Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Totul despre Bucatarii

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1120 replies to this topic

#73
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View Postandreitrei, on 22 august 2017 - 17:29, said:

.......sunt foarte putini specialisti in bucatarii (veritabili) pe piata din Romania ........
Acesta este cumva mobilierul de bucatarie din casa parintilor tai?
Da , nu inteleg ce inseamna specialisti in bucatarii ...
la mobila aia veche , exista " ceva " ce in ziua de azi costa cit nu face , si este la categoria fite ...

#74
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

View Postsuperm, on 22 august 2017 - 13:50, said:

Pun direct poze cu modele bucatarii din prezent ...si "scrisorica" facuta de cineva cand avea rabdare, fisierul index care prezinta ceva linii directoare .


Plus poze de mobilier bucatarie modular de acum 50 de ani, poate asa in topicul dedicat sa vedem de unde a plecat si unde s-a ajuns...

a,b,c,d.-astea au 50 de ani si sunt exact cele de atunci nu copiile lor. Au rezistat destul de bine dar au un miros special Posted Image


Istoria bucatariei, asa cum o intelegem noi azi, poate fi foarte interesanta pentru oricine, nu numai pentru pasionatii si specialistii din domeniu.
Personal sunt cu adevarat pasionat de istoria zonei Brianza si pionierii sai din anii '50 si '60: oameni de calitate si de onoare, cu o capacitate de munca, viziune si perspectiva creativa ce depasea pasiunea si se confunda la un moment dat cu nebunia, in cea mai frumoasa forma a sa.
Acesti pionieri sunt cei care au inventat Designul: au dat o forma artistica tuturor obiectelor de uz zilnic, oricat de banale ar fi acestea.

Veti fi surprinsi sa aflati faptul ca Milano a devenit capitala modei vestimentare la inceputul anilor 70 datorita impulsului industriei de mobilier, care utiliza cele mai avansate procese de tapiterie si dispunea de cei mai buni mesteri- artizani.

View Post86-APP, on 22 august 2017 - 18:58, said:

Da , nu inteleg ce inseamna specialisti in bucatarii ...
la mobila aia veche , exista " ceva " ce in ziua de azi costa cit nu face , si este la categoria fite ...


Da , nu poti accepta faptul ca in orice domeniu exista specialisti.
Probabil te intrebi ce poate fi asa de greu sa pui o masca de chiuveta langa un aragaz si gata bucataria ...mai ales ca stapanesti deja schema cu triunghiul - inventata probabil de un alt baiat destept, nu de un specialist ;)

#75
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View Postandreitrei, on 22 august 2017 - 19:26, said:

........
Da , nu poti accepta faptul ca in orice domeniu exista specialisti.
Probabil te intrebi ce poate fi asa de greu sa pui o masca de chiuveta langa un aragaz si gata bucataria ...mai ales ca stapanesti deja schema cu triunghiul - inventata probabil de un alt baiat destept, nu de un specialist Posted Image
Daca eu am deschis discutia despre ergonomie , crezi ca ma limitez doar la un lighean cu apa si un aragaz pe butelie ?
Eu zic ca stiu mai multe , chiar daca nu e meseria mea , dar iti pot arata bucatarie inventata de mine , cu ce-am gasit prin casa omului , bucatarie , zic eu , pe care specialistii tot cereau niste bani buni .
In alta ordine de idei , eu chiar vad sute de bucatarii in exploatare , de la panarame , la unele pe care multi le vad numai in filme . 99% vai mama lor , conceptie , accesorii ...

#76
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

View PostSara_28, on 22 august 2017 - 00:43, said:



Sa nu exageram, asta nu este o bucatarie de 100k... probabil undeva in zona 40K cu tot cu electro.
Nu stiu ce marca este dar sigur nu este Italiana, probabil nici germana, aduce a austriaca... sau tot nordici din aia care iti plac tie? Posted Image

View Post86-APP, on 22 august 2017 - 19:36, said:

Daca eu am deschis discutia despre ergonomie , crezi ca ma limitez doar la un lighean cu apa si un aragaz pe butelie ?
Eu zic ca stiu mai multe , chiar daca nu e meseria mea , dar iti pot arata bucatarie inventata de mine , cu ce-am gasit prin casa omului , bucatarie , zic eu , pe care specialistii tot cereau niste bani buni .
In alta ordine de idei , eu chiar vad sute de bucatarii in exploatare , de la panarame , la unele pe care multi le vad numai in filme . 99% vai mama lor , conceptie , accesorii ...

Confirmi ceea ce vroiam si eu sa spun, nu ai nevoie de specialisti pentru ca te descurci singur. Felicitari, tu nu ai nevoie de un specialist!
Dar bucatariile ale "99% vai mama lor", au ajuns asa din lipsa specialistilor, nu din cauza lor. Probabil au fost si altii care au crezut ca se descurca fara specialisti si iata ce le-a iesit ; evident,  nu sunt toti priceputi ca si tine.

Edited by Dany_Darke, 23 August 2017 - 20:54.


#77
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Am postat cele de mai jos si pe un alt topic dar cred ca se poate considera ca si un ghid rapid de intelegere pentru cei interesati de eterna dezbatere PAL vs MDF :

Pentru realizarea carcaselor de mobilier se foloseste exclusiv PAL, peste tot in lume, dar PAL-ul este de foarte multe tipuri, si ofera diferite performante tehnice functie de destinatia lui.
PAL-ul de carcase folosit de producatorii consacrati de bucatarii este hidrofugat, cu o suprafata melaminica (adevarata, nu hartia caserata despre care ne tot atrage atentia @loock) si hidrorepelenta; canturile sunt din ABS, "secretul" fiind doar ca este aplicat corect iar in linia de productie pentru carcase toate masinile si utilajele sunt setate numai pentru chestiunea asta.

Pentru fronturi:
PAL-ul : daca urmaresti doar rezistenta lor, raman invincibile fronturile din PAL melaminat ; din nou, PAL-ul este complet diferit fata de cel folosit in productia locala, chiar daca la baza este tot un "rumegus" ; tehnic, acesta se numeste panou aglomerat stabilizat cu densitate variabila. Masinile de cantuit folosesc mai nou tehnologia Laser (...nu te gandi ca taie cu Laser, este vorba doar de o incizie superficiala care are rolul de a topii materialul pe zona micronica de langa taiere si astfel de a izola perfect muchiile canturilor ABS). Estetic vorbind, nu vei vedea nici un fel de linie de imbinare care sa tradeze faptul ca exista un cant aplicat. Dezavantajul materialelor melaminate (si laminate / HPL ...care sunt "putin" altceva, dar nu intru in detalii) sta in faptul ca se amprenteaza usor, arata cumva "uleios" si se curata relativ greu (mai ales pe culori inchise).

MDF-ul NU este un material performant dpdv al rezistentei, cel vopsit se ciobeste usor in canturi unde se va vedea fondul (grundul) alb, iar cel infoliat (polimeric) are probleme mari cand este expus langa surse de caldura (cuptor si pe/langa hota). Varianta MDF-ului infoliat este complet nerecomandata in bucatarie !!
Atentie, MDF-ul este un material cu aprox. 30% mai greu si este mai putin stabil, se curbeaza chiar sub propria greutate in cazul panourilor mai inalte.
MDF-ul are totusi si multe avantaje, de exemplu il poti avea vopsit in absolut orice culoare, cu diferite texturi (satinat, mat, supermat, gofrat, ultralucios) pana la vopseluri pe baza de oxizi metalici, si permite diferite frezari si profilari de manere. MDF-ul prelucrat si finisat corect arata foarte bine si se intretine relativ usor. La MDF-ul ultralucios conteaza enorm de mult tipul de lacuire (...aici este o dicutie foarte stufoasa)

Acestea sunt solutiile cele mai intalnite la noi, dar exista multe alte solutii si materiale pentru fronturi (...de exemplu FENIX-ul, care a aparut de curand in Italia si este fara indoiala cel mai "destept" material de pe planeta pe care il poti alege pentru bucatarie).

Asadar, important nu este cum se numeste materialul, PAL sau MDF. Important este cine si cum / la ce il foloseste in productie, cum este procesat si finisat, iar chestia care te intereseaza ca si client este doar cum arata la final, cum te avantajaza in exploatare si ce garantie (reala) primesti de la producator pentru produsul finit !

Sper ca am fost de ajutor.

Edited by andreitrei, 22 August 2017 - 21:46.


#78
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
MDF-ul e mai stabil la curbare fata de PAL-ul care se gaseste in RO - care e prost.
Legat de vopsite, si PAL-ul se grunduieste si vopseste la fel ca MDF-ul.
Se poate freza cu raza/racordare ca si MDF-ul, dar desigur fara profile maner.
Legat de profile maner si MDF-ul de 18 este prea subtire si acestea nu sunt rezistente decat daca frezarea nu este pe toata lungimea si colturile sunt pline. (altfel ramane expus un carton de 3mm care se agata in orice si se rupe imediat.)
Pe PAL am vazut si frezari frontale, rame, etc., dar necesita o finisare speciala care sa estompeze rumegusul...asa ca este mai rar intalnita aceasta varianta - dar exista si trasnaia asta...

Legat de craparea foliei termocolate pe MDF-ul infoliat pe langa cuptoare este o problema reala dar depinde de cuptor, racirea cuptorului si de utilizare. Sunt utilizatori la care nu a crapat in 15 ani de utilizare normala, si altii la care a crapat repede pt ca au un cuptor cu racire tangentiala deficitara sau chiar fara racire tangentiala, sau/si tin prea mult usa deschisa la cuptorul incins.

Legat de MDF-ul vopsit, in general e vopsit doar pe fata si in RO ( costa mult mai mult altfel)  nu e hidrofugat si se umfla la marginea din spate ca si cel infoliat.
Vopselurile pe baza de apa ( tip auto) care se folosesc uzual conform normelor UE RoHS nu sunt rezistente, se ciobesc si scorojesc, si garantia e o abureala. IKEA are modele de bucatarii cu garantie de 25 de ani la MDF vopsit si se scorojesc majoritatea usilor in mai putin de un an cu utilizare normala decenta - situatia recenta de anul trecut, patita de un client care a luat o bucatarie de 8000 lei de la IKEA....
Vopseaua care practic e o tempera fina se tine practic in lac care si el e slab pt ca e tot pe baza de apa altfel nu e compatibil, iar cel mat are teoretic agenti de texturare dar in practica se face prin dilutie asa ca e clar ce se intampla...

Daca ne povestesti de PAL, MDF si alte aglomerate italiene care sunt rezistente si hidrofugate, are rost doar in masura in care sunt disponibile in RO de cuparat ca materiale brute, la foaie si eventual ce fabrici fabrica fronturi din ele pt. RO.
In RO sunt cateva firme care aduc asa ceva doar pt uz propriu, dar au preturi de care fug si milionarii - care sunt in general chiar mai zgarciti decat oamenii obisnuiti, si cu angajati romani nu ai oricum garantia ca le pun pe alea bune, deoarece se gasesc finisari similare si pe materiale mai slabe.

Edited by loock, 22 August 2017 - 22:49.


#79
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Eu inteleg toate aceste probleme descrise de tine, dar sincer, ca si client, nu poti astepta o minima calitate garantata fara sa platesti. Prostiile si carpelile astea de tipul MDF vopsit doar pe o fata nu exista nicaieri in lume, nici macar la cei mai economici producatori... Nici macar la Ikea despre care pomeneai, si care la noi, culmea, este considerata de cei mai multi un lux (!)

Eu inteleg ca noi suntem (...intotdeauna) saraci si/sau nu putem intelege sa platim corect pentru un mobilier, dar cred ca si cei care lucreaza in productia locala incurajaza din plin acest lucru !

Nu exista mai multe moduri de a produce corect un mobilier, cum nu exista mai multe moduri de a produce corect o doza de suc / orice fel de suc ar fi inauntru. De aceea eu nu vreau sa fac o diferentiere intre produse din Italia si cele din Romania. Reteta exista, faptul ca nu tinem noi aici cont de ea si ne furam singuri, este fix problema noastra.

Lipsa materialeor de calitate de pe piata, lipsa producatorilor specializati in semicomponente, vin ca urmare a lipsei cererii din partea clientilor, care la randul lor sunt incurajati de catre producatorii locali sa nu investeasca si sa nu aiba mari asteptari.

Personal inca mai sper ca la un moment dat clientul roman sa inteleaga ca mobilierul nu se cumpara doar pe criteriul de necesitate 100% si in conditii de urgenta (...eventual cand "vine" copilul, ca de aia arata Ikea de crezi ca e sala de asteptare la maternitate), si sa depuna in alegerea mobilierului macar efortul si atentia de care dau dovada in alegerea unui telefon mobil pentru urmatorii doi ani.

Edited by Dany_Darke, 23 August 2017 - 20:54.


#80
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008

View PostSara_28, on 22 august 2017 - 00:43, said:




Nici eu nu cred ca este bucatarie de 100 000euro dar cine stie, corpul inalt daca are usile care intra in lateral este destul de scump ca mecanism.

Vin si eu cu alta de 40 000-50 000 euro....blatul este vreo 5-6000e. Mie imi place cum arata dar trebuie spatiu pentru ea. Ca model sunt cred 2 in Romania, nu exact aranjamentul asta doar ca model de bucatarie.

View Postandreitrei, on 22 august 2017 - 21:43, said:

Acestea sunt solutiile cele mai intalnite la noi, dar exista multe alte solutii si materiale pentru fronturi (...de exemplu FENIX-ul, care a aparut de curand in Italia si este fara indoiala cel mai "destept" material de pe planeta pe care il poti alege pentru bucatarie).

Asadar, important nu este cum se numeste materialul, PAL sau MDF. Important este cine si cum / la ce il foloseste in productie, cum este procesat si finisat, iar chestia care te intereseaza ca si client este doar cum arata la final, cum te avantajaza in exploatare si ce garantie (reala) primesti de la producator pentru produsul finit !

Sper ca am fost de ajutor.

+Materiale usi - Fenix, BioMalta/Ecomalta, Gresie portelanata, sticla, inox, "efect" ciment, etc. ... nu toate sunt foarte scumpe

La observatia referitoare la modul in care clientul este atent la materiale sunt de acord si am mai spus si eu pe aici, conteaza sa iti rezolve nevoia adica sa fie util, ergonomic, placut si sa reziste la uzura materiala mai mult decat uzura morala Posted Image ... adica sa vrei sa o schimbi ca te-ai plictist de ea sau ai nevoie de altceva (te muti, creste/scade familia, varsta utilizator, nevoi speciale utilizator, etc.).

Am avut odata pe cineva in magazin care m-a intrebat la o bucatarie daca e MDF, l-am intrebat si eu ce este MDF-ul ca sa stiu daca mobila mea este din acel material. Evident nu a stiut sa imi spuna ce este MDF dar m-a apostrofat ca vand mobila si nu stiu ce este MDF-ul... Mai vin destui care vor sa stie ce sistem este la corpurile suspendate sau la sertare, nasol ca sistemele sunt dedicate de Blum pentru aceasta mobila si nu se gasesc exact la fel in comert sau in cataloage, deci nu au denumirile consacrate de Blum... Au venit cei de la Blum Romania odata intr-un magazin si se uitau siderati cica "suntem siguri ca sistemele sunt Blum dar noi nu le avem la vanzare" .

Ca sa fie ok am mai spus tot lantul structuri, accesorii/feronerie, usi trebuie sa fie la acelasi nivel de calitate si rezistenta. Trebuie ca in poze sa stea domnisoara in sertar si sa nu cada nici usa, nici sertarul dar sa fie intreaga si structura Posted Image

Attached Files

  • Attached File  fs1.jpg   666.69K   157 downloads
  • Attached File  fs2.jpg   283.39K   147 downloads
  • Attached File  fs3.jpg   56.44K   187 downloads
  • Attached File  a.jpg   196.65K   213 downloads
  • Attached File  b.jpg   242.96K   200 downloads

Edited by Dany_Darke, 23 August 2017 - 20:54.


#81
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

Cred ca cei mai multi vor sa stie care este bugetul la care pot cumpara o bucatarie corecta calitativ, cu un design si echipamente din secolul nostru, si la care sa beneficieze de un pachet complet de servicii, inclusiv garantie / postgarantie.

@superm
Hai sa nu speriem oamenii cu bucatarii de 40-50k de euro, sau cu materiale gen Biomalta / Micromalta care chiar si in Italia sau Franta reprezinta un adevarat lux.

#82
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008

View Postandreitrei, on 23 august 2017 - 09:28, said:

Cred ca cei mai multi vor sa stie care este bugetul la care pot cumpara o bucatarie corecta calitativ, cu un design si echipamente din secolul nostru, si la care sa beneficieze de un pachet complet de servicii, inclusiv garantie / postgarantie.

Din experienta si dupa ce cativa clienti au venit sa imi confirme ceea ce le-am "povestit" am ajuns la o concluzie generala, asta nu inseamna ca toate cazurile sunt asa ci in general cam asa ar trebui sa fie respectand clientul si afacerea vanzatorului conform Kotler Posted Image, "sensul nou al activității de marketing a depașit simpla activitate de „vânzare” a produselor și serviciilor, obiectivele sistemului de marketing conform Philip Kotler ar trebui bazate pe „maximizarea consumului, maximizare satisfacției consumatorului, maximizarea posibilităților de alegere a consumatorului și maximizarea calității vieții” (Kotler, 1998, pg.44), mai simplu scopul este satisfacerea nevoilor consumatorului." (citat din lucrare proprie)

Daca luam ca baza valoarea locuintei se ajunge apoi cam 40% din ea sa se bage in mobilier si accesorii, spre 60% daca includem si aparatura casnica si alte sisteme de confort (audio-video, aer conditionat, sisteme iluminat, sisteme alarma, etc.). Prima problema este insa la valoarea casei care in perioada de "boom economic" nu putea fi luata ca reper nefiind imaginea corecta a valorii casei si uneori nici acum nu este normala.

Deci daca e o casa construita cu 100 000euro ar cam rezulta mobilierul pe undeva 30-40 000 si considerand 3 dormitoare, 2 bai, bucatarie si living plus ceva holuri ar iesi cam 7.000-8.000 bucataria, 7-8000 living, 12-15.000 dormitoarele si la bai 2-4.000 daca sunt normale dar evident se poate in functie de nevoile personale (stil de viata, hobby, marime familie, varsta, etc.) sa fie undeva bagat mai mult si in alta parte sa ramana mai simplu... vorbesc de o medie si de bun simt. Lan oi e problema ca se baga banii in casa si apoi se traieste sub nivelul normal, stilul apartament de bloc anii 70 la etajul 5 si cu BMW in fata blocului ...
Bucataria e la nivel cu camera de zi, dormitoarele sub, pe la 50-70% ... Media la bucatariile pe care le vand eu  este de 7.000euro mobilier si 3000aparatura (valoare rezultata in Italia - mii de produse vandute, la mine la peste 500 bucati), la Nobilia din ce stiu este in jur de 5000euro media ...

Stiu ca o sa iasa comentarii ca cine da 40% din valoarea unui apartament pe mobila cand nu mai sunt bani dar eu cred ca este o valoare corecta daca te respecti... nu mi se pare normal sa dai 200k pe un apartament de "fite" si sa pui mobila de 10 000 de la ikea si coltul blocului dar asta e parerea mea. Un client dupa ce i-am povestit nu m-a crezut dar apoi a venit dupa ce s-a mutat si mi-a confirmat ca a calculat special sa vada care sunt proportiile...a iesit pe acolo adica a bagat 150.000 in constructia la cheie si 60.000 sa o "umple".

O bucatarie "corecta calitativ, cu un design si echipamente din secolul nostru, si la care sa beneficieze de un pachet complet de servicii, inclusiv garantie / postgarantie" trebuie sa respecte nevoile clientului si sa duca la o afacere win-win. Sub 2.000euro nu e mobilier de bucatarie (pentru un spatiu normal nu 2m/2m) ci "lucrare", peste 15.000euro este de discutat ca poate fi fite, moft, nevoie, placere, hobby, pasiune sau cine stie ce alta varianta subiectiva. La 3-7.000 euro e ok ...

Edited by superm, 23 August 2017 - 09:57.


#83
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Perfect de acord cu toate cele de mai sus!

In Italia spre exemplu, din start, mobilierul de bucatarie se bugeteaza cu 10% din valoarea imobiliara a proprietatii. Aceasta buget destinat mobilierului de bucatarie si echipamentelor aferente inseamna pura investitie si nu o cheltuiala, in sensul ca si in cazul ulterioarei vanzari a respectivei locuinte investitia se amortizeaza.

Asadar, in cazul unui apratament de 100mii de euro, este absolut rational sa investeti 10mii de euro pentru mobilierul de bucatarie si electrocasnice, iar ceea ce esti dispus sa platesti peste este fix o cheltuiala pentru "mofturile" tale apropos de un model anume, finisaje, detalii sau accesorizari mai deosebite.

Marea problema la noi in Romania este ca nu exista solutii de finantare pentru mobilier (...bancile nici nu vor sa auda de asa ceva).
Daca pentru apartament si bmw-ul din fata lui platesti in rate / leasing, pentru mobilier trebuie sa platesti cash, si dupa ce tocmai ai platit avansul pentru apartamant si bmw nu prea mai ai de unde... Posted Image

Edited by Dany_Darke, 23 August 2017 - 20:55.


#84
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
In continuarea discutiilor despre PAL. Vedeti mai jos un exemplu de bucatarie Italiana din 2017.

Este 100% din PAL !

Dar este un PAL melaminat - supermat de 22 mm grosime, numit panou stabilizat cu densitate variabila (densitate foarte mare pe fete si din ce in ce mai mica spre interior).
Canturile sunt ABS de 1mm aplicate cu tehnologie Laser (fara linie vizibila de imbinare / adeziv).

Cantul superior este taiat inclinat si bordat cu un profil din aluminiu anodizat brunat, care are atat un rol practic (protejaza cantul de PAL si ofera o buna aderenta la manevrare) dar si un rol estetic important (cantul superior arata extrem de subtire, ceea ce confera un aspect de lejeritate, plutire a fronturilor in raport cu blatul.

Este un model de bucatarie fara manere - cu un profil structural de aluminiu brunat integrat in corpurile de baza (profil "gola-plata" ...pentru specialisti), ce asigura practic accesul pentru deschidere.

Aceasta este un model ce ofera tehnologia si designul anului 2017, o garantie reala de 2 ani, fiind in acelasi timp accesibil oricarui intelege sa plateasca ceva in plus pentru calitate.

17990184_308816922871131_405982531458933301_o.jpg

Attached Files



#85
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
ce fain or se umple de grasime, de la prajala, striurile alea de la canturi... vai de mama lor...

#86
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008

View Postandreitrei, on 23 august 2017 - 14:08, said:

In continuarea discutiilor despre PAL. Vedeti mai jos un exemplu de bucatarie Italiana din 2017.

Este 100% din PAL !

Dar este un PAL melaminat - supermat de 22 mm grosime, numit panou stabilizat cu densitate variabila (densitate foarte mare pe fete si din ce in ce mai mica spre interior).


Detaliaza PAL ca am nelamuriri ... scuze dar poate au si altii.

”PAL-ul, prescurtarea denumirii plăcilor din așchii de lemn (sau plăci aglomerate din lemn) este un material compozit fabricat prin presare la cald din așchii, rumeguș, praf de lemn și anumite rășini care reprezintă liantul, adezivul...Adezivii folosiți la fabricarea PAL-ului sunt diferiți în funcție de calitățile pe care urmează să le aibă placa rezultată. De exemplu, pentru a avea un cost cât mai scăzut și utilizare simplă se folosesc rășini ureoformaldehidice, pentru rezistență mărită la apă rășini ureaoaminice, pentru utilizare la exterior rășini fenolformaldehidice...Principala problemă a majorității rășinilor folosite este emisia de formaldehidă.  Formaldehida este un gaz incolor, inflamabil, cu miros puternic înțepător. Din 2008, Organizația Mondială a Sănătății a trecut formaldehida în Categoria 1 a substanțelor potențial cancerigene. Este o substanță considerată toxică, cu acțiune iritantă asupra pielii și mucoaselor. Ea este materia primă de bază pentru fabricarea  adezivilor folosiți la obținerea plăcilor derivate din lemn (PAL, PFL, MDF, placaj)...emisia de formaldehidă este principalul indicator de calitate al plăcilor derivate din lemn și reprezintă cantitatea degajată de o placă prin fețele și canturile sale în aerul înconjurător, în condiții normale sau accelerate. Emisia de formaldehidă este influențată de  mai mulți factori, printre care tipul de placă, caracteristicile ei, tipul de adeziv utilizat, tehnologia de fabricație (consumul de adeziv, temperatura și durata presării), condițiile de mediu (umiditatea aerului, temperatura)...Standardele europene, la care se aliniază și țara noastră, includ cerințele pentru nivelurile de formaldehidă emisă. Standardul EN 13986/2004 clasifică produsele în funcție de conținutul/emisia de formaldehidă în clasele E1 și E2 de emisie...Deocamdată, adezivii cu emisie scăzută sau chiar fără conținut de formaldehidă sunt mai scumpi, de aceea plăcile care se încadrează în clasa E1 de emisie sunt mai scumpe...”(http://www.revistadi...e-formaldehida/)

***una la mana este cati cumparatori sunt interesati de formaldehida si PAL-ul mult discutat are sau nu are formaldehida prin definitie ? Daca are atunci mobila fara formaldehida nu e din PAL ci din...?!

”ce este PAL? Ce este MDF? PAL este acronimul de la Placi Aglomerate de Lemn iar MDF acronimul de la Medium Density Fiberboard. Asa dar, unul este de la un termen in romana, celalalt de la un termen in engleza. PAL-ul este o placa realizata din lemn tocat marunt, amestecat cu clei si presat la cald iar MDF-ul se bazeaza principial pe aceeasi tehnologie insa lemnul compozit este maruntit mult mai fin inainte de presare. Sporirea densitatii duce la marirea gradului de prelucrare in faza de folosire a placii MDF.”(http://www.renovat.r...l-si-mdf-p-391/)

***a doua la mana este comparatia dintre PAL si MDF care implica lemn tocat marunt in cazul PAL-ului si lemn tocat mai marunt la MDF ...

Cele doua probleme apar in cazul in care compar doua placi din conglomerat de lemn din care se fac doua bucatarii... una e din PAL si alta e din material cu aschii mai marunte si fara formaldehida plus o densitate mai mare decat prima dar nu e considerat MDF dar nici PAL nu pare Posted Image ...

Mobila de bucatarie nu e din PAL sau MDF e din materiale dedicate, cu anumite caracteristici care difera esential ...sau poate ma insel.

Edited by superm, 24 August 2017 - 14:16.


#87
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
@superm
"Mobila de bucatarie nu e din PAL sau MDF e din materiale dedicate" - absolut corect!

Eu am incercat o generalizare a acestor doua grupe de materiale, care sa fie pe intelesul tuturor, si cred ca toata lumea ar fi interesata sa inteleaga in primul rand diferenta dintre aceste doua mari categorii.
Din pacate asa s-au generalizat (in mod complet eronat) la noi pe piata, din lipsa educatiei in domeniu si implicit terminologiei uzuale din limba romana;  iar tu poti intelege usor chestiunea asta, pentru ca in limba italiana terminologia usuala este foarte bine diferita: trucciolare, nobilitato, panello stabilizatto industriale, melaminico carta, melaminico termostrutturato, laminati, laminatino... polimerdico :)

Eu cred ca noi, cei de specialitate, trebuie sa incercam sa ajutam colegii de forum in a lua o decizie sau alta in achizitia lor, si nu sa-i bombardam cu detalii tehnice care sa le faca alegerea si mai grea, in conditiile in care ei sunt (sau ar trebui sa fie) interesti, ca si cumparatori, doar de produsul final, designul si prestatiile acestuia.

Putem deschide o discutie separata si despre materiale si procese tehnologice, unde putem dezbate detalii de genul rezistenta suportului de kraft pe placile de HPL unicolor vs CPL sau care este diferenta intre emisiile de formaldehide conform clasei E1 vs "emisii zero" in contextul productiei de bucatarii, dar sincer nu cred ca vom trezi un interes multor participanti la forum...

#88
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008

View Postandreitrei, on 23 august 2017 - 14:08, said:

In continuarea discutiilor despre PAL. Vedeti mai jos un exemplu de bucatarie Italiana din 2017.

Este 100% din PAL !

...deci nu e 100% din PAL ?! 😩
Aici este eroarea ca lumea crede ca asta din Italia e pal ca aia făcută la coltul blocului ca doar a zis asta un specialist in bucatarii ca si aia italiana scumpa tot 100% PAL este...

Edited by superm, 24 August 2017 - 19:50.


#89
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
@superm

Eu am zis:
"Dar este un PAL melaminat - supermat de 22 mm grosime, numit panou stabilizat cu densitate variabila (densitate foarte mare pe fete si din ce in ce mai mica spre interior)"
... asta in ideea ca nu este orice fel de PAL. Probabil exprimarea mea nu a fost suficient de decisa.

Spune-mi tu te rog cum spui unui front de acest tip daca te intreaba cineva din ce este facut, iar el in italiana se cheama "Melaminico"?
Materiale dedicate... materiale speciale...secrete tehnologice...?
Eu cred ca daca vei raspunde asa, 90% dintre clienti vor crede ca vrei sa-i inseli.

Este ca si cum te intreaba un copil din ce este facuta caroseria unei masini, iar tu in loc sa spui ca este din tabla si plastic, spui ca este din aliaje speciale si compozite termoformate cu deformare controlata la impact... se va uita copilul neincrezator la tine si mai rau il vei confuza.

Clientul roman de mobilier este precum un copil in acest domeniu, si scuze, chiar nu vreau sa ofensez pe nimeni, dar asta este realitatea datorata faptului ca in Romania nu am avut parte de educatie si informare in acest domeniu, exceptie o eronata educatie prin reviste facute de niste gospodine plictisite.

Ar trebui sa multumim celor de la Ikea, care au investit in educarea publicului, au devenit primul etalon solid, si au ridicat usor-usor nivelul cu chestii de genul : "...vrei mai mult spatiu in baie, cumpara polita VTEKSA si poti pune pe ea cosul pentru bigudiuri BIGUDIKT".

Eu inteleg ca tu vrei sa arati tuturor cat de mare este diferenta reala intre un amarat de corp cu o usa batanta produs in Italia si unul produs in Romania.
Si eu vreau, dar trebuiesc explicate lucrurile pas cu pas.

Edited by andreitrei, 24 August 2017 - 20:35.


#90
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008
La BIFE era expus un coltar(canapea) de 30 000 euro...Denise Rifai a venit sa filmeze si a spus in fata camerei "Avem aici cel mai scump produs expus la BIFE, o canapea din fier si puf"...
Niciodată nu spun unui potential client ca la bucătărie e PAL pentru ca nu e si eu nu mint clientii. 😁👌

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate