![]() |
Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Road trip moto in Turcia, 3 saptamani si 5500 km

Posted 10 July 2023 - 09:47

EllaBeauty, on 10 iulie 2023 - 08:15, said:
Sfaturi de la profesionisti ... Edited by camelia19, 10 July 2023 - 09:50. |
Posted 10 July 2023 - 11:09

EllaBeauty, on 10 iulie 2023 - 08:15, said:
Sfaturi de la profesionisti ... ![]() Unde zice sponsorul, acolo ma duc. ![]() Scuze de off, imi dau si-un avertisment verbal ! ![]() ![]() |
Posted 10 July 2023 - 17:42

Si pozele promise. Frumos Alacati, asa-i?
![]() Alacati ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kleopatra beach ![]() Casa de Vien ![]() ![]() ![]() |
Posted 10 July 2023 - 19:06

Intre Alacati si Cesme sunt vreo 10 km distanta, asa ca una din cele 2 zile pline de sedere a fost dedicata superbului si exclusivistului oras costier si plajelor aferente lui. Din cate citisem de acasa, peninsula Cesme reprezintă una din cele mai autentice zone de coastă ale Turciei, vestită pentru plajele frumoase cu nisip fin, scăldate de apele limpezi ale Egeei, pentru satele sale tradiţionale şi, în special, pentru windsurfing, zona Çesme fiind gazdă a celor mai mari competiţii mondiale de windsurfing.
În Çeşme sistemul All Inclusive nu a luat avânt, deci şi turiştii străini sunt mai puţini decât in mult mai celebrele Antalya, Side, Kuşadasi sau Oludeniz. Marea majoritate sunt localnici sau turci veniti în vizită din alte orașe. Sunt locuri pe care turcii le păstrează pentru ei şi am impresia că şi-au păstrat ce e mai bun, pentru ca atat Alaçatı, cat si Çeșme arată într-un mare fel. Frumoase, curate, elegante, Alaçati debordând de farmec local, iar Çeșme elegant, exclusivist si cosmopolit, aranjat pana in cel mai mic detaliu, dupa cum am observat in cele cateva ore in care ne-am plimbat prin superbisima Marina, plină de yachturi scumpe, aranjamente florale deosebite, cafenele cochete și magazine selecte. Mi-a adus puțin aminte de Marina Split, insă aici atenția pentru detalii si curațenia sunt duse la alt nivel. Landscapingul e de mare arta, iar garduletul din bougainvillea m-a topit efectiv. ![]() Înainte de ridicarea oraşului Izmir la 80 km distanţă, Cesme a fost cel mai important port din regiune, iar caravanseraiul pe faleza oraşului, Kanuni Kervansaray ridicat in sec. 16 la ordinul sultanului Suleiman Magnificul însemna sfârşitul Drumului Mătăsii pentru caravanele încărcate cu mărfuri aduse din Orient. Aici produsele erau descărcate de pe cămile şi urcate pe vapoarele care luau ulterior calea celor mai mari porturi ale Europei, traversând Egeea şi Mediterana. Astăzi în incinta caravanseraiul funcţionează un hotel şi un restaurant. Deşi modernizat semnificativ, locul îşi păstrează atmosfera şi farmecul oriental şi consituie un frumos exemplu de arhitectură otomană. Unul din cele mai importante obiective din oraş este Cesme Kalesi, construit în anul 1508 la ordinul sultanului Baiazid al II-lea. Merită vizitat, panorama de pe zidurile cetaţii asupra oraşului, coastei şi a insulei grececeşti Chios, situată la doar 16 km de ţărmul turcesc e impresionantă. Castelul a fost reconditionat cu maximă atentie la detalii, iar pretul nu e mare, doar 100 lire și cuprinde si muzeul, împartit pe perioade, fiecare perioada fiind amplasata in alta incintă a cladirii. Si, desigur, mai sunt plajele. O mulţime de ele, unele cotate Blue Flag. Ilica e cea mai vestita, dar fiind amplasata spre nord, de cele mai multe ori are parte de valuri. La fel si Pirlanta. Noi am ales o plaja superba din sudul peninsulei, ferita de vant, cu nisip fin si afanat, apa de un albastru deschis, intrare foarte lina si aproape pustie: Altinkum beach. O plaja idilică, așa cum nu credeam ca vom gasi vreodată in Turcia. Iar in drum spre casa ne-am oprit la un restaurant pescaresc intr-un sat din apropiere de Çeșme, Kaptan Balik. Ne-au îmbiat cele cateva măsuțe acoperite cu fețe de masă alb-albastre înșirate de-a lungul falezei. Meniu nu avea, asa ca ne-a chemat inauntru sa ne prezinte captura si sa ne explice si preturile. Extrem de mici, într-atât încat am crezut ca sigur nu am înțeles noi bine. In final, o doradă destul de mare, cartofi, creveti trasi in unt si usturoi plus o sticla de 1l de apa plata au costat echivalentul a 21 euro, exact cat ne spusese de la început. Plata cu cardul si de mentionat ca in tot periplul turcesc n-am intalnit inca vreun loc unde sa nu aiba POS, inclusiv tarabele cu fructe de pe marginea drumului in zona Antalyei si vitamin-barurile de pe langa plaje...Ne-a placut mult de tot zona si cred ca ar fi interesant de combinat Turcia cu Grecia trecand din Cesme pe insula Chios si apoi facand un circuit spre casa prin Grecia. Probabil asta vom si face candva, oricum vrem sa revenim in Alacati la noii nostri prieteni, asa cum le-am si promis. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altinkum beach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by camelia19, 10 July 2023 - 19:07. |
Posted 10 July 2023 - 20:43

Barboso, on 10 iulie 2023 - 11:09, said:
Maine sunt pe Transbucegi si ce ne-o mai trece prin minte de-acolo, dar de miercuri as baga si eu o tura de vreo 10 - 15.000 km... astept sponsorizari. ![]() Unde zice sponsorul, acolo ma duc. ![]() Scuze de off, imi dau si-un avertisment verbal ! ![]() ![]() maine ? unde ? ma bag @camelia- super poze si poveste.cand am fost eu spre Chios parca nu era asa de "fancy". ca idee (ma ierti ca intreb poate ceva care nu e in tinta ta) - ceva plaja mai "salbatice" si mai putin populate prin zona aia ai intalnit? |
Posted 10 July 2023 - 22:00

foxbat, on 10 iulie 2023 - 20:43, said:
ceva plaja mai "salbatice" si mai putin populate prin zona aia ai intalnit? Altinkum si Kleopatra sunt singurele 2 plaje pe care le-am vazut, dar in sudul peninsulei e posibil sa fie si plajute mai "salbatice"... Altinkum e oricum putin populata in partea unde am stat noi. Erau cateva persoane doar, iar in final am ramas chiar singuri. Zona organizata e ceva mai departe, nu deranjeaza. Edited by camelia19, 10 July 2023 - 22:01. |
Posted 11 July 2023 - 07:34

Dupa cele 3 nopti in Alacati am plecat spre Kusadasi, aflat la 150 km pe drumul de coasta. Am plecat tarziu si greu, dupa cateva ultime cafele si imbratisari cu gazdele si noi promisiuni de revedere, dar nu ne grabeam oricum, caci nu avem niciun obiectiv de vazut pe drum. Am avut cazare 2 nopti la Neopol Hotel, rezervat pe expedia 37 euro/noapte. Venind dupa Cesme si Alacati, Kusadasi nu prea m-a impresionat, intamplarea a facut sa trecem, in plimbare, printr-o zona gen ghetou, culmea situata la 2 pasi in spatele centrului vechi unde se desfasura toata forfota orasului. Asa zone contrastante aflate la 5 min distanta una de alta eu nu cred ca am mai vazut prin vreun oras. Nici nu am avut timp prea mult de explorare, doar o plimbare seara pe faleza si putin pe pietonalele din centru. Preturi mari fata de locatia anterioara, se vede ca aici se face mai mult turism international si e rost de clienti care trebuie jupuiti la sange. Multe tarabe, multa galagie, multe "original replica" prin vitrine, lume pestrita...Dar nu pentru Kusadasi am venit noi aici (am inteles ca nici plajele nu-s cine stie ce), cu pentru unul din cele mai frumoase orase antice ale lumii, Efes. Si pentru toate celelalte obiective care-l inconjoara, bineinteles. Hotelul ne-a placut, amplasat pe un deal intr-o zona linistita, am avut o camera cu vederi de vis, o piscina faina si binevenita dupa o zi plina petrecuta printre pietre si bolovani, in caldura de peste 30 de grade. Am avut si jumatate din prima zi, cea in care am venit din Alacati, asa ca am folosit piscinuta la maxim. Si a fost singura locatie din toata vacanta unde nu am fost treziti de chemarea la rugaciune de la 5 dimineata. Liniste totala, nicio moschee in jur. O sa pun ceva poze cu hotelul si din scurtele plimbari de seara prin Kusadasi. Urmeaza o zi mare, una din cele mai importante ale vacantei: intalnirea cu Efes!
Edited by camelia19, 11 July 2023 - 07:44. |
Posted 11 July 2023 - 16:08

Vin si pozele, Neopol Hotel, retineti:37 euro/noapte, camera de 4 pers. de aprox 40 mp (cu tot cu partea de sus, un fel de etaj doar peste jumatate din camera unde erau 2 paturi single), probabil mai putin decat au ajuns campingurile prin tari de la Slovenia incolo...asta am vrut sa sublieniez. Iar cina la un restaurant pe faleza, cu ce se vede in poza (platoul cu calamarul, o portie de paste cu fructe mare, un cola si o bere) a fost 900 lire. Aceeasi cina in Kas ar fi fost in jur de 500 lire.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Posted 11 July 2023 - 17:03

@camelia: in bazar la Istambul unu imi vindea un "genuine fake watch". Frumoasa calatoria.
|
Posted 11 July 2023 - 17:19

|
Posted 12 July 2023 - 20:48

Unul din "highlight-urile" vacantei a fost Orasul Antic Efes, una din cele mai grandioase realizari ale Antichitatii, azi bijuteria coroanei Turciei. Se anunta si cea mai "fierbinte" zi de pana acum, 33-34 de grade la umbra. Asa ca am plecat devreme de la hotel, iar putin dupa ora 9 eram deja la intrarea de jos. Un panou informativ ne anunta ca taxa de parcare pt moto este 15 lire (se vede ca rubrica era adaugata recent, pentru ca era scris marunt si ingramadit la sfarsitul tuturor celorlalte rubrici), asa ca ne-am oprit in fata barierei si am intins turcului de la ghiseu o bancnota de 20. A luat-o, s-a uitat la noi zambind, a pus-o in sertar, iar ca rest ne-a dat tot o bancnota de 20 si ne-a facut semn sa trecem. Initial n-am priceput, apoi am observat camerele de supraveghere de deasupra gheretei si mi-am dat seama ca a trebuit sa simuleze ca plata a fost facuta. Si nu a fost prima oara cand am parcat fara sa platim, s-a intamplat de mai multe ori, inclusiv in aceeasi zi, la un alt obiectiv. Suma e marunta, dar totusi nu am putut sa nu apreciem gestul. Turcii au un respect deosebit pentru motociclisti, mai mult decat au alte natii, pentru ca de nenumarate ori ni s-a acordat prioritate, desi nu o aveam, iar stand la cozi la diverse situri istorice am fost chemati sa venim in fata. Nu o data, nu de doua ori. Si chiar nu ma asteptam la chestia asta de la ei.
Am cumparat biletul combo cu 700 lire, cel care cuprinde si Casele de pe terase, Basilica Sf. Ioan si Muzeul Efes. Daca tot vrei sa le vezi pe toate, reducerea e frumusica. Despre Efes nu intru in detalii, nu exista epitete care sa poata reda cat de impresionant si magnific e locul asta si cat de mic te face sa te simti. Ii multumesc colegului @florinbad pentru descrierile detaliate. ![]() Stiu ca s-a mai mentionat, dar e foarte important: de avut neaparat sapca sau palarie sau orice de acoperit capul, multa apa (mai exista un stand cu racoritoare langa biblioteca si unul la intrarea de sus), incaltari confortabile si crema de protectie solara. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by camelia19, 12 July 2023 - 20:56. |
Posted 13 July 2023 - 11:46

Noi am apreciat foarte tare și pinii din spatele bibliotecii...cam o ora i-am admirat fiind dotați cu multe lichide și ceva solide
![]() Se mai tine reprezentația cu zeii? |
Posted 13 July 2023 - 14:09

Nu am vazut nicio reprezentatie, dar erau cativa deghizati in soldati romani si manuiau niste sabii pe-acolo, sa faci poza cu ei. Contra cost, desigur.
|
Posted 14 July 2023 - 11:00

Dupa ce am văzut orasul antic, ne indreptam spre locul de inchinaciune al efesenilor: Templul Zeiţei Artemis, una din cele Şapte Minuni ale Lumii Antice. Se află la 2 km distanţă de intrarea de jos a oraşului şi, deşi nu s-a mai păstrat mare lucru din emblematicul edificiu, o vizită aici merită cu siguranţă, măcar pentru imensa importanţă istorică, religioasă şi culturală pe care a avut-o cândva.
Despre cele Şapte Minuni ale Lumii Antice am învăţat la puţinele ore de Istorie Antică din şcoala generală că sunt nişte edificii din Antichitate considerate la acea vreme drept cele mai populare pe lista destinaţiilor de vizitat în arealul geografic elenistic. Toate sunt localizate în apropierea bazinului Mării Mediterane pentru că aceasta era considerată cea mai sigură zonă pentru călătorit. Un fel de variantă antică a topurilor actuale de destinaţii alcătuite pe bază de voturi. Artemisei sau Artemisionul din Efes. Supranumit "Marele templu de marmura", templul Artemisei din Efes era considerat la acea vreme cea mai frumoasă construcţie de pe Pământ. A fost construit în anul 550 î.Hr. si dupa spusele istoricilor vremii avea dimensiuni impresionante, acoperind o suprafată de 3 ori mai mare decât Parthenonul Atenei. Se spune că templul era de o frumuseţe copleşitoare, cu frontoane şi coloane pictate în culori vii, iar statuile sculptate de cei mai apreciaţi sculptori ai vremii erau decorate cu aur şi argint. Acum este nevoie de muuulta imaginatie si eventual de niste reconstituiri pentru a putea intelege cam cum putea sa arate in perioada de glorie. Templul a fost distrus de 3 ori şi de fiecare dată a fost reconstruit. Distrugerea finală vine în data de 8 noiembrie 392, când împăratul roman Teodosius declară creștinismul singura religie oficială a Imperiului Roman și trece la o campanie agresivă împotriva vechilor culte păgâne în spațiul controlat de Imperiul Roman şi la persecuţia adepţilor acestora. Sunt dărâmate multe temple celebre, printre care Templul lui Apollo din Delphi (pe care l am vazut in 2013 in prima noastra vacanta in Grecia), de asemenea sunt interzise Jocurile Olimpice de la Atena. Blocurile de marmură şi o parte din coloane sunt folosite, ca în cazul altor temple antice, la construirea bisericilor şi locuinţelor adepţilor noii religii. Cea mai mare parte a materialelor este folosită la construirea Basilicii Sf. Ioan din Selçuk, spre care ne indreptam in curand. Dar mai intai o pauza necesara pt hidratare si masa rapida la un fast food in Selcuk, in apropierea Muzeului Efes...un kebab de pui care cu siguranta numai pui nu a fost, dar a fost bun oricum si extrem de ieftin. Si pentru ca Muzeul Efes era atat de aproape, am intrat pentru o tura 2 de racoreala. Muzeul adăposteşte unele din cele mai valoroase artefacte descoperite în timpul exacavărilor la Efes. Una din cele mai impresionante secţiuni este cea dedicată zeiţei Artemis, sala fiind dominată de cele 2 statui din sec. 1 ale zeiţei Artemis, descoperite în timpul săpăturilor la Templul Artemisei. Foarte interesantă e şi secţiunea Caselor terasate, bogată în obiecte antice, de la vase, la piese de mobilier, mozaicuri sau stutuete. Desi relativ mic, muzeul mi s-a parut bine organizat şi toate informaţiile sunt atât în turcă, cât şi engleză. După vizitarea sitului antic, muzeul vine ca o completare firească a celor văzute acolo. Chiar inainte sa iesim din muzeu mi-am dat seama ca lasasem telefonul pe motor, era pus ca gps si am uitat de el. Mi-am zis ca sigur dus e. Durerea era simul Turkcell care a costat mai mult decat valora oricum telefonul. Dar mirare, cum l-am lasat asa l-am gasit, desi fiind parcat pe pietonala sigur trecuse ceva lume pe langa el. Si la ce husa roz are, numai invizibil nu era. Ce oameni cinstiti pe aici... De la muzeu ne-am indreptat spre Basilica Sf. Ioan, vizibila inca de la mare departare datorita situarii sale mai la inaltime pe dealul Ayasoluk. Basilica Sfântul Ioan a fost construită din piatră şi cărămidă, în formă de cruce înscrisă având şase mari cupole, dupa cum ne arata macheta. Domurile erau susţinute de stâlpi din marmură, o parte din aceştia provenind chiar de la Templul Artemisei, asa cum v am spus anterior. In jurul bisericii au fost ridicate ziduri înalte de apărare, iar pe dealul Ayasoluk a fost construită o cetate, astfel tot dealul fiind transformat într-o adevărată fortareaţă cu 17 turnuri de jur împrejur, care a înglobat basilica, în scopul protejării acesteia. In interiorul fortăreţei se intră prin aşa-numita Poartă a Persecuţiei", iar de aici mai trebuie mers vreo 50 m până la ruinele basilicii. Mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul, cunoscut şi ca “Ioan Teologul” sau “Ioan cel prea iubit de Isus” se află sub cupola centrală a basilicii şi e flancat de 4 coloane de marmură. Am fost fix singuri pe acolo, cat ne-am plimbat am intalnit doar paznicii. Cu un ultim efort urcam pana in varful citadelei, panoramele sunt excepţionale si sus pe ziduri parca mai adie putin vantul. La baza dealului Ayasuluk, chiar la intrarea pe Poarta Persecutiei, tot felul de vanzatori ambulanti. Carti, sucuri, monede "antice", de toate. Unul din ei vrea sa ne ofere un Coran gratuit asa ca, mai in gluma, mai in serios ii spunem ca luam, dar doar daca gaseste in limba romana. Omu se pune sa caute si, stupoare, gaseste! Asa ca ne-am facut cu 2 bucati (turcul a insistat sa dam si la prieteni). Acuma de citit o sa-l citesc, ma roade curiozitatea ce scrie pe-acolo. Paradoxul face ca voi citi Coranul inaintea Bibliei, dar nah...asta e. ![]() Dupa ce constatam, cu parere de rau, ca Moscheea Isa Bey e inchisa, renovare generala, ne mai vitaminizam putin si plecam cu forte proaspete spre ultimul obiectiv al zilei. E deja tarziu, trecut de ora 17 si, parca, parca, soarele nu mai arde atat de tare. Templul Artemisei din Efes ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzeul Efes ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basilica Sfantul Ioan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Citadela de pe dealul Ayasoluk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by camelia19, 14 July 2023 - 11:05. |
|
Posted 14 July 2023 - 13:23

Am citit eu Coranul in locul tau, acum vreo 30 de ani. Este foarte enervant de citit deoarece anumite fraze se repeta obsesiv, de cateva ori. De exemplu:
"Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." Si tot asa... ![]() |
Posted 14 July 2023 - 14:00

Din descrierile Cameliei și din fotografii și eu sunt.
Din descrierile Cameliei și din fotografii și eu sunt. ... Din descrierile Cameliei și din fotografii și eu sunt. Am fost numai în Istanbul, mi-a plăcut. Consideram că în Turcia aș mai merge punctual în Cappadocia, Pamukkale și încă la câteva obiective, never-ever la țarcuri. În rest nu mă interesa. Se pare că îmi schimb părerea. Dacă n-ai vedea scris pe turcește, ai zice fără dubii că Alacati e în Grecia. |
Posted 14 July 2023 - 14:09

"Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." "Camelia este foarte entuziasmata de Turcia." ![]() ![]() ![]()
Dacă n-ai vedea scris pe turcește, ai zice fără dubii că Alacati e în Grecia. Alacati e la origini grecesc, infiintat de greci emigrati din Chios sa munceasca pentru nu stiu ce sultan. Si sultanul i-a lasat sa-si construiasca un orasel in care sa stea. Masticul a fost adus tot de ei si se cultiva si acum in Alacati. Se stie ca insula Chios este patria mondiala a masticului. Sa mergi la tarcuri in Turcia mi se pare pacat de la Dumnezeu si de la Allah la un loc. E atat de frumos, oamenii atat de modesti si prietenosi, mai prietenosi decat grecii. Si foarte respectuosi. Si marea lor majoritate nu te ajuta pentru a obtine ceva, cum aveam impresia la inceput si eram reticenta. Asta in zonele nefrecventate de turistii All Inclusive. Prin Antalya o fi altfel. Am evitat pe cat posibil zonele astea. Edited by camelia19, 14 July 2023 - 14:22. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users