Vinuri românești
#19
Posted 20 February 2018 - 14:25
Privind preturile la vinuri, in Franta, pentru un vin bun de pana in 8 ani vechime, milesime, eu merg pana la 25€/sticla, ce este peste sunt rar dispus sa platesc.
Putine vinuri imbatranesc bine dincolo de 8-10 ani, depinde si de an, nu doar de soi, sau podgorie. Am platit pana in 120€/sticla vinuri de colectie pentru situatii speciale. In general vinuri la 5-8€/sticla, +/- 2€ daca stiu despre ce este vorba, daca cunosc vinul si stiu cat merita, in opinia mea. In marja de 10-15€ am niste vinuri excelente. Prefer rosu sec, dar si vinul alb, si vinul rosé pot fi foarte bune, depinde ce-i la masa. Beau si vinuri dulci, depinde de context si ce acompaniaza. |
#20
Posted 20 February 2018 - 14:27
Otineu, on 20 februarie 2018 - 14:22, said:
Ai studii în domeniu ca sã pretinzi cã ești expert? Sau ești un simplu consumator? Ca sã știm cum stau lucrurile în realitate. Nu a spus nimeni cã vinul se bea dupã manual, obiceiuri sau regulamente. Astea sunt doar în mintea ta. Cât timp nu stãpânești domeniul e un fel de a spune cã strugurii inaccesibili sunt acri. Adicã, cine ți-a recomandat un vin din cauza cãruia ți-a fost rãu? Tu știi cu ce se ocupã un oenolog sau vorbești ca sã te afli-n treabã? Of, Doamne, ce enormitãți mai scoateți... Apoi, în funcție de cât decarteazã crama cu pricina, dau note și scriu bloguri! |
#21
Posted 20 February 2018 - 14:32
gushpi, on 20 februarie 2018 - 13:20, said:
-producătorii mici și minusculi care servesc ce au și nu-i interesează nimic altceva gushpi, on 20 februarie 2018 - 13:20, said:
cât despre notele acordate..., unde-i domne zicala „de gustibus...”? Dacă iei acele rezultate în termeni absoluți atunci greșești. Ele sunt relative, sunt niște repere, nu sunt obligatorii, iar dacă vrei să vezi cum te împaci tu cu ele nu ai decât să le cumperi și să le deguști. gushpi, on 20 februarie 2018 - 13:20, said:
oricum când aud de vinuri ținute in baricuri (NU butoaie) mă pufnește ditai râsul Bylly00, on 20 februarie 2018 - 13:37, said:
Vrei sa spui ca nu au crama sau la ce te referi? |
#22
Posted 20 February 2018 - 14:34
Otineu, on 20 februarie 2018 - 14:24, said:
Ai studii în domeniu ca să pretinzi că ești expert? Sau ești un simplu consumator? Ca să știm cum stau lucrurile în realitate. Nu a spus nimeni că vinul se bea după manual, obiceiuri sau regulamente. Astea sunt doar în mintea ta. Cât timp nu stăpânești domeniul e un fel de a spune că strugurii inaccesibili sunt acri. Adică, cine ți-a recomandat un vin din cauza căruia ți-a fost rău? Am atins o coarda sensibila cumva? Ca sa raspund la nedumeririle tale,ar insemna sa ma apuc azi si sa termin maine,la cate exemple am.Si ar fi si off-topic. Asa ca-ti raspund simplu: DA,ai dreptate. |
#23
Posted 20 February 2018 - 14:39
Bylly00, on 20 februarie 2018 - 13:37, said:
Somelier-ul a spus ca nu exista in sensul ca anul asta este, iar la anul e otet si daca faci altul nu e nici o garantie ca va iesi la fel. Ceea ce este destul de adevarat si tatal meu face vin acasa si uneori iese ok, as indrazni sa spun la nivelul unui vin care in comert este 30-40 de lei sticla. zartdato1-0, on 20 februarie 2018 - 14:17, said:
Pentru sommelier acel vin nu exista. Dpdv comercial, acel vin nu exista. Adica vinul are o existenta efemera, ceea ce dpdv comercial este echivalent cu inexistenta, in cazul unui vin. Acel vin nu are o istorie sa stie cum evolueaza in timp, nu stie cum imbatraneste, anii de milesime, etc. Deci dpdv comercial, pentru un sommelier acel vin nu exista, nu-l poate recomanda decat maxim in timpul unei mese, dupa ce-l gusta, dar nu-l poate recomanda pentru cumparare pentru pastrare, etc. |
#24
Posted 20 February 2018 - 14:39
giuliani, on 20 februarie 2018 - 13:52, said:
PS: Ar fi interesant de precizat si cam ce pret platiti pe o sticla de vin si cam in ce categorie de pret se incadreaza un vin decent/bun pt voi! De cand m-am fript de nenumarate ori,eu am decis sa nu mai dau nici cinci bani,adica nimic,pe vinul din pravalii/magazine. Il prefer pe cel de casa,din soiuri hibride.Am mai zis asta pe forum. |
#25
Posted 20 February 2018 - 14:44
zartdato1-0, on 20 februarie 2018 - 14:25, said:
Privind preturile la vinuri, in Franta, pentru un vin bun de pana in 8 ani vechime, milesime, eu merg pana la 25€/sticla, ce este peste sunt rar dispus sa platesc. Putine vinuri imbatranesc bine dincolo de 8-10 ani, depinde si de an, nu doar de soi, sau podgorie. Am platit pana in 120€/sticla vinuri de colectie pentru situatii speciale. gushpi, on 20 februarie 2018 - 14:27, said:
Oenologii, zic io, sunt bețivii cu ștaif și care sunt chemați hoardă să-și dea cu părerea dacă vinul are sau nu aromă de stejar canadian (chiar dacă n-au mirosit în viața lor un copac! ) Apoi, în funcție de cât decartează crama cu pricina, dau note și scriu bloguri! adisz, on 20 februarie 2018 - 14:34, said:
Am atins o coarda sensibila cumva? Edited by Otineu, 20 February 2018 - 14:45. |
#26
Posted 20 February 2018 - 14:45
zartdato1-0, on 20 februarie 2018 - 14:25, said:
Privind preturile la vinuri, in Franta, pentru un vin bun de pana in 8 ani vechime, milesime, eu merg pana la 25€/sticla, ce este peste sunt rar dispus sa platesc. Putine vinuri imbatranesc bine dincolo de 8-10 ani, depinde si de an, nu doar de soi, sau podgorie. Am platit pana in 120€/sticla vinuri de colectie pentru situatii speciale. In general vinuri la 5-8€/sticla, +/- 2€ daca stiu despre ce este vorba, daca cunosc vinul si stiu cat merita, in opinia mea. In marja de 10-15€ am niste vinuri excelente. Prefer rosu sec, dar si vinul alb, si vinul rosé pot fi foarte bune, depinde ce-i la masa. Beau si vinuri dulci, depinde de context si ce acompaniaza. Mersi de info. cum spuneam, nu-s expert dar am cateva soiuri de vin pe care le cumpar mai des, in special italiene rosii, cam astea de aici. http://winefolly.com...lian-red-wines/ Ca pret, cam la 10€ ma invart si eu pt un vin bun, cu mici exceptii cum ziceam mai sus de acel Barolo. Cu timpul poate o sa incerc ceva mai de clasa |
#27
Posted 20 February 2018 - 14:46
#28
Posted 20 February 2018 - 15:12
Cand spun ca vinul facut acasa nu prea tine de pe un an pe altul ma bazez pe experienta la prima mana din gospodaria tatalui meu si a altora. Adica una e sa o faci dintr-un fel de hobby si alta e sa fii producator (chiar daca mic).
Un timp am crezut si eu ca vinurile din comert nu merita deranjul, dar sa stii ca e valabil in general pentru supermarket. Daca vorbim de vinoteca sau crama lucrurile se schimba dramatic. Nu e frumos ce spune gushpi despre somelieri, nu prinde bine generalizarea. Si eu am citit de multe ori opinii avizate despre nu stiu ce buchet si gust de condiment si nu mi s-a parut ca ar avea asa ceva vinul ala, dar de la asta pana la ce spui tu e cale lunga. Cred ca somelierul e de real ajutor in calatoria de descoperire a vinului pentru cineva aflat la inceput de drum si nu numai. Vinul pana la urma e un produs comercial si desigur ca e promovat in diverse feluri, unele mai fair altele nu chiar asa. |
|
#29
Posted 20 February 2018 - 15:18
Experiența menționată de tine nu este atât de relevantă pentru a generaliza. Sunt destule cazuri în care vinul de casă este OK.
Bylly00, on 20 februarie 2018 - 15:12, said:
Cand spun ca vinul facut acasa nu prea tine de pe un an pe altul ma bazez pe experienta la prima mana din gospodaria tatalui meu si a altora. Adica una e sa o faci dintr-un fel de hobby si alta e sa fii producator (chiar daca mic). |
#30
Posted 20 February 2018 - 15:49
Prin vin de casa ma refer la ce face omul acasa la el, pentru uzul propriu si nu pentru comercializare. Omul ala este orice altceva decat oenolog sau specialist in vinuri si activitatea de a face vin este pentru el doar o alta cheltuiala, iar nu o metoda de a-si castiga traiul.
Nu am pretentia sa cunosc bine domeniul, dar vinul facut astfel nu tine decat de la un an la altul maxim doi ani, apoi se acreste sau isi schimba gustul in rau. Nu spun bine ce spun? Tata nu mai foloseste soiuri hibrid din curte de mult timp, cumpara struguri de vie nobila de la Pietroasele. Edited by Bylly00, 20 February 2018 - 15:50. |
#31
Posted 20 February 2018 - 16:49
Nu trebuie să fii mare oenolog ca să faci un vin corect. Dacă respecți câteva reguli de bază obții un astfel de vin. Și, în aceste condiții, poți obține un vin care să se poată păstra mai mult de un an.
Schimbarea vinului de care zici este din cauză că nu folosește sulfiți pentru conservarea lui. |
#32
Posted 21 February 2018 - 08:33
Otineu, on 20 februarie 2018 - 14:46, said:
Aaaa, păi lucrurile sunt clare acum. Mulțumesc. Nu sunt deloc clare,pentru ca ai rupt din context si ai subliniat ce ti-a convenit. Am spus ca prefer soiurile hibride dupa ce m-am pacalit cu cele nobile.Ceea ce nu-i totuna cu ceea ce vrei tu sa insinuezi. Preferinta nu inseamna certitudine. Edited by adisz, 21 February 2018 - 08:35. |
#33
Posted 21 February 2018 - 08:58
Te-ai păcălit poate cu câteva vinuri din soiuri nobile (da, și mie mi s-a întâmplat asta), dar ca să cobori de la soiuri nobile la hibride este cea mai neinspirată alegere.
Soluția este să alegi alte vinuri nobile care să corespundă așteptărilor tale. E imposibil să nu găsești așa ceva la cât de largă este oferta în acest domeniu. |
|
#34
Posted 21 February 2018 - 09:27
crull, on 20 februarie 2018 - 10:06, said:
Voi beti vin imbuteliat? Asta industrializat e plin de sulfiti si alte prostii, nici nu se apropie de gustul vinului adevarat. Tu crezi ca gunoiul ala facut de tot felul de tarani habarnisti si bagat in peturi murdare se poate numi vin? E pur si simplu alta bautura, chiar daca in unele cazuri e rezonabila nu are nici o legatura cu un vin bun. E ca si cum am disccuta ca fasolea cu ciolan facuta de soacra e mai buna ca bucataria moleculara de la un restaurant de stele. Ca sa faci un vin adevarat e greu, iar unul similar cu un premiere cru e imposibil. Cine nu intelege chestiile astea pur si simplu nu intelege nimic, absolut nimic, despre vinuri (sau mincare), e un simplu bautor de bere la bet, vin la bidon si damigeana, visinata cu alcool dublu rafinat, pufoiaca si ce infectii se mai beau pe la noi. Nu-i nimic rau in asta, dar ce rost are sa proclami asta pe topicurile de specialitate? |
#35
Posted 21 February 2018 - 09:43
Eu imi fac singur vinu. Ce damigeana, ce alcol aiurezi acolo? Ai citit topicul asta?
|
#36
Posted 21 February 2018 - 10:14
Da, cred ca in cel mai bun caz faci un vin mediocru, echivalent cu vinurile de 5E de piata. Da ma indoiesc ca ajungi pina acolo.
E ca si cum am deschide un topic de restuarnate si tu ai veni sa ne spui ca-ti faci sarmale singur. Sa-ti fie de bine, dar aici e vorba de CU TOTUL altceva. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users