ai devenit regină și doar în pașaport- că ești demult bunică și numai printre rânduri- că nu porți nici-o vină... de Iurie Osoianu |
Posted 12 March 2022 - 22:47

Baladă somnambulă
traducere de Teodor Balș - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - de Federico Garcia-Lorca Verde, cât de drag mi-ești, verde, Verde vânt. Și ramuri verzi. Barca peste valul mării și calul în munte, sus. Ea cu umbra-n cingătoare în balconul tău visează, părul verde, verde fața, cu ochi de argint, ca gheața. Verde, cât de drag mi-ești, verde. Pe sub luna mea rromcă lucrurile stau privind-o și ea nu le poate vede. Verde, cât de drag mi-ești, verde. Stele mari de promoroacă vin cu peștele de umbră ce deschide drum luminii. Vântu-l freacă cu aspreala ramurilor lor, smochinii și, motan viclean, zbârlește muntele agave acre. Cine va veni? Pe unde? Stană, în balcon rămasă trupul verde, părul verde, marea-amară ea visează. Prietene, eu vreau să schimb calul meu pa casa sa, frâu-l dărui pe oglindă și cuțitul pe manta. Din pășunile din Cabra sângerând, acuma vin. Tinere, dacă-aș putea acest târg l-aș încheia. Dară eu nu mai sunt eu, casa mea nu mai e-a mea. Vreau, prietene, să mor omenește-n pat la mine. De oțel, ar fi mai bine, cu cearșafuri de olandă. Nu vezi rana despicată de la piept la beregată ? trei sute de roze negre pe pieptaru-ți alb dau floare. Sângele ți se prelinge iscodind spre cingătoare. Dară eu nu mai sunt eu, casa mea nu mai e-a mea. Lasă-mă să urc încalte la balcoanele înalte, lasă-mă să urc, mă lasă pân’ la verzile balcoane. La balcoanele de lună unde apa-adânc răsună. * Și cei doi se suie-acum la înaltele balcoane. Lăsând urmă și de sânge și de lacrime pe drum. Lampioanele de tablă peste case tremurau. O mie de tamburine de cristal zorii răneau. Verde, cât de drag mi-ești, verde, verde vânt și ramuri verzi. Prietenii-amândoi suiră. Vântul le lăsa în gură gust de mentă și de fiere, și un gust de busuioc. Spune-mi und-i, frățioare, fata-ți tristă, în ce loc? Câte dăți te-a așteptat ! Câte dăți te-o aștepta părul negru, chipul proaspăt, în balconul verde, oaspăt ! |
Posted 14 March 2022 - 10:28

Prin centrul orașului
Prin centrul orașului mic de câmpie Trece un tanc colorat în kaki Și-o fată de mână cu niște copii Mănâncă cu dreapta o sfântă lipie. Cu fusta ei scurtă și plină de jar Îmi trece prin suflet un fum de țigară Făcând inamicul de sete să moară La marginea mării pudrate cu var. Dar nici nu contează șenilele reci Sau funda căzută puțin într-o parte Cum nici ofițerul privind spre departe Armata de vise cu care petreci. Cunosc zona veche avidă de ploi În care se spun inventate vocale Și-un cerc de lumină se mișcă agale Cu janta lăsată adânc în noroi. Veniți secundare priveliști de cretă Să spargeți războiul în care-am intrat Făcând ca și lucrul aproape uitat Să ardă iubirea pe care-o regretă. Bujor Voinea |
Posted 18 March 2022 - 02:37

Taurii si broastele
Jean de La Fontaine Doi Tauri – este mult de-atunci Se războiau cu strășnicie De dragul unei junci Și pentru-o mare-mpărăție. O Broască ce privea-ntristată Cum ei luptau cu-nverșunare, Fu, de-alta, astfel, întrebată: „Ce suferi soro ? Ce te doare ?” „Dar nu vezi tu” îi zise-atunci, „Că la sfârșitu-acestei lupte, Învinsul, izgonit din lunci Și din livezile cu fructe, Aici în mlaștină-o veni, Iar noi, călcate, vom pieri, Din pricina acestei junci?” Iar teama-i fu întemeiată, Căci Taurul cel biruit În mlaștină-a pătruns îndată Și sub copitele lui tari, El mii de broaște a strivit. Cei mici întotdeauna-au suferit Din pricina gâlcevii celor mari. traducere P Dinca |
Posted 20 March 2022 - 09:44

Fazanul
Fazanul cu elicea lui de aur Stă pe un clopot negru indecent Și peste plaje bate un curent Cu coarne infernale ca de taur Disimulat nebunul din calingă Aruncă fluturi din necunoscut Dintr-o clepsidră plină cu trecut Care degeaba a-nceput să ningă Cu stele arse în culori ciudate Iar peste câmpul presărat cu vânt Parașutistul vede cum frământ Tăcerea ca având însemnătate Degeaba spune flacăra că țipă O pasăre cu cioc neiertător Pentru că norii la ecuator Aruncă diamante în risipă. Bujor Voinea |
Posted 20 March 2022 - 15:15

Fazanul Fazanul cu elicea lui de aur Stă pe un clopot negru indecent Și peste plaje bate un curent Cu coarne infernale ca de taur Disimulat nebunul din carlingă Aruncă fluturi din necunoscut Dintr-o clepsidră plină cu trecut Care degeaba a-nceput să ningă Cu stele arse în culori ciudate Iar peste câmpul presărat cu vânt Parașutistul vede cum frământ Tăcerea ca având însemnătate Degeaba spune flacăra că țipă O pasăre cu cioc neiertător Pentru că norii la ecuator Aruncă diamante în risipă. Bujor Voinea |
|
Posted 24 March 2022 - 18:39

Cărţi de istorie
Cărţi de istorie cad toamna Din zbor spre alte continente Ceva mai transparente poate Pentru că nu sunt transparente, Ci sunt extrem de-ntunecate Cu roșu toate corectate – Pagini și rupte și uitate Și uneori inexistente În lanţul liniei prezente Pe o șenilă ondulată De parcă n-a fost niciodată De vreo lumină luminată Pe diferenţe imprudente Înfășurate în jurnale Atât de seară cât și după În stare inima să rupă În lacrimi limpezi și egale. Vine o pagină ca norii Lăsaţi să picure dezastre De parcă picură din astre Pe goarna falnicei istorii. Bujor Voinea |
Posted 26 March 2022 - 11:04

Ne-ajuns neștiut
Atâta sunt: iz Plutind și ucis În vântul limbut! Ne-ajuns neștiut, Prilej sau ursită? Abia apărut E treaba sfârșită! Nevrut necitit? În minți am tocmit Capcane să-nșele! Ne-ajuns neștiut Cât sânul văzut Prin două dantele! de Paul Valery din Antologia poeziei franceze (1974), traducere de Vladimir Colin Eu trebuie să beau, să uit ceea ce nu stie nimeni Ascuns în pivnita adânca, fără a spune un cuvânt Singur să fumez acolo nestiut de nimeni Altfel, e greu pe pământ... Pe stradă urle viata, si moartea Si plângă poetii poema lor vana... Stiu... Dar foamea grozavă nu-i glumă, nu-i vis -- Plumb, si furtună, si pustiu, Finis... Istoria contemporană... E timpul... toti nervii te vor... O, vino odată, măret viitor. Eu trebuie să plec, să uit ceea ce nu stie nimeni Mâhnit de crimele burgheze, fără a spune un cuvânt Singur să mă pierd în lume nestiut de nimeni Altfel, e greu pe pământ de George Bacovia |
Posted 28 March 2022 - 09:11

Cineva mi s-a spovedit
Cineva mi s-a spovedit crezând că sunt preot La urmă i-am zis Amin și spovedania m-a durut În dreptul inimii de parcă mi-a înfipt un pumnal În tot ce aveam eu mai de durut în viață La sfârșit am spus Amin Amin am spus Și cerul s-a deschis și s-a închis ca un fulger Negru evident că era negru chiar negru Încât am intrat de rușine în negrul pământ Pe care tocmai îl ara un înger în verde Cu o umbră de bou imens și adânc Și brazda părea că se-ntoarce în sine Sub un imens munte de aer cețos și înalt Mâine revin pe acea stradă goală și sfântă Să regăsesc povestea și omul și omul Să mă găsească și el așteptând timpul să treacă Prin fața unui nebun extrem de vânăt. Bujor Voinea |
Posted 10 April 2022 - 09:12

Reminiscențe
(de Marin Sorescu) Ne uităm la nori Și spunem că seamănă cu-o turmă de oi. Tresărim speriați când vedem lupul În cartea de zoologie. Alteori ne apucă un dor de munte Atât de puternic, încât Vedem cum începe să crească iarba grasă Pe birouri. Sunt gânduri care continuă să ne sosească Pe vechea noastră adresă, Pentru că fiecare dintre noi suntem Ciobanul care și-a pierdut oile În subconștient. |
Posted 13 April 2022 - 03:07

Conchistadorul - Jorge Luis Borges
Cabrera, Carbajal mi-au fost doar nume. Pocalul pân' la fund eu l-am sorbit. Și am murit și iarăși am trăit. Sunt arhetipul. Ei – fugară lume. Al crucii și al Spaniei am fost Rătăcitor oștean. Pe neumblate Pământuri de păgâni nenumărate Războaie-aprins-am. Mi-am găsit un rost. Nici Regele, nici Hrist, nici bogății N-au fost imbold de-avânt neînfricat, Când pe necredincioși i-am subjugat Cu spada-mi grea. Tu calea le-o ații, Tăiș de-oțel, în mână de viteaz. Iar restul nu contează. Fost-am treaz. traducere A Ionescu |
|
Posted 22 April 2022 - 16:24

Crist
De câte ori serafic mă strecor Prin draperia sălii încuiate Cu lacătul de aur din cetate, Îngenunchez o clipă, temător. Că nu se știe dacă mai rezist Încă o dată chipu-I să privesc, Încununat cu spini și omenesc, Arzând întunecarea foarte trist. Timpul zdrobit respiră sec și rar Trăgând în sine aerul de seară În care joacă flacăra amară A unui rost trecut prin nisipar. Să mă așez aproape că nu știu Și să mă rog învăț fără-ncetare, Atuncea când aprind o lumânare Și Adevărul pare pământiu. (Bujor Voinea, Paradoxuri, Editura Semne, 2014) |
Posted 23 April 2022 - 21:06

Apa vorbirii
Câteodată însuși cuvântul se împietrește în timp ce timpul împietrește. Câteodată ți se face dor de visul cu stele al altcuiva. Când un adolescent sărută o adolescentă scuipă-ți ochii cu care-i vezi și răsare-ți inima și umple-ți-o cu viața altora cum soarele umple întunericul cu lumină. de Nichita Stănescu |
Posted 27 April 2022 - 02:58

Muzica mării - Carmen Sylva
Ține dintâi ghiocul la ureche Și-ascultă, pierzându-te-n visare: Că din scoică geme revărsare, Zbuciumarea mărilor străveche. Întreg glasul hăulitor al valurilor Câte au volburat tăinuire ferecată: Frământare în vaer preschimbată, Tălăzuind în vecii vecilor. Apropie urechea asupra inimii mele Și ascultă, deslușind ce spune. Glasul dintâi, al lumilor străbune Sună peste mări, prin raze de stele, Ca valuri luptătoare, răscolind, Leagănă dorul lăuntricei tăinuiri: Cu dureri, cu nădejdi, cu amăgiri, În vecii vecilor, tălăzuind. traducere A.Maniu |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users