Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
24h2 pe release?

Intrebare motor auto

Opel Astra K

Romania - tara formelor fara fond?
 Probleme sistem audio mașina

Radio care se incinge

problema -amplificator cu tranzis...

Retragere bani din cont inainte d...
 Plata cu cardul si bacsisul

Primire bani din Danemarca prin N...

Alerta securitate Fedora Linux 40...

Problemuțe sistem audio ma&#...
 Renovare balcon

installation has failed there was...

Montura polara.....

Sfat inchiriere locuinta unei per...
 

Viata de Viena

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
231 replies to this topic

#127
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013

View Postvillacrown, on 08 mai 2018 - 16:32, said:

Eu nu ma prind.aveti de munca sa nu aveti?Cum dracu ati inchiriat apartament fara un loc de munca.Noi pentru un apartament a trebuit sa vina H.R. Managerul de la firma unde lucreaza sotia.


Am locuit 4 ani+ in Bucuresti, unde munceam amandoi. Ne-am integrat rapid si acolo, aveam multi prieteni si bucuresteni, dar si vechi prieteni de la facultate, diverse activitati extra. Problema cu Bucurestiul, mai ales dupa ce stai 25 de ani in Ardeal, e ca nu prea poti sa-i accepti toate neajunsurile, dar este un oras ofertant, cel mai bun in materie de orice din Ro, dar cu aceste posibilitati vin si alte chestii nasoale, lumea e mai "Apriga" decat in ardeal, mai multa mizerie, traficul mai ingramadit (dar cu toate ca sunt mai multe masini se conduce mai bine in Bucuresti) decat in Cj de exemplu, nu mai repede, mai civilizat, te lasa lumea, se respecta soferii mai mult.



Sotia a prins un post de expat la o companie mare (cea mai mare) din Austria, asa ca am venit amandoi si ne-am mutat de la Bucuresti la Viena. Avem acte in regula, suntem inregistrati la primarie, avem adresa valida.  Eu m-am ocupat de cautat mobila + restul pt apartament, loc de parcare subteran, urmez cursuri intensive de germana (de 4-5 ori pe saptamana) iar de saptamana viitoare incep sa aplic pentru joburi (momentan sunt doar un inginer geolog cu experienta in geologie si experienta in cnc/strung proiectare la nivel incepator-basic, iar pana la finalul lunii cu certificat A1 germana, avantajul major a fost faptul ca inteleg limba, dinainte sa ma mut aici).

Deja mi-au fost oferite niste joburi dar nu e ceea ce caut eu (nu in domeniul vizat), si in plus chiar nu e graba, cu toate ca deja m-am cam saturat de statutul de jobless, incep sa o iau razna.

Oricum mi-a prins bine timpul liber, deoarece am invatat in mare parte orasul, am fost in toate districtele, am fost in toate parcurile majore, am umblat cu toate mijloacele de transport (metrou, s-bahn, si tramvaie cateva) ceea ce o sa fie de ajutor pe viitor.

Sunt sigur ca are si Viena parti neplacute si o sa le descoperim pe parcurs. Seara faina.

Edited by Deenman, 09 May 2018 - 21:09.


#128
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Pentru Bobalex, un vecin.

Pentru Bobalex, un vecin.

Toate 4 sunt ale lui.

Attached Files



#129
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,804
  • Înscris: 30.10.2003
Putea sa-si ia Harley nu un scuter.

#130
Kidu

Kidu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,092
  • Înscris: 19.10.2003

View PostDeenman, on 08 mai 2018 - 13:31, said:


Kidu, noi cand am venit voiam sa stam la casa, eram amandoi decisi sa locuim la casa. Am vizionat niste case, unele vechi, altele renovate. Problema era distanta pana la munca, ca-ci legaturile erau putin cam departe, trebuia sa mergi si pe jos si eventual sa schimbi 2-3 mijloace in comun (vorbesc de oras). Chiria nu era cu mult mai mare decat la un apartament modern.

CA si zona de locuit, noi avem prieteni si mergem des in Deutch - Wagram si in Strasshof an der Nordbahn. Amandoua sunt orasele, cu magazine mari (mercur, bila) benzinarii multe, centru cu zona de restaurante, piete.  De acolo poti sa iei trenul rapid (shnelbahn) sau deplasare cu masina si lasi masina la un Park and Ride langa o gura de metrou.

Spre exemplu cu trenul rapid ajungi cam in 15-20 minute, un timp foatre scurt, si cu masina faci 25 minute. Tinand cont ca in Bucuresti cei care stau in exteriorul centurii fac si 1 ora este un timp foarte mic.

Gasesti de inchiriat cam orice fel de locuinta doresti, depinde unde lucrezi si cat esti dispui sa cheltui (de ex noi nu doream distanta mai mare de 30 minute pana la munca sotiei timp total, inclusiv mers de acasa la transport pe jos).  PReturile variaza in functie de zona si cat de apraope sunt de un mijloc de transport, in medie te costa cam 8-12 euro mp inchiriat.

Am nevoie de spatiu pentru business practic, intentionez sa folosesc casa jumi/juma, asta daca imi permite legislatia ( nu sunt familiarizat inca ).  Deci nu intra in discutie distantele.
Am inteles ca in oraselele adiacente Vienei am preturi cu 30% mai mici la chirii pentru case, imi poti confirma? Daca esti familiarizat, poate imi poti indica un site cu anunturi de inchiriere ptr zonele respective. Multumesc.

#131
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010
www.immobilienscout24.at
www.immowelt.at
www.willhaben.at

#132
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Dar de ce Viena daca lucrezi de acasã? Din câte știu taxele pt afaceri sunt destul de mari 40-50%. Ești sigur cã știi ce vrei?


#133
Kidu

Kidu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,092
  • Înscris: 19.10.2003

View PostDeenman, on 17 mai 2018 - 11:53, said:

Dar de ce Viena daca lucrezi de acasă? Din câte știu taxele pt afaceri sunt destul de mari 40-50%. Ești sigur că știi ce vrei?
da, dar platesti 40-50% si aia e, in ro iti ia oficial mai putin si neoficial egal sau mai mult. de rest prefer sa traiesc un pic mai bine.

#134
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Dar eu nu vorbesc cã turist. Vorbesc cã rezident in Vienna. Nu mã refer la întrebat informații ci la cum se comporta austriecii cu strãinii.

Vin strãinii in tara și aici nu mã refer doar la munca de jos în tot felul de companii internaționale mari unde se vorbește engleza, însã ei nu te vad prea bine daca nu vb germana. Am prieteni și cunosc oameni care au fost dați afarã pe.motiv.ca nu au învãțat germana , compania e internaționalã iar limba de conversație e engleza.

Totodatã, meniurile sunt in germana ( puține restaurante au și în englezã) chelnerii nu vorbesc toți engleza doar germana, la tv 95% e in germana,  se pune mare accent pe limba, daca nu o știi e cã și cum nu exiști. Pt mine este ok deoarece în douã luni sunt deja la nivel destul de bun , dar cã idee generala.

Țin la tradiții și asta e foarte bine, dar cum poți sã fii așa încuiat ca oraș turistic sa nu promovezi mai mult engleza? Caracterul rece al nemților chiar îmi place, nu mi place cã se feresc de engleza ca de cancer.

In plus unele domenii sunt destul de aglomerate, sunt oameni care cautã de lucru 1 an în ceva specializat. Și sã ți zic sincer, se mișcã încet cu orice, sunt eficienți dar lenți.

Exemplu: mi am fãcut abonament UPC la pachet , am cerut și pt telefon. Am semnat și doar dupã 1 sãptãmânã primești abonamentul , cartela.

E de prost gust, cu cardurile bancare la.fel, indiferent de Cati bani ai in cont, îți dã un maestro cu care nu poți sã faci plati online /ebay. Dupã o vreme ai voie sa ai visa. Sunt foarte foarte lenti., Și cu serviciile și cu tot. La început am crezut cã e o gluma.

Edited by Deenman, 25 May 2018 - 08:29.


#135
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,981
  • Înscris: 13.07.2011
Pai uite hai sa iti spun experientele mele ca si localnic in Austria de aproximativ 20 de ani de zile. In Viena, spre fericirea noastra populatia este mult mai friendly cand ne referim la straini. In Viena de prin anii 80 au existat invadatii balcanice si turcesti. In Viena sunt aproximativ 170.000 de ex-yugoslavi si 70.000 de turci, inca alte 50.000 nemti si 50.000 polonezi, romanii sunt pe locul 5 cu aproximativ 35.000. Multi au intre timp cetatenia austriaca, daca ii calculam si pe ei atunci vorbim de aproximativ 30-40% din populatia vieneza ca si straina sau cu background strain. Astfel ca orasul este mult mai friendly cu strainii in comparatie cu alte judete.

Eu am locuit cam 10 ani de zile in Carinthia, in Klagenfurt, unde oamenii sunt de 10 ori mai rasisti decat in Viena. Unde daca nu te integrezi si nu aratati ca doresti sa te intregrezi esti tratata ca un nimeni.

In Viena cele mai mari probleme cu engleza o sa le ai la Magistrat (adica primarii si tot ce are legatura cu statul). Aici sunt ca si in Romania in general femei de varsta a 2-3 a care nu pot fi concediate pe baza contractului de bugetar si care nu au fost niciodata obligate sa invete engleza.  

Referitor la servicii, trebuie sa spun ca Austria este o tara de varf ce tine de servicii si rapiditatea acestora. Cred ca nu ai fost in Spania, Franta, Anglia sau Germania sa vezi acolo cat stai sa iti faci un abonament sau alte rahaturi. Austria este un stat al legiilor unde pentru orice rahat exista o lege. Dezavantajul este incetinirea procesului unui serviciu, avantajul este protectia ta. La orice serviciu cumparat ai 14 zile la dispozitie sa renunti la contract fara nici un fel de motiv, un lucru practic care in alte parti ale europei nu exista.

Referitor la banca, asta este un motiv de siguranta cu cardul de credit. Trebuie sa ai salariu de 6 luni ca sa iti ofere un credit card, si asta este ceva normal. Pe langa asta poti sa iti faci creditcard la paysafe sau card complete care iti ofera credit card mult mai repede. Referitor la maestro, daca ai online banking platesti in 90% din online shop-uri prin sofortüberweisung sau klarna. EBay accepta Maestro, Amazon accepta Maestro.

Eu sincer sunt uimit de rapiditatea serviciilor din Austria si iti spun din experienta unui om care calatoreste lunar in 2-3 tari din Europa.

Eu am lucrat si la OMV si prezent intr-o multinationala, atat la OMV cat si aici avem angajati din aproximativ 100 de tari. Niciodata nu a exista o problema in comunicatie pe engleza. Ce este drept nu am fost nevoit sa comand ceva sau sa vorbesc pe engleza in Viena, dar cunosc multi straini care au fost aici si s-au descurcat fara probleme pe engleza cam peste tot (mici exceptii exista si vor exista oriunde).

Edited by business11, 25 May 2018 - 09:13.


#136
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Dacă ești uimit de rapiditatea serviciilor înseamnă că nu ai fost de ceva timp in București. Nu vb de calitate ci de rapiditate.

Cartela la abonament pe loc, card bancar imprimat cu numele tau pe loc. Abonament anual la transport in comun pe loc.

Că să nu mai zic că am rămas puțin șocat sa văd că au locuri unde nu accepta plata cu cardul ( exemplu la deutch academy) ditamai cea mai mare societate de cursuri germane din Vienna, nu accepta plata cu cardul.

Are 1000 cursanți săptămânal. Și nu a fost singurul loc unde nu se poate plati cu cardul. Nicăieri nu e perfect, doar că unele chestii sunt de a dreptul hilare.

O altă experiență puțin ciudată este lejeritatea și ruperea de **** cu care ești tratat în restaurante, baruri, chiar daca nu e aglomerat barmanul sau chelnerul se mișcă în ritmul lui, un singur ritm. Lumea nu are stres.



#137
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,981
  • Înscris: 13.07.2011
Cartela la abonament vine si aici pe loc, la fel si abonamentul la transportul in comun. Daca ti le faci direct in magazin.

Cardul bancar iti vine prin posta, este ceva de siguranta, la fel si pin-ul.

Unde nu se plateste cu cardul sunt din motive financiare. Plata cu cardul costa foarte mult comision si nu este acceptata oriunde.

#138
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Mai,  nu vreau sa ne contrazicem la infinit.

Mi am făcut contract la UPC, net +tv+ abonament telefon. Am fost la magazin și nuu îți generează codul de utilizator pe loc ci pe mail după 1-2 zile sau la 5 in cazul meu prin posta. Când a venit ăla sa mi instaleze a montat netu și tv și am semnat un contract. Insa număr alocat înregistrării nu îl primești pe loc decât după ce te validează ei. Ba mai mult, revoltat, am fost Intr un sediu UPC după să îmi iau cartela, care nu mi au dat o fara acel Nr de utilizator, un fel de cod unic personal. Că să înțelegi, că să mi facă abonament la pachet cu reducerea pt tv și net, trebuie mai întâi să valideze ei contractul, nu a fost suficient sa mă prezint cu hârtia pe care am semnat o la instalare.  La instalare am primit o foaie A4 ( proces verbal ) de primire iar contractul complet l am primit prin posta.

Mi am făcut abonament pe un an la wiener liner la un sediu. Mi au dat o adeverință valabilă toată luna până îmi ajunge abonamentul real prin posta acasă.

Legat de cardul bancar sunt de acord cu tine, dar din moment ce îmi deschid cont la ei și alimentez cu câteva zeci de mii de euro e de bun simt sa nu mă mai întrebe de sănătate și să mi de-a card visa, nu maestro.

Alt exemplu de melc, plătești ceva cu cardul și uneori îți apare următoarea zi la istoric tranzacții online. Nu e instant.

#139
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,981
  • Înscris: 13.07.2011

View PostDeenman, on 25 mai 2018 - 09:52, said:

Mai,  nu vreau sa ne contrazicem la infinit.

Mi am făcut contract la UPC, net +tv+ abonament telefon. Am fost la magazin și nuu îți generează codul de utilizator pe loc ci pe mail după 1-2 zile sau la 5 in cazul meu prin posta. Când a venit ăla sa mi instaleze a montat netu și tv și am semnat un contract. Insa număr alocat înregistrării nu îl primești pe loc decât după ce te validează ei. Ba mai mult, revoltat, am fost Intr un sediu UPC după să îmi iau cartela, care nu mi au dat o fara acel Nr de utilizator, un fel de cod unic personal. Că să înțelegi, că să mi facă abonament la pachet cu reducerea pt tv și net, trebuie mai întâi să valideze ei contractul, nu a fost suficient sa mă prezint cu hârtia pe care am semnat o la instalare.  La instalare am primit o foaie A4 ( proces verbal ) de primire iar contractul complet l am primit prin posta.

Mi am făcut abonament pe un an la wiener liner la un sediu. Mi au dat o adeverință valabilă toată luna până îmi ajunge abonamentul real prin posta acasă.

Legat de cardul bancar sunt de acord cu tine, dar din moment ce îmi deschid cont la ei și alimentez cu câteva zeci de mii de euro e de bun simt sa nu mă mai întrebe de sănătate și să mi de-a card visa, nu maestro.

Alt exemplu de melc, plătești ceva cu cardul și uneori îți apare următoarea zi la istoric tranzacții online. Nu e instant.

da intr-adevar ne putem contrazice ani de zile pe aceasta tema, dar pe viitor ca sa stii UPC faci pe internet, iti trimit totul acasa si iti si activeaza pachetul la ei atunci cand ridici coletul.
Wiener Linien la fel comanda pe net, iti vine acasa.

La banca, nu conteaza cati bani ai atat timp cat nu ai un venit constant. Daca a doua zi retragi cele zeci de mi de euro, pentru ei este un risc. Atat timp cat ai un venit de mai mult de 6 luni respectiv 12 luni intri in somaj si tot isi recupereaza banii. Daca te executa silit si nu ai bunuri nu au ce sa faca, bancile au mereu nevoie de siguranta de unde sa isi recupereze banii in cazul in care este necesar.

Asta cu tranzactia online, da nu iti apare constant. Tine de 2 lucruri, institutul bancar la care esti tu si primitorul de bani si al doilea lucru este serviciul intermediar care si el opreste banii si ii proceseaza dupaia. Astfel ca dureaza uneori 24 de ore, uneori 48.

#140
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,096
  • Înscris: 25.06.2007

View Postbusiness11, on 25 mai 2018 - 09:08, said:

sau klarna.
A ajuns deci Klarna si la voi? Credeam ca-i doar pe Tarile Nordice...

#141
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010
Cardul Maestro are optiune de plata online(cel putin la Bank Austria, unde am eu cont), insa optiunea nu e disponibila pentru non-rezidenti. Imediat ce ai rezidenta se poate activa, direct online, dupa reactualizarea datelor. Pentru card de credit, in cazul meu am nevoie de 3 luni vechime la locul de munca si rezidenta, si la fel, se poate comanda online.

Pana acum, singurul lucru care am vazut ca nu se poate face online, este schimbarea numarului de telefon de contact. Motivele tin de siguranta, acel numar fiind folosit si pentru codurile de siguranta necesare pt aprobarea de tranzactii.

Referitor la limba, pana acum cred ca de vreo 2 ori am intalnit oameni care sa nu stie engleza macar la un nivel foarte de baza, iar atunci m-am descurcat cu cunostintele mele limitate de germana. In cadrul companiei nu am probleme, se vorbeste engleza daca sunt prin zona. Dar mi se pare de bun simt daca te muti intr-o tara sa incerci sa inveti limba cat sa te poti descurca, te ajuta foarte mult la integrare. Nu stiu cum e prin alte companii, dar eu am trecut ca si target individual(pe langa cele de ordin tehnic) partea asta de invatat de germana - cu mentiunea ca mi se asigura curs de germana platit de companie si direct onsite.

La capitolul servicii de internet/TV/telefonie o sa dau feedback in viitorul apropiat, momentan n-am avut tangente cu partea de contractare. Acum ma mut in alt apartament si trebuie sa fac contracte. Colegii de la serviciu mi-au spus sa fug de UPC daca am alte variante, desi sunt ceva mai ieftini decat restul, calitatea cica ar fi si ea inferioara. Ce am remarcat sunt preturi ridicate si viteze mai mici decat la noi - aprox. 40E pt TV+Net de 80mbps.

#142
undesignus

undesignus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,505
  • Înscris: 28.06.2006

View Postdasca, on 25 mai 2018 - 13:58, said:

Pana acum, singurul lucru care am vazut ca nu se poate face online, este schimbarea numarului de telefon de contact. Motivele tin de siguranta, acel numar fiind folosit si pentru codurile de siguranta necesare pt aprobarea de tranzactii.

Colegii de la serviciu mi-au spus sa fug de UPC daca am alte variante, desi sunt ceva mai ieftini decat restul, calitatea cica ar fi si ea inferioara. Ce am remarcat sunt preturi ridicate si viteze mai mici decat la noi - aprox. 40E pt TV+Net de 80mbps.

La BoA se poate sa schimbi telefonul online. Initial il aveam pe cel de Romania, ca numar de Austria am luat ~ o luna mai tirziu.

Cu UPC poate ai inteles gresit... fugi de A1 (nejustificat de scumpi) si de brandurile lor ieftine (yesss - calitatea serviciului slaba in anumite zone). Preturile, asa este... nu au nici o legatura cu Romania, adica sint de citeva ori mai mari, iar viteza e de citeva ori mai mica. In RO pentru 27 de lei avem 150Mbs, aici pentru ~20 de euro am vreo 25Mbs. Serviciul clienti de la UPC Austria nu l-am testat inca. In RO erau prompti, inclusiv cu vizite la domiciliu cind a fost cazul, iar contractul era pe persoana fizica.
La telefonia mobila, pe voce cel putin, pina acum mi se pare ca cei de la drei stau cel mai bine.

#143
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,981
  • Înscris: 13.07.2011

View PostKarhu, on 25 mai 2018 - 12:27, said:


A ajuns deci Klarna si la voi? Credeam ca-i doar pe Tarile Nordice...

de ani de zile, acum si mai activi de cand au cumparat SOFORT.

#144
Geth

Geth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,903
  • Înscris: 17.11.2017

View Postbusiness11, on 25 mai 2018 - 09:08, said:

Referitor la servicii, trebuie sa spun ca Austria este o tara de varf ce tine de servicii si rapiditatea acestora. Cred ca nu ai fost in Spania, Franta, Anglia sau Germania sa vezi acolo cat stai sa iti faci un abonament sau alte rahaturi.
Cam tot vestul europei e praf la cele mai multe servicii importante comparativ cu Romania.

View Postbusiness11, on 25 mai 2018 - 09:08, said:

Austria este un stat al legiilor unde pentru orice rahat exista o lege.
Nu pentru orice rahat trebuie o lege.

View Postbusiness11, on 25 mai 2018 - 09:08, said:

La orice serviciu cumparat ai 14 zile la dispozitie sa renunti la contract fara nici un fel de motiv, un lucru practic care in alte parti ale europei nu exista.
Aia e aproape sigur legislatia UE aplicata la cumparaturi on-line sau alte metode decat direct magazinul.

If you bought a good or a service online or outside of a shop (by telephone, mail order, from a door-to-door salesperson), you also have the right to cancel and return your order within 14 days, for any reason and with no justification.
https://europa.eu/yo...ns/index_en.htm

Iar in tarile astea in care magazinele sunt inchise sambata/duminica, prapadul e si mai mare cam la toate chestiile... cica "doar card maestro" daca esti "nou" ... dar de ce in ro poti sa ai cam ce card vrei?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate