Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Revoltător! Ministerul Educației vrea desființarea istoriei din școli și licee

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
131 replies to this topic

#37
sanderoalex

sanderoalex

    Nefumător înrăit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,653
  • Înscris: 26.03.2009
restructurarea  materiilor  e  obligatorie.  in  era  in  care  gasesti  informatii  la  un  touch  distanta,  e  mai  important  conceptul  si  nu
cifrele  seci.  e  mai  important  sa  stii  cum  se  formeaza  muntii,decat  sa  retii  varfurile  lor.

#38
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,537
  • Înscris: 30.10.2003

 mihnearau, on 08 februarie 2016 - 11:50, said:

poate tipa asta ti-a salvat viata sau ti-o va salva!
cum e sa te ratacesti in muntii din maramures si sa suni la salvamont si sa zici ca esti in alpi?

Posted Image Posted Image

Hai ca a fost buna poanta. Adica plec de acasa, ma duc la munte si nu stiu unde ma aflu. Si de unde as fi stiut eu ca ma aflu pe muntele X? Din cartea de Geografie pe care am citit-o acum 20 de ani?

#39
real32

real32

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,747
  • Înscris: 02.07.2006
Toti vrem sa avem studii superioare, da' sa nu invatam nimca. Vrem sa ne uitam la poze si sa scarpinam prin tableta. Sa taiem din manuale ca suntem cam stramti la minte. Sa macelarim toate stiintele sub pretext ca nu ne trebe'. Pai nu e obligatoriu sa ai vreo diploma, poti sa fii primar rasfoind doar almanahe ca domnul Vanghelie.

Din pacate, asa cum spunea Nicolaie Iorga:

Quote

Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.

Dar sigur erau alte vremuri, pe atunci se invata si ceva carte.

Quote

Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga,[1] n. 5 iunie 1871, Botoşani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor şi filozof al istoriei.
...
După studii elementare şi gimnaziale în Botoşani, a urmat Liceul Naţional din Iaşi în 1888. A absolvit Universitatea din Iaşi într-un singur an cu diploma "magna cum laude", apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin şi Leipzig, obţinând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
...
A fost cofondator al partidului Partidul Naţionalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, ministru, şi, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru. Copil minune, polimat şi poliglot, cu o activitate ştiinţifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole şi studii şi 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. A predat la Universitatea din Bucureşti, la cea din Paris şi la alte instituţii de învăţământ academice şi a fondat Congresul Internaţional de Studii Bizantine şi Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat oraşul Vălenii de Munte într-un centru academic şi cultural.

Edited by real32, 08 February 2016 - 13:59.


#40
mihnearau

mihnearau

    viitor banat

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,485
  • Înscris: 19.12.2015
daca a facut litere Iorga putea intr-un an sa absolve
ia sa-l fi vazut la medicina sau poli! sau in zilele noastre
asa si leonardo stia de toate fara nicio facultate

Copil minune, polimat şi poliglot, cu o activitate ştiinţifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole şi studii şi 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume

asta cam pare umflata de tot!

Edited by mihnearau, 08 February 2016 - 14:55.


#41
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Unora le merge mintea mai repede! Nu toţi sunt la fe de isteţi sau nu toţi ştiu să profite la fel de anumite lucruri.
Memorarea e uneori bună. De exemplu eu nu sufăr să merg într-un oraş şi să nu-l învăţ (măcar străzi principale şi clădiri importante); unii stau de ani în Bucureşti (ba chiar sunt născuţi aici) şi nu ştiu pe unde-s unele străzi mai importante...

#42
Sakara

Sakara

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,597
  • Înscris: 24.08.2010
Pt a putea intelege cat de grav este ce se incearca sa se faca trebuie sa sti... istorie:

"Naționalismul romantic s-a dezvoltat mai ales pe plan cultural-artistic prin reînvierea momentelor de glorie din trecutul fiecărui popor și ocrotirea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor populare. Giuseppe Mazzini și Garibaldi sunt promotorii ideii de reînviere - sau „Risogirmento” în italiană - a istoriei glorioase a Italiei. Cei doi au luptat pentru unificarea Italiei pe plan cultural la început, apoi și pe plan politic, și simultan au promovat, pe planul social, desființarea privilegiilor bisericești sau aristocratice din cele opt state din Italia.

„În România, idei naționaliste au apărut la sfârșitul secolului XVIII. Ele erau uneori inevitabile, odată cu dezvoltarea europeană a ideologiilor de emancipare națională care susțineau și luptau pentru dezvoltarea națiunilor moderne, mai ales acolo unde popoare autohtone trăiau de mult timp în teritorii aflate sub stăpânire străină, ca nesuverane.
Aceste mișcări au condus la apariția unor state noi: Germania, Italia, România în 1859/1877 - 1888, pe 24 ianuarie. ”

Naționalismul romantic în România a apărut în sec. XIX și s-a manifestat atât în principatele române, cât și în provinciile aflate sub dominație străină. Echivalentul românesc, pe plan literar, al mișcării "Risogirmento" au fost "Deșteptătorii neamului", în frunte cu poetul Vasile Alecsandri; este vorba de o mișcare literar-politică ce milita pentru emancipare națională română, care nu avea un caracter șovin, ci patriotic. La început, emanciparea națională română a evoluat și sub forma naționalismului romantic, caracterizat prin grija pentru reconstrucția valorilor trecutului, importanța acordată originei latine și istoriei naționale, promovarea tradițiilor, obiceiurilor și datinilor naționale; pe latura socială, idelogiile mișcărilor românești de emancipare națională promovau desființarea privilegiilor tradiționale ale neromânilor din statele în care trăiau românii și egalitatea românilor de pretutindeni atât cu minoritățile conlocuitoare (în general dominante, cu excepția romilor, bulgarilor, rutenilor sau lipovenilor) cât și între ei."


Istoria contribuie la crearea unei capacitati de a intelege/anticipa consecintele unor decizii dar mai important creaza o identitate nationala or asta este o mare problema astazi cand unii viseaza la crearea unui imperiu.

Tot istoria ne invata ca aceasta identitate nationala sub diferitele ei forme (patriotismul, nationalismul) au fost cele care in final au dus la disparitia imperiilor multinationale/multiculturale (evident au fost si alte cauze). Cele mai recente ex. sunt Imperiul Austro Ungar si URSS de aceea se ataca nationalismul si se face confuzia, voita cu extremismul (sovinismul). Daca nu ar fi existat nationalismul Romania nu ar fi existat in aceasta forma (nu am fi avut Transilvania).

Ca trebuie reformanta (in special redusa) materia absolut dar nu trebuie sa fie afectata identitatea netionala, patriotismul (promovat si sustinut in detrimentul nationalismului) sau nationalismul (evident cel autenic, nu cel sovin care trebuie combatut)

Edited by Sakara, 08 February 2016 - 15:11.


#43
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,537
  • Înscris: 30.10.2003
Pana si Academia Romana atrage atentia asupra acestei probleme. Ar fi de toata cacaoa sa nu se ia in considerare parerea academiei.

#44
Allahu

Allahu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,401
  • Înscris: 30.07.2008
Mi se pare normal, romanii trebuie sa invete numai despre istoria minoritatilor, si cum au fost ele chinuite, si cum le sunt datori.

#45
alinmihai1

alinmihai1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,923
  • Înscris: 13.10.2015

 mihnearau, on 08 februarie 2016 - 11:50, said:

poate tipa asta ti-a salvat viata sau ti-o va salva!
cum e sa te ratacesti in muntii din maramures si sa suni la salvamont si sa zici ca esti in alpi?
Pai daca a luat 4 inseamna ca nu i-a invatat,deci tot de Alpi o  sa zica...... :D

#46
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,052
  • Înscris: 23.09.2005

 Bursul, on 08 februarie 2016 - 13:23, said:

Posted Image Posted Image

Hai ca a fost buna poanta. Adica plec de acasa, ma duc la munte si nu stiu unde ma aflu. Si de unde as fi stiut eu ca ma aflu pe muntele X? Din cartea de Geografie pe care am citit-o acum 20 de ani?

Da` ce, bãã, atâta nu tii minte!? Posted Image

Edited by Phobos, 08 February 2016 - 20:55.


#47
cipri1981

cipri1981

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,777
  • Înscris: 08.11.2009
Din punctul meu tema discutiei este falsa. O dezbatere asupra invatamantului ar trebui facuta in urmatorii pasi:

1. Apreciere a timpului necesar pentru dezbatere si pentru pregatirea implementarii solutiilor adoptate (refacere curicula, pregatire profesori, adaptare infrastructura)
2. Dezbatere si informare asupra modului in care va evolua societatea pana in momentul in care va absolvi prima generatie  educata in noul sistem (durata de la punctul 1 + 12 ani de scoala)
3. Dezbatere si informare asupra calitatilor necesare tanarului absolvent de gimnaziu sau de liceu pentru a se putea incadra in societatea viitoare.
4. Pregatirea implementarii si stabilirea modului in care sistemul se autocorecteaza in functie de evolutia societatii.
5. Punere in aplicare

Astia ar fi pasii, din punctul meu de vedere, care ar trebui urmati. Altfel noi vorbim de istorie dar nu avem nicio baza reala pentru discutie.

#48
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011
o propunere foarte buna.
pe langa istorie ar trebui eliminate si alte materii inutile gen literatura.
istorie poate invata omul si de pe discovery sau de pe net.
mai bine copii sa se concentreze pe lucruri cu adevarat folositoare ,gen matematica ,experimente stiintifice etc.
alte materii ar trebui incluse ca subdomenii la alte materii.
si combinarea materiilor ar trebui incurajata.in loc de inutilul ”ana are 4 mere,daca iei 2 mere ...etc”  ,se poate combina cu geografia ”muntele x are 2584 metri,cu cati metri e mai mare decat muntele y ,care are 1876metri?

#49
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Istoria învăţată de la Discovery     Posted Image

#50
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,248
  • Înscris: 29.12.2006

 djl, on 09 februarie 2016 - 12:53, said:

Istoria învăţată de la Discovery Posted Image

Homo tehnocraticus.

Edited by lupini, 09 February 2016 - 12:59.


#51
mihnearau

mihnearau

    viitor banat

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,485
  • Înscris: 19.12.2015

 djl, on 09 februarie 2016 - 12:53, said:

Istoria învăţată de la Discovery Posted Image

stii ca 80% din informatie se capteaza pe cale vizuala?
cum e sa fi la liceu real si sa iei nota 3 ca n-ai citit un roman?
sau la lectia de istorie sa se auda cum 2 fuste se mut chiar daca in sala sunt 35 de copii si profu?

Edited by mihnearau, 09 February 2016 - 13:02.


#52
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Nu am nimic împotriva învăţării istoriei pe cale vizuală, numai că unele documentare istorice de pe Discovery sunt a la tabloid. Şi nici wikipedia nu e cea mai bună sursă.

#53
mihnearau

mihnearau

    viitor banat

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,485
  • Înscris: 19.12.2015
sa se faca optionale

#54
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,248
  • Înscris: 29.12.2006

 madalina222, on 08 februarie 2016 - 02:38, said:

Asa-zisa reforma in educatie strica si ce mai era bun.

Tinerii i-au adus pe tehnocraţi la putere, şi...pe placul tinerilor trebuie să facă acum.

Nu mai avem nevoie de istorie. Dar ce vorbesc eu de istorie ? De şcoală nu mai avem nevoie ! Ne trebuie un nou deziderat: "Ţării cât mai multe cluburi !". De asta au nevoie tinerii...să crească mari şi frumoşi, având o vastă conştiinţă civică.

Edited by lupini, 09 February 2016 - 13:15.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate