Retete pentru ciorba
Last Updated: Nov 01 2022 21:07, Started by
SmurfK
, Sep 08 2021 19:03
·
0
#73
Posted 09 September 2021 - 17:04
#74
Posted 09 September 2021 - 17:49
Noua_pe_site, on 08 septembrie 2021 - 19:22, said:
Ciorba mea care a iesit numa' buna de dat la catei desi planul era sa o mananc eu. Am pus 2 rasoale de porc afumate, aproape un kil de carne de porc ne afumata , 3 cepe , morcovi albi ( nush daca era pastarnac sau altceva ) , morcovi normali , un ardei gras verde , vreo 4 cartofi .....am fiert carnea cateva ore ( am uitat de ea ) , am dezosat-o , am adaugat legumele si in principiu trebuia sa mai pun ceva verdeata la final.Delikat am pus , sare am pus si nimic , nu avea niciun gust de ciorba.In speranta ca poate se schimba ceva , am pus si vreo 3 oua batute cu smantanta . Nope , am mancat un bol cand a fost calda , am realizat ca am stricat si ''ciorba'' asta si am comandat mancare pentru a doua zi. Se dorea a fi ciorba de porc afumata pasilla, on 08 septembrie 2021 - 20:24, said:
Ai pus si turnam sucul de rosii si borsul fierbinte. ? Eu am inca o problema cu prepararea ciorbei de vacuta. Imi iese excelenta, dar eu vreau sa obtin gustul de cantina (nu il pot defini). Ce am reusit sa inteleg din experimente: 1. Oasele+ carnea de vita se rumensc la cuptor la temperatura maxima. 2. Cantitate de ceapa sporita si calita bine direct in oala de presiune. 3. Obligatoriu fasole verde si mazare, in afara de legumele clasice morcov, telina, patrunjel radacina, ardei gras, cartof. 4. Se pun toate in oala de presiune . Surprinzator legumele nu se fac terci. eu calesc ceapa si radacinoasele, pun carnea pe care o perpelesc si pe ea. Nu implica mult ulei chestia asta! rumenitul la cuptor e mai degraba recomandat pt chestii pe care le fierbi mult timp, sa se poata extrage gustul din ele. nu pun mult bors pt ca nu acreste prea bine, dar dilueaza. Edited by irina2014, 09 September 2021 - 17:49. |
#75
Posted 09 September 2021 - 17:50
#76
Posted 09 September 2021 - 18:08
irina2014, on 09 septembrie 2021 - 17:49, said:
pai nu in oala sub presiune Pacat ca nu pot defini exact ce vreau decat ca gust de cantina. Chiar sunt curios daca stie cineva inca un secret. |
#77
Posted 09 September 2021 - 18:21
pasilla, on 09 septembrie 2021 - 00:40, said:
Bagat = mancat Sorry, pentru exprimarea mea ! Cred ca bag la cina reteta ta ca oricum nu stiu ce sa mai fac de mancare. victord36, on 09 septembrie 2021 - 16:54, said:
Esti o dulceata fata ! "am bagat pizza in cuptor cu tot cu carton" Pun pariu ca esti rupta din soare ! Pastreaza-ti banutii , pierzi pariul irina2014, on 09 septembrie 2021 - 17:49, said:
lasa ca iese data viitoare. Cata apa ai pus la toate chestiile astea? Am pus carnea spalata bine , am umplut oala cu apa si am lasat-o la foc mic. A scazut apa destul de mult , am adaugat legumele si am zis gata , am facut ciorba Am obiceiul sa citesc o reteta ca sa-mi fac o idee cam ce ingrediente sa folosesc si dupa aia pun chestii in oala cum imi vin la mana. Nu prajesc nimic niciodata ca risc sa ma ard cu ulei incins. Sare al dracu peste tot , pe aragaz , pe pereti , pe umerii mei ....din cauza asta pe mine ma tine o sticla de ulei de gatit cam 2 ani de zile pana realizez cat de veche e si cumpar alta dupa ce arunc jumate la gunoi. |
#78
Posted 09 September 2021 - 19:56
pasilla, on 09 septembrie 2021 - 18:08, said:
Pacat ca nu pot defini exact ce vreau decat ca gust de cantina. Legat de asta, voiam sa mentionez/intreb o chestie. Eu de fel nu prea gatesc, deoarece put de lene, mai ales cand vine vorba de spalat vase dupa. Insa ma mai uit din cand in cand pe YT la clipuri cu nenea/tanti care prepara diverse. In ceea ce priveste rumenitul/calitul, eu am o problema cu ideea de a folosi oloi. Am vazut in cateva clipuri ca respectivii/vele aleg o carne grasa, o taie bucati mici, o pun in tigaie, toarna apa peste, si o lasa sa fiarba pana se evapora. In timpul asta, iese grasimea din carne si, dupa ce s-a evaporat apa, incepe sa se 'jumerifice'. Apoi nenea/tanti scot carnea si calesc restul legumelor, racaind fundul oalei cu o spatula de lemn (sa ia prajeala, sa o amestece in zarzavaturi, pentru ca Maillard reaction). Acum, imi dau seama ca aici intervine e o problema tehnica daca se vrea zama de (ex-)zburatoare, ca gainile/curcanii de le gasesti prin galantaruri nu (mai) au grasimea celor de curte (si soiurile au fost 'inginerite' sa nu puna grasime pe ele), si se cam cere reprofilarea pe rata/gasca (ceea ce nu e totdeauna pe gustul tuturor). |
#79
Posted 18 September 2021 - 19:51
florinel, on 08 septembrie 2021 - 20:56, said:
Fara sare insa - la fripturile de porc, sarea se pune cand e gata, nu inainte. SmurfK, on 08 septembrie 2021 - 19:03, said:
Sunt un mare mâncător de ciorbe. Îmi place, în general, să mănânc o zeamă caldă sau rece, indiferent că e cu carne, cu legume, de fasole, cremă, etc. Problema este că... Nu-mi ies nicicum ca alea care-mi plac. Mă duc la o cârciumă, bag o ciorbă de fasole, e super. Ajung acasă, o fac eu, iese fadă și fără gust, iar boabele rămân tari după ce le fierb 3 ore. Și tot felul de experiențe similare. Mai ales ciorbele de legume, nu reușesc să le dau gust nicicum. Dacă pun prea multe legume iese un gust aiurea, dacă pun prea puține, iese zeamă chioară. Singura care-mi iese bunuță și cu care nu am prea dat greș până acum, e ciorba de burtă. Așadar. Haideți să vorbim despre ciorbe. Secrete, rețete, ce vă place, ce nu vă place, etc. Io-te aici: https://savoriurbane...uillon-vegetal/ Începi cu asta….pe urma folosești asta ca baza pentru ciorba de legume….și o sa vezi ca-ti iese DarthBane, on 08 septembrie 2021 - 21:49, said:
10 ore pt o ciorbă de burtă ? Ar costa 100 de lei porția, nu 10 lei. In 2 ore, cu oala de presiune, ce i drept, dar și cu burtă naturală, nu prefiartă, e gata de mâncat. Ce aveți mă ? Noua_pe_site, on 09 septembrie 2021 - 18:21, said: Stii ca nu-i o idee proasta deloc? Cred ca bag la cina reteta ta ca oricum nu stiu ce sa mai fac de mancare. Pastreaza-ti banutii , pierzi pariul Am pus carnea spalata bine , am umplut oala cu apa si am lasat-o la foc mic. A scazut apa destul de mult , am adaugat legumele si am zis gata , am facut ciorba Am obiceiul sa citesc o reteta ca sa-mi fac o idee cam ce ingrediente sa folosesc si dupa aia pun chestii in oala cum imi vin la mana. Nu prajesc nimic niciodata ca risc sa ma ard cu ulei incins. Sare al dracu peste tot , pe aragaz , pe pereti , pe umerii mei ....din cauza asta pe mine ma tine o sticla de ulei de gatit cam 2 ani de zile pana realizez cat de veche e si cumpar alta dupa ce arunc jumate la gunoi. La ciorba aia de porc cu afumatura ori faci rântaș (calești ceapa in care la final adaugi o lingura de faina și o rumenesti fără sa o arzi ) in care poti adauga și puțin morcov ras pentru culoare și plus de gust și pe care îl fierbi 15 minute in ciorba aia la final, pe urma mai adaugi niște tarhon și o faci ardeleneasca, ori o acrești cu zeama de varza. |
#80
Posted 20 September 2021 - 18:51
Am mai încercat, experimentat. Momentan fac ciorbă de legume, pentru că mă gândesc că înainte de toate, să-mi iasă asta. Am observat că puneam prea puțină sare, condimente alandala. A ieșit o ciorbă foarte bună, la care am folosit, pe lângă legume, boia, cimbru și ceva flakes de ardei iute, a fost super. Ieri am mai făcut una și a ieșit prea concentrată, am adăugat prea multe chestii.
Mai încerc și mâine, dacă am dispoziția necesară. |
#82
Posted 20 September 2021 - 20:42
Va recomand un pot sau cooker de la Tefal, ciorbele in 30 min de la taierea cepei sunt gata de pus in farfurie, dureaza e drept 3-4 gatiri pana te obisnuiesti cu obiectul insa apoi devine rutina.
Pentru legume folosesc la punga congelate. De exemplu ciorba de vacuta, se ia ceapa , se toaca , se porneste cookerul, se alege ciorba vacuta si incepe preincalzirea. Eu o ignor, arunc ceapa in oala si incep sa tai carnea , am terminat de taiat carnea dau si cu aia in oala care deja sfaraie ca a ajuns la jumatatea perioadei de incalzire. Tai morcovii si alte radacinoase, daca nu a ajuns la sfarsit cu incalzitul astept sau ii dau skip. Vine momentul in care zice sa adaug carnea, etc, adaug ce mai ramasese plus legumele congelate si bulionul si inchid capacul. Pe ecran zice 15 min..... Dupa 15 min deschid capacul, sare daca e nevoie, verdeata si in farfurie. De gust nu mai zic, demential, legumele nu sunt fleasca, carnea super frageda... |
|
#83
Posted 20 September 2021 - 20:44
Carne de vaca super frageda in 15 minute ? Ce i face, o iradiaza cu plutoniu ?
|
#85
Posted 21 September 2021 - 12:56
Da, cele 15 minute sunt de gatire la presiune inalta. Imi place sa isi regleaza singura presiunea, in sensul ca o scoate, o mentine, etc.
Pasilla, cate ore trebuie sa gatesti carnea de vita ca sa fie frageda ? Am facut si din carne de manzat luata din hala si din market, rezultatul a fost acelasi, dupa cele 5 minute de rumenire si 15 de gatire sub presiune este exact ce trebuie . De asemenea din carne de pasare de curte prefiarta in prealabil 15-20 minute, acelasi rezultat. Urmeaza provocarea ciorbei de burta.... |
#86
Posted 21 September 2021 - 13:10
Știu că la oala sub presiune clasică, sub 30 de minute nu puteam lăsa bucata de carne de vită, că era opincă.
Ciorba de burtă mi se pare simplă, că sunt relaxanți timpii de fierbere. Poți uita de carne pe aragaz, e posibil să iasă chiar mai bună dacă o faci. Eu folosesc ceva oase (picioare de vită, dar și carne cu os, de pe care iau carnea. Și de pe picioare, îmi place să răzui cartilajul, cât se poate. Fierb oasele astea și carnea, cu ceapă, țelină, morcov, strecor și păstrez zeama, legumele le dau prin blender și le arunc și pe ele în zeamă după. Separat fierb burta (iau congelată), păstrez și zeama de la ea. Pe urmă amestec zemurile și pun în ele carnea și burta, când sunt toate ok, încep să fac smântâna, amestec smântână de gătit cu ouă într-un castron mai mare, pun zeamă din ciorbă peste, puțin câte puțin, iar după aceea o adaug în oala principală, usturoi, oțet, aia e. La ciorba de vită și de burtă mi se par indespensabile oasele și țelina. Edited by SmurfK, 21 September 2021 - 13:12. |
#87
Posted 21 September 2021 - 13:14
La oala de presiune dureaza cca o ora. Ma refer la rasol de vita.
|
|
#88
Posted 21 September 2021 - 13:33
Daca e taiata carnea bucatele mici inainte de fierbere, ar trebui sa fie ok 15 min.
Eu nu sunt adeptul gatitului la oala cu presiune, asa cum spuneam mai sus.....se pierde mult din gust, mai ales atunci cand fierbem oase....care e mai bine sa fie extrase lent. Dar daca nu e timp, sau nu e dispozitie pentru asteptat mai mult, e ok. |
#89
Posted 19 December 2021 - 15:58
Eu am ajuns la o concluzie, pe care n-o pot proba. Ăștia care fac ciorbă de legume la cârciumi, folosesc și stock de carne, sau un fel de aditiv care dă gust de carne. Altfel nu-mi pot explica cum le iese gustul ăla specific. Am încercat cu de toate, până și cu monoglutamat de sodiu, m-am gândit că or pune așa ceva, dar nu, singurul mod în care am obținut gustul ok la supa de legume a fost când am fiert două picioare de vită în apă.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users