Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Probleme timonerie schimbator sau...

Numar strada gresit in contractul...

Centrala Ariston Cares Premium 24...

La multi ani @Klasse!
 La multi ani @shmecherul!

pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour
 Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus
 Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane
 

Din istoria etnicilor germani din România: perioadele pre-nazistă și nazistă

* * * - - 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
58 replies to this topic

#19
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View PostMorosanul, on 16 martie 2023 - 11:40, said:

Prin ce, mai exact, se manifesta acea aroganță ?
În primul rînd, îți spun că n-ai temeiuri să negi nici acele sinteze informative și nici istoria scrisă pe baza lor și a altor documente. Bineînțeles că există fonduri de arhive în care există constatate tot soiul de fapte extremiste și antiromânești, însă într-o carte de sinteză istorică nu se pot publica în masă acele arhive.

În al doilea rînd, hai să te mai ajut și pe tine și pe alții să vezi că lucrurile nu au fost nici pe departe așa de „roze” cum ți-ar putea părea, și că lucrurile erau foarte grave și poate chiar mult mai grave decât spun documentele. Pentru că au fost în sînul etnicilor germani din România tot soiul de proiecte antiromânești, spre exemplu așa-zise de autonomie sub protectoratul Germaniei naziste și cât și mai câte trăznăi. Spre exemplu, sînt cunoscute de istoriografie proiecte și intenții ale unora ca Artur Fleps (Arthur Phleps) și Andreas Șmit (Schmidt) referitoare inclusiv la etnia / nația română, și voi da câteva citate.

Ottmar Trașcă: „(...) În paralel cu informațiile referitoare la autonomia Transilvaniei și a Banatului, în cadrul minorității germane din România au fost vehiculate inclusiv planuri cu privire la strămutarea românilor din aceste teritorii în Transnistria, dar în urma înfrîngerii de la Stalingrad, acestea au fost abandonate definitiv. (...)

(...) În opinia lui Arthur Phleps, transformarea arcului carpatic într-un bastion german al Europei de sud-est putea fi realizată doar prin strămutarea populației române din Transilvania - considerată a fi „inferioară”, respectiv „un amestec rasial diametral opus poporului german” - la sud de Carpați și colonizarea germanilor în spațiul lăsat liber: „În orice caz, așezările germane trebuie curățate de români astfel încât ele să se poată dezvolta liber după model german, așa cum s-a întîmplat până la instaurarea stăpînirii românești în 1919”. (...)

(...) Andreas Schmidt respingea varianta ocupației militare a României și propunea o soluție politico-diplomatică abilă, respectiv remanierea guvernului condus de mareșalul Ion Antonescu prin înlocuirea miniștrilor cu vederi antigermane cu personalități de orientare național-conservatoare și militari germanofili, eventual cooptarea unor experți germani. În opinia sa, pe lângă evidentele avantaje politice, această soluție oferea inclusiv posibilitatea mobilizării și a exploatării la maxim a potențialului material și uman al României și „prin asta slăbirea sa biologică astfel încât după război să nu mai poată invada și cuceri bazinul Carpaților”. (...)” (Editura ISPMN, 2018)

#20
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,912
  • Înscris: 15.12.2009
Să nu omitem totuși contribuția guvernului român la propagarea ideologiei celui de-al treilea Reich și înființarea unei organizații naziste:

„În dorinţa de a consolida situaţia grupului etnic german din România potrivit relaţiilor  prieteneşti dintre România și Germania, guvernul Regal Român și Guvernul Reichului au convenit următoarele:

Guvernul Regal Român își ia angajamentul de a pune în toate privinţele în condiții de egalitate  pe cei care aparţin Grupului Etnic German din România cu populaţia etnică românească și de a dezvolta de aici înainte poziţiunea grupului etnic german în spiritul hotărârii dela Alba Iulia pentru conservarea naționalității germane”

(acord încheiat la Viena, în 30 august 1940, între miniștrii de externe M. Manoilescu și Joachim von Ribbentrop)

Ca atare, la 20 noiembrie 1940, se constituia în mod oficial Grupul Etnic German din România în baza decretului-lege 3884 semnat de generalul Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român.

P.S. Stat Român Legionar :thumbdown:

Attached Files



#21
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,302
  • Înscris: 24.06.2006

View PostNaoto, on 17 martie 2023 - 21:43, said:

Guvernul Regal Român își ia angajamentul de a pune în toate privinţele în condiții de egalitate  pe cei care aparţin Grupului Etnic German din România cu populaţia etnică românească
este ceva gresit in asta? aduce avantaje/dezavantaje uneia dintre parti?

#22
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,912
  • Înscris: 15.12.2009

View Postdan210, on 18 martie 2023 - 12:23, said:

este ceva gresit in asta? aduce avantaje/dezavantaje uneia dintre parti?

Nimic greșit, câtă vreme nu ar fi fost preparativa înființării unei organizații de tip nazist.

Pentru că topicul abordează exact latura asta. Nimic altceva

Art.1. Grupul Etnic German din România este declarat persoană juridică română de drept public, purtând denumirea „Grupul Etnic German din România”.

Art.2. Aparțin Grupului Etnic German din România toți cetățenii români care prin confesia lor la Poporul German au fost recunoscuți ca fiind de origine germană, din partea conducerii Grupului Etnic și înregistrați ca atare în registrul național al Grupului Etnic German din România.

Art.3. Reprezentanții voinții naționale al Grupului Etnic German din România este „Partidul Muncitoresc Naționalist-Socialist German “(N.S.D.A.P.), al Grupului Etnic German din România, (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Der Deutschen Volksgruppe in Rumanien). El lucrează în cadrul Statului Național Legionar Român.

Art.4. Cu aprobarea Conducătorului Statului Național Legionar, Grupul Etnic German din România poate lua, pentru menținerea și consolidarea vieții naționale, dispozițiuni cu caracter de obligativitate pentru membrii săi.

Art.5. Grupul etnic german din România poate arbora, pe lângă drapelul Statului Român și Drapelul poporului german.

Art.6. Orice dispozițiuni contrarii decretului lege de față sunt și rămân abrogate”.

#23
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,083
  • Înscris: 12.12.2006

View PostIochanan, on 17 martie 2023 - 20:39, said:

În primul rînd, îți spun că n-ai temeiuri să negi nici acele sinteze informative
După cum tu nu ai nici un argument să le susții.
Sînt niște generalități exprimate subiectiv și fără dovezi.

Quote

Bineînțeles că există fonduri de arhive în care există constatate tot soiul de fapte extremiste și antiromânești
Bneănțeles că întotdeauna șiste ”arhive secrete” pe care numai unul le știe și pe care, tot bineînțeles, nu se poate ”desecretiza” aici :D

Quote

hai să te mai ajut și pe tine și pe alții să vezi că lucrurile nu au fost nici pe departe așa de „roze” cum ți-ar putea părea
Nu cred că lucrurile de atunci păreau cuiva roze, era o situație, care trebuie înțeleasă în cotext. Comtextul din anii '30, nu cel din 2018.

Sper că sîntem toți de acord că nazismul a fost odios, nu despre asta e vorba. Și cel german, și cel românesc, și cel unguresc, etc.
La fel de sigur știm că a avut baze naționaliste, deci pe baza acestui fapt toți doreau puritate etnică,  Evident că și etnicii germani îți doreau asta pentru zonele în care trăiau, mai ales că procentul lor chiar era în scădere. Deci pactic nu erau împotriva românilor, cum zice raportul, ci împotriva oricărei alte etnii.

#24
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,933
  • Înscris: 31.03.2003

View PostWestPoint, on 02 martie 2023 - 21:28, said:

Pentru asta au fost ulterior deportati in Siberia si in Baragan.
Ce dume de 2.50...

#25
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Dume ai tu pentru ca habar nu ai. Tu nu numai ca nu ai habar de istorie romanilor, da nu ai habar nici de istoria sasilor. De a sasilor nici nu ma mir ca habar nu ai.

Deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică este o fațetă a evenimentelor numite Strămutarea germanilor după al Doilea Război Mondial, strămutare
care a constat în acțiuni de deportare în masă în Uniunea Sovietică a unei părți din populația civilă de origine germană, acțiuni care au avut loc nu numai în România,
ci în toate țările foste aliate cu Germania și care au ajuns sub influența sovietică în urma Tratatului de la Ialta din 1945.
Aceste deportări pot fi considerate printre altele și drept o răzbunare împotriva celora care au declanșat dezastruosul război.


1. Este foarte clar ca Rusia a pedepsit pe sasii din Transilvania, svabii din Banat si alti etnici germani pentru participarea lor in armata nazista, mai ales in SS.
Până la sfârșitul anului 1943, se apreciază că mai mult de 40-60000 Volksdeutsche români s-au înrolat în unitățile SS și aproximativ 10-15000 în
Organizația Todt si Wehrmacht.
2. Ca atare; Ordinul de deportare pentru etnicii germani din România îl constituie nota nr. 031 din 6 ianuarie 1945, emisă de Comisia Aliată de Control și semnată de
generalul Vinogradov, locțiitorul Președintelui Comisiei Aliate de Control, și adresată Președintelui Consiliului de Miniștri, Nicolae Rădescu. În această notă se solicită
„mobilizarea pentru muncă” a „tuturor locuitorilor germani apți de muncă, indiferent de cetățenia lor”, mobilizarea urmând a se desfășura în perioada 10-20 ianuarie 1945.

Muncă forțată pentru germanii care nu au fost deportați în URSS

Prin adresa Nr. A/192 din 19.II.1945, Comisia Aliată de Control din România a cerut Președenției Consiliului de Miniștri, ca toți germanii civili și militari cari s'au ascuns și
sustras  dela mobilizarea pentru lucru în URSS, să fie mobilizați prin organizarea unor batalioane de lucru în interiorul țării. O situație cu persoanele ce urmau să fie
înrolate în aceste detașamente preciza că cei 10.528 etnici germani care au fost exceptați în ianuarie 1945 de către Inspectoratul General al Jandarmeriei deveneau acum ‘mobilizabili’ pentru muncă. După anul 1948 nu mai există date privind organizarea unor astfel de detașamente. [10]
În anii 1950 au urmat deportările în Bărăgan.

În timp ce regele Mihai și generalul Rădescu au protestat public, primul ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, a considerat că este "dreptul sovieticilor"
să aducă forță de muncă de origine germană din Europa de est.[2] Este celebră remarca sa Why are we making a fuss about the Russian deportations in
Rumania of Saxons and others?
(De ce facem atâta caz cu privire la deportarea în Rusia a sașilor din România și a altora?)

Deci dupa acum vezi, nici macar Churchil nu a protestat impotriva deportarii etnicilor germani din tarile de est, mai ales ca multi din acestia au fost in armatele naziste.

Edited by WestPoint, 20 March 2023 - 12:23.


#26
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,933
  • Înscris: 31.03.2003
Pe langa cei care s-au inrolat (absolut firec intr-un razboi), au fost cei care NU s-au inrolat.
Cu toate acestea, au fost dusi la munca.
Stii prea bine, dar iti place sa zgandaresti jaraticul.
Te las in plata...

#27
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
BS. Firesc ar fi fost sa se inroleze in armata romana nu in cea nazista. Dar ca de obicei, sasii visau la cai verzi pe pereti si nu au fost niciodata loiali, nici administratiei maghiare
si nici a administratiei romane, din contra.

Afirmarea Germaniei ca o superputere in anii ’30, a declansat la sasii transilvaneni doua lucruri, care vor constitui pentru ei inceputul sfarsitului prezentei lor pe aceste meleaguri:

  • Debutul nationalismului german cu tenta nazista. Aparitia acestuia este determinata de criza identitara a sasilor transilvaneni la care se adauga apropierea Germaniei de aceasta comunitate.
  • In memoria colectiva apar idei care surprind aceasta situatie: "Hitler i-a chemat in*imparatia germana*, iar ei au rezonat cu acest mesaj".
  • Sfarsitul crizei identitare are loc odata cu aderarea sasilor la GEG si inrolarea voluntara in trupele SS.
Absolut firesc ar fi fost sa se inroleze in ARMATA ROMANA nu in cea NAZISTA, perecu am facut altii sasi sau svabi;

Quote

Totusi, au fost si multi etnici germani care nu au parasit armata romana, cei mai cunoscuti fiind generalii Hugo Schwab si Carol Schmidt.
http://bistritanews....18&article=9972

Edited by WestPoint, 20 March 2023 - 13:13.


#28
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,933
  • Înscris: 31.03.2003
Sa nu uitam ca Bistrita, de exemplu, era in Ungaria....

Iar generalizarea nu a facut niciodata bine.
Din familia mea bistriteana, nu am avut combatanti in al doilea razboi mondial.

#29
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Am mai spus, dar tu ai probleme sa intelegi. Nu consteaza daca sasii au fost in Ungaria sau in Romania. Conteaza ca nu au fost loiali niciunuia.
Familia ta bistriteana este irelevanta, Vorbesc de sasii veritabili.

#30
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,933
  • Înscris: 31.03.2003
Ai incercat sa fii nesimtit?
:)
Vorbesc, evident, de familia mea bistriteana-partea saseasca.
Familia Gottschick.

Si mai este un aspect interesant.
Din cei care au fost incorporati in SS, s-au intors in tara (Romania) un numar mic, care nu depaseste 30%. Estimarile sunt undeva intre 7 si 30%.
Pe cine au dus atunci la munca silnica in Donbas??

#31
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Vorbeam, da, de "parte" saseasca. Faptul ca exista doar "o parte", inseamna ca nu este o familie veritabila saseasca ci un mixt.
Ca si la mine de altfel si ca si la Wotan. Asa ca nu te umfla pe gratis...

Intrebarea ta este dovada ca sau nu citesti ce scrie altul sau nu intelegi.
Raspunsul era mai sus, dar nu ai inteles nimic...


Quote

Prin adresa Nr. A/192 din 19.II.1945, Comisia Aliată de Control din România a cerut Președenției Consiliului de Miniștri,
ca toți germanii civili și militari cari s'au ascuns și sustras  dela mobilizarea pentru lucru în URSS, să fie mobilizați prin organizarea unor batalioane de
lucru în interiorul țării.
Si unde s-au infiintat acele batalioane? Exact, cele mai multe in Baragan.

Edited by WestPoint, 20 March 2023 - 17:19.


#32
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,933
  • Înscris: 31.03.2003
In 1944 era veritabil saseasca. Nu ca ar conta prea mult.

Probabil ca familia Gottschick isi avea o parte din radacini in satul Petris (Petersdorf). In imagine, un monument dedicat celor ce au cazut in primul razboi mondial.

[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/RO_BN_Petris_%283%29.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View PostIochanan, on 02 martie 2023 - 20:51, said:

În ciuda faptului că după evenimentele din 1989 s-a vorbit și s-a scris ceva în România despre nazism, fascism, legionari etc, în general pentru cei care au fost cât de cât conectați la spațiul public s-a observat că într-un mod bizar nu s-a prea vorbit mare lucru sau mai nimic despre istoria nazismului la germanii din România, pentru că a existat și așa ceva, chiar dacă pentru marea majoritate a românilor sau altor cetățeni din România acest lucru este fie total necunoscut, fie oricum în foarte mare parte necunoscut.
La fel cum actualmente foarte multi romani nu stiu ca Romania a avut o puternica componenta fascista si ca sub comanda lui Antonescu au exista crime in masa impotriva tiganilor si evreilor.

#33
elef

elef

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,720
  • Înscris: 03.10.2014

View Postoaspetele, on 20 martie 2023 - 16:28, said:

Ai incercat sa fii nesimtit?
Posted Image
Vorbesc, evident, de familia mea bistriteana-partea saseasca.
Familia Gottschick.

Si mai este un aspect interesant.
Din cei care au fost incorporati in SS, s-au intors in tara (Romania) un numar mic, care nu depaseste 30%. Estimarile sunt undeva intre 7 si 30%.
Pe cine au dus atunci la munca silnica in Donbas??
Dupa cel de-al doilea raboi mondial germanii din estul europei au supusi unor pedepse colective.
Romania nu a facut exceptie, asa ca dupa razboi au fost deportari in URSS , plus au existat si deportarile din Baragan.
Nu cred ca autoritatile si-au pus problema sa faca un minim de investigatii, erau germani si asta era indeajuns.

#34
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Nu ai inteles ce am vrut sa spun nici acum. Treaba ta.

Quote

In 1944 era veritabil saseasca. Nu ca ar conta prea mult.
A fost....odata ca in povesti...
Ba conteaza foarte mult. Eu cunosc mai multe familii sasesti get beget, nemixate si cum am mai spus pe acest forum, sunt total altfel decat romanii sau maghiarii.

Edited by WestPoint, 20 March 2023 - 18:53.


#35
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,083
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWestPoint, on 20 martie 2023 - 14:05, said:

Conteaza ca nu au fost loiali niciunuia.
Probabil au fost loiali nevestelor. Singurul lucru în care ai obligația să fii loial. :lol:
În rest cui să fie, dacă erau germani ? :)

#36
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,933
  • Înscris: 31.03.2003

View PostWestPoint, on 20 martie 2023 - 18:40, said:




A fost....odata ca in povesti...
Ba conteaza foarte mult. Eu cunosc mai multe familii sasesti get beget, nemixate si cum am mai spus pe acest forum, sunt total altfel decat romanii sau maghiarii.
Nici acum, nu vad relevanta. Noi vorbim de ce s-a intamplat in 45 si dupa.
Noi mai vorbim despre faptul ca deportarea sasilor/etnicilor germani in Donbas sau Baragan s-a "datorat" faptului ca au luptat in SS.
Dar dupa cum am vazut, cei care au luptat in SS nu s-au mai intors in tara.
Deci deportati au fost in proportie covarsitoare necombatanti.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate