Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani @Klasse!

La multi ani @shmecherul!

pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...
 Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?
 Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...
 Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i
 

Modificari proiect instalatie electrica

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#19
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,317
  • Înscris: 21.01.2009
@ all : va rog sa lasati contrele pe teme de normative romanesti si straine pentru alta discutie.
@eiremen :  te rugasem  sa lasi  tonul  de superioritate ca nu te prinde .  Daca doresti o  discutie constructiva  incearca sa explici cum ai proceda  - vezi si mesajul meu anterior.  Sper  ca  ce afirmi sa nu fie doar din cauza  sindromului Răducioiu .

Edited by ggelu, 21 December 2017 - 18:37.


#20
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Ca sa ma explic. La cunostintele mele intr-ale normativului I7-2011 singura cerinta, apropos de prize, este sa existe o diferentiala de 30mA pe traseul de la tabloul de bransament (locul de intrare in instalatia utilizatorului) pana la priza. Nu impune un anumit numar de diferentiale doar obligativitatea sa existe una pe traseul spre oricare priza.
La iluminat nu se impune impartirea pe mai multe circuite, sub o anumita putere, am mai mentionat.
Pana la urma beneficiarul decide cum va arata tabloul electric desigur avand toate protectiile necesare acelei instalatii.
Un alt aspect este ca proiectantii pe electric nu prea sunt dispusi sa-si asume injuraturile clientului daca acesta cere cea mai ieftina varianta (prima din exemplul de mai jos) asa ca adopta varianta sigura si ceva mai scumpa (a doua varianta) daca clientul nu cere in mod expres o varianta economica.
Sper ca am explicat destul de bine deciziile care duc la alcatuirea unui tablou pentru o casa.

Asa ca, exista 3 variante de lucru, toate corecte.
Prima varianta, si cea mai economica, foloseste o "generala" diferentiala de 30mA urmata de disjunctoare simple 1P+N. Aceasta are dezavantajul ca la o punere la masa ramane fara alimentare tot ce este dupa acea "generala". Avantajul este de natura economica. Dezavantajul este ca la un singur eveniment de punere la pamant pe oricare din circuite, "generala" decupleaza tot tabloul.
A doua varianta foloseste o "generala" simpla 1P+N sau 3P+N,in functie de alimentare, si distributia cu disjunctoare diferentiale de 30mA 1P+N. Aceasta metoda are dezavantajul pretului. Avantajul este fiabilitatea si izolarea numai a circuitului afectat fara intreruperea alimentarii spre celelalte circuite alimentate din acel tablou.
Exista si o a treia metoda ca o combinatie intre cele doua metode si disponibilitatea financiara. Impartirea pe zone a tabloului, fiecare cu "generala" lui. Se alege ce este mai bun de la primele doua variante incercand sa se realizeze un raport pret/calitate acceptat de client si care sa aiba toate protectiile necesare.

Prima metoda se aplica cand nu exista aparatura critica, unde probabilitatea de defect nu afecteaza viata si proprietatea iar a doua metoda se aplica in zone critice cum ar fi spitalele unde nu se admite dezafectarea unui tablou intreg de la un eveniment pe un singur circuit.

Referitor la priza de la baie s-ar parea ca un transformator de separatie de 14W este prea putin pentru echipamentele actuale unde o simpla masina de tuns poate avea o putere intre 40 si 70W, daca este model ieftin alimentat la retea pe principiul electromagnetului sau poate se vrea uscatul parului in baie unde uscatorul are frecvent peste 1500W (tine de comoditate). Separatia galvanica se realizeaza folosind un transformator, la puterea necesara, cu ambele infasurari la 230V, primar si secundar.

Vreau sa fac o completare la ce a scris dl GeorgeTrisina la partea cu inaditura. Inaditura se face ori prin cositorire ori cu cleme cu surub (clema sir sau "morseta"). Nu se admit legaturi prin infasurare necositorite. Daca conductorul este multifilar este obligatorie folosirea tuburilor terminale (cap terminal). La acest lucru s-a referit cand a scris inaditura.

PS: presupun ca a mai fost un mesaj asemanator legat de UK...
Inca ceva. Cer o lamurire. Normativul actual specifica 30mA la capitolul baie si dus in volumul 2. Eu stiam de 10mA pana am recitit ca sa ma conving.

#21
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 30.07.2007
Multumesc.
Clientul n-a cerut nimic la vremea respectiva, Primaria a zis ca trebuie proiect de Instalatii pentru AC, clientul a platit si a obtinut AC!
Acum, dupa ce a scapat de fiare si betoane, clientul a inceput sa citeasca proiectele de instalatii....
Din nefericire, clientul simte ca trebuie sa stie CUM trebuie facute lucrurile pentru a caror executie va plati.

#22
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Atunci clientul trebuie sa intrebe aici :) . Reperul este normativul I7-2011 si NTE006. De aici se iau informatiile teoretice. Sfaturile practice le puteti obtine de la cei care va raspund aici si constau in adaptari la cerintele normativului.

O completare am la problema cu dozele de legatura. Va recomand ca acea doza de legatura sa fie suficient de mare ca sa permita manevrarea conductoarelor in doza dar suficient de mica sa poata fi ascunsa in spatele unui element de mobilier. Este doza principala de legaturi si trebuie acordata atentie marita la legaturile acesteia.
Aveti impamantare locala? puteti aduce conductorul de 16mm^2 de la eclisa prizei de pamant la aceasta doza si sa plecati pe un traseu comun spre tabloul principal de distributie, de preferat fara intreruperea acestui conductor (fara taieturi) ceea ce inseamna ca veti fi nevoit sa mariti diametrul tubului sau sa folositi un tub separat langa cel al coloanei.

Daca nu aveti priza locala dar intentionati sa realizati una atunci puteti duce conductorul la o doza exterioara, intr-o zona putin circulata din jurul casei cu suprafata de pamant mare ca sa va permita "desfasurarea" prizei. Langa acea doza exterioara se va monta eclisa de separatie a prizei de pamant asa ca lasati o rezerva de conductor acolo.

PS: daca cunoasteti un proiectant pe electric ar fi o idee buna sa cereti si o parere avizata (si semnata pe proiect ca sa corespunda realitatii) si, inarmat cu cunostintele obtinute si de aici, sa aveti o viziune completa la cum trebuie sa arate instalatia electrica. Odata hotarat va fi greu de modificat dupa...

#23
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 30.07.2007
Observ ca incercarea de optimizare a traseelor prin mutarea TEG provoaca unele complicatii, destul de importante. S-ar putea sa nu fie o idee asa de buna cum mi s-a parut la inceput....cred ca-l voi lasa la locul lui.
Impamantarea exista deja, va trebui sa o masor, stiu doar ca are trei tarusi in linie, batuti in pamant si legati cu platbanda, nu am participat, din pacate, la executie.

 The Stressmaker, on 21 decembrie 2017 - 19:07, said:

Exista si o a treia metoda ca o combinatie intre cele doua metode si disponibilitatea financiara. Impartirea pe zone a tabloului, fiecare cu "generala" lui. Se alege ce este mai bun de la primele doua variante incercand sa se realizeze un raport pret/calitate acceptat de client si care sa aiba toate protectiile necesare.

Ma gandeam la urmatoarea schema:

Zona1 - protejata de o siguranta diferentiala (de care?)
- iluminat sufragerie, hol, dormitor1, prispa
- prize dormitoare
- prize bucatarie: fridgider+inca o priza dubla
- priza AC
- prize terasa si prispa
- rezerva

Zona2 - protejata de o siguranta diferentiala (de care?)
- iluminat bucatarie, camara, pod, baie, dormitor2, terasa
- prize living si hol
- prize bucatarie: aragaz (in ideea ca s-ar monta un cuptor electric vreodata)+hota+inca o priza dubla
- prize bucatarie: cuptor microunde+inca o priza dubla
- priza CT
- curenti slabi

Circuite separate, protejate individual cu cate o diferentiala:
masina spalat rufe
masina spalat vase
priza baie/boiler
alimentare foisor

Credeti ca e bine?

Edited by crocko.dilul, 22 December 2017 - 10:14.


#24
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Realizeaza o zona "preferentiala" unde pui frigiderul si centrala. Scoate AC, terasa si cuptorul cu microunde de acolo. Daca exista disponibilitate financiara, adaugati inca doua diferentiale separate de 16A, una pentru frigider si una pentru centrala termica (acolo este si senzorul de gaz), alimentate dinaintea celor doua "de zona".

Cat despre masurarea impamantarii puteti incerca o metoda pe care am folosit-o, in lipsa unui aparat specializat PRAM. Va da indicatii aproximative cu privire la "starea de sanatate" a tarusilor existenti. Metoda este descrisa la finalul lui I7-2011 la pagina 472 si consta din acel transformator si cele doua aparate de masura. Eu am folosit un singur aparat clampmetru si un transformator de 20V la 40W (destul de mic), iar ca si electrod de curent m-am folosit de impamantarea de la retea  Posted Image  (stalpul de retea era in jurul distantei de 20m si stiam ca are impamatare locala, din ce am gasit pe net era in jurul a 0,3 ohm). Ca electrod de tensiune (cel din mijlocul schemei) am folosit o surubelnita mare iar ca si conductor am folosit un prelungitor de 10m cu conductor 3x1,5mm^2. Am masurat curentul care era limitat de puterea mica a transformatorului si apoi am masurat tensiunea intre impamantare si electrodul de tensiune. Am impartit tensiunea la curent si am aflat impedanta (rezistenta in curent alternativ la 50Hz) prizei de pamant. Masuratorile le-am facut intr-un interval scurt intre ele din cauza variatiilor tensiunii de retea (aici se vede utilitatea clampmetrului, poate fi lasat pe conductorul de curent si tatorii pe cel de tensiune, umbland numai la roata de selectie a domeniului de masura). Se poate face si cu doua aparate dar neaparat unul din aparate sa stie a masura curentul alternativ. In lipsa unui transformator o idee ar fi folosirea unui transformator de sudura (nu invertor ci clasic, "bazaitoare" de curent alternativ) reglat la curentul minim. Stiu ca vor fi unii care vor contesta metoda dar, in mare, respecta metoda din normativ care este o asezare a componentelor pentru a folosi legea lui Ohm la acea priza de pamant. Ca nu este precisa pana la virgula, nici nu am afirmat acest lucru. Este doar o metoda de a scuti bani pana la PRAM-ul oficial care costa undeva intre 200-300 ron per masuratoare.
As specula ca aveti 3 tarusi la 1,5m (s-ar parea ca metoda cu electrozi scurti este preferata de cei care se grabesc la realizarea prizei de pamant mai ales cand proprietarul nu vede) la o distanta de 3 metri intre ei. Asta ar da o impedanta aproximativa de 8-10 ohm in functie de umiditatea terenului. Asta inseamna ca veti mai adauga 3 sau 4 tarusi de data aceasta la 2,5m si o distanta intre ei de 5m.

Edited by The Stressmaker, 22 December 2017 - 10:56.


#25
mihnearau1

mihnearau1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,588
  • Înscris: 20.09.2016
priza din baie poti s-o pui pe circuit cu prizele din exterior
atentie la IP pentru lampile din baie si de exterior
si eu as pune cap scara la dormitoare
si cablu cu 3 fire la toate lampile
dorelii trag doar 2

Edited by mihnearau1, 23 December 2017 - 12:22.


#26
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,560
  • Înscris: 30.07.2007
Multumesc.
Suna bine ideea cu priza baie pe circuit prize exterioare.
IP54 e in proiect, cred ca e ok.
Am intrebat "Camera decizionala" despre cap scara in dormitoare, nu doreste Posted Image
Cablu cu trei fire, vad ca asa este prevazut in proiect. Ce nu prea inteleg: faza si nul e de 1.5 iar nulul de protectie 2.5?

Discutiile de aici imi folosesc.
Pun in balanta si cred ca pana la urma voi merge pe linia proiectului, cu diferentiale pe fiecare circuit....
Dupa ce am facut socoteala cheltuielilor din zilele astea, premergatoare Sarbatorilor, mi se pare ca ar fi chiar imoral sa economisesc cateva sute de lei acolo....

Va doresc tuturor Craciun Fericit, sa ne "auzim" cu bine si sanatosi.

Edited by crocko.dilul, 23 December 2017 - 15:16.


#27
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
O mica corectie. asigurati-va ca, pe langa conductoarele uzuale exista si cel de impamantare. Adica la o lampa cu un bec, 3 conductoare, si la o lustra, 4 conductoare. Sunt multe plafoniere cu contact de protectie, avand parte metalica. Conductorul de impamantare nu trebuie sa aiba sectiunea mai mica decat a celui de faza de pe acel circuit. Simplist, daca disjunctorul este de 16A se pune 2,5mm^2 daca este de 6A sau 10A se pune 1,5mm^2.

Edited by The Stressmaker, 24 December 2017 - 12:17.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate