Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect
 touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...
 Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO
 Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i

Caut sugestii pentru achizitionar...

Acest LNB......
 

E.ON - tarife orare la energie electrica

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,174
  • Înscris: 22.05.2003
E.On Energie, unul dintre furnizorii mari de energie electrică de pe piața românească, are ofertă de energie electrică pentru clienți casnici cu prețuri dinamice


Quote

E.On are o ofertă pentru clienții casnici denumită chiar E.ON Dinamic Electric, prin care clientului nu i se oferă un preț fix pe o anumită perioadă, așa cum sunt majoriatea ofertelor, ci unul variabil, care se modifică în fiecare oră, în funcție de prețul de piața zilei următoare (PZU) organizată de OPCOM, operatorul piețelor de energie de la București. Oferta este pentru un contract pe trei luni, cu posibilitatea de prelungire și, din informațiile noastre este prima ofertă de aces fel pe care o face un furnizor mare din România.

Este așa numitul preț dinamic. Potrivit legislației europene transpuse și la noi, furnizorii cu mai mult de 200.000 de clienți au obligația “conform dispozițiilor legale în vigoare, să încheie cu clientul care are montat contor integrat într-un sistem de măsurare inteligent (SMI) contract de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice, la solicitarea acestuia”, după cum comunica ANRE în această primăvară, când a publicat lista furnizorilor care trebuie să facă astfel de oferte clienților, la cererea celor din urmă: Electrica Furnizare,  E.ON Energie România, Enel Energie, CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia și Hidroelectrica.

Practic, ce se schimbă este prețul energiei active, care nu mai este fix, ci variabil în fiecare oră, la care se adaugă o marjă a furnizorului de 39 de bani/kWh consumat, plus tarifele de rețea și taxele care sunt reglementate. La finalul lunii, se adună consumul din fiecare oră, la prețul PZU al fiecărei ore, se pun tarifele și taxele pentru fiecare kWh consumat și aceea este factura de plată.

Avantajele și riscurile
Desigur, un astfel de plan tarifar presupune un risc destul de mare pentru client, care este legat de volatilitatea mare a pieței spot, care se poate manifesta chiar și într-o zi. De exemplu, în ziua de 18 octombrie, azi, prețul spot orar variază între 0,31 de lei/kWh la ora 14 și 1,49 de lei/kWh la ora 19.00, așadar clientul care accesează oferta trebuie să fie conștient de această variație de preț, pentru că el va plăti acel preț al orei respective pentru ce consumă în ora respectivă. De aceea, chiar regulamentul Comisiei Europene obligă furnizorii care au oferte cu prețuri dinamice să explice foarte clar clienților care sunt riscurile.

Există însă și anumite avantaje, de care pot benficia clienții ceva mai sofisticați. În primul rând trebuie spus că, până în 2025, prețurile finale la client sunt plafonate, așadar, indiferent de variația prețului orar PZU, riscul este mai redus acum, pentru că clientul nu va plăti în niciun caz mai mult de 0,68 de lei/kWh, 0,80 de lei/kWh sau 1,3 lei/kWh, în funcție de consumul lunar.

În al doilea rând, clientul are avantajul că va ști dinainte care este prețul, chiar dacă este variabil. OPCOM publică în fiecare zi, la ora 14.00, prețul PZU valabil ziua următoare, pe intervale orare și, pentru cine are posibilitatea, se poate ajusta consumul în funcție de acest preț – poate consuma puțin când prețul orar este mare și mult când este mic.

În al treilea rând, acest plan tarifar ar putea fi socotit bun de unii clienți vara, iată de ce. În acest an, în premieră pentru România, au apărut și prețurile negative la energie electrică, este adevărat că doar în câteva ore din câteva week-end-uri. Dar au fost multe ore cu prețuri de 1-2 lei/MWh, adică 0,2 bani/kWh. Pe măsură ce crește ponderea energiei fotovoltaice, este posibil ca orele cu preț negativ să crească în timpul zilei și astfel, ofertele cu preț dinamic să fie îmbrățișate de clienții care își pot adapta consumul.


More @ sursa

1. In acest moment tariful este plafonat, iar Hidroelectrica vinde sub plafon.
2. De departe majoritatea gospodariilor se incadreaza intre 100-300 kWh consumati lunar
3. E nevoie sa ai contor nou cu transmitere de date (SIM sau prin cablul de curent catre concentrator)

Afara se opteaza pentru astfel de tarife impreuna cu servicii care te anunta in timp real despre valoarea pe bursa a energiei electrice.
Vezi awattar si tibber.

Asa pot seta ca masina mea electrica sa incarce automat cand e legata la statie si pretul a scazut sub o valoare setata de mine.

Fara astfel de servicii, este un gambit fara rost.

#2
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,130
  • Înscris: 17.01.2012
eon va informa, dar... surprizăăă: distribuitorul n-are contoare smart!!!
și nici nu va avea până la calendele grecești...
:(

#3
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,910
  • Înscris: 14.10.2008
Distributie Oltenia are contoare Smart din martie 2022, dar citirea se face tot empiric cu om de 2 ori pe an. Nu au pus inca la punct partea de concentratoare si telecitire.

Eu consum mai mult noaptea, sunt la Hidroelectrica.

#4
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,457
  • Înscris: 29.04.2008
2. probleme vad aici:


1. lipsa contoareleor smart
2. cati km de factura va da furnizorul. Si asa acum e o jale mare cu factura care e facuta in chineza, pentru cei mai multi. Pentru cei care vor trece la acest sistem factura va fi in klingoniana.

3. cum voi sti eu, ca si consumator, care va fi tariful pentru urmatoarea perioada de timp? Unde si cum va fi afisata aceasta valoare pentru a putea face jongleriile de care pomeneste Adm?

Edited by iladi, 18 October 2023 - 09:26.


#5
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,543
  • Înscris: 01.08.2006

Quote

clientul are avantajul că va ști dinainte care este prețul, chiar dacă este variabil. OPCOM publică în fiecare zi, la ora 14.00, prețul PZU valabil ziua următoare, pe intervale orare și, pentru cine are posibilitatea, se poate ajusta consumul în funcție de acest preț – poate consuma puțin când prețul orar este mare și mult când este mic.
Probabil de acolo.

Nu e rau, sa existe oferte din astea, nu ne deranjeaza. Asteptam si contoare inteligente peste tot. Si care sa si functioneze asa cum trebuie. Ma gandesc ca trebuie sa fie conectat mereu, sa se vada clar cat ai consumat, in ce zi, in ce minut, ca sa se poata calcula corect pretul.

Cel putin deocamdata, probabil doar consumatorii cunoscatori si interesati vor alege un astfel de tarif. In plus, sa ai norocul sa ai si contor inteligent si functional corect.

Edited by bai3tzash, 18 October 2023 - 09:33.


#6
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,910
  • Înscris: 14.10.2008
Ar fi buna o aplicatie sa iti vezi mereu consumul. Eu am probleme cu citirea contoarelor de orice, categoric la casa e mult mai greu decat la bloc unde ai totul pe casa scarii, aici ma latra cainii vecinilor, ma murdaresc in caminul de apa, soarele bate in contoarele electrice si nu se mai vede nimic la astea electronice, jale.

#7
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,936
  • Înscris: 29.10.2014
Daca ai niste baterii (5 - 10 KWh) atunci e o treaba. Altfel tot vei fi obligat sa consumi curentul cand e mai scump (dimineata si seara). Sau configurezi incalzirea pe curent sa faca 30 de grade in casa la ora 13:00 in speranta ca la ora 18:00 vei avea 22 de grade cand totul e oprit.

Apoi pe termen lung lumea se va adapta si toti vor consuma la 13:00. Si iar va fi pret mare. Sau lumea se distribuie si atunci pretul va fi cvasi-identic toata ziua.

Edited by RedDev, 18 October 2023 - 09:49.


#8
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,910
  • Înscris: 14.10.2008
Mie mi-ar place pret mai mic noaptea.Posted Image  Ziua nu prea am ce face cu curentul in afara de frigider-congelator, sau munca de la birou (la bloc).

#9
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,609
  • Înscris: 05.12.2005
Se va pune presiune pe distribuitori să instaleze contoare smart, avantajul cel mai mare este la prosumatori cu baterii de stocare. Se pot optimiza astfel la maximum consumul și injecția.

#10
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Ceva informatii sunt disponibile aici: LINK
Atentie, pretul este in EUR / 1000 kWh.

In articol zice ca ar trebui sa apara PPZUi si pe opcom.ro

Exista solutii integrate care optimizeaza incarcarea / descarcarea bateriei in functie de preturile de la ENTSO-E:

https://www.victrone...fts:dynamic_ess

PS: Marja furnizorului de "39 de bani/kWh consumat" mi se pare cam mare...uneori dubleaza pretul kWh...

Edited by kolfleading, 18 October 2023 - 10:07.


#11
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,341
  • Înscris: 27.10.2007
Cred ca colegul Karhu are un astfel de sistem. poate ar fi bine sa ne povesteasca experienta lui.
daca nu ai masina electrica, nu prea merita. am avut un coleg care avea sistemul cu tarifare noapte zi si mi se parea complicat cum traieste. idea de a-ti programa fiecare pas distruge confortul vietii de zi cu zi.

#12
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Aici par sa fie datele de pe OPCOM (in lei):
https://www.opcom.ro...ranzactionat/ro

#13
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,457
  • Înscris: 29.04.2008

 bai3tzash, on 18 octombrie 2023 - 09:32, said:

Probabil de acolo.


Te-ai uitat pe site? Daca da, ai inteles ceva? Mie personal imi mai trebuie 2 facultati sa pricep.

 kolfleading, on 18 octombrie 2023 - 10:13, said:

Aici par sa fie datele de pe OPCOM (in lei):
https://www.opcom.ro...ranzactionat/ro

Pretul e de azi. In articolul citat de Adm zice ca ar trebui sa avem datele de maine.

#14
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 iladi, on 18 octombrie 2023 - 10:19, said:

Pretul e de azi. In articolul citat de Adm zice ca ar trebui sa avem datele de maine.
Pretul e de azi, publicat ieri.
Tot in articol spune ca datele "pe maine" apar la ora 14:00

OPCOM publică în fiecare zi, la ora 14.00, prețul PZU valabil ziua următoare, pe intervale orare

Edited by kolfleading, 18 October 2023 - 10:22.


#15
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,457
  • Înscris: 29.04.2008

 kolfleading, on 18 octombrie 2023 - 10:22, said:

OPCOM publică în fiecare zi, la ora 14.00, prețul PZU valabil ziua următoare, pe intervale orare

Mersi.

O sa fie cu dichis. In lipsa unei/unor automatizari care sa conduca la programarea marilor consumatori din locuinta va fi un mare risc pentru cei care dosresc sa implementeze sistemul.

#16
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,543
  • Înscris: 01.08.2006

 iladi, on 18 octombrie 2023 - 10:19, said:

Te-ai uitat pe site? Daca da, ai inteles ceva? Mie personal imi mai trebuie 2 facultati sa pricep.
Pretul e de azi. In articolul citat de Adm zice ca ar trebui sa avem datele de maine.
Probabil in tabel, informatie de sub ROPEX_DAM_H [lei/MWh]. Oricum, probabil or aparea si portaluri unde se va zice mai clar ce si cum sau poate chiar Eon va publica cotatia pe site, zilnic.

Edited by bai3tzash, 18 October 2023 - 10:33.


#17
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 iladi, on 18 octombrie 2023 - 10:31, said:

In lipsa unei/unor automatizari care sa conduca la programarea marilor consumatori din locuinta va fi un mare risc pentru cei care dosresc sa implementeze sistemul.
Exista statii de incarcat masini electrice care tin cont de preturile de la ENTSO-E.
Exista sisteme de stocare a energiei din PV care tin cont de preturile de la ENTSO-E (am dat exemplu mai sus).
Am vazut integrari pentru Home Assistant care iti comanda pompa de caldura sau boilerul electric in functie de preturile de la ENTSO-E.

#18
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,573
  • Înscris: 31.12.2006
Pai cu 0.39 lei/kWh doar adaosul furnizorului, pret la care se adauga taxele valabile tuturor, nu este deja mult mai scump decat Hidroelectrica, chiar daca pretul spot ar fi zero?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate