Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?

Internet Archive - adauga item la...

Electrica Furnizare + Poșta ...
 Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere

Casa noua finisata, teava incalzi...

Ce marca si model de DVD-RW sa cu...
 Achizitie camera video auto (II)

Baza de date cu imagini pe bani

Robotul martian european, revigor...

Are cineva o inregistrare Radio R...
 Geoana: „Sistemul de vot es...

Imprimare mai multe pagini intr-o...

trebuie sa depun declaratie unica...

Ruse vs Rusesti
 

Sare siguranta!

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
47 răspunsuri în acest subiect

#37
onobeka

onobeka

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.167
  • Înscris: 10.04.2006
Aici discutia este despre altceva, dar tot se incadreaza sub situatii cu RCD sensible la intrare: https://service.sung...Public_V1.0.pdf
Una dintre solutii este inlocuirea RCD-ului cu un MCB, alta este un update de firmware, dar cea long term este ca Sungrow sa livreze si un RCBO ales pe spranceana (a se citi, unul non sensibil, pentru ca nu au cum sa rezolve partea de curent rezidual).

Cam funny formularea avand in vedere ca ar trebui sa fie un service note de nivel profesional. Nu spun ca Sungrow este cine stie ce brand, dar nici nu este (din cate stiu) din cele cu multe clone. Australienii sunt multumiti de ele si la ei chiar instalareaza solare multe.

#38
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.907
  • Înscris: 07.06.2019
Onobeka, mă simt ofensat 😃
Sungrow nu e clona, că din asta am eu acasă. Nu se vinde bine la noi, că Huawei și austriecii (uit de fiecare data numele invertorului) au o rețea completa de distribuție și suport in Romania.
Dar Sungrow se vinde foarte bine și în Germania, nu doar in Australia.

Da, din păcate Sungrow recomanda sa nu pui RCD, și dacă pui, să fie de 300mA. Eu am pus doua, un RCD + MCB pe AC-IN dinspre rețea, și un RCBO spre backup, ambele de 30mA, și nu au sărit niciodată fără motiv. Niciodată. Prefer să sară decât să mă prăjească.

Și am ales 30mA pentru că așa m-a sfătuit Kolfleading, mă știe cât de praf sunt, macar sa fiu protejat de propriile greșeli.

#39
onobeka

onobeka

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.167
  • Înscris: 10.04.2006
Ma bucur ca nu ai probleme cu 30mA, sper sa ramana asa si la iarna cand o sa ai nevoie de switching pe grid mai des.
Eu nu contest ce spune Kolf, si mie mi-ar place sa mearga cu 30mA, dar nu merge si sunt sigur ca nu este din vina mea … alta decat ca am cumparat o trompeta de invertor asa cum se sugereaza des pe aici.

Totusi, faptul ca merge dar exista dovada irefutabila ca producatorii recomanda praguri mai putin sensibile de declansare devine o platforma de superioritate a unora care vezi doamne inteleg motivul esoteric (am facut un pleonasm aici) este fascinant.

#40
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 19.987
  • Înscris: 01.03.2013

 onobeka, on 09 iunie 2023 - 19:16, said:

o sa ai nevoie de switching pe grid mai des.
Colegul anothertwo foloseste invertorul on-grid hibrid.
Are nevoie de switching pe grid doar cand revine reteaua dupa o pana de curent.

Partea cu pleonasmul esoteric este o fraza fara sens.
Iar cel care s-a urcat pe platforma de superioritate cu "dovada irefutabila ca producatorii recomanda praguri mai putin sensibile" nu sunt eu. Posted Image

PS: Daca doresti, putem sa analizam individual fiecare din linkurile prezentate si vei vedea ca n-o sa mai ramana mare lucru din "dovada irefutabila".

#41
onobeka

onobeka

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.167
  • Înscris: 10.04.2006
Are mult sens doar ca nu iti convine sa intelegi. Ai afirmat cu intentie de axioma un enunt ambiguu: anumit invertor si clonele acestuia. Adica tu stii care si mai stiu si alti membrii ai unei ligi selecte care sunt in stare sa lege doua sarme. Da, ai perfecta dreptate.

Chiar te rog sa analizezi fiecare link si sa imi spui unde am gresit cand am spus ca recomanda rcd mai putin sensibil. Hai sa vedem. Tare sunt curios cum demontezi acest lucru.

Editat de onobeka, 09 iunie 2023 - 20:09.


#42
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 19.987
  • Înscris: 01.03.2013

 onobeka, on 09 iunie 2023 - 19:57, said:

tu stii care si mai stiu si alti membrii ai unei ligi selecte

Imi cer scuze ca asa s-a interpretat.

Situatia detaliata este in felul urmator:
  • Am vazut multe postari pe diysolarpowerforum si pe solarpower forum ca un anumit model de invertor (din familia Voltronic) si clonele acestuia au obiceiul sa declanseze diferentialul de la intrare cand comuta pe retea. Tin minte ca si algoritmul youtube imi oferea cate un film cu aceasta problema aproape in fiecare saptamana...era mare "agitatie" in mediul on-line

  • NU am retinut ce model este, pentru ca nu m-a interesat acest detaliu.

  • In postarea #25 nu am mentionat modelul pentru ca nu l-am retinut. Ma gandeam ca daca o sa fie de interes, poate o sa caut modelul. Stdalionutpwr a lamurit-o si pe asta

  • Cunosc multe invertoare pur on-grid / on-grid hibrid / off-grid hibrid in functiune cu diferential 30mA pe intrare care nu declanseaza diferentialul, dar nici unul dintre ele nu este din familia Voltronic.

 onobeka, on 09 iunie 2023 - 19:57, said:

sa analizezi fiecare link

Incepem analiza cu afirmatia ta ca "problema este la cam toate invertoarele".
Stdalionutpwr ti-a explicat de ce anumite invertoare sunt mai predispuse la astfel de probleme (el a retinut si denumirea) si de ce la anumite invertoare (LF cu trasformator) nu apare problema.
  • Link Victron EasySolar - este schema interna. Nu este recomandare de montaj

  • Link Solis - invertorul are inclusa protectie diferentiala 30mA. Parerea lor e ca un diferential extern mai mult incurca.

  • Link Deye - similar cu Solis

  • Link Fronius - nu spune nimic de sensibilitate. Spune ca in majoritatea cazurilor, un diferential de Tip A functioneaza corect, dar in anumite cazuri particulare s-ar putea sa fie nevoie de Tip F.


#43
onobeka

onobeka

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.167
  • Înscris: 10.04.2006
In link-ul pentru Solis, este specificat clar ce fel de RCD sa montezi la intrare. Pentru nici unul dintre modele nu este nimic sub 100mA. In anumite cazuri sunt de 300mA.
Faptul ca schema Victron este interna nu are nici o relevanta, sistemul Victron este oricum un exoscheleton si cred ca stii foarte bine asta. Dar hai sa zicem ca este “interna”, oare de ce acolo este un MCB doar?
RCD A sau F se folosesc din alte motive. Uite copy paste din alt service note Fronius pt Symo:
Depending on installation protection, grid operator or national standards requirements, the installation of additional RCD’s may be required. In this case, a type A RCD with sensitivity of at least 100mA per inverter is recommended.
If necessary, a type A RCD with sensitivity of 30mA per inverter may be also be used, however the inverter may need to have a “Leakage Current Factor” adjusted via the website of the inverter to prevent false tripping.

Kolfleading, eu am spus ce aveam de spus si deocamdata nu cred ca gresesc. Studiez si eu destul sa stii. Tonul tau mi s-a parut denigrant, daca nu a fost asa si am suprareactionat probabil este datorita limbajului scris. Nu a fost intentia mea.

#44
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 19.987
  • Înscris: 01.03.2013

 onobeka, on 10 iunie 2023 - 16:27, said:

Faptul ca schema Victron este interna nu are nici o relevanta,
Relevanta este urmatoarea: ai spus ca ai un link ce demonstreaza irefutabil ca invertoarele Victron au probleme cu diferentialul de la intrare. Dar ai pus un link care nu mentioneaza nimic de genul acesta (linkul duce la schema interna a unui produs Victron).

 onobeka, on 10 iunie 2023 - 16:27, said:

oare de ce acolo este un MCB doar?
Pentru ca protectia diferentiala trebuie sa fie conform normelor nationale, iar normele nationale sunt diferite de la o tara la alta.
Pentru ca diferentialul din amonte de invertor trebuie coordonat ca tip si sensibilitate cu eventualele diferentiale din aval de invertor.

 onobeka, on 10 iunie 2023 - 16:27, said:

RCD A sau F se folosesc din alte motive.
Mi-ai cerut sa analizez linkurile postate de tine si asta am facut. Motivele sunt preluate din linkul pe care tu l-ai postat mai sus.

a type A residual current protective device is generally adequate. In particular cases, and depending on local factors, however, the type A residual current protective device may trip at the wrong time. For this reason, Fronius recommends that an RCD suitable for frequency converters be used.

RCD suitable for frequency converters = Type F.

 onobeka, on 10 iunie 2023 - 16:27, said:

Uite copy paste din alt service note
https://en.wikipedia...g_the_goalposts

#45
onobeka

onobeka

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.167
  • Înscris: 10.04.2006
Nu stiu cine tot schimba subiectul, deja m-ai acuzat o data ca totul a pornit de la trecerea pe retea a invertorului, ori am spus clar de la inceput ca si altii au probleme cu RCD-uri sensibile. Daca tu refuzi sa intelegi acest aspect si vrei sa sustii contrariul, eu accept asta. Vad ca ma iei la bani marunti fix acolo unde lucrurile sunt interperabile. Scrie negru pe alb 100mA si 300mA, scrie! Daca tu insisti sa vezi tot felul de nuante, situatii particulare samd dar nu evidentul din fata ochilor … eu nu am cum sa-ti deschid ochii. Probabil questul tau acum este sa demontezi fiecare cuvant al meu. Am mai intalnit destui ca tine, pot sa-ti spun de pe acum ca-ti pierzi timpul aiurea.

Eu te-am rugat sa demontezi faptul ca aproape toti sustin sa NU instalezi RCD-uri sensibile. Am spus-o de trei ori cel putin, cum poti sa ocolesti acest aspect este mindblowing.

Ca sa vezi cat de frumos le poti intoarce, standardele nu se leaga doar de RCD-uri, specifica si MCB-uri. Asa cum la noi poti pune curba C domestic, in alte tari nu ai voie. Oare de ce nu si-a pus Victron problema MCB-ului, doar a RCD-ului? Sa nu uitam ca Victron vinde si in comunitatea DIY mult, vinde pentru rulote si altele. Aia ce fac? Nu au dreptul la protectie diferentiala? Spuneai ca solis are 30mA, daca are atunci ce sens are sa mai pui 100 sau 300mA in fata lui? Selectivitate? Pentru ce anume? Un cablu care are 1-2m?

Editat de onobeka, 10 iunie 2023 - 18:06.


#46
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.907
  • Înscris: 07.06.2019

View Postonobeka, on 10 iunie 2023 - 18:01, said:

aproape toti sustin sa NU instalezi RCD-uri sensibile.
Rețin că manualul Sungrow nu recomanda RCD, dar exista o nota care spune că dacă normele naționale impun folosirea unui RCD, acesta sa fie de 300mA. Mie mi s-a părut prea mare aceasta valoare, chiar daca traseul între invertor și TG este un trunchi, fara sa ajungă direct la consumatori, care la rândul lor sunt protejați de alte diferențiale.

Știu de problema aceasta și de la alți utilizatori (sare siguranța generala), și din acest motiv am ales sa echipez BMPT cu separator, in loc de diferențiala. Alții au rezolvat problema instalând diferențiala de 300mA in BMPT. A nu se înțelege că eu știu care este soluția optimă, și am ales în cunoștință de cauza.

#47
johnnydanut

johnnydanut

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.545
  • Înscris: 26.11.2006
Ca sa fie beleaua completa, mai nou nu stiu ce se intampla ca la cateva minute invertorul emite un sunet de avertizare ca si cum ar fi ceva probleme cu reteaua si trece de pe retea pe baterii si la revenire declanseaza diferentialul si ramane doar pe baterii. Pe releul de protectie nu apar caderi/cresteri de tensiune si doar palpaie unele becuri si frigiderul pare ca merge in suturi (cand casa e conectata pe direct la retea dar poate mi se pare). Ce poate fi ca ma dispera toate intreruperile diferentialului (cu toate ca e de 300mA)?

#48
Ruben56

Ruben56

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.825
  • Înscris: 05.12.2013
Ca si idee, eu am SUN2000 si diferential de 30mA. Nu sare niciodata.

Se prevede totusi la huawei o limita anume pentru diferential? Stiti ceva? Vad ca alti producatori spun specific ca e nevoie de minim 100mA sau 300.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate