Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Parul (Pyrus) - topic unic - cultura, soiuri, particularitati
Last Updated: Apr 25 2024 08:55, Started by
inevitabil
, Jan 28 2015 15:00
·
32
#181
Posted 04 November 2018 - 16:49
La par cum e mai bine ,să fie altoiti pe gutui sau par sălbatic ?
|
#182
Posted 04 November 2018 - 17:52
Par salbatic, am altoit pe gutui nu prea are vigoare, parul e ceva mai robust decat gutuiul.
|
#183
Posted 04 November 2018 - 20:39
#184
Posted 04 November 2018 - 20:51
Sincer, nu imi dau seama, am altoit doar un brat la un gutui care s-a rupt, am zis sa-l recuperez cumva sa nu ramana mutilat, vedem dupa 3 ani cum evolueaza, fructifica, nu am avut cresteri f. mari la altoi fata de altii din acelasi an.
|
#185
Posted 04 November 2018 - 21:42
Par salbatic doar daca vrei pom cat casa sau mai inalt si sa ai primul rod prin anul 7 de la plantare.
Recomand gutui BA 29... mai greu de gasit dar nu imposibil. Precoce, productiv, rezistent la seceta. Testat de mine, primele fructe in anul urmator plantarii, am avut de rarit fructe la greu. Cautati pe youtube livada de peri Stauini jud Alba. Din cate stiu perii de acolo sunt pe BA 29... DAR, depinde ce se doreste... daca vrei pom viguros care sa-l lasi mostenire stra-stra-nepotilor e ok salbatic dar adio tratamente, taieri, iar culesul e riscant cu scara mai bine cu nacela. Si daca veni vorba de portaltoi, poate unii gasesc util acest link de la pepiniera Valcea. Edited by cotzi, 04 November 2018 - 21:54. |
#186
Posted 04 November 2018 - 21:52
Sa nu exageram ca nu e stejar, il tai de mic an de an, nu are unde sa creasca, am doi peri taiati la 60cm. in primul an, nu am vazut sa creasca f. mult pe axa,
Exemplu. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XG2kxJhJy0M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DomBbLm_iC4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by calinus68, 04 November 2018 - 21:53. |
#187
Posted 04 November 2018 - 22:07
Pai nu exageram. Stejarul creste mult mai inalt decat un par pe salbatic. Stiu clipurile puse de tine si le consider irelevante. Acum cand sunt tineri ii mai tii in frau. Vedem dupa vreo 5 ani cum va fi.
|
#188
Posted 05 November 2018 - 08:42
Exista peri altoiti pe salbatic care intra pe rod din anul trei depinde foarte mult de precocitatea soiului de conditiile climatice si de mediu locale.
Daca soiul altoit e de vigoare mica medie nu vom avea o crestere excesiva a pomului si poate fi tinut sub control din taieri. Rezistenta la boli si dezvoltarea sunt atturi la parul salbatic. Perii altoiti pe gutui fara tratamente pot foarte usor sa faca foc bacterian. |
#189
Posted 05 November 2018 - 09:13
Eu stiam ca rezistenta la boli tine de soiul altoit nu de portaltoi. Portaltoiul imprima vigoarea, rezistenta la seceta sau umiditatea din sol, si partial precocitatea. Dar rezistenta la boli cred ca tine de soi. Daca ar fi cum spui tu nu s-ar fi chinuit cercetatorii din pomicultura sa obtina diverse clone la soiuri de ex. la mar, Jonathan, Starkrimson si altele care sunt cunoscute ca foarte "bolnavicioase". Il altoiau pe portaltoi salbatic si s-a rezolvat problema cu bolile, nu? Am avut ocazia sa vad astfel de livada cu meri altoiti pe salbatic, erau Jonathan si Golden si crede-ma ca erau destul de bolnavi....
Si ca sa iti dau exemplu de la mine, parul Williams il am pe salbatic. Am taiat deja doua sarpante si urmeaza sa o tai pe a treia din cauza focului bacterian. Napoca si Clapp pe gutui se afla la 5m de el si nu au nici o problema. Fiecare sa faca cum crede ca e mai bine. Personal nu (mai) vad nici un avantaj in pomii care au tendinta de crestere exploziva, dimpotriva. |
#190
Posted 05 November 2018 - 10:51
Portul influenteaza vigoarea in sensul ca un sist radicular slab ca al gutuiului tine in loc soiul de deasupra.
Exista insa si soi in ecuatie, exista si factori pedoclimatici. Vigoarea finala e data de combinatia intre toti acesti factori peste care se adauga si agrotehnica, mai ales taierile. Ca exemplu, un soi de vigoare slaba, sau superprecoce...pe pyrus nu va creste prea mult iar pe gutui va fi prea slab, ramanand un boschet pe care ju il mai poti urca decat cu greu la o talie "corecta" pt a putea fi exploatat economic. Un Geoagiu pe gutui in cele mai multe cazuri va fi un pom mai degraba prea mic. In conditii mai vitrege ( din mai multe puncte de vedere) chiar un cure spre exemplu care e mediu ca si precocitate si talie a soiului poate sa ramana mic sau chiar mai micut decat ar fi optim pt a da un randament bun...asta altoit chiar pe pyrus. Alte soiuri tinute din lucrari....tai putin, lasi lemnul in pace, soiul desi e relativ viguros sau viguros intra destul de repede pe rod...sa zicem un abate...prin anul 3-4-5 poat3 fi zvelt si pe la 3m, perfect acceptabil... stufos dar ok, il lasi incarcat cu rod si raresti abia atunci...la par taierile in lemn gros merg si astfel, si pe fondul unui sol nu extrem de bogat, poti obtine un par de talie buna( adica mai degraba spre slab), de multe ori mai slab decat acelasi soi pe clone medii de gutui. Sunt soiuri care au o vigoare mare si care se duc mult si pe gutui si trebuie bine gestionate, pe pyrys unde si intrarea pe rod e tarzie deja e jale. Am passe crassane pe gutui....maricut si tardiv...tot creste. Soiuri precum bosc, pe par, intra la vreo 8 ani, nu ramifica mult defel si deci se duce stalp de telegraf in sus... bella di giugno/mirandino samd...la fel, intra mediu pe rod dar are o vigoare clar foarte mare. Mai e o treaba, noi vorbim de altoire pe pyrus...dar "paduretul" ala pe care chipurile se altoieste e de fapt, in cele mai multe cazuri, o selectie ...si nu e neaparat salbaticiune. E un franc, adica pom din samanta, ca sa fie paduret ar trebui sa fie samanta de paduret dar in 95% din cazuri daca nu mai mult nici macar nu e selectie de paduret ci e un soi , vechi si cunosvut ca avand anumite calitati.. Acest franc din samanta de ...busuioace....nu e totuna cu francul de paduret...desi busuioacele sau alte soiuri folosote ca semincer pt port franc pot avea vigoare nu au nivio treaba cu unii peri din padure p3 care ii vedem cat intercontinentalul. Asadar...vigoarea finala e o treaba complexa. Pomi pe gutui pot fi facuti mai zdraveni decat pe pyrus...adevarat e ca principiul e corect, pyrusul in general da pomi mai mari..cat de mari sau daca sunt prea mari....e o intrebare al carei raspuns implica multe variabile. Treaba e alta. In general portil influenteaza si fructul. Pyrusul da in general fruct mai mic, mai slab calitativ per total( desi uneori poate fi si invers, aroma mai buna) dar mai ales mai urat. Uratul asta inseamna in principiu colorare si mai ales rugina...aceste detalii tin si de alti factori insa tot ca principiu poti scoate pere fara pic de rugina pe gutui si acelasi lastar pis pe pyrus iti poate da niste fructe zici ca sunt tavalite prin noroi...cand mai sunt si mai mici si pot fi adesea si mai deformate/gloduroase, diferenta e mare. |
|
#191
Posted 05 November 2018 - 11:13
Am si eu un paduret semanat de ciori in fundul curtii si pana anul acesta cand a fructificat niste galme minuscule chiar am crezut ca e plop!!!
|
#192
Posted 05 November 2018 - 11:36
Sunt total de acord cu ce a scris parintele.
Intrebarea este de ce majoritatea pepinierelor din tara noastra vand peri altoiti pe par franc ? Chiar si Roman a avut anul acesta o cerere mare de peri altoiti pe franc pe care a promis ca o va onora in toamna lui 2019 si a avut ceva probleme cu cererea la desfacerea de peri altoiti pe gutui. |
#193
Posted 05 November 2018 - 20:05
Pe site la Pepiniera Mitreni am vazut un soi de par numit "Moldova". Treaba e ca n-am gasit nicio referinta despre vreun soi de par cu aceasta denumire prin alte surse.
Nu stiu de unde este scos acest soi si nu stiu ce caracteristici o fi avand, ca acolo nu sunt date detalii despre niciun soi. Voi ati mai auzit pana acum de acest soi Moldova sau o fi soiul Novembra pana la urma? |
#194
Posted 05 November 2018 - 20:11
Nu e Novembra. O sa merg eu zilele astea pe acolo si intreb.
|
#195
Posted 05 November 2018 - 21:03
O fi vreun soi creat poate chiar acolo la pepiniera. Am vazut niste soiuri create si puse in vanzare si de Marius Roman.
De fapt... cand am fost la Statiunea Baneasa de mi-am luat un piersic in aceasta toamna am vazut ca pe eticheta scrie producator... Pepinierele Roman Ce parere aveti despre soiul de par Abatele Fetel? Este unul dintre cele mai bune soiuri de toamna/iarna? Ma refer la gust, rezistenta pomului, posibilitatea de a-l controla din taieri sa nu se duca prea sus etc. De Novembra ce puteti spune cei care ati avut de a face cu el? Am inteles ca fructele ar avea gust unic si foarte bun. Zilele trecute am mancat din piata pere tip gutuie, Untoasa Hardenpont. Nu prea mi-au placut, au un gust caracteristic mai ciudat si au la sclereide de ma satur de ele de tot. Edited by Vincentiu_1981, 05 November 2018 - 21:04. |
|
#196
Posted 05 November 2018 - 22:15
Nu cred ca Roman a creat vreun soi de par.Abatele Fetel,soi de toamna, e de vig mijlocie si mi se pare la gust mai bun ca Novembra.
|
#197
Posted 05 November 2018 - 22:33
Un soi nou ia ani buni pentru selectie si apoi pentru inregistrare...
Ca sa-l pui pe piata in cantitati industriale iar dureaza... Iar ca sa se impuna si sa fie solicitat...inca pe atat! P.S. Are cineva idee daca exista posibilitatea de a comanda din Romania soiurile create la Lubera? Edited by subway_guru, 05 November 2018 - 22:37. |
#198
Posted 05 November 2018 - 22:55
Nu exista soi nou creat de...
Repet, zilele astea ajung la Mitreni si aflu ce dracie e aia. Pt mine Novdmbra e mult peste Fetel. Fetel e un soi bun, spur, prietenos dpdv al lucrarilor si taliei, mediu de sensibil. Para mancata de tine (gutuie) e Kieffer, nu are absolut nicio treaba cu Hardenpont. Ce soiuri de la elvetianu vrei, guru? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users