Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 

Este adevarat ca iisus este copie dupa horus?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
130 replies to this topic

#73
Dihorul Razboinic

Dihorul Razboinic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,322
  • Înscris: 01.10.2006

 Ray25tm, on 17 aprilie 2017 - 13:34, said:

Einstein: Dumnezeu este expresia si produsul slabiciunii umane
"Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti". "Niciun fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia",
Pai ce te faci cu minunile? Posted Image

Isus a facut minuni prin Iudeea timp de vreo 3 ani, una dupa alta, o gramada sunt mentionate in Biblie. Vindeca bolnavi, scotea diavoli, ba a inviat si morti. De multe ori se mentioneaza locul ii care facea minunile. De multe ori le facea nu doar in public, dar in multimi mari de oameni - minunea inmultirii piinii si a pestilor sau vindecari in public. Teoretic o gramada de martori directi si indirecti au ramas. Lucrurile se aflau si puteau fi verificate, chiar direct. Si colac peste pupaza, avea destui detractori si dusmani care il vroiau mort. Crestinii au avut destui dusmani. Dar nici unul nu a venit cu argumente credibile ca minunile mentionate in Biblie ar fi false. Ba chiar scrie acolo ca si-au pus in gind sa il omoare si pe Lazar cel inviat pentru ca mergea lumea la el sa il vada. Deci nu doar ca nu au argumentat ca nu a inviat, dar au vrut sa-l omoare ca sa scape de el.

Si peste toate, vreo 300 de ani dupa Isus au tot fost ucisi crestini, incepind cu apostolii lui. De ce oare au acceptat acestia greutatile, drumurile batute prin tot imperiul si in afara lui si moartea, daca ceea ce credeau ar fi fost fals? Oare Sfintii Petru si Pavel, care fie au fost in centrul misiunii lui Isus, fie i-au cunoscut direct pe ceilalti apostoli si au avut experiente supranaturale, dupa cum afirma Sf. Pavel, daca ceea ce credeau era fals, ar mai fi continuat propovaduirea si s-ar mai fi lasat batuti, pusi in lanturi si dusi la Roma? Si ce ar fi cistigat daca minteau? Multa oboseala si bataie de cap, isi faceau dusmani si mai si luau bataie.

Sunt aspecte in Biblie care nu se potrivesc cu ipoteza unui fals. De exemplu Sf. Pavel, inainte de conversie, avea o pozitie foarte buna printre evrei si ii prigonea pe crestini. De ce ar fi trecut cineva la o credinta daca ar fi fost falsa, care mai era si prigonita? Ca sa fie si el prigonit? Si de ce tocmai prigonitorul trece la cei prigoniti? Ar fi o trecere extrem de dubioasa.

Isus nu seamana cu tipul de Mesia pe care il asteapta majoritatea mozaicilor: un "uns", un rege, care pina la urma a ajuns sa fie inteles de ei in sens politic, care ar uni triburile lui Israel si chiar ar reconstrui templul lui Solomon. In schimb s-au trezit cu un lider moral, care ii cam provoca si care le vorbea de mintuire (ceea ce putini evrei asteptau, de ex. dreptul Simeon), care nu i-a condus impotriva romanilor pentru eliberare, ci le vorbea de alt fel de eliberare, care a fost chiar dusmanit de liderii religiosi ai evreilor. De ce ar inventa cineva o intoarcere cu 180 de grade a unor asteptari? De ce ar inventa pe cineva care isi antagonizeaza liderii propriei lor religii? Era mai simplu sa inventeze un personaj conformist, care sa-i multumeasca pe toti. De ce atitea schimbari radicale pe care evreii nici pina azi nu le accepta? Eu zic ca cea mai plauzibila explicatie e ca schimbarile alea au fost reale si aveau o singura cauza, chiar persoana la care se refera. Radicalismul lui Isus si noutatea mesajului lui indica mai curind ceva adevarat si nu chiar de pe lumea asta. Chiar, cite alte religii au avut obsesia asta a minunilor nenumarate, fara insa a le considera pe acestea importante, ci mesajul de mintuire anuntat? Isus chiar avea o anume critica la adresa celor care credeau din cauza minunilor, spunind ca fericiti sunt cei care nu vad si totusi cred.

Nu mentionez misticii de data mai recenta, care sustin ca au avut de-a face direct cu Isus sau Fecioara Maria, multe astfel de evenimente fiind acceptate de biserica in care s-au produs (in conditiile in care bisericile de multe ori sunt reticente la asemenea revelatii, le cerceteaza si de multe ori le resping).

 pacopaco1967, on 17 aprilie 2017 - 14:50, said:

Isus si apostolii au initiat o alta religie fie ca iti place sau nu
Eu zic ca au initiat chiar o noua civilizatie. Religia crestina a revitalizat Europa si a dus la civilizatia moderna. Romanii erau deja batrini ca civilizatie. E interesant un episod (mentionat de Neagu Djuvara, in ideea aparitiei unei noi civilizatii, care se intilneste cu cea veche): atunci cind Isus era la Pilat si ii vorbea despre imparatia lui care nu e de pe lumea aceasta, despre misiunea lui si despre adevar, iar Pilat i-a replicat: "Ce este adevarul?" A fost momentul ciocnirii noului cu vechiul, a absolutului cu relativismul, o indicatie a imbatrinirii lumii romane, a pierderii sensului propriu.

Edited by Dihorul Razboinic, 17 April 2017 - 15:24.


#74
salomee

salomee

    Au incercat sa ne ingroape dar nu au stiut ca suntem seminte...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,335
  • Înscris: 25.01.2013

 pacopaco1967, on 17 aprilie 2017 - 14:50, said:



Nimeni nu se naste evreu, musulman, roman, sau cum crezi tu, la fel si la moarte , mori si gata. Nu mori evreu sau ce iti trece prin cap.

Isus si apostolii au initiat o alta religie fie ca iti place sau nu, de aceea iudeii s-au straduit tare mult sa stearga toate urmele vietii Lui pentru ca o noua religie bazata pe credinta invierii ar fi distrus orice alta religie . Preotii, fariseii, carturarii cunosteau pericolul desfintarii religiei lor si au incercat in repetate moduri sa anihileze orice progres a noii religii apeland chiar si la romani.


Mai studiaza.
Cei nascuti din mama evreica sunt evrei.
Si din cat stiu, Maria a fost evreica.
Iar Isus a fost circumcis.

Deasemeni, in religia iudaica, cel nascut evreu chiar daca pe parcursul vietii
ar trece la alta religie, in fata legii iudaice tot evreu ramane. Pana la moarte.
Iar Isus, nu a trecut la alta religie.
Crestinismul inca nu exista cat a fost el in viata...

Noii crestini de catre romani au fost persecutati si unii chiar schingiuiti si ucisi.
Romanii erau stapanii atunci, evreii nu aveau nici o putere legala...

Mai studiaza...

#75
Ghici_Cine

Ghici_Cine

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 500
  • Înscris: 17.08.2009

 pacopaco1967, on 17 aprilie 2017 - 14:50, said:

Nu cred ca suntem chiar off-topic ci primeste raspuns clar, ca isus nu e "copia dupa Horus" .
Am spus, experienta personala poate fi definitorie , si coroborat cu scrierile biblice intaresc convingerea despre existenta entitatilor .
Sunt creatorii nostri deci au toate motivele sa interactioneze cu noi si sa ne convinga intr-un mod special de existenta si capacitatile lor.
Din nefericire omul actual (sau rational dupa parerea unora ) vrea un anume tip de dovezi cu care sa mearga in fata altora pentru a convinge si pe altii . Nu cred ca asta si vor ci ne trimit mereu la textele biblice unde spune despre modul in care trebuie sa se produca transformarea noastra . Fiecare decide dupa cum intelege, asta e libertatea oferita .

Există mai multe tipuri de dovezi?
Normal că dacă obțin o "dovadă" care să demonstreze existența a ceva, aș vrea să fie probată și de alții, altfel aș considera că am interpretat eu greșit.

 Dihorul Razboinic, on 17 aprilie 2017 - 15:11, said:

Si peste toate, vreo 300 de ani dupa Isus au tot fost ucisi crestini, incepind cu apostolii lui. De ce oare au acceptat acestia greutatile, drumurile batute prin tot imperiul si in afara lui si moartea, daca ceea ce credeau ar fi fost fals? Oare Sfintii Petru si Pavel, care fie au fost in centrul misiunii lui Isus, fie i-au cunoscut direct pe ceilalti apostoli si au avut experiente supranaturale, dupa cum afirma Sf. Pavel, daca ceea ce credeau era fals, ar mai fi continuat propovaduirea si s-ar mai fi lasat batuti, pusi in lanturi si dusi la Roma? Si ce ar fi cistigat daca minteau? Multa oboseala si bataie de cap, isi faceau dusmani si mai si luau bataie.

Cum spuneai tu, credeau.. dar asta nu înseamnă că aveau dreptate. Omul, în general, când crede că are dreptate caută numai să-și întărească convingerea și luptă pentru ideea lui (asta nu e universal valabil, tho')
Cât despre persecuția creștinilor, un motiv ar putea fi ăsta: creștinismul, având influențe păgâne (s-a arătat chiar în acest topic) și deci elemente comune cu mai multe religii, câștiga tot mai mulți adepți fiindcă ofereau ceva ce alte religii nu ofereau, și anume viața veșnică și iertarea păcatelor, iar preoții celorlalte culte pierdeau adepți / influență / putere.
Conversia lui Pavel? Nu cred că e prima sau ultima persoană care iși schimbă valorile, chiar și din senin, probabil în urma unui eveniment traumatizant. Sau cine știe, și scuză-mi exprimarea, dar poate nu era "pe filmul lui" omul. Posted Image

Mă rog, sunt doar teorii. Nu te contrazic totuși și nu pretind că aș deține adevărul. Îți arăt că există mai multe teorii alternative și nu trebuie să fim 100% convinși de ceva.

Edited by Ghici_Cine, 17 April 2017 - 15:35.


#76
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

 Ghici_Cine, on 17 aprilie 2017 - 15:33, said:



Mă rog, sunt doar teorii. Nu te contrazic totuși și nu pretind că aș deține adevărul. Îți arăt că există mai multe teorii alternative și nu trebuie să fim 100% convinși de ceva.
Pentru cititorul fara experienta supranaturalului sunt simple texte, teorii, basme.  Cand apare credinta ea cere si intarirea convingerilor, dar asa cum s-a spus, fiind vorba de credinta dovezile sunt de alt tip decat cele fizice, stiintifice.  Banuiesc ca toata situatia e data de importanta neimplicarii peste un anumit prag, pentru ca omul trebuie sa cerceteze, sa ceara acelor entitati experiente, "dovezi"  in favoarea intaririi credintei.  Spre exemplu crestinilor li se cere sa aiba ca baza credinta lui isus in speranta noii "imparatii" care se va instaura odata cu revenirea acestuia. Ferma convingere a credinciosilor crestini e ca omul e creatia entitatii caruia ii spun "dumnezeu", o denumire pagana dealtfel si spera ca in preajma acelei entitati vor avea o existenta eterna neperturbata de idei negative. Insa daca analizam textele biblice gasim destule scene care arata o tipologie cu ce va fi in acea eternitate. Horus din egipt e doar un personaj care a existat dealtfel insa preotii din acele timpuri au divinizat personajele . Presupun ca modul de interpretare eronat sau chiar inspiratii nefaste ale unor entitati contrare Creatorului au facut ca acele societati sa aiba o alta insemnatate fata de crestinismul initiat de personajul isus.

#77
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,247
  • Înscris: 26.01.2007

 eczorcistul, on 17 aprilie 2017 - 13:49, said:

Esti constient ca pe vremea aia oamenii erau cu muuult mai prosti decat locuitorii unui sat fara curent electric din zilele noastre?
Mai prosti? Mult mai prosti?
Io cre' ca ai debitat cel putin doua catastrofe intr-o singura intrebare. Pentru ca:

1. Intre locuitorii unui sat fara curent electric poti gasi oameni destepti. Mai destepti decat unii care locuiesc in zgarie-norii din New York

2. Oamenii din antichitate NU erau mai prosti decat omul contemporan.



#78
Travertin

Travertin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,066
  • Înscris: 04.10.2015

 Ray25tm, on 17 aprilie 2017 - 12:28, said:




sunt ateu,dar asta nu ma face sa fiu dogmatic sa nu caut ,cercetez ,din contra a fi ateu inseamna a fi in cautare  permanenta de noi cunostinte

Daca erai ateu chiar nu isi avea rostul deschiderea unui topic pe aria religioasa.
Dar iti place sa fii un om "cool".
Raspunsul intrebarii tale, asa cum este pusa intrebarea este "Nu".

 Ghici_Cine, on 17 aprilie 2017 - 13:29, said:


Probabil a spus asta fiindcã era fascinat de complexitatea Universului, fiindu-i greu sã creadã cã tot ceea ce existã e o întâmplare, însã cred c-a spus-o așa, ca o figurã de stil, o exagerare.
Sunt convins cã folosește noțiunea de "Dumnezeu" cu un alt sens decât acela pe care-l atribuim noi, spun asta fiindcã știu cã Einstein era adeptul lui Spinoza.
Oricum, citatul nu-și are rostul în acest topic.

Nu sunt Einstein, dar acelasi lucru l-am descoperit si eu.
Nu vreau sa jignesc, dar cu cat incepi sa-ti folosesti mai mult creierul (in sens pozitiv), cu atat mai mult crezi in Dumnezeu.

 eczorcistul, on 17 aprilie 2017 - 13:49, said:


Esti constient ca pe vremea aia oamenii erau cu muuult mai prosti decat locuitorii unui sat fara curent electric din zilele noastre?

Cand spui ca au fost mai prosti te referi ca ce? Ca nu aveau aifon, ca nu stiau de fizik quntik sau ce?


#79
Ghici_Cine

Ghici_Cine

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 500
  • Înscris: 17.08.2009

 Travertin, on 17 aprilie 2017 - 17:54, said:

Nu sunt Einstein, dar acelasi lucru l-am descoperit si eu.
Nu vreau sa jignesc, dar cu cat incepi sa-ti folosesti mai mult creierul (in sens pozitiv), cu atat mai mult crezi in Dumnezeu.
Nu e universal valabil. Cu cât cercetezi mai mult, cu atât realizezi cât de puține știi de fapt și chiar atunci poți observa cât de complexă e lumea asta, aproape că-ți pare imposibil ca tot ceea ce există să fie rezultatul unei evoluții realizate pe parcursul a miliarde de ani, și atunci unii încep să ia în calcul posibilitatea existenței unei entități superioare omului, care, după părerea mea, ar fi ceva diferit de zeul biblic.Posted Image

#80
Travertin

Travertin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,066
  • Înscris: 04.10.2015

 Ghici_Cine, on 17 aprilie 2017 - 18:24, said:


Nu e universal valabil. Cu cât cercetezi mai mult, cu atât realizezi cât de puține știi de fapt și chiar atunci poți observa cât de complexã e lumea asta, aproape cã-ți pare imposibil ca tot ceea ce existã sã fie rezultatul unei evoluții realizate pe parcursul a miliarde de ani, și atunci unii încep sã ia în calcul posibilitatea existenței unei entitãți superioare omului, care, dupã pãrerea mea, ar fi ceva diferit de zeul biblic.Posted Image

Cu cat studuezi mai mult cu atat te luminezi si iti dai seama cat de praf esti. Si vorbesc despre mine aici.
Iar dupa ce studiezi, iei contact cu oameni de toate felurile si apoi prin intamplare (desi nu mai cred ca a fost intamplare) te apuci sa citesti Biblia si sa o studiezi...iti dai seama ca nu esti numai praf, esti "praf de praf" 😂.
Si iti dai seama ca ...aici este o idee de pe alt topic, recunosc... pomii nu stiu ca e primavara. Ei inmuguresc si infloresc pt ca simt caldura. Cred ca stii ca mai inmuguresc si toamna tarziu, daca e cald. Ei sunt "programati", creati sa inmugureasca la caldura, pt ca daca se adaptau stiau ca-i toamna si-i durea in paișpe daca e cald toamna tarziu. La fel e in crescatoriile de somoni, printre altele. Le creeaza artificial un mediu propice pt a se inmulti de mai multe ori pe an. Daca nu erau creati, programati, se prindeau ei...

Edited by Travertin, 17 April 2017 - 18:44.


#81
Dihorul Razboinic

Dihorul Razboinic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,322
  • Înscris: 01.10.2006

 pacopaco1967, on 17 aprilie 2017 - 13:34, said:

Atat fecioria lui isis cat si a fecioarei Maria sunt inventii pagane.
De ce ar fi fost inventate? Apostolii nu obisnuiau sa faca concesii serioase in favoarea altor religii. Se si mentioneaza (Sf. Pavel parca) ce fel de concesii se pot face: mincare, bautura, dar nu mincarea de la idoli, care era oprita. Aveau niste posibilitati dar si limite clare. Nu aveau de ce sa faca concesii fundamentale; oricum apostolii se adresau destul de mult evreilor, in sinagogi. Nu stiu sa fie mentionata vreo absorbtie masiva a unui grup pagin. Apoi apostolii se intilneau la Ierusalim si daca se afla ca unul a facut o modificare asa de serioasa cred ca ceilalti nu ar fi acceptat asa usor si raminea mentionat pina azi.

 Ghici_Cine, on 17 aprilie 2017 - 15:33, said:

Cum spuneai tu, credeau.. dar asta nu înseamnã cã aveau dreptate. Omul, în general, când crede cã are dreptate cautã numai sã-și întãreascã convingerea și luptã pentru ideea lui (asta nu e universal valabil, tho')
Pai apostolii chiar stiau ce a fost. Deci nu aveau de ce sa minta si apoi sa fie persecutati si sa moara pentru o minciuna.

#82
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,482
  • Înscris: 17.04.2014
initiatorule, iti recomand cartea: Ralph Edward Woodrow - Religia Tainica a Babilonului

Edited by GRATEFUL, 17 April 2017 - 19:25.


#83
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

 Dihorul Razboinic, on 17 aprilie 2017 - 18:59, said:

De ce ar fi fost inventate? Apostolii nu obisnuiau sa faca concesii serioase in favoarea altor religii. Se si mentioneaza (Sf. Pavel parca) ce fel de concesii se pot face: mincare, bautura, dar nu mincarea de la idoli, care era oprita. Aveau niste posibilitati dar si limite clare. Nu aveau de ce sa faca concesii fundamentale; oricum apostolii se adresau destul de mult evreilor, in sinagogi. Nu stiu sa fie mentionata vreo absorbtie masiva a unui grup pagin. Apoi apostolii se intilneau la Ierusalim si daca se afla ca unul a facut o modificare asa de serioasa cred ca ceilalti nu ar fi acceptat asa usor si raminea mentionat pina azi.nu
Nu apostolii lui isus au fost cei care au inventat ideea nasterii din fecioara a lui isus ci la doua secole dupa isus s-au introdus acele pasaje in biblie de catre episcopi corupti. Citeste topicul "Al cui fiu este Hristosul" pentru a avea o imagine mai clara cu ce s-a petrecut in realitate .

https://forum.softpe...este-cristosul/

#84
Dihorul Razboinic

Dihorul Razboinic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,322
  • Înscris: 01.10.2006

 GRATEFUL, on 17 aprilie 2017 - 19:24, said:

initiatorule, iti recomand cartea: Ralph Edward Woodrow - Religia Tainica a Babilonului
Autorul a retras cartea respectiva.

#85
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,482
  • Înscris: 17.04.2014

 Dihorul Razboinic, on 17 aprilie 2017 - 19:39, said:

Autorul a retras cartea respectiva.
cum adica a retras cartea?

https://scorilos.fil...babilonului.pdf

#86
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 GRATEFUL, on 17 aprilie 2017 - 19:24, said:

initiatorule, iti recomand cartea: Ralph Edward Woodrow - Religia Tainica a Babilonului

mai ajutat cu adevarat ,o voi citi  ,nu inteleg ce sens are sa raspunda crestini dar in fine

#87
Ghici_Cine

Ghici_Cine

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 500
  • Înscris: 17.08.2009

 GRATEFUL, on 17 aprilie 2017 - 19:54, said:

cum adica a retras cartea?

https://scorilos.fil...babilonului.pdf
Nici nu-i de mirare că a retras-o, încă din primele rânduri a spus un neadevăr.

#88
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 rumlegok, on 17 aprilie 2017 - 13:09, said:

Evident ca totul e o poveste, care repetata timp de sute de ani in perioade in care oamenii erau doar niste animale a devenit "reala" pentru cei care nu au evoluat de la acel stadiu.

azi nu suntem tot animale?

#89
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,482
  • Înscris: 17.04.2014

 Ghici_Cine, on 17 aprilie 2017 - 19:59, said:

Nici nu-i de mirare că a retras-o, încă din primele rânduri a spus un neadevăr.
ai dovada ca a retractat-o?

#90
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 Travertin, on 17 aprilie 2017 - 17:54, said:

Daca erai ateu chiar nu isi avea rostul deschiderea unui topic pe aria religioasa.
Dar iti place sa fii un om "cool".
Raspunsul intrebarii tale, asa cum este pusa intrebarea este "Nu".



Nu sunt Einstein, dar acelasi lucru l-am descoperit si eu.
Nu vreau sa jignesc, dar cu cat incepi sa-ti folosesti mai mult creierul (in sens pozitiv), cu atat mai mult crezi in Dumnezeu.



Cand spui ca au fost mai prosti te referi ca ce? Ca nu aveau aifon, ca nu stiau de fizik quntik sau ce?


Polemici spirituale
Ateii au argumentele lor; oare doar ei?
nu scrie ca e arie religioasa si una atee  ,dar cumva trebie sa-si arati iubirea crestina prin jigniri desigur

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate