Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

preotul V. C. Necula – aspecte dubioase

* * - - - 8 votes
  • This topic is locked This topic is locked
66 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Da, această discuție, dezbatere este despre așa-zisa vedetă tv a BOR, anume „părintele” Necula (și spun așa, că să îl considere părinte cine vrea și consideră așa ceva, mie personajul nu îmi este părinte duhovnicesc), despre care consider că este cazul să știm și alte lucruri decât ar vrea el să prezinte în fața diverselor audiențe și evident să și dezbatem pe marginea acestor lucruri, cât sînt ele de ortodoxe și așa mai departe.

Un lucru care este mai puțin știut despre preotul V. C. Necula (prescurtările sînt ale prenumelor sale Valer Constantin, am mai precizat și cu alte ocazii), deși este prezent în CV-ul său care se găsește public, este faptul că, într-un mod extrem de bizar pentru un preot ortodox, ba chiar pentru unul care se pretinde un fel de „etalon” nu știu dacă al preoției sau al ortodoxiei creștine, V. C. Necula preda un curs ciudat la Facultatea de medicină veterinară din București, CV-ul care era valabil în 2019 menționând că din 2013 îndeplinea această activitate (nu știu dacă și la ora actuală o face sau dacă ulterior anului 2019 a mai făcut așa ceva), și voi cita chiar de pe prima pagină a acestui CV:

„predare curs și coordonare seminar la disciplina „Precepte religioase în certificarea halal și kosher a alimentelor” (program master, specializarea Controlul și expertiza alimentelor ecologice, halal și kosher)”
https://doctorate.ul...TANTIN_2019.pdf

Din întîmplare a ajuns la cunoștința mea și o carte, la care preotul V. C. Necula apare în calitate de coordonator, o carte care este menționată și în CV, dar probabil atunci era prima ediție, însă eu am văzut ediția a doua, apărută în 2020 la o editură din „Hermănștat” (orașul „lui” Iohannis, cum s-ar zice) și din care voi cita titluri ale unor studii, sau nu știu cum să le zic, ale unor contribuții de-ale unor autori la cartea respectivă, și bineînțeles ar fi de știut dacă preotul ortodox V. C. Necula a predat și / sau predă după acest „manual” acel curs de la acea facultate, și bineînțeles cât de ortodox ar fi să facă așa ceva, în ce calitate a făcut așa ceva (adică în calitate de preot creștin ortodox sau în care?) și eventual dacă are „binecuvîntare” sau aprobare din partea îps. Streza, căruia i se supune bisericește, pentru a ține acel curs, cu acele noțiuni și așa mai departe. Cartea pomenită nu are mențiunea că a apărut cu binecuvîntarea îps. Streza, însă nu știm dacă activitatea în sine, de a preda respectivul curs și noțiunile, învățăturile, lecțiile aferente acelui curs, are sau nu „binecuvîntarea” sau vreun fel de aprobare din partea îps. Streza, șeful bisericesc, cum s-ar zice, al preotului V. C. Necula.

Citez, deci, câteva titluri din acea carte:
- „Alimentația și sfințenia în vechiul Israel, plecând de la prescripțiile alimentare din Lev. 11 și Deut. 14”;
- „Talmudul - o scurtă descriere”;
- „Sacrificarea animalelor”;
- „Coranul, scrierea fundamentală a mahomedanismului”;
- „Postul în luna Ramadan”;
- „Influența religiei în alimentație”;
- „Koșer, halal și vegetarianism”;
- „Halal și haram în islamism”;
- „Fapte și lucruri interzise în religia islamică Kaba - Medina”;
- „Vinul Koșer”;
- „Halal și haram”;
- „Prezentarea, depozitarea, prelucrarea și gătirea alimentelor halal”;
- „Alimentația musulmană - interzis și permis”;
- „Civilizația islamului clasic”.

Repet sau menționez că autorul acestor studii menționate cu titlul mai sus nu este preotul V. C. Necula, însă avînd în vedere corelația evidentă (atât temporală, cât și tematică) între cursul respectiv și această carte, se presupune că și ridicăm eventual întrebarea dacă acea carte reprezintă un fel de „manual” al preotului ortodox V. C. Necula pentru cursul respectiv sau dacă face parte din „bibliografia obligatorie” a cursului (și seminarului). (Ca o paranteză, bine că nu a fost vorba și de un laborator la cursul respectiv ...) Bineînețeles, pe lângă celelalte întrebări menționate mai sus.

Este adevărat că din punct de vedere ortodox, există tot soiul de prevederi în Vechiul Testament, dar și în Noul, spre exemplu în cazul Sinodului apostolic de la Ierusalim, de la începuturile creștinătății, referitoare la alimentație, însă în general ele nu fac parte din învățăturile obișnuite din catehisme sau alte cărți de învățătură ortodoxe. Totuși, pe de altă parte, nici nu există sau nu știu să existe învățături ortodoxe cum că s-ar cuveni să se mănânce spre exemplu friptură din carne de câine. Totuși, cartea respectivă, al cărei coordonator se prezintă pe copertă ca fiind preotul V. C. Necula prezintă multe aspecte, legate de alimentație (dar pe baze religioase), din perspectiva altor religii, or nu înțelegem în ce calitate a predat astfel de noțiuni, lecții, avînd în vedere că tematica pare destul de incompatibilă cu religia creștină ortodoxă în sine, chiar dacă anumite lucruri comune există între creștinism, iudaism și islam. Adică avînd în vedere că acolo se vorbește despre niște practici cu fundamentare religioasă, dar în alte religii (iudaism și islam), nu cred că se cuvine ca astfel de lucruri să fie predate de un creștin ortodox și cu atât mai puțin de un preot ortodox, pentru că vorbim totuși despre religii distincte. Adică nu cred că se cuvine ca un preot ortodox să învețe, să predea astfel de cunoștințe, chiar dacă unele prevederi alimentare sînt comune cu una sau cu amândouă dintre celelalte două religii menționate, avînd în vedere că un preot ortodox trebuie să predea dintr-un „scaun” ortodox creștin, iar nu dintr-un „scaun” care corespunde altor religii. Cunoștințele respective se pretează predării din partea unor oameni aparținînd religiilor respective, cel puțin asta este perspectiva mea, deci se ridică problema compatibilității (morale, religioase) a predării acelui curs cu statutul de preot creștin ortodox.

Închei această postare menționând că vor urma și alte aspecte legate de anumite acțiuni sau exprimări ale acestui preot, și chestionarea lor din punct de vedere ortodox, însă în ce privește această postare cred că este destul de lungă pentru un specific de forum și nu vreau să o mai întind mai mult cu alte aspecte, dar pe care le voi aborda mai încolo.

#2
johndoes

johndoes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 715
  • Înscris: 02.04.2009
Despre Teodosiu ăla din Dobrogea sau Onilă, Pomohaci, nenea de la Prislop Celestin sau Visarion Alexa f rar văd așa revărsări. De Dănuț miliardarul nici nu mă mai mir... Cum vrea cineva să tragă înainte căruța asta anacronică pac i se dă în cap

#3
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,541
  • Înscris: 30.10.2003
Majoritatea de aici de pe forum sunt pacato ... aaahh.... atei vreau sa zic. Nu stiu cu cine poti discuta probleme de genul asta.

#4
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,279
  • Înscris: 06.07.2007
In calitate de cadru didactic poate preda orice are chef atata timp cat e specializat pe tema respectiva.
Sau vrei sa spui ca un filosof nu poate fi antrenor de tenis?
Am vazut si popi medici, calugari cantareti  si musulmani care vand carne de porc. Orice se poate daca ai pregatire.
Pana la urma a predat un curs. Nu e ca si cum ar fi jucat in filme porno ca sa spui ca exista incompatibilitate.

Edited by DanyHiker, 05 April 2023 - 20:39.


#5
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

 Bursul, on 05 aprilie 2023 - 20:29, said:

Majoritatea de aici de pe forum sunt pacato ... aaahh.... atei vreau sa zic. Nu stiu cu cine poti discuta probleme de genul asta.
Păcătoși sîntem toți, și bănuiesc că și preotul V. C. Necula are destule păcate la istoric, pocăite sau nepocăite ca să zic așa. Deci discut cu oricine se poate discuta pe acest subiect, inclusiv, dacă este cazul, cu preotul vedetă V. C. Necula.

#6
Userul_80

Userul_80

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 26.06.2022
Bine ca , Calistrat e mai bun , ca e pe net zi de zi.

#7
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 Iochanan, on 05 aprilie 2023 - 20:12, said:

Un lucru care este mai puțin știut despre preotul V. C. Necula (prescurtările sînt ale prenumelor sale Valer Constantin, am mai precizat și cu alte ocazii), deși este prezent în CV-ul său care se găsește public
Ciudat este ca pe wiki numele este Constantin-Valer Necula
Nu stiu daca ai gresit tu, daca ai avut intentii urate, sau e dezinformare din partea wiki.

In CV apare acelasi nume.

Edited by pasilla, 05 April 2023 - 20:47.


#8
Userul_80

Userul_80

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 26.06.2022
Cand a luat foc "Colectiv , majoritatea a popilor au sarit ca bine ca s-a intamplat asta ,ca acolo se adunau satanisti (hal de gandire crestina) , parintele necula  a iesit public si a zis ca la urmatorul concert rock isi va cumpara bilete si va fi acolo.

#9
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,960
  • Înscris: 15.04.2019
Mie mi se pare penibil ca la Facultatea de Medicina Veterinara exista un curs de „Precepte religioase în certificarea halal și kosher a alimentelor”.  Si o specializarea "Controlul și expertiza alimentelor ecologice, halal și kosher”. Ecologice inteleg, restul sunt ca nuca-n perete. Sau e pentru studentii din Orientul Mijlociu? :)

Edited by __Dan__, 05 April 2023 - 20:57.


#10
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Mie mi se pare un lucru bun acest curs. Ciudat e ca poate fi predat de un preot ortodox.

#11
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

 DanyHiker, on 05 aprilie 2023 - 20:34, said:

In calitate de cadru didactic poate preda orice are chef atata timp cat e specializat pe tema respectiva.
Inițial nu m-am uitat și la asta, dar am revăzut CV-ul lui V. C. Necula și nu am văzut să aibă specializare în domeniul respectiv. Este adevărat că în calitate de absolvent de teologie ortodoxă, are și cunoștințe de istoria religiilor, deci și despre anumite aspecte ale altor religii, însă nu am văzut să aibă și atestări ca să zic așa să predea acele aspecte religioase din partea acelor culte despre care este vorba acolo. Cursul se numește „Precepte religioase în certificarea halal și kosher a alimentelor”, deci este vorba despre niște precepte religioase care aparțin iudaismului și islamului și practicilor acestor religii vizavi de alimentație.

Pe de altă parte, se pune problema și dacă s-a consultat cu superiorii, spre exemplu cu îps. Streza, și dacă a solicitat sau primit „binecuvîntare” sau aprobare din partea lui pentru a ține acel curs, sau dacă a făcut-o așa pur și simplu „de capul lui”, fără consultare cu sau aprobare din partea chiriarhului Streza. Totuși vorbim despre un preot și profesor ortodox, nu despre un anume „Gică” de pe stradă.

 DanyHiker, on 05 aprilie 2023 - 20:34, said:

Pana la urma a predat un curs. Nu e ca si cum ar fi jucat in filme porno ca sa spui ca exista incompatibilitate.
Doar că nu este vorba despre orice fel de curs, ci de unul în care se predau precepte religioase (specifice iudaismului și islamului, adică altor religii decât creștinismul ortodox), prin urmare se ridică semn de întrebare cu privire la incompatibilitatea morală, religioasă a unui preot ortodox (că îl cheamă V. C. Necula sau altfel) să predea astfel de lucruri. Mai mult, nu am văzut în carte să existe un punct de vedere ortodox în sens de evaluare sau critică din punct de vedere ortodox a acelor lucruri. Părerea mea este că un preot ortodox nu este învestit preot, adică hirotonit, ca să predea precepte religioase, chiar dacă despre alimentație, ale altor religii. Cred că este o chestie ce ține de însuși statutul de preot creștin ortodox, adică nu trebuie să fie ceva prevăzut explicit, pentru că este de la sine înțeles.

 pasilla, on 05 aprilie 2023 - 20:45, said:

Ciudat este ca pe wiki numele este Constantin-Valer Necula
Nu stiu daca ai gresit tu, daca ai avut intentii urate, sau e dezinformare din partea wiki.
Pentru mine Constantin Valer sau Valer Constantin este același lucru.
Deci prescurtările pe care le-am făcut mi se par ceva normal, nu este ceva tendențios la adresa lui Necula.

#12
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
E treaba ta, dar procedand asa duci discutia in derizoriu.

#13
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

 pasilla, on 05 aprilie 2023 - 21:05, said:

(...) acest curs. Ciudat e ca poate fi predat de un preot ortodox.
Asta zic și eu, însă unii înțeleg mai greu, probabil merg pe mentalitatea românească că „merge și-așa” sau că ce-i privește pe ei. Un astfel de curs nu doar că nu trebuia predat de un preot profesor ortodox, dar nici de către un profesor de religie ortodox de școală, și nici măcar de un creștin ortodox fără hirotonire. Nu știu cât a predat preotul vedetă Necula acel curs, în CV-ul din 2019 figura că da, cartea menționată de mine este din 2020, deci este posibil să fi predat cel puțin până în 2020, din 2013, și oricum discutăm despre niște fapte deja săvîrșite, pentru care el a încasat niște bani în calitate de profesor asociat. În plus, el este din „Hermănștat” (via „Kronștat”), însă cursurile respective se presupune că erau în București, acolo este facultatea, deci asta implica și un consum de timp legat de transport spre și dinspre București.

#14
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,496
  • Înscris: 19.03.2022

 Iochanan, on 05 aprilie 2023 - 20:40, said:

Păcătoși sîntem toți,
Poate tu.
Sa vorbesti doar in numele tau, nu si a altora.Posted Image

 Iochanan, on 05 aprilie 2023 - 20:40, said:

. . . . și bănuiesc că și preotul V. C. Necula are destule păcate la istoric, pocăite sau nepocăite ca să zic așa.
Si vrei sa ti se spovedeasca , sau ce  ?

 Iochanan, on 05 aprilie 2023 - 20:40, said:

Deci discut cu oricine se poate discuta pe acest subiect, inclusiv, dacă este cazul, cu preotul vedetă V. C. Necula.
Omul inteligent discuta idei, doar prostii discuta persoane .Posted Image

#15
foxbat

foxbat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,891
  • Înscris: 22.12.2005

 Iochanan, on 05 aprilie 2023 - 20:12, said:



o singura intrebare. Ce te califica sa poti "judeca" un om al lui Dumnezeu si un OM al nostru, al oamenilor - + profesor + doctor  in teologie?
Dupa ce oferi aceste informatii se poate continua (sau nu) discutia.

Edited by althea, 06 April 2023 - 08:13.


#16
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,279
  • Înscris: 06.07.2007

 Iochanan, on 05 aprilie 2023 - 21:11, said:


Părerea mea este că un preot ortodox nu este învestit preot, adică hirotonit, ca să predea precepte religioase, chiar dacă despre alimentație, ale altor religii.
Pai la facultatea de teologie chiar exista cursuri in care se predau precepte religioase ale altor religii. Nimic gresit. Un om cultivat trebuie sa cunoasca toate "ofertele concurentei".
In cazul de fata nu vad nimic gresit ca un popa ortodox sa predea un curs de istoria falafel-ului.

Edited by DanyHiker, 05 April 2023 - 21:44.


#17
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

 Userul_80, on 05 aprilie 2023 - 20:46, said:

Cand a luat foc "Colectiv , (...), parintele necula  a iesit public si a zis ca la urmatorul concert rock isi va cumpara bilete si va fi acolo.
A spus el mai multe preotul Necula după „Colectiv” și mai ales după evenimentele care au urmat după tragedie, inclusiv la „Hermănștat”, și unele dintre ele chiar mi se par chestionabile. Dar dau întîi un link la spuse ale preotului Necula, de pe la începutul acelui noiembrie, și revin ulterior și cu anumite aprecieri, critici la adresa unor spuse ale lui Necula.

preotul Necula în timpul unor proteste de la „Hermănștat” după tragedia de la Colectiv

#18
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,222
  • Înscris: 08.01.2021
Eu nu înțeleg problema. O poate expune cineva mai pe scurt, în cuvinte simple ca pentru mireni?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate