Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tatuator handpoke

Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...
 Impamantare

Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...

Renovare completa + pompa de cald...
 Libre Office nu vad liniile

Modalitați amuzante și ...

O disparitie de ani buni, Acces D...

Mancarea e scumpa
 Parere achiziționare BMW G20

Schimbarea bateriei moderne la VA...

Rostschreck Lidl

Si noi suntem Florin Piersic? / J...
 

Totul despre Bucatarii

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1120 replies to this topic

#109
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Doresc sa clarific prezenta mea aici:

> Mi-am propus sa particip pe acest forum si sa deschid acest topic din pura pasiune si in speranta de a-i putea ajuta pe cei implicati in etapa de proiectare si achizitionare a unei bucatarii.
> Nu mi-am propus si nu doresc sa ofer training sau suport tehnic pentru producatori.
> Nu refuz o discutie ce ar putea fi utila "clientului final", daca aceasta este fundamentata si aplicata pe cazul si intrebarile acestuia.

In cazul in care apar discutii tangentiale topicului propus de mine, va rog sa deschideti dezbateri noi, dedicate / separat de aceasta, la care promit sa particip si eu!

Multumesc tuturor!

#110
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006
Acele lamuriri erau pt. clientii din RO carora se adreseaza acest thred/subiect, dar care sunt tinuti in ceata si amagiti.

Am precizat deja ca fac mobilier din anii '80 si am acces la tot ce exista pe lumea asta si ce nu exista inventez si fabric inhouse daca am nevoie.
Deci eu nu am nevoie de training sau suport tehnic, iar in cazul destul rarisim in care chiar apare ceva cu adevarat nou pot sa ma informez direct de la producator.
Am mai lucrat cu placi subtiri, si cu prinderi mai exotice si cu adezivi exotici si cu balamale mai exotice si cu laminare suplimentara, si cu prindere pe alte placi placi, etc. Am folosit si tehnologie recomandata de fabricant cat si tehnologii dezvoltate inhouse de mine sau/si alti colaboratori/producatori/ingineri/designeri/arhitecti.

Precizarile legate de Fenix NTM cat si in general despre PAL finisat hidrofugat si MDF finisat hidrofugat nu erau pt. mine ci tot pt clienti - sa stie mai concret daca sunt disponibile in RO, cam la ce costuri finale se ajunge luand in considerare toate aspectele tehnologice - prinderi, balamale, laminari, dublari, si despre ce avantaje reale este vorba.
Eu cunosc deja aceste aspecte, dar nu era thredul meu si nu intentionam sa-l acaparez sau sa prezint singur lucrurile cu riscul de a parea subiectiv.

Edited by loock, 26 August 2017 - 01:40.


#111
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
@loock
Da, eu informez "clientii" din RO despre bucatarii IT sau DE disponibile in RO, pe care ei le pot cumpara din RO la niste preturi accesibile si in RO.

Poti deschide o discutie separata cu toti producatorii de mobila in  garaj, unde sa va plangeti unul altuia despre situatia din RO cu materialele proaste din RO si ce bine era pe vremea lui ceasca in RO cand palul era "tare" si cum se lipea formica de el cu prenadez...




#112
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008

 loock, on 25 august 2017 - 22:16, said:

Chiar ieri ma amuzam cu un client care cerea mobilier de bucatarie de 5 m lungime, facut din materiale rezistente la umiditate, si totul la maxim 2000 de lei.
Am ras copios...si i-am spus adevarul - nici cu un pret de 12 X mai mare nu o sa-i faca cineva o bucatarie de 5 m rezistenta la umiditate

 loock, on 26 august 2017 - 01:31, said:

Acele lamuriri erau pt. clientii din RO carora se adreseaza acest thred/subiect, dar care sunt tinuti in ceata si amagiti.
...
Precizarile legate de Fenix NTM cat si in general despre PAL finisat hidrofugat si MDF finisat hidrofugat nu erau pt. mine ci tot pt clienti - sa stie mai concret daca sunt disponibile in RO, cam la ce costuri finale se ajunge luand in considerare toate aspectele tehnologice - prinderi, balamale, laminari, dublari, si despre ce avantaje reale este vorba.
Eu cunosc deja aceste aspecte, dar nu era thredul meu si nu intentionam sa-l acaparez sau sa prezint singur lucrurile cu riscul de a parea subiectiv.

 loock, on 25 august 2017 - 21:34, said:

Inca ceva, garantia de 2 ani este un rahat - inclusiv la cea care e facuta teoretic din materiale mai bune - in Italia nu din Italia.
Pt. ca rasinile sunt materiale organice, se si evapora - se discuta mai sus, se denatureaza in timp, imbatranesc, expira, se evapora, etc. si se pierd performantele in timp.Sigur ca unele raman rezistente zeci de ani, dar garantia de 2 ani nu garanteaza mare lucru si multe se pot strica dupa cei doi ani, chiar si fara sa fie abuzate, uzate, sau expuse la factori de uzura, umiditate, etc., ci doar pur si simplu prin imbatranirea materialului, denaturarea rasinilor organice, incomplet polimerizate sau prost polimerizate, din evaporare, etc.

...mobilier de bucatarie de 5 m lungime, facut din materiale rezistente la umiditate, si totul la maxim 2000 de lei...si i-am spus adevarul - nici cu un pret de 12 X mai mare nu o sa-i faca cineva o bucatarie de 5 m rezistenta la umiditate.

Mobilier de bucatarie complet 5 m conform schitei atasate, usi lemn castan cu panou MDF E1, structura conglomerat E1/F****, hidrofug max10%/24h, blat ignifug, hidrofug, laminat - 5000euro+tva - include soclu 15cm, sertare, cosuri inox, feronerie completa (blum dedicat, salice, ferrari)
***pe varianta usi mdf vopsit sau laminat cred ca este pe undeva la 3000-3500euro+tva.

***pentru 3m liniar (variante standard care se gasesc prin majoritatea magazinelor) preturile pentru usi (lemn, mdf, conglomerat laminat, sticla, Fenix, EcoMalta/BioMalta, Gresie portelanata, Cemento, Inox) si  structuri conglomerat hidrofug si clasa E1/F**** pleaca de undeva de la 1500euro+tva pana pe la 7000euro+tva (cel mai scum cred ca e usi metal).

"Inca ceva, garantia de 2 ani este un rahat - inclusiv la cea care e facuta teoretic din materiale mai bune - in Italia nu din Italia." - norma e garantie de 5ani si ma refer ca se schimba orice piesa care s-a defectat in utilizare normala si in conditii normale, nu garanteaza nimeni ca nu se strica 100% ca orice poate avea un viciu ascuns dar garantia se refera ca se inlocuieste piesa defecta... am mai dat exemplul cu bucatarie inundata pana la nivelul blatului si care nu a avut nevoie de re-comandari piese dupa retragerea apelor (caz concret cu bucatarie care functioneaza si acum dupa mai mult de 10 ani)...daca nici 2 ani nu rezista atunci nu mai e produs de folosinta indelungata e haina, incaltaminte sau paleta de tenis Posted Image
Dar e corect, in Romania conform legii e 2 ani.
Parerea mea Posted Image

Attached Files

  • Attached File  1m.png   505.75K   73 downloads
  • Attached File  2m.png   291.68K   81 downloads
  • Attached File  3m.png   622.95K   80 downloads

Edited by superm, 26 August 2017 - 08:51.


#113
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Generalizand putin discutia despre preturi, un client poate cumpara din Romania o bucatarie de import absolut corecta, inclusiv din FENIX, la preturi intre 700 si 1000 de euro / metrul liniar de bucatarie.
Preturile difera functie de tipul de front si tipul de blat.

Fronturile si blaturile din materiale "exotice" cum le spune @loock (gresie portelanata, rasini de ciment, furnire termotratate, inox etc) au totusi preturi destul de prohibitive pentru majoritatea buzunarelor...

#114
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

 andreitrei, on 26 august 2017 - 09:06, said:

......
Fronturile si blaturile din materiale "exotice" cum le spune @loock (gresie portelanata, rasini de ciment, furnire termotratate, inox etc) au totusi preturi destul de prohibitive pentru majoritatea buzunarelor...
...si atunci , nu vreti mai bine sa duceti discuti in directii pamintene , sa iesiti din sfera paranormalului . Asta ca poate aduceti si ceva informatii utile , ca pina acum n-am inteles decit ca tot ce avem pe piata este praf si se duce naibii in cel mai scurt timp , ba chiar se umfla si distrug pina sa le vindeti ... desi asta nu se pupa cu realitatea .

#115
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006

 superm, on 26 august 2017 - 08:44, said:

Mobilier de bucatarie complet 5 m conform schitei atasate, usi lemn castan cu panou MDF E1, structura conglomerat E1/F****, hidrofug max10%/24h, blat ignifug, hidrofug, laminat - 5000euro+tva - include soclu 15cm, sertare, cosuri inox, feronerie completa (blum dedicat, salice, ferrari)

5000E + TVA inseamna 6000 E
6000 E = 27521 lei ( si 40 de bani la cursul BNR de azi - aparopo, a crescut euro...)
27521/2000 = 13,76 deci am avut dreptate ca nu-i ajunge nici 12 X suma disponibila.
Si omu' nu avea de gand sa dea nici un leu in plus, dar de 13,76 X....

Nu mai zic ca poate nu dorea usi clasice cu rama...
Eu lucrez destul de des cu usi clasice italiene din lemn, si am toata expertiza pt a pastra designul in tipicul caracteristic, cu proportii, decor, manere caracteristice, insa personal le prefer pe cele moderne - inclusiv cu fronturi din lemn sau stratificat, sau PAL furniruit, blinduit cu lemn si finisat.
Am facut clasice de pe la 3 K E la peste 30 K E, asta fiind motivul pt. care nu le-am refuzat, ba chiar din contra le-am facut cat mai bine permitea bugetul.
Insa am facut moderne si mai scumpe si mai ieftine.

Edited by loock, 26 August 2017 - 12:00.


#116
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
@loock :
"Am facut clasice de pe la 3 K E la peste 30 K E, asta fiind motivul pt. care nu le-am refuzat, ba chiar din contra le-am facut cat mai bine permitea bugetul.
Insa am facut moderne si mai scumpe si mai ieftine."


Asta este un fel de exprimare a la' regele Hagi: "...noi am dat goluri multe, dar si ei au dat goluri multe, acum am dat goluri mai putine dar am si primit goluri mai putine, iar ei au dat goluri asa-si-asa..." :)

#117
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006

 andreitrei, on 26 august 2017 - 12:14, said:

@loock :
"Am facut clasice de pe la 3 K E la peste 30 K E, asta fiind motivul pt. care nu le-am refuzat, ba chiar din contra le-am facut cat mai bine permitea bugetul.
Insa am facut moderne si mai scumpe si mai ieftine."


Asta este un fel de exprimare a la' regele Hagi: "...noi am dat goluri multe, dar si ei au dat goluri multe, acum am dat goluri mai putine dar am si primit goluri mai putine, iar ei au dat goluri asa-si-asa..." Posted Image

Nu sunt microbist asa ca nu cunosc f. bine personajul, dar din ce am observat nu scoate lucrurile din context pt ca nu este asa de superficial si neatent, motiv pt care, cu toate ca evident are un IQ sub media ceruta azi fotbalistilor de Liga I, abservand postarile de mai sus are totusi un IQ la care nu se ridica unii forumisti.
O persoana cu IQ mare se poate intelege lejer cu alta care are IQ redus - daca a doua persoana este totusi cat de cat atenta la context si incearca sa nu fie superficiala.
Altfel e inutila discutia, pt ca nu se poate realiza o comunicare reala.
Precizare - accentul nu e pe diferenta de IQ, chiar daca e o scara logaritmica similara cu cea a decibelilor si diferenta practica de inteligemnta poate sa fie de mai multe milioane de ori, ci pe diferenta de atentie si superficialitate - chiar si in masura relativ redusa in care se poate separa de IQ.
M-am inteles foarte bine si cu doctori, ingineri, arhitecti de mare calibru cu IQ peste 160, dar si cu menajere cu IQ sub 100.

Oamenii sunt foarte diferiti.
Am avut clienti doctori care se rromeau pt 100 lei si cereau stifturi, si am lucrat si cu doctori care nu aveau limita la buget si simultan aveau si gust bun si cereau lucruri deosebit de rafinate, peste Berloni de ex.
Am avut si clienti menajere care traiau doar din banii castigati din munca asta in RO, salariu plus munca la domiciulul clientilor, si care au solicitat mobila fara compromis si au strans bani si au platit, si au comandat de mai multe ori si inca o mai fac.
Am avut si clienti arhitecti care cereau ieftinaturi si nu aveau bani nici de ele - chit ca se dadeau pe carte de vizita arhitect cu drept de semnatura si imi povesteau ca au de lucru pana peste cap si mari priecte in derulare, dar macar cu unii ma intelegeam destul de lejer pt ca problema lor era centrata mai mult pe meschinaria financiara,
si am cunoscut si arhitecti imbecili si cretini cu care nu te intelegeai neam si spuneau o gramada de aberatii crunte, erau ridicol de superfciali, nu erau atenti si intelegeau fie chiar pe pe dos ce le spuneam, fie in cu totul alt sens aiuritor, si asta repetat incat devenea obositor si dezarmant sa discuti cu ei,
si am avut si clienti arhitecti cu care m-am inteles minunat cu unii si macar suficient de decent cu altii, indiferent de gradul de expertiza pe care il aveau, dar erau oameni cat de cat senatosi la cap...
Toti oamenii au unele pasarici, am cunoscut multe mii de oameni si nu cred ca am vazut pe unul 100% sanatos la cap, insa sunt si oameni care au stoluri intregi de pasarele, sau au niste codobaturi mari cere le falfaie in cap...

Edited by loock, 26 August 2017 - 13:10.


#118
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
@loock
Hai sa nu generalizam problema asupra vietii, in ansamblul ei...

Ideea este ca pe partea de confort interior, Romania este foarte, foarte mult in urma. Termenul "confort" nu este deloc inteles. Termenul "design" inca este considerat de majoritatea o sclifoseala a unora care nu au ce sa faca cu banii ; culmea este ca nici macar in cazul acestora nu este inteleasa pe deplin importanta "confortului" si a "designului", iar exemple de o opulenta monstruozitate si prost gust pe bani multi, avem la tot pasul.
Concluzie: indiferent de potenta financiara a cumparatorului, mentalitatea este pe acelasi nivel scazut.

Rolul nostru pe acest forum este ca discutand pe situatii concrete prezentate de participanti, oferind sfaturi si punand la dispozitie experienta noastra, a specialistilor, sa crestem nivelul de educatie al publicului in acest domeniu: sa le aducem confortul, designul si sa le deschidem apetitul catre lifestyle (...alt termen sclifosit).

Evident, nu trebuie sa ne rezumam numai la bucatarii, am inceput cu acestea pentru ca sunt cele mai complexe alegeri si afecteaza in mod direct viata de zi cu zi.
Poate vom discuta in viitor si despre dormitoare: cum se doarme corect (temperatura, umiditate, volum de aer in camera), cum se alege corect o saltea de pat dpdv ortopedic, dar si in raport cu somiera, ...aici vom putea discuta si despre emisiile de forlmaldehide ale sifonierului, pe care le inhalezi in cele aprox. 8 ore de somn si te miri de unde ai insomnii, alergii si chiar probleme respiratorii...

Dar pentru asta trebuie ca noi, specialistii (eu, tu, superm si cei care ni se vor alatura) trebuie sa renuntam sa ne contram la fiecare cuvant si sa incercam sa oferim o perspectiva foarte clara celor interesati, care asteapta de la noi in primul rand o informare concisa, nu interminabile dezbateri contradictorii. Sa nu facem aceleasi greseli pe care clasa noastra politica le face dintotdeauna.

Mai mult, ar trebui sa gasim si eleganta, si umorul de calitate in dialogurile noastre, astfel incat sa fim aici prezenti intotdeauna cu placere.

Daca toata lumea este de acord, cred ca putem trece la treaba, si cred ca prima discutie care se impune este cea legata de bugetul optim cu care clientul trebuie sa se pregateasca pentru achizitia bucatariei. Superm? Loock?

#119
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

 andreitrei, on 26 august 2017 - 19:18, said:

........

Ideea este ca pe partea de confort interior, Romania este foarte, foarte mult in urma. Termenul "confort" nu este deloc inteles. Termenul "design" inca este considerat de majoritatea o sclifoseala a unora care nu au ce sa faca cu banii .......
Asa este , noroc ca vin specialistii sa ne explice ce este confortul si designul , notiuni inventate in prima zi a omenirii , dar acaparate de " specialisti ' .
Cum ne aflam in 2017 , si eu am din anii '70 notiunea de design si ergonomie ( asta este un termen care va lipseste ) voi ?????

#120
andreitrei

andreitrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 21.08.2017
Ergonomia este o chestiune absolut fundamentala, parte integranta din design si confort. Asadar nu are sens sa discutam acum despre ergonomie intrucat ea este parte implicita a intregului ; designul industrial are ca si fundamente ergonomia si functionalitatea,  asa cum arhitectura are in paralel ca fundamente "primordiale" dimensiunea corpului uman si pozitia fata de soare / lumina naturala.

Poti fi sigur ca in tot ceea ce discutam, ergonomia exista implicit, fiind impusa chiar de reguli si normative.

Sigur, si ergonomia este intr-un proces continuu de studiu si dezvoltare. De exemplu exista un curent foarte serios care propune trecerea de la standardul de 60cm pentru adancimea blatului de lucru in bucatarie la 70cm, cu modificari implicite ale adancimii corpurilor suspendate si pozitionarii acestora in inaltime.

In ultima suta de ani corpul uman a crescut in medie, atat in inaltime cat si in greutate  / volum, deci trebuie "rejudecata" si latura ergonomica, redimensionarea spatiilor, volumelor si a trecerilor etc. Exista si o propunere de clasificare a normativelor functie de regiuni ale globului. Nu poti aplica aceleasi reguli in tarile nordice si tarile asiatice, si deja exista solutii individualizate pe zone.

Se studiaza in ultimul timp chiar si miscarile naturale ale bebelusilor in primele saptamani de viata pentru a identifica care sunt miscarile firesti ale corpului uman, asta pentru a defini si a le elimina pe cele impuse de mediul artificial: de exemplu cum este firesc (natural) sa apuci cu mana un creion care este pe masa : daca el este perpendicular, in unghi sau paralel fata de pozitia ta? Si asta doar pentru a intelege cum este mai bine sa fie realizate organizatoarele de tacamuri pentru sertare.

Edited by andreitrei, 26 August 2017 - 22:24.


#121
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006
Dincolo de faptul ca exista femei minione si barbati mai scunzi, ergonomia trebuie sa fie rezonabila si pt. copii - macar de 7-12 ani daca nu mai mult, care sunt destul de autonomi si adultii nu pot sa stea mereu dupa ei.
Cand simfiza pubiana este sub inaltimea blatului, inclinarea corpului incepe a fie limitata, si avand o limita si pt. lungimea membrului superior, poate sa fie dificila accesarea intregii suprafete a blatului pana la perete.
Din acest motiv sunt comune blaturile de 60 cm latime.
La IKEA sunt usor atipice de 62 si +/- 63,5.
In SUA sunt comune de 70cm, si se gasesc blaturi de 70 si prin tari europene, poate nu la fel de comune ca in SUA, insa sunt destul de intalnite in Portugalia. Se gasesc si in Italia uneori - dar acolo sunt justificate ca si in RO mai mult de cazuri particulare cu instalatii pe perete care nu permit altfel montarea electrocasnicelor.
Am folosit si blaturi de 62-63-65-70-77 in astfel de cazuri.
Pt 62 este suficient un distantier care vine mascat de garnitura blatului - desigur daca nu e un client extrem de pretentios care pune faianta rectificata si se asigura ca peretele este perfect drept - am avut cazuri - si duce rafinamentul pana la capat renuntand la garnitura/inaltator, caz in care fie se tunde un blat mai lat fie se ia unul din IKEA daca e suficient.
Cel mai lat la care am juns a fost de 77cm ( la perete) motivele fiind o combinatie de tevi in spatele cuptorului si un design legat de un perete care avea unghi frant si in acel caz particular nu era estetica o latime mai mica de 77 cm. Clientii erau inalti si sotul si sotia, dar desigur fetitele aveau de asteptat sa mai creasca...
Dar se ajunge extrem de rar la asa ceva.
Recent am avut un client care avea MSV in bucatarie, nu avea nicaieri alt loc in apartament sa o puna - nici macar fortat, dar nici nu accepta sub nici o forma sa o lase la vedere sau sa puna incorporabila sau sa ia una slim.
Avea deja una noua destul de premium, care ajungea la 64 cm adancime cu numai 3cm in spate pt. racorduri, si a realizat singur ca trebuie blat de 70cm ca sa o mascheze ( 64 +1+2+3). Problema mare nu a fost adancimea cat faptul ca spatiul marit de usile de mascare, plus cuptor incorporabil in loc de aragaz, plus spatiu intre plita si perete, lasau pt sertare o latime ridicol de mica, si a trebuit sa gasesc solutii iesite din comun ca sa iasa ceva decent - dar a meritat pt ca am ajuns la sertare de 50cm latime in loc de 32 cat ar fi iesit cu usi module standard de 45-60.

Edited by loock, 27 August 2017 - 00:07.


#122
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Daca te lauzi cu lucrarile , si cunosc situatiile speciale , iti spun ca sint situatii cind " latirea " blatului poate fi evitata daca " te orientezi " cum sa faci impartirea .
In fine , poti sa spui cum rezolvi accesul la gaz , ca aici am eu o problema , si am numai urari de sanatate fata de mobilisti ... eventual poze ...

#123
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006

 86-APP, on 27 august 2017 - 00:05, said:

Daca te lauzi cu lucrarile , si cunosc situatiile speciale , iti spun ca sint situatii cind " latirea " blatului poate fi evitata daca " te orientezi " cum sa faci impartirea .
In fine , poti sa spui cum rezolvi accesul la gaz , ca aici am eu o problema , si am numai urari de sanatate fata de mobilisti ... eventual poze ...

Sunt situatii rare in care se poate evita, dar am precizat deja ca sunt rare oricum toate cazurile de "latire".
Nu am pus blat mai lat niciodata daca se putea altfel - cel putin atata vreme cat clientul a aceptat alte variante de impartire si variantele erau oricum cat de cat rezonabile. Nu poti sa muti mereu corpurile nici daca accepta clientul, si sunt cazuri in care sunt tevi si probleme peste tot.
Repet din nou ca sunt oricum f. rare cazurile cu blat mai lat.

Legat de gaz ce se poate spune succint este ca las mereu loc suficient de acces, daca se foloseste gaz.
Sunt multe cazuri diferite si nu folosesc doar solutii standardizate, pt ca designul, proportiile, cerintele particulare, limitele tehnologice, pot cere solutii custom foarte diferite de la caz la caz. Am solicitat ( si m-am asigurat ca se face) inclusiv modificari ale instalatiei de gaz atunci cand era cea mai buna solutie, oferea cel mai mic compromis, avantaje mai mari, si desigur clientul accepta macar si dupa efort de convingere.
Insa nu solicit asa ceva decat daca este foarte clar ca e cea mai buna varianta.
Am solicitat intoarcerea unor robineti de la paralel cu peretele la perpendicular pt castigarea unor cm care nu se puteau castiga altfel deloc sau doar cu niste compromisuri f. mari, am solicitat scurtarea sau apropierea robinetilor de coloana, uneori - rar am solicitat chiar mutarea coloanei, mutarea inaltimii robinetilor, etc. Gasesc uneori robineti la inaltimea blatului sau in inaltimea blatului...si evident ca nu au ce sa caute acolo...rotirea lor ar presupune o gaura aberant de mare in blat.

Probabil ca ajung minim si 13 cm pt. acces daca este blat deasupra, nu este calorifer care sa blocheze accesul, insa plita este indicat sa fie la minim 17 cm, preferabil cat mai mult in masura in care nu se reduce suparator blatul de lucru.
Am lasat si peste 60 cm cand dimensiunile permiteau, am lasat si de +/-45, si +/-40, si +/- 30 plus luft, am facut si usi mai mici, probabil ca am ajuns la 17, 16 si 15cm minim daca exista front. Daca e deschis si nu e un calorifer care sa blocheze accesul, se poate lasa si minim 13 cm daca e coloana pe colt sau se poate pozitiona robinetul accesibil in acel spatiu, fie paralel fie perpendicular pe perete. Acum se monteaza electrovalve si am solicitat mutarea in pozitie perpendiculara pt robinet si valva ca sa incapa in spatele unor usi mai inguste, ba chiar am solicitat electrovalve mai slim daca firma care punea a venit cu unele butucanoase.
Am avut un caz in care clientul pastra masina de gatit stand-alone (eufemism pt aragaz Posted Image ), nu avea blat langa perete, si am lasat doar 11 cm cu acces pe deasupra, solicitand insa si supervizand mutarea robinetului in pozitia perdicular pe peretele spate fata de paralel cum era.
Uneori am solicitat si mutarea caloriferului daca omul era foarte dispus sa faca asta - insa in general evit sa solicit modificari daca se poate mai simplu, insa am avut clienti care mi-au spus singuri ca sunt deschisi si pusi pe fapte mari sau chiar stiau singuri ca trebuie sa mute caloriferul - unii oameni sunt surprinzator de sclipitori...Poti sa spui si in treacat ca ar fi ideal daca se muta ceva, fara imperativ, si vezi daca omul este deschis la asa ceva. Unii vor sa faca modificari mai mari decat e cazul si trebuie sa-i temperezi...
Am facut si corpuri custom cu lezena (front fix) in zona caloriferului plus usa in zona accesibila, atunci cand designul cerea sau clientul nu accepta spatiu gol. Eu las si luft uzual de 20-26mm, care se poate masca sau nu, dar sunt cazuri in care avand frigider cu luft in capatul celalalt si corpurile cereau maximizare, am lasat si 4-5 mm dar f rar - in general las 4-5mm in partea opusa si +/- 25mm la capatul mai departat de intrare, cu sau fara mascare.

Edited by loock, 27 August 2017 - 00:55.


#124
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006
Am gasit si coloane de gaze puse in mijlocul blatului, si puse nesimtit ne-lipite de colt - uneori cer mutarea lor dar nu se poate mereu.
Cea mai uschita a fost o situatie cu o coloana de gaz in mijlocul incaperii fara stalp - deci ilegal si complet nerezonabil, cu atat mai mult absurd cu cat era de 3/8 si "o batea vantul" fara sustinere pe inaltime de 2,6 m...
Omul a dat jos un zid de debara ca sa mareasca spatiul, insa e absurd sa lasi coloana fara sustinere.
Si a solicitat o bucatarie in forma de T, avand  linia verticala a T-ului in mijlocul bucatariei pe langa acea coloana, care apoi avea derivatie paralela si intra in coltul jumatatii din dreapta trecand prin fronturi...
Am facut o lezena la colt in care am pus o rama rotunda pt frezarea de trecere. Rama a fost de la un maner ingropat rotund la care am decupat fundul... Coloane T-ului avea fronturi pe ambele parti, inclusiv sertare, si unele se deschideau pe o parte si altele pe partea opusa. Sunt si fronturi fixe cu aspect de sertar pt design...practic  inversate pe aceeasi coloana - unul se deschide intr-o parte si celalalt in partea opusa...
Alt client a daramat un zid de debara ca sa obtina loc de bucatarie pe colt, dar nu a avut tupeu sa mute coloana de gaze si a facut alt zid ca sa o sustina, aparand o compartimentare suplimentara in care solicita ca si in restul bucatarieu usi din lemn italiene si pt ca latimea era mai mare de 60 a trebuit sa unchid usa pe un straif pt care am luat pazie suplimentara finisata la culoare - a fost din PAL hidrofugat verde si furniruit cu artar si bait cires care arata la fel ca usile din artar.
Era asa de dur si fibros artarul ala ca a distus niste freze industriale de balamale care altfel tin milioane de gauri in PAL si lemn normal fie el si stejar...Fabricantul a dat insa faliment acum cativa ani, si de altfel si atunci am lucrat cu ce mai se gasea pe stoc in RO, fiind chiar nevoit sa refac designul pt ca nu se gaseau toate usile din prima varianta - am gasit insa alta varianta care arata superb si ea.
A fost singura bucatarie proiectata de mine la care am lasat distanta foarte mica intre plita si perete (cel construit), pt. ca altfel nu incapea cuptorul pe colt si nu luam comanda...altfel niciodata cu alte ocazii nu am lasat mai putin de 17 cm. Insa robinetul de gaze era accesat prin noua debara, dincolo de perete, deci nu era o problema la el.
Evit sa las mai putin de 17 cm ca sa fie ergonomic si sa protejez garnitura blatului de caldura. Insa plita respectiva a fost cu robineti spre peretele lateral deci a rams ceva distanta pana la ochiuri dar era oricum inghesuita si cu alte ocazii nu am acceptat asa ceva.
Apropo de plite si garnitura blat, majoritatea fabricantilor fac si modele cu ochiul mare in spate - care este OK poate la insule, insa altfel e o aberatie pt blat normal pt ca flacara inconjoara oalele si cratitele mari si topeste garnitura ( si cele din al au suport de plastic si garnitura siliconica), iar la cele clasice nu au nici decor din al...
Atrag atentia oamenilor sa nu cumpere astfel de plite, si ii mai trimit cu ele inapoi cand le vad luate....
Am intalnit si cazuri in care au cumparat plita cu un an inainte sa faca mobila si nu mai puteau sa le dea inapoi...

Edited by loock, 27 August 2017 - 01:36.


#125
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

 loock, on 27 august 2017 - 01:08, said:

Am gasit si coloane de gaze ....
Da , m-ai convins ca esti producator de mobila . am si eu un pretenar care se ocupa cu asa ceva , asa ca nimic din ce-ai scris nu-mi este strain .
Cu lasatul spatiului ala ...cind se monteaza gazele nu se poate monta inghesuit si se monteaza orientativ , ca nu ai cum in alt mod . Problemna este ca in actele de gaz scrie ca esti obligat sa lasi acces pt verificari si lucru .
Daca pt verificare este suficient spatiul de care vorbesti , pt lucru iti trebuie un spatiu de cel putin 50cm latime , sa incapa un cleste .
Cam toti fabricantii nu lasa spatiul asta , si ...Doamne ! injuraturi , blesteme ...sau plecam si lasam clientul balta , sa fie sanatos . Au fost cazuri cind au chemat sa demonteze mobila , dar i-a costat mai mult decit daca ar fi " vorbit " cu noi ! Soarta .
In fine . Recomandabil ar fi ca in zona cu gazul , sa se gindeasca sertare , daca se poate , ca in spatele lor sa se poata lucra , sau un corp mai lat care sa poata fi extras ( prins doar in niste suruburi de corpurile alaturate )

Attached Files



#126
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,675
  • Înscris: 29.03.2006

 86-APP, on 27 august 2017 - 08:19, said:

Da , m-ai convins ca esti producator de mobila . am si eu un pretenar care se ocupa cu asa ceva , asa ca nimic din ce-ai scris nu-mi este strain .
Cu lasatul spatiului ala ...cind se monteaza gazele nu se poate monta inghesuit si se monteaza orientativ , ca nu ai cum in alt mod . Problemna este ca in actele de gaz scrie ca esti obligat sa lasi acces pt verificari si lucru .
Daca pt verificare este suficient spatiul de care vorbesti , pt lucru iti trebuie un spatiu de cel putin 50cm latime , sa incapa un cleste .
Cam toti fabricantii nu lasa spatiul asta , si ...Doamne ! injuraturi , blesteme ...sau plecam si lasam clientul balta , sa fie sanatos . Au fost cazuri cind au chemat sa demonteze mobila , dar i-a costat mai mult decit daca ar fi " vorbit " cu noi ! Soarta .
In fine . Recomandabil ar fi ca in zona cu gazul , sa se gindeasca sertare , daca se poate , ca in spatele lor sa se poata lucra , sau un corp mai lat care sa poata fi extras ( prins doar in niste suruburi de corpurile alaturate )

Prin spatiul pe care il las uzual se poate introduce papagal, mops, etc.
E mai nasol putin daca e pe stanga si instalatorul e dreptaci, dar se descurca - nu as proiecta o varianta in care sa nu reusesc chiar si eu.
Al doilea cleste - daca este necesar, uneori intra si el.
Din spatiul de cuptor sau sertare alaturat e mai greu sa accesezi in lateral, pt ca raman doar 4 - 5 cm la spate, dar in unele cazuri rarisime se poate decupa in peretele lateral suficient cat sa permita acces in lateral la gaze.
Dar este o varianta mult mai simpla - in general bucataria se poate trage cu totul in fata, chiar daca sunt prinse corpurile intre ele.
Desigur ca nu se trage de usa cuptorului cu front din sticla, si pot sa apara si alte complicatii legate de picioare, paviment, greutate, bucatarii pe colt, etc.
Corpul de cuptor se poate demonta si el destul de usor, desigur sunt niste holtzsuruburi de 4x30 care il fixeaza atat in lateral de alt corp, (sau chiar si suruburi de cuplare uneori ) uneori holtsuruburi mascate in planul politei - din corpul vecin, uneori mai multe holtsuruburi care trebuie gasite, uneori chiar suruburi care trec prin glisiere de sertare, si apar si sus prinderi de blat - foarte rar in corpul de cuptor ( mai degraba daca este plita peste sertare si sunt puse coltare pt prindere de blat) si pot exista prinderi de blat si in corpul mic lasat pt acces la gaze, dar apar prinderi si la corpul de cuptor daca este ultimul corp - ceva trebuie sa tina peretele sus...

Legat de poza, in mod normal nu se pun sertare langa perete pt ca se pot freca de acesta printre altele, unii pereti au unghi ascutit si in fata ajung si mai aproape, etc. Desigur daca e unghi drept-drept si se lasa luftul normal de ~ 25mm sunt OK si sertare la margine, tot asa cum ar fi OK si usa mai lata.
Problema nu este daca pui sertare sau usa - la sertare e o idee mai complicat oricum pt ca trebuie scose, trebuie decupat spatele si intra praful, etc. Problema este spatiul in sine care ramane, care este conditionat de multe alte lucruri chiar mai importante decat accesul la gaze - care si el este important.
Cred ca normativele si bunul simt cer mai intai sa nu ai prize langa imbinari de tevi de gaze, si in general, si cu atat mai mult daca nu ramane spatiu de aerisire - iar lispa spatiului este ilegala si clientii care nu lasa o fac pe barba lor...
Prinderea glisierelor direct de perete este rara pt. ca e absurda si complet neprofesionala, deoarece cere atat masuratori exagerat de precise si montaj intr-un spatiu neergonomic chiar mai grav decat montarea robinetilor si racordului de gaz, si de asemenea elimina tolerantele de reglaj pe verticala. Desigur ca se pot prinde dupa ce au fost reglate picioarele corpurilor (daca nu uita ordinea montajistii si presupunand prin absurd ca o sa ramana asa picioarele pana la sfarsitul lumii...).
Montajul respectiv este ilegal dupa normative pt ca nu ramane loc de aerisire si cel putin teoretic se poate concentra mai usor metan in zona respectiva, cu risc de explozie marit - mai ales ca sunt si cabluri electrice, si pe langa prize acum se monteaza si electrovalve.
Mai ciudat e racordul ala care intra in perete... Nu cred ca e permis de normative...
Mai mult, anul asta au fost interzise racordurile extensibile in UE, si acum racordurile flexibile sunt blcate in lungime cu un furtun neextensibil .
A fost luata foarte tarziu aceasta decizie care trebuia luata de la inceput, pt ca pana acum a fost complet absurd din doua motive strans legate intre ele: - vanzatorii sunt cretini si le spun oamenilor ca racordul e mai lung si se extinde, ignorand ca astfel se pierde flexibilitatea si racordul risca sa se rupa mult mai usor - mai ales ca toate gospodinele trageau de el de cateva ori pe an ca sa spele pe langa aragaz - sunt multi care au masina de gatit neincorporabila, uneori chiar si pe alt perete decat cel cu mobila...

Fara legatura pt ca sunt sertare nu corp de cuptor (dar poza mi-a adus aminte ) gasesc si prize montate in spatele cuptorului, chestie care e o aberatie si o cretinitate crunta, din mai multe motive:
- 99% din cuptoare se duc pana in spate si nu incape nici rama prizei dar stecher sau altceva ( cu exceptia cand se pune blat mai lat care e rarisim ( nici nu mai zic ca are alt pret un blat bun si sunt unii clienti care nu vor sa dea nici un leu in plus chiar si cand suma a ajuns deja la mii de euro...) , uneori nu se poate pune blat mai lat si pt ca nu e spatiu - te lovesti de el cand intri in bucatarie, nu vrea clientul, etc.
- chiar si la cele f putine la care intra priza, nu intra si stecherul....
- la cele extrem de rarisime la care intra stecherul, eventual cu blat latit la 62 cu un distantier sub garnitura, cuptorul incins o sa stea lipit de stecher - aberatie crunta...
- dincolo de toate cele de mai sus, priza respectiva este blocata de cuptor si nu se poate verifica lejer daca este un buna stare, daca au oxidat contactele si incepe sa mearga in scurt si sa se topeasca sau ia foc, fiind necesara scoaterea cuptorului si demontarea holtzsuruburilor cu care e prins - treaba banala pt montajisti dar nerezonabila pt majoritatea gospodinelor, plus ca se subrezeste materialul (PAL-ul) se se face praf mai repede, nu se mai nimersc gaurile orginale, nu se mai nimereste luftul dintre cuptor si fronturi, se fac praf bucsile din plastic prin care e prins cuptorul si dupa asta trebuie sa faci rost de altele, etc....

La sora-mea am lasat usa de 40 cm pt acces la robinetii de gaze.
A fost pe colt, cu latura de cuptor si plita practic intr-o nisa adanca de ~ 30 cm.
Pe langa cei 17 cm lasati in dreapta plitei pana in peretele nisei, corpul a trecut de nisa inca 23 cm, avand o constructie custom. A fost si un caz rarisim in care nu am dus blatul pana in peretele din drepta, pt ca acolo era pervaz si fereastra se deschidea spre blat la o inaltime la care dadea in el. Teava de gaz a fost adusa custom pe deasupra de pe cealalta latura a bucatariei de langa us ade intrare, si a mai fost odata mutata custom dincolo de blat ca sa nu ciupesc din el 2 cm. Mi-am permis pt ca oricum a fost modificata masiv instalatia de gaze, altfel nu era asta o problema asa de mare...

Edited by loock, 27 August 2017 - 10:05.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate