Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Friteuza - ce sa aleg?, la ce este utila?, cum o folosesc?
#1
Posted 21 February 2017 - 22:23
Impresionat fiind de gustul unor cartofi prajiti preparati la o friteuza electrica cu ulei intr-un micut local de periferie m-am decis sa achizitionez si eu o astfel de scula.
Este posibil sa fi fost o friteuza profesionala, deoarece nu avea corpul din plastic ca majoritatea friteuzelor de prin magazine, functiona fara capac, avea un panou cu mai multe butoane, display digital iluminat etc. Dimensiunile obiectului erau relativ mici (cred ca era doar un pic mai mare decat ce am vazut prin Altex, Flanco etc. - nu prea le-am dat atentie pana acum), timpul de preparare a fost foarte mic (cred ca nu a durat mai mult de 5 minute ca sa fie gata portia de cartofi congelati preparata in fata mea), cartofii au iesit prajiti uniform, usor crocanti, iar uleiul parca se scursese din ei in intregime. Prin mijloace traditionale rareori mi-au iesit cartofi care sa nu absoarba ulei, sa nu se farame ori, dimpotriva, sa nu iasa prea arsi sau prea tari, care sa se apropie cat de cat de calitatea celor obtinuti la friteuza electrica (desi cred ca in cazul meu esecurile se datoreaza in primul rand lipsei de experienta in ale bucatariei). De aceea m-am decis sa cumpar si eu o astfel de masina care sa substituie nepriceperea mea si sa ma ajute sa castig timp (preferand sa petrec cat mai putin timp in bucatarie). Prin urmare am analizat cateva modele de friteuze mai ieftine (nu vreau sa cheltuiesc prea multi bani pe o friteuza), citind totodata comentariile utilizatorilor. Voi reveni ulterior cu detalii asupra catorva modele la care m-am oprit. Am observat ca nu exista prea mari diferente intre ele: toate contin mai mult sau mai putin plastic, unele sunt demontabile, altele nu (exista si modele mai scumpe, cu o capacitate mare, care au robinet in partea de jos pentru scurgerea uleiului), puterea lor, de regula, nu difera prea mult, unele sunt dotate cu controale mecanice, altele cu controale electronice, unele au temporizator (oprindu-se singure) in timp ce la altele nu este clar daca au sau nu temporizator, la unele se pot prepara direct alimente congelate in timp ce la altele nu se specifica, la toate se pot aparent praji cartofi, ciuperci, pui, peste si fructe de mare (unii zic ca au preparat si carnati, carne de porc, diverse legume etc.). Deschid acest topic pentru discutii despre friteuze electrice in general (fie pe ulei, fie cu aburi sau de alte tipuri, daca mai exista), recomandari de friteuze si oferte bune de friteuze prin diverse magazine, despre intretinerea lor/ usurinta in exploatare, despre calitatea alimentelor preparate la friteuze vs prepararea prin metode clasice (inclusiv din perspectiva sanatatii), despre "combustibili" recomandati pentru friteuza electrica (intr-un comentariu la o friteuza citisem, de exemplu, ca cineva foloseste ulei de palmier - sustinea ca ar fi cel mai bun - in schimb, in manualul friteuzei era specificat sa nu se utilizeze altfel de ulei decat de floarea soarelui, de porumb sau de rapita), despre tipurile de alimente care se pot prepara la friteuze si tipurile de ulei sau grasime recomandabile pentru fiecare (nu m-am lamurit daca prin "grasime solida" - care dupa manualul unei friteuze trebuie topita inainte de a fi adaugata in masina - se intelege, de exemplu, unt sau untura) s.a.m.d. Edited by _-_, 22 February 2017 - 04:10. |
#2
Posted 21 February 2017 - 22:39
_-_, on 21 februarie 2017 - 22:23, said:
cred ca nu a durat mai mult de 5 minute ca sa fie gata portia de cartofi congelati preparata in fata mea), cartofii au iesit prajiti uniform, usor crocanti, iar uleiul parca se scursese din ei in intregime. Prin mijloace traditionale rareori mi-au iesit cartofi care sa nu absoarba ulei, sa nu se farame ori, dimpotriva, sa nu iasa prea arsi sau prea tari, |
#3
Posted 21 February 2017 - 22:42
Cartofii congelati sunt doar congelati, nu sunt "semi-prajiti".
|
#4
Posted 21 February 2017 - 22:47
DaculScoril0, on 21 februarie 2017 - 22:39, said:
ăsta-i secretul: cartofii congelați sunt gata prăjiți, trebuie doar să-i încălzești un pic. Serios? Habar n-am avut. N-am cumparat niciodata cartofi congelati, dar credeam ca sunt cruzi, doar decojiti si taiati (nu semipreparati). Totusi, cartofii obisnuiti cum ar iesi la friteuza electrica cu ulei? Doua modele de friteuza cu care m-as risca ar fi acestea: Friteuza TEFAL FF1231 Uno M, 1kg, 1.6l, 1600W, alb (Referinta : FF123130). Pret 146,19 RON. http://altex.ro/frit...-1-6l-1600w-alb Friteuza Heinner Master Collection HDF-1850XMC, 1850 W, 0.5 kg, 3 l, Display LED, Argintiu/Negru. Pret 118,24 RON. http://www.emag.ro/f...c/pd/D3KP6MBBM/ Prima (modelul de la Tefal) are doar manual in "pictograme" (nu prea m-am lamurit despre ce este vorba): http://www.tefal.ro/.../csp/7211001704 La eMag are review-uri bune, in general: http://www.emag.ro/f...0/pd/DRGLQBBBM/ A doua are un manual mai elaborat: http://www.heinner.r...uza-hdf-1850xmc Are si mai multe review-uri decat prima, aparent fiind peste cealalta, dar in esenta este o chinezarie... Ce parere aveti despre ele? Edited by _-_, 21 February 2017 - 22:48. |
#5
Posted 21 February 2017 - 22:51
#6
Posted 21 February 2017 - 22:54
Mergi si ia o punga de cartofi congelati.
Decongeleaza unul si gusta-l. O sa vezi ca e crud. La mine in casa e rascoala daca nu fac macar odata/saptamana cartofi prajiti, deci stiu despre ce vorbesc! Niste cartofi "semi-prajiti" iti dai seama cum ar arata congelati? http://goodfries.eu/ro/rules/ Pare a fi google translate, dar intelegi "regulile". |
#7
Posted 21 February 2017 - 22:58
_-_, on 21 februarie 2017 - 22:47, said: Doua modele de friteuza cu care m-as risca ar fi acestea: Ce parere aveti despre ele? părerea mea e că un ceaun de fontă e mai bun decât orice aparat minune care se bagă în priză Adm, on 21 februarie 2017 - 22:54, said:
Mergi si ia o punga de cartofi congelati. Decongeleaza unul si gusta-l. O sa vezi ca e crud. Niste cartofi "semi-prajiti" iti dai seama cum ar arata congelati? http://goodfries.eu/ro/rules/ Pare a fi google translate, dar intelegi "regulile". ”fiecare e liber să creadă ce prostii dorește.” |
#8
Posted 21 February 2017 - 22:59
Sfatul meu e sa mergi pe Tefal FF1231 Uno M , vad ca are recomandari de la 4,5 la 5 stele si pe afara .
Indiferent ca acel cartof e semiprajit sau crud tot trebuie scula de prajit si bere . Si uleiul conteaza foarte mult la prajire . Edited by xilo, 21 February 2017 - 23:00. |
#9
Posted 21 February 2017 - 23:00
Diferenta intre o friteuza si ceaun/tigaie tine mai ales de temperatura.
Quote Păstrați temperatură uleilui între 160 și 175 ° C. Temperaturi mai mari de 175 ° C conduc la o deteriorare mai rapidă a ulei sau a grăsimii, și de a accelera formarea acrilamidei în alimente care conțin amidon. Temperaturi mai mici de 160 ° C crește absorbția de grăsime al produsului din cauza timpul de gătire mai mare. |
#10
Posted 21 February 2017 - 23:00
_-_, on 21 februarie 2017 - 22:47, said:
dar credeam ca sunt cruzi, doar decojiti si taiati (nu semipreparati). Edited by mofone, 21 February 2017 - 23:02. |
|
#11
Posted 21 February 2017 - 23:02
DaculScoril0, on 21 februarie 2017 - 22:58, said:
părerea mea e că un ceaun de fontă e mai bun decât orice aparat minune care se bagă în priză cu risicul de a mă repeta: ”fiecare e liber să creadă ce prostii dorește.” Edited by gump4, 21 February 2017 - 23:03. |
#12
Posted 21 February 2017 - 23:03
Nu stiu ce sa zic de friteuza ca naiba are asa ceva, dar sa stii ca produsele Heinner sunt chiar de calitate, la un pret corect. Testat cu un nutri bullet d-ala numai ca de la Heinner si un mixer de mana.
Edited by Minimalistul, 21 February 2017 - 23:04. |
#13
Posted 21 February 2017 - 23:32
DaculScoril0, on 21 februarie 2017 - 22:58, said:
părerea mea e că un ceaun de fontă e mai bun decât orice aparat minune care se bagă în priză Ceaun de fonta folosesc de multi ani, dar nu au iesit cartofii la fel de buni precum cei facuti la acea masina electrica. Nu m-am priceput niciodata cat ulei sa pun in raport cu cantitatea de cartofi si marimea feliilor, cat sa las flacara de mare, dupa cat timp sa adaug cartofii etc. Din cauza asta, majoritatea cartofilor facuti de mine la ceaun au fost esecuri. De regula, dadeam vina pe cartofi (indiferent daca ii cumparam din piata sau din hipermarket), dar mai conteaza si alte lucruri care nu prea s-au prins de mine. Vreau sa scap de complicatii de genul asta (fiind si mai comod din fire in materie de bucatarie). La ceaun ies intr-adevar cartofii ceva mai buni decat la cratita "minune" cu capac din sticla termorezistenta care m-a costat o gramada de bani si care trebuia sa scoata cartofi mai sanatosi, sa reduca mult consumul de ulei, dar care in realitate scoate cartofi fierti in aburi in loc de cartofi prajiti (sau mai bine zis, un fel de pasta de cartofi)... xilo, on 21 februarie 2017 - 22:59, said:
Sfatul meu e sa mergi pe Tefal FF1231 Uno M , vad ca are recomandari de la 4,5 la 5 stele si pe afara . Ca marca imi inspira mai mare incredere Tefal. In plus, prajeste cartofii la temperatura mai ridicata. Ca materiale masina Heinner pare mai de calitate. Intr-un comentariu de la link-ul de mai sus scrie cineva ca ar fi mai buna decat nu stiu ce friteuze Tefal sau Moulinex a mai avut si ca ar fi mult mai usor de curatat. Problema este ca amandoua sunt ieftine si nu as vrea sa risc sa arunc bani pe ceva care sa scoata cartofii mai prosti decat ceaunul de fonta sau sa fie greu de curatat. Minimalistul, on 21 februarie 2017 - 23:03, said:
Nu stiu ce sa zic de friteuza ca naiba are asa ceva, dar sa stii ca produsele Heinner sunt chiar de calitate, la un pret corect. Testat cu un nutri bullet d-ala numai ca de la Heinner si un mixer de mana. Eu sper sa fie cineva pe forum care foloseste si sa relateze propria experienta cu friteuzele. Si eu am avut experiente pozitive cu o masina de paine Heinner. Este vorba de aceasta: https://forum.softpe...de-facut-paine/ Am si facut o comparatie intre modelul respectiv si un alt model de la Gorenje: https://forum.softpe...4#entry20394134 Dar in final am ajuns la o masina de paine Tefal (cu doua rezistente si doua malaxoare) care a rezolvat o problema importanta a ambelor masini: https://forum.softpe...0#entry20737610 |
#14
Posted 21 February 2017 - 23:59
Magistere,vezi ca in afara de cartofi albi-roz(rosii) in Ro. pe afara sant o droaie de tipuri.Pt fries,tocane,supe,piure.Mereu are prob. jumatea mea ca ba se sfarma ba nu mai fierb,Pare simplu,da..
|
#15
Posted 22 February 2017 - 00:52
Nu vad rostul unei friteuse ptr acasa, ca doar nu mananci cartofi prajiti zi de zi ca intri in spital. Mie mi se par fara niciun gust cartofii congelati si tot timpul apreciez cand la un restaurant sunt servit cu cartofi proaspeti si nu congelati.
La ceaun ies f bine daca pui ulei suficient, nu e nicio problema daca e mai mult ulei decat daca e putin. |
|
#16
Posted 22 February 2017 - 04:19
Probabil ca iti mai trebuie si talent. Mie imi lipseste. La aragaz nu-mi ies cartofii prajiti cum trebuie si pace... Plus ca uneori uit de ei si se ard, apoi muncesc suplimentar ca sa schimb uleiul.
Se spune ca in friteuza uleiul isi pastreaza calitatile mai multa vreme datorita materialului din care este confectionat vasul pentru ulei, a inchiderii ermetice a capacului, a fierberii la temperaturile presetate etc. Aparent cartofii ar fi si mai sanatosi, fiind prajiti la o temperatura constanta (se prajesc uniform, fara portiuni arse care sunt nocive pentru sanatate, absorb mai putin ulei), uleiul deteriorandu-se mai lent s.a.m.d. Nu vreau friteuza doar pentru cartofi prajiti. De aceea am intrebat ce se mai poate face la friteuza in afara de carne de pui, peste, creveti, ciuperci etc. Am gasit un articol interesant: Cum alegem cea mai bună friteuză? Iar despre cartofii prajiti la friteuza postez un link catre un alt articol interesant: http://foodstory.sti...are-sa-tii-cont Citez cateva idei: Quote
Cartofii prajiti sunt cartofi taiati in bucati lungi si prajiti in grasime, alteori in untura de bou (seu) si mai nou in ulei de arahide, de preferinta intr-o masina speciala (intr-o friteuza). Ei trebuie sa fie crocanti si aurii in exterior si moi in interior. Cum sa scapi de uleiul in plus Este necesara scurgerea cartofilor imediat dupa prajirea lor, asezandu-i dupa scoaterea din friteuza pe un servet de hartie dublu si stergandu-i astfel incat sa se absoarba tot uleiul de pe suprafata lor, atata timp cat vaporii de apa inca se mai evapora. De fapt, in urma prajirii si scoaterii din friteuza, cartofii nu sunt deloc grasi: uleiul nu poate patrunde in ei deoarece este impiedicat de evaporarea apei din cartof in timpul prajirii (acesti vapori sunt cei care produc fierberea). De indata ce cartofii incep sa se raceasca, vaporii inca prezenti in cartoful prajit se condenseaza si se transforma in apa. Pentru pregatirea lor este necesar sa nu se arunce cartofii in ulei inainte ca acesta sa ajunga la temperatura potrivita (altfel suprafata cartofului se va coace si se va usca prea repede si se va imbiba cu ulei inainte ca miezul cartofului sa fie suficient de cald pentru a produce vaporii). Nu trebuie nici sa se scoata cartofii din ulei prea repede. Pentru a incerca nivelul de prajire, trebuie folosita o furculita, dar fara sa se scoata cartofii din ulei. Pentru cei care prefera cartofii mai crocanti, sau doar pe jumatate facuti, acestia trebuie scursi imediat dupa scoaterea din ulei. Durata prajirii depinde de greutatea cartofilor. Edited by _-_, 22 February 2017 - 04:20. |
#17
Posted 22 February 2017 - 08:41
„Secretul” friteuzei este volumul mare de ulei și sita în care stau alimentele. Nu atingi elementele de încălzire, nu ai temperaturi foarte mari local.
Cartofii pentru prăjit din comerț sunt în general prefierți. |
#18
Posted 22 February 2017 - 08:58
_-_, on 21 februarie 2017 - 22:23, said:
(intr-un comentariu la o friteuza citisem, de exemplu, ca cineva foloseste ulei de palmier - sustinea ca ar fi cel mai bun - in schimb, in manualul friteuzei era specificat sa nu se utilizeze altfel de ulei decat de floarea soarelui, de porumb sau de rapita Motivul pt care se foloseste uleiul de palmier este ca rezista la sute de arderi fara ca sa devina toxic, deci e mai economic. Cel de floarea soarelui trebuie schimbat des. La fastfood-uri aproape sigur se foloseste de palmier. Edited by don_dannielo, 22 February 2017 - 09:01. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users