Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta
 Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 

Slovenia

- - - - -
  • Please log in to reply
242 replies to this topic

#55
mihail1986

mihail1986

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 27.06.2008
super. este de vis, pana acum am trecut prin slovenia..dar din pacate doar in tranzit. de 2 ori. insa chiar si prin tranzit iti dai seama ca e alt aer...  :thumbup: ...din poze..din ce-am mai auzit.. e in planurile mele de viitor!  si m-ar interesa foarte mult daca ai spune detalii cu privire la..balon  :coolspeak:   asta chiar ar fii fantastic sa ma inalt  :deadtongue: ...

Edited by mihail1986, 30 January 2009 - 01:46.


#56
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 14.04.2008
info despre calatoria cu balonul gasesti pe www.visitljubljana.si , la tururi & excursii ( sport si aventura ) , alaturi de multe alte oferte.
sigur ca asteptam detalii de la cei care au si fost in ea.
chiar daca e micuta, slovenia iti ofera multe pentru o vacanta.  si da, aerul este altul .
iar despre bled : daca cumva exista raiul ,eu asa mi-l imaginez .

#57
mdlupu

mdlupu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 23.06.2007

View Postcristina21ro, on Jan 19 2009, 00:18, said:

Salutare tuturor!

In Slovenia am fost anul trecut, in septembrie 2008, cu masina si cortul, iar dupa doua saptamani ne-am intors mai mult decat incantati de aceasta tara : cred ca cel mai bine ar fi sa spun indragostiti si uimiti de surpriza placuta care a fost Slovenia.

Foto aici http://picasaweb.goo...Septembrie2008#

iar detalii mai jos:

Plecarea a fost pe 5 septembrie, cu masina si cortul. Primul oras vizitat si primul contact cu Slovenia: Maribor. Oras frumos, curat, cu un aer medieval, ne-a impresionat prin aerul de munte si zona Pohorje, prin cea mai veche vita de vie din lume (se pare ca are peste 400 de ani) care inca mai rodeste, din struguri obtinandu-se anual circa 25 litri de vin. Pe Drava erau rate multe si colorate, care aproape iti mancau din palma. Oras linistit, inconjurat de dealuri pe care serpuiau randurile de vita de vie, cu stradute ce te invitau la plimbati romantice. De fapt, fara sa vrem, am asistat si la o cununie civila, oficiata in parcul central. Ne-au servit cu ceva piscoturi ca la noi, infasurate in prosciuto (o sunculita buuuuuuuna tare, specialitate slovena).

Dupa vreo doua zile petrecute aici am pornit catre Ljubljana, capitala acestei tari micute (Slovenia are o populatie totala de 2.000.000 locuitori si aproximativ 300 km de la est la vest). Orasul este absolut superb, si ziua, si noaptea si oricand va veti decide sa-l stabateti. Ziua ochiii iti sunt imbatati de culorile florilor, iar noaptea de luminile ce stralucesc de peste tot : de pe fatadele cladirilor, de sub picioarele podurilor. Aici am avut rezervata o seara romantica, adica o plimbare cu vaporasul pe raul ce strabate capitala, la lumina lumanarilor si la scanteile paharelor cu sampanie. Am fost numai noi doi inscrisi la aceasta excursie, asa ca a fost absolut superb !!!

A doua zi am ramas tot in Ljubljana, pentru ca am avut rezervat zborul cu balonul cu aer cald. Absolut superb!!! Cel mai sus am zburat la 1500 m, iar cel mai jos…inaltinea unui lan de porumb…Zborul a fost lin si lipsit de senzatii tari (n-a sarit nimeni si nici nu au taiat corzile balonului). Sus este atata liniste !!!! Zaream in departare, deasupra norilor, varfurile Alpilor. Zborul a durat aproximativ 1h 30 min., dar nici nu am simtit cum a trecut timpul!!!

Excursia s-a incheiat cu ceremonia de innobilare a tuturor participantilor la zbor: pe covorul rosu am ingenunchiat si am rostit juramantul pe care l-au rostit toti cei care au zburat cu balonul, de la regina Maria Theresa pana in zilele noastre; ea a fost cea care a consfintit numirea ca baron de Slovenia a oricarei persoane care are curajul sa zboare cu balonul, intre cer si pamant. Asa ca ne-am trezit si baroni de Slovenia, cu certificate cu tot, si cu un pahar de sampanie in mana dreapta!!!

Si de-aici mai departe am pornit pe vizitat castele – doar trebuia sa ne alegem unul (sau mai multe) pe care sa-l revendicam, in calitate de baroni...

Ei, mai departe am ajuns la Postojna, cea mai lunga si mai cunoscuta dintre cele 8.000 (opt mii, e corect) de pesteri care se regasesc pe teritoriul Sloveniei. Este foarte frumoasa, spectaculoasa si atragatoare - mersul cu trenuletul pentru aprox. 30 min. a facut deliciul tuturor !!!

Impresionant a fost apoi castelul Predjama (pe-asta il voi revendica eu, Cristi si-a ales deja castelul Bled), construit partial in stanca.

Ne-am continuat apoi calatoria pe coasta, la Marea Adriatica. Orase superbe, Piran, Portoroz, Capodistria, Izola, cu stradute inguste, cu rufe intinse la uscat si cu marea plina de iahturi ! Peisajele iti taie rasuflarea, acoperisurile rosii vazute de sus inghesuindu-se pana pe malul abrupt, pe care strajuia un superb far. Italia se zarea si ea in departare. Tarmul era pietros, dar nici ca mai conta : toata lumea statea la plaja si intra apoi la o baie in apa calda si cristalina.

Inghetata...la greu : pana si eu am fost uimita cate de multa inghetata mananca slovenii !!! Si daca erai fata si cereai o inghetata, pai nici ca se zgarceau la marimea cupelor (asa ca eu am mancat mai multa inghetata decat Cristi...desi a luat el o inghetata albastra, care era taaaaaaaaare buna !!!!!!!)

Am trecut si pe la o salina de suprafata (captau apa marii, o lasau sa se evapore si apoi recoltau sarea), si am mancat si fructe de mare (care, ori ca ne era noua fooooooarte foame, ori ca erau bine facute...dar au fost gustoase !!!!).

Calatoria a continuat zilele urmatoare, la pestera Skocjan. Aceasta este singurul monument inscris pe lista UNESCO din partea Sloveniei, dar isi merita cu prisosinta statutul : in interiorul sau se afla un canion. Peisajul este incredibil, ((((ceva gen « Stapanul Inelelor » partea a II-a Cele doua turnuri, cand apare monstrul si Flacara lui Undun si moartea lui Gandalf – pentru cunoscatori.... )))) cu poduri suspendate, cu hauri ce se deschid si nu vezi unde se sfarsesc, cu inaltimi ametitoare si o potecuta (amenajata foarte bine, desigur) pe care treceam nou.

Senzatiile tari parca nu se mai sfarseau ziua aceea, cand am mers apoi la ferma de cai lipitani de la Lipica. Cai albi, absolut superbi, cu priviri blande si boturi fine, cu coame bogate si mers elegant. Ne-am plimbat cu trasura, prin parcul superb ce pastra inca verdeata verii : 400 de cai, printre care si celebrii armasari lipitani, balerinii din lumea cailor, celebri, eleganti, asa cum ii vedeam prin reviste...

Urcam apoi mai sus in Alpi, catre Parcul National Triglav. Si primul contact il avem cu ocazia traversarii canionului Tolmin. Ce ne-a impresionat cel mai mult au fost apele incredibil de verzi. Erau exact asa ca in fotografii : de un verde incredibil, transparente si tivite cu bolovani albi. Peisaje salbatice si natura in toata splendoarea ei.

Apoi urmeaza Bled – orasul despre care i-am auzit pe cativa turisti americani spunand ca este raiul pe pamant. Si iarasi a crescut inima in mine de mandrie ca suntem de aici, de pe batranul continent....Aici este un lac, lacul Bled, pe care se afla singura insula a Sloveniei, insula Bled. Pe  un colt de stanca de pe malul lacului se inalta castelul Bled. Poate credeti ca este lipsa de imaginatie ca toate au acelasi nume, dar cand vezi peisajul...pai nici ca-ti mai trebuie imaginatie : intrece orice inchipuire si e parca desprins din povesti ! Printre lebede si rate ne-am dus si noi la biserica de pe insula sa tragem clopotele – se spune ca aduce noroc. Am stat vreo trei zile pe-aici, timp in care am avut si o excursie cu trenul cu aburi : alaturi de personaje de epoca, printre care si imparatul Franz Iosif, in trenul din alte vremuri am strabatut cateva zeci de kilometri pana la una dintre cele mai vestite zone viticole, unde am si vizitat o crama si bineinteles un restaurant (ciorba de dovlecei si de vacuta, friptura cu un soi de mamaliga si strudel cu mere). Degustat de vinuri, desigur...dar tot mai bune-s ale noastre. Vinurile lor, de karst, sunt mult mai aspre la gust si mai grele : unele trebuie destupate cu 2 ore inainte de a fi servite.

Seara, in Bled am cautat o alta specialitate de-a lor : prajitura....Bled (cum sa se numeasca altfel ?!) sau cream cake – mare, delicioasa, dar s-a terminat prea repede!!!!

Am ajuns apoi la canionul Vintgar – aceleasi ape verzi si in plus niste pastravi….uuuuuuriasi!!!!!!! Peisaje incredibile, terase de cascade si poduri de lemn.

Am incheiat prea scurta calatorie cu vizitarea celui mai vechi oras din Slovenia, Ptuj. Acelasi aer medival si acelasi farmec aparte pe care il au parca toate orasele slovene.

Cam asta a fost vacanta noastra...in cateva cuvinte. Castele, biserici si podgorii pe orice deal, dragoni in Ljubljana si vii in Maribor, pastravi si animale salbatice pe orice drum mai ocolit (jderi, caprioare care ne-au taiat calea...a, si mistretul, dar asta a fost in Ungaria). Ape de smarald si campinguri de 5* (cum noi am fost cu cortul, am stat numai prin campinguri ; clasificarea era de la 3* la 5*, cu apa calda, dusuri, loc de spalat vase, loc de spalat rufe, posibilitate de alimentare cu curent electric).

Sper ca nu a fost o poveste prea lunga....dar pentru o tara de poveste cum e Slovenia, nici nu se putea mai scurta !!!! Si mai sper sa va placa si fotografiile de mai sus!!!!

PS. am avut nevoi de vinieta, valabilitate 6 luni = 35.00 euro (ai optiune de 6 luni sau 1 an = 70.00 euro); benzina era cam 1,17 euro (nu mai stiu exact).

  
Toate cele bune,

Cristina  Dumitru
frumoasa poveste! poti sa ne spui ceva despre preturile din camping-uri? cart, masina persoane etc?

#58
cristina21ro

cristina21ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 17.08.2007
Despre calatoria cu balonul puteti obtine informatii pe

www.slovenia.info apoi tastati "baloon" la Search - noi asa am facut si a fost ok; puteti obtine informatii suplimentare si de la www.visitljubljana.si


De aici doar informatiile, dar rezervari si bilete: Biroul de informare turistica din Ljubljana, detalii sunt aici:

Krekov trg 10
1000 Ljubljana
Phone:
++386 1 306 45 76
Fax:
++386 1 306 45 80
e-mail:
[email protected]
www.visitljubljana.si


La biroul de informare turistica din Ljubljana (TIC Ljubljana) am achitat suma de 80 euro / persoana. Se poate plati cash / card de credit.
Am primit biletele si un pahar de sampanie (gol, desigur), pentru a doua zi. Eram cazati la camping in Ljubljana si punctul de intalnire pentru zbor, a doua zi dimineata, era undeva in centru, in zona biroului de informare turistica. I-am informat de cazarea noastra si au fost de acord sa ne ia din fata campingului, transferul pana la locul de intalnire fiind gratuit.

Se zboara de pe niste campuri din apropierea Ljubljanei, mai bine zis din zona mlastinoasa a orasului (aici puteti face tururi pentru observarea pasarilor de balta).

Fiecare balon are un pilot si intre 2 - 6 ocupanti. Nu va luati haine prea groase: caldura degajata de instalatia de aer cald e mai mult decat suficienta. oi cel ptun am murit de cald in septembrie, si nu aveam pe noi decat tricou si polar.  

Veti fi rugati sa dati o mana de ajutor la umflarea si desumflarea baloanelor - ceea e fooooarte distractiv!!!! Credeti-ma pe cuvant!!!! Desigur, nu va obliga nimeni, dar veti avea niste fotografii reusite!!!

Zborul dureaza cam 1 ora si jumatate, timp in care se urca pana la maxim 1500 m. Este o liniste deplina sus. Nu am zburat desupra orasului pentru ca era ceata si nu a fost obtinuta permisiunea de la turnul de control al aeroportului Ljubljana.

E o experienta extraordinara, iar pilotii fac totul sa se simta toata lumea bine.

Dupa zbor are loc ceremonia de innobilare: vi se dau pahare de sampanie (altele, pentru ca mai mult ca sigur cele primite la inscriere vor fi uitate acasa) si dipome prin care vi se atesta calitatea de "baron de Slovenia" si se atesta faptul ca ati zburat cu balonul: totul e cat se poate de oficial, cu stat in genunchi, rostit juraminte si baut sampanie.

Despre calatoria in sine: costuri si altele.
Noi am fost doar 2, cu masina si cort. Am platit intre 15 - 25 euro / noapte / pentru masina + cort + persoane. In banii acestia aveam acces la baie, dusuri (apa cald non-stop), loc de spalat vase / rufe. Daca voiam curent electric trebuia sa mai platim aprox. 3 euro / noapte. Erau locuri speciale de alimentat prin tot camping-ul, primeai o cheie si gata, te puteai alimenta. Daca a doua seara nu mai aveai nevoie, anuntai la receptie, dadeai cheia inapoi si nu mai plateai.

Noi am scris celor de pe www.slovenia.info si le-am cerut carti / harti / informatii; in 2 saptamani au venit toate acasa, cu posta, gratis desigur.
Incercati sa cereti harta campingurilor - este o brosura speciala cu aceste informatii.

Puteti inchiria din camping cort mare: cu pat dublu, masa, scaune sau casuta (nu are toaleta). Casutele costau in jur de 85 - 90 euro / noapte si puteau sta 2-4 persoane. Acestea sunt preturile de la campingul din Ptuj, doar acolo am intrebat cat costa (dupa 2 saptamani de cort si frig in ultimele nopti, simteam nevoia sa ne mai intindem oasele; dar cand am auzit cat costa ne-a cam luat cu frig asa ca am trecut la pus cortul).

Toata excursia ne-a costat in jur de 1500 euro. Mancare am avut la noi - lada frigorifica de masina, si nu am mancat decat de 2 ori in oras.

Daca va mai pot ajuta cu informatii / sugestii...cu toata placerea!

Cristina

Edited by cristina21ro, 30 January 2009 - 14:11.


#59
phee2k9

phee2k9

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 14.10.2008
Dupa cum spune " topic description " .. as dori si eu cateva informatii recente( din 2009 ) pentru aceste doua natiuni .. daca trebuie viza..cum stau aceste tari cu autostrazile.. vreau sa ies din Italia prin Trieste, ajung la Ljubliana, si .. de acolo .. pentru a ajunge in Ungaria ? Prin Austria / Prin Croatia ?

Multumesc anticipat
phee.

#60
Imperator

Imperator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,959
  • Înscris: 07.02.2007

View Postphee2k9, on Mar 19 2009, 14:58, said:

Dupa cum spune " topic description " .. as dori si eu cateva informatii recente( din 2009 ) pentru aceste doua natiuni .. daca trebuie viza..cum stau aceste tari cu autostrazile.. vreau sa ies din Italia prin Trieste, ajung la Ljubliana, si .. de acolo .. pentru a ajunge in Ungaria ? Prin Austria / Prin Croatia ?

Multumesc anticipat
phee.
1. nu trebuie viza
2. stau bine, chiar foarte bine
3. prin Zagreb si apoi spre Balaton... e autostrada pana la grantia croato-ungara, apoi nu mai e pana la Balton, dar dupa aia, e autostrada.

#61
Pitzifelnic

Pitzifelnic

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 06.03.2009

View Postphee2k9, on Mar 19 2009, 14:58, said:

Dupa cum spune " topic description " .. as dori si eu cateva informatii recente( din 2009 ) pentru aceste doua natiuni .. daca trebuie viza..cum stau aceste tari cu autostrazile.. vreau sa ies din Italia prin Trieste, ajung la Ljubliana, si .. de acolo .. pentru a ajunge in Ungaria ? Prin Austria / Prin Croatia ?

Multumesc anticipat
phee.
Eu am fost prin Slovenia venind din Austria, Graz, pe la Maribor spre Ljubliana. Pe toata distanta am avut autostrada, dar era cu plata. Una peste alta am platit destul demult, pentru ca plateai la distante destul de scurte. Ei au introdus EURO, asa ca daca mergi pe autostrada, ar trebui sa te pregatesti cu vreo 15-20 EURO marunt pt. taxe de autostrada.

#62
danix_67

danix_67

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 28.04.2008
De la Trieste cel mai scurt este prin Sloveni-Ungaria.Ai autostrada din Trieste pana la Szeged.In Slovenia nu se mai plateste autostrada dar trebuie sa ieie vinieta (34-36 Euro valabila 6 luni).Pentru alte amanunte da-mi msg.

#63
vladut_v

vladut_v

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,714
  • Înscris: 11.01.2005
S-a modificat cumva sistemul de vinieta anul asta ? Cineva specifica un pret pe saptamana pentru vinieta Slovena ... http://forum.softped...t...t&p=6533579

#64
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 12.12.2006
Postez si aici: noile vignete pt Slovenia vor fi de la 1 iulie 2009:

http://www.fiabrusse...ll_vignette.htm
http://www.slovenia....3BF...C2}&lng=2

Mai urmariti si voi, probabil vor mai aparea update-uri.

#65
vladut_v

vladut_v

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,714
  • Înscris: 11.01.2005
Ca norocu' ... ieftin nu va fi nici asa, dar macar sa devina mai accesibila, micuta Slovenie ! Italienii care veneau pe costa de nord a Adriaticii, plateau vinieta de jumate de an pentru ~ 60 KM de autostrada ...

#66
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 12.12.2006
Scumpa vigneta, dar concediul de anul trecut din Slovenia a fost superb! Slovenia e o tara care are ce oferi si stie cum.
Intr-adevar, pentru tranzit cam usturator la buzunare...

#67
carmenrebeca

carmenrebeca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 19.07.2007
salutare la toata lumea

as vrea sa ajung din austria in Slovenia si Croatia.. merita Slovenia??ce stiti despre ea?

#68
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,585
  • Înscris: 17.08.2007
O tara mica si cocheta, e o Austria in miniatura si sunt gelosi pe succesul litoralului croat :) (asta o stiu de la croati dupa ce au pus taxa de 35euro pe autostrada)
Sunt cateva obiective frumoase in Slovenia.

#69
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 12.12.2006
Exista un subiect chiar aici, intitulat  SLOVENIA, unde vei gasi mai multe detalii.
Uite-l aici: http://forum.softped...howtopic=224098

Edited by mdt, 10 June 2009 - 12:44.


#70
carmenrebeca

carmenrebeca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 19.07.2007
adika merita tranzitata asa.. in o zi doua? chiar daca e 35 de euro taxa? sau mai bine ocolesc Slovenia prin UNgaria sa ajung in Croatia? :)
e adevarat ca politistii sunt mai aiurea si umbla sa te traga in piept ca si in Bulgaria? e periculos???:)

View Postatupi, on 10th June 2009, 13:28, said:

O tara mica si cocheta, e o Austria in miniatura si sunt gelosi pe succesul litoralului croat :) (asta o stiu de la croati dupa ce au pus taxa de 35euro pe autostrada)
Sunt cateva obiective frumoase in Slovenia.


#71
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,585
  • Înscris: 17.08.2007

View Postcarmenrebeca, on 10th June 2009, 14:17, said:

adika merita tranzitata asa.. in o zi doua? chiar daca e 35 de euro taxa? sau mai bine ocolesc Slovenia prin UNgaria sa ajung in Croatia? :)
e adevarat ca politistii sunt mai aiurea si umbla sa te traga in piept ca si in Bulgaria? e periculos???:)

Nu te obliga nimeni sa mergi pe autostrada si chiar nu ai mai vedea nimic daca ai merge pe autostrada la cat de mica e tara.Ai alternative pe drumurile europene. Gazdele croate m-au sfatuit anul trecut cand am tranzitat catre Venezia sa respect cu sfintenie regulile de circulatie si limitarile de viteza.

Edited by atupi, 10 June 2009 - 13:50.


#72
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 14.04.2008

View Postatupi, on 10th June 2009, 14:44, said:

Nu te obliga nimeni sa mergi pe autostrada si chiar nu ai mai vedea nimic daca ai merge pe autostrada la cat de mica e tara.Ai alternative pe drumurile europene. Gazdele croate m-au sfatuit anul trecut cand am tranzitat catre Venezia sa respect cu sfintenie regulile de circulatie si limitarile de viteza.
aici te contrazic! or fi ei gelosi pe litoralul croat ( au si de ce!) insa e o tara superba si chiar daca mergi pe autostrada , peisajele sunt f frumoase .  nu le-am vizitat litoralul, insa pot spune ca la capitolul munte stau excelent si nu duc lipsa de clienti . noua ne place mult slovenia , iar anul asta poposim pt a treia oara in bled ,chiar daca doar pt o seara si inca una in otocek . pt cei ce vor sa se convinga daca merita , exista google earth !

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate