Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pompa erbicidat p100

[CUM] Pot sa ajung la Impact Hub ...

Apartament in bloc nou.

Tantari uriasi
 lenovo ideapad 1 15alc7

caut cablu lvds(video-invertor) p...

Adobe premiere pro, problema seta...

Ochelari distanta intermediara
 Cum pot sa montez un SSD Sata in ...

Digi + patronul Prima TV cumpara...

Husa si folie pt. Samsung Galaxy ...

Plita electrica moderna
 problema incalzitor de apa Ferroli

Incarcator PB 3.0

Radu Mazare, eliberat conditionat...

Permis suspendat din cauze medicale
 

Jurnal Synology DS1522+

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
115 replies to this topic

#1
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007
Salutare,

Am decis sa deschid acest topic ca poate exista persoane interesate de achizitia unei astfel de jucarii...

Inainte de a continua, vreau sa pun accentul ca nu am studii de IT/retelistica. Si acum ca am stabilit acest detaliu putem incepe.

Totul a inceput prin anul 2011, cand imi doream sa am toate informatiile intr-un loc si sa le pot accesa de oriunde... la vremea aia numai ce imi finalizasem studiile si veniturile mele erau destul de mici.
Am inceput in 2011 prin a-mi cumpara un laptop (ceva Acer, cu procesor Intel Atom, 2 Gb RAM, 32GB EMMC)... si ca si stocare aveam un HDD extern de 2TB pe care la vremea aia am dat o caruta de bani pe el. Am instalat pe el windows 7, l-am configurat, am deschis la vreme aia protrurile 8080 si 3389. Tin minte ca la vremea aia RDS nu avea DNS, si aveam o aplicatie DUC care la fiecare 30 sec verifica IP-ul si imi punea adresa de DNS automat. Ca sa accesez fisierele de el foloseam HFS File Server (https://www.rejetto.com/hfs/). Aveam pe el instalat HFS File Server si un client de torrenti. Sistemul a functionat cam 1 an, cand la un moment dat EMMC-ul a crapat si la vremea aia nu prea se gaseau pentru a fi schimbate.

In 2013 am cumparat un desktop HP (i5 Gen 3 + 4GB Ram + SSD 120 GB), l-am configural la fel ca pe laptopul de mai sus si in plus am mai instalat pe el Serviio (https://serviio.org/) server DLNA sa pot vedea pe TV ce am pe calculator... Sistemul a functionat pana in 2015 cand m-am mutat si nu l-am luat dupa mine.

In 2017 am zis sa incep un nou "Proiect" si am cumpart un HP EliteDesk 800 G2 SFF (i5-6500, 8 GB DDR4, si in care am montat un SSD de 120GB pentru sistemul de operare). Problema cu acest sistem era ca fiind small form factor, nu puteam pune in el HDD-uri de 3.5" ci doar de 2.5". Aveam in el SSD-ul pentru sitemul de operare, un HDD de 2.5" de 1TB + 1 HDD de 2TB extern + 1 HDD de 4TB... aveam instalat pe el tot ce aveam si pe calculatorul de mai sus. L-am inchis subit prin 2020, doar pentru ca ma enerva ca nu pot pune mai multe HDD-uri in el sa fac RAID.

In 2023 prin primavara am inceput sa imi fac proiectul pentru noul sistem, la vremea aia doream sa il fac eu, nu sa cumpar un NAS.
Ca si configuratie doream ceva de genul:

Carcasa: Fractal Design Node 304 Black - era principalul lucru pe ce se baza noul proiect (o carcasa cat mai mica in care sa incapa cat mai multe HDD-uri)
CPU: Intel i3 (gen 9 to 12) - ca gaseam pret cat mai bun pe OLX
MB: mITX cu slot M2 si cu 6 SATA
SSD: ceva M2 pentru SO
PSU: Corsair VS350

Problema a for ca nici in ruptul capului nu am gasit placa de baza mITX cu 6 SATA si atunci am abandonat proiectul.

Si iata ca in Ianuarie 2024 mi-am achizitionat un Synology DS1522+

Am inceput sa caut un NAS care sa imi satisfaca cerintele mele... In prima faza m-am oprit la un Synology DS923+, dar mi se parea ca DS923+ are mult prea putin RAM... cum sa functioneze tot cu 4GB RAM cand eu in 2013, adica acum 11 ani cei 4GB din "server" imi erau la limita, si asa am decis sa iau fratele mai mare si anume DS1522+, mare gresala, dupa instalarea a tot ce am nevoie din cei 8GB RAM, NAS-ul foloseste aprox 20% din RAM cu toate serviciile posibile pornite, deci imi erau arhisuficienti si cei 4GB RAM ai lui DS923+.

Pe el am pornit serverul de SMB, am pornit un server de SFTP, pentru a avea acces la fisiere din afara retelei, si ma conectez la ei cu Win SCP (folosit extrem de rar),  in 90% din timp cand am nevoie de ceva de pe NAS ma conectez la el prin VPN (OpenVPN).

Am comandat si o placa re retea de 10Gbps (Synology E10G22-T1-Mini), pentru ca NAS-ul are 4 porturi 1Gbps, astept sa imi ajunga, din pacate sunt componente de nisa, putini cumpara asa ceva si majoritatea nu au pe stoc placa asta de retea... da, stiu ca pe HDD nu am cum sa ajung sa folosesc cei 10Gbps, dar macar sa ajung sa folosesc 2.5Gbps...

Inca nu am cumparat HDD-urile pentru NAS... in momentul de fata folosesc 5 HDD-uri identice ce le aveam prin casa, HDD-uri mici... undeva prin martie/aprilie vreau sa dau comanda si la HDD-uri

In momentul de fata NAS-ul are 26 zile de functionare, fara nici un restart...

Lista de cumparaturi pe viitor:

- 5 x HDD (12-20 TB) in functie de pret, voi cumpara HDD-urile cu pretul cel mai mic/TB... Obligatoriu HDD-uri din seriile WD Ultrastar / Toshiba MG / Seagate Exos.
- Switch 5 porturi 2.5 Gbps
- Router Archer BE550 (sper sa ajunga cat mai curand in Romania la pret decent)

Stiu ca toate achizitiile nu imi sunt necesare, si stiu ca asta se datoreaza ca nu am avut jucarii cand am fost mic!

Bun, acum va stau la dispozitie pentru intrebari sau nelamuriri!

#2
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,011
  • Înscris: 18.09.2008

Vizualizare mesajmirel3003, pe 08 februarie 2024 - 12:49, a scris:

Stiu ca toate achizitiile nu imi sunt necesare, si stiu ca asta se datoreaza ca nu am avut jucarii cand am fost mic!

Eu am mai avut ceva jucării, dar tot îmi cumpăr tot ce prind și-mi face cu ochiul.

#3
alseeme

alseeme

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 17.03.2005
Te-ai aruncat mult prea mult.

Eu am DS223 si memoria nu a depasit niciodata 50 %.

HDD-urile pe care le-am luat (compatibile Synology) sunt de la Toshiba si le-am luat de la Vexio fiindca acolo erau cele mai ieftine si se potrivea seria de HDD-uri compatibile si testate de catre Synology.

https://www.vexio.ro...b-3-5inch-bulk/

Gasesti pe site-ul Synology ce HDD e compatibil cu modelul tau de NAS, s nu iei nimic altceva care nu este special produs pentru NAS.

Pe langa NAS, HDD-uri iti trebuie si un UPS, altfel risti sa se strice HDD-urile sau NAS-ul daca ai o pana de curent.

Configurezi din NAS UPS-ul la cat timp sa dea comanda sa se inchida NAS-ul, eu l-am setat la 2 minute daca e pana de curent.

UPS-ul pe care l-am luat este un UPS CyberPower VP700ELCD care in alarma pe care o primesc pe mail imi arata statistic ca tine NAS-ul undeva la 127 minute (nu am nevoie de asa mult timp).

UPS-ul l-am comandat de pe eMAG dar il poti lua de oriunde, in lista cu UPS-uri compatibile pentru DS223 nu era acest NAS dar era pentru alte modele de la Synology.

Pentru DS223 erau doar cateva compatibile de pe lista de pe site Synology si in Romania am gasit doar vreo 2 la pret de peste 1400 lei.

Cum cel pe care l-am achizitionat era compatibil cu alte modele Synology am zis sa ii dau o sansa, ma gandeam ca nu ar avea de ce sa nu fie compatibile echipamentele....

LE :

Ce am luat eu ca si HDD si ti-am recomandat este compatibil si cu modelul tau de Synology :

https://www.synology...dds_no_ssd_trim

#4
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,040
  • Înscris: 08.08.2002
Memorie puteai adauga ulterior si la DS923+ ... Daca nu rulezi ceva serios pe el normal ca se descurca lejer si cu 4GB RAM. Pe viitor daca ii gasesti utiliate si la ceva mai serios o sa vezi ca iti sunt utili cei 8 GB RAM si o sa vrei sa mai adaugi 8.
Poti pune un SSD si 4 HDD in RAID10. Sper ca l-ai pus intr-o debara pentru ca 4-5 HDD de 7200 rpm e de preferat sa le pui undeva departe, departe ... de urechi . As pune macar un SSD (pentru NAS) daca tot ti-ai comadat placa de 10Gbps. Vad ca bugetul pentru HDD e cu 5 cifre, tu sti ce faci cu 100TB de stocare probabil ai nevoie.  
Tot avantaj la 1522+ fata de 923+ ar fi ca ai 4 porturi de 1Gbps care se pot agrega (sigur iti trebuie un switch care sa stie LACP) si aveai o viteza mai mult decat suficienta pentru transferul de pe HDD-uri puse in RAID.  
Archer BE550 o jucarie foarte scumpa pentru un standard care nu este inca oficial ...

Edited by MD, 08 February 2024 - 17:47.


#5
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007
I-am pus din prima in cele 2 soturi M2 cate un SSD Samsung 970 EVO Plus de 500 GB.... NAS-ul are si 2 sloruti M2 pentru cache.

https://www.emag.ro/...w/pd/DV1QNLBBM/

Cele 2 SSD-uri le-a pus in RAID 1... daca era dupa mine le puneam in RAID 0 pentru viteza.

Nu e in debara, eu am biroul cu calculatorul in living si e pus in spatele monitorului... acum are in el 5 HDD-uri de 2.5" de laptop ce am avut si eu pe acasa pana ii cumpar HDD-urile.
Cele 5 HDD-uri le-am pus in RAID5, dar parca totusi ar fi trebuit sa folosesc varianta de RAID proprietara Synology si anume SHR.

O sa conectez la el in viitor (nu in cel foarte apropiat) si 4 camere... inca nu stiu ce camere voi pune, daca voi pune camere de la Synology sau voi pune altfel de camere. Daca pun de la Synology nu mai trebuie sa cumpar licente... daca pun camere de la alt furnizor va trebui sa cumpar inca 2 licente ca doar 2 am primit cu NAS-ul.

Vizualizare mesajMD, pe 08 februarie 2024 - 17:32, a scris:

Archer BE550 o jucarie foarte scumpa pentru un standard care nu este inca oficial ...
Prin alte parti e 300$/Euro... daca ajunge si la noi la 1500 RON e in regula pentru mine. Ma intereseaza mai mult porturile de 2.5gbps decat wifi7.

#6
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,075
  • Înscris: 26.11.2001
E o magarie ce face Synology, HDD "aprobate" de ei. Adica HDD rebranduite si vandute la supra pret ...

E ok sa iti iei jucarii !!! Dar as sugera sa iei initial doar 2 HDD (in oglinda), nu mai multe. Cand te apropii de 80% spatiu ocupat, mai iei 1 bucata, si tot asa.

#7
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007
Vreau neaparat 5 HDD-uri identice... si daca cumpar acum 2 si peste 1 anu nu mai gasesc la fel....

#8
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,272
  • Înscris: 24.02.2007

Vizualizare mesajmirel3003, pe 08 februarie 2024 - 12:49, a scris:

pentru ca NAS-ul are 4 porturi 1Gbps,

As fi incercat bonding de 3-4 interfete pt 3-4 Gbps inainte de a da banii pe placa suplimentara de 10 Gbps.

Edited by dani.user, 08 February 2024 - 22:02.


#9
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007

Vizualizare mesajdani.user, pe 08 februarie 2024 - 21:57, a scris:

As fi incercat bonding de 3-4 interfete pt 3-4 Gbps inainte de a da banii pe placa suplimentara de 10 Gbps.
Si cat ajunge un switch de 2.5Gbps cu 8 porturi LACP.... pentru ca nah in calculator nu am mai multe placi re retea...

#10
alseeme

alseeme

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 17.03.2005
Nu ai specificat pentru ce îl folosești de arunci cu asa mulți bani.

Pentru camere cumperi NVR nu NAS, sunt diferențe între HDD de NAS și NVR.

#11
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,272
  • Înscris: 24.02.2007

Vizualizare mesajmirel3003, pe 08 februarie 2024 - 23:01, a scris:

Si cat ajunge un switch de 2.5Gbps cu 8 porturi LACP.... pentru ca nah in calculator nu am mai multe placi re retea...

Pentru ce 8 porturi 2.5Gbps LACP? Ce am zis mai sus rezolvi cu 3 porturi 1 Gbps LACP si 1 port 2.5Gbps spre calculator/switch 2.5 Gbps.

#12
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007

View Postdani.user, on 09 februarie 2024 - 00:41, said:


Pentru ce 8 porturi 2.5Gbps LACP? Ce am zis mai sus rezolvi cu 3 porturi 1 Gbps LACP si 1 port 2.5Gbps spre calculator/switch 2.5 Gbps.

3 porturi NAS + 1 port PC + 1 Port Router (pentru Net) + 1 port Imprimanta...
Si chiar si un switch cu 5 porturi LACP cred ca e mult mai scump ca un switch cu 5 porturi de 2.5gbps + placa de retea. (450 RON Switch + 750 RON Placa de retea = 1200 RON).
Gaseam switch de 2.5gbps cu 5 portrui LACP la 1200 RON?

In plus am mai deschis un topic legat de problema asta acum ceva timp si nu functioneaza chiar asa:

https://forum.softpe...amuriri-viteza/

#13
foxbat

foxbat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,938
  • Înscris: 22.12.2005

View Postmirel3003, on 08 februarie 2024 - 12:49, said:



Stiu ca toate achizitiile nu imi sunt necesare, si stiu ca asta se datoreaza ca nu am avut jucarii cand am fost mic!

Bun, acum va stau la dispozitie pentru intrebari sau nelamuriri!


la ce il folosesti de ai nevoie de plact de 10 GB?

#14
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007

View Postfoxbat, on 09 februarie 2024 - 07:59, said:


la ce il folosesti de ai nevoie de plact de 10 GB?

Nu am nevoie de 10Gbps, pentru ca orice HDD-uri as pune si in orice mod le-as configura nu am cum sa ating 10Gbps... in schimb 2.5Gbps pot atinge in reteaua interna...
Si daca pot face, de ce nu?

Synology nu are placa de retea de 2.5Gbps, cea de 10Gbps e singura... deci nu am alta optiune

#15
murdar

murdar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 24.05.2020
Eu am Synology DS218J (2 x 16TB Toshiba Enterprise) cu 512 MB de ram ddr3 neupgradabil si ceva procesor Marvel Armada 1.3 Ghz. Sa tot aiba 6-7 ani.

Merge de rupe.

Pe langa faptul ca scriu/citesc cu 100MB/s, are si consum mic, undeva la 14-15W. Si il mai tin si pe power schedule. Noaptea de exemplu, intre 12 si 6:30 se opreste.

Edited by murdar, 09 February 2024 - 08:14.


#16
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007

View Postalseeme, on 09 februarie 2024 - 00:29, said:

Nu ai specificat pentru ce îl folosești de arunci cu asa mulți bani.

Pentru camere cumperi NVR nu NAS, sunt diferențe între HDD de NAS și NVR.

Pentru ce va fi folosit:

1) File Server - retea interna + extern sa am acces de oriunde la fisiere
2) Back-up 2 laptopuri (eu si sotia) in caz ca crapa laptopul sau imi e furat
3) Snapshot - in cazul in care am modificat vre-un fisier si am nevoie de versiunea anterioara
4) Torrenti - download si upload de pe listadefisierepunctio
5) Server VPN... cand merg in concedii sa pot intra pe site-uri pe care am acces din Romania si de acolo nu am.
6) Media Server (DLNA) - daca vreau sa vad un film pe TV sa nu mai copiez filmul pe stick si sa il bag in TV... (doar H264)
7) Sistem supraveghere (4 camere POE) - in progress - nu are nici un sens sa mai cumpar un NVR cat timp Synology DS1522+ are si functia asta...

pe viitor poate ii gasesc si alte intrebuintari.

#17
alseeme

alseeme

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 17.03.2005
Pentru ce ai expus nu trebuie sa arunci cu asa multi bani ca nu e firma sa se conecteze 200 persoane simultan si sa adauge asa multe fisiere.

Daca nu pui SSD-uri la ce folos 10Gbps cat timp HDD-urile nu permit mai mult de 200 MB la scriere ?

Server VPN poti face si cu OpenVPN de pe routerele TP-Link . :)

Nu recomand torenti unde ai adaugat fisiere personale cu valoare (fotografii, documente, fisiere scanate + altele).

Pentru torenti poti lua un Raspberry, Banana PI sau Orange PI si ii atasezi un HDD extern si il faci Fileserver in reteaua de acasa (Samba). Nu costa mult si te feresti de (malware, virusi, Ransomware). :)

#18
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,059
  • Înscris: 04.10.2007

View Postalseeme, on 09 februarie 2024 - 10:48, said:

Daca nu pui SSD-uri la ce folos 10Gbps cat timp HDD-urile nu permit mai mult de 200 MB la scriere ?

Am 2 SSD-uri deja bagate in el pentru cache... si am mai scris, ma intereseaza 2.5gbps pentru ca stiu ca nu am cum sa ating viteza de 10gbps cu HDD-uri indiferent in ce configuratie le pun....
Si cu SSD-uri e aproape imposibil sa atingi 10Gbps... pentru ca ai SSD-uri pe SATA...

Problema e ca Synology nu are la vanzare si placa de retea de 2.5Gbps ca pe aia as fi luat-o.
Iar 2.5Gbps (312.5 MB/s) reusesc sa ating leger in RAID 5.

View Postalseeme, on 09 februarie 2024 - 10:48, said:

Nu recomand torenti unde ai adaugat fisiere personale cu valoare (fotografii, documente, fisiere scanate + altele).
Pentru torenti poti lua un Raspberry, Banana PI sau Orange PI si ii atasezi un HDD extern si il faci Fileserver in reteaua de acasa (Samba). Nu costa mult si te feresti de (malware, virusi, Ransomware). Posted Image

Listadefisierepunctio e destul de safe... nu am mai auzit pana acum sa fie ascunsi prin torenti malware, virusi, ransomware... bine, nah, totul are un inceput.

Edited by mirel3003, 09 February 2024 - 11:23.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate