Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Fitbit sau huawei band ?

Tatuator handpoke

Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...
 "Ciudatenii" control pasa...

Impamantare

Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...
 Probleme fibra (internet ) rooter...

Renovare completa + pompa de cald...

Libre Office nu vad liniile

Modalitați amuzante și ...
 O disparitie de ani buni, Acces D...

Mancarea e scumpa

Parere achiziționare BMW G20

Schimbarea bateriei moderne la VA...
 

Numar circuite IPAT si prindere tevi

- - - - -
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#19
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023

View PostRaimondMacelaru, on 29 martie 2024 - 10:28, said:

Si mai e un paradox, imi zici sa fac pas de 10 peste tot, dar un singur circuit pe dormitor (14mp). Nu prea se pupa. Nici cu pas de 10 perimetral nu cred ca merge un singur circult. Doar la bucatarie (11.5mp) cred ca merge un singur circuit, cu pas de 15 pe toata suprafata.

Nu e paradox, se fac 2 circuite de 70.
La sufrageria de 22mp se fac 3 circuite de 70.
Nu te stresa ca ai multe circuite si teava mai multa, ai si apa mai multa si la pdc ii place apa, apa te scapa de erori. In plus randamentul pdc iubeste suprafata radianta de putere cat mai mare deci COP mai bun.

#20
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Pai ajung la 9 circuite asa. La 60mp aia, izolati decent si suprafata vitrata medie spre mica, deja am necesar termic destul de mic incat abia gasesc pompa destul de mica. Si 4KW, cea mai mica, este cam mare si probabil va functiona la randament sub-optim 3 sferturi din timp. Cu pas de 10 doar pe un sfert din suprafata, as scapa cu 7 circuite in loc de 9.

Cu datele oferite de kolfleading, am facut o impartire a circuitelor cu cati metri liniari de teava necesita fiecare. A zis ca trebuie maximum 100ml de teava per circuit. Am facut calculul cu pas de 10 perimetral pe 70cm si complet la baie. Mi-au iesit 7 circuite cu lungimile liniare de teava scrise in schema, cuprinse intre 40 si 80m liniari de teava.

In baie as fi vrut sa adaug un calorifer de-ala de prosoape in circuit cu ipatul, dar am auzit ca nu e bine sa amestec lucrurile.

Attached Files


Edited by RaimondMacelaru, 30 March 2024 - 18:46.


#21
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023
Arata bine lungimile.
In baie nici eu nu recomand calorifer, baga mizerie sau da dureri de cap degeaba. Dar poti monta electric chiar daca nu il vei folosi, macar ai unde sa iti pastrezi prosopul folosit.

#22
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Cam cat e manopera pe mp? Mi-a zis ca nu prea vrea sa puna XPS-ul, doar tevile si distribuitorul. Mi-a zis cineva pe plan local sa-i dau mesaj pe whatsapp si imi trimite acolo oferta, i-am dat acum vreo 4-5 zile, inca astept. Cat ar costa doar partea cu tevile si distribuitorul?

#23
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023
Daca nu monteaza xps nu e instalator.
Un instalator stie cam cat e manopera pe mp, nu ii trebuie 5 zile de gandire decat daca e neserios poate.

Ai mesaj privat cu detalii.

Edited by rider_x, 01 April 2024 - 21:16.


#24
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Am masurat cu constructorul si mi-au iesit 10cm izolatie sub sapa (spre dezaprobarea sa, insistand ca vreo 3cm era destul). Initial credeam ca sunt 8cm.
Am ajuns la doua configuratii posibile:

- cea de mai sus, cu 7 circuite la pas de 15cm in general si cu pas de 10cm perimetral si la baie.

- cea atasata acum, cu 9 circuite cu pas de 10cm peste tot si cu past de 5cm partial la baie. In poza se vede lungimea in metri liniari a circuitelor. Pe hol am scazut din circuit lungimea aproximativa a tevilor de la celelalte circuite care traverseaza holul. El ar fi 90cm la pas de 10, dar raman vreo 75m daca scazi traversarile celorlalte circuite.


Nu stiu ce sa fac, pe unde am citit, ar ajunge pas de 15cm lejer la izolatia si vitrajul casei mele, dar in acelasi timp ma tenteaza si sa fac un pic overkill ca sa fiu sigur, sa nu imi para rau. O sa il intreb si pe montator care din variante ar fi mai buna.

Circuitul suplimentar din bucatarie imi cam sta pe creier, as fi preferat sa o fac dintr-unul singur, ca au iesit cam mici, dar daca trec la pas de 10cm, depaseste lungimea, cu unul singur ajunge la 115m.

Nu stiu nici daca pot sa fac pas de 15 partial doar la bucatarie, ma tem ca nu mai pot echilibra camerele intre ele apoi.

Attached Files


Edited by RaimondMacelaru, 07 April 2024 - 16:35.


#25
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023
Arata bine schema. Pasul de 10 nu e overkill pt. ca pdc. Perimetral de 5 e overkill deoarece fiind izolata bine nu ar fi nevoie zic eu. Pas de 5 in baie e ok, se regleaza la final din debit. Ideea la echilibrare e sa ai acelasi pas intr-o incapere, nu e problema de diferente intre doua incaperi diferite, se poate regla din debite, dar e preferabil un pas uniform in casa, vei vedea ca daca reglezi din prima debite egale vei avea incalzire uniforma in toata casa din prima, binenteles ulterior apar si reglajele fine.

#26
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Am urmarit cativa proiectanti pe net si cateva site-uri de proiectare ipat, si ziceau ca pasul de 10cm ar fi un pic overkill din cauza ca bottleneck-ul ar fi in transmisia sapei, ca degeaba maresti transmisia de la teava la sapa daca sapa ramane cu aceeasi suprafata si aceeasi putere de transmisie la o temperatura data a agentului termic.
Cum sa explic eu ce am inteles...Adica, sapa va capata temperatura agentului aproape la fel de usor si la 10 si la 15cm. Faza e ca nu dadeau date concrete. Ca date concrete, am citit in mai multe locuri ca fiind 2 grade diferenta. La centrala nu ar conta, dar la pdc diferenta de la 37 la 35 grade agent este ceva. Putin, dar este. S-ar amortiza pretul tevilor in plus si al distribuitorului marit probabil in 10+ ani, dar na, cam in 10+ ani se amortizeaza cam tot ce mai am la casa, termopanele scumpe, izolatia suplimentara. Ce sa mai fac acum...aia e.

Culmea, pe un site de proiectare foarte apreciat de oameni, ziceau ca e destul pas de 15cm in marea majoritate a cazurilor, dar recomandau pas de 5cm pe langa peretii exteriori. Cati proiectanti, atatea idei. Si mai zice lumea ca nu face de capul tau, mergi la specialisti. Sure... Mai bine fac o medie la ce spun specialistii si aia e.

Edited by RaimondMacelaru, 08 April 2024 - 07:13.


#27
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023
Unii nu vad padurea de copaci cand se pierd cu nasul in formule, ca le place sa chițibușeze, sau le place sa isi dea importanta ca sa beneficieze in vre-un fel de pe urma...

E bine sa ne invatam sa gandim corect cu mintea deschisa cand analizam solutiile tehnice pentru ca nu sunt chiar universal valabile, dar exista niste reguli dupa care ne putem ghida.

Un bottleneck poate fi sapa dar si mai mare poate fi finisajul. Ambele se rezolva cu o sapa lichida si finisaj din LVT, SPC, si gresie in bai. Dar un pas de 10 ajuta in toate situatiile, adica sa maresti puterea de disipare pe mp, puterea de disipare mai mare ajuta sa creasca randamentul pdc care conteaza la buzunar si ti se va amortiza usor investitia dupa mine. Apoi confortul resimtit prin radiatia caldurii cand poti ridica temperatura rapid in casa nu se compara cu cel de la radiatoare, cu o sapa lichida in 20-30 min iti e cald, util pentru locuit ocazional.

E cam negandita treaba cu pas de 15 dar la peretii exteriori pas de 5. O casa nzeb cum banuiesc ca va fi a ta are o rata de transfer termic mica prin pereti ca sa fie nevoie de diferenta aceasta de putere. Cred ca daca faci asa iti va fi mai cald si bine pe langa acei pereti, ceea ce va favoriza poate pierderile nu confortul. In plus de unde stii tu cum va fi acoperita pardoseala de mobile pe viitor? Poate chiar mai mult perimetral vei mobila. Eu nu am incredere in aceste solutii de a pune pas mai mic la peretii exteriori, eu as pune uniform ca sa acopar necesar de caldura in orice conditii si ca sursa de caldura sa lucreze eficient.

De aceea si in urma calculelor lui kolfleading a rezultat o eficienta buna la pas de 10 si teava de 17, iar ca lungimi daca le mentii cat mai egale si sub 80m e perfect circulatie doar cu pompa sursei. Ultima varianta cu pas universat de 10 si 5 la baie e perfecta si ca lungimi, nu te incurca cu nimic financiar ca are 9 circuite (sa vezi cat plateai daca puneai GPA sau BEP).

#28
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Perimetral nu pun 5, dar cred ca voi pune macar 3 randuri la 5 pe cele cateva laturi cu geamuri si usi. La fel si la baie.

Nu stiu ce sa fac cu crampoanele, ca persoana recomandata de tine abia din iunie poate face programari, deci m-am orientat pe plan local si pare sa nu ii prea convina prinderea cu cleme. Asa mult incurca crampoanele alea transmiterea caldurii? Exista masuratori?
Financiar, cu crampoane m-ar costa cu vreo 1500-1800 lei in plus. Dar nu de bani ma tem mai mult ci sa nu afecteze transmisia, dar cred ca diferenta e neglijabila, altfel nu ofereaj asa ceva firmele specializate

#29
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Ah, inca ceva. Sapele in zona se toarna clasice, chiar si la vilele scumpe. Cat costa pe mp o sapa semi-umeda si una umeda? Macar aproximativ daca stie cineva. Am auzit ca cele umede sunt excesiv de scumpe. Si aia e, daca sapa clasica transmite mai greu, poate ajuta pasul mai des, de 10cm.

Ca finisaj, o sa pun gresie peste tot, si in dormitor. O sa caut una cu finisaj mai mat, sa nu induca senzatia de raceala, sa semene un pic a parchet. Am vazut unele cu striatii fine si cu textura si culoare de lemn, abia iti dadeai seama. Asta ca fi un plus. Mai ales ca sunt zone unde vreau covor, nu concep fara.

#30
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023
Nu stiu cat de mare e diferenta de randament intre cleme/agrafe si nuturi.

Diferenta intre sape e cam dubla, cea de ipsos te duce 2000+ euro.

#31
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,201
  • Înscris: 15.10.2006

View PostRaimondMacelaru, on 08 aprilie 2024 - 07:09, said:

Culmea, pe un site de proiectare foarte apreciat de oameni, ziceau ca e destul pas de 15cm in marea majoritate a cazurilor, dar recomandau pas de 5cm pe langa peretii exteriori. Cati proiectanti, atatea idei. Si mai zice lumea ca nu face de capul tau, mergi la specialisti. Sure... Mai bine fac o medie la ce spun specialistii si aia e.
Ai cerut 1..2 oferte de proiectare?
Faci cum vrei dar lucrurile esentiale de proiectare nu o se le gasesti gratis.
Trebuie sa pornesti pana la urma de la ce pompa de caldura doresti sa instalezi si la ce putere functioneaza ea eficient fara ciclare si pe COP maxim. Iar puterea PDC pe care o da producatorul variaza in functie de temperaturile de lucru, de obicei e semnificativ mai mare decat cea din prezentare.
Am vazut recent un sistem interesant de incalzire in pardoseala din UK: https://jupiterunder...ting.com/about/ de incalzire in pardoseala cu o putere sporita pe mp. Doar asa ca idee privind noutatile in domeniu.

#32
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Ceva ieftin de 4KW, monobloc.
Poiectantii am vazut ca se cam contrazic toti intre ei in domeniul asta, macar doi nu am vazut sa zica ambii la fel.
Vitraj de bun simt, fara geamuri multe, mari, sau pana la podea, poate cu 20-30% mai mari decat la un bloc comunist. Voi izola peste medie. E niste XPS si sub placa, dar nu ma bazez pe el, o sa am 10cm peste placa, 15cm pereti, 40cm pod. Ferestre 52mm. Ipatul il fac la pas de 10cm, gresie peste tot. Nu are cum sa nu faca fata 4KW, ar fi culmea.


#33
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,201
  • Înscris: 15.10.2006
Sper sa ai necesarul termic intre doar intre 1.5...2.5 Kw. La 20 de grade in interior.
Pompa aia de 4 kw poate de fapt scoate chiar 6 kw la clima ta si e cel Mai eficienta la 3 Kw.
Intrebarea e cum poti scoate din IPAT-ul tau 3 kw la suprafata mica pe care o ai.
Am pus doar date orientative.
O casa mica si f. Bine izolata are doua puncte sensibile in proiectarea cu PDC.
De asta am intrebat de teava de 20 mm si a fost f. Interesant postul Lui Daco Get.
Nu sunt deloc specialist in IPAT ca sa pot sa ofer informatii corecte in dimensionare.

#34
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 10.08.2023
Stiu ca si 4KW este un pic cam mare, dar nu se gasesc mai mici. O sa pun si un AC pe care o sa-l folosesc primavara si toamna, Nu e neaparat sa dau drumu la ipat la prima senzatie usoara de frig.
Legat de aia 3KW pe care poate nu ii voi putea degaja, nu stiu daca suprafata mica o sa fie problema, mai ales ca pun gresie peste tot, ci banuiala mea e ca se va face caldura in exces la randamentul maxim al pompei.
Deci, in datele tehnice la pompe de 4KW, scrie ca sunt pentru 40mp. Dar am mai zis, probabil prefera sa dea date care sa acopere tot felul de scenarii, ca daca ia omul pompa si nu face fata, e nasol, dar daca e overkill, nu poate comenta nimic clientul. Chiar tu mi-ai zis mai demult ca as putea lua o pompa mai mare, nu mai stiu pe ce rationament. Cred ca 4KW o sa fie ok.

Edited by RaimondMacelaru, 10 April 2024 - 08:13.


#35
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 14.10.2023
Verifica si puterea minima a pompei pana la care poate modula, e cea mai importanta caracteristica pentru incalzire. La acm e invers, conteaza mai mult puterea maxima.

#36
vslmarcel

vslmarcel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 251
  • Înscris: 13.02.2006

View PostRaimondMacelaru, on 08 aprilie 2024 - 14:18, said:

Ah, inca ceva. Sapele in zona se toarna clasice, chiar si la vilele scumpe. Cat costa pe mp o sapa semi-umeda si una umeda? Macar aproximativ daca stie cineva. Am auzit ca cele umede sunt excesiv de scumpe. Si aia e, daca sapa clasica transmite mai greu, poate ajuta pasul mai des, de 10cm.

Ca finisaj, o sa pun gresie peste tot, si in dormitor. O sa caut una cu finisaj mai mat, sa nu induca senzatia de raceala, sa semene un pic a parchet. Am vazut unele cu striatii fine si cu textura si culoare de lemn, abia iti dadeai seama. Asta ca fi un plus. Mai ales ca sunt zone unde vreau covor, nu concep fara.
Am turnat la mine,in Constanta,recent .180mp sapa semi de mediu 5cm.Am platit 45 lei mp,cu materialele lor.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate