Retete pentru ciorba
Last Updated: Nov 01 2022 21:07, Started by
SmurfK
, Sep 08 2021 19:03
·
0
#1
Posted 08 September 2021 - 19:03
Sunt un mare mâncător de ciorbe. Îmi place, în general, să mănânc o zeamă caldă sau rece, indiferent că e cu carne, cu legume, de fasole, cremă, etc. Problema este că... Nu-mi ies nicicum ca alea care-mi plac. Mă duc la o cârciumă, bag o ciorbă de fasole, e super. Ajung acasă, o fac eu, iese fadă și fără gust, iar boabele rămân tari după ce le fierb 3 ore. Și tot felul de experiențe similare.
Mai ales ciorbele de legume, nu reușesc să le dau gust nicicum. Dacă pun prea multe legume iese un gust aiurea, dacă pun prea puține, iese zeamă chioară. Singura care-mi iese bunuță și cu care nu am prea dat greș până acum, e ciorba de burtă. Așadar. Haideți să vorbim despre ciorbe. Secrete, rețete, ce vă place, ce nu vă place, etc. |
#2
Posted 08 September 2021 - 19:06
Mi se pare imposibil sa iti iasa ciorba de burta la care se munceste daca o faci pe reteta corecta minim 10 ore, si sa nu iti iasa ciorba de legume, de exemplu la asta de legume ai incercat sa calesti legumele in putin ulei inainte sa pui apa ? legumele sunt fade, toata lumea stie ca grasimea da gustul mancarii, acum sa se dea cu curul de pamant nutritionistii dar cam asa se face, eu maruntesc legumele pe razatoarea mica, le calesc in putin ulei, cat sa se inmoaie apoi mai pui dupa gust o rosie tocata marunt, la sfarsit fidea, si de exemplu eu orice ciorba as prepara pun leustean ca la ghiauri, daca nu e mult nu ma simt bine
|
#3
Posted 08 September 2021 - 19:12
Da. Prajeala e foarte importanta, fie ca e vorba de carne, sau doar de legume.
|
#4
Posted 08 September 2021 - 19:14
In loc de apă, ai incercat o zeamă de pasăre? Eu obisnuiesc să iau gheare si aripi de pui, le fierb până aproape nu mai rămân decât oasele, apoi zeama o bag la congelator. De câte ori am nevoie, scot si bag la paella, tocane, ciorbe, etc.
|
#5
Posted 08 September 2021 - 19:17
VOC, on 08 septembrie 2021 - 19:14, said:
In loc de apă, ai incercat o zeamă de pasăre? Eu obisnuiesc să iau gheare si aripi de pui, le fierb până aproape nu mai rămân decât oasele, apoi zeama o bag la congelator. De câte ori am nevoie, scot si bag la paella, tocane, ciorbe, etc. nu este o idee rea, dar gustul ciorbei de pasare poate sa il obtina din carnea de pasare pe care o fierbe, imi amintesc pe vremea de aur, mama fierbea puiul in oala mare, il scotea, bucatile de piept si pulpe le dadea deoparte si facea ostropel cu ele, iar restul se intorcea in oala de ciorba, putea sa faca si alte feluri, dar acum e mai simplu, au la magazin spinari intregi de pui, le fierbi si iese o ciorba de vis |
#6
Posted 08 September 2021 - 19:19
Pentru mine legumele tebuiesc taiate mare si nu maruntite cu razatoarea mica
|
#7
Posted 08 September 2021 - 19:21
#8
Posted 08 September 2021 - 19:22
Ciorba mea care a iesit numa' buna de dat la catei desi planul era sa o mananc eu.
Am pus 2 rasoale de porc afumate, aproape un kil de carne de porc ne afumata , 3 cepe , morcovi albi ( nush daca era pastarnac sau altceva ) , morcovi normali , un ardei gras verde , vreo 4 cartofi .....am fiert carnea cateva ore ( am uitat de ea ) , am dezosat-o , am adaugat legumele si in principiu trebuia sa mai pun ceva verdeata la final.Delikat am pus , sare am pus si nimic , nu avea niciun gust de ciorba.In speranta ca poate se schimba ceva , am pus si vreo 3 oua batute cu smantanta . Nope , am mancat un bol cand a fost calda , am realizat ca am stricat si ''ciorba'' asta si am comandat mancare pentru a doua zi. Se dorea a fi ciorba de porc afumata |
#9
Posted 08 September 2021 - 19:23
Gustul la ciorba se da cu fiertura de carne, sare, piper, bors, smantana, ou/galbenus de ou. Jonglezi din astea si nu se poate sa nu iasa. Mai adaugi una sau alta, pana iese buna.
La mine exista aproape tot timpul ciorba, fac si combinatii gen ciorba cu galuste, sau cu sfecla. O ciorba fara carne care iese super buna e cea de salata in care la sfarsit se pune omleta taiata bucatele. Nu mai zic de aia de perisoare... Toate cu mult zarzavat plus putina telina rasa. Nu multa, ca iese amara. Dar folosesc numai suc de rosii de gradina, care este cu totul alta specie fata de cel din comert. Delikat sau similar - niciodata. Edited by cumparator, 08 September 2021 - 19:25. |
#10
Posted 08 September 2021 - 19:25
cipinet, on 08 septembrie 2021 - 19:19, said:
Pentru mine legumele tebuiesc taiate mare si nu maruntite cu razatoarea mica Să știi că e și asta e o chestie. Când am făcut ultima oară ciorbă de legume, am tăiat cartofii ca pe câmp, în 4 bucăți fiecare, cât să te chinui să bagi o bucată de-aia în gură. Au avut gust mai bun decât când îi tăiam mai mici. sammydo, on 08 septembrie 2021 - 19:06, said:
de exemplu la asta de legume ai incercat sa calesti legumele in putin ulei inainte sa pui apa ? Am încercat și, și. Nu imi iese ca aia de la cârciumă. La un moment dat mă gândeam că ăia or pune ceva Vegeta. Eu nu pun de-astea. Acum am ciorbă de pui. Am pus doar aripi, le-am fiert, am adăugat ceapă, o țelină mică, un păstârnac, morcov, mazăre și tăiței, după care am băgat borș mult, că am vrut-o mai acră și leuștean cât cuprinde. N-are gust de mai nimic decât de borș. Papielele mele gustative sunt ok. Mănânc la cârciumă, e super. Chiar de-asta am zis să fac de pui, acră, că am mâncat la cârciumă acum vreo săptămână și a fost foarte bună. Edited by SmurfK, 08 September 2021 - 19:27. |
|
#11
Posted 08 September 2021 - 19:28
Noua_pe_site, on 08 septembrie 2021 - 19:22, said:
Ciorba mea care a iesit numa' buna de dat la catei desi planul era sa o mananc eu. Am pus 2 rasoale de porc afumate, aproape un kil de carne de porc ne afumata , 3 cepe , morcovi albi ( nush daca era pastarnac sau altceva ) , morcovi normali , un ardei gras verde , vreo 4 cartofi .....am fiert carnea cateva ore ( am uitat de ea ) , am dezosat-o , am adaugat legumele si in principiu trebuia sa mai pun ceva verdeata la final.Delikat am pus , sare am pus si nimic , nu avea niciun gust de ciorba.In speranta ca poate se schimba ceva , am pus si vreo 3 oua batute cu smantanta . Nope , am mancat un bol cand a fost calda , am realizat ca am stricat si ''ciorba'' asta si am comandat mancare pentru a doua zi. Se dorea a fi ciorba de porc afumata Bors sau altceva acru ai pus? Totul pare dulce, posibil sa iasa cumva gretoasa si grasa, fara acreala. SmurfK, on 08 septembrie 2021 - 19:25, said:
Să știi că e și asta e o chestie. Când am făcut ultima oară ciorbă de legume, am tăiat cartofii ca pe câmp, în 4 bucăți fiecare, cât să te chinui să bagi o bucată de-aia în gură. Au avut gust mai bun decât când îi tăiam mai mici. Am încercat și, și. Nu imi iese ca aia de la cârciumă. La un moment dat mă gândeam că ăia or pune ceva Vegeta. Eu nu pun de-astea. Acum am ciorbă de pui. Am pus doar aripi, le-am fiert, am adăugat ceapă, o țelină mică, un păstârnac, morcov, mazăre și tăiței, după care am băgat borș mult, că am vrut-o mai acră și leuștean cât cuprinde. N-are gust de mai nimic decât de borș. Prea mult bors. Poti sa scoti putina zeama si pui apa, dar sa stii ca sarea contrabalanseaza acreala. Proportia acru/sarat da gust. |
#12
Posted 08 September 2021 - 19:29
SmurfK, on 08 septembrie 2021 - 19:25, said:
Să știi că e și asta e o chestie. Când am făcut ultima oară ciorbă de legume, am tăiat cartofii ca pe câmp, în 4 bucăți fiecare, cât să te chinui să bagi o bucată de-aia în gură. Au avut gust mai bun decât când îi tăiam mai mici. Am încercat și, și. Nu imi iese ca aia de la cârciumă. La un moment dat mă gândeam că ăia or pune ceva Vegeta. Eu nu pun de-astea. Acum am ciorbă de pui. Am pus doar aripi, le-am fiert, am adăugat ceapă, o țelină mică, un păstârnac, morcov, mazăre și tăiței, după care am băgat borș mult, că am vrut-o mai acră și leuștean cât cuprinde. N-are gust de mai nimic decât de borș. Papielele mele gustative sunt ok. Mănânc la cârciumă, e super. Chiar de-asta am zis să fac de pui, acră, că am mâncat la cârciumă acum vreo săptămână și a fost foarte bună. Unul din secretele mancarii de carciuma, mai ales sa zicem la impinge tava, este faptul ca acolo se face o cantitate mare, mult mai mare decat facem noi acasa, cine a facut armata isi aduce aminte ca ciorba sau iahnia de fasole de cazan era intr-un mare fel, mancai pana pocneai, gustul ala nu poate fi atins acasa |
#13
Posted 08 September 2021 - 19:34
Daca iti plac alea de la cârciumă,fa-o ca la cârciumă.Fasole de la conserva,amestec legume ciorba congelate,vegeta sau alte e-uri,sare de lamaie.Daca nu merge nici asa,nu-i obligatoriu ca da horeca faliment.Bafta !
|
#14
Posted 08 September 2021 - 19:35
sammydo, on 08 septembrie 2021 - 19:17, said: nu este o idee rea, dar gustul ciorbei de pasare poate sa il obtina din carnea de pasare pe care o fierbe, imi amintesc pe vremea de aur, mama fierbea puiul in oala mare, il scotea, bucatile de piept si pulpe le dadea deoparte si facea ostropel cu ele, iar restul se intorcea in oala de ciorba, putea sa faca si alte feluri, dar acum e mai simplu, au la magazin spinari intregi de pui, le fierbi si iese o ciorba de vis Da, măi, dar gustul de carne e una, ăla de grăsime e altul. Stiu, e mai nesănătos, dar... |
#15
Posted 08 September 2021 - 19:36
Fără leuștean în ciorbă, viața e pustiu. Totul în zeamă de carne de pui + legume (necălite, nu este cazul).
Edited by addumi, 08 September 2021 - 19:36. |
|
#16
Posted 08 September 2021 - 19:36
cumparator, on 08 septembrie 2021 - 19:28, said: Bors sau altceva acru ai pus? Totul pare dulce, posibil sa iasa cumva gretoasa si grasa, fara acreala. Nu era gretoasa sau grasa , pur si simplu era fada , nu avea niciun d-zeu. Avea gust de carne dar nu gust de ciorba |
#17
Posted 08 September 2021 - 19:39
Urasc ciorbele astea acre. Cat de obsedat de corcoduse poti fii sa bagi juma de oala de bors intr-o ciorba?!!!
|
#18
Posted 08 September 2021 - 19:39
victord36, on 08 septembrie 2021 - 19:34, said:
amestec legume ciorba congelate Dacă ar merge folosite toate legumele congelate, crede-mă că le-aș folosi. Nu prea cred că merg astea rădăcinoase, țelină, păstârnac, au și un miros cam puternic. Dar mazăre, fasole, doar congelate folosesc, pentru că sunt mai bune decât alea proaspete din toate punctele de vedere. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users