Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar
 

O forma de oranduire sociala superioara capitalismului

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
90 replies to this topic

#37
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View PostFlat, on 16 august 2017 - 15:27, said:

demnitatea umana poate fi mentinuta prin explorarea altor planuri, filozofice, inovative.
Si cum vei dezvolta abilitatile filozofice si inovative la oameni ai caror singur scop in viata este sa aiba matzul plin ? Nu crezi ca oamenii acestia isi vor atrofia atat fizicul cat si psihicul ?
Voi face o comparatie. In Grecia antica, cei bogati aveau timp de filozofie si inovatie, in timp ce majoritatea oamenilor erau fortati de imprejurari sa isi exerseze si creierul si muschii. Imagineaza-ti o intreaga societate in care majoritatea nu mai pot de bine si primesc totul pe tava. Crezi ca ii apuca brusc dorul de filozofie sau vei avea o societate bolnava de prea mult stat degeaba ?

#38
titi_greucean

titi_greucean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,602
  • Înscris: 14.06.2017
Atat comunismul cat si capitalismul merg pe ideea ca omul e o parte din sistem si trebuie sa contribuie , in cazul comunismului prin munca, iar in cazul capitalismului prin capital la bunastarea sistemului.
Se pune problema valorificarii acestei contributii care nu este deloc echitabila. Este normal ca un fotbalist care se antreneaza maxim 3 ore pe zi, restul joaca jocuri pe calculator, se distreaza, conduce masini scumpe sa castige sume pe care un om de rand nu le-ar putea cheltui in mii de ani, iar altii care fac munca grea sa n-aiba ce pune pe masa?
Cum de s-a ajuns la astfel de anomalii?


#39
morenno

morenno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,361
  • Înscris: 11.09.2007

View Posttiti_greucean, on 16 august 2017 - 15:19, said:

Ideea sa te faci ce vrei tu, daca demonstrezi ca poti.
Ca sa nu mai zic ca degeaba ai mostenire genetica buna, daca tragi ca prostu la saiba la 25 de ani, vii seara obosit acasa si mananci numai fast Food...

pai ai o problema. nu te certi cu cine trebuie. daca ti-a fost decis destinul de un zeu, cred ca stii unde il gasesti. la fel daca il decizi singur. de multe ori se intampla ca omul ajunge ce crede ca este, motiv pentru care niciodata eu nu-mi spun ca nu se poate. orice tip de oranduire imaginam va fi unul defect in realitate. nimeni nu spune ce vrea cu adevarat. dincolo de curatenie si bunastare e doar o presupunere. doar noi le-am inventat si pe astea mai vechi la care am renuntat. sistemul potrivit, locul potrivit si oamenii potriviti inseamna succes. dar deh, sistemul nepotrivit, locul nepotrivit si oamenii nepotriviti insumeaza cea mai mare parte a istoriei.


View PostFlat, on 16 august 2017 - 15:27, said:

nu. cred ca asta este scopul final. o societate complet automata, in care input-ul omului sa fie zero. masinile sa faca toata treaba, omul doar sa beneficieze.

tocmai ca e sub demnitatea omului sa trebuiasca sa munceasca de mic pentru supravietuire, practic e un primitiv care se lupta, cu nimic mai bun decat omul grotelor de acum 20000 de ani

acum platim pretul, invatam lectia. nimic nu e gratis.

Edited by morenno, 16 August 2017 - 16:26.


#40
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006

View PostPlatonX, on 16 august 2017 - 16:12, said:

Si cum vei dezvolta abilitatile filozofice si inovative la oameni ai caror singur scop in viata este sa aiba matzul plin ? Nu crezi ca oamenii acestia isi vor atrofia atat fizicul cat si psihicul ?

Ideea este ca oamenii sa gaseasca alte scopuri in viata. Ceea ce spui tu vine din lipsurile existente astazi, cand umplerea matului este inca un deziderat pentru care trebuie sa lupti.
Eu cred ca oamenii dintr-o societate avansata, superioara capitalismului, isi vor concentra eforturile spre alte plaje de interes, altele decat cele primitive precum sex, mancare si acumulare.

Sa luam ca exemplu apa. O consideri un dat, platesti acolo ceva insignifiant, dar stii ca exista. Nu esti nevoit sa te trezesti dimineata si in fiecare zi sa te framanti ca nu ai de unde bea apa si de unde faci rost de apa. Unii de prin Africa au aceasta problema, noi nu.
Astfel, grija apei nu ne mai ocupa timpul de zi cu zi, ne putem concentra pe alte lucruri precum job-ul, cumparaturile, familia, distractia. Fara sa ne gandim in fiecare minut "vai dar de unde fac rost de apa, o sa am nevoie de apa, ce ma fac, trebuie sa lupt pentru apa"

Asa si cu mancarea. Daca mancarea va deveni suficient de ieftina, uiti de grija ei. Ce rost are sa mai infuleci cand stii ca ai la dispozitie un replicator care iti poate genera pentru cativa centi o shaorma in orice secunda?
Idem pentru locuinte, caldura, si alte conditii absolut primare de civilizatie pe care le putem obtine impartind rational resursele. In capitalism nu le impartim rational, ci le impartim discretionar, pe considerente istorice. niste smecheri sau parintii lor sau bunicii au pus mana candva pe niste terenuri (cel mai probabil cu forta) si vand la alti fraieri resursele. In capitalism acumularea se face progresiv, din ce in ce mai mult capital se concentreaza in mainile a din ce in ce mai putini oameni

Eu consider ca omul evoluat isi va gasi preocupari si va avea vointa necesara pentru a inova din simpla curiozitate si pentru intelegerea mediului inconjurator si a universului. Asa cum o faceau matematicienii sau fizicienii secolelor trecute, ca nu pentru bani descopereau teoreme si fenomene, ci pentru ei, pentru stiinta. Sigur, li se si acorda respectul cuvenit, nu ca astazi
Nu cred ca biciul sau banul sunt o motivatie sanatoasa si curata, ele pot fi o motivatie temporara, gen bomba atomica descoperita in razboi, dar pe termen lung specia umana se va ilumina prin propria evolutie si intelegere comuna, sociala, nu prin lupte si razboaie, inclusiv economice. capitalismul este definitia luptei, fii rapace ca sa ai succes, devoreaza-ti adversarul, ingroapa-ti concurenta. capitalismul este o imagine trista a incapacitatii speciei noastre de a conlucra, de coeziune

#41
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,051
  • Înscris: 23.09.2005

View Posttiti_greucean, on 16 august 2017 - 12:55, said:

Multa lume critica comunismul, altii capitalismul, altii socialismul actual de tip occidental, altii dictatura militara si tot asa. Totusi toate aceste regimuri au si lucruri bune, de ce nu ar putea exista o forma de oranduire sociala care sa includa numai partile bune.

Initiator, poate nu realizezi un lucru: oamenilor le place sistemul asta de tip "legea junglei", si nu vor sa fie schimbat. Nu vor egalitate de sanse, ci vor sa se sfasie ca sa vada cine e cel mai tare.

Daca propui ORICARE alt sistem in afara de capitalism, esti "comunist" si "lenes". Omenirea va fi capitalista si va exista concurenta intre firme si secrete de productie, pana in momentul in care Soarele se va dilata si va incinge Pamantul. Nici atunci n-o sa conlucreze intre ei ca sa produca impreuna nava cu care sa scapam, nici de-a dreacu, sa nu piarda cineva un potential profit.

Chiar si-atunci cand ultimele cladiri se vor scufunda in lava clocotinda care a ajuns sa fie scoarta Pamantului, si-atunci, la ultimul etaj, cineva o sa stranga bine la piept, crispat, sertarul cu inventia.

A, da. Oamenii vor sa se revizuiasca sistemul actual, e drept. Dar sa nu se schimbe nimic. Posted Image

Asa ca nu te mai strofoca degeaba...

Edited by Phobos, 16 August 2017 - 17:29.


#42
titi_greucean

titi_greucean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,602
  • Înscris: 14.06.2017
Conceptul de egalitate sociala nu se poate realiza in capitalism.

1.  Ar trebui limitat dreptul la proprietate peste o anumita suma. De ce sa ai 7 miliarde de dolari, cand poti trai foarte bine si cu 1 milion

2. Taxa de mostenire. Ai mostenit ditamai banetul de la parinti, pai tu ce merit ai avut in treaba asta. Plateste taxa de mostenire 10% din valoarea proprietatii pe an.

#43
dragne2017

dragne2017

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 560
  • Înscris: 11.08.2017

View PostPlatonX, on 16 august 2017 - 13:10, said:

Ne nastem diferiti, de ce trebuie sa traim egali ? Un fiu de manager, poate e bogat dar nu e frumos. Poate un om sarac e inteligent si sunt convins ca se vor gasi sponsori pentru el. Sau poate cineva e si bogat si destept dar e hidos ca dracu, deci nici o fata calumea nu se uita la el, deci e nefericit; ce folos ca e bogat si desptept daca nu il iubeste nici dracu ?
Asa ca nu totul in viata se rezuma la bani. Ne nastem cu o mostenire genetica ce nu poate fi cumparata cu toti banii din lume, si asta influenteaza lucruri mai importante decat faptul ca esti fiu de milionar.
Eu cred ca depindeam prea mult de stat si statul prea mult de noi, in acest amestec de socialism si capitalism in care traim. Selectia naturala nu mai exista, am ajuns o societate in care trebuie sa ii acceptam pe toti asa cum sunt, chiar daca natura i-ar fi eliminat din circuit.

daca as fi bogat si urat, as rezolva cumva cu iubirea.

#44
Octavian_SK

Octavian_SK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,668
  • Înscris: 24.06.2011

View Postericmario, on 16 august 2017 - 12:58, said:

De unde rasariti frate?
Ce intrebare. Asta nu-i galeo?

#45
nextmf00100

nextmf00100

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 41
  • Înscris: 13.08.2017
Presupunind ca unii au facut un efort sa stoarca doua-trei idei pe aici... poate poate apare si @sarac_lipit... o sa recompensez si eu efortul, in felul meu.

Dar intii sa raspund la o idee ramasa-n vint: "Sa cheltuiesti bani furati, chiar daca nu esti dovedit, tot furt e..." - inseamna sa furi viitorul celor care tin la tine.
Frica e general valabila, e o greseala sa incurajezi furtul in grup... lucrul corect pare sa fie sa lucrezi in folosul comun. Cine nu se incadreaza are de ales prin faptul ca stie ce-l asteapta!
Tratamentul nu-si mai face la un moment dat efectul...
Oricum sint doar niste idei de vacanta... nu va mai luati atit in serios!


Avind in vedere ca "Nu există o definiție general acceptată a noțiunii de capitalism" orinduirea voastra sociala este fix ceea ce avem acum!
Eu m-as axa pe democratie, capitalismul e doar marketing. Furtul incurajeaza marketingul!
Democratia este despre a fi lasat sa-ti indeplinesti "visul"!

Stiti vorba aia: "istoria a dovedit ca omenirea nu invata nimic din istorie". Poate e cazul sa lasam computerele sa ne spuna ce si cum. Poate unii au luat-o inainte!

Nu l-am cunoscut pe Nostradamus si nici nu stiu ce a scris... interpretarile altora lasa de dorit!

#46
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
@ cris_ncs : cred că mă confuzi. Eu nu sufăr incultele/proastele (aici nu mă refer la persoanele care nu au avut parte edcuaţie, dar îşi doresc să evolueze) şi îmi doresc una diferită faţă de turmă.
Din păcate, cu capitalismul de carton şi altele din România, fetele şi femeile ca lumea sunt extrem de rare.

Edited by djl, 17 August 2017 - 09:06.


#47
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Posttiti_greucean, on 16 august 2017 - 19:05, said:

1.  Ar trebui limitat dreptul la proprietate peste o anumita suma. De ce sa ai 7 miliarde de dolari, cand poti trai foarte bine si cu 1 milion
Si ce faci daca cineva castiga peste 1 milion ?

View Posttiti_greucean, on 16 august 2017 - 19:05, said:

2. Taxa de mostenire. Ai mostenit ditamai banetul de la parinti, pai tu ce merit ai avut in treaba asta. Plateste taxa de mostenire 10% din valoarea proprietatii pe an.
Nu ti se pare ca acesta este un furt ? Are dreptul societatea sa imi bage mana pana la cot in buzunar ?

#48
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Posttiti_greucean, on 16 august 2017 - 13:44, said:

Da poate Ionica are talant la muzica si vrea sa cante la vreo filarmonica. De ce trebuie sa fie meseriile solutia numai pentru saraci?
Pentru filarmonică nu-ţi trebuie numai talent, ci şi cultură muzicală, iar asta se dobândeşte la universităţile de muzică, numite în popor şi conservatoare. Trebuie să ştii istoria muzicii, influenţe în muzică, motive etc.
Talentul muzical se preia la naştere şi reprezintă urechea muzicală. Pe asta o au toţi lăutarii. Dar nu toţi lăutarii pot cânta la filarmonică.
Este adevărat că o parte din marile noastre valori muzicale s-au născut în bordei şi au mers cu căruţa (Aura Urziceanu, Sile Dinicu).

#49
titi_greucean

titi_greucean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,602
  • Înscris: 14.06.2017

View PostPSC, on 17 august 2017 - 10:40, said:

Pentru filarmonică nu-ţi trebuie numai talent, ci şi cultură muzicală, iar asta se dobândeşte la universităţile de muzică, numite ĂŽn popor şi conservatoare. Trebuie să ştii istoria muzicii, influenţe ĂŽn muzică, motive etc.
Talentul muzical se preia la naştere şi reprezintă urechea muzicală. Pe asta o au toţi lăutarii. Dar nu toţi lăutarii pot cânta la filarmonică.
Este adevărat că o parte din marile noastre valori muzicale s-au născut ĂŽn bordei şi au mers cu căruţa (Aura Urziceanu, Sile Dinicu).

Bun, atunci de ce nu poate merge la Universitatea de Muzica?

View PostPlatonX, on 17 august 2017 - 09:57, said:


Si ce faci daca cineva castiga peste 1 milion ?


Nu ti se pare ca acesta este un furt ? Are dreptul societatea sa imi bage mana pana la cot in buzunar ?

Dar cand taranii nu aveau nici un petic de pamant iar boierii mosie cat cuprinde era bine? Este vorba de a repara niste inechitati sociale.
Pur si simplu un om normal nu poate cheltui intr-o viata 1 milion de euro. De ce sa ramana 80% din masa monetara blocata in conturile unor milionari hapsani, cand se pot folosi la o gramada de lucruri utile sociale.
Ok, ai mai mult de 1 milion, investeste-l in cercetare, in dezvoltarea de noi tehnologii etc.

#50
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Posttiti_greucean, on 17 august 2017 - 10:43, said:

Bun, atunci de ce nu poate merge la Universitatea de Muzica?
Să zicem că are tot ce-i trebuie (talent, voinţă) pentru a intra la Univ. de Muzică. Dar banii? Mă rog, pentru început poţi cânta pe instrumente împrumutate, dar la final va trebui să-l ai pe al tău, de care va trebui să ai grijă, în funcţie de instrument, la fel sau mai strict decât ai de maşină.
Hai să rămânem în mainstream, să nu creadă lumea că s-au rătăcit geniile pe aici. :)
Degeaba eşti mai tare decât Tiesto, dacă nu-ţi poţi permite un Virus sau un Korg Kronos (cea mai convenabilă soluţie de a avea sub aceeaşi carcasă un sequencer şi un sintetizator analogic, chiar dacă emulat). Degeaba le ai pe astea, dacă n-ai "intrare" la evenimente, adică să arunci cu banii în cele 4 zări ca să te poţi urca pe o scenă.
A trecut vremea actelor caritabile, acum muzica este o industrie, la fel ca oricare artă şi ca oricare sport. Şi fotografia este tot o industrie. Şi culmea, mulţi "fotografi" care nu stăpânesc în totalitate tehnica şi compoziţia reuşesc să facă bani frumoşi de la nunţi, acest domeniu fiind, poate, cel mai complicat din fotografie.

#51
titi_greucean

titi_greucean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,602
  • Înscris: 14.06.2017
Pai eu ce tot scriu pe aici? De asta am propus reducerea drastica a nr de studenti. Sa intre doar cei mai buni si care au chemare, si apoi scoala sa se ocupe de toate cele necesare.

#52
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006

View Posttiti_greucean, on 17 august 2017 - 10:47, said:

Pur si simplu un om normal nu poate cheltui intr-o viata 1 milion de euro.

e nu
iti iei un ceas din asta si o garsoniera prin centru si gata milionul

#53
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Posttiti_greucean, on 17 august 2017 - 10:47, said:

Dar cand taranii nu aveau nici un petic de pamant iar boierii mosie cat cuprinde era bine? Este vorba de a repara niste inechitati sociale.
Daca impartim astazi toti banii din lume in mod egal la fiecare locuitor al planetei, crezi ca nu se va ajunge la diferente ? Intr-un timp mai lung, dar daca o familie are 2 copii, automat casa se imparte la 2 iar daca alta familie are 1 singur copil, automat are mai mult. Din generatie in generatie, unii vor avea tot mai mult, altii tot mai putin (pt ca se imparte) si ajungem de unde am plecat.
Taranii care nu aveau nici un petec de pamant faceau copii pe banda rulanta chiar daca nu aveau ce sa-i creasca. Inconstienta ?

#54
titi_greucean

titi_greucean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,602
  • Înscris: 14.06.2017
Diferentele trebuie sa se reduca intr-o prima etapa. Cand 85 de oameni detin mai multi bani decat 3,5 miliarde de oameni (jumatate din poulatia globului). Este clar ca ceva nu functioneaza cum trebuie.

Edited by titi_greucean, 17 August 2017 - 12:07.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate