Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

De ce sunt unii nostalgici

* * - - - 6 votes
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Pe subiectul cu Războiul din Ucraina (sper să se termine când mai repede urâțenia aia) a început să se discute despre faptul că unii sunt nostalgici ai comunismului. Ba cică unii zic că în anii '90 înainte să intrăm în U.E. (de fapt am intrat pe 1 Ianuarie 2007, adică în anii '000) era mai bine. Am văzut tot felul de atitudini, care mi-au lăsat impresia că unii nu înțeleg anumite lucruri și că nostalgici ăia e toți niște proști. Proști sunt destui printre nostalgicii ăia, dar nu toți sunt proști. Sau unii, chiar dacă au 90% prostie, pot avea și 10% dreptate. Procent cu procent se face și o bucată de adevăr poate să fie puternică.
Lumea mă știe drept nostalgic. Eu sunt mai mult nostalgic culturalo - tehnic. Nostalgicii comunismului pot fi cei care au dus-o bine pe atunci, începând de la ăia mari (ăștia au dus-o bine și după 1989 în general) până la oameni obișnuiți, care nu au dus-o nici rău, dar nici avantaje enorme nu au avut. Pe lângă tinerețe, memoria selectivă cu părțile bune (ignorându-le pe cele rele), avantaje... eh, memorie selectivă, dar ce te faci de exemplu când chiriile sunt enorme azi. Proprietar nu erai făcut, doar erai repartizat, dar dacă nenorocitul de Nea' Nelu Minerelu' (emanat al comunismului) nu ar fi vândut apartamentele la preț mic, destule persoane nu și-ar fi permis azi o chirie de 200-500 Euro. Ce am zis, că primeai repartiție? Nu te duceai unde voiai, dar o chirie azi nu ar fi sărit de 50-100 Euro în orașe mari (poate 150), ceea ce ar fi de vis. Uite un motiv serios, nu inventat pentru care să fii nostalgic. Pe urmă era siguranța. Poate exagerată, că erai obligat să tolerezi uneori angajați praf, dar nu era "azi e locul de muncă, mâine vine criza sau nu știu ce și nu mai e". Dacă acumulai vechime, îți făceai rate (care nu creșteau cu mult, dacă creșteau) și deveneai proprietar de apartament. Nu era pentru oricine, dar era un pic mai sigur.
S-a zis și de așteptări. Da, nu aveai atâtea așteptări. Eu îmi amintesc cam cum era în anii '90-'000 (dacă pe 27 fac 41 de ani, nu prea am prins comunismul) și nu aș putea trăi din nou ca pe atunci, deși am nostalgii cu acele perioade. La perioada anilor '90, am să mai revin. Însă fiind mai puține așteptări, nici nu erau atâtea fițe. O mai duceau unii bine, erau cei cu pile care ajungeau sus, deși nu trebuiau, însă fiind mai puține fițe, nu exista o presiune socială așa de mare. Voiai aparatură, haine ceva mai bune, poate o mașină, dar nu erai stresat zi de zi. Stresul cauzează nebunie și poate cauza nostalgie. Iar în comunism se mai întâmpla ca cei care aveau carte să ajungă sus. Azi, mass-media promovează cocalarismul. E una dintre cele mai mari gunoaie ale României. Comismul a accentuat distrugerea valorilor, capitalismul de carton a distrus ce a rămas.

Am zis că voi pomeni și de anii '90. Și că sunt nostalgic cultural și tehnic. Personal, sunt nostalgic și economic al anilor '90. Nu al sărăciei, a unor prețuri umflate sau al îmbogățiților tranziției. Nu, al faptul că pe atunci îți puteai deschide mai ușor o afacere. Se întâmpla asta și în anii '000. Azi e mai greu. Pe unii asta îi făcea să poată avea veniturile necesare unui trai acceptabil sau bunicel. Când nu mai e așa de ușor, începe nostalgia. Și teoria conspirației.  U.E. nu a închis acele afaceri, e și vina politicienilor din România că nu protejează micile afaceri, dar când și prin U.E., S.U.A. se începe masiv cu corporatizarea, atunci se dă loc teoriilor conspirației.

Dacă se consideră că subiectul nu este de Poiană, rog să fie mutat pe Dezbateri.

#2
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,548
  • Înscris: 30.01.2008

View Postdjl, on 13 decembrie 2023 - 15:29, said:

Proprietar nu erai făcut, doar erai repartizat, dar dacă nenorocitul de Nea' Nelu Minerelu' (emanat al comunismului) nu ar fi vândut apartamentele la preţ mic, destule persoane nu şi-ar fi permis azi o chirie de 200-500 Euro.
Daca nu era nea nelu erau/sunt  azi chiriile 200-500 de euro dar si salariile erau(dar nu sunt din cauza lui nea nelu ) 2000-5000 de euro .

Deci si-ar fi permis toata lumea o chirie.

Edited by Daco_Get, 13 December 2023 - 15:38.


#3
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,551
  • Înscris: 30.08.2017
Răspuns pe scurt: de proști.

In primul rand, întrebările erau despre "cum se trăia" respectiv "dacă comunismul a fost ceva bun", deci nu despre cum trăiau respectivii (unii poate, într-adevăr, trăiau mai bine).
48% au zis că se trăia bine iar 46% că a fost ceva bun comunismul.

Nu știu dacă sondajul respectiv a fost corect realizat și dacă reflectă realitatea, însă cu siguranță sunt mulți nostalgici.

Una dintre concluziile acelui sondaj:

Quote


”Cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent mai ales: persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus”, relevă analiza socio-demografică.


Edited by george_alexandru, 13 December 2023 - 15:52.


#4
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,641
  • Înscris: 26.03.2008
Nostalgia vine din faptul ca dupa 40 - 45 de ani de munca te trezesti batran, bolnav, cu pensie de subzistenta si un apartament in ghetou pentru care ai platit rate juma de salariu 25 de ani.

Iar altii care au muncit 10 ani ies la 40 de ani la pensie cu 4000 Euro pentru ca sunt "speciali".

"Specialii" aia existau si pe vremea comunismului dar nu erau vizibili in societate.

#5
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,693
  • Înscris: 22.11.2007
Din păcate sunt și mulți tineri care regretă comunismul. eu am Câțiva printre cunoștințe, colegi de facultate dar care spun ca acum este infinit mai greu ca atunci sa cumperi o locuință si sa platesti rate la ea. ii aud mereu că acum traim vremuri cand ca tânăr fara ajutorul părinților nu faci nimic, Probabil e vreo frustrare ca părinții lor nu au avut posibilități in timp ce părinții altor colegi au avut si au dat alt start in viață copiilor lor. Cei care nu au, nu reușesc, sunt invidioși si e normal sa regrete o persoana când era un principiu de egalitate sociala extrem de puternic. vânzătorul de la magazin nu castiga de 5 ori mai putin decât inginerul de la ISPE cum cred ca e azi.

in general cine se descurca mai greu e normal sa vrea altceva. cum e si cu joburile, am colegi care schimba la joburi, meserii, profesii parca nu își găsesc locul pe nicăieri.
oamenii ăștia nu regreta neapărat comunismul ci pur și simplu vor orice schimbare care in mintea lor ar fi o sansa la mai bine.

si la ce vremuri sunt de vreo 2 ani ma tem ca oamenii ăștia vor fi tot mai mulți

Edited by bossake, 13 December 2023 - 15:51.


#6
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,227
  • Înscris: 13.03.2017
Pentru ca se freca menta masiv
D'aia

Ei se fac ca ne platesc - Noi ne facem ca muncim
Oricat de prost ne platesc ei - Noi tot putem sa muncim mai putin
Timpul trece - Leafa merge
Serviciul nu e carciuma sa stai toata ziua
1 Mai muncitoresc, bine-mi pare sa chiulesc

Si alte prostii inventate de "clasa muncitoare", care acum NU mai merg

Le e dor sa frece menta pe la o intreprindere de stat, unde timpul sta pe loc pana ... la pensie

Nu se mai poate

#7
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,073
  • Înscris: 30.07.2006
aia care-s nostalgici dupa comunism sunt pur si simplu imbecili

#8
Robert_Kiran

Robert_Kiran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,709
  • Înscris: 19.08.2007
Exista o anumita siguranta. Nu era atata infractionalitate. Nu erau asa multi "interlopi"! Aveai un loc de munca. Aveai locuinte. Nu traiai cu teama ca maine te da afara. Nu exista notiunea de somaj.
Bine erau si o groaza de lucruri rele: frig in casa, intreruperi de curent (urcam seara in bloc cu lanterna), mancare gaseai cu greu (ma refer la carne), lipsa libertate de opinie etc. Sunt persoane care se adaptasera la aceste lipsuri. Iar realitatea dura de azi (locuri de munca prost platite, somaj, locuinte la suprapret sau chirii imense, frica locului de munca) ii fac sa regrete acele timpuri.
Personal eu prefer vremurile astea. Am doua masini, locul de munca nu imi e amenintat, pot cumpara mancare ce vreau si cand vreau ... dar unii sunt altfel.

#9
Cris007

Cris007

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,734
  • Înscris: 06.08.2004
Lipsa de educatie, invatamant de 2 bani romanesc.
Nimeni dintre cei care termina o scoala in Romania nu ar trebui sa iasa cu convingerea ca "era mai bine inainte, pe vremea comunismului".

Simplul fapt ca unii au preferat sa moara in strada, adica sa renunte la bunul cel mai de pret, viata, ca sa scape de comunism, ar trebui sa fie suficient ca sa te faca sa pricepi de ce e mai bine acum.

Exista si o categorie aparte, a troll-ilor, care zic chestii ca sa para interesanti si pentru click-uri. Nici prin gand nu le trece sa traiasca in comunism, le place sa vada insa reactiile la enormitatile pe care le spun. De exemplu, sa zica ca "nu eram sclavii americanilor, asa cum e Zeeeeleenski..". Astia sunt o categorie aparte de nenorociti care probabil au un loc special rezervat in iad.

Edited by Cris007, 13 December 2023 - 16:12.


#10
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,370
  • Înscris: 28.07.2008
Faceti o confuzie cu nostalgia aia, fratilor
Nu dupa vremuri economie posibilitatii  tehnologie alea alea va e dor voua
Bagati asta la inaintare, cand de fapt habar nu aveti ca sunteti nostalgici dupa VOI INSIVA, cum erati de fapt pe atunci, tineri frumosi potenti virili...samd

#11
scania_delfin

scania_delfin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,133
  • Înscris: 25.01.2015

View PostPatefon, on 13 decembrie 2023 - 15:48, said:

Nostalgia vine din faptul ca dupa 40 - 45 de ani de munca te trezesti batran, bolnav, cu pensie de subzistenta si un apartament in ghetou pentru care ai platit rate juma de salariu 25 de ani.

Iar altii care au muncit 10 ani ies la 40 de ani la pensie cu 4000 Euro pentru ca sunt "speciali".

"Specialii" aia existau si pe vremea comunismului dar nu erau vizibili in societate.
Esti ruda cu DJL?

#12
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,227
  • Înscris: 13.03.2017

View PostRobert_Kiran, on 13 decembrie 2023 - 16:06, said:

Exista o anumita siguranta. Nu era atata infractionalitate. Nu erau asa multi "interlopi"! Aveai un loc de munca. Aveai locuinte. Nu traiai cu teama ca maine te da afara. Nu exista notiunea de somaj.
...

Complet fals
Erau retele organizate fara numar - se numeau bisnitari
De gainari + furtul din fabrici si uzine nu mai pomenesc
Doar ca pe "vremea aia" nu erau asa mediatizate (sa nu zic deloc) pentru ca nu dadea bine la societatea multi lateral dezvoltata care era ea

Somajul era mascat prin supradimensionarea schemei de personal
Erau fabrici cu 10 000 de angajati
Cati crezi ca frecau menta ?

Edited by Naijax, 13 December 2023 - 16:15.


#13
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,076
  • Înscris: 02.12.2007
Dejeleule, tu ai tupeul sa intrebi de ce sunt unii nostalgici?

#14
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Nostalgici sunt aia care ne baga ratie la whatever (incepand cu amprenta de carbon) si cred ca eu nu recunosc cripto-comunismul radicalizat.

#15
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,744
  • Înscris: 08.10.2004
nostalgia e o stare de comoditate a creierului in care incearca sa stea cat mai mult, mai ales daca realitatea curenta nu mai e asa nice, de aia de obicei aia care au un trecut placut sunt "mai" nostalgici decat aia care au avut un trecut naspa. discutia e mai complexa dar asa succint :P

#16
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,828
  • Înscris: 30.08.2006
Ce mi-a placut in aniii 90 a fost libertatea pe care n-o mai regasim acum si taxele mai mici. Acum politistii rutieri sunt la vanatoare de amenzi, rca-ul o sa ajunga in curand 10% din salariu net pe an, vom iesi la pensie la 75 de ani si asta daca mai prindem sa traim atat de mult si vom ajunge sa bagam jumatate din salariu pe chiria camerei asa cum s-a ajuns in UK.
Sper sa nu se ajunga pana acolo in care sa ne oblige sa cumparam doar masini electrice.

Edited by Leo2006, 13 December 2023 - 16:29.


#17
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
Nostalgia este inevitabila cand vremurile se schimba brusc si lucrurile la care tii de mic, care te pasioneaza si chiar nu poti trai fara ele, sunt modificate, distruse sau desfiintate. Pentru protectia tuturor un grad de conservatorism trebuie mentinut, progresismul (progres care de multe ori e regres mascat) excesiv dauneaza grav sanatatii mentale.

Apoi, poate fi nostalgia perioadei in care erai copil si o duceai bine pe banii parintilor, dupa orice perioada in care nu munceai, acum ai serviciu, poate si familie-copii, stres, responsabilitati.

Viata cand este mai grea in prezent decat in trecut, automat te face nostalgic. Mie mi-a murit tatal in 2014, atat eu cat si mama suntem nostalgici dupa ante 2014. Dar eu sunt dupa 2006, mai ales dupa perioada 2011-2013, au fost cei mai fericiti ani ai mei, extended 2005-2013, pentru mine scoala preuniversitara a fost mai grea decat serviciul, asa ca din facultate am inceput sa miros fericirea. In 1-12 doar in vacante eram fericit.

Ce se intampla dupa 2019 ma face nostalgic incurabil, si conservator totodata la nivelul acelui an.

A fi nostalgic nu e ceva rau, poate unicii nostalgici pe care nu ii agreez sunt nostalgicii comunisti, dar ii pot ierta pentru ca aia a fost tineretea lor, orice batran e nostalgic dupa tinerete, chiar si in vremea razboiului daca era, in tineretea lui era mai bine.Posted Image

La urma urmei nostalgia muzicala cred ca e prezenta la cei mai multi oameni, muzica se schimba prea rapid si prea mult, mie cel mai mult mi-a placut muzica dintre 2008 si 2013, extins pana in 2017, dar dupa 2018 e din ce in ce mai greu sa gasesc ceva bun de ascultat, totul e pe manea si trap. Si mereu am detestat melodiile triste, vechi sau noi.

View PostMoinesti72, on 13 decembrie 2023 - 16:00, said:

aia care-s nostalgici dupa comunism sunt pur si simplu imbecili
Cum spuneam, problema e ca in comunism ei erau mai tineri, dar nu inseamna ca era mai bine, cum zic ei. Exista nostalgici dupa vremea razboiului, ca atunci erau tineri.

View PostNaijax, on 13 decembrie 2023 - 15:52, said:

Pentru ca se freca menta masiv
D'aia

Ei se fac ca ne platesc - Noi ne facem ca muncim
Oricat de prost ne platesc ei - Noi tot putem sa muncim mai putin
Timpul trece - Leafa merge
Serviciul nu e carciuma sa stai toata ziua
1 Mai muncitoresc, bine-mi pare sa chiulesc

Si alte prostii inventate de "clasa muncitoare", care acum NU mai merg

Le e dor sa frece menta pe la o intreprindere de stat, unde timpul sta pe loc pana ... la pensie

Nu se mai poate
E normal. Omul e facut sa caute confortul, iar munca este un disconfort. Schimbarea fortata a unui loc de munca confortabil (eventual bani multi, munca putina) cu unul mai dur automat produce nostalgie.

Dar oricat de usor ar fi fost la munca in comunism (in 3 schimburi ma indoiesc) degeaba era, fiindca apoi nu aveai nimic, nici mancare, nici curent, nici apa, nici caldura, nici libertate, aveai bani si nu aveai ce sa cumperi cu ei, nu, in comunism numai viata nu era (poate doar la nomenclatura si stabi), dupa 1990 diferite perioade au fost idilice pentru diversi oameni, pentru mine nascut in 1985, intre 2005 si 2013 a fost cel mai bine, dar si acuma tot e mult mai bine decat inainte de 2000.

View Postoverseas, on 13 decembrie 2023 - 16:23, said:

Nostalgici sunt aia care ne baga ratie la whatever (incepand cu amprenta de carbon) si cred ca eu nu recunosc cripto-comunismul radicalizat.
Pardon, politica tampita anti CO2 ma face nostalgic dupa vremurile in care nu era.

Sunt nostalgic dupa vremea cand gazul era foarte ieftin, acum ma rupe iarna de iarna.

#18
Varonul

Varonul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,225
  • Înscris: 02.06.2021

View PostDaco_Get, on 13 decembrie 2023 - 15:38, said:

Daca nu era nea nelu erau/sunt  azi chiriile 200-500 de euro dar si salariile erau(dar nu sunt din cauza lui nea nelu ) 2000-5000 de euro .

Deci si-ar fi permis toata lumea o chirie.
mai minte omul dar nici in halul asta
ia zi-ne cat e salatiu mediu in germania si cat e pe acolo o chirie.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate