Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 

Ce restrictii presupune economia de razboi pentru rusi?

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
antic

antic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 982
  • Înscris: 04.12.2004

View PostJustXXL, on 29 februarie 2024 - 20:19, said:

Au mai putina mancare pe piata si mai putine produse non-alimentare?

Nu au probleme pe partea acesta pentru că Rusia este unul dintre cei mai mari producători din lume de produse agricole și zootehnice.

Europa este dependentă de Rusia,  mai mult de o treime din îngrășămintele folosite în UE sunt importate din Rusia.   Acum.
https://www.euractiv...orvegiana-65222

#20
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,043
  • Înscris: 24.02.2006

View Postantic, on 29 februarie 2024 - 22:56, said:

Nu au probleme pe partea acesta pentru că Rusia este unul dintre cei mai mari producători din lume de produse agricole și zootehnice.....
...sigur ca da, d'asta a trebuit sa explice putin la televiziunea nationala problema cu ouale :)
si a gasit ditamai explicatie: rusilor le-au crescut veniturile, asa ca s-au apucat sa cumpere toti oua, si d'asta nu se mai gasesc oua in magazine.

intre timp, e a doua oara in ultimele 6 luni cand se interzic exporturile de motorina si benzina, desi oficial sunt pe locul 2 in lume la productia de petrol.
oficial cica trebuie protejati fermierii, sa aiba combustibil pentru sezonul agricol. neoficial, extractia scartaie iar rafinarea e pe butuci, dupa ce ucrainienii au incendiat cateva rafinarii.

#21
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007

View PostCris007, on 29 februarie 2024 - 22:06, said:

Iar Rusia a trebuit sa ia munitie din Corea de Nord. Daca avea productie, de ce trage cu munitie din Corea de Nord?
Ai sa ramai probabil uimit sa afli ca poate una din hainele pe care le porti e facuta in corea de nord, sau cu muncitori din corea de nord.
Culmea, produse nu ieftine.
Exista o sansa acolo. Nu stiu cat de mare, dar exista. Daca ai multe haine, probabil ca sansa e de zeci de procente sa ai asa ceva.
Corea de nord are tot felul de mecanisme pentru a castiga valuta, pe care altfel nu o poate castiga.
Cine ii ajuta? Evident, tarile vecine, China si Rusia. Mai ales China. Sau mai bine zis, cu stiinta guvernului chinez. Acum probabil si rus.

#22
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

View Postmaccip, on 29 februarie 2024 - 23:52, said:

Corea de nord are tot felul de mecanisme pentru a castiga valuta, pe care altfel nu o poate castiga.
In plus Corea de Nord ar putea fi intermediarul prin care China trimite munitie in Rusia. Nu prea multa, sa nu bata la ochi, mai ales ca nici americanii nu prea se mai omoara sa-i ajute pe ucraineni.

#23
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,222
  • Înscris: 08.01.2021
Eu as fi curios sa vad o evoluție a costului vieții in Rusia. Pentru ca uzinele și muncitorii aia sunt plãtiți cu bani tipãriți de guvern, nu vând producția pe piețe libere pe bani "reali". Costul real il plãtește întreaga populație.

Asta poate in viitor cã cum slabe speranțe sa vedem cifre reale, orice informație trebuie pusa la îndoialã pentru cã rãzboiul nu se poarta doar pe front. Iar ala informațional e început de vreo 20 ani și "noi" ãștia vesticii ne-am trezit mult mai târziu pânã și decât cu producția de obuze.

Edited by KiloW, 01 March 2024 - 00:13.


#24
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007

View Poststrongsss, on 01 martie 2024 - 00:11, said:

In plus Corea de Nord ar putea fi intermediarul prin care China trimite munitie in Rusia. Nu prea multa, sa nu bata la ochi, mai ales ca nici americanii nu prea se mai omoara sa-i ajute pe ucraineni.
Armele sunt mult mai ieftin produse de catre o economie de razboi. Nu merita sa iei din china.
Iei componente electronice si alte componente si materii prme iar armele ti le fabrici singur.
Armamentul pe timp de pace poate fi si de 10 ori mai scump sau chiar mai mult pentru cele care se fabrica repede.

#25
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012

View PostKiloW, on 01 martie 2024 - 00:11, said:

Eu as fi curios sa vad o evoluție a costului vieții in Rusia. ...

dacă ai răbdare, la vară merg (iar) în antalyia și număr (iar :P ) rușii care stau cu burta la soare!
apoi comparăm!

#26
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,043
  • Înscris: 24.02.2006
ce vezi tu prin tari straine nu inseamna mare lucru. o sa vezi in cel mai bun caz cateva sute sau mii de rusi, dar restul pana la 140 milioane...

si la noi nomeclaturistii isi faceau vacantele prin strainate, dar marea majoritate a romanilor stateau cu banii la CEC si asteptau 4-5 ani pentru o masina (platita anticipat). cum zicea cineva mai sus, "salariile vin constant și sunt stabile", dar ramane de vazut ce poti face cu ele.
in America in anii '70 vanzarile de televizoare color le-au depasit pe cele ale televizoarelor alb-negru. la noi abia in august '83 s-a emis color si abia in '84 a inceput productia de televizoare color (Telecolor, cu piese importate de la nemti). nu numai ca erau foarte scumpe (o Dacia 1310 costa ~70.000 lei, un Telecolor 3006 costa ~20.000 lei), dar nici nu se prea gaseau.

#27
Cris007

Cris007

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,734
  • Înscris: 06.08.2004

View Postantic, on 29 februarie 2024 - 22:43, said:

Inițial au avut deficit,  consumurile de muniție fiind enorme.   Ucraina a fost aprovizionată cu muniția rămasă prin depozitele tuturor statelor ex-socialiste.   Asta până s-a terminat.
După aceea,  în lipsă de muniție pe calibre soviectice,  așa cum avea armele cu care Ucraina a intrat în război, a început să le fie livrate arme de către Nato și cu munițiile aferente.

Problema este că rușii au luat avans și că au o economie centralizată în materie de producție armamenta.   Au resurse și forță de muncă.  
NATO se chinuie și acum,  la ora asta,  să repună în funcțiune fabricile de armamament și muniții convenționale.   Dacă rețineți,  a exista un tratat de reducerea armamentului convențional

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a exclus definitiv orice posibilitate de revenire a Rusiei la textul tratatului, întrucât Moscova a cerut industriei sale de apărare să mărească producția de armament în ritm accelerat.
Tratatul CFE eliminase avantajul cantitativ covârșitor al Uniunii Sovietice în ceea ce privește armele convenționale în Europa, prin stabilirea unor limite egale pentru numărul de tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie grea, avioane de luptă și elicoptere de atac pe care NATO și Pactul de la Varșovia le-ar fi putut desfășura între Oceanul Atlantic și Munții Urali.

Tratatul fusese conceput pentru a împiedica oricare dintre cele două alianțe (NATO și Pactul de la Varșovia) să acumuleze forțe pentru o ofensivă de tip blitzkrieg în cazul în care descurajarea ar fi eșuat, dar și pentru a stabili un echilibru militar în Europa la un nivel mai scăzut de armament. Prin măsuri de verificare reciprocă fără precedent până atunci, tratatul a dus la eliminarea a peste 72.000 de piese de echipament militar.

Denunțarea definitivă a documentului de către Moscova marchează sfârșitul unei ere pentru arhitectura convențională a controlului armelor din Europa, construită cu minuțiozitate de-a lungul deceniilor.
https://moldova.euro...-/32447355.html

Rusia a avut un buffer de muniție superior NATO și ei au menținut activă industria de război.   Doar au băgat gaz și au accelerat.
Au luat niște milioane de proiectile din NK  pentru a rămâne cu un stoc și pentru a pregăti ofensiva din primăvară,  care va consuma până la o jumătate de milion de proiectile lunar.

Serviciile ucrainene de informații spun că rușii măresc capacitatea de producție cu circa 700.000 de proiectile anual,  ceea ce înseamnă o capacitate de producție de 4,5 milioane anual.
NATO produce sub jumătate din ceea ce produc rușii la ora aceasta. Fabricile nu pot fi redeschise peste noapte și nici măcar personalul necesar nu mai există,  nu-i deloc simplu de repornit o industrie oprită prin anii 90.   Rușii produc un proiectil de 152mm cu 600-800USD. Americanii produc unul de 155 cu 8000USD și pe măsură ce penuria se instalează,  prețurile cresc, pentru că sunt din economie liberă,  fabricile fiind private. La ruși nu se întâmplă șa ceva pentru că acolo este economie centralizată pe partea cu producția necesară războiului.   Sunt mai eficienți și mai productivi.
https://www.defenser...ene_627149.html

Hai sa lamurim niste chestiuni totusi.
Tratatele respective erau in avantajul Rusiei, nu al NATO. Faptul ca Rusia a denuntat unilateral tratatele din cauza ca a invadat Ucraina e problema lor defapt, nu a NATO.
De ce? Pai fiindca au pierdut odata cursa inarmarilor si atunci erau Uniunea Sovietica, nu Rusia. Uniunea Sovietica producea AWACS-urile A50 rusesti care pica azi. Astazi Rusia nu poate sa faca nici macar unul sa le inlocuiasca. Uniunea Sovietica facea tancul T72 pe sasiul caruia s-a facut upgrade la T90. A14 Armata tancul facut azi de Rusia s-a fabricat cred in 10 bucati mari si late din care unul s-a stricat la o parada cu Putin in tribuna.

Asadar, cursa inarmarilor nu e deloc in avantajul rusilor azi si de-aia aveau tot felul de tratate cu care defapt limitau cat pot construi tarile NATO nu ei.

Doi la mana, artileria de calitate, adica aia care trage un proiectil la zeci de km si nimereste exact unde si-a propus e o chestiune complicata, care necesita multa electronica, tolerante mecanice mici, utilaje bine puse la punct care fac subansamble bine calculate si reglate, oameni calificati. Tot lantul asta trebuie sa respecte niste standarde inalte daca vrei ca proiectilul sa ajunga unde trebuie.
Rusii nu pot visa la asa ceva. Speranta lor e cantitatea, nu calitatea. Speranta lor e sa arunce 10 proiectile din care sa spere ca nimereste 1. E firesc sa "depaseasca productia NATO la 800 euro/proiectil". Sunt sigur ca proiectilul nord corean de 152 e chiar mai ieftin. Ce folos insa ca tolerantele sunt asa de proaste ca jumatate din milioanele de proiectile de 152 nu se potrivesc pe tunurile rusesti (exista postari ale blogerilor militari rusi pe aceasta tema) iar cealalta jumatate au defapt jumatate din cantitatea de material explozibil (cu poze) sau distrug teava tunului dupa 4-5 trageri.

Cantitatea mai mare de proiectile la un pret mai mic nu spune defapt nimic despre superioritatea industriei rusesti de aparare fata de NATO. Nu e nimic surprinzator in faptul ca rusii fac mai multe proiectile mai ieftin.
NATO nu si-a propus niciodata sa faca mai multe proiectile decat Rusia. Chiar daca un proiectil de 155 NATO costa 8000 de euro, e de preferat ca un tun autopropulsat de 155 sa traga rapid (1-2 minute) 6 boabe care explodeaza in milioane de bile de rulment care curata km2 de trupe rusesti in timp ce tunul a plecat din locul de unde a tras inainte ca primul proiectil sa ajunga la tinta.
Ca sa produca acelasi efect, rusii ar trebui sa traga 60 de proiectile timp in care sunt descoperiti de radarele anti-artilerie NATO.

Edited by Cris007, 01 March 2024 - 10:27.


#28
roPopa

roPopa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,269
  • Înscris: 21.01.2011
Daca economia de razboi ar fi "buna" toate statele ar putea sa o implementeza ca doar e BUNA.

In realitate ca orice lucru pe lumea asta are o parte pozitiva si o parte negativa.
partea pozitiva e ca face armament/munitie mult mai mult decat in mod normal (pentru o operatie speciala, in care distruge/consuma intentionat banii care s-au folosit pentru productia munitiei, bombe cartuse you name it)
dar in rest nu are decat parti negative (in mare parte).

#29
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,586
  • Înscris: 19.06.2018
Oare de ce se pune o asemenea intrebare pe un forum romanesc? Cunoaste cineva detaliile vietii din Rusia?

In alta ordine de idei, vorbind la modul general precum toti colegii, toata lumea s a inselat, si inca destul de grav in chestiunea Ucraina. Rusii pare ca s au pacalit inca din start crezand ca va fi o operatiune facila, Ucraina a fost si ea pacalita pierzand un sfert de teritoriu, idem populatie, cat despre Vest, si acesta s a inselat crezand ca Rusia va ajunge pe butuci. De aia spun, sa ne moderam pronosticurile. Daca am fi asa inteligenti am castiga la pariuri sportive unde e infinit mai usor decat la estimarea cursului istoriei.

Acum intrebarea este cine se repliaza mai repede. Pana una, alta, Germania este in recesiune si ramane de vazut ce aduce anul 2025 pentru restul Europei, inclusiv pentru Romania, avand o economie legata strans de cea a Germaniei. Pana da Rusia faliment ar trebui sa ne preocupam de economia Europei, ca daca se duce dracului, se duce si Romania odata cu ea.

Nu am inteles niciodata de ce Romania lipseste din toate calculele si discutiile legate de razboi. Nici un topic, nici o discutie ampla despre consecinte, abordari, solutii, etc. Inteleg ca lumea comenteaza cu mentalitate de microbist, suta la suta dorinta si zero la suta intelegerea jocului, ce nu inteleg e de ce nu tine nimeni cu Romania.

Edited by audiofidell, 01 March 2024 - 12:32.


#30
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,679
  • Înscris: 21.03.2020
Conform AI:

Quote

Caracteristici cheie ale economiei de război:
Mobilizarea resurselor: Statul își asumă un rol mai activ în economie, direcționând resursele către producția de război și limitând consumul civil.
Rationarea: Distribuția controlată a bunurilor esențiale, cum ar fi alimentele, combustibilul și hainele, pentru a se asigura că toată lumea are acces la ele.
Controlul prețurilor: Implementarea de controale asupra prețurilor pentru a preveni inflația și specula.
Creșterea producției industriale: Concentrarea industriei pe producția de arme și muniție, reorientând producția civilă unde este necesar.
Munca forțată: Utilizarea forței de muncă involuntare, inclusiv a prizonierilor de război, pentru a sprijini efortul de război.
Impactul economiei de război:
Transformarea economiei: Economia de război duce la o transformare semnificativă a structurii economice, cu o creștere a producției militare și o scădere a producției civile.
Scăderea nivelului de trai: Limitarea consumului civil și raționarea bunurilor esențiale pot duce la o scădere a nivelului de trai pentru populație.
Creșterea șomajului: Unele industrii civile pot fi nevoite să se închidă, ducând la creșterea șomajului.
Creșterea inflației: Controlul prețurilor poate duce la inflație pe piața neagră.

o distractie pentru rusi, care sunt ca si noi obisnuiti cu toate astea

#31
antic

antic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 982
  • Înscris: 04.12.2004

View PostCris007, on 01 martie 2024 - 10:19, said:

Hai sa lamurim niste chestiuni totusi.
Tratatele respective erau in avantajul Rusiei, nu al NATO.

Nope.
URSS deținea și deține un avantaj major dpdv cantitativ în ceea ce privește armamentul convențional.
La acea vreme,  NATO era în inferioritate față de URSS și acea reducere a fost în avantajul NATO,  un semn de detensionare pe care liderul de atunci,  Gorbaciov,  a dorit să-l  dea lumii occidentale.

View PostCris007, on 01 martie 2024 - 10:19, said:

Faptul ca Rusia a denuntat unilateral tratatele din cauza ca a invadat Ucraina e problema lor defapt, nu a NATO.
De ce? Pai fiindca au pierdut odata cursa inarmarilor si atunci erau Uniunea Sovietica, nu Rusia.

Este puțin relevantă o discuție acum,  la 32 de ani depărtate.   Ar fi mai mult o dezbatere istorică,  fără nicio valoare în raport cu situația actuală.

View PostCris007, on 01 martie 2024 - 10:19, said:

Asadar, cursa inarmarilor nu e deloc in avantajul rusilor azi si de-aia aveau tot felul de tratate cu care defapt limitau cat pot construi tarile NATO nu ei.

Este exact invers.  Recitește și caută informații.   NATO dorea să reducă din diferență,  fiind în inferioritate față de URSS la armamentul convențional.

View PostCris007, on 01 martie 2024 - 10:19, said:

NATO nu si-a propus niciodata sa faca mai multe proiectile decat Rusia. Chiar daca un proiectil de 155 NATO costa 8000 de euro, e de preferat ca un tun autopropulsat de 155 sa traga rapid (1-2 minute) 6 boabe care explodeaza in milioane de bile de rulment care curata km2 de trupe rusesti in timp ce tunul a plecat din locul de unde a tras inainte ca primul proiectil sa ajunga la tinta.
Ca sa produca acelasi efect, rusii ar trebui sa traga 60 de proiectile timp in care sunt descoperiti de radarele anti-artilerie NATO.

Sunt tehnicalități și ar fi offtopic.
De reținut că rușii nu ai desființat niciodată industria de război.   Nici nu au eliberat posturile.   Au compensat prin producție comercială,  Rusia fiind un mare exportator.   Industria de armamenta a rămas de stat în tot acest timp,  iar după venirea la putere a lui Putin,  aceasta a intrat într-un program de modernizare și investiții. Rusia a denunțat toate tratatele de limitarea înarmării și industria lor a avut timpul necesar pentru a intra în ritmul producției de război.


Inițiatorul topicului vrea să știe altceva, de fapt.    Vrea să știe dacă rușii sunt afectați și dacă asta îi va determina să reacționeze contra actualei conduceri.

Opinia mea este că nu sunt afectați,  că nici nu se gândesc să protesteze și că rușii îl susțin pe Putin mai mult decât o făceau la începutul războiului.
Pentru ei este important să câștige acest război și dacă asta ar însemna raționalizare masivă,  foamete și lipsuri,  ar susține conducerea Rusiei.

Ideile occidentului  cu restricțiile și lipsurile sunt valabile pentru populația occidentală,  care intră în fibrilații și se predă inamicului dacă le pică netul 48 de ore.
Rușii nu sunt așa.    Ei se consideră în război cu NATO și atunci vor susține conducerea indiferent de ce lipsuri ar suferi.   Sancțiunile nu doar că nu sunt eficiente,  dar îi îndârjește și mai mult.

#32
Olteanul_sfios

Olteanul_sfios

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,507
  • Înscris: 22.08.2012
Avand in vedere ca tocmai s-a interzis exportul de benzina pentru cateva luni, as zice ca nu le prea prieste economia asta de razboi... Posted Image

#33
EllaBeauty

EllaBeauty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,890
  • Înscris: 18.12.2011
"Totul pentru front, totul pentru victorie" ...

#34
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,679
  • Înscris: 21.03.2020
Rusii il sustin pe Putin si la inmormantarea lui Navalnai cu lunetisti plasati pe cladirile Moskovei... ;) Numai sustinere vine din directia propagandei de razbel putinista !

#35
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,225
  • Înscris: 24.07.2022
cred ca intr-un fel e de bine. nu mai fac corporatiile si milionarii asa usor bani. dar productia ajunge pe campurile "dusmanilor", nu pe masa cetatenilor.

#36
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,043
  • Înscris: 24.02.2006

View PostPunter, on 01 martie 2024 - 15:38, said:

cred ca intr-un fel e de bine. nu mai fac corporatiile si milionarii asa usor bani. dar productia ajunge pe campurile "dusmanilor", nu pe masa cetatenilor.
lol :) in timp de razboi respectivii au castiguri mult mai mari decat de obicei.
zicea Cris007 mai sus:

View PostCris007, on 01 martie 2024 - 10:19, said:

....jumatate din milioanele de proiectile de 152 nu se potrivesc pe tunurile rusesti (exista postari ale blogerilor militari rusi pe aceasta tema) iar cealalta jumatate au defapt jumatate din cantitatea de material explozibil (cu poze) sau distrug teava tunului dupa 4-5 trageri.....
crezi ca obuzele alea sunt mai ieftine decat cele bune? nope, toate apar pe factura la 800 USD si cu eticheta "obuz de 152 cu suficient explozibil".

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate