Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine suporta cheltuielile de jude...

Apartament Grecia - Kavala

obtinere venituri PFA / PFI in ti...

Recomandare Volvo
 Diferenta suprafata teren

Plafonare preturi energie

Vanzari foto - CIPA 2023

Recomandare perdele sau draperii ...
 Invertor Victron Easysolar-II 48/...

"Militarizarea" Antifraudei

Washington DC in 1940 - secvente ...

Miniatur Wunderland - Monaco
 Familia Simpson

plata impozit profit actiuni trad...

Extras de cont cu semnatura elect...

Ce parere aveti despre ascasa.de ...
 

Net de la Digi prin SFP

* * * * - 8 votes
  • Please log in to reply
317 replies to this topic

#37
itrack

itrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 27.07.2006

Vizualizare mesajbenis, pe 14 martie 2023 - 23:56, a scris:

So, în principiu dacă 2 clienți s-ar lega în rețea cu propriul echipament, ar putea face trafic între ei la maximul vitezei suportate de GPON? Nu mai e nici o limitare?
Nu direct, prin OLT

Vizualizare mesajogo, pe 15 martie 2023 - 01:09, a scris:

eu inteleg unde bati dar nu iti pot da un raspuns precis...teoretic daca te autentifici in retea ai putea incerca..practic n-am experienta cu PON-urile dar sigur exista ceva care sa se ocupe de ONT-urile ROGUE...pt ca, ca si mod general de functionare, in PON OLT-ul emite catre toate ONT/ONU-rile (broadcast) dar invers fiecare ONT/ONU emite intr-un time-slot f bine definit pt fiecare in parte (TDMA) - iar daca unul emite aiurea/non-stop celelalte ONT/ONU-uri din portul PON respectiv trebuie sa "taca"...si imediat se vede si OLT-ul sesizeaza.
ca si o mica precizare/clarificare:
accesul la internet se face prin user/pass, accesul propriu-zis in reteaua fizica se face via ONT.

Well, daca privesti OLT-ul ca pe un mare switch, da. Traficul poate fi sau nu incapsulat, depinde foarte mult de setupul providerului.
Mi s-a parut destul de bun articolul asta, in principiu explica functionarea GPON: https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/switches/catalyst-pon-series/216230-understand-gpon-technology.html

#38
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,502
  • Înscris: 07.03.2006

Vizualizare mesajitrack, pe 14 martie 2023 - 18:19, a scris:


1. LOID: e pt fiberhome / pt ont/onu-rile HUAWEI ai idee ce LOID e?

2. o poza cu spatele la ont? blurate s/n , mac, etc in afara de primele caractere (asa cum e in .pdf)

#39
itrack

itrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 27.07.2006

Vizualizare mesajogo, pe 16 martie 2023 - 11:28, a scris:

1. LOID: e pt fiberhome / pt ont/onu-rile HUAWEI ai idee ce LOID e?

2. o poza cu spatele la ont? blurate s/n , mac, etc in afara de primele caractere (asa cum e in .pdf)

In principiu numele brandului cu litere mici, am vazut ca merge ok, am incercat si cu un Huawei si a mers.

Btw. in documentarea mea am folosit inclusiv resursele de aici: https://github.com/A.../Setup_Stick.md
Este un repo de Github care are ceva informatii despre mai multe modele ONU.

Gasesti informatii utile, cum ar fi vendor id-urile:
Attached File  Screenshot 2023-03-16 at 12.04.55.png   34.43K   91 downloads

(revin si cu o poza de pe spatele unui ONT explicata, ce unde ar trebuie sa mearga)

Edited by itrack, 16 March 2023 - 12:05.


#40
Swagger

Swagger

    "Commit your task to memory, then do your job."

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,165
  • Înscris: 26.12.2013
@itrack stimă și respect pentru toată documentația pe care ai făcut-o și pentru detalierea pas cu pas (mură în gură) pentru toată lumea!

Pentru cei 80 de euro + transport, merită fără să stai pe gânduri să iei un SFP de la FS și să faci mutarea.

Pentru partea de TV... Există splittere optice pasive, pe care poți intra cu fibra principală de la DIGI, ceri un mininod de la ei (dacă ai Looser (luster) ca si ONT sau oricare altul care are port de CATV integrat) ieși pe un pigtail SC-APC cu semnal pentru TV și cu cealaltă fibră intri în modulul ăsta.

E o investiție modică, 27 de RON + Transport -> https://wifiworld.ro...NEaAqvHEALw_wcB

Foarte fain, urmăream un astfel de hobby project de multă vreme!

P.S.: am descărcat totul local și l-am salvat și în cloud pentru a îl avea, mă așteptam ca topicul să dispară subit după ce e descoperit de cei de la RDS.

#41
itrack

itrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 27.07.2006

Vizualizare mesajSwagger, pe 17 martie 2023 - 12:12, a scris:

@itrack stimă și respect pentru toată documentația pe care ai făcut-o și pentru detalierea pas cu pas (mură în gură) pentru toată lumea!

Pentru cei 80 de euro + transport, merită fără să stai pe gânduri să iei un SFP de la FS și să faci mutarea.

Pentru partea de TV... Există splittere optice pasive, pe care poți intra cu fibra principală de la DIGI, ceri un mininod de la ei (dacă ai Looser (luster) ca si ONT sau oricare altul care are port de CATV integrat) ieși pe un pigtail SC-APC cu semnal pentru TV și cu cealaltă fibră intri în modulul ăsta.

E o investiție modică, 27 de RON + Transport -> https://wifiworld.ro...NEaAqvHEALw_wcB

Foarte fain, urmăream un astfel de hobby project de multă vreme!

P.S.: am descărcat totul local și l-am salvat și în cloud pentru a îl avea, mă așteptam ca topicul să dispară subit după ce e descoperit de cei de la RDS.

Mi s-a parut amuzanta partea cu RDS. Posted image Nu mi se pare ilegal sau imoral sa iti "hackuiesti" reteaua de acasa, atata timp cat nu afectezi reteaua Digi. Am gasit acum ceva vreme 2 retele din Elvetia care iti ofereau ei posibilitatea de a folosi un SFP ONU, fara a te mai chinui. Poate vom evolua si noi la nivelul ala Posted image .

Legat de splitterul propus de tine, am mai scris intr-un post de asta. Nu recomand, asta pentru ca iti ofera pierderi mari: vezi descrierea produsului "Max. Pierderea prin inserție (dB): ≤7,6".
Ca sa detaliez putin, retelele GPON clasa B+ (folosite in Romania) functioneaza intre bugetul optic de -8dB si -28dB. Sa presupunem ca din OLT pleaca cu minimul de -8dB. Dupa fiecare km de fibra mai pierde 0.42dB/km , fiecare sudura pierde 0.1dB, fiecare splitter (sudat) pierde aprox. 3dB, fiecare mufa 0.3dB - 0.5dB.
Am testat cu un splitter mai calitativ, cu pierderi mai mici, la mine bugetul optic primit de la Digi este de -26dB, daca mai pun un splitter ajung in jur de -30dB, deci nu mai merge.
Solutia pentru a folosi un splitter ar fi sa fie sudat (adica sa nu mai existe mufe, ca sa elimini din pierderi), dar asta nu garanteaza ca peste un an mai adauga un splitter intre tine si ei si iesi din bugetul optic. Posted image

Edited by itrack, 17 March 2023 - 14:31.


#42
Neaceasca85

Neaceasca85

    Conservator pe energie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 87,907
  • Înscris: 14.10.2008

Vizualizare mesajSwagger, pe 17 martie 2023 - 12:12, a scris:

@itrack stimă și respect pentru toată documentația pe care ai făcut-o și pentru detalierea pas cu pas (mură în gură) pentru toată lumea!

Pentru cei 80 de euro + transport, merită fără să stai pe gânduri să iei un SFP de la FS și să faci mutarea.

Pentru partea de TV... Există splittere optice pasive, pe care poți intra cu fibra principală de la DIGI, ceri un mininod de la ei (dacă ai Looser (luster) ca si ONT sau oricare altul care are port de CATV integrat) ieși pe un pigtail SC-APC cu semnal pentru TV și cu cealaltă fibră intri în modulul ăsta.

E o investiție modică, 27 de RON + Transport -> https://wifiworld.ro...NEaAqvHEALw_wcB

Foarte fain, urmăream un astfel de hobby project de multă vreme!

P.S.: am descărcat totul local și l-am salvat și în cloud pentru a îl avea, mă așteptam ca topicul să dispară subit după ce e descoperit de cei de la RDS.
Looser. Posted image

E fain pe langa Fiber Home, varianta fara TV este hidoasa, am la birou si la fratele, varianta placinta cu CATV integrat a Fiber Home este la tara la matusa si m-a enervat ca priza smart Nedis ramanea offline dupa penele de curent (pe Asus si Xiaomi si Tenda nu face asa ceva, avem vreo 10 prize in grup) fiind necesara inserierea ei cu o priza Tapo in spate ca sa o reinviem.

Pe Fiber Home cu CATV si pe Luster Tbeg doar cu internet ledurile clipesc frumos la traficul de net precum la ZTE-ul meu negru din vremurile bune. Cand mi-l vor schimba pentru trecerea la XGS-PON o sa cer un Luster si acasa.

Faza cu Nedis ramanand offline pe Wi-Fi de Fiber Home nu se intampla daca oprea matusa curentul din tablou si am crezut ca pica si OLT-ul de zona dar asta s-a infirmat ulterior.

Vizualizare mesajitrack, pe 17 martie 2023 - 14:30, a scris:

Mi s-a parut amuzanta partea cu RDS. Posted image Nu mi se pare ilegal sau imoral sa iti "hackuiesti" reteaua de acasa, atata timp cat nu afectezi reteaua Digi. Am gasit acum ceva vreme 2 retele din Elvetia care iti ofereau ei posibilitatea de a folosi un SFP ONU, fara a te mai chinui. Poate vom evolua si noi la nivelul ala Posted image .
Si nici nu ingrasa. Posted image

#43
Swagger

Swagger

    "Commit your task to memory, then do your job."

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,165
  • Înscris: 26.12.2013
Eu stiu ce zici... dar traim in Romania, tara tuturor posibilitatilor si nu m-ar mira sa se "autosesizeze" ei cand observa ca incearca sa intre remote pe ONT si nu se poate, pentru ca... ciuciu Remote Access :).

#44
Neaceasca85

Neaceasca85

    Conservator pe energie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 87,907
  • Înscris: 14.10.2008
Remote Acces Ciotus la ONT-urile improvizate din SFP. Posted image

#45
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,502
  • Înscris: 07.03.2006
Spoiler

be right back Posted image

Edited by ogo, 17 March 2023 - 18:00.


#46
Swagger

Swagger

    "Commit your task to memory, then do your job."

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,165
  • Înscris: 26.12.2013
Repede ti-a ajuns!

Si eu sunt in procesul de comanda acum...

Doar ca, trebuie sa rezolv cumva si partea de TV.

ONT-urile trebuie sa fie provizionate ca sa dea semnal pe CATV? Nu mai tin minte exact.

Am gasit ceva de genul -> https://www.fs.com/d...ucts/12493.html

#47
itrack

itrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 27.07.2006

Vizualizare mesajNeaceasca85, pe 17 martie 2023 - 16:21, a scris:

Remote Acces Ciotus la ONT-urile improvizate din SFP. Posted image
Nu as zice ca e improvizatie, e legit un inlocuitor, mai ales ca nu toti folosim cablul tv.
Adica eu folosesc TV-ul pentru Youtube, Twitch.
Chiar nu am nevoie de un surplus de device-uri.

Vizualizare mesajogo, pe 17 martie 2023 - 17:54, a scris:

Spoiler

be right back Posted image
Nice!
Have fun!

Vizualizare mesajSwagger, pe 17 martie 2023 - 18:12, a scris:

Repede ti-a ajuns!

Si eu sunt in procesul de comanda acum...

Doar ca, trebuie sa rezolv cumva si partea de TV.

ONT-urile trebuie sa fie provizionate ca sa dea semnal pe CATV? Nu mai tin minte exact.

Am gasit ceva de genul -> https://www.fs.com/d...ucts/12493.html
Este o solutie mai buna decat cealalta, dar eu chiar nu inteleg cum faci TV-ul sa functioneze Posted image
Nu sunt foarte convins ca ai putea sa il faci, researchul meu, TV-ul este autentificat de ONT.

Dar daca vrei sa te joci, have fun Posted image

Edited by itrack, 17 March 2023 - 19:05.


#48
Swagger

Swagger

    "Commit your task to memory, then do your job."

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,165
  • Înscris: 26.12.2013
Ma gandesc la scenariile in care am avut instalat in loc de Looser, Huawei, ZTE, Fiberhome, etc. care nu aveau port de CATV integrat in ONT si aveam acel mini nod optic, care era doar pasiv.

Pai ala nu se autentifica in retea... e doar o cutiuta mica, 1x SC-APC in, 1x SC-APC out, si de aici legi ONT-ul.

Exact la asta ma gandesc, nu am gasit inca ceva ce sa fie OK, doar asta -> https://wifimag.ro/f...catv-fwr-8610rw

Ma gandesc si sa ridic un ticket la ei, dar... motivul? Asa, vreau eu sa imi puna un mininod inainte de ONT? Sub ce pretext? Ca nici nu pot sa ma apuc acum sa dau de pereti ONT-ul sa se strice, ca dupa is bun de plata...

Curios sunt si la Luster, cum o sa procedez cu vendor ID-ul, nefind in lista.

Edited by Swagger, 17 March 2023 - 19:17.


#49
itrack

itrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 27.07.2006

Vizualizare mesajSwagger, pe 17 martie 2023 - 19:22, a scris:

Ma gandesc la scenariile in care am avut instalat in loc de Looser, Huawei, ZTE, Fiberhome, etc. care nu aveau port de CATV integrat in ONT si aveam acel mini nod optic, care era doar pasiv.

Pai ala nu se autentifica in retea... e doar o cutiuta mica, 1x SC-APC in, 1x SC-APC out, si de aici legi ONT-ul.

Exact la asta ma gandesc, nu am gasit inca ceva ce sa fie OK, doar asta -> https://wifimag.ro/f...catv-fwr-8610rw

Ma gandesc si sa ridic un ticket la ei, dar... motivul? Asa, vreau eu sa imi puna un mininod inainte de ONT? Sub ce pretext? Ca nici nu pot sa ma apuc acum sa dau de pereti ONT-ul sa se strice, ca dupa is bun de plata...

Curios sunt si la Luster, cum o sa procedez cu vendor ID-ul, nefind in lista.

O lista mai mare de vendor id's: https://hack-gpon.github.io/vendor/
De asemenea: https://hack-gpon.github.io/ - o resursa interesanta pentru hackuri de gpon :)

#50
cata31lin

cata31lin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 194
  • Înscris: 09.05.2005
Este cineva din Iasi interesat de o comanda comuna? Transport gratuit peste 79 euro fara TVA.

#51
Swagger

Swagger

    "Commit your task to memory, then do your job."

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,165
  • Înscris: 26.12.2013
Ti-am scris in privat, daca vrei sa ne bagam, imi spui si facem sa fie bine :).

@itrack si fix puscatoarea de Luster nu e acolo....

Fac ce fac si pana la urma tot trebuie sa ridic un ticket sa imi schimbe jafu' asta de Luster...

#52
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,502
  • Înscris: 07.03.2006
Mar 18 01:04:48 gw ubnt-util: WLB: Load-Balance group WAN interface pppoe0 reachability changes to reachable.
Mar 18 01:04:48 gw ubnt-util: WLB: Load-Balance group WAN interface pppoe0 state changes to active.


Posted image

(10g.purple.lan) #show fiber-ports optics-info 0/7

						 Link Link								 Nominal
					 Length Length								 Bit
						 50um 62.5um								 Rate
Port	 Vendor Name	 [m] [m] Serial Number Part Number	 [Mbps] Rev Compliance
-------- ---------------- --- ---- ---------------- ---------------- ----- ---- ----------------
0/7	 HUAWEI		 0 0 123456789abcdefg HG8121H		 1200 HG8M 1000LX


(10g.purple.lan) #show fiber-ports optics 0/7
								 Output Input
Port	 Temp Voltage Current	 Power Power TX	 LOS
		 [C] [Volt]	 [mA]	 [dBm] [dBm] Fault
-------- ---- ------- ------- ------- ------- ----- ---
0/7	 50.8 3.245	 12.4	 2.225 -26.778 No	 No


Spoiler

back to life Posted image

@itrack felicitari!

acum, pt huawei trebuie unele mici modificari, S/N e o combinatie intre HWTC (fix) si ultimele 8 caractere din S/N-ul printat pe spatele ONT-ului.

mai jos pasii pt HG8121H (mac si serial bineinteles modificate, douh)

Spoiler

Edited by ogo, 18 March 2023 - 01:29.


#53
itrack

itrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 27.07.2006

Vizualizare mesajogo, pe 18 martie 2023 - 01:25, a scris:

Mar 18 01:04:48 gw ubnt-util: WLB: Load-Balance group WAN interface pppoe0 reachability changes to reachable.
Mar 18 01:04:48 gw ubnt-util: WLB: Load-Balance group WAN interface pppoe0 state changes to active.


Posted image

(10g.purple.lan) #show fiber-ports optics-info 0/7

						 Link Link								 Nominal
					 Length Length								 Bit
						 50um 62.5um								 Rate
Port	 Vendor Name	 [m] [m] Serial Number Part Number	 [Mbps] Rev Compliance
-------- ---------------- --- ---- ---------------- ---------------- ----- ---- ----------------
0/7	 HUAWEI		 0 0 123456789abcdefg HG8121H		 1200 HG8M 1000LX


(10g.purple.lan) #show fiber-ports optics 0/7
								 Output Input
Port	 Temp Voltage Current	 Power Power TX	 LOS
		 [C] [Volt]	 [mA]	 [dBm] [dBm] Fault
-------- ---- ------- ------- ------- ------- ----- ---
0/7	 50.8 3.245	 12.4	 2.225 -26.778 No	 No


Spoiler

back to life Posted image

@itrack felicitari!

acum, pt huawei trebuie unele mici modificari, S/N e o combinatie intre HWTC (fix) si ultimele 8 caractere din S/N-ul printat pe spatele ONT-ului.

mai jos pasii pt HG8121H (mac si serial bineinteles modificate, douh)

Spoiler
Nice! Congrats omule!
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor si have fun cu noua ta jucarie :)

Btw. am vazut ca ai folosit cu UDM, all ok? eu am avut probleme de compatibilitate, s-au rezolvat? Ai versiunea SE?

#54
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,502
  • Înscris: 07.03.2006
Nu, setup-ul e:
SPF/ONU-ul in ES-16-XG (switch) iar ca router ER-8-XG (am porturi doar de 1/10GbE nu e multigigabit). E gama Edge de la ubiquiti, echipamentele de culoare neagra.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate