Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sunet ambreiaj - Opel meriva z17dth

C-BooL - Magic Symphony ft. Giang...

Pret instalator

Fire lipite cu banda sub scaunul ...
 RCA mai ieftin online - unde?

Configurare PC AMD Ryzen 9 7950x3d

Sony Oled

[python] dependențe clase
 Curatare piese de calcar

Mediabox Vodafone TV fara cablu c...

Intrebari laptop Panasonic (Secon...

Tractor Case 4210 fum in radiator
 Recomandare ciclocomputer cu GPS

Pensiune linistita la 2-2.5h de B...

recomandare acumulator auto >...

RCCB +RCBO
 

Walkie-Talkie

- - - - -
  • Please log in to reply
2770 replies to this topic

#55
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004

andreic, on Mar 21 2005, 14:22, said:

>Vreau sa imi cumpar ceva mai profesional care sa ajunga sa bata in bucuresti >cativa km buni ... adica cu foarte multe obstacole! Am gasit pe un site ...

Nu se poate fara repetor, deci uita ideea sa ai de la portabila la portabila mai mult de 2-3km stabil in conditii de oras.

<{POST_SNAPBACK}>



Si totusi, cu deschidere si cu o antenuta directionala (yagi) cred ca se poate trece de 10 km si cu 0.5 W. Dar iti trebuie inaltime si deschidere in ambele puncte + o antena fixa (care nu  prea e legala  :huh: ).

#56
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,580
  • Înscris: 07.02.2003
Se poate si 20-30kM dar... NU de la portabila la portabila.
Si omul cam asta dorea, intre portabile.

Ca sa poti sa bati intre portabile la distanta in lipsa de alte avantaje cum ar fi inaltimea sau culoarul se foloseste repetor (cum e la motorole).

#57
firasg

firasg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 23.01.2005
poti sa aduci totusi modificari la statiile astea PMR atita timp cit nu umbli in partea de rf ? ma gindeam ca s-ar putea totusi instala un repetor din 2 statii si ceva electronica pe linga. asta ar rezolva problema distantei.

#58
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,580
  • Înscris: 07.02.2003
Asa ceva s-ar putea incerca, ar fi interesant un asemenea experiment.

Nu trebuie nici macar modificata statia repetor, aici e partea frumoasa... statia PMR are vox de regula si poate fi conectata la PC si cu un program de repetor cum este EchoStation poate deveni repetor tip papagal, adica la care vorbesti, si el te repeta dupa ce iesi din emisie, dupa aia vorbeste interlocutorul si asa mai departe... totul se face prin PC, half duplex :)
Avantajul este ca se poate seta un CTCSS ca sa nu intre chiar oricine pe el (decat dupa multe incercari pana-i gaseste codul dar putini se pricep la asta)... deci sa zicem ai 3 statii le setezi un canal liber si un cod ctcss identic la toate... iar una din ele pe post de repetor, la bloc eventual, sa aiba inaltime.

Poti sa pui statia chiar pe terasa si sa faci comanda prin cabluri pana la PC... daca staiu la etaje superioare, astfel nici macar nu ii modifici antena deci ramane legal :D O pui in ceva hidroizolant dar transparent RF (o sticla de plastic cu fundul in sus), fixata mecanic pe un pilon de lemn de 1-2M inaltime...

Vezi, cu imaginatie apar solutii :)

Edited by andreic, 22 March 2005 - 19:13.


#59
firasg

firasg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 23.01.2005
pai cred ca s-ar putea face relativ usor si un repetor full duplex. ar fi interesant de facut asa ceva, ce ziceti se baga cineva care sta la etajul 10 ? :) pacat de banda asta ca sta libera si de handy-ul meu ca n-are deloc parte de actiune in 70cm :(

#60
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,580
  • Înscris: 07.02.2003
Fullduplex no way... e distanta de frecventa prea mica (100kHz) si nici cu mama duplexorului nu poti scoate separatie buna (isi taie receptia singur) si oricum ideea e ca duplex foloseste 2 canale si e cam ilegal dar papagal e considerat ca o statie normala, un singur canal, de ex cineva vorveste la statie de pe terasa blocului  :D

Edited by andreic, 22 March 2005 - 21:10.


#61
firasg

firasg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 23.01.2005
da, exclusa varianta cu duplexor si pentru ca trebuie sa modifici prin statie. Eu ma gindeam la varianta 2 statii in colturi opuse pe terasa blocului, desi s-ar putea sa nu ai suficienta selectivitate nici asa.
nu e legal sa vorbesti la 2 statii deodata ? :)
in alta ordine de idei, cum e prin 27 in bucuresti, merita sa-mi mesteresc o antena?

#62
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
Ar fi frumos un papagal si in 446 Mhz cum e si in 27 Mhz (pe Inter). Problema e ca la mine in centru canalul 2,3,5 sunt bruiate la greu, nu se poate vorbi, pe canalul 1 vin multi cu putere mare (comercial), iar pe restul ne inghesuim, noi astia cu statii normale. Nu stiu unde ar mai avea loc si papagalul asta, dar mi-ar place daca ar exista.  :coolspeak:

In ce zona stai firasg daca zici ca "handy-ul meu ca n-are deloc parte de actiune in 70cm" ?! Eu ma chinui sa gasesc un canal liber !! :huh:

#63
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,580
  • Înscris: 07.02.2003
Nu este nici un papagal pe Inter eu cel putin nu am gasit niciunul, nu stiu cine ti-a spus dar mai mult ca sigur aburea.

>da, exclusa varianta cu duplexor si pentru ca trebuie sa modifici prin statie. Eu >ma gindeam la varianta 2 statii in colturi opuse pe terasa blocului, desi s-ar >putea sa nu ai suficienta selectivitate nici asa.

Nu ai, e distanta foarte mica si asa, mai ales ca statiile PMR nu sunt de performanta.

>nu e legal sa vorbesti la 2 statii deodata ?

Hm, nu stiu, cred ca da :) Mai exact folosirea a doua frecvente.

>in alta ordine de idei, cum e prin 27 in bucuresti, merita sa-mi mesteresc o >antena?

Pai merita, mai ales daca ai o gasca cu care vrei sa tii legatura ceva sau doar te pasioneaza.

#64
firasg

firasg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 23.01.2005

rvic77, on Mar 23 2005, 09:22, said:

In ce zona stai firasg daca zici ca "handy-ul meu ca n-are deloc parte de actiune in 70cm" ?! Eu ma chinui sa gasesc un canal liber !! :huh:

<{POST_SNAPBACK}>


in obor stau, prin spate sint inghesuit la et.1 :(
tu in ce zona stai? pe canalul 1 pmr intra astia de la electrica au fix 446.000, in rest e pustiu pe-aici pe la mine.

#65
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004

firasg, on Mar 23 2005, 21:35, said:

in obor stau, prin spate sint inghesuit la et.1 :(
tu in ce zona stai? pe canalul 1 pmr intra astia de la electrica au fix 446.000, in rest e pustiu pe-aici pe la mine.

<{POST_SNAPBACK}>


Stau in centru, zona Cismigiu !
Pai ieri am vorbit cu unii de la Foisor - Mosilor (aproape de tine) pe canalul 5 (printre bruiaje, care poate la ei nu se auzeau), in rest e o gasca la Unirii pe canalul 8, pe 7 am mai dat si de radioamatori, 2,3 sunt impracticabile la mine, iar pe 1 bineinteles ca-i prind pe cei de la electrica sau de unde or fi...
Ai statie PMR sau handy 70 cm ?! Eu am o scula care stie 400-480 Mhz cu pas de 5 Khz, deci prinde cam tot ce misca prin banda asta (inclusiv radioamatori).
Conditia de baza e sa ai inaltime si deschidere ! Pacat ca stai la 1, eu stau la 7/8 deci e binisor !

#66
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
[quote name='andreic' date='Mar 23 2005, 14:12']
Nu este nici un papagal pe Inter eu cel putin nu am gasit niciunul, nu stiu cine ti-a spus dar mai mult ca sigur aburea.

Ok, poate nu e pe Inter, dar am vorbit de cateva ori prin papagalul asta chiar cu cineva de la Zoo Baneasa pe care altfel n-aveam cum sa-l aud. A fost in canalul 2 si altadata in 28.

#67
firasg

firasg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 23.01.2005
am un vx-7r, prinde si ala dc to daylight ;)
ma indoiesc totusi ca e legal sa-l folosesc in banda PMR, are tot pasu de 5KHz deci nu pica exact pe canal. In schimb pot sa-i micsorez deviatia la 2.5 (parca asta e standardu in PMR)

eu lucrez chiar linga cismigiu, poate iau scula cu mine si tragem o discutie :)

#68
kiwiboy

kiwiboy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 157
  • Înscris: 24.01.2004
TO rvic77

Cu ce statii prinzi pe distanta asta? Sunt chiar curios pentru ca .... sunt in cautarea a ceva mai pro. care sa bata cat mai mult in bucurestiul asta cu atatea obstacole! Unde as putea sa gasesc si eu sa cumpar asa ceva? Daca ai putea sa imi dai cateva detalii cu privire la asta ... ti-as ramane recunoscator :) MS

#69
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,580
  • Înscris: 07.02.2003

rvic77, on Mar 24 2005, 12:48, said:

Nu este nici un papagal pe Inter eu cel putin nu am gasit niciunul, nu stiu cine ti-a spus dar mai mult ca sigur aburea.

Ok, poate nu e pe Inter, dar am vorbit de cateva ori prin papagalul asta chiar cu cineva de la Zoo Baneasa pe care altfel n-aveam cum sa-l aud. A fost in canalul 2 si altadata in 28.

<{POST_SNAPBACK}>


Ala din 2 era in Colentina pe un bloc de 10 etaje pe langa lacul Tei, 5/8 si probabil vreo 20-50 wati tot avea (info nesigura)... venea si la mine tare cu toate ca nu am o pozitie eficienta pentru zona aia, intram pe el cu 1.3W fara probleme sau fasiit... dar te asigur ca nu pune nimeni pe inter sau asa ceva ca nu da nimeni voie :)
Ala din 28 era altul, a lui Razvan, cred ca ai vorbit cu el deja.

Edited by andreic, 24 March 2005 - 19:49.


#70
kiwiboy

kiwiboy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 157
  • Înscris: 24.01.2004

andreic, on Mar 24 2005, 19:33, said:

Ala din 2 era in Colentina pe un bloc de 10 etaje pe langa lacul Tei, 5/8 si probabil vreo 20-50 wati tot avea (info nesigura)... venea si la mine tare cu toate ca nu am o pozitie eficienta pentru zona aia, intram pe el cu 1.3W fara probleme sau fasiit... dar te asigur ca nu pune nimeni pe inter sau asa ceva ca nu da nimeni voie :)
Ala din 28 era altul, a lui Razvan, cred ca ai vorbit cu el deja.

<{POST_SNAPBACK}>





Scuze ... ca pun o asa intrebare ... dar toata lumea vb de PAPAGAL ...  ce este ala? Un fel de repetor ceva? Prin care poti sa treci pe distante mari? Eu de ex. stau in Colentina! Cu ce fel de statii pot sa trec prin asa ceva a.i. sa imi amplifice semnalul???

#71
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,580
  • Înscris: 07.02.2003
Ai dreptate, e bine sa explicam cum e cu repetoarele...

Sunt 2 tipuri de repetoare analogice "normale", Papagal sau cu Split.

Papagal este un sistem format dintr-o statie amplasata strategic, cu antena la inaltime, vizibilitate, eventual ceva putere etc... si un mecanism digital automat de imprimare/redare a mesajelor, cum este programul EchoStation sau jucariile alea de copii care imprima ce vorbesti si poti reda la comanda (hardware). Ce face el... e cam asa... sa zicem se foloseste pe frecventa x, tu transmiti cu portabila sau orice alta statie cu acoperire limitata pe frecventa x un apel sau ce ai de spus... 20 sec emisie sa zicem (in functie de capacitatea de stocare dar e bine sa nu fie mai mult de 30 sec ca apar confuzii dupa aia)... si iesi din emisie, papagalul receptioneaza tot mesajul si-l stocheaza digital, dupa ce tu ai iesit din emisie el intra in emisie comandat automat de soft sau aparat si transmite mesajul stocat  pe aceeasi frecventa insa cu acoperire mai mare din cauza pozitiei... statia apelata receptioneaza astfel mesajul tau, cu intarziere :) Cand a terminat transmisia papagalul trece in receptie si asteapta un nou semnal. Detectia semnalului se face de regula prin squelch (simte comanda squelch cand o statie e receptionata) sau chiar prin vox, cum poate face Ecostation, asta presupune ca statia repetor sa nu aiba zgomot in idle ca sa nu trigger-eze aiurea repetorul.

Split este un sistem format din 2 statii de regula sau una speciala, capabila sa emita in timp ce receptioneaza, pe frecvente diferite, x si y.
Portabilele setate pentru repetor in split lucreaza cam asa, emit pe o frecventa cu 4MHz mai jos decat receptia (motorola, servicii gen taxi etc...). In timp ce tu emiti pe frecventa x, repetorul te aude si te retransmite in frecventa y real time. Celalalte statii receptioneaza frecventa y fiind in idle deci te aud pe tine. Tu termini, treci in receptie pe frecventa y, repetorul ramane in idle si asculta frecventa x. Alta statie care vrea sa-ti raspunda tie face acelasi lucru, transmite pe frecventa x si ceilalti asculta pe frecventa y. Comanda se poate da tot prin squelch dar si prin tonesquelch sau ctcss in functie de cerinte, de ex unii taximetristi care au repetoare in ultrascurte se face prin tonesquelch, tonurile alea care se aud la intrarea/iesirea din emisie.
Problema la un sistem cu split este ca trebuie sa faci o separatie foarte puternica intre cele 2 frecvente, altfel cand emitatorul intra in functie sa nu bruieze receptorul, la distante mici sau pe aceeasi antena semnalele sunt foarte puternice. Pentru asta se folosesc duplexoarele. Duplexorul este un superfiltru de fapt, format din mai multe celule...

Edited by andreic, 24 March 2005 - 21:53.


#72
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004

kiwiboy, on Mar 24 2005, 18:19, said:

TO rvic77

Cu ce statii prinzi pe distanta asta? Sunt chiar curios pentru ca .... sunt in cautarea a ceva mai pro. care sa bata cat mai mult in bucurestiul asta cu atatea obstacole! Unde as putea sa gasesc si eu sa cumpar asa ceva? Daca ai putea sa imi dai cateva detalii cu privire la asta ... ti-as ramane recunoscator :) MS

<{POST_SNAPBACK}>


Eu am niste Alnico DJ-S40 luate de la Monloplast pe Alexandriei. Uite un link util http://www.mondoplas...ex.php?pg=radio !  In mod normal trebuia sa-mi ceara ceva ca-sunt de radioamator dar au zis ca sunt legale ca au numai 0.5 W. Cu toate astea pe priza sau alimentate cu 13.8 V la 1-2 A au 1 W (poate chiar mai mult). Mai au si alte scule mult mai destepte dar alea chiar cred ca le vand numai radioamatorilor sau celor care au inchiriate frecvente. Oricum cu portabilele astea mititele am reusit sa prind din casa repetorul din Ploiesti pe 438.875 si m-am auzit lejer pe 5-6 km (pozitie buna). Pe receptie mi se par excelente, le-am pus si o antenuta yagi si am receptionat ceva in greceste pe 433.37 (nu cred totusi ca e o transmisie de acolo).  Totusi daca vrei sa bata mai mult din Bucuresti iti trebuie antena si inaltime cu deschidere. In CB (27 Mhz) ma aud (cu greu, ca n-am plan de masa la antena) in tot orasul dar numai catre statii fixe cu antena. Handy-urile de 70 cm mi se par mult mai practice pentru 2-3 km in jurul casei !

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate