Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Afumatoare si afumare.
Last Updated: Jul 15 2023 18:21, Started by
pufarin
, Dec 12 2014 15:50
·
6
#109
Posted 29 December 2016 - 20:29
#113
Posted 03 March 2019 - 19:17
#114
Posted 10 April 2020 - 21:58
pufarin, on 12 decembrie 2014 - 15:50, said:
Fiindca se apropie sorocul lui Ghita, al meu ma asteapta la Metro in galatar, m-am gandit ca este timpul sa fac o afumatoare. Asa ca nu va sfiiti si impartasiti si la novici din tainele nobilei arte a afumaturilor. Taina tainelor este: FUM RECE!!! Restul e poezie ... Candva, intr-o luna de ianuarie, am mancat o bucata generoasa de muschi de porc, afumat in ...podul casei. Se topea in gura!!!!!!!!!!!!!!!!!!! parintele, on 31 decembrie 2016 - 10:23, said:
Vreo 3 focuri putin...foarte putin! Edited by Turnatoriu_de_orza, 10 April 2020 - 21:56. |
#115
Posted 02 December 2020 - 02:07
S-a tot vorbit de afumatoarea facuta dintr-un butoi de tabla. Poate pune vreun coleg poze sau schite cu astfel de afumatoare, inclusiv cu focarul si traseul fumului?
|
#116
Posted 02 December 2020 - 06:31
Turnatoriu_de_orza, on 10 aprilie 2020 - 21:58, said:
Taina tainelor este: FUM RECE!!! Restul e poezie ... Candva, intr-o luna de ianuarie, am mancat o bucata generoasa de muschi de porc, afumat in ...podul casei. Se topea in gura!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fumul rece doar dă gust și conservă/adică usucă carnea. |
#117
Posted 02 December 2020 - 08:16
marxsovignon - poate te inspira ceva de saptamina trecuta. Am improvizat ceva rapid pina
este gata godinul. Cutia de fum este de la ulei de masline .Va fi gata pina tai porcul. Attached FilesEdited by mariusyale, 02 December 2020 - 08:20. |
#118
Posted 02 December 2020 - 14:20
La o afumatoare facuta acasa dintr-un butoi de tabla, cum e mai bine sa lasi burlanul dintre focar si butoi: deasupra pamantului, sau îngropat in pamant? Pt ca ma gandesc ca in pamant nu ar face condens.
|
|
#119
Posted 02 December 2020 - 15:51
LE: si de asemenea, cum e mai bine: cum e mai bine, cu capac metalic deasupra cu ceva gaurele de aerisire, sau fara capac si puși niște saci de iuta?
|
#120
Posted 02 December 2020 - 19:28
Eu am fost grabit si am pus peste cele 4 sipci patrate de care am prins pestii , un carton de ambalaj.
Peste acel carton am pus acea pinza pt ca sa pot sa controlez debitul fumului. Treaba cu burlanul in pamint depinde de mai multi factori .Trebuie sa ai o panta , sa se poata ridica fumul. La mine gaura de evacuare a fumului de la godin este la 60 cm de la fata pamintului .Asta inseamna ca butoiul de afumatoare ar trebui sa fie mai sus cu intrarea fumului cu cel putin 80-90 cm de pamint. Asta inseamna sa bag godinul in pamint ,,,,si sa ridic butoiul ...ca sa am panta pentru fum . Nu-mi bat capul cu chestia asta. Capacul metalic cu gaurele ...este discutabil ... pina gasesti modalitatea de de a regla ...debitul de iesire al fumului.Ceva ca un subar ....sertar cu care sa poti regla iesirea fumului.Cu un carton si o pinza .... este usor sa lasi ceva fante prin care iese fumul. Nu sunt specialist in afumari dar am improvizat ceva cu care sa ma descurc .Fiecare om poate adapta , imbunatati , in asa fel incit sa fie multumit de ,,jucaria" lui. Apoi testarile de rigoare cu rumegusul , de cires , visin,dud,fag,malai ...etc. Fiecare om are gustul lui. Daca mai ai si cazanul de tuica in apropiere ,,,,,,si degusti ,,,,, Attached FilesEdited by mariusyale, 02 December 2020 - 19:40. |
#121
Posted 06 December 2020 - 11:47
Mariusyale, referitor la burlanul care intra in butoi, nu se poate doar face o gaura si bagat burlanul?
|
#122
Posted 06 December 2020 - 17:57
Ba da . Numai ca eu am primit ,,cadou" butoiul cu o decupare de 30x40 cm .Cel care mi-a ,,donat"
butoiul facea focul in el , punea rumegus ,aseza carnea ,,,,,pina i-a luat foc ,,,,grasime scursa pe jar. A trebuit sa astup gaura prea mare....cu o flansa de tabla si initial aveam de gind sa fac intrarea prin fundul butoiului . Tinind cont ca voi pune un godin in locul acelei cutii , sunt obligat sa ma ridic mult mai sus cu butoiul. Saptamina viitoare pun poze cu godinul in locul acelei cutii .Vedem ce iese . |
#123
Posted 07 December 2020 - 18:39
Am inteles spor la treaba!
Nu am inteles un lucru: cum intra burlanul in cele 2 recipiente(butoi si cutia de la masline)? Sint doar 2 gauri unde intra burlanul sau mai e ceva in plus care sa fixeze burlanul in cele 2 vase. |
|
#124
Posted 08 December 2020 - 08:55
Gaurile sunt date fix cit este burlanul , intra fest , nu am nevoie de ceva de fixare.
|
#125
Posted 23 December 2020 - 22:24
Am facut si eu un butoi de metal si am pus la afumat cu fum rece slanina, carnati si cotlet. Am citit pe net ca slanina se afuma cca 14 zile, cotletul 6 zile, iar carnatii intre 6 si 12 zile, depinde de sortiment ( sursa asta : http://www.valeriu-b.../utile/cap4.php)
Insa, dupa 5 zile toata marfa are o culoare neagra, iar carnatii, care ar trebui sa fie gata, au un gust intepator de fum, nici nu se pot manca, poate isi mai revin dupa ce vor sta la zvantat cateva zile, dar nu cred. Ma gandesc sa renunt la fumul rece si sa le afum la cald, ce am facut eu este un esec. Cum am procedat: fum cca 8-9 ore pe zi, noaptea pauza. Deasupra butoiului am pus un lemn gros de 6x6 cm, si peste el o patura, fumul ieșind pe la cele 2 margini ale lemnului umde patura nu era etansa pe lemn. Focul cu lemn de fag, mocnit, si cand facea flacara mare si crestea temperatura, mai udam un pic lemnele, disparea flacara si temperatura in butoi revenea la cca 20 grade ( am pus un termometru pe el) |
#126
Posted 24 December 2020 - 13:51
8-9h de fum timp de 5 zile e ENORM. Faci un foc pe zi, nu cu lemne, ci cu rumegus de lemn x, y, z. Tine 2-4h. Afumare la rece inseamna ca sursa de fum este in alt spatiu fizic fata de produsele afumate. Ai nevoie de un cos/teava/etc care sa transporte fumul. Alternativ afumi la rece daca ai un spatiu suficient de mare incat temperatura degajata de foc sa nu ridice temperatura incaperii. Butoiul tau nu intra la nicio categorie.
Tu ai citit acel blog, despre afumare in Ardeal, dar afumatorile nu sunt de dimensiune butoi, ce merg de la anexe de 1,2x1,2x2m pana la dimensiuni de 3x3x2m. Imi amintesc cum se facea focul pe vatra/lopata de metal, cativa pumni de rumegus care ardeau mocnit. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users