Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Reintoarcerea in Romania / Observatii despre relatii, comunicare, atitudine

* * * - - 4 votes
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#55
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,719
  • Înscris: 21.06.2016

Quote

@vrajitoruldinoz: sa vezi ce misto e sa te duci la sigur cu contract semnat pe 10 ceva pe ora ( euro, lire sau dolari, depinde unde te duci) si vezi ca ai colegi care castiga 16 pe aceeasi munca, doar ca ei nu sunt angajati prin agentie.
Sau sa vezi ce senzatie tare ai cand incepi sa cunosti romani intr-o tara straina, iar tu dai 500 de ceva pe un pat intr-o camera pe care o imparti cu altul, iar noul tau amic roman iti spune ca da 400 si sta singur in camera dintr-o casa cu totul aproape nou.

De ce iti pasa de altii? Cind ai plecat ti-ai facut calculele cu banii aia  nu? Data viitore esti mai bine informat si faci si tu la fel.

#56
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,642
  • Înscris: 02.10.2009

View Postvrajitoruldinoz, on 22 februarie 2019 - 23:10, said:



Eu am fost destul de clar:
1. Romanii au plecat in orice conditii, au fugit. Mai ales inainte de 2007.
2. Asta insa nu mai e normal cind faci miscarea inversa, mai ales ca vii de la o slujba/venit prespunem ok. Ce dracu sa cauti sa lucrezi in Romania? In fara de cazul in care ai un post asigurat si conditiile sint satisfacatoare, sa vii asa la misto sa te astepti la covor rosu denota niste iluzii ciudate. De exemplu tu te-ai mai muta acum din Caada in orice tara fara o oferta in mina? Te-ai duce la americani de exemplu asa cum te-ai dus in Canada prima oara? Evident nu.

Daca o iei asa nu pot decat sa fiu de acord. Situatia s-a schimbat fata de inceputul anilor 2000, ce sa mai zic de anii 90.
Nu mi-am pus problema serios sa ma intorc la lucru si mai ales la un salariu cat de cat apropiat, e ca si imposibil in Ro acel nivel. Cei care s-ar intoarce trebuie sa tina cont de nivelul general al veniturilor din Ro. Oricum, nu mai e cazul, am trecut demult de faza aia ( in plus, daca aici nu ar fi o problema deosebita de a gasi de lucru bun, la 55+ in conditii economice normale, nu stiu daca in Ro o astfel de incercare ar avea multe sanse. Cu toate astea stiu coleg de facultate care s-a intors dupa 20 ani in CAN si lucreaza in administratie, e multumit- dar desigur ca si-a umplut bine sacul inainte de a reveni).

Revenind la textul dumitale, in ce priveste mutarea in alta parte acum, e chiar comic ca foarte recent am prmit o oferta din State, substantial peste salariul de aici, n-am aplicat eu, m-au gasit cumva altfel. Nici macar n-am citit pana la capat mesajul, deja mult prea lung comparativ cu interesul minim de a pleca. Ar fi foarte greu o noua luare de la capat intr-un loc diferit ( e drept ca nu foarte, oricum incomparabil mai putin diferit fata de mutarea din Ro in Can). Varsta, familia, probleme diferite.
BTW: ce faci cu copiii, ii muti si pe ei, ii lasi acolo si pleci, faci aranjamente diverse. Odata cu inaintarea in varsta, si cu dezvoltarea familiei ai pierdut din libertate.

#57
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018

View Postpisicuts, on 23 februarie 2019 - 01:00, said:

@u2019: Inteleg, si ale mele la fel. Iar faptul ca nu aflu nimic nou, este mai mult o confirmare ca acele lucruri sunt des intalnite si de altii, nicidecum un repros.

In trecut, avea sens ideea ca daca te intorci in Romania, iti poti permite acelasi nivel de trai ca in Europa Centrala sau de Vest, cu un salariu mai mic, deoarece preturile sunt mai mici in Romania. Cu exceptia imobiliarelor, care se apropie tot mai mult de pretul celor din Olanda si Anglia, nu am vazut ce este mai ieftin in Romania, ba dimpotriva...

Nu cunosc salariile din toate domeniile de activitate din Romania si din alte tari, dar ma intreb: in ce domeniu exista salarii mai mari in Romania din alte tari? Exista vreunul?

Inainte sa te ajungi sa te angajezi pe un anumit post si sa vezi cum esti ignorat sau dat la o parte de cei cu pile, este posibil sa nu iti citeasca nimeni CV-ul. Cunosc doua persoane care se ocupa de recrutare in firme multinationale si mi-au spus ca ei nu angajeaza oameni care au lucrat in afara tarii, pentru ca nu au chef de oameni pretentiosi si aroganti, asa ca nici nu le citesc tot CV-ul si il sterg. Gandeste-te ca nu exista doar doua persoane asa, exista zeci, poate sute.

@vrajitoruldinoz: sa vezi ce misto e sa te duci la sigur cu contract semnat pe 10 ceva pe ora ( euro, lire sau dolari, depinde unde te duci) si vezi ca ai colegi care castiga 16 pe aceeasi munca, doar ca ei nu sunt angajati prin agentie.

Sau sa vezi ce senzatie tare ai cand incepi sa cunosti romani intr-o tara straina, iar tu dai 500 de ceva pe un pat intr-o camera pe care o imparti cu altul, iar noul tau amic roman iti spune ca da 400 si sta singur in camera dintr-o casa cu totul aproape nou.

@nnestor: intelegi ca a fi constient de anumite lucruri nu inseamna a te lasa influentat exclusiv de ele? Doar daca unele lucruri pe care le considera altii despre tine, te pot afecta, este normal sa iti schimbi planul in functie de ele: vezi mai sus, ideile unora despre cei reintorsi in tara, cand nici nu i-au cunoscut.

Mai sunt si alte lucruri care conteaza, ca de exemplu al treilea alineat de aici si multe altele, despre care se discuta mai putin pe acest topic.

Pai mie asa mi se pare, ca te lasi influentat excesiv de ele, in loc sa fii multumit de salariul pe care il primesti si pe care tu singur l-ai negociat si acceptat si eventual sa fii fericit ca exista un potential real de a  castiga mult mai bine daca tragi mai tare decat colegul, tu esti ofticat ca altul castiga mai bine ca tine, adica in loc sa te concentrezi pe oportunitate tu nu gasesti decat ghinionul cu accente de mania persecutiei pe alocuri.  Faptul ca asta pare sa se intample sistematic, adica permanent descoperi ca aproape toti cei din jurul tau reusesc sa negocieze deal-uri mai bune, nu iti ridica niste semne de intrebare si despre tine?

Ce ti s-a spus tie despre multinationale e ce ai vrut tu sa intelegi, o corporatie nu are nici un interes sa refuze oameni calificati si competenti cu atat mai putin cu cat in Romania e o criza cumplita de personal calificat. Ce poate nu vezi tu e ca faptul ca ai lucrat pe afara nu e un cec in alb si ca oricat de bun ti se pare tie ca esti concurezi cu altii de pe aici care s-ar putea sa fie la fel de buni dar probabil mai ieftini. Eu am intervievat ceva oameni care dupa niste ani lucrati pe afara vroiau sa revina in tara, problema e ca multi sunt desprinsi de realitate, se asteapta sa primesca aceiasi bani pe care ii primesc in Londra sau Frankfurt sau Dublin pentru ca isi imagineaza ca talentul si experienta lor au valoare absoluta - si nici macar asta nu ar fi problema dar aproape fara exceptie toti isi supraevalueaza grav experienta si competentele. Si iti spun si de ce, in vest au aterizat pe tot felul de pozitii prafuite, banale, in timp ce piata s-a schimbat si a evoluat masiv in ultimii zece ani, tehnologiile s-au schimbat, modul de lucru s-a schimbat iar generatia tanara este mult mai bine adaptata  la cerintele actuale.

Edited by nnestor, 23 February 2019 - 10:18.


#58
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postnnestor, on 23 februarie 2019 - 10:12, said:

Ce ti s-a spus tie despre multinationale e ce ai vrut tu sa intelegi, o corporatie nu are nici un interes sa refuze oameni calificati si competenti cu atat mai putin cu cat in Romania e o criza cumplita de personal calificat. Ce poate nu vezi tu e ca faptul ca ai lucrat pe afara nu e un cec in alb si ca oricat de bun ti se pare tie ca esti concurezi cu altii de pe aici care s-ar putea sa fie la fel de buni dar probabil mai ieftini.

Cele două afirmații sunt puțin contrare, păi ori e criză de oameni calificați ori găsești oameni calificați ieftini, ambele nu au cum să fie.
În rest sunt total de acord, dacă o persoană caută un job înapoi în România este probabil și din cauză că nu a reușit să se adapteze în străinătate, dar rateurile din străinătate nu țin doar de competența sau incompetența persoanei respective, dacă persoana respectivă a avut ghinionul să lucreze prin o agenție sub un program din ăla de lucru infernal evident că a ajuns la concluzia că nu e bine în străinătate.

#59
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Eu recomand intoarcerea in Romania, daca se face foamea pe afara, dar fara prejudecati si figuri - ce gasiti, aia gasiti, stiati cum e situatia cand ati plecat. Un om care stie sa se descurce singur nu are mari pretentii sau asteptari, se descurca cu ce exista.

Edited by rosix, 23 February 2019 - 12:03.


#60
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018

View Posteugeniusro, on 23 februarie 2019 - 11:38, said:

Cele două afirmații sunt puțin contrare, păi ori e criză de oameni calificați ori găsești oameni calificați ieftini, ambele nu au cum să fie.
În rest sunt total de acord, dacă o persoană caută un job înapoi în România este probabil și din cauză că nu a reușit să se adapteze în străinătate, dar rateurile din străinătate nu țin doar de competența sau incompetența persoanei respective, dacă persoana respectivă a avut ghinionul să lucreze prin o agenție sub un program din ăla de lucru infernal evident că a ajuns la concluzia că nu e bine în străinătate.

Criza de oameni exista si este reala doar ca asta nu inseamna ca o companie este dispusa sa plateasca oricat pentru a isi ocupa pozitiile iar daca totusi este dispusa sa creasca bugetul pentru ca ii arde buza sunt sanse mai mari sa atraga un om calificat de la o companie concurenta pentru ca asta va fi mai ieftin decat un vestic care vrea sa se intoarca.

Pana la urma toti romanii au plecat in vest si au gasit de munca pentru ca au pus la dispozitia angajatorilor de acolo competente similare cu localnicii dar pe bani mai putini, acum fac miscarea inversa si pun aceleasi competente pe masa aici dar la preturi mai mari decat localnicii si se mira ca rezultatul e diferit!

Decizia si argumentele pentru a te intoarce nu pot fi considerate decat in oglinda cu cele pentru care ai plecat de la bun inceput.
Daca ai plecat de aici exasperat de mentalitatea celor din jur, de felul a fi al oamenilor, de modul in care functioneaza societatea, atunci e absurd sa iti pui problema sa te intorci pentru ca lucrurile astea nu se schimba nici macar in generatii, ce sa mai spunem de 10-15 ani, nu ai la ce si de ce sa te intorci.
Daca ai plecat de aici de foame atunci povestea e usor diferita, daca ai prins dincolo un pic de cheag in afara, ai experienta si niste calificari utile atunci acum exista posibilitatea reala pentru bunastare si o oarecare abundenta si aici.
Daca ai plecat ca sa experimentezi o alta cultura, sa incerci niste lucruri noi, sa traiesti niste experiente, atunci poti sa privesti intoarcerea in Romania ca o optiune printre multe altele, o optiune cu potential.

Edited by nnestor, 23 February 2019 - 12:33.


#61
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postnnestor, on 23 februarie 2019 - 12:14, said:

Pana la urma toti romanii au plecat in vest si au gasit de munca pentru ca au pus la dispozitia angajatorilor de acolo competente similare cu localnicii dar pe bani mai putini, acum fac miscarea inversa si pun aceleasi competente pe masa aici dar la preturi mai mari decat localnicii si se mira ca rezultatul e diferit!

Da este perfect adevărat ce spui mai sus doar vin cu mențiunea că situația de mai sus este un efect și nu o cauză, anume în mod special se dirijează nivelul de trai mai sus în occident pentru a atrage forță de muncă din alte state inferioare, forța de muncă este ca apa, "curge" în direcția salariilor mai mari. Evident că este iluzoriu să ne imaginăm că ar putea să crească nivelul de trai din România peste cel occidental, doar în acest caz se poate inversa curgerea de resursă umană, evident pot fi cazuri "punctuale" de joburi bine plătite în România dar la alea nu se ajunge prin concurs.

#62
pisicuts

pisicuts

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 283
  • Înscris: 15.01.2019

View Postvrajitoruldinoz, on 23 februarie 2019 - 02:10, said:

De ce iti pasa de altii? Cind ai plecat ti-ai facut calculele cu banii aia  nu? Data viitore esti mai bine informat si faci si tu la fel.
Pentru ca daca fac aceeasi munca cu altii, vreau sa fiu platit ca altii. Nu eu sa muncesc pe o paine si ala pe o paine jumate fix acelasi lucru.
Sau la chirie: angajatorul aranjeaza ca unul cu contract de acasa sa plateasca 500 de euro pe jumatate de camera, in timp ce altul plateste 400 pe o camera intraga.

Tu zici sa plece romanul cu contract de acasa, chiar daca nu ii este favorabil si sa se informeze mai bine data viitoare. Angajatorii de felul asta, adica agentiile au interesul de a lua bani din salariul angajatului, asadar, cineva angajat prin agentie cu contract de acasa NU ARE CUM sa aiba acelasi salariu cu unul angajat direct. De asta multi prefera sa plece "la misto" cum zic unii si sa isi gaseasca ei de munca pe salariul intreg, chiar daca pierd cateva saptamani in care nu muncesc.

View Postnnestor, on 23 februarie 2019 - 10:12, said:

Pai mie asa mi se pare, ca te lasi influentat excesiv de ele, in loc sa fii multumit de salariul pe care il primesti si pe care tu singur l-ai negociat si acceptat si eventual sa fii fericit ca exista un potential real de a  castiga mult mai bine daca tragi mai tare decat colegul, tu esti ofticat ca altul castiga mai bine ca tine, adica in loc sa te concentrezi pe oportunitate tu nu gasesti decat ghinionul cu accente de mania persecutiei pe alocuri.  Faptul ca asta pare sa se intample sistematic, adica permanent descoperi ca aproape toti cei din jurul tau reusesc sa negocieze deal-uri mai bune, nu iti ridica niste semne de intrebare si despre tine?
Ce ti s-a spus tie despre multinationale e ce ai vrut tu sa intelegi, o corporatie nu are nici un interes sa refuze oameni calificati si competenti cu atat mai putin cu cat in Romania e o criza cumplita de personal calificat. Ce poate nu vezi tu e ca faptul ca ai lucrat pe afara nu e un cec in alb si ca oricat de bun ti se pare tie ca esti concurezi cu altii de pe aici care s-ar putea sa fie la fel de buni dar probabil mai ieftini. Eu am intervievat ceva oameni care dupa niste ani lucrati pe afara vroiau sa revina in tara, problema e ca multi sunt desprinsi de realitate, se asteapta sa primesca aceiasi bani pe care ii primesc in Londra sau Frankfurt sau Dublin pentru ca isi imagineaza ca talentul si experienta lor au valoare absoluta - si nici macar asta nu ar fi problema dar aproape fara exceptie toti isi supraevalueaza grav experienta si competentele. Si iti spun si de ce, in vest au aterizat pe tot felul de pozitii prafuite, banale, in timp ce piata s-a schimbat si a evoluat masiv in ultimii zece ani, tehnologiile s-au schimbat, modul de lucru s-a schimbat iar generatia tanara este mult mai bine adaptata  la cerintele actuale.
Tu intelegi altceva decat am scris si acuzi ca gasesc ghinion... sau mania persecutiei ce e aia. In rest , desi nu am scris-o, iti spun acum: sunt ofticat cand unul castiga 1 euro mai mult pe ora decat mine pentru aceeasi munca. Hai sa iti dau un exemplu simplu: Gigel ambaleaza 5 paleti de marfa pe ora si primeste 10 euro. Dorel ambaleaza 5 paleti de marfa pe ora si primeste 16 euro.

Nu vorbim aici de programare, functionalitatea unui program, calitate in plus a muncii, ci de o calitate si cantitate standard cerute nu de munca sub acestea, nici de depasirea lor, acelasi pentru toti, dar platiti diferit.

Unde am scris eu ca mi s-a intamplat asta sistematic? Iar inventezi ce n-am scris. Doar o data mi s-a intamplat sa plec cu contract pe bani mai putini decat viitorii colegi o data, cand am plecat cu cateva sute de euro, ca nu mi-am permis sa ma intretin o luna doua pana imi gaseam ceva singur. Stiam ca si agentia ia ceva bani, ca de asta exista, dar nu ma asteptam la diferente atat de mari.

Ce am scris eu despre multinationale a fost destul de clar, consider eu. Din nou, nu am considerat ca exista vreun privilegiu al unui candidat doar pentru ca a lucrat in alta tara decat Romania.

A fost exact ce mi s-a spus, oricat de incredibil si nedrept ar parea. "Oameni pretentiosi si aroganti" de multe ori pentru persoanele de la resurse umane inseamna "persoane care doresc sa fie respectate, sa faca doar ce li s-a scris in fisa postului", iar "motivat" = "sa accepte sa lucreze des peste program".

Asta cu criza de personal calificat o auzim de cativa ani si o vom auzi mult timp daca nu vor mari salariile si pentru unele posturi nu vor dori ca persoana sa faca munca a 2-3 angajati.

Am avut si eu 3 job-uri in Romania. Pe contract, la sarcini si atributii la final era trecut " - si alte atributii date de seful ierarhic ". De fiecare data am zis "hai sa semnez, sa mai castig si eu niste bani cat mai stau pe aici, ce se poate intampla?" Nu mare lucru, decat ca am primit atributiile a 2-3 persoane si nu am acceptat. De asta, la cele 3 job-uri am lucrat in total sub 6 luni.

Edited by pisicuts, 23 February 2019 - 15:35.


#63
cris_ncs

cris_ncs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 12.01.2007
Daca Gigel e mai prostan, si nu stie sa negocieze ca Dorel, il uraste pentru ca e prost de bubuie.

#64
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

View Posteugeniusro, on 15 februarie 2019 - 19:35, said:

Apropo de întoarcerea după ieșirea la pensie cred că am mai spus-o, problema este că aici în Germania speranța medie de viață este pe la 84 ani la bărbați iar în România este de 69 ani, asta datorită serviciilor de sănătate diferite calitativ dar cred că sunt și alți factori, stres, condiții mai dificile de viața etc. Deci asta ar însemna să renunț la 15 ani din viață dacă mă întorc, deci alegerea este deja făcută. E drept că mai am destul până la pensie și e posibil ca nivelul de trai din România să îl depășească pe ăla din Germania ori în cazul ăsta mă mai gândesc Posted Image


Ce te impiedica sa iei avionul sa zbori inapoi in Germania sa te tratezi.Eu mai am 2,5 ani pana pensie si am de gand sa ma intorc cam 90%.Adica voi sta cam 10 luni in tara si 2 luni in Austria.

View Postrosix, on 23 februarie 2019 - 12:02, said:

Eu recomand intoarcerea in Romania, daca se face foamea pe afara, dar fara prejudecati si figuri - ce gasiti, aia gasiti, stiati cum e situatia cand ati plecat. Un om care stie sa se descurce singur nu are mari pretentii sau asteptari, se descurca cu ce exista.

Ce te faci la varsta pensionarii peste 20 de ani sau mai mult.Statul n-are acum bani dar peste atitia ani?Vei lua 150€ pensie si D-zeu cu mila.Chiar credeti ca se pot rostogolii credite de sute de miliarde la infinit?

#65
u2019

u2019

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 357
  • Înscris: 06.02.2019

View Postpisicuts, on 23 februarie 2019 - 01:00, said:

@u2019: ... Iar faptul ca nu aflu nimic nou, este mai mult o confirmare ca acele lucruri sunt des intalnite si de altii, ...

Desigur nu sunt experiente singulare, este vorba de regula nu de exceptie.

View Postpisicuts, on 23 februarie 2019 - 01:00, said:

Inainte sa te ajungi sa te angajezi pe un anumit post si sa vezi cum esti ignorat sau dat la o parte de cei cu pile, este posibil sa nu iti citeasca nimeni CV-ul. Cunosc doua persoane care se ocupa de recrutare in firme multinationale si mi-au spus ca ei nu angajeaza oameni care au lucrat in afara tarii, pentru ca nu au chef de oameni pretentiosi si aroganti, asa ca nici nu le citesc tot CV-ul si il sterg. Gandeste-te ca nu exista doar doua persoane asa, exista zeci, poate sute.

Cunosti notiunea de "INRAMARE"/"FRAMING"? Stii cum se foloseste si ce efecte are?

Inramarea este o metoda de a sustine si propaga un anumit sistem de valori,
prin care se stabileste un context implicit, bine definit, in care se emit anumite
idei care influenteaza modul de gindire atat la nivel constient cat si subconsient,
pentru a canaliza gandirea intr-o anumita directie. Canalizarea intr-o anumita directie
este un scop secundar, scopul principal fiind acela de a "distrage atentia" de la
anumte "stari de fapt" sau "idei" care nu corespund interesului urmarit.

Deci tu cunosti doua persoane care se ocupa de recrutare in firme multinationale blablabla ....?

SCOPUL SECUNDAR / ARGUMENTAT / Ideea de framing
"cei care au lucrat in afara tarii" SUNT DE VINA: au pretentii,
sunt aroganti, iar daca nu au pretentii, sunt suspecti ca vin din afara
si nu au pretentii. Sunt prea tineri, nu au experienta sau sunt prea batrani,
nu se adapteaza si daca se adapteaza sunt prea grasi, prea slabi, poarta
ochelari sau au chelie. Poate stiu chineza, dar cerintele sunt pe franceza,
daca stiu franceza si chineza cerinta obligatorie este certificatul X, samd, etc.

Stii care este o mantra uzuala a patronilor romani:

"Ba, sa-mi bag' AIA MARE SI TARE, nu gasesc personal calificat! Numai papagali si figuranti, prosti de duduie! Dezastru!"

Intr-o discutie cu un sef de personal, de la o mare companie romaneasca, am pus urmatoarea intrebare:
"La nivel de personal care este problema cea mai acuta cu care va confruntati?"
Raspunsul franc si scurt: "Oamenii mint de ingheata apele."

Aparent, cele doua stari de fapt descrise mai sus, si nu sunt singurele, ar trebui
sa constitue o premiza favorabila in demersul de reintoarcere in Romania,
indeosebi pentru cei bine pregati profesional. Doar si pentru simplul rationament ca
in Vest, daca nu esti excelezi la nivel profesional sau umbli cu minciuni, esti concediat INSTANT.

Inramarea / SCOPUL PRINCIPAL / ascus, voalat, care nu trebuie sa fie subiect de discutie.

NU EXISTA NICI UN INTERES REAL pentru transferul de cunostiinte si aptitudini (know-how).

1. Interesul companiilor multinationale si al investitoriilor straini

Impunerea intereselor economice este cu profit maxim in tarile in care
interfata de negociere este slaba, corupta, lipsita de mijloace si
cunostiinte adica usor de controlat. Orice transfer de personal
calificat in tara de origine, adica al expatilor romani in Romania,
reprezinta un risc de transfer de un ANUMIT TIP de CUNOSTINTE, care
s-ar putea raspandi precum un virus si ar "destabiliza" sau "ingreuna"
impunerea de interes.


2. Interesul patronilor romani

O buna parte a patronilor romani, milionari peste noapte, sunt primitivi,
dogmatici, formati in perioada marelui jaf. Preocupati de imaginea
publica si impunerea autoritatii personale, percep expatii romani ca un
risc potential la nivel de control sau chiar al afacerii in sine.
Aspectele legate de renumeratie sunt doar pretext.
Intr-un posting anterior am scris "Expatii sunt foarte periculosi".
Aceasta afirmatie nu imi apartine, am preluat-o de la un om de afaceri
roman.

Din aceste considerente se prefera personalul local, "neinfectat",
chiar daca este incompetent, minte de ingheata apele sau este ineficient.

Ca sa fie clar, observatiile de mai sus nu pretentia de a fi general
valabile. Si in Romania exista atat profesionisti foarte buni, oameni
integri, de caracter, cat si patroni de firma, onorabili, care si-au
construit afacerea prin munca si dedicatie. La fel de valabil este si
faptul ca printre expati, exista indivizi fara scrupule, infractori
penali sau alte specimene nocive.

View Postpisicuts, on 23 februarie 2019 - 01:00, said:

...
In trecut, avea sens ideea ca daca te intorci in Romania, iti poti permite acelasi nivel de trai ca in Europa Centrala sau de Vest, cu un salariu mai mic, deoarece preturile sunt mai mici in Romania.
...

Chestia cu salariile este o alta "inramare". Nu-ti fa griji, in
Romania, sunt destui indivizi care traiesc precum viermii in
marmelada, au un nivel de trai foarte ridicat. Daca te iei dupa
vorbele lor, ai avea impresia ca miine crapa de foame, sau sunt loviti
crunt de soarta. Daca iti plac sau nu povestile nemuritoare, in
Romania, o sa fii confruntat sau delectat cu ele permanent.

Sumarizarea am facut-o in postingul initial.

Edited by u2019, 23 February 2019 - 19:52.


#66
u2019

u2019

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 357
  • Înscris: 06.02.2019

View Postpisicuts, on 23 februarie 2019 - 15:34, said:

Hai sa iti dau un exemplu simplu: Gigel ambaleaza 5 paleti de marfa pe ora si primeste 10 euro. Dorel ambaleaza 5 paleti de marfa pe ora si primeste 16 euro.

Daca tu ai chef sa fii o sursa de amuzament pentru chibitii din Romania ... dezvolta ideea ... Succes!

#67
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018

View Postpisicuts, on 23 februarie 2019 - 15:34, said:

Unde am scris eu ca mi s-a intamplat asta sistematic? Iar inventezi ce n-am scris. Doar o data mi s-a intamplat sa plec cu contract pe bani mai putini decat viitorii colegi o data, cand am plecat cu cateva sute de euro, ca nu mi-am permis sa ma intretin o luna doua pana imi gaseam ceva singur. Stiam ca si agentia ia ceva bani, ca de asta exista, dar nu ma asteptam la diferente atat de mari.

Am avut si eu 3 job-uri in Romania. Pe contract, la sarcini si atributii la final era trecut " - si alte atributii date de seful ierarhic ". De fiecare data am zis "hai sa semnez, sa mai castig si eu niste bani cat mai stau pe aici, ce se poate intampla?" Nu mare lucru, decat ca am primit atributiile a 2-3 persoane si nu am acceptat. De asta, la cele 3 job-uri am lucrat in total sub 6 luni.

Da, nu e deloc sistematic Posted Image

U, nu va pune nimeni sa aplicati in companii romanesti sau la patroni romani, e plin de companii multinationale unde exista HR cu proceduri si criterii clare.

Edited by nnestor, 23 February 2019 - 20:30.


#68
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View PostKean, on 23 februarie 2019 - 17:01, said:



Ce te impiedica sa iei avionul sa zbori inapoi in Germania sa te tratezi.Eu mai am 2,5 ani pana pensie si am de gand sa ma intorc cam 90%.Adica voi sta cam 10 luni in tara si 2 luni in Austria.

Să faci un tratament e una dar e posibil să crăpi la o urgență fiindcă ai făcut un infarct și vine salvarea târziu fiindcă nu a avut motorină, sau a trebuit mai înainte să facă șoferul cumpărăturile, sau sosește și nu are de nici unele, medicamente, oxigen, etc
Nu știu dacă în Austria este diferit dar la nemți dacă după ce ieși la pensie renunți la domiciliul din Germania și te întorci în țara de origine ți se aplică un "scăzământ" la pensie, mai am până la pensie și încă nu am discutat cu un consultant financiar pe tema asta dar am un coleg italian care iese anul ăsta la pensie și pe el l-am auzit discutând de treaba asta.

#69
luana06

luana06

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 29.05.2007
Interesant topic!
Am 4 ani de Romania si trebuie sa recunosc ca nu mi-a fost usor si nu-mi este usor. Uneori imi spun ca mi-as fi dorit sa nu fi trait  " alfel ", si probabil acum as fi fost fericita, traind normalitatea romanilor care au ales sa ramana in Romania.
Eu m-am intors pentru ca mi-am dorit foarte tare sa-mi aud copilul, vorbind romaneste bine. Misiune indeplinita! Nu recomand nimanui sa faca asta, se poate trai si fara limba romana foarte bine. Dar a capatat experienta de Romania. E un plus!
Eu, personal dupa experienta acestor 4 ani, nu m-as intoarce la pensie in Romania. As vinde tot ce am investit din greseala aici si mi-as trai viata in liniste intr-o societate formata deja. Mi-e dor de normalitate!

#70
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Daca cineva este plecat de foarte multi ani in strainatate si cu o pregatire peste medie care vrea sa se intoarca in Romania, apai ala e complet timpit. Si asta o zice unu care n-are nici o intentie sa plece :lol:

Ideea este ca daca ai stat muuuuulti ani in strainate si te intorci in Romania o sa te dilesti complet si o sa regreti etern. Cind traiesti aici nu ti se pare atita de rau, dar comparativ cu ce e dincolo, este absolut ridicol. Io doar daca ma duc o saptamina sau doua in concediu prin strainatate, primul meu gind cind ma intorc e "pfuai ce tara timpita si ce popor de idioti", pentru ca din prima dau in niste gropi si vad un timpit care claxoneaza ca boul la semafor sau alt imbecil care conduce cu 30 la ora pentru ca-si verifica fakebook-ul sau vorbeste la telefon. Nu mai vorbesc de fetele acre pe care le vezi peste tot, pentru ca cine dracu are chef de zimbit cu 1000 de lei pe luna salariu? Sigur ca mie-mi trece repede, da daca as fi stat 10 sau 20 de ani in strainatate, ideea de a reveni aici, indiferent cu cite infinite de miliarde de dolari, sa dau zilnic in gropi cu cel mai tare Lamborghini din univers sau sa vad numa mutre acre si dubioase... Brrrr :scared:

#71
u2019

u2019

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 357
  • Înscris: 06.02.2019

View PostMosotti, on 23 februarie 2019 - 23:35, said:

... Si asta o zice unu care n-are nici o intentie sa plece Posted Image ...

E! Că binhe zîci! Da știi ghi ce? Nu dghi ce zîci tu, mă!
Hai că ț'zîc io dghi ce, mă, ciocoflendăre! Dacă vinhe unu dihăsta
plecat dghe vreo douăzăci dghe' ai, ș' ajunge șăf dghe post, cănd țî
parca tu caru pă centru, pă trotoar, ța futche o amendă, dghe no duci
tu, cu tăt caru tău cu tăt, mă! Și îi mai rămînghe și fără carnet', mă,
dghe o să zîci, TULAI! Ș' atunciee o să ț'aduci tu aminthe ce binhe o
fost' cînd vinei tu dghin concet d' afara, dghe tche inervau tăți
proști, mă. Țo'zîc io, mă!

Edited by u2019, 24 February 2019 - 00:36.


#72
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018

View Postu2019, on 23 februarie 2019 - 19:46, said:

Desigur nu sunt experiente singulare, este vorba de regula nu de exceptie.



Cunosti notiunea de "INRAMARE"/"FRAMING"? Stii cum se foloseste si ce efecte are?

Inramarea este o metoda de a sustine si propaga un anumit sistem de valori,
prin care se stabileste un context implicit, bine definit, in care se emit anumite
idei care influenteaza modul de gindire atat la nivel constient cat si subconsient,
pentru a canaliza gandirea intr-o anumita directie. Canalizarea intr-o anumita directie
este un scop secundar, scopul principal fiind acela de a "distrage atentia" de la
anumte "stari de fapt" sau "idei" care nu corespund interesului urmarit.

Deci tu cunosti doua persoane care se ocupa de recrutare in firme multinationale blablabla ....?

SCOPUL SECUNDAR / ARGUMENTAT / Ideea de framing
"cei care au lucrat in afara tarii" SUNT DE VINA: au pretentii,
sunt aroganti, iar daca nu au pretentii, sunt suspecti ca vin din afara
si nu au pretentii. Sunt prea tineri, nu au experienta sau sunt prea batrani,
nu se adapteaza si daca se adapteaza sunt prea grasi, prea slabi, poarta
ochelari sau au chelie. Poate stiu chineza, dar cerintele sunt pe franceza,
daca stiu franceza si chineza cerinta obligatorie este certificatul X, samd, etc.

Stii care este o mantra uzuala a patronilor romani:

"Ba, sa-mi bag' AIA MARE SI TARE, nu gasesc personal calificat! Numai papagali si figuranti, prosti de duduie! Dezastru!"

Intr-o discutie cu un sef de personal, de la o mare companie romaneasca, am pus urmatoarea intrebare:
"La nivel de personal care este problema cea mai acuta cu care va confruntati?"
Raspunsul franc si scurt: "Oamenii mint de ingheata apele."

Aparent, cele doua stari de fapt descrise mai sus, si nu sunt singurele, ar trebui
sa constitue o premiza favorabila in demersul de reintoarcere in Romania,
indeosebi pentru cei bine pregati profesional. Doar si pentru simplul rationament ca
in Vest, daca nu esti excelezi la nivel profesional sau umbli cu minciuni, esti concediat INSTANT.

Inramarea / SCOPUL PRINCIPAL / ascus, voalat, care nu trebuie sa fie subiect de discutie.

NU EXISTA NICI UN INTERES REAL pentru transferul de cunostiinte si aptitudini (know-how).

1. Interesul companiilor multinationale si al investitoriilor straini

Impunerea intereselor economice este cu profit maxim in tarile in care
interfata de negociere este slaba, corupta, lipsita de mijloace si
cunostiinte adica usor de controlat. Orice transfer de personal
calificat in tara de origine, adica al expatilor romani in Romania,
reprezinta un risc de transfer de un ANUMIT TIP de CUNOSTINTE, care
s-ar putea raspandi precum un virus si ar "destabiliza" sau "ingreuna"
impunerea de interes.


2. Interesul patronilor romani

O buna parte a patronilor romani, milionari peste noapte, sunt primitivi,
dogmatici, formati in perioada marelui jaf. Preocupati de imaginea
publica si impunerea autoritatii personale, percep expatii romani ca un
risc potential la nivel de control sau chiar al afacerii in sine.
Aspectele legate de renumeratie sunt doar pretext.
Intr-un posting anterior am scris "Expatii sunt foarte periculosi".
Aceasta afirmatie nu imi apartine, am preluat-o de la un om de afaceri
roman.

Din aceste considerente se prefera personalul local, "neinfectat",
chiar daca este incompetent, minte de ingheata apele sau este ineficient.

Ca sa fie clar, observatiile de mai sus nu pretentia de a fi general
valabile. Si in Romania exista atat profesionisti foarte buni, oameni
integri, de caracter, cat si patroni de firma, onorabili, care si-au
construit afacerea prin munca si dedicatie. La fel de valabil este si
faptul ca printre expati, exista indivizi fara scrupule, infractori
penali sau alte specimene nocive.



Chestia cu salariile este o alta "inramare". Nu-ti fa griji, in
Romania, sunt destui indivizi care traiesc precum viermii in
marmelada, au un nivel de trai foarte ridicat. Daca te iei dupa
vorbele lor, ai avea impresia ca miine crapa de foame, sau sunt loviti
crunt de soarta. Daca iti plac sau nu povestile nemuritoare, in
Romania, o sa fii confruntat sau delectat cu ele permanent.

Sumarizarea am facut-o in postingul initial.

Abia acum am apucat sa citesc si eu pe indelete ce ai scris.  Ca sa sintetizez ce am inteles eu, tu spui ca patronii romani aleg intentionat sa aiba angajati incompententi si slabi pregatiti pentru ca le e frica sa nu le ia expatii locul (apropo, expat inseamna altceva).
Apoi mai spui ca si multinationalele se feresc sa angajeze romanii intorsi in tara ca nu cumva astia sa ridice nivelul de local de competente si sa se trezeasca cu o revolutie in care populatia muncitoare eliberata se ridica si se scutura de sub jugul sclaviei.

Eu iti spun ca visul oricarui patron roman este sa gaseasca niste angajati capabili si de incredere care sa poata conduce afacerea in locul lui in timp ce el zace linistit pe o plaja exotica. Iar problema multor patroni romani este ca nu isi permit sa angajeze cei mai buni oameni din piata pentru ca multinationalele sunt mai bine finantate si au bugete de angajare mult mai mari. De aia in general companiile romanesti angajeaza personalul de mana a doua, ceea ce nu ajuta deloc productivitatea, un cerc vicios din care e greu de iesit.

Apoi multinationalele au cheltuit o gramada de bani in ultimii 20 de ani aducand aici expati (din aia adevarati, de-ai lor) ca sa ne invete si pe noi cum se fac lucrurile si in continuare multinationalele investesc o gramada de bani in instruirea personalului, internship-uri platite, mai nou finanteaza de la nivel de liceu. Sa spui ca ar exista o conspiratie mondiala in sens opus este o naivitate, ca sa nu spun altfel. Ironia maxima este ca multi din romanii plecati in afara pe joburi bune au reusit sa faca asta numai pentru ca au capatat experienta in multinationalele de la noi, au invatat sa functioneze in spiritul si cultura vestica.

In fine, cu asta inchei, iti spun doar ca departamentele de HR se chinuie mult sa filtreze oamenii care gandesc in liniile de mai sus, sunt niste oameni foarte toxici pentru orice mediu in care functioneaza indiferent de cat competenti sau bine pregatiti sunt.

Edited by nnestor, 24 February 2019 - 10:43.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate