Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Legal sau ilegal?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#1
g0dafk

g0dafk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 462
  • Înscris: 10.11.2016
In primul rand imi cer scuze daca nu este cel mai potrvit loc pentru intrebarea asta, dar alta zona chiar nu mi-a venit in minte. Rog un moderator daca este nevoie sa mute acest topic la locul lui.

Bun, intebarea mea este, este legal sa descarci torrente sau nu? In ce conditii este legal si cand devine o ilegalitate. Daca stau la seed devine ilegalitate? Ce pedepse exista pentru asta?

#2
super8

super8

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 10,000
  • Înscris: 14.04.2016
E o sabie cu doua taisuri:
daca downloadezi si uploadezi content fara licenta, este ilegal;
daca downloadezi si uploadezi content freeware, nu este ilegal.

#3
corectsunt

corectsunt

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,147
  • Înscris: 06.08.2012
Nu există lege clară care să reglementeze asta, deci e legal.

#4
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003
De regula devine ilegal cand tu pui la dispozitie altora continut nelicentiat. Si asta se intampla la descarcare pentru ca aplicatia si transmite la altii.

#5
britneysbitch

britneysbitch

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,295
  • Înscris: 06.01.2012

Quote

In ce conditii este legal si cand devine o ilegalitate

Dacă descarci sau partajezi material care intră sub incidența legilor de protecție a proprietății intelectuale (care implică de facto orice melodie, program de calculator, film, cărți, reviste etc), ești în ilegalitate.

Este bine să asumăm ilegalitatea by default, materialele ieșite de sub incidența legilor de protecție a drepturilor de autor/proprietate intelectuală fiind muuuuult mai rare decât cele protejate (pe site-uri de P2P).

În România legea nu (prea) se aplică în acest domeniu.

Edited by britneysbitch, 26 August 2018 - 16:47.


#6
trollerul_de_serviciu

trollerul_de_serviciu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,987
  • Înscris: 23.03.2018
Teoretic, este:
Art. 139^6
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 al 5 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) realizarea, in scopul distribuirii, fara a se urmari direct sau indirect un avantaj material, cu orice mijloace si in orice mod, de marfuri-pirat;

Cind faci seed, te incadrezi la articolul de mai sus.

Practic, cum a zis un coleg mai sus, nu prea se aplica legea asta la noi.
Trebuia sa precizeze: in acest context, al unui utilizator mediu, de acasa, care doar descarca filme.
Daca, in schimb iti faci tracker si distribui 1000 de filme/zi la jdmeii de utilizatori... probabil o sa te caute cineva pina la urma.

#7
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017
Stai sa vezi cand te ridica mascatii pe sus.. Posted Image

Edited by YourFan, 26 August 2018 - 17:00.


#8
byker89

byker89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 26.08.2018
S-a mai aplicat legea prin 2005-2010  cand iti batea politistul la usa sa-ti perchezitioneze calculatorul fara mandat daca erai suspect, dar erau alte vremuri si doar cei care colectionau CD-uri  cu material piratat , deci posibil sa fi fost dati in vileag  de vreun vecin caruia le-au facut fapta buna de  ale da  CD cu Windows piratat. S-au facut arestari prin 2000 cand erau unii ce vindeau cd-uri piratate la tarabe.   Tehnic, e ilegal chiar si daca descarci, nu daca distribui.  
Acum, depinde ce furnizor ai. In  SUA, UK, Franta , Austria, Olanda,  Germania si alte state dezvoltate  nu-ti vine niciodata politia acasa sa-ti perchezitioneze PC-ul  doar pentru ca   ai descarcat ceva ilegal (vine doar daca esti nu stiu ce pirat faimos sau detinator de site-uri de torrente). Furnizorul, daca te descopera, iti trimite   un mesaj prin email cu Copyright Infringement prin care esti instiintat ca ai descarcat material ilegal, ai incalcat drepturile de autor si trebuie sa platesti amenda de cateva sute de euro  sau sa te prezinti la tribunal sa te judeci cu autorii produselor.In alte state, furnizorul chiar poate sa te parasca  la proprietarii produselor.  Mai rau e daca te prind chiar insisi producatorii ca le descarci filmul si atunci iese cu proces nasol la care o sa ai despagubiri masive de platit.  In Romania, majoritatea furnizorilor nu prea fac asta, poate fiindca stiu ca si-ar pierde clientii si multi ar trece din nou la retele de cartier, fie nu vor sa se complice, dar teoretic, te pot depista si te pot para.  Romania nici nu este in atentia marilor producatori de la Holywood, artistilor muzicali  si companiilor producatoare de jocuri in ce priveste target-ul de vanzari.  Pentru ei exista doar SUA, Canada, Europa de Vest , Australia  si Japoni, despre restul tarilor constientizeaza ca sunt sarace.  In practica, milioane de utilizatori romani de internet descarca fara nicio grija si cat timp le tin pentru ei, nu li se intampla nimic. Multi sunt oricum contaminati cu virusi.  Majoritatea jocurilor sunt nefunctionale, pline de buguri, virusi  si lipsite de modul multiplayer, ceea ce le reduc gradul de experienta si ba chiar le inging si le distrug componentele, reducandu-le durabilitatea (multi nu stiu, dar jocurile piratate mai au si DRM-uri ce le suprasolicita componentele).Marile companii au Denuvo ca drm care dureaza luni bune  sa fie spart si pana atunci si-au atins target-ul de vanzari (bine, tot e ilegal sa-l descarci si atunci, chiar si la 10 ani de la aparitie).In ce priveste filmele, majoritatea producatorilor isi scot grosul incasarilor din cinematografe, restul din dvd-urile si produsele cumparate de fani.  Cine mai descarca  muzica  in 2018 cand ai  You Tube?
Acum depinde si ce idei  le mai vin pesedistilor in cap ca in ultima vreme au bagat multe sanctiuni  europene precum amenzile date pentru "hartuirea stradala" ...evident, pentru a-i amenda pe protestatarii  care injura PSD-ul  .Daca PSD-istii considera ca file list  si Pirate Bay  sunt spatii prielnice  pentru comploturi anti-guvern, le-ar putea interzice  si aplica sanctiuni drastice celor care descarca de acolo.Ar putea interzice si Wikipedia, You Tube,  Facebook   a daca sunt aduse acuzatii grave la adresa greilor partidului sau sunt scoase la iveala dovezi despre abuzurile pesedistilor, cum a procedat Erdogan.

Edited by byker89, 26 August 2018 - 17:24.


#9
deepshit

deepshit

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 66
  • Înscris: 04.08.2018

View Postg0dafk, on 26 august 2018 - 16:39, said:

Daca stau la seed devine ilegalitate?
numai la filme porno UHD

#10
hwplanet

hwplanet

    Cont sters.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,641
  • Înscris: 05.07.2018
Stai linistit. Macar de putinul asta sa ne bucuram si noi, mai vedem un Film, mai ceva, iti imaginezi ca daca la fiecare Film ar fi cu plata si sa mai fie si praf Filmul pe deasupra... atunci daca tu esti un Cinefil si iti place sa vezi cate 2-3 Filme pe zi, iti dai seama cati bani ti-ar trebui in fiecare luna?

La fel si la joace. Pirateria o sa existe atata timp cat exista Internetul. Mereu va exista o astfel de bresa care sa permita termenul de (Pirat). Chiar daca este ilegal sau legal, macar atata bucurie poti avea si tu din cand in cand daca altceva nu se poate. Caci salariile actuale abia daca iti pot permite mancarea, locuinta, si un telefon, restul... nu se poate. Filmele pentru astea sunt facute, Jocurile pentru astea sunt facute, cu cat testeaza mai multi acel produs cu atat cine are bani il va cumpara acel produs, cine nu are, logic ca nu il va cumpara. Daca nu exista o perioada de Test (Demo) pentru acel produs, atunci de unde stii ca isi merita banii?

Edited by hwplanet, 26 August 2018 - 17:25.


#11
byker89

byker89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 26.08.2018
Eu zic totusi ca in 2018, chiar si cu un salariu mizerabil de 1200 lei  ca lucrator comercial sau chelner la fast-food  si  daca  stai cu parintii, nu mori daca iti cumperi Windows 7 licentiat de 300 lei  si vreo 3-5 jocuri care iti plac si consideri ca-si merita banii (ai oferte destule pe G2A, Steam, abonament lunar de 4 euro pe Origin   si multe alternative la tepele de pe  eMag si altex) si nici biletele la film nu te costa mult - 30 de lei nu e mare avere.
Iar daca esti pasionat de programare si demonstrezi ca esti bun, poti gasi programe gratuite si legale pe care sa  lucrezi.  
Ori daca ai salariul minim si il dai pe tot pe chirie si nu-ti ajunge nici de mancare , nu cred ca ar trebui sa mai stai nicio secunda la calculator , ci ar trebui sa faci ceva cu viata ta.

In anii  2000 cand nu prea erau multinationale in tara, deci nici joburi si gaseai de lucru doar la negru sau combinatii  ,  cand nu prea existau cinematografe la tot pasul,  iar cd-urile cu muzica si jocuri erau scumpe  si vandute numai in format fizic ,  mai aveai o scuza.
Acum nu prea mai ai scuze.

#12
hwplanet

hwplanet

    Cont sters.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,641
  • Înscris: 05.07.2018

Quote

Eu zic totusi ca in 2018, chiar si cu un salariu mizerabil de 1200 lei  ca lucrator comercial sau chelner la fast-food  si  daca  stai cu parintii, nu mori daca iti cumperi Windows 7 licentiat de 300 lei  si vreo 3-5 jocuri care iti plac si consideri ca-si merita banii (ai oferte destule pe G2A, Steam, abonament lunar de 4 euro pe Origin   si multe alternative la tepele de pe  eMag si altex) si nici biletele la film nu te costa mult - 30 de lei nu e mare avere.
Iar daca esti pasionat de programare si demonstrezi ca esti bun, poti gasi programe gratuite si legale pe care sa  lucrezi.
Ori daca ai salariul minim si il dai pe tot pe chirie si nu-ti ajunge nici de mancare , nu cred ca ar trebui sa mai stai nicio secunda la calculator , ci ar trebui sa faci ceva cu viata ta.
In anii  2000 cand nu prea erau multinationale in tara, deci nici joburi si gaseai de lucru doar la negru sau combinatii  ,  cand nu prea existau cinematografe la tot pasul,  iar cd-urile cu muzica si jocuri erau scumpe  si vandute numai in format fizic ,  mai aveai o scuza.
Acum nu prea mai ai scuze.

Nu cumperi. Si iti spun din ce cauza, atata timp cat se poate lua gratuit pur si simplu pastrezi banii pentru altceva. Toata lumea vrea sa aiba cat mai multi bani si sa profite cat mai mult, deci in concluzie trebuie sa pastrezi banii nu sa-i cheltui. Ii poti cheltui cand ai prea multi si ai siguranta ca o sa traiesti toata viata cu acei bani. Pentru ce sa dai bani pe ceva ce poti avea gratis? Posted Image Bineinteles ca nu o sa fie toti de acord cu mine, insa daca nimeni nu ar mai cumpara atunci nu sar mai fabrica deci inseamna ca nu este nicio problema pentru cei pirati si cei care cumpara din moment ce Jocuri se fac incontinuare si Filme se produc incontinuare si muzica incontinuare. Toata lumea este fericita..

Pentru cei mai multi dintre noi Pirateria a mai ramas unul dintre singurele motive de fericire, pentru ca este si singurul lucru care nu costa bani si poti face asta fara sa patesti nimic daca pastrezi informatia doar pentru tine. Ai nevoie decat de un dispozitiv si acces la internet. De la carti,Jocuri,Filme,Muzica, toate astea le gasesti liber pe net, trebuie doar sa cauti. Si eu sunt de parere ca Pirateria o sa existe atata timp cat exista internetul.

Edited by hwplanet, 26 August 2018 - 17:41.


#13
byker89

byker89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 26.08.2018

View Posthwplanet, on 26 august 2018 - 17:23, said:

Stai linistit. Macar de putinul asta sa ne bucuram si noi, mai vedem un Film, mai ceva, iti imaginezi ca daca la fiecare Film ar fi cu plata si sa mai fie si praf Filmul pe deasupra...  
S-o crezi tu, societatea si natura  nu-ti sunt  datoare cu ABSOLUT  nimic.De cand te-ai nascut si pana o sa mori, singurele lucruri gratuite de care vei beneficia sunt lumina soarelui , privitul la stele/luna   si aerul respirabil, atat! Eventual insectele sunt gratuite fiindca nu le vrea nimeni.  
Nici pamantul, iarba, pomii  si nici apa de mare,  rau sau din tasnitoare nu-ti apartin, fiind   trecute sub proprietatea guvernelor sau companiilor private! Deci nici sa te plimbi in voie ca un homeless nu prea ai voie.  
Mai e ceva gratis- ganditul!  



Nu-ti apartine nimic nemuncit de pe lumea asta, sa ai in minte toata viata treaba asta!  
Depinde de ceilalti oameni  daca vor sa-ti imparta gratis din lucrurile lor.
Piratii aia pot foarte bine sa nu-ti mai dea  gratis  filme si jocuri piratate , avand in vedere ca isi risca libertatea mai mult decat o risti pe-a ta si nici nu castiga nimic, decat recunostinta saracilor.  


Fiindca nici parintii nu sunt chiar obligati sa te creasca, ei chiar te pot abandona sau te pot  lasa in grija statului  , inclusiv oportunitatea de a te angaja la un loc de munca   costa enorm (   procedurile de angajare  ca sa fii primit pe proprietatea lui privata   si instruirea il costa enorm pe patron pentru ca tu sa platesti prin efortul depus, inclusiv  pentru salariul mizerabil pe care il primesti, patronul plateste triplu ca sa-l iei ).
Nici dragostea nu-i gratuita (te costa sa impresionezi o femeia  daca esti barbat  si trebuie sa arati ca esti interesant, chipes, matur si puternic , inclusiv femeia plateste din greu pentru a arata bine si a impresiona barbatul).  
Realizezi ca daca n-ai sta cu parintii, tu nici mancare, adapost sau apa gratuita nu primeai .
Nici scoala nu-i gratuita,  platesti la greu pentru rechizite, parintii si alti cetateni platesc impozite ca tu sa mergi la scoala si sa chiulesti de la ore si sa vii cu temele nefacute.
Pentru ce-ti asigura parintii si statul , altii muncesc din greu ca sa le obtina, vezi orfanii din tarile africane care se lupta si muncesc pe cont propriu sa obtina o picatura de apa si nici aia potabila.

Edited by byker89, 26 August 2018 - 17:46.


#14
hwplanet

hwplanet

    Cont sters.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,641
  • Înscris: 05.07.2018

Quote

S-o crezi tu, societatea nu ti-e datoare cu ABSOLUT  nimic.
De cand te-ai nascut si pana o sa mori, singurele lucruri gratuite de care vei beneficia sunt lumina soarelui , privitul la stele/luna   si aerul respirabil, atat, fiindca nici pamantul sau soseaua pe care mergi nu-ti apartine!
Nu-ti apartine nimic nemuncit de pe lumea asta, sa ai in minte toata viata treaba asta!
Depinde de ceilalti oameni  daca vor sa-ti imparta gratis din lucrurile lor (fiindca nici parintii nu sunt chiar obligati sa te creasca, ei chiar te pot abandona sau te pot  lasa in grija statului) , inclusiv oportunitatea de a te angaja la un loc de munca   costa enorm (   procedurile de angajare  ca sa fii primit pe proprietatea lui privata   si instruirea il costa enorm pe patron pentru ca tu sa platesti prin efortul depus, inclusiv  pentru salariul mizerabil pe care il primesti, patronul plateste triplu ca sa-l iei ).

Nici dragostea nu-i gratuita (te costa sa impresionezi o femeia  daca esti barbat  si trebuie sa arati ca esti interesant, chipes, matur si puternic , inclusiv femeia plateste din greu pentru a arata bine si a impresiona barbatul).
Realizezi ca daca n-ai sta cu parintii, tu nici mancare, adapost sau apa gratuita nu primeai .
Nici scoala nu-i gratuita,  platesti la greu pentru rechizite, parintii si alti cetateni platesc impozite ca tu sa mergi la scoala si sa chiulesti de la ore si sa vii cu temele nefacute.

Pentru ce-ti asigura parintii si statul , altii muncesc din greu ca sa le obtina, vezi orfanii din tarile africane care se lupta si muncesc pe cont propriu sa obtina o picatura de apa si nici aia potabila.

Asa cum am mentionat in postul de mai sus, daca societatea nu imi este dator cu nimic, nici eu nu sunt dator cu nimic nimanui. Atata timp cat se poate, se poate, si voi profita de asta. Cand nu se mai poate, voi cumpara. Bineinteles, ca din cand in cand, pot cumpara ceva ce imi place si sa dau bani producatorului. Asa cum ai spus si tu, trebuie sa avem grija de bani si sa facem cat mai multi bani sa avem grija sa-i pastram bineinteles, pentru ca altfel... la orice pas ai nevoie de bani. Toata lumea este fericita si producatorii si cei care descarca de pe net. Daca producatorii nu si-ar scoate banii, atunci ei nu ar mai produce nimic. Din moment ce inca se produce incontinuare, Jocuri,Filme,Muzica, carti, inseamna ca investitia este scoasa de la extrema cealalta, cu siguranta nu suntem toti saraci.

Quote

Piratii aia pot foarte bine sa nu-ti mai dea  gratis  filme si jocuri piratate , avand in vedere ca isi risca libertatea mai mult decat o risti pe-a ta si nici nu castiga nimic, decat recunostinta saracilor

Evident. Spre deosebire de altii cu o gandire egoista, ei incearca sa faca lumea mai buna si sa faca oamenii fericiti. De ce ar fi ceva rau asta? :D

Edited by hwplanet, 26 August 2018 - 17:48.


#15
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007
in speta torentelor interfera mai multe legi, pana la urma te prind ei cu ceva. uite o sentinta penala aici, ca sa vezi cum se pune problema intr-un proces. asta avea un HUB, dar cam la fel si cu torentele.
Acu', eu nu spun ca o sa iti bata din prima politistii la usa, e ceva ce toata lumea face, ca sa te selecteze fix pe tine trebuie sa tragi atentia cumva / cuiva.
Eu nu inteleg cum justifica ei pericolul social al faptei, ar trebui sa fie doar un proces civil in care pagubitul (proprietarul drepturilor de autor, de regula) cere depagubiri. dar in fine, unii au terminat POLITEHNICA, pe altii i-a terminat DREPTUL...

Edited by strongsss, 26 August 2018 - 17:54.


#16
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Sa se ocupe intai de dragnea si supusii sai si apoi sa vorbim de torente Posted Image

#17
byker89

byker89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 26.08.2018
Pai asa, hai sa piratam mancarea, masinile, inclusiv calculatoarele si telefoanele  care sunt prea scumpe, dar tot le luam in rate.....

E drept ca daca gasesti o metoda de a le clona/multiplica/copia cum faci in cazul fisierelor digitale,  n-ar trebui sa fi acuzat de furt.
De exemplu, clonezi salamul de porc  si il imparti la toti saracii si starpesti foametea.  
Teoretic, meme-ul asta suna cool!  
Attached File  bexqj9iein.jpg   36.7K   46 downloads







Insa  esti acuzat de incalcarea drepturilor de autor daca salamul de porc  respectiv are o reteta anume si apartine unui brand.  
Iar brand-ul respectiv te poate da in judecata ca i-ai furat ingredientele si ii multiplici salamul fara autorizatia lui, mai ales ca e de pe  proprietatea lui si ii apartine si te poate acuza ca faci bani pe carca lui, cu ideea lui originala.


Deci e vorba tot de furt, nu de furtul obiectului in sine, ci de furtul ideilor de autor si tu sa beneficiezi din produsul creat de altii, chiar daca n-ai muncit deloc la el.

Edited by byker89, 26 August 2018 - 18:03.


#18
hwplanet

hwplanet

    Cont sters.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,641
  • Înscris: 05.07.2018

Quote

Pai asa, hai sa piratam mancarea, masinile, inclusiv calculatoarele si telefoanele  care sunt prea scumpe, dar tot le luam in rate.....
E drept ca daca gasesti o metoda de a le clona/multiplica/copia cum faci in cazul fisierelor digitale,  n-ar trebui sa fi acuzat de furt.
De exemplu, clonezi salamul si il imparti la toti saracii si starpesti foametea.
Insa  esti acuzat de incalcarea drepturilor de autor daca salamul respectiv are o reteta anume si apartine unui brand.

Iar brand-ul respectiv te poate da in judecata ca i-ai furat ingredientele si ii multiplici salamul fara autorizatia lui, mai ales ca e proprietatea lui.

Iar gandire egoista. Cred ca mergi pe principiul, daca tu nu ai avut noroc in viata si a trebuit sa muncesti pentru tot, atunci hai sa nu mai aiba nimeni noroc in viata daca tu nu ai avut. Viata virtuala si viata reala exista o mare diferenta sunt aspecte total diferite. Daca cineva munceste si vrea sa faca lumea mai buna ca toti sa aiba acces la resurse atunci ce ti-ar parea rau in asta? Daca cineva ofera resurse gratuit cum sunt piratii sa spunem? Posted Image

Quote

Pai asa, hai sa piratam mancarea, masinile, inclusiv calculatoarele si telefoanele  care sunt prea scumpe, dar tot le luam in rate.....
E drept ca daca gasesti o metoda de a le clona/multiplica/copia cum faci in cazul fisierelor digitale,  n-ar trebui sa fi acuzat de furt.

Inca nu am ajuns inca in acel punct.

Edited by hwplanet, 26 August 2018 - 17:58.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate