Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Totul despre Bucatarii

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1109 replies to this topic

#37
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

 Onan_Barbaru, on 21 august 2017 - 20:19, said:

Da, da! Mai taie din ele, da-le dreaq...

OK, tai arhitectul din lista. :)

#38
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 martens, on 21 august 2017 - 19:16, said:

Vad ca dulapurile de bucatarie au nevoie de 60 cm latime, cum se imparte spatiul de sub blat daca spre exemplu intre chiuveta si plita ai doar 100 cm, care nu e multiplu de 60.


Sunt mai multe variante, insa pt. un design inchegat depinde si de corpurile suspendate, sau se gandesc impreuna.
O solutie care rezolva excelent problema si nici nu depinde de corpurile suspendate este sa pui jos sertare pe toata lungimea.
Sertarele se fac lejer pana la 130 cm cu un singur cuib ( cu mai multe cuiburi te duci si mai departe), deci la 100 e chiar moderat asa ca poti sa stai linistit. Desigur se recomanda glisiere tandem blum sau tandemboxuri blum, Grass ( mai nou Antaro la blum...).
Tandemurile blum sunt deja OK.
Pt. rezistenta se poate si compartimenta cu perete inter care sa tina fundul suplimentar, care se poate monta si asimetric cu un spatiu mai mare intr-o parte. Sunt excelente si pt. cratite, oale, si alte lucruri.
Sertarele sunt mult mai ergonomice, ai acces direct la lucruri, comod, elegant, ergonomic.
E o diferenta catastrofala de civilizatie intre a utiliza lejer sertare, si a sta ciuci si a da tot calabalacul afara ca sa ajungi la o cratita, si apoi sa le bagi si la loc pe toate in spatele unei usi, sa te asiguri ca se si inchide bine si nu aluneca, etc...
Alta varianta mai putin uschita este sertare de 80 si joly de 20, sau de 83 si joly de 17, etc., insa deja trebuie sa potrivesti si corpurile suspendate.
Cu doua usi de 50 rezolvi anumite variante. Daca pui doua usi pe 80-83 sunt cam inguste si cer rama de aluminiu si sticla, apoi corp de polite de 17-20. Alta varianta este sa pui ca jos usi orizontale cu deschidere in sus, fie cu aventos blum, fie cu pistoane low cost...Se pot realiza si de 100cm si sunt variante de aventos care suporta si peste 140 cm lungime. Se poate si 80-83 cu deschidere in sus si polite de 17-20. Sunt si alte variante - sus complet deschis dar cu ringherina (garduletz) pe polite la o bucatarie clasica, exista si ringherina modernizata dar e destul de rar vazuta, etc.



 andreitrei, on 21 august 2017 - 20:22, said:

OK, tai arhitectul din lista. Posted Image

Sunt designeri si designeri, arhitecti si arhitecti.
Exista oameni deosebiti in ambele meserii, dar exista si cacanari in ambele, si mediocrii, si submediocrii, si imbecili, si lipsiti de bun simt, si paraleli cu domeniu de te minunezi cum au ajuns arhitecti sau designeri, etc...
E valabil si pt alte meserii, inclusiv doctori...

Edited by loock, 21 August 2017 - 21:26.


#39
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

 loock, on 21 august 2017 - 21:20, said:

Sunt mai multe variante, insa pt. un design inchegat depinde si de corpurile suspendate, sau se gandesc impreuna.
O solutie care rezolva excelent problema si nici nu depinde de corpurile suspendate este sa pui jos sertare pe toata lungimea.
Sertarele se fac lejer pana la 130 cm cu un singur cuib ( cu mai multe cuiburi te duci si mai departe), deci la 100 e chiar moderat asa ca poti sa stai linistit. Desigur se recomanda glisiere tandem blum sau tandemboxuri blum, Grass ( mai nou Antaro la blum...).
Tandemurile blum sunt deja OK.
Pt. rezistenta se poate si compartimenta cu perete inter care sa tina fundul suplimentar, care se poate monta si asimetric cu un spatiu mai mare intr-o parte. Sunt excelente si pt. cratite, oale, si alte lucruri.
Sertarele sunt mult mai ergonomice, ai acces direct la lucruri, comod, elegant, ergonomic.
E o diferenta catastrofala de civilizatie intre a utiliza lejer sertare, si a sta ciuci si a da tot calabalacul afara ca sa ajungi la o cratita, si apoi sa le bagi si la loc pe toate in spatele unei usi, sa te asiguri ca se si inchide bine si nu aluneca, etc...
Alta varianta mai putin uschita este sertare de 80 si joly de 20, sau de 83 si joly de 17, etc., insa deja trebuie sa potrivesti si corpurile suspendate.
Cu doua usi de 50 rezolvi anumite variante. Daca pui doua usi pe 80-83 sunt cam inguste si cer rama de aluminiu si sticla, apoi corp de polite de 17-20. Alta varianta este sa pui ca jos usi orizontale cu deschidere in sus, fie cu aventos blum, fie cu pistoane low cost...Se pot realiza si de 100cm si sunt variante de aventos care suporta si peste 140 cm lungime. Se poate si 80-83 cu deschidere in sus si polite de 17-20. Sunt si alte variante - sus complet deschis dar cu ringherina (garduletz) pe polite la o bucatarie clasica, exista si ringherina modernizata dar e destul de rar vazuta, etc.





Sunt designeri si designeri, arhitecti si arhitecti.
Exista oameni deosebiti in ambele meserii, dar exista si cacanari in ambele, si mediocrii, si submediocrii, si imbecili, si lipsiti de bun simt, si paraleli cu domeniu de te minunezi cum au ajuns arhitecti sau designeri, etc...
E valabil si pt alte meserii, inclusiv doctori...


Loock, vad ca esti foarte riguros, mult prea matematic cred eu. Poti proiecta o bucatarie in mod rational si fara a pastra "oglinda" intre  baze  si suspendate.
Eu de exemplu imi fixez in primul rand pe proiect blatul de lucru si electrocasnicele, iar partea de suspendate o tratez diferit, astfel incat sa para ca si elemente aditionale, decorative, cat mai lejere ca si senzatie.

#40
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 andreitrei, on 21 august 2017 - 21:39, said:

Loock, vad ca esti foarte riguros, mult prea matematic cred eu. Poti proiecta o bucatarie in mod rational si fara a pastra "oglinda" intre  baze  si suspendate.
Eu de exemplu imi fixez in primul rand pe proiect blatul de lucru si electrocasnicele, iar partea de suspendate o tratez diferit, astfel incat sa para ca si elemente aditionale, decorative, cat mai lejere ca si senzatie.

Atentie la superficialitate !
Nu am scris nicaieri ca trebuie obligatoriu sa fie simetrice !

Dar compozitia iese inchegata daca sunt gandite si exista proportii, raporturi armonice, expresivitate.
Daca ai jos sertare de 80-83 si joly de 17-20, si sus ai usi cu deschidere in sus de 100 nu este simetrie.
Si nici daca ai jos sertare de 100 si sus polite de 17-20 nu e simetrie, dar in ambele variate exista o diferenta de lungimi care chiar daca nu are o proportie ideala este totusi OK.
Nu poti recomanda diferente de 5-10 cm si e putin si 15.
Ideal ar fi in jur de 30 cm o diferenta expresiva care e si 1/2 din 60, si permite si 2/3 intre 60 si 90, avand deja raporturi armonice, sirul lui Fibonacci, etc...
Daca deasupra plitei este o hota mai mare de 60, existand si de 70, 90, si atipice de la 80-86 pana la peste 1m, deja esti fortat spre alte dimensiuni.

Eu personal evit simetria (desigur cu voia clientului), insa folosind proportii, raporturi armonice sau expresive, vrei nu vrei se ajunge tot la ritmuri si simetrii, dar care sunt mai jucate.

Cand spatiul permite se poate realiza o rupere de materialitate, sau/si de modul si simetrie, dar e doar o iluzie pt ca se merge tot pe multiplu de 30 chiar daca este estompat in fronturi de 60 si 90.
Poti pune jos doar corpuri de 90 si sus doar de 60 cu rama de aluminiu si sticla reflexiva mata pe spate, insa daca nu se nimereste la fix langa hota, care poate e aleasa subiectiv uneori, atunci trebuie sa accepte clientul sa lasi luft mai mare pana la ea...
Designul e o arta complexa, care combina estetica cu igineria si ergonomia care tine de anatomie, iar arta e o stiinta exacta si ea, nu este nimic ezoteric.
O compozitie se poate rezolva bine in multe feluri, dar se poate face si prost in nenumarate feluri...

Edited by loock, 21 August 2017 - 22:14.


#41
Sara_28

Sara_28

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 16.12.2016
Revin la subiect, cred ca am mai intrebat pe undeva dar nu m-am lamurit, face cineva bucatarii din lemn masiv ca alternativa la bucatariile moderne din mdf / pal? Chiar si o combinatie de openshelves + un jolly ca tot vorbeati mai sus Posted Image  dar cu lemn ceva mai mult si sertarul (sertarele) mastii de chiuveta tot culisante si ele pe Blum sau similar. Pot dezvolta cu exemple dar cred ca intuiti la ce ma refer.

#42
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 Sara_28, on 21 august 2017 - 22:08, said:

Revin la subiect, cred ca am mai intrebat pe undeva dar nu m-am lamurit, face cineva bucatarii din lemn masiv ca alternativa la bucatariile moderne din mdf / pal? Chiar si o combinatie de openshelves + un jolly ca tot vorbeati mai sus Posted Image  dar cu lemn ceva mai mult si sertarul (sertarele) mastii de chiuveta tot culisante si ele pe Blum sau similar. Pot dezvolta cu exemple dar cred ca intuiti la ce ma refer.

Da, si masiv fabricat inhouse, si din masiv made in Italy, si din diverse tipuri de panel/stratificat cu blinduri de lemn, si din PAL cu furnir de lemn, si din alte materiale.
La stratificate insa in general cele fatoase au furnir de lemn de 0,4, si blindurile/canturile se pun din lemn de 2mm pe fronturi.
Exista si blinduri de 0,4, 1mm, etc.
Daca vrei si corpuri din astfel de materiale, trebuie sa stai f. bine cu bugetul - este extrem-extrem de atipic sa fie facute din lemn sau stratificat si corpurile, dar se poate fabrica pt cine isi permite si chiar vrea pana la capat, pt. ca pretul se duce rau in balarii, deoarece aceste materiale in general sunt preferate finisate, slefuite, umezite sa se ridice floacele, iar slefuite (inclusiv coarse ca sa vezi fibra ), cantuite cu blinduri de lemn, apoi baituite, grunduite, lacuite, etc., de personal supercalificat - practic o industrie sculata din morti pt. cate un client...

Edited by loock, 21 August 2017 - 22:27.


#43
Sara_28

Sara_28

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 16.12.2016
M-as rezuma la lemn masiv tratat corespunzator sa reziste intr-o bucatarie, panel cu fibra continua, nu paneluri stratificate. Rusticul acela mediteranean despre care intrebam, cam la asta face trimitere, materiale pure puse in valoare prin simplitate.

Am o bucatarie nu foarte generoasa undeva la 3m deschidere iar corpurile sunt pe un singur perete, din motivul asta e interesant de stiut la ce pret s-ar ridica o astfel de lucrare.

Edited by Sara_28, 21 August 2017 - 22:35.


#44
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

 loock, on 21 august 2017 - 22:01, said:

Atentie la superficialitate !
Nu am scris nicaieri ca trebuie obligatoriu sa fie simetrice !

Dar compozitia iese inchegata daca sunt gandite si exista proportii, raporturi armonice, expresivitate.
Daca ai jos sertare de 80-83 si joly de 17-20, si sus ai usi cu deschidere in sus de 100 nu este simetrie.
Si nici daca ai jos sertare de 100 si sus polite de 17-20 nu e simetrie, dar in ambele variate exista o diferenta de lungimi care chiar daca nu are o proportie ideala este totusi OK.
Nu poti recomanda diferente de 5-10 cm si e putin si 15.
Ideal ar fi in jur de 30 cm o diferenta expresiva care e si 1/2 din 60, si permite si 2/3 intre 60 si 90, avand deja raporturi armonice, sirul lui Fibonacci, etc...
Daca deasupra plitei este o hota mai mare de 60, existand si de 70, 90, si atipice de la 80-86 pana la peste 1m, deja esti fortat spre alte dimensiuni.

Eu personal evit simetria (desigur cu voia clientului), insa folosind proportii, raporturi armonice sau expresive, vrei nu vrei se ajunge tot la ritmuri si simetrii, dar care sunt mai jucate.

Cand spatiul permite se poate realiza o rupere de materialitate, sau/si de modul si simetrie, dar e doar o iluzie pt ca se merge tot pe multiplu de 30 chiar daca este estompat in fronturi de 60 si 90.
Poti pune jos doar corpuri de 90 si sus doar de 60 cu rama de aluminiu si sticla reflexiva mata pe spate, insa daca nu se nimereste la fix langa hota, care poate e aleasa subiectiv uneori, atunci trebuie sa accepte clientul sa lasi luft mai mare pana la ea...
Designul e o arta complexa, care combina estetica cu igineria si ergonomia care tine de anatomie, iar arta e o stiinta exacta si ea, nu este nimic ezoteric.
O compozitie se poate rezolva bine in multe feluri, dar se poate face si prost in nenumarate feluri...

Iti propun sa discutam pe schite, cred ca va fi mult mai usor pentru toata lumea sa ne urmareasca in felul acesta.

#45
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 Sara_28, on 21 august 2017 - 22:31, said:

M-as rezuma la lemn masiv tratat corespunzator sa reziste intr-o bucatarie, panel cu fibra continua, nu paneluri stratificate. Rusticul acela mediteranean despre care intrebam, cam la asta face trimitere, materiale pure puse in valoare prin simplitate.

Am o bucatarie nu foarte generoasa undeva la 3m deschidere iar corpurile sunt pe un singur perete, din motivul asta e interesant de stiut la ce pret s-ar ridica o astfel de lucrare.

Panelul stratificat este devastator mai stabil fata de lemnul masiv in clima din RO cu diferente mari de temperatura si cu umiditate medie mare si f. variabila si ea.
Chiar si cu AC trebuie sa aerisesti si atunci se modifica si umiditatea si temperatura.
Lemnul traieste, lucreaza, se corfeste, crapa, se strange, etc., chiar si daca e teoretic uscat in italia 2 ani in clima controlata ( ya right...)

Lemnul impregnat cu rasini si tratat/presat la presiune inalta nu mai arata la fel ca cel natural si are si alta categorie de pret.

Fie ca este lemn masiv fie ca este stratificat, se poate trata cu grund trasparent de lemn si cu diverse lacuri, inclusiv lac poliuretanic - dar cel din urma este muuuult mai scump.

Am avut un client miliardar (multi-milionar in Euro) care a vrut niste ansambluri de dressing facute din stratificat ( el a cerut stratificat pt ca fiind inginer constructor stia ca e mult mai bun decat masivul), si cand a auzit pretul - care era un mizilic pt el, ba chiar era un mizilic si fata de restul mobilierului pe care-l avea deja in casa adus din Italia ( mult-mult-mult sub 1%....) a zis ca el isi permite usor asa ceva dar nu da atata pe niste cutii...si le-am facut din PAL pana la urma...

Altfel am facut si multe bucatarii si nu numai bucatarii cu usi din lemn, si italiene si romanesti sau facute inhouse.
Am facut inclusiv si ansambluri la care si corpurile erau din lemn sau din stratificat, si biblioteci, si bucatarii, si mese, si dormitoare si altele, inclusiv scari, etc., insa corpurile din lemn la comanda sunt rare in RO pt ca pretul se cam duce in balarii...

Edited by loock, 21 August 2017 - 22:55.


#46
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

 Sara_28, on 21 august 2017 - 22:31, said:

M-as rezuma la lemn masiv tratat corespunzator sa reziste intr-o bucatarie, panel cu fibra continua, nu paneluri stratificate. Rusticul acela mediteranean despre care intrebam, cam la asta face trimitere, materiale pure puse in valoare prin simplitate.

Am o bucatarie nu foarte generoasa undeva la 3m deschidere iar corpurile sunt pe un singur perete, din motivul asta e interesant de stiut la ce pret s-ar ridica o astfel de lucrare.

Eu personal nu cunosc un producator consacrat de bucatarii din lemn masiv 100%. Sunt o mana de producatori de bucatarii specializati pe lemn / productie semi- artizanala (Grattarola, Team7, Scandola, Riva 1920) dar nimeni nu produce carcase din lemn masiv ci din panel industrial (tip covor de lemn).

Sincer, chiar nu inteleg de ce cineva si-ar dori carcase de lemn masiv in bucatarie, avand in vedere faptul ca nu sunt deloc eficiente : lucreaza, se crapa, nu sunt stabile, se impregneaza, se pateaza, capata miros, nu permit instalarea corecta a feroneriei, necesita intretinere atenta si delicata etc. Acesta este si motivul pentru care nimeni nu mai foloseste lemnul masiv, in general (...si va rog pe toti sa nu incepeti cu dulapul lu' bunica de 100 de ani care este perfect si ca lemnul masiv nu are moarte...). Panourile aglomerate reprezinta evolutia ; faptul ca ele sunt asociate cu PAL-ul de pe la noi, asta este complet gresit inteles.

"Rusticul acela meditaraneean" poate insemna orice front tip rama cu tablie, cu un finisaj decapat / vintage in asociere cu o faianta / ceramica kale, dar pe o bucatarie de 3 m nu cred ca va avea perspectiva imaginata (...respectiva bucatarie este cumva si intr-un apartament de bloc?)

#47
Sara_28

Sara_28

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 16.12.2016
@look Am inteles... eu ma intreb altceva, puzderia asta de poze de le vedem pe pinterest facute in bucatariile alea gen kinfolk, unde sta atarnat busuiocu si lavanda de grinda, or fi de proprietari multi-milionari in euro sau ale unor oameni de rand care au pus mana pe ciocan, rindea si cheresteaua de lemn luata de la magazinu de bricolaj !? Posted Image

Cred ca e si mult marketing, jur. Un corp de mobilier tinut totusi indoor, tratat corespunzator mediului in care este folosit, in paralel cu o hota decenta imi e greu sa cred ca se face doaga de butoi mai repede comparativ cu pal-ul asta nenorocit de ni-l servesc baietii destepti pe tava la schimb pe lemnul de pleaca din tara spre ei. Zic si eu ...

@andreitrei, eu cred ca problema este alta. Rumegusu este mai ieftin iar profitul mai mare, restul sunt povesti. pe bune :)
Adica pune om poza cu fronturi facute varza si noi vorbim in continuare de faptul ca lemnul e mai prost. E mai scump fara dar si poate dar faptul ca in toate gheretele se vinde rumegus presat nu inseamna ca e mai bun, nu am cum sa cred asta :)

Cred ca am avut cu totii in casa un dulap din lemn (chiar si cel al bunicii) si un alt corp care acum are talaju la vedere deteriorat prin simpla actiune zilnica fara a fi supus la forte deosebite comparativ cu cel din lemn. Adevarat ca un corp din lemn lucreaza; dar n-am vazut pana acum vreun blat de stejar facut sanie. Mai mult, daca era asa, revenind la ce spuneam mai sus, cei de folosesc genul asta de corpuri, de faceam eu trimitere mai sus, ar fi trecut toti pe pal :)

Edited by Sara_28, 21 August 2017 - 23:15.


#48
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

 loock, on 21 august 2017 - 22:45, said:

Panelul stratificat este devastator mai stabil fata de lemnul masiv in clima din RO cu diferente mari de temperatura si cu umiditate medie mare si f. variabila si ea.
Chiar si cu AC trebuie sa aerisesti si atunci se modifica si umiditatea si temperatura.
Lemnul traieste, lucreaza, se corfeste, crapa, se strange, etc., chiar si daca e teoretic uscat in italia 2 ani in clima controlata ( ya right...)

Lemnul impregnat cu rasini si tratat/presat la presiune inalta nu mai arata la fel ca cel natural si are si alta categorie de pret.

Fie ca este lemn masiv fie ca este stratificat, se poate trata cu grund trasparent de lemn si cu diverse lacuri, inclusiv lac poliuretanic - dar cel din urma este muuuult mai scump.

Am avut un client miliardar (multi-milionar in Euro) care a vrut niste ansambluri de dressing facute din stratificat ( el a cerut stratificat pt ca fiind inginer constructor stia ca e mult mai bun decat masivul), si cand a auzit pretul - care era un mizilic pt el, ba chiar era un mizilic si fata de restul mobilierului pe care-l avea deja in casa adus din Italia ( mult-mult-mult sub 1%....) a zis ca el isi permite usor asa ceva dar nu da atata pe niste cutii...si le-am facut din PAL pana la urma...

Altfel am facut si multe bucatarii si nu numai bucatarii cu usi din lemn, si italiene si romanesti sau facute inhouse.
Am facut inclusiv si ansambluri la care si corpurile erau din lemn sau din stratificat, si biblioteci, si bucatarii, si mese, si dormitoare si altele, inclusiv scari, etc., insa corpurile din lemn la comanda sunt rare in RO pt ca pretul se cam duce in balarii...

Poate deschidem un topic apropos de "materiale si finisaje".
Sunt si eu curios sa aflu de exemplu ce inseamna "lemn presat la presiune inalta"... si cum se face ca poliuretanicul a devenit un lac "muult mai scump" ...si in comparatie cu ce?
Cred ar fi bine sa punem un pic de ordine in zona asta, sa nu inducem oamenii in eroare...

 Sara_28, on 21 august 2017 - 23:01, said:

Am inteles... eu ma intreb altceva, puzderia asta de poze de le vedem pe pinterest facute in bucatariile alea gen kinfolk, unde sta atarnat busuiocu si lavanda de grinda, or fi de proprietari multi-milionari in euro sau ale unor oameni de rand care au pus mana pe ciocan, rindea si cheresteaua de lemn luata de la magazinu de bricolaj !? Posted Image

Cred ca e si mult marketing, jur. Un corp de mobilier tinut totusi indoor, tratat corespunzator mediului in care este folosit, in paralel cu o hota decenta imi e greu sa cred ca se face doaga de butoi mai repede comparativ cu pal-ul asta nenorocit de ni-l servesc baietii destepti pe tava la schimb pe lemnul de pleaca din tara spre ei. Zic si eu ...

Marketingul este fix in zona aia de design nordic pe care il vezi acum peste tot, iar 99% dintre imagini sunt rendering si nu poze reale (...chiar daca par inredibil de reale), si care au interesul de a iti vinde lucrurile de pe langa (un robinet, un cosulet de floricele, o chestie sensibila cu care ai tu impresia brusc ca rezonezi si te regasesti in profunda ta sensibilitate... )

Tocmai de aia nu poti gasi de cumparat ceea ce se vede in toate pozele alea de pe pinterest, pentru ca nu exista ; iar oamenii care sa puna mana pe rindea (sau orice altceva) au murit de mult (...peste tot, nu numai in Romania).

#49
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Inca o chestie generala, apropos de faimosul "lemnul nostru romanesc"  care pleaca afara si  "aia de afara ne trimit inapoi pal de ****":

> Lemnul romanesc nu este de calitate si nu se importa / nu se foloseste pentru furniruri si finisaje elevate ci doar pentru structuri de mic mobilier.
> Avem ceva export de mobilier (finit) din lemn masiv catre Rusia, si pe cateva piete nordice unde este vandut in regim Neckermann (...cine isi mai aminteste). Poate mai scapam cateodata un export prin tarile din mijlocul desertului, unde se inchina oamenii si la un dop de pluta.
> Cea mai mare parte a lemnului romanesc sfarseste tot in Romania unde este transformat in PAL de cea mai proasta calitate, acela cumparat si apreciat de noi toti pentru ca este ieftin si deosebit de frumos, si mergem la mester sa puna Blum pe el, ca sa fie bucataria de calitate :)
> PAL-ul produs la noi este interzis la propriu in orice tara eurpeana (cu foarte mici exceptii) in special datorita continutului toxic ridicat de urelit si forlmaldehida. Ikea foloseste PAL romanesc care este trimis in Lituania, unde este procesat, impachetat si trimis inapoi in Romania. Pentru restul tarilor Ikea produce si proceseaza PAL-ul in Italia la Snaidero SpA (...vorbim despre bucatarii).
> Lemnul romanesc este, aici la noi, mai scump fata de cel de import, calitatea fiind inferioara si necontrolata (nu poti cumpara doua loturi asemanatoare / nu spun identice).

#50
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Daca stai in Italia este complet irelevant pt Romania, cu exceptia faptului ca s-au inchis o multime de fabrici italiene de fronturi de mobilier - unele care se gaseau in RO si cu care am si lucrat. ( inca mai exista producatori italieni si inca se importa si in RO)

E complet irelevant pt ca in RO nu se mai gasesc blaturi hidrofugate de tzasezeci de ani - nu se importa deloc pt ca au pret mai mare si importatorii romani nu aduc decat cantitati industriale sa deloc...
E complet irelevant ce agomerate gasesti in Italia pt ca in RO la aglomerat gasesti doar PAL de foarte slaba calitate, exclus hidrofugat mai ales la cel finisat. ( am gasit cu ani in urma doar pazie furniruita pe PAL hidrofugat, italiana, dar producatorula a dat faliment de mai multi ani...)
Mai gasesti in RO MDF (carton adica) de slaba calitate - niciodata hidrofugat la cel finisat, indiferent ca este infoliat/placi de cantuit sau vopsit.
Teoretic se poate vopsi si MDF hidrofugat, insa practic nu se face decat daca iti faci singur mobila cum se glumea mai sus...
HPL nu se gaseste in RO decat fie folii subtiri, fie daca vrei gros doar in cantitati industriale deci nu pt bucatarii la comanda.
Cel gros nu e pe stoc in RO si apare pe siteuri pt ca asa cere producatorul...se aduce la comanda dupa mult timp si doar in cantitati industriale, si in plus si ala care nu se gaseste in general e turcesc si riscul sa se exfolieze straturile este major.
Sunt cateva firme de mobilier care fac la comanda si care aduc materiale din Italia pt uz propriu, le cunosc, insa sunt f. putini care se ating de preturile lor ( ca idee o rama de aluminiu pt o usa de mobilier e 400 E in loc de 200 lei...), si in al doilea rand e destul de greu sa ai garantia ca materialul cerut se si pune la mobilier, pt. ca se gasesc cu finisari asemanatoare si pe PAL ordinar si pr MDF, si pe altele...

Departe de mine de a fi fanul PAL-ului facut acum de austrieci in RO.
E o mizerie.
Cel romanesc de 14mm ( 14 plus furnir de 1 x 2 pt un total de 16mm) care se facea inainte de revolutie, era devastator mai rezistent fata de cel de 18 fabricat acum.
Cel de acum se curbeaza sub propria greutate la o polita standard de 864mm lungime.
Am vazut polite din pal subtire vechi care nu erau curbate DELOC la 1050mm cu 25 kg deasupra care presau de 40 de ani.
Am verificat si nu era lasat nici juma' de mm, nu avea picior, nu avea rama pe sapte, nu erau lucruri inalte indesate sub, si nici nu era polita intoarsa...

Pe de alta parte, asa mizerabil cu  asta de acum, si facut din ce in ce mai prost, - chiar anul asta au stricat iar si finisarile, si au modificat multe denumiri ca sa ascunda faptul ca nu mai seamana cu cel anterior chit ca au pastrat codurile, totusi nu este chiar asa de prost cum au unii oameni impresia, repet insa ca nu sunt fan deloc si nu-l laud ba chiar din contra.
Melamina e de fapt o foita de hartie de cativa microni, chiar si o sutime de mm, impregnata cu rasini melaminice, iar cel mai e mai mult hartie...
Nu e hidrofugat deloc si se umfla imediat, apa intrand imediat si prin porii microscopici ramasi pe langa canturi ABS puse cu rasina topita.
E slab presat, in ciuda greutatii de ~14 kg/m2, se curbeaza imediat, se faramiteaza usor, tine prost holtsuruburile, etc.

Totusi daca este ingrijit taiat si cantuit, si apoi utilizat normal dar cu grija si ferit de umiditate si de lovituri cu obiecte contondente, de sarcini mecanice exagerate, etc., nu se strica singur nici in zeci de ani.
Daca are canturi de ABS de 2mm la colturi si vine OK de la inceput, fara ciobituri de nou, nu se face singur rumegus...

Daca e insa lasata mobila in casa neaerisita, de la umiditate se umfla si vara si iarna chiar si in cateva zile, iarna mucegaieste, etc. Daca vara e aerisit, protejat de aburi, si iarna se pastreza o temperatura constanta si umiditatea se tine sub control, nu se face singur praf.
La bucatarii trebuie folosita hota pe evacuare, fara scapari si pierderi, trebuie puse capace pe oale, nu se uita apa la fiert pe foc, etc. Daca nu e ingrijit se strica in secunde sau minute. Daca e ingrijit tine zeci de ani...
Asta e situatia din RO, astea sunt materialelele si astia sunt banii oamenilor.
Eu lucrez si cu materiale mult mai scumpe, lemn stratificat, usi de lemn italiene, ba chiar si inox, placi masive din compozit armat fabricat custom, tego cu suprafata antiderapanta, OSB hidrofugat si placat cu faianta de 10cm si usi de lemn italiene, si altele si mai exotice dar nu vreau sa ma laud...

Edited by loock, 22 August 2017 - 00:14.


#51
Sara_28

Sara_28

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 16.12.2016

 andreitrei, on 21 august 2017 - 23:21, said:



Marketingul este fix in zona aia de design nordic pe care il vezi acum peste tot, iar 99% dintre imagini sunt rendering si nu poze reale (...chiar daca par inredibil de reale), si care au interesul de a iti vinde lucrurile de pe langa (un robinet, un cosulet de floricele, o chestie sensibila cu care ai tu impresia brusc ca rezonezi si te regasesti in profunda ta sensibilitate... )

Tocmai de aia nu poti gasi de cumparat ceea ce se vede in toate pozele alea de pe pinterest, pentru ca nu exista ; iar oamenii care sa puna mana pe rindea (sau orice altceva) au murit de mult (...peste tot, nu numai in Romania).

As spune ca nu neaparat, nu gasim aici pentru ca este scump transportul si piata in mare parte nu este educata in sensul asta. Daca am primit numai rumegus, in ultimii ani pe post de "marfa buna" e normal ca lumea sa nu aiba din ce sa aleaga; sa-si aduca din alte tari, mai greu spre imposibil mai ales daca v-bim despre corpuri modulare de bucatarie.

#52
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017

 Sara_28, on 21 august 2017 - 23:51, said:

As spune ca nu neaparat, nu gasim aici pentru ca este scump transportul si piata in mare parte nu este educata in sensul asta. Daca am primit numai rumegus, in ultimii ani pe post de "marfa buna" e normal ca lumea sa nu aiba din ce sa aleaga; sa-si aduca din alte tari, mai greu spre imposibil mai ales daca v-bim despre corpuri modulare de bucatarie.

Ai fi surprinsa cate bucatarii de peste 100.000 de euro sunt importate in Romania. Si culmea, toate sunt "rumegus".
Cred ca trebuie sa facem o discutie undeva si despre acest PAL / "rumegus" cum spui tu, pentru ca exista o parere generala complet gresita la noi: PAL = prost / MDF=ok-calitate / Lemn Masiv=nu are moarte. Complet gresit !

 loock, on 21 august 2017 - 23:48, said:

Daca stai in Italia este complet irelevant pt Romania, cu exceptia faptului ca s-au inchis o multime de fabrici italiene de fronturi de mobilier - unele care se gaseau in RO si cu care am si lucrat. ( inca mai exista producatori italieni si inca se importa si in RO)

E complet irelevant pt ca in RO nu se mai gasesc blaturi hidrofugate de tzasezeci de ani - nu se importa deloc pt ca au pret mai mare si importatorii romani nu aduc decat cantitati industriale sa deloc...
E complet irelevant ce agomerate gasesti in Italia pt ca in RO la aglomerat gasesti doar PAL de foarte slaba calitate, exclus hidrofugat mai ales la cel finisat. ( am gasit cu ani in urma doar pazie furniruita pe PAL hidrofugat, italiana, dar producatorula a dat faliment de mai multi ani...)
Mai gasesti in RO MDF (carton adica) de slaba calitate - niciodata hidrofugat la cel finisat, indiferent ca este infoliat/placi de cantuit sau vopsit.
Teoretic se poate vopsi si MDF hidrofugat, insa practic nu se face decat daca iti faci singur mobila cum se glumea mai sus...
HPL nu se gaseste in RO decat fie folii subtiri, fie daca vrei gros doar in cantitati industriale deci nu pt bucatarii la comanda.
Cel gros nu e pe stoc in RO si apare pe siteuri pt ca asa cere producatorul...se aduce la comanda dupa mult timp si doar in cantitati industriale, si in plus si ala care nu se gaseste in general e turcesc si riscul sa se exfolieze straturile este major.
Sunt cateva firme de mobilier care fac la comanda si care aduc materiale din Italia pt uz propriu, le cunosc, insa sunt f. putini care se ating de preturile lor ( ca idee o rama de aluminiu pt o usa de mobilier e 400 E in loc de 200 lei...), si in al doilea rand e destul de greu sa ai garantia ca materialul cerut se si pune la mobilier, pt. ca se gasesc cu finisari asemanatoare si pe PAL ordinar si pr MDF, si pe altele...

Departe de mine de a fi fanul PAL-ului facut acum de austrieci in RO.
E o mizerie.
Cel romanesc de 14mm ( 14 plus furnir de 1 x 2 pt un total de 16mm) care se facea inainte de revolutie, era devastator mai rezistent fata de cel de 18 fabricat acum.

Deci:

La materiale de calitate nu avem acces, sau daca avem acces este limitat si la preturi foarte mari (datorita comenzilor foarte mici).
Tehnologie nu avem.
Infrastructura industriala nu avem.
Lemn...nu mai avem
Traditie nu mai avem, nu am tinut la ea cand o aveam pe aia putina, asa cum era.
Lucratori / meseriasi de specialitate nu mai avem.
Designeri nu avem (..te rog nu imi spune ca avem, ca nu avem cum sa avem dpdv logic).

Dar totusi noi putem sa facem mobilier mai bun mai frumos si mai ieftin decat Italia sau Germania! Posted Image

Edited by andreitrei, 22 August 2017 - 00:17.


#53
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Legat de bucatariile de lem din poze:
1. unele sunt foarte scumpe ( se fac, am facut si mai fac)
2. majoritatea au doar usi din lemn, si corpuri care doar seamana.
3. unele sunt de serie - este cu totul altceva, nu amestecam mobila la comanda cu mobila de serie.
4. unele au corpuri din PAL furniruit si finisat la fel ca usile.
5. unele au corpuri din stratificat finisat asemanator cu usile.
6. unele au doar anumiti pereti laterali vizibili finisati similar cu fronturile.
7. probabil ca exista si bricolate.
8. unele sunt vechi sau reconditionate.
Cu precizarea ca pe langa asemanari surprinzatoare la unele finisari de PAL ajutate de plasarea la 90 de grade a peretilor fata de fronturi valabil si la comanda, la unele de serie producatorii merg in panzele albe cu imitarea lemnului, si fie ca folosesc PAL sau MDF, imita aspectul de lemn pana la noduri si defecte in relief, ba chiar si gauri de carii...am vazut la mobila poloneza de serie asa ceva...

#54
Sara_28

Sara_28

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 16.12.2016

 andreitrei, on 22 august 2017 - 00:15, said:

Ai fi surprinsa cate bucatarii de peste 100.000 de euro sunt importate in Romania. Si culmea, toate sunt "rumegus".
Cred ca trebuie sa facem o discutie undeva si despre acest PAL / "rumegus" cum spui tu, pentru ca exista o parere generala complet gresita la noi: PAL = prost / MDF=ok-calitate / Lemn Masiv=nu are moarte. Complet gresit !


Cred ca sunt preturi care nu se regasesc in materiale sau feronerie si se adreseaza exclusiv celor care fac genul asta de achizitii pentru a demonstra lor sau celor din jur, ca pot. Asa cum la scaldat aici la margine de Bucuresti cineva s-a gandit sa faca niste etaje pentru ca ai de sus sa se simta mai superiori fata de sclavii ce se balacesc mai jos, cred ca se merge pe acelasi principiu. Cat le cerem?, de 20x pretul si facem 2 bucati sa se bata pe ele. cool, la treaba baieti, aduceti rumegusu sa-l lacuim frumos Posted Image dpdv functional si calitativ, ce face cel de 2-3000 euro si ce face cel de 100.000 euro? 100.000 : 2000 =50 x mai bun/ aspectuos/ functional ?! lasand gluma,  

la 100k din mdf/sau probabil pal(?) cred ca ar trebui sa arate asa, habar n-am:
(Sursa aici).


[ https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2014/01/adelaparvu.com-despre-mascarea-centralei-termice-din-bucatarie-Foto-Kornmuller3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2014/01/adelaparvu.com-despre-mascarea-centralei-termice-din-bucatarie-Foto-Kornmuller4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Sara_28, 22 August 2017 - 00:46.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate