Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

prajitura Alba ca Zapada

- - - - -
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#37
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,845
  • Înscris: 13.07.2011
prajitura originala alba ca zapada (cu putina aroma de lamaie) este singura mea amintire din Romania de cand eram copil. Cand le facea mama in weekend le mancam pe toate deodata. Daca se gaseste o reteta originala ar fi genial.

#38
Laberta

Laberta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,491
  • Înscris: 04.09.2006
Din caietul vechi de prajituri.
1- nu-mi aduc aminte sa fi pus coaja de lamaie in crema.
2 - se vede ca era folosit, dupa cum arata foaia.
3 - n-am mai facut prajituri de cand eram studenta.

Attached Files


Edited by Laberta, 10 January 2019 - 10:57.


#39
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postgavinremigton, on 10 ianuarie 2019 - 00:56, said:

Eu sunt nascut dupa revolutie, insa stiu sigur ca nu mi-as dori sa traiesc asemenea vremuri din povestile parintilor.
Pentru mine  care mananc cam mult,  mi s-ar parea horror sa am regim alimentar ceausist si sa stau la coada, eu care nici cozile de la Mega Image nu le suport.
Unii dintre noi, printre care şi eu, am apucat din plin perioada neagră a ceauşismului, perioadă care, totuşi, nu era atât de neagră pe cât avea să fie cea de după 1990, dacă mai rămânea la putere regimul ăla de analfabeţi sadici.
Am trăit din plin epoca raţiilor, rămasul pe întuneric în lift (a trebuit să învăţ singur să ies), frigul din case, lipsa apei calde (ajunsesem la 14 ani - 1988 - să fac baie la lighean deşi plăteam apă caldă şi apă rece la întreţinere), cozile la benzină (nu conduceam eu, dar dormeam în Trabantul tatălui meu sau îmi făceam lecţiile stând la coadă), circulaţia interzisă odată la 2 duminici şi în zilele cu ninsori abundente (30 august 1986 a fost într-o sâmbătă, a doua zi era duminica în care nu aveau voie să circule "numerele cu soţ", cu toate astea tata a obţinut derogare de la miliţia din Bran ca să circule, pentru a ne evacua de la cabana Bran Castel, afectată de cutremur, iar lumea se uita pe stradă după noi ca după tigru, căci cu urşii erau obişnuiţi) şi alte lipsuri.
Amandină (prăjitura mea preferată) mâncam de două ori pe lună. Erau zile în care nu se găseau.

#40
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,620
  • Înscris: 16.08.2010

View PostAlexEn, on 10 ianuarie 2019 - 09:12, said:

Nu, nu sunt de diferite marimi, pentru c anu folosesti cana de apa/ceai si nici lingura cu care mananci ciorba. Cele de bucatarie sunt standard. Am si eu un set si nu am avut probleme sa nu iasa prajiturile.
E ca si cum ai zice ca preferi kilometri si temperaturi in Celsius fata de mile si Fahrenheit. Evident ca preferi sistemul cu care esti obisnuit.

Exista conversie intre cani/linguri/lingurite si grame/litri.
Ai aici toate conversiile: https://www.explorat...asurements.html

Si presupun ca poti masura 10 linguri de faina cu o precizie mai buna decat cea a cantarului electronic...

#41
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View PostFreeThinker, on 10 ianuarie 2019 - 11:11, said:


Si presupun ca poti masura 10 linguri de faina cu o precizie mai buna decat cea a cantarului electronic...
Si mie imi plac retetele precise, dar gatitul nu e farmacie, iar ingredientele nu sunt substante chimice pure.
150 grame dintro faina pot fi total diferite (raportat la reteta) fata de 150 grame din alta faina.

#42
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,477
  • Înscris: 04.05.2006

View Postgavinremigton, on 10 ianuarie 2019 - 00:49, said:

In realitate, asa ar trebui sa arate prajitura pe rit european  , cu crema sau cocos deasupra. Praful de cocos mi se pare mult mai indicat si mai dietetic   decat tot zaharul ala ieftin si parca  rasturnat  in cantitate mare cu scarba   ca pentru saraci.  



Attachment www_mancare_ro_6334.jpgAttachment Prajitura-Alba-ca-Zapada-cu-crema-de-cocos-2.jpg



Pentru ca  la voi se manca numai din astea  Posted Image



[ https://previews.123rf.com/images/emicristea/emicristea1303/emicristea130300001/18213592-kurtos-kalacs-is-traditional-hungarian-cake-baked-with-sugar-honey-and-nuts.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]





















Glumesc...de fapt, sunt chiar curios cu ce se indulceau ungurii si ardelenii   pe vremuri.

Ai fi surprins :)
Dar nah...se vede ca vorbești din auzite și povesti :)

#43
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,524
  • Înscris: 18.10.2011

View PostBibulus, on 10 ianuarie 2019 - 09:59, said:

Esti nascut dupa Revoluitie dar dai verdicte despre cum era inainte sa te nasti!
Ba nene, era greu, dar nu cum spui tu, ca nu aveai cu ce sa te dedulcesti --- cel putin in Bucuresti era gem si in alimentara, mai erau si dulciuri, in cofetarii gaseai prajituri --- deci mai lasa-ma cu painea ta cu zahar, ca eu in copilarie nu mancam asa ceva decat foarte rar. O fi facut bunica-ta prajitura din asta numai de Craciun, dar altii nu faceau atat de rar. Mai intreaba si tu pe altii, sa vezi cum era cu adevarat --- era foarte greu, de acord, dar nu chiar la modul sa mananci ca desert doar paine cu zahar!

In completare /confirmare:

Erau si prajituri, dar erau numai 10-12 sortimente, destul de insipide, mult mai slabe calitativ decat cele de astazi, deseori vechi, acre, uscate sau gretoase. Dulceturi si gemuri erau, dar alea sunt alta categorie, mult mai dense caloric si mai dulci (pt alte gusturi), si in plus nici vorba de diversitatea de astazi.

Era destul de greu sa strangi toate ingredientele necesare si prajitura asta era destul de laborios de facut (erau vreo 4 etape, daca mai stiu bine). In Bucuresti, in anii 80, zaharul si uleiul se dadeau cu ratia (1kg /luna de persoana). Faina, lamaile se gaseau cu coada. Trebuia sa strangi alimente pentru Craciun de prin septamebrie, octombrie. De aia si erau camari si congelatoare, din cauza ca oamenii strangeau 5-6-10-12 kg de faina, zahar etc. - din timpul anului, sau facute rost, cei care lucrau in industria alimantara sau cunoasteau pe diversi.

Mai faceau gospodinele dulciuri de casa, traditionale (cornulete, papanasi, chiftelute de cartofi - nu le mai stiu numele; ieseau bunicele) chehstii simplu de facut, cu putine ingrediente (abia se gaseau oua etc.) Dar cam atat, si chiar si astea se faceau rar, la 1-2-4 saptamani, ca nu aveai cu ce. Ganditi-va la un regim extins, cam asta ar fi in ziua de azi. Si patiserii nu erau, sau erau cateva chioscuri unde gaseai covrigi, dar de obicei nu gaseai, sau erau reci si tari. La fel inghetata - mai gaseai chioscuri, dar numai rar gaseai ceva bun. Era o alternativa, dar doar cand gaseai, nici vorba de ce se vede astazi. Practic, pe vremea aia, lumea tinea fara sa vrea un fel de regim extins pe ani de zile. Nu erau atat de apetisante dulciurile, nu prea aveai cum sa capeti dependenta, si in plus, ce era bunicel se gasea foarte rar. Tot ce se facea in casa nu aveau amelioratori, se gaseau doar esentele alea pe care le gasiti si azi la 1 lei sticluta sau cat mai sunt. Si din alea gaseai greu, si doar 2-3 arome in tot cartierul sau orasul. Noi am stat in Bucuresti in anii 80. De exemplu gaseai esente de vanilie, de rom, de lamaie si de migdale. Voiai de cafea? Sa fii sanatos, nu se producea cu anii. De fapt, nici nu-mi amintesc sa fi vazut altceva decat cele 4 esente amintitie. Inghetata - la fel, erau cateva sortimente - cu anii. Am vazut de vreo cateva ori ceva de portocale, in rest - numai vanilie, cacao etc (si alea destul de insipide). Nefiind varietate, te plictiseai repede.

Oamenii mai avuti, cu salarii mai mari (inginerii, profesorii etc.) isi permiteau sa mai se duca in vizita la cate o onomastica, cu un tort. Erau si acelea execrabile multe dintre ele - abia mancai fara sa vomiti, imi dadeau ai mei, atat erau de gretoase (unele, destule), altele erau submediocre. Daca voiai sa te simti bine, te duceai duminica si luai un carton de prajituri sau un te duceai in vizita cu taxiul. Voiai savarine? Ghinion, le-am vazut de cateva ori in toata copilaria mea. Dar oamenii erua obisnuiti cu lipsurile, nu era o tragedie ca nu gaseai, te multumeai cu ce se gasea. Am mancat prajituri de gura familiei pe care astazi nu le-ai da nici de pomana, atat de rele la gust erau (unele).

Insa oamenii nu faceau o tragedie din asta, erau oameni trecuti prin  foamete, 'stabilizare', razboaie, cutremure, unii apucasera si tifosul, erau destul de stoici.

Edited by aaaa4567, 10 January 2019 - 17:27.


#44
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Postaaaa4567, on 10 ianuarie 2019 - 17:19, said:

Erau si prajituri, dar erau numai 10-12 sortimente, destul de insipide, mult mai slabe calitativ decat cele de astazi, deseori vechi, acre, uscate sau gretoase.
In Bucuresti existau si cofetarii unde prajiturile erau excelente.
Ex. Ambasador, Bucuresti, Albina si altele carora nu le mai retin numele.

#45
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,477
  • Înscris: 04.05.2006
Depinde mult de zona. Cei care aveau rude pe la tara, se descurcau altfel.
La fel si in orasele mai mici, unde toti se cunosteau cu toti si functiona foarte bine trocul.

#46
Caecilie

Caecilie

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 10.01.2019

View PostPuferiu_, on 10 ianuarie 2019 - 00:06, said:

Pe vremea copiilor mei, era o prajitura delicioasa (din punctul meu de vedere). Prajitura aia buna, care te ungea pe suflet.

Cum se prepara? Neaparat cu produse din casa.


Reteta nu-i mare filosofie (mai ales ca e saracuta in ingrediente, ieftina), cu intinsul foilor e mai complicat. Iti scriu maine reteta daca doresti.  Prajitura asta e cu crema de lamaie, dulce acrisoara, pe baza de foi cu amoniac. O fac de peste 20 de ani si cred ca e una din acele traditionale care se vor face inca multi ani.

Attached Files



#47
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,887
  • Înscris: 20.10.2015

View PostPaz, on 10 ianuarie 2019 - 08:22, said:

Prajituri se gaseau in cofetarii gata facute

:lol:
Si nemancate... oare e ce?
Ti-ai pus intrebarea asta vreodata?
Ca le lipsea laptele, untul si zaharul care trebuia sa fie rationalizat si furat?
Si frisca se facea cu albus, n-o mai aburi

#48
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,477
  • Înscris: 04.05.2006
Las ca si acum in cofetariile ieftine lipsesc toate alea din prajituri Posted Image

Edited by richelieu, 10 January 2019 - 19:30.


#49
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016
Ca lipsesc e una, dar te minunezi cand vezi ce baga in locul alora de lipsesc...

#50
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,477
  • Înscris: 04.05.2006
Pai și atunci nu mai bine facem alba ca zăpada? :D

#51
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,992
  • Înscris: 18.12.2007
Bai, de la discutiile voastre cu alba ca zapada s-a facut si afara alba ca zapada... Posted Image

Daca face cineva prajitura pune si aici o poza, ca sa vedem ce a iesit?

#52
Caecilie

Caecilie

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 10.01.2019
Alba ca zapada sau Lamaita

Foi:
2 oua, 6 linguri de zahar, 5 linguri ulei, 5 linguri lapte, 1 lingurita amoniac, sare, faina cat cuprinde. Celebra asta cu "cat cuprinde"! Ideea e sa pui faina treptat pana rezulta un aluat usor de modelat, evident sa se desprinda de vas si mana. Ceva sute de grame, nu am cantarit vreodata. Aluatul se lasa sa se odihneasca jumatate de ora, se ruleaza ca un baton si se taie in trei bucati egale, daca iti ies din ochi este ideal, altfel folosesti un cantar. Fiecare bucata se intinde foaie dreptunghiulara ( ajustezi pe parcurs marginile, nu de alta da' harta Europei nu ajuta la obtinerea unei prajituri aspectuoase). Foile se coc la foc moderat pe foaie de copt in tava.

Crema:
200g zahar se amesteca cu 3 linguri faina si 300mL lapte. Se fierbe amestecul la foc mic sau pe baie de aburi daca ai vreme de pierdut, eu folosesc foc direct. Se ingroasa ca o budinca din comert, si se ia de pe foc. La crema calda adaugi coaja rasa de lamaie eco musai, altfel te "imbogatesti" cu niste chimicale din lamaile obisnuite. Lasi crema la racit si mixezi separat 200g unt. Amesteci untul cu crema de mai devreme, racita si adaugi dupa gust cam 1/2 suc de lamaie. Crema trebuie sa fie dulce acrisoara si pufoasa.
Foile se ung cu crema iar pe ultima foaie se pudreaza zahar, conform retetei vechi. Eu ung cu crema foarte putina si foaia de deasupra si presar cocos, in felul asta se inmoaie sigur si foaia de deasupra.

Foile desi par uscate si tari se inmoaie de la crema si se taie frumos a doua zi de la preparare, daca apuca 😁

Reteta, fiind veche nu are cantitati in grame, am facut-o asa la linguri si iese perfect. Spor la intins foi si pofta buna!


#53
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018

View PostAlexEn, on 11 ianuarie 2019 - 09:54, said:

Bai, de la discutiile voastre cu alba ca zapada s-a facut si afara alba ca zapada... Posted Image

Daca face cineva prajitura pune si aici o poza, ca sa vedem ce a iesit?
Nu vezi ca initiatorul nici nu a mai trecut pe-aici?

#54
Aranzazu

Aranzazu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 24.09.2018

View Postgavinremigton, on 10 ianuarie 2019 - 00:49, said:

  Glumesc ... de fapt, sunt chiar curios cu ce se indulceau ungurii si ardelenii pe vremuri.  

Lapte de Pasare, Gogosi, Clatite, Csöröge, Barátfüle sau Lekváros Derelye, Arany Galuska, Hájas Tészta, Piskota Tekercs, Linzer Torta, Almas Teszta, Rigo Jancsi, Vargabéles, Cornulete umplute cu de toate, Pajituri cu Mere, branza dulce si stafide, Kuglóf sau Gugelhupf, pe langa cele amintite deja dar si un Tort Rusesc era pe masa de Craciun dar inainte de anii '70.  

Nu caut sa traduc numele multora, apare pe Google fiecare, atunci nu trebuia sa stim numele si in alta limba dar mai avem zeci de feluri de torturi si prajituri cu creme si altele.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate