Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Termostate, Cronotermostate controlabile de pe internet

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
574 replies to this topic

#559
leomagic44

leomagic44

    Io, cu electronii.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,050
  • Înscris: 06.02.2012
Am luat azi pana la urma un (cucu SRL¨ - CT 400, se lauda cu histereaza  de 0,2*C.
Maine trec la montat apoi butonat, stie de 2 zone, respectiv 2 surse de caldura.
Io am nevoie de 2 zone si o singura sursa de caldura.

#560
cdan

cdan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 17.11.2003
Vezi POER. Stie de histerezis 0.1 grade ai e scalabil la cate zone se doreste.

#561
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,162
  • Înscris: 03.12.2021
Am o belea de centrala ferroli ( 3 ani are, curatata, cu revizie) incalzeste prea tare apa, face zgomot. Zilele trecute ramasese intr-o eroare dupa o pana, abia am aflat cum sa o scot dandu-i un reset dintr-o combinatie de taste.

Termostatul tot ferroli nu poate fi setat sub 25 de grade.
https://www.ferroli....alzire/fer-9rfa

Maniera in care se umbla la el nu are niciu sens.

As vrea sa pot umbla usor sa setez temperatura la max 23 gr. Sau chiar sa pot opri / porni caldura.

Preferabil cu aplicatie -o fi mai
usor ?

Mi se pare asa de greoaie si zgomotoasa centrala asta.. parca termostatul doar complica lucrurile. O pati ceva daca pur si simplu o pun pe modulul Vara cat mai des?

Edited by the_blue_raven, 15 December 2023 - 21:29.


#562
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

Vizualizare mesajthe_blue_raven, pe 15 decembrie 2023 - 21:27, a scris:

Preferabil cu aplicatie
https://www.ferroli....calzire/connect

[ https://www.ferroli.com/media/1581408175.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#563
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 11.04.2013
@MiaJiro
Sarbatori fericite!
La mine se intimpla ceva ciudat cu, curba de caldura, o setasem la 1.3 cand eram in modul histeresis si apa era ~54C dar recent am observat ca urca la ~72 ~75C.
Tu ziceai ca ai last o pe default. Tot la fel facea si La tine de ai trecut pe default?

#564
MiaJiro

MiaJiro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,064
  • Înscris: 24.11.2019
Multumesc si iti doresc si tie si celorlalti colegi un an mai bun!

Nu mai stiu precis la ce te referi, sau ce am spus la un moment dat.
Cert este ca  eram initial putin nedumerit referitor la curba de caldura si cum se modifica aceasta. De altfel nici acum nu stiu algoritmul precis utilizat de serverele Vaillant! Acum, curba de caldura este fixata automat la 1,7. Aplicatia imi arata o temperatura exterioara de 1oC dar termometrul fixat la etajul unu in exteriorul casei imi prezinta -3oC. In timp curba s-a plimbat intre 0,8 si 2,3. A fost initial si setata automat si la 2,6! Repet, imi scapa algoritmul precis dupa care se schimba. Si din cate inteleg sistemul patronat de Vaillant invata singur in timp.
  • Din meniul centralei am setat inca de la inceput (acum 4 ani) temperatura maxima a agentului la 55 oC.
  • Temperatura ACM am avut-o pe 43oC si de doi ani am setat-o pe 44oC. Deci cand fac baie dau drumul doar la apa calda fara sa o mai mixez si cu apa rece.
  • Initial am lasat curba de caldura pe "automat'.
  • Ulterior am resetat-o (din meniu rezulta ca asta duce la fixarea ei pe "automat") si am apoi fixat-o eu la o valoare luata de pe graficele gasite pe net, functie de temperatura exterioara de la acel moment dat si de valoarea temperaturii interne selectate de mine. Am observat ca indiferent de cum setam eu manual curba de caldura, dupa un timp aceasta se modifica tot automat la o valoare pe care nu o puteam corela precis cu situatia temeperaturilor externe si interne...
  • Am observat ca in situatia cand temperaturile externe sunt mai mari (nu ma intreba precis cat!) temperatura agentului este fara nicio interventie din partea mea foarte scazuta.
  • Cand temperaturile externe se duc in jos dincolo de 0oC, temperatura agentului creste dar niciodata nu depaseste 55oC. Ceea ce am fixat in centrala. Doar ca arzatorul functioneaza mai mult.
  • Am observat ca si daca pe aplicatia mobila imi apare ca arzatorul este activ, se intampla ca in functie de iarasi temperaturile externe, de temperaturile solicitate intern, arzatorul sa nu fie efectiv pornit decat din timp in timp. Pompa functioneaza, agentul termic "se plimba" prin radiatoare la o temperatura mai mare sau mai mica iarasi dependenta de setari.
  • Intre timp, cand arzatorul figureaza in aplicatie ca activ dar flacara nu este aprinsa in centrala, pe displayul acesteia este afisata o clepsidra, care inteleg ca arata faptul ca arzatorul este in perioada cand inca termostatul de camera (eRelax) cere caldura in camera dar cand flacara este stinsa si sistemul asteapta un anumit interval de timp pentru a reporni (pentru a nu porni foarte des) sau o diferenta de temperatura mai mare de nu stiu cat intre tur si retur.
  • Repet ca eu chiar daca nu am reusit sa identific precis algoritmul sunt extrem de multumit de sistem si modul lui de functionare. Mie temperatura agentului nu mi-a trecut niciodata de valoarea setata in meniul din centrala. Respectiv 55oC. Doar ca daca scade foarte mult temperatura externa, arzatorul functioneaza mai mult dar cu intermitentele de care vorbeam mai sus. Chiar daca in aplictie este prezentat ca intr-un interval de timp arzatorul a fost activ 100% din timp, flacara nu este aprinsa in tot acest interval. Un timp este aprinsa, apoi stinsa dar agentul termic circula, ulterior iar aprinsa etc. De fapt, cred ca in aplicatie iti arata ca 100% din respectivul interval termostatul de camera cere caldura. Nu ca este aprinsa flacara. Banuiesc.
Ca dovada iti pun si graficele actualizate si cu datele din acest an si completate cu consumul in metri cubi. Dar si cu pretul facturii si cu calculul lunar al costului pe mc consumat lunar - fara sa mai tin cont de valoarea Pcs. Pretul per mc l-am facut impartind valoarea facturii la cati metri cubi am consumat in acea luna. Se observa ca de cand am instalat eRelax cosumul a scazut. Consumul de acum este dat prin incalzirea a 4 incaperi si doua holuri la o temperatura confortabila (21oC), a garajului la o temperatura de 18oC ai a a altor 7 incaperi si a casei scarii la 15-17oC.
Attached File  Grafice consum.png   124.3K   23 downloads
In bucatarie am si un AC functional, care porneste automat dimineata la orele 06:30 si se opreste la 08:00. Dar si la nevoie. Cand postez, temperatura exterioara afisata de aplicatia mobila a AC arata -2oC iar in bucatarie sunt 20oC. Suficient ca batrana mama sa-si poata face ceaiul fara sa inghete... Dupa cum spuneam, cat timp a mai trait tatal meu am avut activ si pornit 24/24/7/7 un AC in dormitorul acestuia pentru suplimentarea temeraturii. Batranul era foarte friguros.
Attached File  AC.jpg   69.3K   23 downloads

NOTE:
mi s-a spus de multe ori ca "nu e bine", ca am consum prea mare si daca as sta la Polul Nord! Eu sunt totusi multumit si constientizez ca e foarte greu de facut comparatii intre o casa si alta. Depinde consumul de zona, de amplasarea locuintei - pe vale, pe varf de deal, intre alte case, in bloc, de vant, de izolatia peretilor, de punctele cardinale si numarul de pereti exteriori a camerei cu termostat, de volumul de aer si de suprafata incaperilor, de locul de amplasare a termostatului - inaltime, care perete etc. etc. Desigur ca ideal ar fi sa ai si foarte bine dimensionate radiatoarele, sa ai termostate hidraulice precise instalate pe acestea, sa ai conducte care sa asigure un debit cat mai mare si sa fie cat mai bine echilibrat sistemul hidraulic.

spre exemplu acum 2 ani aveam termostatul amplasat pe o soba de teracota (nefunctionala Posted Image). Deci la o inaltime de peste 2 m. Amplasat acolo ca sa nu ajunga la el batranul adapostit in acea camera. Era setat pe 24oC dar temperatura de la 1,5 m inaltime in centrul camerei era identica cu cea care este si acum dar cu termostatul amplasat la 50 cm inaltime si setat pe 20,5oC.

Edited by MiaJiro, 28 December 2023 - 07:22.


#565
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 11.04.2013
Multumesc de raspuns.
Nu ai centrala Vaillant Pure?
La mine instalatorul a zis ca, cu acest termostat nu poti sa setezi temperatura agentului fiindca termostatul preia automat controlul.
Banuiesc ca fiindca am calorifere de fonta a constatat ca performeaza mai bine cu temperatura mai mare, dar nu sunt sigur.

Edited by florini78, 28 December 2023 - 11:20.


#566
MiaJiro

MiaJiro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,064
  • Înscris: 24.11.2019
Scuze ca sincer nu stiu pe de rost denumirea comerciala si completa. Iar acum sunt in Bucuresti si nu langa centrala.

Din amintiri cred ca este o centrala Vaillant ecoTEC plus VUW346/5-5. Achizitionata de la Valtherm.

Si una dintre "nemultumirile" mele legate de eRelax a fost tocmai ca nu puteam accesa anumite reglaje care sunt disponibile exclusiv din meniul centralei. Deci local. Temperatura maxima a agentului nu poate fi setata decat din meniul centralei. Nu ai acces la setarea ei din termostat sau mai precis din aplicatie. Eu la sugestia reprezentantului Vaillant care mi-a pus centrala in functiune am setat temperatura din meniul centralei la maximum 55oC. Mi-a spus acesta ca doar daca o sa vad ca nu face fata in anumite conditii de temperaturi extreme negative sa o setez la o valoare mai mare. Respectiv daca centrala o sa functioneze permanent iar temperatura din camera o sa scada sub aceea setata. Acest lucru nu s-a intamplat inca niciodata.

Conex cu acest lucru pot sa spun ca acum ani de zile (2003-2004) am montat in apartmentul cu 5 camere o centrala Saunier Duval de 24 kw. Caloriferele de otel instalate le-am pus dupa pofta inimii mele, mari cat a incaput (33/120/60 spre exemplu) si a caror putere totala se apropia de cei 24 kw ai centralei cu agent de 60oC. Aveam intr-un apartament din Bucuresti de 100 m2 asigurata o temperatura de 24oC cu reglajul temperaturii pe tur pus pe 42oC-45oC. Nu cred ca l-am setat (din butonul rotativ al centralei) decat o data sau de doua ori  pe 50oC. Modul de functionarea a pompei se seta din niste DIP SWICHuri. O setasem sa functioneze non stop cat timp termostatul de ambient cerea caldura si sa se opreasca atunci cand acesta nu mai cerea caldura. Termostatul era un TH-400 pe fir cu histerzis reglabil intre 0,1 si 0,9oC setat pe 0,1. Consumul maxim de gaz a fost de 400-450 mc pe luna. Mult timp ma tot framanta gandul ca poate ar fi trebuit sa reglez pe un Delta t mai mare, pentru ca centrala (arzatorul) sa functioneze mai rar. Dar pana la urma am ramas pe reglajul cu Delta t la 0,2 grade, avand astfel un confort mai mare. Centrala/arzatorul se oprea la 24,1oC si pornea la 23,9oC. La acea centrala temeratura maxima pe tur era setabila liber pana la 65 sau 75oC (nu mai stiu sigur) iar daca totusi doreai a o setezi mai sus - sa zicem 85oC, puteai dar trebuia sa fortezi un limitator care din cate am inteles ducea la pierderea garantiei.

Pentru Vaillant Initial ma gandeam sa achizitionez un alt termostat, pe fir dar care cu un modul gateway special putea sa fie controlat si prin internet. Nu mai retin detaliile dar completul - tot Vaillant, era si mai scump decat eRelax care si asa este scump. Dublu ca pret. Dar se pare, fara sa bag mana in foc, ca reuseai cu acel complet sa ai acces remote la tot meniul centralei.

Cat priveste caloriferele de fonta - cu inertia lor termica mai mare, eu intuiam fix invers decat in manualele la care am avut acces ca ar trebui reglat histerezisul si tempertura agentului. Dar neavand studii de specialitate este foarte sigur ca intuiesc gresit si manualele au dreptate! Daca nu le-a tradus vreun nepriceput (Arbori Cotiti tradus ca fiind Copaci Rasuciti Posted Image).

Edited by MiaJiro, 28 December 2023 - 14:41.


#567
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 11.04.2013
Mda tu ai centrala mai desteapta. Modelele actuale Plus stiu sa moduleze mai jos.
Termostatul la care faci referire e sensoHOMD/sensoCOMFORT.
Btw din ce imi amintesc ziceai ca ai avut alt termostat inainte de erelax si de asta ai putut seta la 55C, si eu am avut unul simplu on/off si era setata la 55C dar dupa instalare termostat inteligent instalatorul a zis ori ca acel meniu nu mai e disponibil sau blocat/read only.

Oricum la mine sistemul e o strutocamila, puterea caloriferelor a fost aleasa de mine pentru agent la 60C fiindca initial era pe lemme, e destul si 55C fiindca am pus un 10-20% in plus. Sunt acasa mereu si am setat programul 07:00-12:30 23C 12:30-16:30 22C 16:30-22:15 23C 22:15-07:00 20C
Am vrut termostat mai destept doar ca sa nu frec zilnic temperatura si am zis ca sa fie si modulant daca tot IL schimb, problema e, ca acum cand vad consumul pe zile vad si greselile din sistemul meu si mie greu sa le accept dar e prea scump sa schimb fiindca trebuie schimbate prea multe.Posted Image

#568
Justice43

Justice43

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 72
  • Înscris: 05.11.2023
Salutare,
Am cumparat un apartament nou cu o centrala viessmann, incalzire in paroseala, 4 circuite de incalzire, automatizarea rehau.
Centrala nu a fost pusa in functiune niciodata, termostatele lipsesc.
Intrebatea mea pt automatizarea rehau trebuie termostate rehau sau pot lua si de la alte firme? Care ar fi recomandarea voastra.
Eu nu ma pricep, sper ca am explicat corect.

Edited by Justice43, 28 December 2023 - 23:34.


#569
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,225
  • Înscris: 01.12.2005
Am zis sa incerc si eu astea pe internet si am dat comanda pe un PNI CT400. Am avut grija sa desfac ambele folii de pe ecran si vad ca butoanele tactile sunt f ok la apasare usoara :) Ca prima impresie, montajul a fost usor, am lasat oricum firele in pereti de la vechile TA just in case.
Dn panoul de automatizare de langa centrala am tras 6 fire - 4 pentru comanda releelor si 2 pt alimentare.

Imperecherea a fost f usor de ralizat.
Observatii:
- panoul de comanda e montat langa centrala, imi arata semnal wifi ok-ish (-65dBm) , sper sa nu am probleme cu conexiunea la internet.
- una din unitati este montata in aceeasi camera ca routerul, nu am vazut sa palpaie semnaul de conexiune - aici sper ma mult sa nu am probleme, voi verifica in perioada urmatoare ce si cum sa fiu sigur.
- am facut o mica calibrare cu -0.5g pentru ca indicau mai mult
- am setat la 0,2 dead-zone, a pornit centrala la x-0,2, s-a oprit la X+0,2
- setarile zilnice le-am facut pe telefon, mult mai usor de lucrat decat la TA vechi. Nu-mi place insa ca sunt doar 4 programe zilnice, dar asta e ceva minor.

Deocamdata stau "cu ceva stres" si sper sa functioneze ok.

PS. Stie cineva cum as putea sa expun cele 2 termostate si in Apple Homekit? Adica de fapt cum pot face o legatura intre Tuya si Homekit?

#570
leomagic44

leomagic44

    Io, cu electronii.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,050
  • Înscris: 06.02.2012
Stai linistit CT 400 am luat si io, la sfatul unor prieteni, dupa 4 saptamani mi se pare ok, inainte am folosit salus iT 500 vreo 4 ani care a decedat.
Io le-am integrat in Alexa.

Edited by leomagic44, 07 January 2024 - 17:00.


#571
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,225
  • Înscris: 01.12.2005
Mersi, eu as vrea sa le vad in Homekit ca asta folosesc. Daca n-o fi cu bataie de cap.

As fi mers pe 2 termostate de la Meross, care faceau cam acelasi lucru si sunt Homekit compatibile, dar alea sunt doar pentru montaj in doza si n-am cum sa dau gauri in pereti :)

#572
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,225
  • Înscris: 01.12.2005
Ma poate ajuta coneva cu o clarificare? Fisa termostatului de la Meross, cel pentru centrale, zice la output max 3A. Eu controlez prin automatizarea cele 2 pompe Wilo atmos, maximul uneia fiind 40W, plus centrala - pompele si centrala sunt comandate prin 2 relee Wago.

Credeti ca termostatul este ok in cazul meu, sau mai bine nu?

Conform diagramei, teoretic firele din automatizare le-as lega la COM si NO. Dar nu stiu daca cei 3A sunt de ajuns - teoretic da, dar as vrea sa fiu sigur. Multumesc

Attached Files



#573
leomagic44

leomagic44

    Io, cu electronii.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,050
  • Înscris: 06.02.2012
Pai legea lui Ohm zice ca da.
3A x 230V = 690w, tu ai nevoie de 40W, nu vad problema?

#574
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,225
  • Înscris: 01.12.2005
@leomagic44: Teoria o stiu si eu, dar din pacate aceste termostate compatibile Homekit sunt mult mai rare la noi Iar din cele cateva review-uri de pe net la aia de "peste garla", oamenii le monteaza tot pentru a comanda centrale, nu panouri de automatizare. M-am gandit ca poate cineva si-a luat si la noi in Ro asa ceva.
Plus ca nu am gasit in specificatii nici histerezisul / daca are doar algoritm TPI.

#575
n3vio

n3vio

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 31.05.2008
Bunã seara, o recomandare pentru un termostat compatibil opentherm cu o centrala viessmann vitodens 100w-b1kf 32.
Multumesc.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate