Afumatoare si afumare.
Ultima postare: iul 15 2023 18:21, Inițiat de
pufarin
, dec 12 2014 15:50
·
6
#93
Publicat: 18 februarie 2016 - 17:13
S-a afumat deja totul ca la carte...acum e alta problema...vremea asta capricioasa cu 25 grade in februarie nu prea ajuta la conservarea suncilor si a slaninii. Tare cred ca tre' sa le fac pachetele in congelator...dar nu prea am loc. Si unde mai pun ca peste vreo 2 saptamani mai vreau sa tai un porc. Cred ca trebuie sa mai cumpar congelatoare...
|
#94
Publicat: 07 decembrie 2016 - 23:13
As dori si eu sa-mi cumpar o afumatoare sa ma joc cu ea de sarbatori. Am gasit urmatoarele:
Barbecook http://barbecook.ro/...OKER-31-pd.ashx de 115 litri, pret 500 lei -> pe net reviewurile sunt cam proaste, calitate slaba, tabla f subtire Hornbach http://www.hornbach....32/artikel.html de 150 l, pret aprox 670 lei -> aceasta am vazut-o in realitate la Hornbach si parea destul de solida. Mai exista si o alta gama de afumatoare ca de exemplu Weber sau Napoleon care sunt ff scumpe, incep de la 1500 lei. Nu ma intereseaza acestea. Are cineva asa ceva? Sunt greu de folosit? Fata de afumatoarele clasice unde fumul vine printr-un burlan la cele de mai sus exista o tavita care se pune pe carbuni sa tina temperatura joasa. E stabila temperatura in acest caz? Editat de vladec, 07 decembrie 2016 - 23:14. |
#95
Publicat: 08 decembrie 2016 - 10:45
Chiar si 500 lei e foarte mult daca te gandesti ca poti face acelasi lucru dintr-un butoi de tabla , o cratita de inox de.la gunoi si 3 sarme.
Dacavstai la curtr si ai un minim denspatiu si scule o faci cum vrei cu 100-150 lei maxim...daca nu stai la curte nu stiu unde o folosesti. Ca idee, un butoi de 100l usor deformat l-am luat duminica din targ cu 10 lei...are si capac etans.. |
#96
Publicat: 24 decembrie 2016 - 08:54
Salut, colegi priceputi!
Am facut anul asta o afumatoare si vad ca am probleme cu ea. Afumatoarea este facuta din scanduri, are o inaltime de 1.20 m si dimensiunile dee 0,7 x 1 m. Am facut un sant de aprox. 2 metri, am pus niste caramizi ca sa nu se lase tabla si am astupat cu pamant. Groapa unde fac focul este cam de 40 cm adancime si mai lata decat santul. Am facut focul, am pus rumegus, dar fumul refuza cu incapatanare sa intre in afumatoare. Iese tot pe la groapa cu foc. Parca are tirajul invers. Nu mai stiu ce sa-i fac! Iaca si niste poze din timpul constructiei! Ma puteti ajuta cu vreun sfat, ceva, ca m-a omorat. Miros tot a fum Fișiere atașate |
#97
Publicat: 24 decembrie 2016 - 09:29
Nu ai panta la fum. Ce ai vazut tu pe net, functioneaza, dar trebuie sa ai o panta la o asemenea distanta. Ai acolo 1,5m pentru racirea fumului cu 0 panta. In al doilea rand, focul il faci in groapa, dar fumul trebuie dus la nivelul solului, trebuie sa urce un pic de la foc pentru a te putea folosi de presiunea suplimentara a aerului cald.
Ai 2 optiuni : -scurtezi la 40-50cm , cu panta zero, focul sub nivelul pamantului si fumul este dus pe sus( nivelul solului ). -pastrezi configuratia actuala, pleci cu fumul de la nivelul solului si urci pana la nivelul leaturilor de fixare ( orizontale ) In ambele cazuri , drumul de fum trebuie facut ok, nu caramizi pe pamant. Cele mai bune sunt tuburile de ciment sau ceramica. |
#99
Publicat: 24 decembrie 2016 - 16:23
Liviu încearcă să inversezi focul cu afumătoarea.
Eu cred ca nu ai tiraj datorita gardului lângă care e afumatoarea, am pățit ceva similar acum un an. Anul asta am revenit la locația unde mi-a funcționat mereu: fumul undeva la adăpostul casei iar afumatoarea în mijlocul grădinii. Santul este acoperit cu scândură si pământ peste, fără panta Fișiere atașate |
#100
Publicat: 24 decembrie 2016 - 17:50
Am reusit pana la urma, insa tot nu sunt multumit. Am cumparat doua tevi de burlan la un metru lungime cu diametrul de 120 mm si le-am pus in asa fel incat sa aiba panta. Pe cei doi metri am o diferenta la panta de aprox 30 de cm. Am adancit gaura in care fac focul in asa fel incat partea superioara a jarului/rumegusului sa fie cam cu 10 cm sub gura burlanului. Partea in care trebuie sa iasa fumul este la nivelul solului, in afumatoare. Parca tot nu trage bine. Este fum in afumatoare dar slab, slab de tot. Mai mult fum iese pe la gaura focului. Gaura focului este astupata cu o tabla si puse niste caramizi ca sa stea cat mai ermetic, dar tot iese fum pe acolo. Nu am tiraj.
Am sa caut un cot de 90 ca sa mai bag o jumatate de metru de teava un afumatoare ca sa ridic nivelul pentru tiraj. Maine fac si pun si niste poze. Azi nu m-am vrednicit pentru ca am spat la pamantul inghetat ca sa demontez ce am facut gresit, de mi-a trecut si de Mos Ajun |
|
#101
Publicat: 24 decembrie 2016 - 18:21
Ca sa ai tiraj iti trebe o circulare a aerului, respectiv fum. Daca ai astupat ermetic la foc de unde circulare? La fel de bine trebuie si un orificiu deasupra afumatorii. Eu pun un pled, sac de canepa deasupra si in functie de cat fum vreau trag de un colt si eliberez din spatiul de deasupra afumatorii.
Pune o poza cu afumatoarea in functiune, la gata. Cu ce fel de fum vrei sa dai, cald sau rece? |
#102
Publicat: 25 decembrie 2016 - 10:01
Focul de azi dimineata si poze.
Rezultat: nesatisfacator Fumul in groapa este ok, in afumatoare intra cand si cat vrea el. Mai mult iese pe la groapa astupata cu tabla. In poze se vede si groapa astupata bine, dar si cu o caramida sub ea ca sa aiba tiraj. In ambele cazuri iese fumul pe acolo... Fișiere atașate |
#103
Publicat: 25 decembrie 2016 - 11:45
9Am incercat si cu improvizatii, ridicand burlanul. Nici gand sa mearga. Are tirajul invers. A;m pos flacara de la bricgeta si e trasa in jos, spre foc.
Ultima solutie este sa ii fac tiraj fortat cu ajutorul unui ventilator de la un calculator stricat Fișiere atașate |
#104
Publicat: 25 decembrie 2016 - 12:02
Liviu, dau si eu o idee creata. Focul is trage aerul din afumatoare pentru ca nu are de unde altundeva sa il traga. La gaura unde faci foc, fa-i un santuletz mic sau baga-i o alta bucata de teava scurta prin care sa isi traga aerul.
Untitled.png 8,97K 17 download-uri Ma refer la teava rosie din desen. Dupa ce se aprinde focul si se formeaza tirajul prin burlanul lung catre afumatoare, poti astupa partial teava rosie ca sa lasi focul sa arda mocnit. Poti folosi o tabla sau caramida pusa pe gura tevii rosii pentru asta. E f important ca teava rosie sa fie la nivelul focului, iar burlanul lung peste nivelul focului. Binentles, dupa ce faci focul, ai grija ca tabla de deasupra sa etanseze cat de cat groapa, ca daca nu fumul o sa iasa prin groapa nu in afumatoare. O fi el fumul mai prost, dar mai e si lenes, asa ca o sa iasa pe calea cea mai scurta . Nu am incercat asta, dar ma bazez pe principiul sobei, unde priza de aer e jos si fumarele sunt sus. Editat de gap2007, 25 decembrie 2016 - 12:07. |
#105
Publicat: 25 decembrie 2016 - 13:41
Multumesc de sfat @gap2007. M-am gandit si la asta dar nu am mai avut dispozitie sa bag acolo o teava.
Am rezolvat problema imbinand electronica cu legile focului. Am pus un ventilator de calculator pe teava burlanului din afumatoare. Acum AM FUM!!!! URA!!! URA!!! URA!!!. Dupa ce crapa ventilatorul asta, mai am inca doua Dupa asta, daca mai este nevoie, bag teava rosie de care a spus colegul gap2007 Pozele astea nu se invart deloc. Invartiti voi monitorul! Fișiere atașateEditat de liviu_np, 25 decembrie 2016 - 13:43. |
|
#107
Publicat: 25 decembrie 2016 - 22:37
Poate te ajuta:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/qkZo6FFj0Zg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Eu m-am inspirat de aici ... teava pe unde iese fumul am lungit-o la 2,5 m ... in loc de compresor am pus un motoras de la un uscator de par ... totul merge ok! Vezi ca motorasele astea sunt ciudate ... sunt alimentate la 14/16/18 volti! Am terminat cu afumarea si "jucaria" mea e la tara ... te-as fi ajutat cu o poza. Bafta! Editat de danutz_2009, 25 decembrie 2016 - 22:37. |
#108
Publicat: 26 decembrie 2016 - 00:43
liviu_np, on 25 decembrie 2016 - 14:50, said:
Ce mandru sunt de mine |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi