Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Cluj-Napoca

  • This topic is locked This topic is locked
1906 replies to this topic

#91
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Ba dimpotrivă, nu văd deloc lucrurile așa. E aproape același lucru cu a compara mere cu pere. Mediul rural cu mediul urban. Ditamai orașul, plin de bune și rele, cu orașe medii. Autoturism cu camion. Vapor cu caiac. Par același lucru, dar au atribute diferite. Nu e concurență directă, e un soi de colaborare. De complementaritate.
Iar exemplele tale sînt nepotrivite pentru noi. Toate alea sînt țări mari, federale, aproape că vorbim de orașe din țări diferite, cînd vorbim de Munchen și Berlin etc. Acolo chiar se poate vorbi de o rivalitate între potențiale capitale, mai mult, sînt orașe de același ordin de mărime (Munchen, Barcelona, Milano sînt orașe cu peste un milion), iar comparativ cu capitalele rivale sînt pe la 50% ca mărime. Nu la 15%. Raportul Cluj - București e echivalent cu raportul Turda - Cluj. Are Turda vreo bătălie cu Clujul? Au Leipzig sau Essen rivalitate cu Berlinul? Florența cu Roma? (bine, e drept, în vest toate orașele sînt dezvoltate, au șosele, tramvaie, nivel de trai etc., noi ne mirăm că abia ridică capul 2-3. În Ungaria un oraș de 100.000 e mai dezvoltat decît unul de 300.000 de la noi).
Clar Sinaia iese bine peste București la o grămadă de indicatori. Dar ăsta nu e în nici un caz semnul vreunei victorii într-o bătălie, e pur și simplu natural să fie așa.

#92
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,548
  • Înscris: 30.01.2008

View Postutopium, on 04 august 2021 - 17:18, said:

Nu mai plange, nu te mai oftica  si lasa tampeniile ca stii ca nu ma impresioneaza figurile  "a la Cluj "  !  

In afara de asta , tot un oras urat ramane . Printre cele mai urate din Romania .



https://ziare.com/zi...-iesene-8378560

Edited by Daco_Get, 04 August 2021 - 18:09.


#93
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 08.01.2009

View Postutopium, on 04 august 2021 - 12:17, said:

Sigur, esti cel mai in masura sa te contrazici cu mine cand stii foarte bine ca in toate disputele noastre majore timpul mi-a dat dreptate. Acum vreo 13 ani ne explicai ca nu are nici o sansa Clujul in fata Constantei, Brasovului sau Timisoarei. Eu argumentam ca educatia superioara mult mai bine dezvoltata a Clujului va ajuta Clujul sa le lase in spate pe toate fara probleme. Si exact asta s-a intamplat.

In plus ti-am spus cu vreo 4-5 ani inainte ca salariul mediu din Cluj il va depasi pe cel din Bucuresti in 4-5 ani. S-a intamplat chiar ceva mai rapid decat estimasem, conform Mercer (care a confirmat asta si in 2019, si in 2020). Si nu ma lua cu media salariala pe judet a INS, ca si aia confirma acelasi lucru, chiar si in conditiile in care salariile din urbanul mic si rural trag media judetului in jos, distanta s-a tot redus considerabil an de an.

Despre Untold ziceai ca va fi intrecut de Neversea, doar pentru ca e pe litoral deci mai aproape de bucuresteni. Ce sa vezi, dupa 3 editii e inca departe de fratele clujean (oricum Neversea e detinut tot de clujenii de la Untold).

Despre aeroportul din Cluj ziceai ca este si va ramane un biet aerodrom... Ce sa vezi, are deja 90% din destinatiile de pe Otopeni (ba si unele care nu sunt pe Otopeni), chiar daca traficul e, in mod asteptat, mai mic (ca doar deserveste in principal un oras cu o populatie semnificativ mai mica). In plus pe langa terminalul mai nou si pista mai noua (si cu capacitate portanta mai buna), are si echipamente mai avansate decat Otopeniul, de exemplu la securitate unde nu mai trebuie sa scoti lichidele/electronicele separat pentru ca are scannere mai avansate.

De faptul ca ziceai acum 2-3 ani ca CFR Cluj se va prabusi si nu va mai face performanta nici nu mai zic, dupa 4 titluri consecutive au ramas si sezonul asta singurii din Europa si care aduc puncte tarii.

Tu in disputele noastre ai subestimat constant Clujul, iar eu i-am apreciat corect capacitatea de dezvoltare accelerata. De altfel si statisticile Eurostat/CE confirma ritmul de dezvoltare, fiind dintre orasele monitorizate orasul cu cea mai alerta crestere a PIB din 2000 incoace. Banca Mondiala zice ca PIB-ul raportat la puterea de cumparare a ajuns la 150% din media UE, adica cam pe la nivelul Budapestei.

Deci, despre ce vorbim? Ce am distorsionat, statisticile/afirmatiile Eurostat si ale Bancii Mondiale? Afirmatiile Mercer ca e orasul cu cele mai mari salarii din Romania din ultimii 2 ani? Statisticile INS care arata ca salariile, PIB-ul si numarul de angajati ai Clujului il duc pe locul 1 in tara dintre judete? (sigur, INS nu are o metoda de a compara orase cu orase ca sa putem compara cu Bucurestiul). Poate ca se inseala si ei, dar pana la urma ei sunt specialisti in domeniu si par sa ajunga la aceeasi concluzie.

Sigur ca unele statistici sunt interpretabile, dar realitatea e ca eu am apreciat corect ritmul de crestere al orasului iar tu l-ai subapreciat in mod constant. Nu contest ca ai punctat corect punctele slabe ale unor statistici (de exemplu raportarea la o populatie oficiala mai mica decat cea reala), dar problema asta afecteaza statisticile din toate orasele dezvoltate ale Romaniei. Amandoi suntem subiectivi, dar cu timpul tot mai multi specialisti au ajuns sa confirme estimarile mele.

Bucurestiul a pierdut batalia cu Clujul in urma cu mai multi ani, dar abia in ultimii 2-3 ani a inceput sa devina evident. Iar motivele sunt multiple:
- la Bucuresti e o lupta locala intre PSD, PNL si USR, care a dus la o administratie haotica si doar ocazional performanta (la unele sectoare), la Cluj Boc si PNL isi implementeaza proiectele din 2004 incoace practic fara sa aiba o opozitie relevanta. Asta a facut printre altele ca sumele din fonduri europene per capita sa fie incomparabil mai mari la Cluj
- la nivel universitar, Clujul are un procent peste dublu de populatie implicata in mediul universitar (studenti, absolventi, personal didactic). Asta duce la un procent superior de specialisti, ceea ce duce la o medie salariala mai mare. Nu pentru ca salariile ar fi neaparat mai mari, ci pentru ca procentul de oameni specializati bine platiti e mai mare (dupa cum stii deja, procentul de IT-isti e si el dublu fata de Bucuresti)
- acel procent superior de specialisti duce si la o mentalitate mai progresista/pro-europeana a populatiei, de aia nu vezi PSD sau AUR sa aiba vreun cuvant de spus la Cluj, iar dezbaterile politice puerile de pe Antena 3/Romania TV nu au impact la Cluj
- tot acel procent superior de absolventi/specialisti duce si la o initiativa antreprenoriala si civica net superioara, Bucurestiul pur si simplu are un mix mai "nefericit" de populatie, cu un procent prea ridicat de cetateni care asteapta mai mult politici de sprijin ale statului pentru cei defavorizati decat politici de sprijinire a initiativei private. Nu e o mirare ca se intampla asta, Bucurestiul are un procent mare de populatie emigrata din judetele vecine (foarte) slab dezvoltate, care au fost obisnuiti sa depinda de ajutorul/sprijinul statului si au venit la Bucuresti pentru ca la ei in judet nu aveau alternative. Clujul in schimb isi bazeaza cresterea populatiei in principal pe absolventii de studii superioare veniti din judetele vecine (care la Bucuresti reprezinta un procent semnificativ mai mic).

Nah, aceiasi kilometri de postari care nu arata decat frustrare. Poti scrie tone de mesaje, asta nu o schime faptul ca Bucurestiul este de departe principalul centru economic, social, cultural al tarii, principalul nod rutier, feroviar, aerian al tarii, locul cu cea mai mare piata a muncii, cele mai mari salarii, cele mai variate si de calitate joburi, cele mai multe businessuri, cei mai multi bani, cele mai importante afaceri, cei mai bogati romani, cele mai importante firme si cele mai inalte pozitii/ceouri/etc, cele mai variate si de calitate evenimente culturale, locuri de experiente sociale/culinare/entertainment/etc, cele mai importante conexiuni de tot felul, etc, etc. Tu ai ramas in bula cu procentele dupa care orice orasel din orice tara poate depasi orice mare metropola a lumii, chiar Romania sterge pe jos cu tot vestul European pe sistemul procentelor, asta ca sa vezi relevanta. Iti stiu si pot demonta orice statistica selectiva care iti convine tie, de altfel stii si tu ca o statistica ara explicatii si interpretari e cam zero. Realitatea e ca Bucurestiul este miezul pe toate domeniile generale, asa cum in toate tarile marile metropole sunt. Oraselele, precum Clujul, sunt bune pt diversitate dar intotdeauna vor fi pe cel mult locul 2 ca importanta generala (punctual, orice comuna poate fi prima pe tara la vreun detaliu/nisa). Posted Image

View Postabancor, on 04 august 2021 - 17:54, said:

Ba dimpotrivă, nu văd deloc lucrurile așa. E aproape același lucru cu a compara mere cu pere. Mediul rural cu mediul urban. Ditamai orașul, plin de bune și rele, cu orașe medii. Autoturism cu camion. Vapor cu caiac. Par același lucru, dar au atribute diferite. Nu e concurență directă, e un soi de colaborare. De complementaritate.
Iar exemplele tale sînt nepotrivite pentru noi. Toate alea sînt țări mari, federale, aproape că vorbim de orașe din țări diferite, cînd vorbim de Munchen și Berlin etc. Acolo chiar se poate vorbi de o rivalitate între potențiale capitale, mai mult, sînt orașe de același ordin de mărime (Munchen, Barcelona, Milano sînt orașe cu peste un milion), iar comparativ cu capitalele rivale sînt pe la 50% ca mărime. Nu la 15%. Raportul Cluj - București e echivalent cu raportul Turda - Cluj. Are Turda vreo bătălie cu Clujul? Au Leipzig sau Essen rivalitate cu Berlinul? Florența cu Roma? (bine, e drept, în vest toate orașele sînt dezvoltate, au șosele, tramvaie, nivel de trai etc., noi ne mirăm că abia ridică capul 2-3. În Ungaria un oraș de 100.000 e mai dezvoltat decît unul de 300.000 de la noi).
Clar Sinaia iese bine peste București la o grămadă de indicatori. Dar ăsta nu e în nici un caz semnul vreunei victorii într-o bătălie, e pur și simplu natural să fie așa.

Oh, stie si utopium asta, dar nu va recunoaste niciodata. Si incercand sa hiperbolizeze Clujul in comparatia cu Bucurestiul ajunge la ridiculitatile care l-au facut celeru pe softpedia. La fel procedeaza cu Skoda lui de 1 litru, o cosmetizeaza incercand sa faca pe forum din ea un Maserati, starnind spectacole comice savuroase pe topicurile de specialitate. Dar e de apreciat ca isi asuma, constient cred, statutul 8ufonului.

#94
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,765
  • Înscris: 01.10.2002

View Posttoniq, on 04 august 2021 - 22:18, said:

Poti scrie tone de mesaje, asta nu o schime faptul ca Bucurestiul este de departe principalul centru economic, social, cultural al tarii, principalul nod rutier, feroviar, aerian al tarii
Daca ne uitam peste harta retelei trans-europene de transport TEN-T, devine imediat evident faptul ca nu e asa...
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Trans-European_Transport_Network.svg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Exista un singur oras unde se intersecteaza toate coridoarele. ;)

Edited by Wotan, 05 August 2021 - 00:29.


#95
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,908
  • Înscris: 14.08.2007

View Postabancor, on 04 august 2021 - 17:54, said:

Ba dimpotrivã, nu vãd deloc lucrurile așa.
E irelevant cum le vezi tu ... relevant e cum le vede majoritatea.

Asta e rezultatul Barometrului urban 2020, e vorba despre care e cel mai atractiv oras din Romania pe ansamblu (din punct de vedere al nivelului de trai, transportului public, conectivitatii, mediului, mediului de afaceri, inovatiei, administratiei, etc), adica practic ce oras ai prefera in Romania:
Attached File  barometru_urban_2020.jpg   148.87K   22 downloads

#96
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Doar din motive financiare pentru ca joburile sunt platite ma bine.
In schimb multi clujeni aleg deja sa scape de oras din varii moive si se mute la periferii, cum ar fi Apahida, Jucu, etc...

#97
Kazmer

Kazmer

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,307
  • Înscris: 25.11.2010

View Postutopium, on 05 august 2021 - 01:16, said:


E irelevant cum le vezi tu ... relevant e cum le vede majoritatea.

Asta e rezultatul Barometrului urban 2020, e vorba despre care e cel mai atractiv oras din Romania pe ansamblu (din punct de vedere al nivelului de trai, transportului public, conectivitatii, mediului, mediului de afaceri, inovatiei, administratiei, etc), adica practic ce oras ai prefera in Romania:
Attachment barometru_urban_2020.jpg

Iași cel mai frumos oraș din România atractivitate 3%? Toți moldovenii se mutã la Cluj.

Toți elevii din Moldova vin la Cluj la facultate. Toți studenții strãini din Iași se mutã la Cluj

Edited by Kazmer, 05 August 2021 - 05:51.


#98
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,548
  • Înscris: 30.01.2008

View PostKazmer, on 05 august 2021 - 05:50, said:

Toți moldovenii se mută la Cluj.
Altu care confunda "modovenii " cu iesenii Posted Image))  chiar daca iesenii sunt si ei moldoveni

Posted Image

Edited by Daco_Get, 05 August 2021 - 05:52.


#99
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,765
  • Înscris: 01.10.2002

View PostKazmer, on 05 august 2021 - 05:50, said:

Iași cel mai frumos oraș din România atractivitate 3%? Toți moldovenii se mută la Cluj.
Discutabil. Iasi e un oras frumos, dar orase precum Brasov, Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea il rivalizeaza fara probleme din punct de vedere arhitectonic.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8cGlCfPWYfc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#100
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,548
  • Înscris: 30.01.2008

View PostWotan, on 05 august 2021 - 10:48, said:

Discutabil. Iasi e un oras frumos, dar orase precum Brasov, Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea il rivalizeaza fara probleme din punct de vedere arhitectonic.

Posted Image

Ce ai zis tu acolo, cu exceptia Timisoarei ,  rivalizeaza dar cu Piatra Neamt , Suceava , Galati . In nici-un caz cu Iasi-ul

Timisoara este intr-adevar un oras frumos .

#101
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 08.01.2009

View Postutopium, on 05 august 2021 - 01:16, said:

E irelevant cum le vezi tu ... relevant e cum le vede majoritatea.

Asta e rezultatul Barometrului urban 2020, e vorba despre care e cel mai atractiv oras din Romania pe ansamblu (din punct de vedere al nivelului de trai, transportului public, conectivitatii, mediului, mediului de afaceri, inovatiei, administratiei, etc), adica practic ce oras ai prefera in Romania:
Attachment barometru_urban_2020.jpg

Dah, relevanta acestui ”studiu” este extrem de precara atata timp cat realitatea ne arata, statistic, ca in Bucuresti se stabilesc de departe cei mai multi locuitori. Asa, teoretic, orice orase/comuna/sat pare pitoresc/atractiv, insa cand iei in calcul in concret unde sa te stailesti constati ca oportunitatile pe care ti le ofera orasul de destinatie sunt cele care conteaza cel mai mult.
Dar, nah, suntem obisnuiti cu tine sa colinzi netul toata ziua, sa culegi selectiv statistici/studii care mai de care mai pe langa realitate, pe care sa le pui, tot selectiv - cele care iti convin, pe softpedia. Pe urma in bula ta crezi ca ai dreptate. ;)

View PostWotan, on 05 august 2021 - 00:27, said:

Daca ne uitam peste harta retelei trans-europene de transport TEN-T, devine imediat evident faptul ca nu e asa...

Exista un singur oras unde se intersecteaza toate coridoarele. Posted Image

Bucurestiul este cel mai bine conectat la regiunile tarii rutier, feroviar, are acces rapid pe autostrada la portul Constanta, are singurul aeroport adevarat din Romania, are autostrada spre vest in proportie de 70-80% procent care creste anual, in 2-3-4 ani va avea centura la nivel de autostrada, etc.

#102
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,908
  • Înscris: 14.08.2007

View Posttoniq, on 05 august 2021 - 11:30, said:

Dah, relevanta acestui ”studiu” este extrem de precara atata timp cat realitatea ne arata, statistic, ca in Bucuresti se stabilesc de departe cei mai multi locuitori.
Actually, la cel mai recent recensamant Bucurestiul a scazut ca populatie Posted Image Va veni urmatorul in curand si cel mai probabil vom constata din nou ca cea mai alerta crestere a populatiei dintre orasele mari a fost la Cluj, la fel ca si la recensamantul anterior.

View PostDaco_Get, on 05 august 2021 - 10:53, said:

Ce ai zis tu acolo, cu exceptia Timisoarei ,  rivalizeaza dar cu Piatra Neamt , Suceava , Galati . In nici-un caz cu Iasi-ul
In afara de ieseni si eventual cei aflati pe o raza de 150 de km in jur, nu prea o sa gasesti oameni care sa includa Iasiul in top 5 in Romania. Asa si oltenii isi inchipuie ca ar fi Craiova in top 5, dar in afara lor nu prea mai crede nimeni asta. In schimb Sibiul, Brasovul sau Oradea o sa le gasesti pe lista foarte multora. Exista multe studii de genul facute si Iasiul nu iese in top 5 si e intotdeauna sub Sibiu si Brasov. Si in ultima vreme si sub Oradea, pe masura ce tot mai multi au ajuns sa viziteze Oradea.

Anyway, pe ansamblu luand criteriile majore in considerare, am vazut cu totii care e cel mai atractiv oras pentru un locuitor in graficul pus de mine Posted Image Si am vazut si care e distanta fata de Iasi Posted Image

View PostWestPoint, on 05 august 2021 - 02:00, said:

Doar din motive financiare pentru ca joburile sunt platite ma bine.
In schimb multi clujeni aleg deja sa scape de oras din varii moive si se mute la periferii, cum ar fi Apahida, Jucu, etc...
Motivele sunt multe: financiare, educationale, culturale, medicale, de petrecere a timpului liber, etc Posted Image Cei care se muta la periferii o fac pentru ca nu au salarii suficient de bune ca sa locuiasca in oras, nu pentru ca ar fi ceva atractiv in acele periferii. Chiar dimpotriva, nivelul mediu de trai e semnificativ mai prost, dar asta e, nu poti sa ai calitate cu bani putini.

Edited by utopium, 05 August 2021 - 11:51.


#103
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 08.01.2009

View Postutopium, on 05 august 2021 - 11:42, said:

Actually, la cel mai recent recensamant Bucurestiul a scazut ca populatie Posted Image Va veni urmatorul in curand si cel mai probabil vom constata din nou ca cea mai alerta crestere a populatiei dintre orasele mari a fost la Cluj, la fel ca si la recensamantul anterior.

Nr de locuitori ai Bucurestiului am curaj sa pariez ca absolut nimeni nu-l stie. Bine, nu mai zic ca Bucurestiul s-a extins in afara limitelor sale teritoriale in Ilfov unde nr de locuitori efectiv a explodat. Deci nr de locuitori nici n-are rost sa-l discutam pe baza de cifre livrate de autoritatile/institutiile noastre.

#104
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,908
  • Înscris: 14.08.2007

View Posttoniq, on 05 august 2021 - 11:51, said:

Nr de locuitori ai Bucurestiului am curaj sa pariez ca absolut nimeni nu-l stie.
Nr de locuitori din orice oras mare din Romania e o necunoscuta. Dar recensamantul e cea mai folosita metoda la nivel mondial de a il estima.

#105
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 08.01.2009

View Postutopium, on 05 august 2021 - 11:54, said:

Nr de locuitori din orice oras mare din Romania e o necunoscuta. Dar recensamantul e cea mai folosita metoda la nivel mondial de a il estima.

Sigur, insa fiindca in Bucuresti se stabilesc de departe cei mai multi locuitori inseamna ca si cifrele capitalei sunt cele mai distorsionate. Eu pot crede doar acele statistici care culeg date cat mai sigure si se bazeaza pe criterii, respectiv folosesc formule mai aproape de realitate, nu depasite de vremuri sau complet nereale (se vede cu ochiul liber). Si o zic din perspectiva unuia care a studiat cat de cat elocventa statisticii de vreo 10 ani.

#106
sftpdt

sftpdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,669
  • Înscris: 29.08.2013

View PostDaco_Get, on 05 august 2021 - 10:53, said:

Posted Image

Ce ai zis tu acolo, cu exceptia Timisoarei ,  rivalizeaza dar cu Piatra Neamt , Suceava , Galati . In nici-un caz cu Iasi-ul

Colegul zicea dpdv arhitectonic Posted Image. Brasov / Sibiu cel putin sunt net superioare.
Mereu m-am intrebat daca exista notiunea de centru vechi in Iasi Posted Image. Cladirile (presupun evreiesti) de pe 14 decembrie '89 si zonele de langa?

Gradinile de la Palas arata fain (inclusiv Palatul Culturii), nimic de comentat, dar in afara de Palas si Bd. Stefan cel mare + Copou (gradina botanica, parc), nu prea stiu zone mai walkable din Iasi pentru turisti cat sa nu fie ingropate in blocuri comuniste. Ce-i drept, n-am fost de multe ori pe acolo.

Edited by sftpdt, 05 August 2021 - 12:53.


#107
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View Postutopium, on 05 august 2021 - 11:50, said:

Motivele sunt multe: financiare, educationale, culturale, medicale, de petrecere a timpului liber, etc Posted Image Cei care se muta la periferii o fac pentru ca nu au salarii suficient de bune ca sa locuiasca in oras, nu pentru ca ar fi ceva atractiv in acele periferii. Chiar dimpotriva, nivelul mediu de trai e semnificativ mai prost, dar asta e, nu poti sa ai calitate cu bani putini.

Vorbesti prostii. O jumatate de duzina de prieteni si-au vandut apartamentele din Gheorgheni, Grigorescu si Plopilor si si-au cumparat sau construit case la Jucu, Apahida si Campenesti.
S-au saturat sa stea in inghesuiala si la bloc. Pana si Bloc, si-a cumparat casa la Campenesti.
Ce mare branza e sa te sui in masina si sa intri in Cluj, la evenimente sau la restaurant, ca e doar 10-20km

#108
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,908
  • Înscris: 14.08.2007

View PostWestPoint, on 05 august 2021 - 13:14, said:

Ce mare branza e sa te sui in masina si sa intri in Cluj, la evenimente sau la restaurant, ca e doar 10-20km
In loc sa faci 10-15 minute pana la eveniment, faci 40 de minute. Dus-intors, se aduna si de multe ori nici nu iti mai vine sa mergi. Nu mai zic ca daca ai copii, foarte probabil nu vrei sa-i duci la scoala in Jucu, Chinteni sau Campenesti. Iar despre licee decente la tara nici nu cred ca are sens sa vorbim, diferenta fata de ce licee ai in Cluj si ce ai in mediul rural e enorma. Si atunci iti fortezi copilul sa piarda zilnic o ora jumate pe drumuri si sa depinda de masina (ca daca merge cu autobuzele metropolitane pierde 2 ore pe zi). Sa fim seriosi, aia e o idee foarte proasta daca iti doresti un nivel de trai decent.

Prietenii aia ai tai au facut asta pentru ca nu si-au permis sa-si faca o casa in oras, dar au tinut poate neaparat sa aiba casa. Cand nu mai ai copil de scoala si nu ai de mers prea des in oras, e si asta o solutie, dar pentru cei care au copii de scoala si o viata activa nu prea e o idee buna. Mai ales daca iti si pasa de educatia (si viata sociala a) copilului tau ... ca daca nu iti pasa, sigur, il trimiti la scoala din sat unde o sa fie primul in clasa, dar la Evaluare/Bac abia daca va lua un 6 chinuit cu care in Cluj nu intri practic la nici un liceu/facultate decenta.

View Posttoniq, on 05 august 2021 - 12:15, said:

Si o zic din perspectiva unuia care a studiat cat de cat elocventa statisticii de vreo 10 ani.
Poti sa studiezi cifrele prezentei la vot la prezidentiale, unde nu iti trebuie buletin cu domiciliu local ... si sa compari. Ca rata de prezenta ar trebui sa fie relativ comparabila intre orasele mari. Asa poti sa compari cam care e populatia rezidenta.

Alta metoda e dupa cate locuinte noi se fac.

La nici una dintre statisticile astea Bucurestiul nu sta grozav.

Edited by utopium, 05 August 2021 - 13:34.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate