Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 

Friteuza - ce sa aleg?, la ce este utila?, cum o folosesc?

- - - - -
  • Please log in to reply
130 replies to this topic

#19
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postdon_dannielo, on 22 februarie 2017 - 08:58, said:

La fastfood-uri aproape sigur se foloseste de palmier.

Chiar daca producatorul friteuzei exclude utilizarea acestui ulei? Sau numai anumite modele nu pot fi utilizate cu ulei de palmier?

Oare ce efecte negative ar putea avea asupra masinii si de ce (are vascozitate mai ridicata, punct de fierbere diferit etc.)?

#20
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
O friteoză clasică nu are ce să pățească de la uleiul de palmier. E doar o rezistență reglabilă și un termostat.
Rămân însă problemele de sănătate asociate folosirii acestui tip de ulei.
Aș merg pe un ulei de rapiță...

#21
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Consuma prea mult ulei pt o portie de cartofi :)

#22
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
Dacă prăjești doar cartofi, te ține uleiul zeci de prăjiri. Probleme apar când ai chestii cu pesmet, făină etc.
Unele friteuze profesionale au un spațiu special sub rezistențe, unde se acumulează resturile și temperatura uleiului este mai mică.

Din experiența mea, pentru deep fry acasă, e mai bine să folosești o tigaie înaltă (ca o soteuză) cu fund dublu și cu un diametru acceptabil.
Îți intră suficient de mult ulei (cel puțin 1-1,5L) și suprafața mare e utilă. Tuciurile sunt dezavantajate aici, datorită diametrului mic al bazei.
Iar uleiul se poate filtra și păstra separat.

#23
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
Prăjeală și iar prăjeală.
Un cartof natur/cuptor este cel mai bun.

#24
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,493
  • Înscris: 15.09.2010

View PostSuper Chief, on 22 februarie 2017 - 15:04, said:

Prăjeală și iar prăjeală.
Un cartof natur/cuptor este cel mai bun.
Cel mai bun e Actifry-ul. Se pune o lingura de ulei la 1kg de cartofi. Eu il am de multi ani si nu l-as da pe nici o friteuza

#25
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Actifry-ul gateste cu aer fierbinte/ aburi, nu? Este cu siguranta mai sanatos asa, dar sunt cartofii "prajiti" la fel de buni precum cei prajiti in mod traditional cu ulei sau untura? Nu simti macar din cand in cand dorinta de a consuma si cartofi prajiti "autentic"?
In viitor poate ca voi incerca si eu sa consum alimente gatite in acest mod, dar nu stiu daca as putea renunta la cartofii prajiti. Imi plac prea mult. :)

#26
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009
Freddy12, m-am uitat la videoclipul cu Actifry, recunosc ca am salivat. Mi s-a facut o pofta de cartofi prajiti..... mmmmmm...
link: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ZFH7_6N4gjk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ma tenteaza si pe mine ideea cu putin ulei, eu am folosit de cateva ori o tigaie dry cooker (cea cu mijlocul decupat si cu capac de sticla), am folosit aragazul pe gaz. Mi-au iesit cartofii prajiti buni, am pus f putin ulei dar am murdarit aragazul cu vaporii grasi cazuti de pe capac, banuiesc ca prin zona centrala a tigaii. In jurul ochiului aragazului era plin de stropi fini de ulei. Asta m-a dazamagit, nu am mai folosit-o. Urmarind filmul cu Actifry mi s-a parut ca e ceva grozav dar pretul e destul de ridicat (pentru mine) si nu sunt sigur daca nu e iar o reclama mincinoasa, sunt satul de cate am vazut pana acum.

Edited by altuser09, 22 February 2017 - 17:10.


#27
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,492
  • Înscris: 19.04.2009
Eu am avut friteuza si.. meh.
Cand vrei cartofi de genul, te duci si manci. Aia e.

Bagam 3 sticle de ulei in ea si o foloseam o data. Aruncatul uleiului (adica pusul lui in bidoane) era un chin.

Spalatul ei era un chin (si era demontabila)

Si o foloseam extrem de rar. Cred ca de 2-3 ori pe an.

Cand voiam cartofi pajiti cu fainosag ma duceam la Mc/ KFC/ whatever si-mi luam.


Daca ai familie cu copii si vrei sa faci saptamanal, sau faci party-uri acasa si servesti oamenii cu fries, sau faci foarte multi ca-s plac, poate. Dar e mai mare deranjul :D

Plus ca uleiul trebuie folosit rapid. Adica nu prea poti face astazi si mai faci peste 2 saptamani. Si in perioadele in care nu o folosesti, uleiul trebuie scos, bagat in bidon si pus la frigider (de preferat). Dar in niciun caz lasat in friteuza.

Mai degraba de pui bine cu o firma de catering :D

#28
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,493
  • Înscris: 15.09.2010

View Post_-_, on 22 februarie 2017 - 16:45, said:

Actifry-ul gateste cu aer fierbinte/ aburi, nu? Este cu siguranta mai sanatos asa, dar sunt cartofii "prajiti" la fel de buni precum cei prajiti in mod traditional cu ulei sau untura? Nu simti macar din cand in cand dorinta de a consuma si cartofi prajiti "autentic"?
In viitor poate ca voi incerca si eu sa consum alimente gatite in acest mod, dar nu stiu daca as putea renunta la cartofii prajiti. Imi plac prea mult. :)
Gateste cu aer fierbinteCartofii sunt foarte buni. Daca prepari din cartofi congelati, nici nu-ti dai seama ca sunt facuti in Actifry. Dar poti face si alte chestii fara sa umpli bucataria de fum. Eu fac mici, peste, frigarui, pui, legume(dovlecei, ciuperci, ardei, ceapa, morcovi-o bunatate). Singurul inconvenient ar fi cand ai familie numeroasa fiindca ies doar 2-3 portii o data.

#29
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
Orice cuptor modern cu convecție face fix ce face Actifry-ul. Dacă te chinui un pic, faci și la partea de grill aceeași treabă :).
Gustul nu este comparabil cu deep fry-ul, e pur și simplu o altă tehnică și un alt rezultat.

#30
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Am optat pana la urma pentru a doua friteuza la care m-am referit in acest post: https://forum.softpe.../#entry20745684
Adica pentru Heinner Master Collection HDF-1850XMC, deoarece ocupa mai putin spatiu, este demontabila (vasul pentru ulei putandu-se spala separat), are functie de preincalzire, cronometru si display digital, putere mai mare, elementele de incalzire intrand chiar in baia de ulei (nu plasati pe exteriorul cuvei), pret mai mic.
Problema este ca am testat-o si esecul a fost total...

Cum am procedat?
Evident ca mai intai am spalat toate elementele (inclusiv filtrul permanent), am sters toate componentele de apa (doar filtrul a ramas usor umed) si am adaugat ulei pana la nivelul minim, ceea ce a "inghitit" 2 litri de ulei de floarea sorelui de la Bunica (masina functionand cu o cantitate de 2-3 litri de ulei).
Am setat temperatura la 180 grade Celsius (temperatura maxima) si am activat functia de preincalzire. Dupa ce s-a aprins led-ul "Ready" am adaugat pana la gradatia "MAX" cartofii congelati, proaspat scosi din congelator (cumparasem o punga cu cartofi cruzi si alta cu cartofi preprajiti, dar m-am gandit ca primul experiment sa-l fac folosind ultima punga, deoarece avea instructiuni de preparare la friteuza). Am setat timer-ul la 6 minute (valoarea maxima recomandata pe punga) si friteuza a inceput sa opereze automat.
Dupa ce s-a oprit si a emis semnalul sonor am ridicat capacul si surpriza! cartofii abia daca se dezghetasera...
Am pornit o noua sesiune de preparare setand cronometrul la 5 minute si dupa ce a emis semnalul sonor am ridicat capacul si am gustat un cartof. Iar supriza!, cartoful abia daca era usor caldut.
Am setat din nou masina, de aceasta data la 15 minute. Dupa incheierea procesului, carcasa masinii era foarte fierbinte (se simtea temperatura ridicata de la cativa centimetri), mai putin cartofii din interior care, cel putin deasupra, nu erau nici prea fierbinti si nici facuti.
Inca o data am setat timerul (la 10 minute parca) si am iesit sa fumez o tigara. Cand m-am intors in bucatarie, m-am izbit de un miros neplacut de ulei ars, am intrerupt procesul, am scos friteuza din priza si pus capacul deoparte. Am ridicat cosul cu cartofi, am lasat sa se scurga uleiul din ei si i-am rasturnat intr-o farfurie. Am pus cosul de cartofi inapoi in masina si cu aceasta ocazie am descoperit ca partea de jos a cosului era la cativa centimetri deasupra suprafetei cu ulei, desi cantintatea de ulei ramasese tot la nivelul "MIN".
Am gustat un cartof si, spre disperarea mea, cartoful avea gust de grasime ranceda...
Uleiul va trebui sa-l arunc, deoarece s-a ars.
Mai mentionez ca pe durata pregatirii (cata vreme am supravegheat procesul) friteuza nu a "scos aburi pe la toate marginile" (cum au scris unele persoane care au facut review-uri la aceasta friteuza). Practic nu a scos aburi aproape deloc.

Iar acum intrebarea mea este:
Unde am gresit? Trebuia sa adaug mai mult ulei? Altfel de ulei? Uleiul trebuie sa urce pana la nivelul cosului? (La aceasta masina nivelul MAX din baia de ulei vine tot sub nivelul fundului cosului). Trebuia sa decongelez cartofii inainte de a-i pune in friteuza? Sau ce ar fi trebuit sa fac?
Oare indicatiile "MIN" si "MAX" din baia de ulei or fi plasate gresit? Sau poate cosul nu este cel original, ci unul cu o inaltime mai mica, destinat altui model? Sau o fi friteuza defecta? (Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun eu in acest moment.)
Care alte cauze ar fi putut sa conduca spre acest esec?

Edited by _-_, 23 February 2017 - 10:16.


#31
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,492
  • Înscris: 19.04.2009
Ai ales cred ca cea mai proasta opțiune...


Dintr-ai am avut și eu.
Și băgăm peste 3 L de ulei. Când am primit-o țin minte ca am cumpărat o sticla, apoi am mai cumpărat una, apoi am mai cumpărat una....
eu n-am văzut vreo indicație min/ MAX dar din câte îmi aduc aminte uleiul ajungea cu un deget in Cos.
Scotea aburi
Tot cartofi congelati foloseam, fără sa ii decongelează sau sa le fac ceva special
Ulei clasic

Partea nașpa la asta ii ca bagi ulei foarte mult.
Și când îl scoți sa vezi distracție
Și când o speli...



Acum mi-am adus aminte ca o spus cineva. Da, un cuptor cu convecție face același lucru.
Vara-mea in Frankfurt prăjește cartofii in tava in cuptor. Beneficiul? Face un kg o data nu câte-o porție ca actifry.

#32
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
Ca regulă generală. Preîncălzește uleiul, iar cartofii adaugă-i în coșul scos din friteuză.
Dacă în momentul în care introduci un pic fundul coșului în ulei, nu sfârâie, temperatura nu e optimă.
Și atenție la cantitate...

#33
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View PostLex404, on 23 februarie 2017 - 10:50, said:

Ai ales cred ca cea mai proasta opțiune...
Dintr-aia am avut și eu.
Și băgăm peste 3 L de ulei. Când am primit-o țin minte ca am cumpărat o sticla, apoi am mai cumpărat una, apoi am mai cumpărat una....
eu n-am văzut vreo indicație min/ MAX dar din câte îmi aduc aminte uleiul ajungea cu un deget in Cos.
Scotea aburi

Am comandat si Tefalul care are vasul un pic mai mic, dar fixat de masina (nu stiu cum s-ar putea spala fara sa intre apa in electronica), functioneaza cu mult mai putin ulei si are cosul de forma rotunda, potrivindu-se cu orice farfurie (la cealalta vasul este lunguiet si dificil de manipulat). Doar ca modelul de la Tefal arata foarte banal si are numai doua butoane: buton ON/ OFF si o parghie pentru setarea temperaturii. Nu stiu daca se opreste automat dupa un anumit timp sau trebuie sa fie oprita manual, deoarece nu are un temporizator configurabil si nici in manual nu scrie nimic legat de timp.
Cealalta friteuza o voi spala si o voi returna daca este chiar atat de proasta sau o voi face cadou cuiva cu mai multa experienta in bucatarie. Costand doar 118 RON, ma gandisem initial ca daca nu ma descurc cu ea, atunci o pot darui cuiva, dar nu vreau ca dupa aceea sa ma injure...
Sau poate ca o sa mai sacrific inca 3-4 litri de ulei ca sa o testez din nou, inainte de a ma decide daca o returnez sau o fac cadou. De fapt, daca am grija sa nu se arda uleiul, atunci as putea sa-l recuperez.

View PostAries(ro), on 23 februarie 2017 - 13:01, said:

Ca regulă generală. Preîncălzește uleiul, iar cartofii adaugă-i în coșul scos din friteuză.
Dacă în momentul în care introduci un pic fundul coșului în ulei, nu sfârâie, temperatura nu e optimă.
Și atenție la cantitate...

Asa am procedat. Cosul cu cartofi l-am introdus in friteuza abia dupa ce a fost semnalizata incheierea etapei de preincalzire a uleiului (cum scrie si in manual).
Cosul nu prea am cum sa-l introduc in ulei decat daca umplu rezervorul peste capacitatea maxima.

Probabil ca ar fi trebuit sa ma gandesc la o friteuza mai scumpa, dar nu as vrea sa dau prea multi bani pe ceva ce voi folosi doar ocazional.

Edited by _-_, 23 February 2017 - 15:05.


#34
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,493
  • Înscris: 15.09.2010

View PostAries(ro), on 23 februarie 2017 - 08:29, said:

Orice cuptor modern cu convecție face fix ce face Actifry-ul. Dacă te chinui un pic, faci și la partea de grill aceeași treabă :).
Gustul nu este comparabil cu deep fry-ul, e pur și simplu o altă tehnică și un alt rezultat.
Nu ai dreptate si am sa-ti spun de ce.  Cuptoarele cu convectie nu au bratul care invarte cartofii . Daca ii pui in cuptor cu convectie obisnuit(apropo' : am si d'asta, deci vorbesc in cunostinta de cauza) cartofii nu se prajesc egal,  deasupra se cam ard si unii sunt nefacuti. Plus ca intr-un cuptor cu conventie cartofii ies ca niste cartofi la cuptor pe cand la Actifry sunt ca si cum ar fi prajiti in ceaun. Ai aparatul sau doar faci supozitii?
Iar la cuptorul mare cu convectie mai e o problema vara. Cand dai drumul la 3kw , nu mai poti sta in bucatarie . Ma rog, fiecare cu parerile lui. Eu am numai cuvinte de lauda pentru Actifry si daca aveti destui bani, merita achizitia chiar si din simplul motiv ca nu-ti mai pute bucataria a prajeala cand faci cartofi sau a fum cand faci pestii ori carnea la gratar. Eu chiar ma gandesc sa-l iau pe al doilea ca sa pot prepara cartofii si carnea concomitent. Voi urmari promotiile si poate il iau mai ieftin.

Edited by Freddy12, 23 February 2017 - 16:30.


#35
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
In urmatorul videoclip se poate observa la minutul 0:20 ca nivelul uleiului cu cosul scufundat in ulei este foarte ridicat:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/PLYaDIVVUOs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si asa am priceput unde era greseala mea.
Pai eu ca prostul am agatat cosul cu cartofi de marginea cuvei, am scos manerul (ca altfel nu se inchidea capacul) si am incercat sa prajesc cartofii deasupra uleiului.
Deci normal ca nefiind atinsi decat de aburi am sfarsit cu cartofii nefacuti si cu uleiul ars dupa aproximativ o ora de prajit "in gol"...

Practic trebuia sa las manerul atasat la cos, sa scufund cosul cu cartofi in baia de ulei, apoi sa fixez capacul si sa setez timerul.
Dupa incheierea programului si deschiderea capacului cosul se ridica usor si se agata de suportul lateral al cosului, in asa fel incat fundul cosului sa ajunga deasupra nivelului de ulei ca sa se poata scurga uleiul de pe cartofi inapoi in cuva.

Acum pricep de ce unii returneaza friteuzele pe motiv ca nu se fac cartofii nici in jumatate de ora, in timp ce altii se lauda ca le ies cartofii prajiti in numai cateva minute.

#36
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,492
  • Înscris: 19.04.2009
Posted Image

Deci nu pot sa cred Posted Image

Cosul se lasa sus pentru scurgerea uleiului Posted Image

Lasa ca si eu is paralel cu bucataria. Vrei linkuri la topicele mele celebre cu "HELP IN BUCATARIE!" si "MASINA DE SPALAT POSEDATA"?
Asta ca sa vezi cum am dat ciorba radauteana de pereti si cum m-am gandit ca pot spala niste prosoape Posted Image  Daca tai search pe google "softpedia x", unde X e titlul de mai sus le gasesti Posted Image


ps. nu stiu cum se intampla dar numai moderatorii fac trasnai in bucatarie pe softpedia :lol:

Edited by Lex404, 23 February 2017 - 19:59.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate