Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Parul (Pyrus) - topic unic - cultura, soiuri, particularitati
Last Updated: Apr 23 2024 12:44, Started by
inevitabil
, Jan 28 2015 15:00
·
32
#217
Posted 10 November 2018 - 22:33
#218
Posted 11 November 2018 - 20:38
Și eu voiam să te întreb padre - ai ajuns ?
Am luat și eu zilele trecute vreo 15 pomi de acolo,din "vina" ta. Ce sa spun... Frumosi puieți! Și rădăcina și tulpina. Jos pălăria. O singura reținere am- sper sa fie soiurile cumparate. Omul le avea marcate cu vopsea de diverse culori pe puieti,nu avea etichete (mi i-a dat direct din pământ). Nu sunt sigur 100% că nu a încurcat nimic,căci muncitorii ii pusesera aiurea. Sa speram insa că i-a nimerit. |
#219
Posted 06 January 2019 - 15:19
Buna ziua. Am gasit intr-o livada foarte batrana un par mai deosebit, fructele au aspect de mar, dar sunt destul de mari, dulci, foarte bune la gust, se vede si din foto ca au inceput sa fie devorate de viespile acelea mari. E un soi de vara, se coace cam in perioada 10-30 august....poate stie cineva cum se numeste, am scormonit adanc pe internet dar n-am gasit...
tot un soi de vara, care se coace intre 15 iulie si 1 august, gust foarte foarte bun, parul e batran n-a fost ingrijit niciodata dar totusi produce mult...poate stiti cum se numeste...oricum incerc sa iau altoi din el ptr altoire la primavara... Attached Files |
#220
Posted 06 January 2019 - 15:22
Ca forma seamana cu Untoasa de Geoagiu dar dupa perioada de coacere se pare ca nu e.
|
#221
Posted 16 January 2019 - 00:34
Tot am zis sa postez din toamna dar am tot amanat. Am plantat un par acum 3 ani si a venit vremea sa vad cu el. Ar trebui sa fie Contesa De Paris dar o sa vedeti in poza de ce nu sunt sigur...pe net scrie ca ajunge undeva la 200gr, dar ale mele au avut in jur de 300/400gr. A facut 9, deci peste 3kg de fructe... Le-am recoltat pe la jumatea lunii Septembrie, cand erau inca destul de tari, dar au fost bune de mancat dupa vreo 2 saptamani. Sa fie alt soi? Sau o fi fost un an mai special si au crescut mai mult, si de la anul o sa treaca la greutatatea normala?
Attached FilesEdited by Salieri99, 16 January 2019 - 00:35. |
#222
Posted 16 January 2019 - 09:56
Seamana cu astea? Ale mele s-au copt esalonat cam de pe la sfarsitul lui august pana la jumatatea lui septembrie. Am avut si un pic mai mari.
Sunt Williams ale mele. Attached Files |
#223
Posted 16 January 2019 - 12:00
Depinde ce vrei sa spui prin "copt". Adica moi si bune de mancat? Eu cand le-am recoltat, la jumatea lui septembrie, erau tari, dar nu am mai asteptat pentru ca nu locuiesc aproape de teren si riscam sa nu le mai gasesc sau sa fie prea coapte cand treceam urmatoarea data. Am mancat una in acea zi, taiata felii, era bunisoara, dar a ajuns sa fie mai moi si mai gustoase dupa vreo 2 saptamani, deci cam prin octombrie.
Am mai primit o para de la un vecin, parea la fel si cam la aceeasi dimensiuni, dar la gust cu mult inferioara. Nu era la fel de cremoasa si parca avea un fel de brobonele, cam ca perele salbatice. Mai am cateva poze cu perisorul. Attached FilesEdited by Salieri99, 16 January 2019 - 12:25. |
#224
Posted 16 January 2019 - 12:26
Adica, atunci cand si-au schimbat culoarea din verde spre galben dar inca erau tari si totusi "mancabile". Dupa o saptamana sau chiar doua au fost incomparabil mai bune in sensul ca erau mai aromate si parca mai dulci.
Nu sunt mare cunoscator dar din ce vad eu in poza nu prea e Contesa. Contesa arata un pic altfel si se culege mai tarziu, in octombrie. |
#225
Posted 17 January 2019 - 18:40
O intrebare asa de termen lung, merge cineva pe la pepiniera mitreni in primavara si e dispus contracost sa imi trimita ~5 pomi cu un curier (black star, novembra ca nu prea le gasesc impreuna pe undeva) ? Am vorbit cu proprietarul si a zis ca el nu trimite.
Multam. |
#226
Posted 19 January 2019 - 15:39
Astazi am cumparat din piata din Suceava perele din primele doua imagini. Babuta le zice pere harbuzesti dar eu am tot intalnit denumirea asta, ba unii zic ca perele harbuzesti sunt pere de vara, altii ca au miez rosu asa ca intreb colegii cunoscatori ce soi ar putea fi?
Tot sub aceeasi denumire am cumparat anul trecut de la aceeasi babuta alte pere, urmatoarele trei poze in care sunt cate doua pere, tot "harbuzestiȚ dar care difera de acestea. Dupa spusele babutei provenienta ar fi din zona Rădășeni bazinul pomicol Fălticeni. Ambele soiuri fac fructe mari in jurul a 500g cu exemplare chiar mai mari dar media pe acolo e. Ceva sugestii in privinta soiurilor? Attached FilesEdited by cotzi, 19 January 2019 - 15:41. |
|
#228
Posted 20 January 2019 - 14:04
Perele din stanga par a fi Virgiliu Hibernal sau ceva asemanator. Cele din dreapta le-am gasit si eu in Campulung Muscel pare a fi un soi vechi de par care la noi in sud prefera zona submontana mai rece.
|
#229
Posted 20 January 2019 - 20:13
În primăvară ajung acolo la Rădășeni să cumpăr sămânță de cartofi. Îl întreb pe omul de la care iau sămânța spre care livadă din zonă să merg cu încredere și poate aflu și soiul și poate mă lipesc și de pomii respectivi să plantez și eu dacă or avea material săditor.
Pentru sucevenii de pe forum, puteți găsi și gusta perele la intrarea în piața mică dinspre Kaufland. Sunt două băbuțe care-și fac veacul acolo.... Edited by cotzi, 20 January 2019 - 20:16. |
#230
Posted 04 March 2019 - 16:34
Salutare
As dori sa stiu ce pareri aveti despre taierea de coroana la urmatorul par. (l-am luat drept untoasa de geoagiu cand avea deja anumite taieri facute (acum un an)). IMG-20190303-WA0004.jpg 361.9K 67 downloads |
#231
Posted 09 March 2019 - 02:18
cotzi, on 19 ianuarie 2019 - 15:39, said:
Astazi am cumparat din piata din Suceava perele din primele doua imagini. Babuta le zice pere harbuzesti dar eu am tot intalnit denumirea asta, ba unii zic ca perele harbuzesti sunt pere de vara, altii ca au miez rosu asa ca intreb colegii cunoscatori ce soi ar putea fi? Tot sub aceeasi denumire am cumparat anul trecut de la aceeasi babuta alte pere, urmatoarele trei poze in care sunt cate doua pere, tot "harbuzestiȚ dar care difera de acestea. Dupa spusele babutei provenienta ar fi din zona Rădășeni bazinul pomicol Fălticeni. Ambele soiuri fac fructe mari in jurul a 500g cu exemplare chiar mai mari dar media pe acolo e. Ceva sugestii in privinta soiurilor? https://pepinierele-...pyrus-pyraster/ Edited by gabiroa, 09 March 2019 - 02:41. |
|
#232
Posted 11 March 2019 - 20:41
Padre, perii mei au inceput sa-si umfle mugurii, ce stropiri recomanzi? Multam anticipat...
|
#233
Posted 22 April 2019 - 12:31
Soiul Novembra se pupa cu portaltoiul BA29 au ba? Ar avea avantaje o astfel de combinatie? Stiti pe cineva care produce/comercializeaza acest soi pe portaltoi BA29?
|
#234
Posted 22 April 2019 - 12:33
Este rezistent acest BA29 la Erwinia sau de ce se recomanda ca un bun port la peri?
Stima. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users