Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...
 Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 

Cum ar fi putut să scape Ceaușeștii?

* * - - - 4 votes
  • Please log in to reply
177 replies to this topic

#37
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,611
  • Înscris: 15.06.2007

View Postr_murphy, on 18 decembrie 2023 - 08:29, said:

. am avut o cunostinta din fabrica in care lucram care a luat si glontz in ziua aia ...
si a murit sau a ramas cu amintire?

Eu cred ca pe undeva ceausestii au pierdut legatura cu realitatea, iar secu ii cam ducea cu preșul. Era deja arhicunoscuta metoda cu vizitele. Se aduceau figuranti, se vopseau bordurile (se dadea cu var), se repara, pardon, se carpea ici colo,   numa de ochii lumii, sa fie bine cand vine bau bau.
M-am umplut de scarba cand a venit to'arșu Iliescu, sa "viziteze" Poli Timisoara, si a primit "honoris pauza". Se stia ca vine, asa ca din timp s-au asfaltat repede aleeile ponosite si jderpelite, s-au pus termopane pe acolo unde era vizibil, s-au vopsit borduri, s-au plantat flori. Si eram deja la  10+ ani de la Revolutie,metehnele au ramas.

Edited by tfmercedez, 18 December 2023 - 09:02.


#38
flt

flt

    Euro-Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,909
  • Înscris: 10.01.2023

View Postmaccip, on 18 decembrie 2023 - 00:56, said:



Daca luam spre exemplu armata, e destul de complicat pentru ca, chiar daca dai tu un ordin, fara un indicativ venit de la esalonul superior, ordinul e supus legalitatii. Adica un militar nu va impusca pe cineva, doar ca primeste ordin de la sefu, pentru ca in afara unui indicativ de mobilizare, e ilegal sa executi un asemenea ordin .Iar indicativele de mobilizare se dau de la esalon mai inalt, se verifica de catre persoane terte. Nu-i usor sa intorci armata impotriva oranduirii.
Dar, daca o scoti in prim-plan si apoi lansezi "armata e cu noi" acest lucru tine loc de indicativ.
Armata a avut un rol secundar, dar probabil foarte important, pentru ca e institutia de forta care da puterea. Ei au primit indicative atat din partea oranduirii, unii au primit ordine probabil aiurea, care erau legal de executat dat fiind indicativul dat in prealabil. Si apoi au fost tinuti in cazarmi timp de mai multe luni de zile, dupa ce s-a intamplat revolutia. Prin februarie, martie au iesit din cazarmi. Pana atunci erau in cazarmi, inarmati pana in dinti si asteptau.. asteptau ceva, ca nimeni nu stia ce anume se asteapta.
Au fost date ordine aiurea, au crculat dezinformari, panica, au tras unii in altii. Au fost autocare de militari trimisi in punctul X unde au fost impuscati, pentru ca sa fie trimisi inapoi si iarasi impuscati pe drum. Deci au fost niste ordine criminale date, ca masina respectiva era asteptata, se stia de ea. De aia au tras aia, ca altfel nu erau nebuni sa traga aiurea.
Dar armata nu a avut rolul esential, ci doar de a conferi forta. Fara armata revolutia ar fi esuat, clar.



Interesant ce spui, cum îți explici totuși eșecul coup ului turcesc, atunci când parte din armată a preluat pentru scurt timp puterea?

Quote

Some hostages were taken at military headquarters, including the Turkish Chief of the General Staff Hulusi Akar. At around 21:00, the coupists had invited Salih Zeki Çolak, the commander of the Turkish Land Forces to the military headquarters. When he arrived, he was immediately apprehended. Abidin Ünal, head of the Turkish Air Force, who had been attending a wedding in Istanbul, was abducted from there by soldiers who descended from a helicopter. The coupists then tried to force Akar to sign the coup declaration, almost strangling him using a belt in the process. He refused and was then taken to the Akıncı Air Base and other commanders at the headquarters. The military also entered the Justice and Development Party's offices in Istanbul and asked people to leave.

From around 23:00 to midnight, helicopters bombed the police special forces headquarters and police air force headquarters in Gölbașı, just outside of Ankara. The attacks left 42 dead and 43 injured. Türksat headquarters in Gölbașı was also attacked, killing two security personnel.

At around 23:50, soldiers occupied Taksim Square in central Istanbul.

At 00:02, it was reported by Reuters that soldiers were inside the buildings of the state broadcaster, the Turkish Radio and Television Corporation (TRT), in Ankara. During the coup attempt, soldiers forced anchor Tijen Karaș to read out a statement saying that "the democratic and secular rule of law has been eroded by the current government" and that Turkey was now led by the Peace at Home Council who would "ensure the safety of the population." The statement read in part: "Turkish Armed Forces have completely taken over the administration of the country to reinstate constitutional order, human rights and freedoms, the rule of law and general security that was damaged. All international agreements are still valid. We hope that all of our good relationships with all countries will continue."[114][115] The plotters said they had "done so to preserve democratic order, and that the rule of law must remain a priority". The statement also ordered temporary martial law (sıkıyönetim), and said a new constitution would be prepared "as soon as possible". TRT was then taken off air.

Nu par ordine neascultate aici. Pare că elementele importante din armată puteau da comenzi împotriva orânduirii statale și chiar erau executate

#39
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,414
  • Înscris: 03.11.2009

View PostPhobos, on 18 decembrie 2023 - 08:54, said:

Nu-i vorba de ce sa fi cautat Ceausescu la americani, ci e vorba de ce cautau americanii la Ceausescu. Posted Image

Americanii il asteptau sa-l ridice, insa asta nu era si in planurile lui Ceusescu.
Cred ca nu inteleg exact ce vrei sa spui...

Romania pierduse deja clauza natiunii celei mai favorizate, regimul comunist era la cutite cu democratia americana, iar Ceausescu nu cred ca detinea, el personal, prea multe adevaruri supreme, el era doar exponentul puterii, tot poporul i se inchina prin PCR (sanchi)

Edited by Costi_68, 18 December 2023 - 09:09.


#40
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,113
  • Înscris: 30.04.2007

View Posttfmercedez, on 18 decembrie 2023 - 09:00, said:

si a murit sau a ramas cu amintire?

doar "amintirea" dar s-a chinuit putin prin spitale, trimis si prin strainatatiuri.

#41
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,414
  • Înscris: 03.11.2009

View Postxymzar, on 18 decembrie 2023 - 08:57, said:

Incredibil ca inca se mai vorbeste de nenorocitul asta si nevasta lui.Posted Image Posted Image
Unii nostalgici, altii plictisiti, altii curiosi... tu, de-al cui esti?Posted Image

#42
Vulpoiul-Jhon

Vulpoiul-Jhon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,460
  • Înscris: 01.03.2016
Nu stiu de ce se incearca spalarea imaginii Ceausestilor tocmai in aceasta perioada din an. Probabil cei mai multi nu au cunoscut decat foarte putin sau doar din auzite situatia din vremea de pana in 89. Se tot vorbeste de locuri de munca, de industrie. Locuri de munca aveau toti prostii, nu trebuia sa stii meserie, dar produsul finit creat de ei nu se vindea nicaieri, aproape toata piata era prin virament. Ganditi-va ca daca incarcai un Saviem sau o Raba cu balastru si o puneai sa urce un pod, atmosfera se innegrea. Dacia? pai dacă mergeai pe litoral cu ea trebuia sa stai in peco de tranzit pentru 5l le benzina si sa ai in portbagaj lada de scule si piese de schimb. Eu cred ca 60-70% din industrie era fier vechi, dar admit ca erau si ramuri economice performante, gen electronica, petrochimie. Dar numai faptul ca apa nu urca la etajul 3 sau ca aveai televizor doar pe care sa ții mileul si pestisorul de sticla spun totul despre acele vremuri. Cei nascuti mai devreme stiu despre ce vorbesc....

#43
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,611
  • Înscris: 15.06.2007

View PostCosti_68, on 18 decembrie 2023 - 09:16, said:


Unii nostalgici, altii plictisiti, altii curiosi... tu, de-al cui esti?Posted Image

Chiar  ma uitam sa vad, si am realizat ca la un an dupa revolutie, se lansa Singur Acasa in SUA.  
A trebuit sa treaca 5 ani pana sa intre PROTV pe piata si sa fascineze Romania cu propaganda pro occidentala. Cred ca fara Pro Tv nu intram noi nici in NATO, si nici nu invatam pe dereost filmul Singur Acasa..

#44
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,076
  • Înscris: 02.12.2007
Hai sa nu exageram acu'!

#45
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,034
  • Înscris: 07.11.2006

View PostValy_User, on 17 decembrie 2023 - 22:37, said:

Poate doar să fi plecat din țară cu câteva zile înainte. Atât.

Pai fix asa s-a si intamplat. Ceausescu a fost la Teheran in perioada 18-20 decembrie, fara legatura cu Timisoara.
A fost insa tradat chiar de apropiatii lui, in special de armata si fortat sa se intoarca in tara, datorita mai ales a zvonurilor cum ca rusii se pregatesc sa intre in tara si mai ales ca NATO cam este de acord cu asta.
De altfel, soarta lui Ceausescu a fost pecetluita la Moscova la inceputul lui decembrie 1989, de catre Gorbaciov, imediat dupa celebra intalnire de la Malta, aia care modificat geopolitica lumii pe vecie.

#46
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,611
  • Înscris: 15.06.2007
Altii zic ca Laszlo Tökes a stat la radacina scanteii. In 2019 am asistat la o reconstituire chiar in Piata Maria, a iesit chiar L.T. la geam sa tina un discurs, iar tramvaiele au blocat intersectia, fix ca in 1989.

[ https://i.postimg.cc/g0xt7LFL/Screenshot-20231218-095047-Gallery.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by tfmercedez, 18 December 2023 - 09:51.


#47
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,076
  • Înscris: 02.12.2007
Ce reconstituire cand nu prea se stiu lucruri exacte despre revolutie? Laslo a fost una di scantei, dar nu a fost scanteia primara si cruciala.

#48
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,611
  • Înscris: 15.06.2007
Ba da, era pe 16 decembrie, secu dorea sa il aresteze. A iesit lumea in strada si au inconjurat cladirea sa nu poata intra in casa.

#49
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,984
  • Înscris: 18.09.2008
Cum i-a spus fratele lui de la Viena, să se retragă pe motiv de boală la al 14-lea congres. Apoi pleca cu tot cu Sinistra în Cuba sau Coreea de Nord. Acolo ducea o viață de nabab.

#50
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,414
  • Înscris: 03.11.2009

View Posttfmercedez, on 18 decembrie 2023 - 09:49, said:

Altii zic ca Laszlo Tökes a stat la radacina scanteii. In 2019 am asistat la o reconstituire chiar in Piata Maria, a iesit chiar L.T. la geam sa tina un discurs, iar tramvaiele au blocat intersectia, fix ca in 1989.

Corect, la Tmisoara a fost click-ul, cu Laszlo Tokes, pe 15 Decembrie.
Eram la Ineu in armata, pe 16 am auzit de Timisoara, pe 17 s-a dat alarma... restul este istorie cu stiute si nestiute  Posted Image

#51
flt

flt

    Euro-Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,909
  • Înscris: 10.01.2023

View Postadisz, on 18 decembrie 2023 - 09:42, said:



Pai fix asa s-a si intamplat. Ceausescu a fost la Teheran in perioada 18-20 decembrie, fara legatura cu Timisoara.


Dacă ramanea in Iran era mai câștigat, putea manevra de acolo structurile și se lăfăia la hotel de 5 stele și prindea și anul 1990


#52
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,984
  • Înscris: 18.09.2008

View Postflt, on 18 decembrie 2023 - 10:01, said:

Dacă ramanea in Iran era mai câștigat, putea manevra de acolo structurile și se lăfăia la hotel de 5 stele și prindea și anul 1990

S-a întors pentru că el credea că dacă vorbește poporului, va fi ascultat și mai ales înțeles. Și el, împreună cu poporul, se vor lupta cu toate forțele cu ”agenturili străini”.

”Agenturili” astea erau niște băieți crescuți la sânul lui, deci ”foarte români”. Atât Iliescu cât și Stănculescu aveau ”intrare” la Tovarășa. Bine, Iliescu era un pic dat la o parte, dar Stănculescu era un ”rockstar” al epocii.

View Posttfmercedez, on 18 decembrie 2023 - 09:49, said:

Altii zic ca Laszlo Tökes a stat la radacina scanteii. In 2019 am asistat la o reconstituire chiar in Piata Maria, a iesit chiar L.T. la geam sa tina un discurs, iar tramvaiele au blocat intersectia, fix ca in 1989.

[ https://i.postimg.cc/g0xt7LFL/Screenshot-20231218-095047-Gallery.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Tokes a fost scânteia, dar în rest a fost revoltă populară. Din păcate, revolta asta a fost confiscată de Iliescu care nu este revoluționar. Nici el, nici Roman, nici Brucan. Revoluționarii ăia adevărați, nu au apărut la TVR pe 22 la prânz. Ăia au murit cu o seară înainte la Inter, sau au fost bătuți de Miliție și Securitate.

#53
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,082
  • Înscris: 20.12.2007

View Posttfmercedez, on 18 decembrie 2023 - 09:25, said:

Chiar  ma uitam sa vad, si am realizat ca la un an dupa revolutie, se lansa Singur Acasa in SUA.  
A trebuit sa treaca 5 ani pana sa intre PROTV pe piata si sa fascineze Romania cu propaganda pro occidentala. Cred ca fara Pro Tv nu intram noi nici in NATO, si nici nu invatam pe dereost filmul Singur Acasa..
Singur acasa a fost dat pe TVR 1 dimineata folosindu-se o copie tradusa de la rusi de catre basarabeni. Dimineata era plin de filme de asta piratate sau de filme clasice.
Ma amuza cum pronuntau mereu diesigur

#54
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,809
  • Înscris: 03.02.2007

View Postmaccip, on 18 decembrie 2023 - 00:00, said:

Mi-e greu sa cred ca au fost infleente straine. De unde sa fie? Americanii? nu cred. Abia in al doilea mandat Ilici a putut fi bagat pe sub mana de catre Nastase sa se intalneasca cu presedintele american. Nu cred in interventia straina. Ca strain ar fi insemnat american si aia nu cred ca au avut vreun rol semnificativ la noi.
Era planificată demult. Lui Iliescu i s-au dat onoruri militare la mapn în 22 decembrie la ora 16 exact ca unui șef de stat în funcție.

La orele 16.00, lui Ion Iliescu, un civil fără funcție importantă în ierarhia de partid sau în orice ierarhie din România, i se prezintă onorul militar ca unui șef de stat în fața biroului Ministerului Apărării Naționale. În acel moment, Ion Iliescu își asumă această calitate de nou șef de stat al României. Repet, i s-a dat onorul și este momentul în care armata și Securitatea și-au dat mâna și au hotărât ca Ion Iliescu să fie noul lider al României. Din acel moment, foarte important, Ion Iliescu se comportă ca nou lider al României, lider politico-militar și este foarte important de subliniat acest lucru. Este suficient să vedem comunicatul CFSN din seara zilei de 22 decembrie în care se spune că CFSN a preluat puterea totală în statul român, că și-a subordonat toate ministerele, inclusiv cele de forță, că CFSN se bazează pe armată, armată care a înglobat toate celelalte structuri militare ale României”, susține procurorul Cătălin Ranco Pițu, într-un interviu acordat postului de televiziune antena3.ro.

https://ziare.com/io...ef-stat-1841530

Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au rugat Moscova să trimită militari pe teritoriul României. Conţinutul documentului este confirmat de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluţiei române.

Documentul vine în sprijinul mai multor mărturii care vorbesc despre solicitarea făcută de Ion Iliescu. Printe acestea, cele ale lui Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului FSN, ale generalului Ion Hortopan, fost comandant al Infanteriei şi Tancurilor (decedat în 2009), şi ale viceamiralului (în rezervă) Ştefan Dinu, care în decembrie 1989 era şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei (DIA).
Deşi în prezent se dezice de mărturisirile din urmă cu 19 ani, Dumitru Mazilu a scris în cartea sa „Revoluţia furată. Memoriu pentru ţara mea (volumul 1)" că în ziua de 23 decembrie s-a opus „din motive principiale unei intervenţii militare sovietice".
Pentru solicitarea intervenţiei, Mazilu îl incriminează direct pe Iliescu: „Nimeni n-a comentat relatările lui Ion Iliescu. Ştiam că se ceruse, la 23 decembrie, chiar de către el, ajutor militar sovietic... Abia mai târziu am înţeles de ce la întâlnirea cu Şevardnadze n-am fost invitat. Era singura întâlnire cu un important demnitar străin la care nu participam. Mă opusesem intervenţiei militare sovietice la 23 decembrie din MOTIVE PRINCIPIALE (n.r. - sublinierea îi aparţine lui Dumitru Mazilu, în propriul volum). Tinerii s-au opus hotărât acestei propuneri. Generalul Guşă ne susţinuse". Pe atunci, Eduard Şevardnadze era ministru al Afacerilor Externe al URSS şi era intens preocupat dacă noua putere din România va rămâne fidelă Moscovei.
Guşă, disperat
Şef al Marelui Stat Major General în decembrie 1989 generalul Ştefan Guşă i s-a opus lui Iliescu, refuzând cerera de sprijin armat sovietic. În septembrie 1993, Guşă declara Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989 că, în noaptea de 22 decembrie, Iliescu-care se afla în sediul Ministerului Apărării Naţionale-a încercat să-l convingă despre nevoia de a aduce Armata sovietică în România.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate