Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Legile Deca, legea invatamantului

* - - - - 1 votes
  • This topic is locked This topic is locked
25 replies to this topic

#1
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,360
  • Înscris: 22.10.2006
Niste stiri:

1. Cum au ajuns legile Educației să fie ținute la secret de Ligia Deca, deși promisese transparență. Comisia din umbră care va analiza legile Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Cum au ajuns legile Educației să fie ținute la secret de Ligia Deca, deși promisese transparență. Comisia din umbră care va analiza legile

2. Examenul de Bacalaureat în legile Educației, varianta Ligia Deca

3. Elevii care NU au intrat la liceele dorite, prin examen, participa la repartizarea computerizata - legile Educatiei, varianta Deca

Ca multe componente ale Romaniei, invatamantul este pe moarte, se taraste, dar nu se preda.
Intre timp, planurile sunt sa se mai aplice lipitori si sa se mai "lase sange".

Fiecare schimbare din ultimii 20 de ani, a fost pentru a corecta punctual diverse probleme, dar a creat altele, care se incearca a fi reparate.

Problema este ca tot sistemul este depasit si in colaps.
La nivel social este un adevarat Sindromul Stockholm, adica societatea nu vrea sa recunaosca sau sa auda ca sistmeul romanesc de invatamant este un agresor, o porcarie.

Daca oamenii ar recunoaste asta, ar insemna sa accepta ca e sunt produsul unui sistem prost, ceea ce oamenii nu pot sa accepte.

Problema este ca sistemul de invatalant romanesc are la baza nevoia profesorului, nu a elevului!
Toata programa este creata in functie de numarul de ore necesar unui profesor pentru a avea un salariu intreg cf legii.

Lipsa bazei materiale (de la sali de clase, pana la laboratoare de orice fel) si supra-aglomerarea (nr elevilor din clasa) + o programa foarte incarcata a dus automat catre un invatamant intens teoretic (partea practica nu mai exista), care nu se preteaza tuturor elevilor, dimpotriva.

Pur si simplu invatamantul romanesc actual este DEPARTE si s-a tot indepartat de sistemele consacrate de invatamant, din tarile dezvoltate.

Acum s-a ajuns la doua extreme:

1. La evaluarea nationala, pentru liceele bune, nota de intrare e peste 9.50-9.80!
Asta implica nu doar munca si inteligenta, ci si foarte multe meditatie.

Dar lumea nu vede decat aceste note, nu vede ca grosul notelor abia trec de nota 5, iar subiectele au devenit (subiectiv) mult mai usoare, adica sa iei nota 5 ar trebui sa fie ceva foarte accesibil.

Paradoxul este ca sunt asa de multi cu note mari, inca unele licee au cerut sa isi creeze propriile examene de admitere!

2. La Bacalaureat sitatia este la fel de tampita.
Ai multe materii deja si se doresc si mai multe.
In plus, la unele facultati e nevoie de alte materii pentru examen, ceea ce crea oricum probleme.

Desigur, acum se urmareste sa se mai dea niste examene, care sincer... nu au nicio finalitate!

Nu stiu sa existe o diferenta intre nota 10 la Bacalaureat si nota 8 dpdv al parcursului viitor.
In plus, bacalaureatul romanesc este "neacceptat" la urniversitatile bune, cu concurenta din UE, pentru ca nu e standardizat si nu are specializare reala, dar asta e o 1st world problem.

Pe scurt, ar trebui luata o programa internationala, dar nu o poti aplica pe structura profesorala existenta, deci scapa cine poate.

#2
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Eu cred ca nu este o problema de bani si nici specifica Romaniei. Este distributia lui Gauss care face imposibil sa ai 100 000 de oameni cu talent pedagogic in Romania. Oricat de mari salarii le dai si orice programa faci, majoritatea nu stiu sa explice pentru ca nu au talent inascut pentru asta, si genetica nu o poti corecta cu nimic.

Invatamant de calitate pentru toata lumea nu poate sa existe din cauza limitarilor genetice cu care se nasc oamenii.

Edited by PlatonX, 20 January 2023 - 09:07.


#3
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,744
  • Înscris: 08.10.2004
un post care a inceput cu o problema si a ajuns la cu totul altele.

problema principala e ca noi avem un sistem de invatamant gratis in care statul investeste minimul necesar pentru a il tine in viata, dar vrem sa fie la nivel de sisteme moderne unde se investeste serios. Uite aici comparatie ca sa se inteleaga mai bine de unde vin cele mai multe probleme. Cand tu investesti  jumate din ce inveseste si Mexic, ce educatie vrei sa ai? adauga la asta si durerea in fund a parintilor, overall zic nu cazuri individuale evident, noile generatii de profesori care au crescut in mediul "modern" si pe langa faptul ca nu au nici un fel de metode la dispozitie sa controleze mediul in care lucreaza nici nu mai au chemarea aia de a fi un model  pentru generatiile tinere, si poate pe drept - la ce atitudine au poate nici nu merita...si asa usor intram intr-o spirala descrescatoare spre cel mai smecher sistem de invatamant posibil...jungle law.

https://nces.ed.gov/...ures-by-country

Primary and lower secondary education (levels 1 and 2) - euro of Romania increased from 848.2 in 2013 to 1,640.7 in 2019 growing at an average annual rate of 11.99%.

#4
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,383
  • Înscris: 01.12.2001
Până nu e publicată în MO e doar o știre de clickbait.

#5
Olteanul_sfios

Olteanul_sfios

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,507
  • Înscris: 22.08.2012
E destul sa vezi cine sunt "specialistii" de la PNL si PSD implicati in dezvoltarea acestor legi si iti dai seama ca invatamantul romanesc are fix sansa porcului de Craciun.

Ministerul e imbacsit de politruci si securisti (+ copiii lor), indivizi care n-au predat o ora in viata lor dar hotarasc pentru viitorul copiilor nostri.

Probabil va iesi mult mai proasta decat cea actuala, in care mafia liceelor va face rgulile - adica vor intra unde trebuie doar copiii care se mediteaza la cine trebuie.

Edited by Olteanul_sfios, 20 January 2023 - 11:06.


#6
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
https://www.libertat...eatului-4417425

Scoala Romaneasca se zbate intre elitism si analfabetism  functional.

Problema este ca aplicabilitatea cunostintelor ce ar trebui dobandite in scoala este foarte mica si programa prea greoaie.

#7
Olteanul_sfios

Olteanul_sfios

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,507
  • Înscris: 22.08.2012
Pai atat timp cat programa si manualele sunt scrise de indivizi care n-au predat niciodata vreo ora sau care n-au avut niciodata alt job decat la minister sau la partid, de unde sa avem invatamant de calitate?

#8
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,744
  • Înscris: 08.10.2004
eu cred ca am ajuns in momentul in care invatamantul nu trebuie sa fie nici obligatoriu nici gratis. ca sa existe un pic de responsabilitate si din partea copiilor si parintilor.  dac anu crezi ca ai nevoie de scoala, de ce sa te fortez eu ca stat si de ce sa investesc bani degeaba in tine?  asa ca in afara de gradinita si primele 4 clase, il facem contra cost. Asa putem avea pretentii de la toate partile implicate, si cu masuri punitive pentru cei care nu respecta regulamente, standarde etc, pana la dat afara din scoala daca nu ai comportamentul dorit.  fara figuri si fitele de acu, nu e nevoie ca toata lumea sa termine 12 clase bac si facultate...oricum sunt degeaba lately...

Edited by smoke, 20 January 2023 - 13:04.


#9
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Îhî. Nu neg că e un mic procent pe acolo care nu are chef de şcoală, dar o asemenea măsură ar da şi mai mult curaj celor care nu vor să-şi trimită copii la şcoală (deşi copii vor). Mediile sărace, mediile lipsite de educaţie. Să ne asigurăm un viitor şi mai prost, nu? În loc să ajutăm copiii să meargă la şcoală... Mă abţin să nu fac ca trenul expres când citesc aberaţii din astea.
Oricum, la noi în ţară e doar până în clasa a 10-a obligatoriu învăţământul. Aia cu să ai Bacul luat, însă e o prostie. Poate nu l-ai luat din cauza unei integrale. Contează şi cei ştii să faci.
Şi la ce ştii să faci nu excelează şcoala din România. Unii precum Ligia Deca nu înţeleg că "Decca" e mai interesantă decât şcoala. Păi şi în anii '90, când interentul nu prea era, dar în Bucureşti erau posturi multe de radio şi televiziune, destule reviste (hai că mi-a venit o idee de subiect), şcoala nu mai era interesantă. Că încă mergeau lucrurile, era că aşa era timpurile. Însă de pe atunci era uzat moral sistemul nostru de educaţie şi trebuiau făcute reforme,
reforme care au fost făcute doar de dragul a mima că schimbă ceva, nu de dragul elevilor. Elevii, cobai ai siniştilor ineducaţiei. Virgil Petrescu (Băi Virgile nu fi prost/Bac la şapte n-are rost), Ambramburica, Genunche, Adormiţei şi care au mai fost.
Şcoala de la noi, doar trebuie să arate că a livrat absolvenţi.
Cât despre manuale, hmm, parcă totuşi sunt ceva mai bine concepute decât alea de pe vremea când eram elev (intrat în cls. 1 în 1989). Deşi la o discuţie la o bere cu băieţii am auzit de o problemă de matematică de clasa a II-a care părea mai degrabă de clasa a V-a.

#10
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,744
  • Înscris: 08.10.2004

Quote

Să ne asigurăm un viitor şi mai prost, nu?

scoala si viitorul bun sau prost nu sunt legate intre ele. se poate orice combinatie ..scoala si viitor prost, fara scoala si om de succes...si dupa cum vad eu lucrurile in ultimul timp, scoala asa cum e inteleasa acum si cum e facuta acum mai degraba creeaza niste oameni cu un viitor foarte sumbru, toti se cred  ozn-uri si ei nu stiu sa faca  nimic...si asa ajungem la asta

Quote

Contează şi cei ştii să faci.
unde ai perfecta dreptate, si ce stii sa faci de cele mai multe ori nu inveti in scoala. de aia am si zis ce am zis...

#11
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Cică vrea să-i ducă pe elevi la teatru. Hmm, oare cum vor degusta ei teatrul?
La noi e criză de filme şi cărţi o.k. O.k. nu înseamnă ceva de artă sau sofisticat, înseamnă ceva care să vorbească pe limba lor, dar să nu depăşească anumite limite şi să trasmită un mesaj. E din anii '90 lipsa asta.
O chestie interesantă ar fi Muzeul Tehnicii "Prof. Dimitrie Leonida" din Bucureşti. Dar la cum e organizat... nu îi ajută. Păcat... tehnica deschide viaţa.

#12
danigoleman

danigoleman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,551
  • Înscris: 13.09.2022
Pot sa faca astia ce legi vor, cat timp finantarea invatamantului va ramane tot la 2% din PIB (Desi legea prevede 6% de vreo 20 de ani dar nu se aplica), e degeaba.
Mai nou un profesor cu peste 10 ani vechime si toate gradele date e platit cat si un lucrator comercial la Lidl sau Kaufland: 3000 si ceva de lei. Si au parte doar de dispret din partea parintilor si a societatii.
Conditiile in scoli sunt groaznice, nu se asigura nici macar creta sau markere de scris pe tabla, trebuie cumparate de elevi.
Rezultatele sunt cele pe care le vedem.

Edited by danigoleman, 30 January 2023 - 16:32.


#13
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,429
  • Înscris: 08.12.2006

 danigoleman, on 30 ianuarie 2023 - 16:29, said:

Desi legea prevede 6% de vreo 20 de ani dar nu se aplica
Pot să prevadă în legea nouă maxim 2% şi se aplică legea :)

 danigoleman, on 30 ianuarie 2023 - 16:29, said:

Mai nou un profesor cu peste 10 ani vechime si toate gradele date e platit cat si un lucrator comercial la Lidl sau Kaufland: 3000 si ceva de lei. Si au parte doar de dispret din partea parintilor si a societatii.
Puţină răbdare, o să primeşti imediat exemplul cu profesorul care ia 7-8 mii de lei pe lună (gr I liceu gradaţie de merit cu orele suplimentare face două norme) şi are vacanţă 5 luni pe an :)

#14
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Poate sa primeasca profosorul si 10 000 de euro, nu stie sa explice.
Credeti ca daca primeste salariu mai mare stie sa explice mai bine?

#15
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,862
  • Înscris: 06.10.2003
Cu un modul de psiho-pupu în facultate nu devi profesor bun. Mai nou cică vor să desființeze liceele pedagogice de parcă a fi învățător e o banalitate. "Partidul te vrea prost" nu mai e doar reclamă la batonul Rom ci chiar realitatea.

Cu noile legi dospite prin birourile impostorilor USL2.0 revenim la experimente sociale fără cap și, mai ales, fără finalitate. Vară-mea e psiholog școlar; are 1600 de elevi arondați și ori de câte ori vorbesc cu ea, face rapoarte pentru superiori (și ăia separați de restul inspectoratului). Dar nu se uită nimeni peste rapoartele alea și cu atât mai puțin să întreprindă ceva. Nici nu pot, că asumarea responsabilității nu-i în fișa postului lor - oameni care au lins bocancii celor de mai sus toată viața nu pot face așa ceva. D-aia avem celule de criză pe la nivel de guvern pentru fiecare urgență petrecută prin țară.
Școala se poate face și altfel - vezi Oana Moraru sau alții. Dar n-ar mai fi loc pentru impostori și politruci.

P.S.: Regret că și UBB s-a făcut de kkt cu doctoratul lui Bode. Dar ne-a oferit imaginea clară a nepotismului și a hidrei mafiote ce călărește Ro.

P.S.2: Pentru cei ce-și doresc învățământ privat, grădinița era vreo 2000 de lei/lună la Cluj (Elf). Școala probabil se apropie de 1000 de euro/ lună acum. Clar își permit muncitorii cu salar de 2400 lei/lună să-și trimită copii la școală (not).
Problema nu e asta ci că școala românească pregătește copii și tineri pentru alte țări; nu prea ai șanse ca copil de muncitor să te ridici mai mult ca părinții decât dacă rupi cartea să te faci programator sau dacă lingi bocancii unuia bogat/înșurubat în afaceri cu statul (dar atunci rămâi dator).

Edited by shiva, 31 January 2023 - 09:02.


#16
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,429
  • Înscris: 08.12.2006

 PlatonX, on 31 ianuarie 2023 - 08:36, said:

Credeti ca daca primeste salariu mai mare stie sa explice mai bine?
Nu, dar sunt mai multe șanse sa între în sistem tineri bine pregătiți.

#17
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,878
  • Înscris: 15.12.2009
Un fragment din interviul cu Andrei Pleșu publicat în ”Dilema veche”.

Orice valoare pe lumea asta poate deveni un blocaj dacă e supradimensionată și idolatrizată. Ideea de noutate însăși, cu tot ce presupune ea acum (vezi, de pildă, „corectitudinea politică“), ajunge să fie un impediment, o piatră de moară. Avîntul reformist, avid de nou cu orice preț, devine și el un impediment, căci se întoarce împotriva propriilor lui scopuri. De pildă, eu sînt uimit să aud că ideile reformatoare despre școală presupun schimbarea radicală a raporturilor dintre profesor și elev. Elevii nu mai trebuie provocați competitiv, notele nu trebuie să-i „hărțuiască“ în nici un fel, profesorul trebuie să se abțină de la orice manifestare a autorității sale, în general trebuie să se instaleze o relație de egalitate, de „colegialitate“ s-ar zice, între profesor și elev. În general, ideea e că trebuie să mergi la școală destins, ca la joacă. Mie mi se pare un mod de a gîndi care e salutat astăzi mai ales pentru că depășește tradiția și o declară incorectă, dar nu cred că e un mod de a produce valori, oameni întregi.

Și nu acoperă doar preconizata reformă (a câta oare?) pe care o concepe pupila inginerească a lui KWI, ci o adevărată ”mutație” în mecanismele sociale pe care unii dintre noi o resimțim (din plin).

https://dilemaveche....-e-2238954.html

Edited by Naoto, 04 February 2023 - 12:40.


#18
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă nu mergi la şcoală destins, din plăcere, atunci urăşti şcoala. Şi viitorul sună... ocupat.
În anii '90 şcoala deja era uzată moral. Probabil mai mergea din inerţie, că încă erau anumite vremuri. Că am învăţat eu la unele materii mai bine, în ciuda tentaţiilor, a fost că a fost plăcerea mea. Dar nu toţi au dedicaţia asta.
Cu atâtea "reforme", nu se face nimic. Fiecare cu schimbarea lui/ei. Druli-druli-druli da, asta e reformiţa mea.

Edited by djl, 04 February 2023 - 12:45.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate