Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Consum ulei masina de tuns iarba...

"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni
 Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 

Robotul Philae este din nou activ

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Postgerbil, on 15 iunie 2015 - 11:18, said:

Mã rog Nasa, Esa etc am dat un exemplu. Toate au o tehnologie despre care noi habar nu avem.

Repet, prin "noi" te referi la tine in special. Faptul ca e vorba de ESA e in particular important pentru ca la ESA lucrau/colaborau in multe feluri multi romani si inainte de includerea Romaniei in ESA (in 2011) darmite acum. Este foarte posibil sa avem colegi de forum care lucreaza stiu eu la Cheia (prietenii stiu unde) si multi altii care desi nu lucreaza la NASA sau ESA pot intelege in detaliu toate tehnologiile implicate. E "rocket science" dar e facuta tot de oameni normali, nu extraterestrii cu 15 capete fiecare mare cit o galeata.

#20
glumetu

glumetu

    Jedi sora-mea!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,958
  • Înscris: 27.04.2005

View Postmandrku, on 15 iunie 2015 - 08:27, said:

Or fi avut Android pe ele..
Si-a luat restart din senin si iaca Online .
noroc ca n-a avut iOS pe el ca ii furau toti selfie-urile porno din iCloud.

on topic: mi se pare senzationala revenirea lui Philae, oricum inteleg ca misiunea fusese considerata un succes chiar si doar cu alea 60 de ore de research.

#21
DjMx

DjMx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 04.07.2009
Poate ca suna a prostie dar...

Un stick USB isi pastreaza datele stocate chiar si cand n-are curent, cat de greu o fi sa programezi ceva care sub un anumit nivel al bateriei sa se opreasca iar cand bateria se incarca din nou sa porneasca ?

#22
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007
Stirea a fost publicata sa para senzationala nu ca este senzationala. Se astepta de mult ca soarele sa "incalzeasca" panourile solare. Nu a fost niciodata vorba de pierdut controlul ci de o hibernare nu foarte precisa. Insa se stia ca in curand vor avea controlul. Cat despre dotarea hardware eu zic sa nu vorbim ca suntem pe langa cu mult.

#23
vldc

vldc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 455
  • Înscris: 08.03.2004
De ce credeti ca acel robot foloseste o memorie volatila care are nevoie de o sursa de energie pentru a mentine integritatea datelor stocate ?
Exista tehnologii alternative ....
In fine, legat de baterii, exista generatoare termonucleare care nu au nevoie de o constructie prea complicata si pot functiona ani de zile fara intretinere. Si merg mult mai bine atunci cand e foarte frig in jurul lor. Ambele sonde Voyager folosesc asa ceva si generatoarele astea functioneaza de vreo 38 de ani fara intrerupere si fara pic de intretinere ....

#24
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012
Minune. La fel ca bateria mea de la Dell. Dupa cateva luni a reinviat, m-am si speriat cand am vazut ca a inceput indicatorul sa flashuie.
S-a intamplat in acelasi timp cu reinvierea robotului Philae. E un semn. :lol:
Ia sa verific Dell-ul, poate a stabilit vreo conexiune cu cometa...sper sa nu ma trezesc cu niscaiva borgi prin batatura :lol:

#25
crouchot

crouchot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 569
  • Înscris: 03.12.2014
Aici gasiti informatii de baza:
https://en.wikipedia...lae_(spacecraft)

Cat despre baterii:

Power management[edit]
Philae‍‍ '​‍s power management was planned for two phases. In the first phase, the lander operated solely on battery power. In the second phase, it was to run on backup batteries recharged by solar cells.[21]
The power subsystem comprises two batteries: a non-rechargeable primary 1000 watt-hour battery to provide power for the first 60 hours and a secondary 140 watt-hour battery recharged by the solar panels to be used after the primary is exhausted. The solar panels cover 2.2 square metres (24 sq ft) and were designed to deliver up to 32 watts at a distance of 3 AU from the Sun.[61]

Deci, intai a functionat 60h pe o baterie de 1 kWh pana la epuizare. Apoi, dupa epuizarea acesteia (deci a fost vorba de o baterie, cum sunt cele cu zinc-carbune sau cele alcaline) a trecut pe un acumulator reincarcabil de la celulele solare de 140 Wh, care asigura energia pentru instrumentele stiintifice si modulul de comunicatie cu Rosetta.
In mod sigur, exista si un mic modul de stand-by , cu consum foarte mic, care face comutarile respective. Mai sap si va spun...

#26
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007

View Postcrouchot, on 15 iunie 2015 - 15:16, said:

In mod sigur, exista si un mic modul de stand-by , cu consum foarte mic, care face comutarile respective. Mai sap si va spun...
Am eu pe masina standby daca nu o pornesc 5 zile, da'poi Philae.

#27
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Postvldc, on 15 iunie 2015 - 12:44, said:

In fine, legat de baterii, exista generatoare termonucleare care nu au nevoie de o constructie prea complicata si pot functiona ani de zile fara intretinere. Si merg mult mai bine atunci cand e foarte frig in jurul lor. Ambele sonde Voyager folosesc asa ceva si generatoarele astea functioneaza de vreo 38 de ani
fara intrerupere si fara pic de intretinere ....

Incarcaturile nucleare pe rachete sint o chestie EXTREM de sensibila (nu tehnic ci politic) si destinata sa ridice parul pe spinare tuturor "celorlalti" (de exemplu rusi, americani, chinezi, indieni, brazilieni - nu punem la socoteala scandalagii mici precum Cuba sau Coreea de Nord - daca o fac europenii).

De asemenea Pu 238, combustibilul preferat pentru chestii de-astea nu e asa de usor de gasit.

Edited by f300, 15 June 2015 - 21:27.


#28
gabicen

gabicen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,875
  • Înscris: 27.06.2006
Eu nu inteleg la ce nivel de "rocket science" sunt cei care au plasat-o pe Rosetta pe o traiectorie sincrona in jurul unei comete.
Cum naiba lansezi in spatiu o racheta care ajunge la o cometa si apoi, dupa ce o amplaseaza pe Philae pe cometa, Rosetta devine satelit artificial al cometei?
Sper ca Philae sa gaseasca pe cometa ceva urme de aminoacizi care sa sustina ipoteza panspermiei.

Edited by gabicen, 16 June 2015 - 00:44.


#29
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010

View PostDaian95, on 15 iunie 2015 - 09:12, said:

A fost setat sa se opreasca, iar acum a fost reactivat. Cam asta ar fi explicatia.

Quote

Philae was built to handle extended hibernation periods. Even when in hibernation, whatever limited sunlight the lander received was to be used to heat the interior of the vehicle, particularly the battery which needs to be at a certain temperature before being charged again. The lander was programmed to head into a wake-up mode when detecting an internal temperature above -45°C and a power level of 5.5 Watts or more. At that point, Philae was to activate its computer and receiver to begin listening for signals from Rosetta every 30 minutes, ready to establish two-way-communications once the orbiter was overhead and Philae had at least 19 Watts of power available.

View PostEngineer_xxl, on 15 iunie 2015 - 10:45, said:

Acum intrebare de nestiutor: stim ca Bios-ul unui computer are nevoie de o baterie care sa-l "tina in viata" altfel la disparitia curentului, avand memorie volatila, bios-ul moare definitiv... cum au reusit oamenii astia sa protejeze bateria la Philae atatea luni stiind ca in conditii de temperaturi joase bateriile se descarca rapid? Dupa mintea mea un sistem trebuie sa ramana in viata si sa ii spuna ca are bateriile incarcate si ca poate reveni la parametri de functionare...
Philae a fost proiectat ca bateria sa fie mentinuta la o temperata minima prestabilita.
Dar asta este o practica standard(de zeci de ani) in toate misiunile spatiale.
Functie de distanta fata de Soare,tipul sursei de energie sunt cateva metode folosite pentru mentinerea la temperaturi constante a unei sonde spatiale,satelit:
-Protectia pasiva cu materiale izolatoare(aplicata in cazul satelitilor).
-Folosirea de surse de caldura:mici termogeneratoare nucleare(cateva grame de Pu238)-folosite de:Voyager 1,2 ,Galileo,Cassini(aici in zonele critice s-au folosit aproximativ 100 de surse nucleare cu Pu238 de 1g fiecare),roverele:Spirit si Opportunity.In cazul roverului Curiosity pentru mentinerea la temperatura constanta a echipamentelor sensibile se foloseste caldura produsa de generatorul termonuclear.Landerul Philae foloseste metode pasive si rezistente electrice(alimentate de la panourile solare).

Quote

To boot up, Philae needs 5.1 Watts of power plus additional power to operate its radio uplink for Rosetta to pick up its signal. But before even being able to power-up, Philae needs to activate heaters to get the secondary batteries up to 0°C in order to allow the lander to draw power from its rechargeable batteries.
Mai multe informatii:
http://www.spaceflig...ibernation.html
http://www.spaceflig...ae-landing.html

Edited by asterix1, 16 June 2015 - 01:46.


#30
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Postgabicen, on 16 iunie 2015 - 00:36, said:

Eu nu inteleg la ce nivel de "rocket science" sunt cei care au plasat-o pe Rosetta pe o traiectorie sincrona in jurul unei comete.
Cum naiba lansezi in spatiu o racheta care ajunge la o cometa si apoi, dupa ce o amplaseaza pe Philae pe cometa, Rosetta devine satelit artificial al cometei?

Daca te referi ca de ce n-a plecat Rosetta sa faca cine stie ce altceva - pentru ca avind panouri solare de 25 ori mai mari decit Philae si neavind probleme cu obstructionarea soarelui (si de fapt si a Pamintului) poate sa vorbeasca cu noi (Philae vorbeste prin Rosetta).

De asemenea corectiile de traiectorie sint problema cea mai spinoasa din explorarea spatiala curenta. Delta-V-ul necesar probei sa "plece" de pe orbita cometei (si nu ma refer sa scape de cometa, aia e simplu ci sa mearga cu totul altundeva fata de orbita normala a cometei) trebuie obtinut reactiv si combustibilul inseamna incarcatura extra, care la rindul ei inseamna mai mult combustibil la corectia precedenta ca sa cari respectivul combustibil, care inseamna si mai mult combustibil la corectia anterioara (ca sa care tot combustibilul pentru ultimele doua corectii) si asa mai departe. E probabil mult mai eficient sa trimiti pur si simplu o alta proba pe ce alta orbita doresti.

#31
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 09.09.2008
Noi date receptionate de la Philae. Rosetta se va apropia de suprafata cometei pentru a facilita comunicatia cu robotul.

http://blogs.esa.int...-contact-again/

#32
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006

View Postf300, on 15 iunie 2015 - 08:33, said:

Misiunea a fost in mare un succes (si o premiera din multe puncte de vedere) chiar inainte de a se trezi Philae din nou.

Într-adevăr, chiar dacă Philae nu s-ar reactiva, misiunea a fost un succes.

Întotdeauna, misiunile deschizătoare de drumuri în domeniul cunoaşterii, au parte de neprevăzut, pentru că ele însele se aventurează în necunoscut. Însă, cel mai important lucru, e să existe astfel de "aventuri", chiar şi cu preţul unor eşecuri. Din eşecuri învăţăm şi ne perfecţionăm.

#33
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 09.09.2008

Quote

Joi noapte, 13 august, la ora 02:03 GMT, cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko a incheiat inca unul din ciclurile sale in jurul Soarelui, depasind punctul periheliu al traiectoriei pe care o executa in spatiu.

Rosetta la distanta cea mai mica fata de Soare
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150814141417

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate