Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 "enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!
 La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)
 

Termostate, Cronotermostate controlabile de pe internet

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
574 replies to this topic

#415
MiaJiro

MiaJiro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 24.11.2019
Niciun deranj. Dupa cum vezi, scriu de dimineata...

02 iulie 2020 ora 13:50 termostatul a devenit functional.

Dar doar dupa o luna si ceva de la comutarea ulterioara pe mod iarna a inceput sa functioneze in modul de incalzire "avansat".
In documentatie scrie ca "invata" parametrii casei dupa aproximativ 2 saptamani de mod iarna - interval cand este bine sa nu mai modifici parametrii de incalzire - curba de caldura, inchidere deschidere robineti, temperaturi cerute etc.

Dupa trecerea in modul de incalzire avansat, avand deja activat modul de incalzire "predictie" am observat ca acesta se refera la faptul ca, dupa cum si scrie in documentatie, acest mod (predictie) se refera la faptul ca daca ai setate ferestre de temperatura diferite - spre exemplu noaptea 19 grade si ziua 21,5 grade, cu de la jumatate de ora la o ora inainte de ora setata pentru schimbarea temperaturii, termostatul/centrala incepe sa incalzeasca sau nu mai cere caldura, in trepte, astfel incat pragul urmator de temperatura sa fie atins chiar la ora setata.

Initial eu crezusem ca aceasta functie are legatura cu informatia referitoare la temperatura externa. Imi inchipuiam ca daca se sesizeaza o schimbare a temperaturii externe sistemul ar urma sa modifice punctul de functionare - curba de caldura, astfel incat agentul termic sa fie inca de inainte de setpoint ajustat astfel incat sa suplimenteze sau sa reduca necesarul de caldura in functie de cat de repede ar urma sa piarda casa caldura. Informatia asta urmand a fi luata din baza de date. M-am lamurit ca nu e asa...

Si revenind la consum, vezi ca eu am facut multe modificari in aceasta perioada fiindca unul dintre batrani mi s-a imbolnavit grav si ulterior a decedat. Deci pana anul acesta in primavara sistemul a fost modificat periodic. Mutat dintr-o camera in alta, incalzit mai mult anumite incaperi etc. In una dintre camere am avut 24 grade si peste, e adevarat ca suplinita cu un AC pe modul caldura utilizat non-stop timp de 2 ani. In contextul cresterii pretului la gaze compartia cea mai apropiata de adevar a consumului in mc poti sa o faci considerand metrii cubi consumati anul trecut si anul acesta incepand cu ianuarie 2021. In luna 04 acest an am redus si temperatura de la 21,5 la 19 grade dar sporadic am mai crescut-o la 21,5. Acum am ramas constant pe 19 grade si probabil pana anul urmator aceasta o sa fie temperatura din dormitorul cu termostat. Dar dupa cum spuneam, in bai avem 22 grade si in alt dormitor 20. Nu mai avem setback la temostat, toate ferestrele de temperatura au aceiasi parametri: temperatura 19 grade si temperatura ACM 43 grade. Tot asa si temperatura de confort/away. Asta pentru ca atunci cand pica netul sa nu se simta disconfort in casa si aceasta sa fie incalzita in acelasi mod.

Din luna aprilie acest an, raportat la anul trecut se poate compara cel mai bine consumul, luna martie-aprilie a.c. fiind luna in care am stabilizat sistemul nemaifacand modificari asupra lui. Cu excepia ca in locuinta suntem in general 4 persoane in loc de 2. Nu este de neglijat ca practic noi comutam in mod vara in luna iunie si revenim la mod iarna in luna septembrie. Aproape fara exceptie. Zona e foarte rece - depresiune la peste 850 m altitudine, inconjurata de munti. Cred ca in caz de probleme o sa ne salveze cele 5 sobe de teracota instalate si pe care le-am pastrat in conservare.

#416
Edgar81

Edgar81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 11.12.2006
Caut un termostat controlabil pe internet pentru centrala socrului (persoana in varsta si cu diverse complicatii). Doresc sa evit un drum de 15 km in caz ca apasa pe ce nu trebuie.

Centrala: Motan KPlus. Termostatul actual este Motan HT 220S SET.

Mi s-a recomandat un Salus RT310i, dar am vazut ca sunt unii utilizatori care s-au plans de probleme cu conexiunea la internet. Imi puteti spune, va rog, daca Honeywell T6 ar fi compatibil cu Motan KPlus?

Multumesc!

Edited by Edgar81, 19 October 2022 - 14:08.


#417
MiaJiro

MiaJiro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 24.11.2019
Si mie mi s-a spus ca Salus 300 ar fi OK iar multi imi recomandau varianta 500. Asta pentru un Vaillant si poate ciudat, chiar de vanzatorii de sisteme Vaillant.

Am luat ceva sub brand Vaillant, gandit ca s-ar intelege mai bine cu centrala, dar ulterior mi-am dat seama ca poate o varianta mai buna ar fi fost Salus. Nu sunt sigur.
Oricum observ ca si termostatele Salus fac cam acelasi lucru ca cel achizitionat de mine si sunt si mai ieftine.

Cat priveste compatibilitatea cu Motan KPlus nu stiu. Poate un alt coleg te lamureste sau si mai bine chiar instalatorul pe care-l vei aduce.

Iar daca vorbim de "conexiunea la internet" aici fiecare utilizator se confrunta cu probleme care poate nici nu au legatura directa cu marca termostatului.

Si mie, eRelax (Vaillant) mi se tot "deconecta". Aveam - si mai am variatii mari de tensiune, in varf de munte unde e amplasat sistemul Pana nu am pus stabilizatoare de tensiune atat la router dar si la gateway (la centrala aveam deja) tot aveam probleme cu "deconectarea". Initial am pus doar niste prize cu comanda prin internet la gateway, centrala si router si opream/resetam sistemul in situatia in care pierdeam legatura. Dupa ce am montat stabilizatoarele nu am mai avut nicio problema de deconectare - imposibilitate sa vad sistemul de la distanta.

Si atentie la distanta dintre termostat si gateway, dintre gateway si router, dintre gateway si centrala! Si nu in ultimul rand de obstacole: pereti, tavane etc. Si desigur trebuie sa ai si un router stabil si o conexiune de internet buna.

Nota. Si eu am parintii batrani (peste 90 ani), unul a decedat de curand si am ales sistemul tocmai pentru a putea sa comut eu pe diverse moduri, iarna/vara, se controlez butonarea si acesta sa fie protejat de a fi accesat de catre parintii bolnavi. Plus sa supraveghez ce se intampla cu functionarea incalzirii.

Nota. Din ce citisem, Honywell ar fi un brand super OK! Dupa ce te informezi si aici si din alte surse ramane sa discuti precis cu cel care o sa instaleze termostatul (specialist) si sa fii convins de caractersiticile functionale a sistemului de termostat pe care-l alegi. Fie el produs de o firma sau alta.

Bafta!

Edited by MiaJiro, 19 October 2022 - 15:43.


#418
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 11.04.2013
@MiaJiro
La centralele Vaillant doar termostatele Vaillant se conecteaza la ebus si schimba curba incalzire on the fly asa CA stai cuminte.
In Olanda este un adaptor pentru opentherm dar in restul Europei iti pierzi garantia.

Edited by florini78, 19 October 2022 - 16:41.


#419
MiaJiro

MiaJiro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 24.11.2019
Te cred! Repet ca nu stiu si recomand specialistul pe care nu-s capabil sa-l gasesc! Cert este ca dupa ce am contactat Vaillant Romania astia recomandau IT500... Salus!

Si revenind la curba de caldura "on the fly" tocmai aici am oaresce indoieli. Nu indoieli. Nelamuriri. Spuneam si mai sus.

Cum nu sunt specialist, nu stiu cum "sa apuc" cu coltii dovleacul asta prea mare pentru mine.

Cert este ca setand curba de caldura pe automat, din aplicatie rezulta ca s-a schimbat pe parcurs, in timp, cu o anumita frecventa. Dar nu chiar "on the fly". Ma asteptam ca daca temperatura exterioara coboara de la 10oC  (sa zicem chiar de la -5oC) la -20oC - cum s-a si intamplat, sa migreze si curba de caldura afisata in aplicatie! Ei bine, curba si-a facut de cap dar nu chiar dupa cum ma asteptam eu. Asta nu inseamna ca nu s-a comportat cum trebuie! Doar ca m-a bagat si mai rau in ceata.

Mai jos e un print din insemnarile mele cand am reusit sa urmaresc evolutia curbei de caldura. A fost setata pe automat si variatiile de la un punct la altul s-au efectuat tot automat - fara interventia mea. Doar la ultimele doua inregistrari am comutat pe manual si am setat eu o curba de caldura intuita de mine. Intuita fiindca nu am gasit la niciun reprezentant Vaillant un grafic cu curbele de caldura ADEVARATE ale centralei mele.

Inca n-am facut masuratori precise dar am cumparat si cateva termostate cu clasa sub 0,1oC pe care intentionam sa le montez pe tur si retur centrala si pe radiatorul din camera cu termostat. Cablaje ieftine cu sonda - chinezesti - fara cutiuta si alimentare. Am observat ca scazand mult curba de caldura (la setarea manuala) este adevarat ca si agentul termic isi modifica temperaura. Cum ar si trebui dar nu consistent cu graficele curbelor de caldura identificate de mine pe net. Desigur tinand cont si de temperatura exterioara. Cum sunt pensionar spun sincer ca daca as sti precis cum trebuie actionat asupra curbei de caldura mi-as asuma rolul de creier al sistemului si in functie de temperatura exterioara sa modific eu de cateva ori pe zi punctul de functionare.

Nu stiu daca e mai bine sa ai un ofset al temperaturii mai mare. Obisnuit de la functionarea pe hysteresis in care setasem pe 0,1 (de fapt asa vine si aplicatia de definitie) m-as fi asteptat ca variatia temperaturilor din camera sa fie in jurul acestei valori. Adica daca am setat pe 21,5oC temperatura sa urce la mximum 21,6oC sau hai, cu inca 0,2 grade in plus si sa nu coboare sub 21,4oC.Dar daca in jos nu coboara mai mult de 0,2 grade, in sus se duce si cu 0,5.

Apoi. Faptul ca centrala porneste se opreste mai des la punct de functionare pe o curba mai joasa este oarecum relativ. Deoarce datele le iau din aplicatie care afiseaza doar procentual cat a fost pe ON si OFF in sa zicem o jumatate de ora. Dar de fapt, oricum ar fi centrala stinge flacara chiar si cand este pe ON dupa atingerea unor parametri de temperatura (diferenta de temperatura tur retur, nu stiu!). O tine stinsa si apoi o porneste din nou. In functie de punctul de functionare, de temperatura externa si de temperaturile pe retur/tur. Altfel spus, centrala aprinde flacara destul de des si cand agentul este mai cald si respectiv cand temperatura din camera fuge mai mult in sus.

Ma rog! Asa e cand nu ai facut pregatire serioasa in instalatii! Ai multe indoieli...

Dar revin si intaresc. Per total sunt super multumit de functionare, de flexibilitate, de modul de control, de consumul realizat cu sistemul: centrala, gateway, termostat, router, furnizor internet, furnizor telefonie si telefon mobil. Multumesc din suflet si furnizorului de energie electrica! Posted Image Si de gaz! Posted Image

PS Oricum am 5 sobe in background...

Edited by MiaJiro, 19 October 2022 - 17:31.


#420
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

 Edgar81, on 19 octombrie 2022 - 14:05, said:

Centrala: Motan KPlus. Termostatul actual este Motan HT 220S SET.
ia Motan HT500 Set, cu comanda prin Internet.

La KPlus functioneaza orice termostat care da o comanda on-off, deci majoritatea.

#421
nicusan75

nicusan75

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 836
  • Înscris: 21.04.2008
Nu recomand ht500set. Are histerezis de 0,5 grade și după schimbarea aplicației pentru comenzi pe internet funcționează prost și nu în totalitate.

#422
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 11.04.2013
La centralele prin condensate 0.1C MI se pare de mare porc, consum extra pentru on/off extra.
Puneti sensor de temperatura extern si thermostat care modifica curba de caldura dupa temperatura externa/interna.

@MiaJiro
Daca Tot ai pus mai multe calorifere, cand esti fizic acolo joacate cu temperatura agentului termic sa vezi cum se comporta.
Fa testarile cand sunt sub -10C, incearca cu 45C si 50C cate 30-60 minute si vezi cum se comporta.
Am vorbit si eu cu Vaillant Romania si m-a lamurit cat de cat timpul, dar l-am intrebat despre termostate Vaillant nu ce imi recomanda.Posted Image

#423
MiaJiro

MiaJiro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 24.11.2019
eRelaxul cu trei curbe de caldura:
2,3 - setata automat de aplicatie unde temperatura din camera fuge in sus de la 19oC (set) la 19,6oC si coboara pana la 18,7oC;

1,9 - setata manual de utilizator unde temperatura din camera fuge in sus de la 19oC (set) la 19,3oC si coboara pana la 18,8oC.

1,1 - setata manual de utilizator unde temperatura din camera fuge in sus si in jos de la 19oC (set) doar cu 0,1oC - 19,1oC si respectiv 18,9oC.


Mentionez ca dreptunghiurile verzi - timpul de ON al centralei, nu dau o imagine precisa asupra cat timp a fost flacara aprinsa. In perioada de ON (cand termostatul cere caldura) flacara se aprinde, este stinsa si iar aprinsa etc.
Si trebuie sa precizez ca nu mai tin minte ce temperatura externa era in fiecare caz.

@florini78
Abia astept sa ma mut cu purcel cu tot din Bucuresti. Si asa o sa fac, cum zici.

Dar pana atunci, sunt obligat inca sa revin in Bucuresti si merg acolo de cateva ori pe luna dar nu stau foarte mult. Doar cand voi fi stabilit acolo o sa pot sa testez mai serios. Aşa, că n-am ce face... Posted Image

Edited by MiaJiro, 19 October 2022 - 18:41.


#424
cdan

cdan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 17.11.2003
Sau luati POER Smart.

#425
danfizesan

danfizesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,930
  • Înscris: 30.01.2008
Măcar când bagi reclama asta, dezvolta și tu ce face termostatul,că așa începi să "suni" ca un papagal: "luați Poer Smart", "luați Per Smart"

#426
Edgar81

Edgar81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 11.12.2006

 doinastela, on 19 octombrie 2022 - 17:53, said:

ia Motan HT500 Set, cu comanda prin Internet.

La KPlus functioneaza orice termostat care da o comanda on-off, deci majoritatea.

Multumesc! La T6 ma gandisem pentru ca tu mi-l recomandasei intr-o alta discutie si e la un pret similar cu Salus IT500. Mesterul care a instalat centrala si care lucreaza pentru dealer Motan mi-a recomandat Salus Posted Image

 MiaJiro, on 19 octombrie 2022 - 15:39, said:

Iar daca vorbim de "conexiunea la internet" aici fiecare utilizator se confrunta cu probleme care poate nici nu au legatura directa cu marca termostatului.
Si mie, eRelax (Vaillant) mi se tot "deconecta". Aveam - si mai am variatii mari de tensiune, in varf de munte unde e amplasat sistemul Pana nu am pus stabilizatoare de tensiune atat la router dar si la gateway (la centrala aveam deja) tot aveam probleme cu "deconectarea". Initial am pus doar niste prize cu comanda prin internet la gateway, centrala si router si opream/resetam sistemul in situatia in care pierdeam legatura. Dupa ce am montat stabilizatoarele nu am mai avut nicio problema de deconectare - imposibilitate sa vad sistemul de la distanta.
Si atentie la distanta dintre termostat si gateway, dintre gateway si router, dintre gateway si centrala! Si nu in ultimul rand de obstacole: pereti, tavane etc. Si desigur trebuie sa ai si un router stabil si o conexiune de internet buna.
Nota. Si eu am parintii batrani (peste 90 ani), unul a decedat de curand si am ales sistemul tocmai pentru a putea sa comut eu pe diverse moduri, iarna/vara, se controlez butonarea si acesta sa fie protejat de a fi accesat de catre parintii bolnavi. Plus sa supraveghez ce se intampla cu functionarea incalzirii.
Nota. Din ce citisem, Honywell ar fi un brand super OK! Dupa ce te informezi si aici si din alte surse ramane sa discuti precis cu cel care o sa instaleze termostatul (specialist) si sa fii convins de caractersiticile functionale a sistemului de termostat pe care-l alegi. Fie el produs de o firma sau alta.
Bafta!

Multumesc! Internetul e OK, am instalat 3 camere Hikvision care merg pe PoE si n-am probleme sa le vad remote. La chestia cu prizele la distanta nu ma gandisem. E o idee foarte buna!

Edited by Edgar81, 20 October 2022 - 08:48.


#427
Edgar81

Edgar81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 11.12.2006

 Edgar81, on 20 octombrie 2022 - 08:43, said:

Multumesc! La T6 ma gandisem pentru ca tu mi-l recomandasei intr-o alta discutie si e la un pret similar cu Salus IT500. Mesterul care a instalat centrala si care lucreaza pentru dealer Motan mi-a recomandat Salus Posted Image

*recomandaseși.

#428
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 11.04.2013
@MiaJiro
Nu ai si consumul in aplicatie? Astfel vei testa chestii fara sa astepti facturile la gaz.

PS: Pai stai in Bucuresti si iei numai un purcel? Stiu ca e plin acolo Posted Image

#429
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,985
  • Înscris: 25.04.2016

 danfizesan, on 20 octombrie 2022 - 05:48, said:

Măcar când bagi reclama asta, dezvolta și tu ce face termostatul,că așa începi să "suni" ca un papagal: "luați Poer Smart", "luați Per Smart"
Sa te uiti pe site la preturi. Sunt mici micute ca (in reclama) la Catena :)

@MiaJiro doar 19.5 grade in camera ????

#430
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

 Edgar81, on 20 octombrie 2022 - 08:43, said:

Multumesc! La T6 ma gandisem pentru ca tu mi-l recomandasei intr-o alta discutie si e la un pret similar cu Salus IT500.
la o centrala KPlus se asorteaza perfect termostatul de la Motan -HT500 daca vrei musai sa-l comanzi prin Internet. DIn cate stiu sunt produse turcesti, nu chinezesti.

Resideo Honeywell T6 / T6R e cu siguranta un termostat superior, mult mai complex si care in plus iti asigura si o confidentialitate a datelor salvate si stocate. Insa costa mai mult de 1/3 din valoarea centralei. Sigur, probabil va supravietui centralei.

Salus iT500 e varianta mediocra.. prin urmare multi l-au luat ! Acum s-a mai scumpit de cand cu lipsa stocurilor.

 nicusan75, on 19 octombrie 2022 - 18:08, said:

Are histerezis de 0,5 grade
asa si trebuie sa fie -orice Producator de centrala termica va recomanda un astfel de termostat, nu pe cele care le fac sa functioneze ca masina de cusut !

Valoarea temperaturii.. e relativa. Aceasta reprezinta valoarea masurata fix in zona termostatului, sa zicem 23,2 grd -asta nu inseamna ca pe canapea, unde stai tu la film, sunt tot 23,2 grd. Pot fi 23,5 sau 22,9 grd.
Deasemeni, rareori termostatul e instalat intr-un loc favorabil, loc care sa descrie corect din punct de vedere termic intreaga casa -ca noi intreaga casa vrem s-o incalzim, nu doar camera-pilot.

Edited by doinastela, 20 October 2022 - 12:42.


#431
Edgar81

Edgar81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 11.12.2006
Pretul nu e factorul principal aici (nu ca nu ar conta deloc). Importanta este stabilitatea termostatului si a aplicatiei. Mi-e peste mana sa merg zilnic la socrul meu si sa verific daca n-a schimbat temperatura.

Multumesc tuturor pentru sfaturi!

#432
nicusan75

nicusan75

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 836
  • Înscris: 21.04.2008
Histerezis de 0,5 înseamnă disconfort maxim. Producătorii de centrale recomandă ce le convine.

Și în nici un caz nu aș recomanda ht500... La 5m de receptor pierde semnalul.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate