Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 

Ce au facut cadrele dupa desfiintarea Acad. stefan Gheorghiu?

* * * - - 1 votes
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#19
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,854
  • Înscris: 17.08.2022

View PostCr1spy, on 23 decembrie 2023 - 03:04, said:


Pai numai cand te uiti la d-nul Columbeanu si e de ajuns.

Serios ?
Columbeanu nu e produsul erei comuniste.
Este produsul tatalui sau, activist de partid cazut in picioare dupa 89

Cand a fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului
in guvernele Petre Roman,  Nicolae Vacaroiu.....
Columbeanul fiul, un cabotin, a aparut in vizor cu scandaluri sexiste,
casatorii en gross si azi cu o sedere la azil
unde isi mai cauta banii pe sub pat.

S-ar putea sa il confunzi cu Viorel Lis si el ramolit si fustangiu din nastere
lider al dosarului spaga suedeza....nulitate notorie dar fara legatura cu stefan Gheorghiu....
Ambii nu ar fi primit nici postul de portar la institut

Edited by vio69c, 23 December 2023 - 15:46.


#20
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022
Cum ce fac?
Uite ce spune doamna asta:
"Securitatea a controlat și controlează încă lucrurile”

https://www.dw.com/r...fDWNb7HcfQqrhow

#21
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

Quote

1. Academia Stefan Gheorghiu, era dupa modelul sovietic, unitatea de elita in formarea membrilor de frunte ai partidului comunist. Ca sa intelegeti mai bine, nu orice emil bobu avea intrare acolo. Doar "creme de la creme". Exista o selectie draconica din care serviciile de informatii nu lipseau deloc. Dar vioara intaia a fost mereu actuala SIE... Iar majoritatea absolventilor au luat drumul strainatatii, fiind trimisi la "posturi" in diplomatie. Evident ca existau si multi care ramaneau in tara, deoarece nu ajungeau la performantele intelectuale solicitate.

Stefan Gheorghiu pregatea cadrele de partid, oriunde se aflau acestea. inclusiv presedintii de CAP, faceau un curs la Sfefan Gheorghiu.
SIE, fiind o latura a securitatii  recruta de voia, cu acceptul partidului, bineinteles. dar pepiniera nu era la Stdefan Gheorghiu.
Ca sa iti faci o idee despre ce era Stefan Gheorghiu.
Dacă la începutul mişcării comuniste româneşti, cadrele erau instruite la Moscova, ulterior, s-a decis înfiinţarea unei şcoli autohtone a cărei menire era tocmai aceasta. Această şcoală a fost Academia „Ştefan Gheorghiu”. Ea nu era o simplă şcoală, ci un nucleu unde viitoarele elite erau educate şi formate în spiritul materialismului dialectic.
Pentru a accede în nomenclatură sau printre fruntaşii partidului, era obligatorie absolvirea unei forme de învăţământ de partid. Diplomele, care conţineau calificative („bine” şi „foarte bine”) erau dovada că cineva era pregătit pentru a primi responsabilităţi importante în munca de partid. La iniţiativa Anei Pauker, la 21 martie 1945, este înfiinţată Universitatea Muncitorească a PCR, primul rector fiind Barbu Lăzăreanu. La 10 februarie 1946, Şcoala primeşte numele fondatorului Partidului Social-Democrat Român, „Ştefan Gheorghiu”.
Învăţământul de partid era organizată pe două niveluri: învăţământ superior (între 1952-1966 – Şcoala Superioară de Partid „Ştefan Gheorghiu” şi 1966-1989 – Academia de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu”), care funcţiona pe lângă Comitetul Central al PCR, şi mediu, care funcţiona pe lângă organele locale de partid. În 1958, Şcoala Superioară „Ştefan Gheorghiu” a absorbit Şcoala Superioară „Andrei Jdanov” care funcţiona din 1948 şi a cărei misiune era formarea propagandiştilor. Programa universitară a Academiei de Partid „Ştefan Gheorghiu” cuprinde cursuri ale 3 facultăţi: Facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Politice, Facultatea de Economie şi Facultatea de Istorie a Mişcării Muncitoreşti, iar durata cursurilor se întindea pe 4 ani, curs de zi, şi 5 ani, curs fără frecvenţă. Cursurile de doctorat durau 3 sau 4 ani, cu „scoaterea din producţie”.
Pentru cadrele absolvente de studii superioare de stat, se organizau cursuri de perfecţionare. Acestea erau cursuri de 1 an la frecvenţă sau 2 ani la fără frecvenţă, iar pentru cadrele din rândul partidului, administraţiei de stat sau a diferitelor organizaţii de masă, cursurile erau cuprinse de la 15 zile la 1 an.
Din 1970 instituţia se numeşte Academia de Învăţământ Social-Politic „Ştefan Gheorghiu”, iar cu un an mai târziu îi sunt adăugate încă două institute: Institutul Central de pregătide a cadrelor de conducere din economia şi administraţia de stat. Acest nou institut putea oferi diplome de doctor pentru cadrele absolvente de învăţământ superior şi cu o vechime de peste 8 ani în munca de partid. Al doilea institut instruia cadrele în probleme de conducere social-politică, adică cadrele care pregăteau alte cadre.
Academia mai pregătea ziarişti, perfecţiona cadrele didactice de la catedrele de ştiinţe sociale din învăţământul superior de stat, din sindicate etc. Exista şi un curs post-universitar.
Şcolile aparţinând Comitetului Central, adică şcolile de partid de pe lângă comitetele judeţene de partid, şcoli serale, au fost înfiinţate după a doua aniversare a republicii, 30 decembrie 1949. Elevii erau secretarii, membrii birourilor organizaţiilor de bază sau muncitori şi intelectualii progresişti.
Doi dintre cei mai importanţi directori ai Academiei „Ştefan Gheorghiu” au fost Leonte Răutu (1972-1981) şi Dumitru Popescu (1981-1989.



Quote

2. Absolventii de SG nu intrau in mediul propagandei asa cum o intelege initiatorul. Nu strici orzul pe gaste... De regula propgandistii erau cei care-si vindeu rudele pe 2 bani si care aspirau sa ajunga "cineva" in partid..

Ba fix asta faceau. cei din patura de jos erau trimisi sa tina discursuri la sedintele de partid, la nivel de organizatie de baza, cei din patura de sus erau vizati pt posturi de conducere, in fabrici si uzine, dar si in partid. evident Comitetele judetene de partid, dar si Comitetul Central, aveau un numar de activisti - persoane care doar cu asta se ocupau: propaganda.
pentru ca asta era scopul unic al absolvirii unui curs (mai lung sau mai scurt) la Stefan Gheorghiu: initierea in tainele propagandei de partid. nimic ezoteric, nimic elitist.


Quote

4. Ce s-a ales de ei? Pe unii inca ii vedeti in posturi cheie in statul roman, Altii sunt milionari (in euro) si traiesc sau daca au chef muncesc inca pentru tara lor, iar unii... au murit. O alta patura, cea mai slaba dpdv intelectual, inca exista o si parte din ei au fost amintiti.
Am avut prieteni acolo (uneori aveau cursuri si peste drum de politehnica), habar nu am ce s-a ales de ei.

trag concluzia ca ai avut prieteni din patura cea mai slaba intelectual, altfel ar fi ajuns si ei in functii cheie, sau macar milionari.

--
si, ca sa raspund la intrebarea topicului:
daca te referi la cadrele facultatii, ele au virat, instant, catre democratie devenind cadre didactice ale SNSPA
daca te referi la cadrele de partid, aici depinde de modul in care s-au manifestat ca oameni. cred ca toti si-au gasit un loc caldut, dar, destul de putini au ajuns in varf.

Edited by strongsss, 25 December 2023 - 16:28.


#22
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Cadrele Partidului sunt instruite si acum la fel. Nu s-a schimbat decat denumirea unor institutii.
Avem SNSPA, Colegiul National de Aparare si Academia de Informatii.

#23
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,519
  • Înscris: 02.09.2006
A citit cineva ''Pumnul si palma''?

#24
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,528
  • Înscris: 18.10.2011

Quote

materialismului dialectic

Quote

invatamant de partid

Nu imi sunt clare notiunile astea, deci nici cu ce se ocupau mai exact. Vezi si articolul de ziar din primul post.

Quote

rograma universitară a Academiei de Partid „Ştefan Gheorghiu” cuprinde cursuri ale 3 facultăţi: Facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Politice,

Deci care terminau erau.. filosofi?

Nu imi dau seama daca exista vreun substrat stiintific pentru ce faceau acolo, sau de ce natura profesionala (in afara de propaganda?)

Adica... eu stiu ca daca termini (stiu si eu) chimia, nu poti preda o chimie falsa, mistificata, sau, ma rog, o poti preda, dar asta e verificabil etc etc.

Edited by aaaa4567, 26 December 2023 - 19:39.


#25
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

 aaaa4567, on 26 decembrie 2023 - 19:38, said:

Quote

materialismului dialectic

Nu imi sunt clare notiunile astea, deci nici cu ce se ocupau mai exact.
Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "materialism dialectic":   concepția despre lume a partidului marxist-leninist, a cărei metodă de cercetare a fenomenelor naturii, societății și gîndirii este dialectică, iar felul de a privi lumea, teoria ei filozofică, este materialistă.

acum, ca sa intelegi conceptul trebuie sa fii familiarizat un pic cu termenii, insa in cuvinte putine, treaba statea cam asa:
partidul comunist luase puterea si, chipurile, construia o societate care se baza pe principiile enunate de Marx (in Capitalul) si pe modul incare ele fusesera rastalmice de rusi (Lenin si urmasii sai) atunci cand le aplicasera in practica, in Uniunea Sovietica.
pentru ca in Capitalul lui Marx sunt niste lucruri chiar decente si unii ar fi putut sa le dea cu ele in cap, dar si pentru a justifica de ce nu se aplica si la noi, mot a mot ideile lui Lenin, s-a ajuns la aceasta idee - materialismul dialectic si istoric.
Comunistii chiar faceau eforturi pentru a arata ca ei se bazeaza a un un set de idei despre modul in care trebuia sa arate societatea (ei chiar credeau in ideologie) si, mai mult decat atat, se asigurau ca aceste idei sunt cunoscute de toti membrii.
pentru aceasta partidul avea un corp numeros de propagandisti (se numeau activisti de partid si erau absolventi de Stefan Gheorghiu-evident), care cu asta se ocupau - imprastiau ideile comunismului in randul membrilor de partid si nu numai (cum era expresia - in randul maselor largi, muncitoare).
de aceea,  sedintele de partid aveau o componenta teoretica (invatamantul de partid), in care activistii citeau niste "referate" de tipul "Rolul taranului in societatea...",  "Întreprinderea socialistă - loc de producere a regimului comunist", " Muncitorul, elementul de baza al societatii".
evident lumea nu lua in seama aceste prostii, mai ales ca aceste referate erau pline de citate din maretul conducator, dar, cei care le intocmeau utilizau un anume limbaj, care cu vremea intra in uz, anumite idei repetate la nesfarsit deveneau adevaruri, era o metoda de spalat creiere, la nivelul intregii societati.
in plus, cei de la prezidiu (la randul lor absolventi de Stefan Gheorghiu) intelegeau din ele, cam cum bate vantul acolo, sus (se pune accent pe muncitori, se pune accent pe cadre tehnice=ingineri, nu-i mai injuram pe tarani, etc.)

Articolul asta iti poate clarifica niste lucruri, mai bine decat mine, cred eu.

Edited by strongsss, 27 December 2023 - 17:25.


#26
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Eu cred ca avea substrat stiintific. E vorba despre manipularea maselor.
Exista si acum diverse profesii care cu asta e ocupa.

#27
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

Quote

Nu imi dau seama daca exista vreun substrat stiintific pentru ce faceau acolo, sau de ce natura profesionala (in afara de propaganda?)
personal nu cred ca exista, dar, repetand niste lucruri la nesfarsit, ei ajunsesera sa creada ca materialismul dialectic era mult mai mult decat un curent filosofic subdezvoltat (sa nu-i spunem avortat), era filosofia insasi. iar ei asta studiau: filosofia. filosofia lor, evident.

ei isi facusera o intreaga constructie, dar nu era stiinta, iar manipulare e un termen bland, prea bland. nu poti sa spui ca-i manipulau pe tarani sa adere la CAP stim cu totii ca asta s-a facut cu bata.
sau ca ii manipulau pe oameni sa creada in viitorul luminos, cand stim ca cat de prezenta era teama, teroarea chiar, in toata societatea.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate