Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Credeți că va exista cineva care va găsi o idee de milioane împotriva dependenței de zahăr și grăsimi ?

- - - - -
  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#37
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,526
  • Înscris: 05.06.2009
probabil vom scapa de aceste dependente in momentul in care mancarea va ajunge sub forma de pastile, sau daca s-ar gasi o metoda de a anihila rolul papilelor gustative, astfel incat sa mancam de foame si nu de placere.

#38
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,051
  • Înscris: 23.09.2005

View Postrosix, on 08 februarie 2017 - 22:43, said:

Nu-i un mit. Stiu personal cel putin doua persoane de la tzara, cu gospodarie mare si munca pe masura care au mancat toata viata pita, slana si tzuica.. Si au murit in jurul varstei de 100 de ani, de batranete, fara sa aiba vreo boala grava de inima sau de colon.
Munca fizica, in gospodarie in aer efectiv curat, fara spatii inchise, fara zgomot si poluare de oras, fara sefi sa te foota la psihic... e practic sursa de sanatate, aproape indiferent de ce bagi in fizic.

Poate vrei sa spui ca au mancat toata viata și pita, slana si tzuica, pe langa restul hranei pe care o gasesti la tara, rosii, morcovi, ceapa, usturoi, fructe, struguri, urzici, spanac, etc. In general persoanele de la tara respectau postul religios, post care are importanta lui in nutritie. Nu degeaba exista aceste posturi, de fapt ele au fost concepute pentru sanatatea omului, nu pentru a face "pe placul Domnului". Yoghinii adopta o dieta vegetariana si evita carnea tocmai pentru detoxifierea organismului.

Astfel, oamenii de la tara aveau perioade mari din an in care nu consumau produse de origine animala. Lunea miercurea, vinerea nu se consuma "de dulce" conform postului religios, mai exista apoi:

- Postul Nasterii Domnului (postul craciunului) - 40 de zile
- Postul Pastilor - 40 zile "În acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame."
- Postul Sfintei Marii - Durează două săptămâni : de la 1 la 15 August. "În acest post untdelemn si vin mâncăm numai Sâmbăta si Duminica ."

"Postim de carne , ouă si brânză . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv , se dezleagă la untdelemn , vin si peste."

Deci daca analizam mai atent, intr-un an, o persoana care respecta postul, mai multe zile posteste decat se infrupta liber. Iar la tara, pe vremuri cam toata lumea respecta randuielile bisericesti.




Pe vremea aia se mancau doar produse "de sezon", asa cum recomanda toti nutritionistii de azi. Nu mai punem la socoteala ca in general erau proaspete, nu stateau cu saptamanile pe vapor.


In plus, tu nu ai spus despre pita si slana, ci ai spus

View Postrosix, on 08 februarie 2017 - 19:54, said:

Un om care munceste fizic, in aer liber, de-a lungul unei zile si consuma rezonabil fast-food si alte porcarii nu va avea, ever, probleme de diabet, cardiovasculare, etc.

pita si slana mai ales cele facute acasa nu se compara cu produsele fastfood.

Pe langa asta, fii sigur ca la tara oamenii nu mancau slanina doar cu pita goala, o mancau cu o ceapa, cu o rosie, cu un usturoi proaspat culese din gradina. Adica maximum de beneficii nutritive pe care le poti obtine de la hrana vegetala, o leguma/fruct proaspat culese si consumate. Nemodificate genetic, nestropite, fara ingrasaminte chimice, da? Daca persoanele alea au trait 100 de ani fii sigur ca au crescut, au fost copii pe vremea cand hrana chiar era sanatoasa, nu au ajuns la maturitate crescuti cu chimicale si cu E-uri ca acuma, deci au avut un "bagaj" sanatos in corp pentru o viata buna.

Nici n-ai pomenit de persoane care stau la tara, fara stres, noxe, ci ai zis doar ca ajunge sa faci munca fizica in aer liber.

Deci stai, ca nu-i chiar asa. Sa nu ne comparam cu oamenii aia, ca noi nu mai suntem nici pe departe in situatia lor. Ala dimineata nu merge futut in cur la lucru, si-i vine sa vomite cand vede chipul sefului si cand se gandeste la salar si la facturi, ci ala dimineata tragea un pahar de vin, se scarpina la ceafa privind rasaritul de soare, si singurul "sef" era vaca din ograda.
Iar in loc de claxoane si tramvaie si suduieli in trafic, "muzica" lui era ciripitul pasarelelor pe ramurele si fluierul vântului printre arbori. Posted Image

Bine, exagerez si eu, normal ca nici aia nu se simteau in paradis, aveau si ei problemele lor, insa s-a inteles ideea.

Edited by Phobos, 09 February 2017 - 10:36.


#39
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Da mai @Phobos ai dreptate. Eu, printre altele, imi fac painea in casa, folosind, e drept, faina din comert, ca n-am moara personala, Fac dintr-un amestec de faina integrala si faina alba. Painea mea rezista o luna, tinuta la rece, fara sa mucegaiasca sa se faca bolovan sau altele similare. Apoi am taiat zaharul adaugat cam din tot - nu pun in cafea, in ceai in nimic... Uneori mai folosesc miere de albine dar si aia cu grija.

Adevarul crud este ca, daca nu ai o gospodarie a ta, sa te poti alimenta din ea, cam tot ce iei din hipermarket e daunator la sanatate... tot felul de combinatii nefiresti.
Cel mai tare ma uimesc fructele si legumele de hipermarket care sunt adevarate bombe glicemice.

#40
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,051
  • Înscris: 23.09.2005

View Postrosix, on 09 februarie 2017 - 11:18, said:

Adevarul crud este ca, daca nu ai o gospodarie a ta, sa te poti alimenta din ea, cam tot ce iei din hipermarket e daunator la sanatate... tot felul de combinatii nefiresti.

Exact asa spune si la finalul acestui articol:



Alimentaţia românilor de-a lungul timpului: cum am evoluat de la “un popor mâncător de lapte” şi cum porumbul ne-a influenţat decisiv destinul

Trăim într-o societate consumeristă în care „ofertele” şi „promoţiile” sunt la tot pasul. Înainte de ’90, pentru un kilogram de carne trebuia să stai ore întregi la coadă, şi asta numai de sărbători, pentru că în rest „adidaşii de porc” erau la putere. În prezent, ne bucurăm de o gamă variată de alimente, proaspete sau procesate, foarte multe pline de E-uri. Specialiştii atrag atenţia că în ciuda diversităţii, ne hrănim în continuare prost. Ce mâncau, însă, românii de altădată?
Medicul Ion Claudian afirma, în lucrarea „Alimentaţia poporului român” (1939), că românii au fost dintotdeauna un „popor mâncător de lapte”, lucru demonstrat şi de ocupaţia sa de bază: creşterea animalelor, alături de agricultură.
De unde provine imaginea românului – cioban? „Odată cu năvălirea romanilor, populaţia s-a retras în munţi şi în dealurile submuntoase pentru a nu fi subjugată. De la grâul lui Burebista, trecem la alt sistem de alimentaţie”, declară pentru adevarul.ro prof. univ. dr. Iulian Mincu, din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”.
Ce animale puteau fi crescute în regiunile montane? Oile. Aşa s-au născut marii ciobani şi marii crescatori de oi. Dar nu se putea trăi numai din laptele şi carnea de oaie, era nevoie şi de cereale. „Strămoşii noştri au fost nevoiţi să găsească o alternativă la grâu, pentru că acesta nu se putea cultiva nici în munţi, nici pe dealuri. Aşadar, au trecut la mei. După anul 400-500 a apărut cultura de mei, care s-a menţinut până la introducerea porumbului adus din America (secolul al XVII-lea)”, adaugă prof. dr. Iulian Mincu, fost ministru al Sănătăţii în perioada 1992 – 1996.
Medicul Ion Claudian, fost expert în nutriţie al ONU, preciza în lucrarea sa că, deşi românii creşteau multe animale, ei erau vegetarieni. Păstorul „nu era dispus să-şi împuţineze turma”, care era „propriul său capital”, ci se mulţumea „cu dobânda – laptele, lâna”. Ciobanul român sacrifica doar animalele bolnave.

„Ştefan cel Mare nu era mămăligar”
Pe lângă lapte şi produsele derivate, românul de altădată îşi completa hrana cu turte coapte din mei, „care jucau un rol de căpetenie în alimentaţia masei mari a populaţiei”. Carnea de porc, şi rar de oaie, capră sau vită mare, era „o hrană ocazională, excepţională, sau un aliment de conservă pentru iarnă (slănină, pastramă)”.
Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopshi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, afirmă că soiurile vechi de grâu şi mei de acum câteva secole erau mult mai hrănitoare decât cele de astăzi. “Ştefan cel Mare nu era mămăligar. Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum, iar compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”.
Potrivit acestuia, untul de primăvară pe care îl preparau păstorii din zonele subalpine “era medicament, pentru că vegetaţia pe care o mâncau oile era alcătuită, în mare parte, din plante medicinale”.

Mihai Viteazul, poreclit „Mălai-Vodă”

Prof. dr. Iulian Mincu (foto) notează, în lucrarea sa „Universalitatea alimentaţiei. Istoria şi particularităţile alimentaţiei la români” (2000), impresiile unui călător străin din anul 1576: „Pe când (Ştefan) Bathory (Principele Transilvaniei, n.r.) călătorea prin Moldova cea devastată de turci şi tătari, Voevodul, care ştia lipsa generală, îi trimise ca un dar preţios – o pâine de secară!”.
O sută de ani mai târziu, un misionar catolic ce a vizitat Muntenia spunea, în 1670 , că „tot acel popor se hrăneşte cu pâine de mei, iar Mihai Viteazul era poreclit de saşi, în bătaie de joc, Mălai-Vodă”.

Porumbul şi cartoful schimbă ordinea alimentară

Apariţia porumbului (sec. XVII-XVIII) şi ulterior a cartofului (sec. XIX) a reprezentat un punct de cotitură în alimentaţia românilor, în special a ţăranilor.
„Porumbul a scăpat ţărănimea de la noi şi din alte ţări de foamete şi a evitat o criză economică gravă”, afirmă fostul ministru al Sănătăţii, Iulian Mincu. În alimentaţia ţăranului, meiul a fost înlocuit de porumb, pentru că avea un gust mai bun, iar productivitatea era mare. Totuşi, consumul excesiv de porumb, fără alte alimente, a generat pelagră – boală caracteristică populaţiilor sărace.
“În secolul al XIX-lea, alimentul de bază al ţăranului era mămăliga din făina de porumb, la care se mai adăuga fasole, varză, lapte, ceapă şi usturoi. El mânca foarte rar carne sau ouă pentru că, în general, acestea erau produse destinate pieţei, el le vindea, nu le consuma. Porumbul a provocat mari epidemii de pelagră”, afirmă istoricul Alin Ciupală.

După 1829, cultivarea cerealelor a luat avânt în detrimentul creşterii animalelor. Boierii români au fost obligaţi, până în 1829, să vândă turcilor grâu ieftin. Schimbările în plan economic au loc după ocupaţia militară rusă a Ţărilor Române, împusă în anul 1829. Atunci au luat amploare cultivarea cerealelor (grâu, porumb, mei, orz), care erau însă destinate exportului.

Laptele, folosit ca medicament

Micşorarea păşunilor şi sărăcirea populaţiei, în special din Muntenia şi Moldova, au scăzut şi mai mult consumul de lactate.
„Laptele este aşa de puţin, că nu se întrebuinţează ca aliment, ci ca medicament!”, nota doctorul Nicolae Lupu, într-un studiu igienico-sanitar de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Deşi transilvănenii consumă, în cursul secolului, lapte acru, smântână, caş, brânză şi unt, istoricul George Bariţiu aminteşte de marea foamete din Ardeal. “Între 1815-1817 a căzut peste Transilvania o foamete dintre cele mai înfricoşătoare. Până şi cocenii de păpuşoi se tăiau, se măcinau, folosind la prepararea mămăligii”, scria Bariţiu în lucrarea sa intitulată „Părţi alese din istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă” (1891).

Pâinea albă, prăjitură pentru copii

Grâul, principala cereală exportată, era folosit doar de orăşeni şi de românii avuţi.
“Pâinea albă figurează ca un fel de prăjitură pentru copii, când sunt bolnavi. Cozonacii, plăcintele se fac numai la zile mari ca Paştele şi Crăciunul”, nota dr. Grigore Benetato, la începutul secolului XX.
Medicul Gheorghe Crăiniceanu afirma în lucrarea sa “Igiena Ţăranului Român” (1895), că mămăliga era “stâlpul casei”, iar legumele erau “cel mai uzitat şi mai plăcut adaos”. Pe lângă mămăliga fiartă sau pripită, cu cartofi sau cu lapte, ţăranii mai mâncau fasole păstai sau boabe, în special în vremea posturilor, varză, castraveţi, ambele proaspete sau murate, lăptuci, ştevie, urzici sau susai. Dovleacul se consuma, în special, în postul Crăciunului.

Ca şi în prezent, în secolul al XIX-lea ei dregeau mâncărurile cu ceapă, praz, ardei, pătrunjel, hrean, usturoi, mărar, leuştean, oţet, zeamă de varză sau borş. În zilele de sărbătoare, ţăranii mai mâncau şi peşte, provenit în special din Dunăre, pentru care dădeau la schimb mălai.
Orăşenii, în special cei cu „dare de mână” din Bucureşti, mâncau carne de purcel şi mititei, serveau la cafenele prăjituri, şerbet, cafea şi chiar „mezelicuri”.
În privinţa tehnicii de preparare a alimentelor, medicul Ion Claudian afirma, în lucrarea sa apărută în 1939, că „prăjirea” alimentelor este relativ recentă, de bază fiind fierberea sau frigarea. În perioada postului, grăsimea animală, în special de porc, era înlocuită de uleiul de in, rapiţă sau cânepă.
“Ne mureau satele de foame”, în 1919

Şi la începutul secolului XX, alimentaţia românului era deficitară, pe fondul unei sărăcii crunte.
În aprilie 1919, în publicaţia „Muncitorimea nouă”, apărea un articol referitor la nivelul de trai al muncitorului român: „Leafa noastră dintr-o zi nu ne ajunge să luăm un kilogram şi jumătate de mălai care îndestulează masa de prânz. Ca să mai cumpărăm fasole sau alte alimente nu mai avem cu ce, iar seara ni se culcă copiii morţi de foame”.

Situaţia sumbră era descrisă şi într-un articol publicat în „Adevărul”, sub titul semnificativ „Ne mor satele de foame”, toate acestea în contextul în care România ajunsese cel mai important exportator de porumb, grâu şi orz dintre statele agricole de pe cursul Dunării.
Mămăliga, deseori unic fel
În gospodăriile româneşti de după Primul Război Mondial, pâinea dospită, mălaiul, turta din făină de porumb nedospită şi mămăliga erau principalele preparate din cereale. În majoritatea caselor româneşti se serveau ca fel principal, de multe ori unic.
În Oltenia, Muntenia, Ardeal şi Basarabia se prepara o mâncare scăzută numită „chisăliţă”, o simplă fiertură din fructe mai puţin coapte ce se serveau cu nelipsita mămăligă. În Banat, aceasta poartă numele de „brusceală”. Mâncarea tipică era „tocată”, pregătită cu ceapă tăiată grosolan.

Grâul ia locul porumbului, după ’40

Situaţia alimentară a populaţiei din România a continuat să fie precară şi în primii ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Cauzele au fost: seceta, lipsurilor din 1946-1947, industrializarea şi urbanizarea rapidă prin mutarea a 55% din populaţia României la oraş. De acum, cartofii apăruţi în secolul al XIX-lea completează regimul bazat pe preparate din porumb şi grâu. Abia după 1940, consumul de făină din porumb scade, în favoarea celui din grâu. Totodată, consumulul de carne şi produse lactate creşte, eliminându-se astfel cazurile de pelagră.
Alimentaţia românilor se îmbunătăţeşte în anii ’60 – ’70, potrivit profesorului Iulian Mincu. La rândul ei, medicul nutriţionist, Mihaela Bilic face o uşoară comparaţie între obiceiurile alimentare ale românilor din prezent şi a celor de acum 30 – 40 de ani. „În anii ’70 -’80, mâncam mai sănătos pentru că aproape totul era gătit în casă, folosind produse alimentare de bază, mai puţin procesate. Viaţa de zi cu zi era alta. Aveai timp să mănânci acasă, în familie, cele trei mese zilnice.”

În ciuda alimentaţiei monotone din trecut, specialiştii susţin că varietatea produselor de astăzi poate fi nocivă. “Deschiderea către vest a facilitat accesul pe piaţa din România a alimentelor nesănătoase, tip junk food sau fast food, dar şi a celor procesate artificial. În prezent, pe rafturile magazinelor din ţară există mai multe produse nocive pentru organism, decât alimente sănătoase”, este de părere directorul INCA, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Un documentar care merita vazut de cei ce n-au apucat este urmatorul:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/koo5OjUWHxY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#41
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
In prezent coruptia guvernelor si a corporatiilor impiedica stiinta sa se pronunte public asupra nocivitatii alimentelor moderne.
Exista tehnologii de laborator care pot identifica in alimente factorii alergeni. Daca s-ar dori efectuarea unor teste serioase, cu publicarea rezultatelor, am constata cu stupoare ca peste 80% din constituentii alimentari provoaca la nivelul corpului diverse alergii alimentare, reactii de respingere, intoxicatii si boli.  Baza bolilor moderne pleaca de la o stare toxica existenta in organism. Corpul nu poate elimina eficient constituentii toxici de toate felurile, existenti in alimente si care ajung in corp. Va puteti educa si singuri sa stiti cand aveti o stare toxica in corp (peste 90% din oameni o au).

Mancarea traditionala a romanului desi e mult mai sanatoasa decat contrafacerile de hipermarket, nu e facut sa hraneasca ci, mai mult sa umple stomacul, sa sature foamea pantecelor.
Spre exemplu: Ce sunt sarmalele, micii, carnatzii, placinta cu branza, pizza (de ce ar manca cineva coca amestecata cu altele?), salata de beoeuf etc? Combinatii nefiresti de proteina putina si adaosuriu multe, menite sa stimuleze organoleptic si sa potoleasca foamea, umpland stomacul.

Edited by rosix, 09 February 2017 - 12:03.


#42
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
De fapt , sa stiti ca postul este o chestie absolut naturala. Inaintasii nostri preistorici il tineau cu regularitate ....nu din considerente religioase sau medicinale ci pentru ca pur si simplu nu gaseau mancare zilnic . Cand vanau , pescuiau sau aveau ce sa culeaga , mancau , cand nu ...tineau post . Mancarea era greu de procurat la inceputul evolutiei omului ca si specie distincta , stramosilor nostri nu le era la indemana  pentru ca ei nu se gaseau in varful lantului trofic . Erau doar o veriga a acestuia . Subnutritia era un fenomen des intalnit iar in culturile  tribale existau chiar reguli stricte cu privire la impartirea hranei procurate de trib . Milioane de ani s-a consumat hrana neprocesata si netratata termic . Asa a evoluat sistemul nostru digestiv .

Edited by JurasikMan, 09 February 2017 - 12:15.


#43
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006

View PostPuertoRicaneHurricane, on 08 februarie 2017 - 19:16, said:

Discutam cu un amic afacerist despre cum s-a inventat cola, ţigările, fast food-urile, şi toate produsele care fac din fiecare al doilea om un consumator fără autocontrol. Cei care au inventat lucrurile astea au fost nişte oameni geniali dintr-un punct de vedere, adică au ştiut care momeală s-o arunce şi oamenii vor prinde la acel lucru, penetrându-le instinctele şi eliminând autocontrolul parţial sau în totalitate.
...
Presupui că 50% dintre oameni nu au autocontrol din cauza felului în care produsele alimentare moderne au fost concepute. Deci presupui premeditarea unei fapte reprobabile.
Presupui că toate aceste produse nu sunt hrănitoare, că nu au valoare nutritivă. Ceea ce este fals, citește eticheta.
Da, mâncatul nu mai este doar satisfacerea unei necesități fiziologice așa cum este respiratul. Alimentația este o plăcere pentru cei mai mulți oameni iar pentru unii a devenit chiar o artă.
Alimentele bogate caloric și accesibile sunt o necesitate pentru o populație în creștere. Crezi că o pizza este mai puțin hrănitoare decât o salată de crudități? Crezi că este mai puțin valoroasă nutritiv? Te înșeli, pizza e mai valoroasă - are mai multe calorii pentru că are mai multe proteine, carbohidrați și grăsimi.

Vrei soluție? Există, se numește înlocuitor de mâncare și se vinde sub formă de pulbere pe care o amesteci cu apă. Conține exact ce are nevoie organismul pentru a funcționa dar și o țâră de aromă pentru că nici cei mai fervenți anti-mâncăriști nu sunt dispuși să trăiască mult timp doar cu ceea ce este necesar.

View Postrosix, on 08 februarie 2017 - 20:42, said:

...
In privinta subiectului in discutie, e clar ca glutamatul de sodiu care actioneaza subtil, la nivelul neuronului, pentru crearea de dependenta de bucate cu gust bun, e o inventie a societatii de consum, care vrea musai sa-ti ia banul si sa-ti amageasca simturile cu bunuri slabe calitativ...
Glutamatul nu este o invenție. Glutamatul se găsește în mod natural în alimente precum roșiile. Folosirea glutamatului nu este o conspirație a corporațiilor ci este o metodă prin care niște produse devin mai gustoase fără să le pună la fel de multă sare care poate avea efecte nasoale asupra sănătății pe când glutamatul este inofensiv. S-a mai scris despre glutamat, caută pe forum.


View Postrosix, on 09 februarie 2017 - 03:09, said:

...
incercati sa priviti toata mancarea in constituenti primari si o sa va cruciti cat zahar (in primul si in primul rand zahar) bagam in noi, atunci cand credem ca ne alimentam, iar zaharul este prima toxina care distruge profund organismul in timp.  Studiati sa vedeti cat zahar zace ascuns in toate alimentele care ne trec prin fata zilnic.
Apoi faceti o dieta drastica, timp de 30 de zile, in care taiati zaharul din alimentatie - sa vedeti modificari spectaculoase in organism (in prima faza organimsul se revolta, dupa care se adapteaza)
...
Te referi la carbohidrați când zici zahăr, așa-i? Nici un zahăr nu este toxină și nu distruge organismul. Avertismentul medicilor se referă strict la zahărul - îndulcitor pe care oamenii nu prea îl iau în seamă când analizează aportul caloric. Ei cred că au băut doar un ceai sau o cafea, fără să se gândească la caloriile provenite din zahăr. Consumat în exces poate afecta sănătatea dar este o prostie să te ferești de fructele și legumele dulci. Singurul avertisment din partea vreunei autorități cu privire la fructe și legume se referă la faptul ca lumea nu mănâncă destule.
Nici margarina nu e toxică, nici amidonul, scrii aiureli non științifice.

View Postrosix, on 09 februarie 2017 - 08:17, said:

...
Ideea de milioane ar fi inventarea unor pastile sau alimente minune care sa preia surplusul de zahar si sa-l elimine ca atare din organism, fara a mai ajunge in sange si in celule...
Ideea asta ar fi foarte periculoasă și un asemenea tratament s-ar putea administra doar sub strictă supraveghere medicală. Ar trebui să semene cu procedura prin care se administrează chimioterapia. Reglarea zahărului este un mecanism bine pus la punct în organism și de el depinde supraviețuirea.
Surplusul de zahăr/carbohidrați se stochează în ficat și mușchi sub formă de glicogen, chiar sute de grame pe când grăsimile se pot stoca doar ca țesut adipos. Deci de nu o pastilă pentru grăsime?

View Postrosix, on 09 februarie 2017 - 12:02, said:

... Daca s-ar dori efectuarea unor teste serioase, cu publicarea rezultatelor, am constata cu stupoare ca peste 80% din constituentii alimentari provoaca la nivelul corpului diverse alergii alimentare, reactii de respingere, intoxicatii si boli.  Baza bolilor moderne pleaca de la o stare toxica existenta in organism. Corpul nu poate elimina eficient constituentii toxici de toate felurile, existenti in alimente si care ajung in corp. Va puteti educa si singuri sa stiti cand aveti o stare toxica in corp (peste 90% din oameni o au).
...
Machea?
Presimt că urmează prezentarea unui produs inovator care reduce toxicitatea din organism. :P

#44
PuertoRicaneHurricane

PuertoRicaneHurricane

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 07.02.2017
Nu am citit încă răspunsurile venite de la ultima mea comentare, le voi citi, dar până atunci voi scrie aici o idee : dopamina.
Discutam cu un prieten care este la Medicină, dar se va specializa mai ales pe partea de nutriție, mișcare și tratament prin schimbarea stilului de viață. Vorbeam despre faptul că oamenii sunt atât de dependenți de consum în principal din cauza efectului de dopamină pe care un produs îl declanșează în creier.
S-a dovedit științific că mâncarea este similară ca și efect cu heroina, doar amplitudinea diferă. Atunci când mâncăm un aliment foarte gustos, centrul de dopamină se aprinde, dar acest lucru nu este o problemă atâta timp cât avem alte activități și modalități prin a ajunge la același efect, în schimb mâncatul este calea rapidă, ușoară și relativ accesibilă oricui.

De exemplu, medicamentele pe bază de amfetamină se vând ca pâinea albă pentru cei dependenți de mâncare și le taie apetitul 80% - de ce ? Pentru că acționează asupra receptorilor de dopamină.

Nu este vorba de dependență de mâncare, ci de dependența de dopamină -> Orice produce același efect poate înlocui pofta de a mânca în exces, pentru că dependența nu este predominant fiziologică, ci psihologică.

Edited by PuertoRicaneHurricane, 09 February 2017 - 12:53.


#45
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006
Cică și aerul de munte crește dopamina dar din fericire avem deja antidotul: aerul cu noxe din restul țării.
Breaking news: oamenii caută plăceri!

#46
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View PostPuertoRicaneHurricane, on 09 februarie 2017 - 12:52, said:

Nu am citit încă răspunsurile venite de la ultima mea comentare, le voi citi, dar până atunci voi scrie aici o idee : dopamina.
Discutam cu un prieten care este la Medicină, dar se va specializa mai ales pe partea de nutriție, mișcare și tratament prin schimbarea stilului de viață. Vorbeam despre faptul că oamenii sunt atât de dependenți de consum în principal din cauza efectului de dopamină pe care un produs îl declanșează în creier.

Deci, mancam ca sa combatem stresul, cam asta e ideea, nu? Nu putem umbla la cauzele stresului dar putem ameliora simptomele, lucrand cu imputuri la nivel neuronal, bazate pe mancare.
Asta inseamna ca majoritatea oamenilor (peste 90%) muncesc de foame sau, mai bine zis ca sa-si procure placei marunte la nivel gustativ sau neuronal.

#47
PuertoRicaneHurricane

PuertoRicaneHurricane

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 07.02.2017

View Postrosix, on 09 februarie 2017 - 13:11, said:

Deci, mancam ca sa combatem stresul, cam asta e ideea, nu? Nu putem umbla la cauzele stresului dar putem ameliora simptomele, lucrand cu imputuri la nivel neuronal, bazate pe mancare.
Asta inseamna ca majoritatea oamenilor (peste 90%) muncesc de foame sau, mai bine zis ca sa-si procure placei marunte la nivel gustativ sau neuronal.
Într-un fel, chiar dacă nu te gândești conștient ” Eu acum lucrez ca să-mi pot lua ciocolata aia, untul acela de arahide, sucurile alea, etc. ” , dar asta faci.
Câte persoane știi care așteaptă weekend-ul să meargă din nou la hypermarket, să-și umple coșul cu tot felul de ”bunătățuri” ? Eu știu destui, de fapt majoritatea așa sunt.
Stresul nu este combatat de mâncare mai mult decât este combatat de fumat sau de băut să zicem - fiecare este doar o percepere personală , o iluzie pe care fiecare o percepe ca pe o realitate.
Da , la aspectul acesta am avea mult de lucrat și da, ar merita.

Nu cred că ar trebui inventată o pilulă minune, un produs nou care să ”vindece” dependența, doar ca să devii dependent de produsul acela nou.
Ce să vindeci oricum ? Ceva ce îți creezi cu propria ta minte ?
De asta zic, că în loc să privim în exterior, soluția stă în a schimba interiorul. Modul în care percepem lucrurile determină acțiunile și dependența este bazată pe o percepție eronată că parțial este bine ceea ce facem ,altfel nu am face-o.
Chiar și cel mai înrăit fumător, cea mai gurmandă persoană, cel mai mare băutor, crede undeva că există avantaj de a face acel lucru, aici este problema percepției.
Societatea într-un fel este mai vigilentă cu privire la alcoolism, dar mai îngăduitoare când vine vorba de intoxicarea cu mâncare, dar asta nu înseamnă că problema ar fi mai minoră. Substanțele din alimente atacă tot : inima, ficatul, ochii, rinichii, colonul, stomacul, creierul - ce mai trebuie ca să fie o problemă destul de alarmantă ?

Edited by PuertoRicaneHurricane, 09 February 2017 - 13:29.


#48
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006

View PostPuertoRicaneHurricane, on 09 februarie 2017 - 13:23, said:

...
Societatea într-un fel este mai vigilentă cu privire la alcoolism, dar mai îngăduitoare când vine vorba de intoxicarea cu mâncare, dar asta nu înseamnă că problema ar fi mai minoră. Substanțele din alimente atacă tot : inima, ficatul, ochii, rinichii, colonul, stomacul, creierul - ce mai trebuie ca să fie o problemă destul de alarmantă ?
Interesant este că pe lista alimentelor incriminate de autoritățile medicale sunt și unele pe care cel mai probabil tu le consideri de calitate, hrănitoare: carnea și produsele din carne.

#49
PuertoRicaneHurricane

PuertoRicaneHurricane

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 07.02.2017

View PostEXIT, on 09 februarie 2017 - 13:50, said:

Interesant este că pe lista alimentelor incriminate de autoritățile medicale sunt și unele pe care cel mai probabil tu le consideri de calitate, hrănitoare: carnea și produsele din carne.
De ce eu probabil ?

#50
all41

all41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 04.02.2017

View PostPuertoRicaneHurricane, on 08 februarie 2017 - 19:16, said:

Discutam cu un amic afacerist despre cum s-a inventat cola, ţigările, fast food-urile, şi toate produsele care fac din fiecare al doilea om un consumator fără autocontrol.
Cei care au inventat lucrurile astea au fost nişte oameni geniali dintr-un punct de vedere, adică au ştiut care momeală s-o arunce şi oamenii vor prinde la acel lucru, penetrându-le instinctele şi eliminând autocontrolul parţial sau în totalitate.

De când s-a inventat fast-foodul, dulciurile, tot felul de mâncăruri de proastă calitate, dar gustoase, respectiv sucurile, au fost mulţi care au încercat să găsească soluţii, dar nimeni nu a reuşit până acum.
Azi am citit un articol interesant despre cum funcţionează psihologia în cazul mâncării ( https://www.psycholo...-down-fast-food ) : majoritatea ar crede că e o chestie banală, ţi-e foame şi mănânci, dar nu este deloc aşa, oamenii care au inventat fast-foodurile şi produsele din magazin de la chipsuri până la ciocolată au ştiut foarte bine că aceste pofte au nişte rădăcini psihologice foarte puternice, din acest motiv aleg oamenii să comande o pizza sau să cumpere ceva gustos în loc de ceva hrănitor.
Este şi o zicală : " Dacă crezi că îţi este foame, dar nu ai mânca un morcov, de fapt nu îţi este foame cu adevărat. " , iar acum jumătate dintre cei care citesc se strâmbă, pentru că nu mai suntem obişnuiţi să mâncăm de foame, ci când ne gândim la mâncare ne gândim în primul rând la plăcere, la ceva gustos, că altfel parcă nu intră în discuţie.

Totuşi, lucrurile ar trebui să stea invers, adică chiar dacă pe noi nu ne afectează încă consecinţele ( suntem fie tineri, fie prea învârstă şi am trăit în generaţia în care nu am fost încă afectaţi de alimentaţie nesănătoasă, vorbesc aici despre cei 40+ ) , dar putem vedea clar că obezitatea este în creştere pe plan global, bolile de inimă la fel, şi nici creierul tinerilor nu se mai dezvoltă aşa cum ar trebui datorită unui aport dăunător de zahăr, grăsimi hidrogenate, ca să nu mai vorbim de toxine şi aditivi din mâncare.

Cum credeţi că s-ar putea schimba situaţia ? Ce credeţi că ar prinde la tineri şi la viitorii adulţi de altfel, ca să elimine nu doar obiceiurile nesănătoase, ci şi mentalitate de consumator brainless ( = fără creier ) , de care profită doar cei care încasează banii la sfârşitul zilei ?

P.S. articolul acela a fost pus doar pentru cei care vor să citească pe scurt despre asta, nu este în niciun caz cel mai detaliat articol şi evident nu este cea mai bună sursă care tratează acest subiect, dar degeaba aş pune titlul unei cărţi aici, că probabil nimeni n-ar citi-o, de asta am ales un articol ( pe care probabil majoritatea nu-l vor citi oricum )

Cum credeţi că s-ar putea schimba situaţia ? Cu multa vointa, ca doar suntem fiinte rationale, nu suferim de reflexul lui Pavlov!

View PostJurasikMan, on 09 februarie 2017 - 12:13, said:

De fapt , sa stiti ca postul este o chestie absolut naturala. Inaintasii nostri preistorici il tineau cu regularitate ....nu din considerente religioase sau medicinale ci pentru ca pur si simplu nu gaseau mancare zilnic . Cand vanau , pescuiau sau aveau ce sa culeaga , mancau , cand nu ...tineau post . Mancarea era greu de procurat la inceputul evolutiei omului ca si specie distincta , stramosilor nostri nu le era la indemana  pentru ca ei nu se gaseau in varful lantului trofic . Erau doar o veriga a acestuia . Subnutritia era un fenomen des intalnit iar in culturile  tribale existau chiar reguli stricte cu privire la impartirea hranei procurate de trib . Milioane de ani s-a consumat hrana neprocesata si netratata termic . Asa a evoluat sistemul nostru digestiv .

Da, dar in circumstantele respective, ei posteau de nevoie, nu de bunavoie, cum indeamna biserica.

View PostPhobos, on 08 februarie 2017 - 21:40, said:

Exact asa este. Nici eu nu mananc prea sanatos, insa mai discut despre asta si ma mai informez. Incerc, pe cat pot, dar probabil de lene bag si porcarii. Si eu am un prieten care ma mai asculta cand ii spun ce am aflat despre alimente, ii zic ca si eu mi-am mai schimbat unele obiceiuri alimentare in bine, ma aproba, se plange si el ba ca-l doare aia, ba cealalta, ca se ingrasa, totul in timp ce de fiecare povesteste "ce bun carnat fript cu oua a bagat aseara",  " ce sos bun la shaorma i-a facut nevasta in alta seara", iar eu ii spun: "pai atunci ce vrei ma? Mai baga niste fructe dimineata, mai completezi cu legume, pe langa carnurile alea. Daca nu, obisnuieste-te cu gandul ca o sa fii tot timpul bolnav si gras! ".

Atunci se roseste la fata, si urla: "no stii ce? mananca tu numai din alea! Da` ce crezi ca-s eu!? " Posted Image

Problema la cred ca cel putin 95% dintre romani este ca ideea lor despre o hrana buna este doar mancarea buna la gust si atat. Cu alte cuvinte, pentru majoritatea, o mancare sanatoasa e aia care are gustul mai bun. Daca are gust bun, inseamna ca nu e stricata, nu are chimicale deci rezulta ca e buna, e sanatoasa.
Pe cati nu i-am auzit "phaaa, am luat salamul aia la numai X lei, dar stii ce bun e?"

Si asta nu doar la mezeluri, si la gunoaie, ceva cu sos, "pfuu, acolo costa numai 5 lei, dar asa bun sos au aia, tot de-acolo mananc!"  etc.

Oamenii pur si simplu nu se intreaba daca ceea ce mananca e sanatos sau nu, ei cred ca bun=sanatos si cu asta basta. Daca incerci sa le spui ca de fapt e chiar invers, se enerveaza.

Tocmai vazusem un dosumentar istoric, si iaca, chiar nu stiam, soldatii romani (romani, nu români) nu mancau asa cum multi isi inchipuie porci fripti la protap, ci de fapt aveau o dieta extrem de saracacioasa, in principal niste terci de orz, boabe de cereale pe care le mestecau, cateva masline, branza, pesmeti, si foarte foarte rar cateva bucatele de carne. Deci in general hrana de-asta, cam "fara gust", cum am zice noi azi.

Iar portiile zilnice erau mititele, nimeni nu se ghiftuia.


Iar acum sa vedem ce mancau cetatenii Romei antice, si sa comparam cu hrana noastra de acuma:


Alimentaţia în Roma antică



Alimentaţia vechilor romani, în primele timpuri frugală, a devenit apoi destul de variată şi, ca mod de preparare, foarte diferită de a noastră. În Roma antică pâinea a ajuns un aliment comun abia în secolul al II-lea î.Hr. Până la acea dată, în loc de pâine se consuma  un fel de fiertură, un terci, din mei sau din făină de grâu cu tărâţe, fierte în apă sau în lapte; la care se adăuga – după gust şi după posibilităţi – ouă, brânză, miere, condimente diferite, bucăţi de carne sau măruntaie. Acest terci a rămas până în epoca Imperiului mâncarea de bază, aproape zilnică, a celor săraci. Pâinea – din faină de grâu sau, mai modestă, de orz – a rămas mult timp un articol de lux. Era preparată de brutari – în timp ce în gospodărie se făcea lipia.
Baza alimentaţiei o formau legumele. Varza, ceapa, usturoiul, sfecla albă, lăptucile, castravetele, bobul şi lintea, ridichile, urzicile sau prazul erau legumele care  – fierte şi pregătite cu untdelemn, oţet sau vin  – constituiau hrana majorităţii populaţiei. Tăranii consumau carne de oaie şi de capră, extrem de rar carne de vacă; carnea de porc putea fi apreciată numai de cei avuţi. Pentru mesele celor foarte bogaţi se vânau cerbul şi mistreţul; iepurii erau îngrăşaţi în crescătorii. Dintre păsări (comune erau găina şi gâsca) cele mai apreciate la marile ospeţe erau fazanul, bibilica şi în special păunul îngrăşat.
Laptele dulce era folosit mai mult pentru prepararea mâncărurilor decât băut. Romanii beau mai ales lapte acru, de oaie şi de capră, foarte rar lapte de vacă. Pregăteau caşcaval şi diferite brânzeturi, condimentându-le cu tot felul de ierburi, de fructe şi de substanţe aromatice; în schimb, nu consumau deloc smântâna sau untul.
Deşi cunoşteau uleiul de nucă, de migdale, de susan, de rapiţă etc., romanii întrebuinţau în alimentaţie numai untdelemnul de măsline (care era totuşi foarte scump). Măslinele se consumau în mare cantitate, proaspete sau conservate; îndulcite cu miere se serveau ca aperitiv, fie ca desert. Smochinele, strugurii, alunele şi nucile  se mâncau cu pâine. Conservate prin uscare, merele, perele şi prunele erau mâncarea frecventă a ţăranilor iarna.
Dar marea pasiune gastronomică a romanilor era peştele, precum şi numeroasele specii de crustecee şi moluşte. În timp ce peştele cel mai comun de mare şi de râu era la îndemâna oricui, la mesele celor bogaţi erau preferaţi sturionii şi calcanul; mai presus de oricare alţii însă, sola şi barbunul.
S-au păstrat numeroase reţete culinare şi multe informaţii privind bucătăria romanilor. În general, reţetele şi preferinţele lor – de pildă, pentru carnea anumitor animale (hârciog, măgar sălbatic) sau păsări (păun, flamingo, barză, cocor, papagal) – rămân foarte departe de gusturile lumii moderne. Carnea de porumbel de exemplu, era pregatită cu miere, curmale, piper, oţet, untdelemn şi muştar; ţiparul se servea cu piersici drept garnitură; iar alte specii de peşti erau preparaţi nu mai puţin straniu: cu prune, marmeladă de caise sau pireu de gutui. Romanii erau foarte lacomi de ciuperci, pe care însă le pregăteau cu miere de albine!
Dulciurile le pregăteau romanii folosind  – ca elemente principale şi în cele mai neobişnuite combinaţii – mierea, brânza, vinul, grăsimea de porc, anasonul şi chimionul. Alte dulciuri preferate erau: omleta pregătită cu lapte, apoi acoperită cu miere şi cu piper; sau nuci, migdale şi curmale fierte în miere şi la urmă aromatizate cu felurite condimente picante. După dulciuri urmau fructele uscate şi vinul.


Si incheiau cu femeile!

#51
PuertoRicaneHurricane

PuertoRicaneHurricane

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 07.02.2017

View Postall41, on 09 februarie 2017 - 14:13, said:


Cum credeţi că s-ar putea schimba situaţia ? Cu multa vointa, ca doar suntem fiinte rationale, nu suferim de reflexul lui Pavlov!

Asta o crezi tu.

#52
all41

all41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 04.02.2017
Vorbesc din convingere si din propria experienta. Daca ne contrazicem doar de dragul replicilor...

#53
PuertoRicaneHurricane

PuertoRicaneHurricane

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 07.02.2017

View Postall41, on 09 februarie 2017 - 14:25, said:

Vorbesc din convingere si din propria experienta. Daca ne contrazicem doar de dragul replicilor...
Experiențele sunt una, convingerile sunt alta. Când vine vorba de convingeri, vorbim despre opinii rigide care deformează realitatea s-o vedem doar cum ne place nouă.

Experiențele ( și nu convingerile ) mele mi-au arătat că ba da, suntem câinii lui Pavlov și doar puțini dintre noi reușim să ne rupem din lesă, majoritatea rămân câinii lui Pavlov până la moarte. Nu este ușor să rupi lesa, și dacă o rupi o dată nu înseamnă că nu va trebui s-o mai rupi de multe ori, pentru că natura ta va fi mereu cel mai mare dușman al tău. În momentul în care crezi că totul e ok și ești stăpân pe tine fără probleme, exact atunci ești cel mai mare câine al lui Pavlov.

#54
all41

all41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 04.02.2017
Si totusi  determinarea sa faci un lucru sau sa nu-l faci iti apartine ca om. Când de exemplu ajunge unul pe masa de operatie sau intr-o situatie similara, de a fi sau a nu mai fi, sa vezi ce repede renunta individul la reflexul pavlovian si devine baiat cuminte, cumpatat de nu-l mai recunosti.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate