Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Vinuri românești
#1
Posted 20 February 2018 - 01:28
Vinul românesc încearcă să-și croiască drum. Care sunt vinurile ce merită atenția noastră? Ce noutăți apar în lumea vinului? Care sunt evenimentele unde se scot la degustat vinurile românești?
Astăzi încep cu prezentarea unor rezultate ale concursului săptămânal Tastevin. la această ediție s-au degustat vinurile din soiul Chardonnay. Rezultatele sunt cele atașate. Attached Files |
#2
Posted 20 February 2018 - 09:36
să treci la roșu. vinul alb este pentru momentele când ești bolnav.
|
#3
Posted 20 February 2018 - 09:49
Cea mai mare notă de acolo e 87/100. Dacă e să discutăm de vinuri bune notele ar trebui să fie peste 92. Deci mai așteptăm.
|
#4
Posted 20 February 2018 - 09:51
Otineu, on 20 februarie 2018 - 01:28, said:
Vinul românesc încearcă să-și croiască drum. Care sunt vinurile ce merită atenția noastră? Ce noutăți apar în lumea vinului? Care sunt evenimentele unde se scot la degustat vinurile românești? Astăzi încep cu prezentarea unor rezultate ale concursului săptămânal Tastevin. la această ediție s-au degustat vinurile din soiul Chardonnay. Rezultatele sunt cele atașate. Intr-o vreme beam vin cel mult demisec, de multe ori chiar demidulce. Am descoperit apoi vinurile italiene si franceze, moment din care nu mai pot sa beau demisecul, mi se pare mult prea dulce si nu prea se potriveste cu nimic. Asadar, pentru mine un vin de calitate e sec, nu degeaba in Italia si Franta nu se prea bea altceva, cu exceptia unui pahar de vin dulce ca desert. PS: o faza tare am patit-o in Italia, cand la un restaurant ne-a intrebat ospatarul ce dorim sa servim si am intrebat de un vin dulce pt fete. S-a uitat asa de mirat la mine, si m-a certat de-a dreptul spunandu-mi ca ala e desert si nu mi-ar putea da niciodata asa ceva inainte de momentul ala al mesei. Deci, sa invatam de la experti, nu? |
#5
Posted 20 February 2018 - 10:06
Voi beti vin imbuteliat? Asta industrializat e plin de sulfiti si alte prostii, nici nu se apropie de gustul vinului adevarat.
Edited by crull, 20 February 2018 - 10:07. |
#6
Posted 20 February 2018 - 10:17
bobalex18, on 20 februarie 2018 - 09:36, said:
vinul alb este pentru momentele când ești bolnav. radunic, on 20 februarie 2018 - 09:49, said:
Cea mai mare notă de acolo e 87/100. Dacă e să discutăm de vinuri bune notele ar trebui să fie peste 92. Deci mai așteptăm. |
#7
Posted 20 February 2018 - 10:18
#8
Posted 20 February 2018 - 10:20
crull, on 20 februarie 2018 - 10:06, said:
Voi beti vin imbuteliat? Asta industrializat e plin de sulfiti si alte prostii, nici nu se apropie de gustul vinului adevarat. giuliani, on 20 februarie 2018 - 09:51, said:
Asadar, pentru mine un vin de calitate e sec, nu degeaba in Italia si Franta nu se prea bea altceva, cu exceptia unui pahar de vin dulce ca desert. |
#9
Posted 20 February 2018 - 10:55
crull, on 20 februarie 2018 - 10:06, said:
Voi beti vin imbuteliat? Asta industrializat e plin de sulfiti si alte prostii, nici nu se apropie de gustul vinului adevarat. ..si care e vinul adevarat, ala de tara cu adaos de zahar ? si eu fac vin de casa dar imi aleg cu grija strugurii, hybrid-ul de la noi in general e slab in zaharina de aici rezulta un vin slab care nu rezista in timp. Lipsa de cultura a nascut tot felul de mituri, cum ca vinul cu sulfiti e falsificat, ca te doare capul de la el, etc. Gresit, capul te doare de la alcool, iar sulfiti contine si vinul natural intr-o cantitate mai mica desigur ! SO2 (dioxidul de sulf) are proprietati clare antioxidante, antiseptice, protejeaza si stabilizeaza vinul. ON topic prefer vinurile rosii gen Sirah/Shiraz sau albe seci , evident in functie de felul de mancare servit . Au inceput si la noi timid sa prinda evenimentele organizate la crame in care se prezinta procesul tehnologic de fabricatie, degustari de vinuri cu personal calificat(somelier), mai sunt diverse restaurante, baruri care organizeaza astfel de evenimente ! Romania e pe un trend ascendent in productia de vinuri, parca locul 12, iar anul trecut s-a clasat pe primul loc la rata de creştere a producţiei de vin, ceilalati competitori avand o recolta mai slaba. Noroc ! |
#10
Posted 20 February 2018 - 11:26
Eu imi fac singur vinul, are cam 20% zahar mustul , dupa fermentare iese la 12-14 % concentratie alcol. Struguri ii procur de la producatori mici cu suprafete pana in 2 ha. Ii arvunesc din primavara, si imi aleg 5-6 randuri. Vinu il pastrez in pivnita la o temperatura de 16 grade.
|
|
#11
Posted 20 February 2018 - 11:42
Nu e rau vinul facut acasa, poate fi chiar bun. Dar nu exista. Am avut o discutie cu un somelier pe tema asta si mi-a spus ca a baut vinuri facute acasa foarte bune, doar ca nu poate discuta despre un vin care nu exista. El discuta despre etichete, unde se stie ca vinul din anul cutare, soiul cutare are anume caracteristici. Ce faci acasa nu poate fi catalogat in acest fel. Tot el m-a asigurat ca sunt foarte multi producatori de vin autohtoni care fac treaba foarte buna si cantitatile de metabisulfit sunt insignifiante, gen 0.001%, treaba reglementata prin lege de altfel.
Dupa schimbarea regimului de trista amintire vinurile dulci au fost din ce in ce mai prost vazute, asociate cu o calitate slaba. Desi sunt cazuri cand e asa, zaharul este adaugat pentru a masca neajunsurile vinului, nu e corect sa gandim urat despre vinurile dulci. Acestea au scopul lor intr-adevar (desertul) dar pot fi o adevarata desfatare. La fel, nu cred ca e bine sa cadem in snobism si sa spunem ca singurul vin adevarat e vinul rosu, nu cel alb. Vinul alb are numeroase virtuti, asociat cu mancarea potrivita poate fi genial. Sa nu imi spuneti ca nu va pica bine un vin alb bine racit vara cand e foarte cald. Eu in ultima vreme mi-am facut de lucru cu vinurile Alira, grand vin cuvee, cabernet sauvignon, feteasca neagra. Mi se pare un producator corect, vinurile au un parfum foarte imbietor. |
#12
Posted 20 February 2018 - 12:05
Bylly00, on 20 februarie 2018 - 11:42, said:
Nu e rau vinul facut acasa, poate fi chiar bun. Dar nu exista. Am avut o discutie cu un somelier pe tema asta si mi-a spus ca a baut vinuri facute acasa foarte bune, doar ca nu poate discuta despre un vin care nu exista. El discuta despre etichete, unde se stie ca vinul din anul cutare, soiul cutare are anume caracteristici. Ce faci acasa nu poate fi catalogat in acest fel. Tot el m-a asigurat ca sunt foarte multi producatori de vin autohtoni care fac treaba foarte buna si cantitatile de metabisulfit sunt insignifiante, gen 0.001%, treaba reglementata prin lege de altfel. Faptul că vinul nu are o etichetă nu înseamnă că nu există, ci nu vrea să-l bage în seamă. Și un somelier adevărat nu așteaptă să vadă pe etichetă din ce soi/-uri este vinul respectiv, ci le descoperă el. Bylly00, on 20 februarie 2018 - 11:42, said:
Eu in ultima vreme mi-am facut de lucru cu vinurile Alira, grand vin cuvee, cabernet sauvignon, feteasca neagra. Bylly00, on 20 februarie 2018 - 11:42, said:
Mi se pare un producator corect, vinurile au un parfum foarte imbietor. |
#13
Posted 20 February 2018 - 12:31
giuliani, on 20 februarie 2018 - 09:51, said: PS: o faza tare am patit-o in Italia, cand la un restaurant ne-a intrebat ospatarul ce dorim sa servim si am intrebat de un vin dulce pt fete. S-a uitat asa de mirat la mine, si m-a certat de-a dreptul spunandu-mi ca ala e desert si nu mi-ar putea da niciodata asa ceva inainte de momentul ala al mesei. Deci, sa invatam de la experti, nu? Da,sa invatam de la experti. Da' la mine "expertul" numero uno sunt eu,adica eu stiu ce doresc,ce-mi cade bine si ce-mi pot permite,asa ca eu cer in consecinta.Eu beau vin dupa pofta,nu dupa manual,obiceiuri sau regulamente. Restul sunt povesti si snobisme. ps. Degeaba se recomanda vinul x daca mie de la acel vin imi vine rau.Asa ca voi bea vinul x-1. Vinuri bune sa avem,ca mai departe stim noi cum sa le bem si sa ne cada bine. |
#14
Posted 20 February 2018 - 13:20
in acest domeniu sunt cei mai mari ignoranți:
-oenologii adoră etichetele - că de acolo le ies banii/excursiile/invitațiile -producătorii mari care-și laudă marfa, că tre să iasă profit din orice -producătorii mici și minusculi care servesc ce au și nu-i interesează nimic altceva NU EXISTĂ cale de-mpăcare intre ei!!! cât despre notele acordate..., unde-i domne zicala „de gustibus...”? oricum când aud de vinuri ținute in baricuri (NU butoaie) mă pufnește ditai râsul |
#15
Posted 20 February 2018 - 13:37
Vrei sa spui ca nu au crama sau la ce te referi? Am enumerat cateva vinuri, in afara de cupaj, pentru ca au si separat soiuri cabernet sauvignon, feteasca neagra, nu ma refeream numai la cupaj. Somelier-ul a spus ca nu exista in sensul ca anul asta este, iar la anul e otet si daca faci altul nu e nici o garantie ca va iesi la fel. Ceea ce este destul de adevarat si tatal meu face vin acasa si uneori iese ok, as indrazni sa spun la nivelul unui vin care in comert este 30-40 de lei sticla.
Oricum, mi-a placut degustarea si prezentarea somelierului, e ceva ce as repeta. Cel mai mult am apreciat ca incerca sa ne indemne sa lasam snobismul la o parte, ca nu despre asta e vinul si consumul de vin. |
|
#16
Posted 20 February 2018 - 13:52
adisz, on 20 februarie 2018 - 12:31, said: Da,sa invatam de la experti. Da' la mine "expertul" numero uno sunt eu,adica eu stiu ce doresc,ce-mi cade bine si ce-mi pot permite,asa ca eu cer in consecinta.Eu beau vin dupa pofta,nu dupa manual,obiceiuri sau regulamente. Restul sunt povesti si snobisme. ps. Degeaba se recomanda vinul x daca mie de la acel vin imi vine rau.Asa ca voi bea vinul x-1. Vinuri bune sa avem,ca mai departe stim noi cum sa le bem si sa ne cada bine. Evident ca fiecare isi alege in functie de preferinte si buget. Eu nu consum vin mult, nu consum vin scump(m-am mirat sa vad ca se discuta aici de un vin care costa vreo 80 de euro butelia) si nu ma consider deloc un expert. Cumpar vin de pe la supermarketuri sau magazine unde se vand bauturi si platesc intre 3€ (vin pentru gatit) si 20€ (am dat cel mai mult vreo 22 pe un Barolo). Deci nu vreau sa par snob, din contra, doar am observat ca vinul sec merge mult mai bine la mancare. O friptura de vita fara un vin rosu este parca incompleta, iar niste paste cu creveti merg excelent cu un vin alb. De-asta eu consider ca obiceiurile si regulamentele sunt bune de urmat pentru un novice ca mine. PS: Ar fi interesant de precizat si cam ce pret platiti pe o sticla de vin si cam in ce categorie de pret se incadreaza un vin decent/bun pt voi! |
#17
Posted 20 February 2018 - 14:17
Otineu, on 20 februarie 2018 - 12:05, said:
Adică, somelierul bea vinuri făcute acasă și după aia afirmă că nu există? Sau la acel somelier nu funcționează logica? Faptul că vinul nu are o etichetă nu înseamnă că nu există, ci nu vrea să-l bage în seamă. Și un somelier adevărat nu așteaptă să vadă pe etichetă din ce soi/-uri este vinul respectiv, ci le descoperă el. Pentru sommelier acel vin nu exista. Dpdv comercial, acel vin nu exista. Adica vinul are o existenta efemera, ceea ce dpdv comercial este echivalent cu inexistenta, in cazul unui vin. Acel vin nu are o istorie sa stie cum evolueaza in timp, nu stie cum imbatraneste, anii de milesime, etc. Deci dpdv comercial, pentru un sommelier acel vin nu exista, nu-l poate recomanda decat maxim in timpul unei mese, dupa ce-l gusta, dar nu-l poate recomanda pentru cumparare pentru pastrare, etc. giuliani, on 20 februarie 2018 - 13:52, said:
PS: Ar fi interesant de precizat si cam ce pret platiti pe o sticla de vin si cam in ce categorie de pret se incadreaza un vin decent/bun pt voi! In Romania raportul calitate/pret, la vinuri, este ingrozitor de prost. Vinurile sunt prea scumpe pentru calitatea propusa. Acum cativa ani am vazut aceleasi vinuri de Recas vandute intre 15 si 20€ la crama, si 10-12€ pe un site online nemtesc. Presupun, deci, ca romanii au putere de cumparare mai ridicata si sunt dispusi sa plateasca mai scump decat nemtii. Sau o fi vreun snobism?! In Romania sunt multe vinuri bune, dar piata vinurilor este tare ciudata. |
#18
Posted 20 February 2018 - 14:24
adisz, on 20 februarie 2018 - 12:31, said: Da,sa invatam de la experti. Da' la mine "expertul" numero uno sunt eu,adica eu stiu ce doresc,ce-mi cade bine si ce-mi pot permite,asa ca eu cer in consecinta.Eu beau vin dupa pofta,nu dupa manual,obiceiuri sau regulamente. Nu a spus nimeni că vinul se bea după manual, obiceiuri sau regulamente. Astea sunt doar în mintea ta. adisz, on 20 februarie 2018 - 12:31, said:
Restul sunt povesti si snobisme. adisz, on 20 februarie 2018 - 12:31, said:
Degeaba se recomanda vinul x daca mie de la acel vin imi vine rau.Asa ca voi bea vinul x-1. gushpi, on 20 februarie 2018 - 13:20, said:
in acest domeniu sunt cei mai mari ignoranți: -oenologii adoră etichetele - că de acolo le ies banii/excursiile/invitațiile gushpi, on 20 februarie 2018 - 13:20, said:
-producătorii mari care-și laudă marfa, că tre să iasă profit din orice |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users