Friptura medium rare
#20
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 09:58
Bursul, on 18 ianuarie 2023 - 09:41, said:
Si inca cum: Craig Claiborne offered instructions for cooks like me who might “wish the lamb to be well-done.” By the 1990 update to his classic cookbook, well-done isn’t even listed as an option. Temperatura de gatire a scazut im timp. Daca in anii 60 era la 140, in anii 70 a ajuns la 125. Americanii au preluat gatitul raw din Europa si l-au promovat puternic. Asa cum scrie in articolul de mai jos, totul a inceput ca un trend. Inca este: But eating rare meat wasn’t simply a matter of evolving taste. It was a means of signaling something about yourself, an ethos. When Fabricant’s article was published, serving your guests rare meat showed you were sophisticated. These days, it shows you’re cool. De citit: https://slate.com/hu...in-america.html e o vorba: gusturile nu se discuta. cel mai simplu e sa iei 2 fripturi, pe una o faci medium-rare, pe cealalta de tot si apoi gusti si vezi care e mai gustoasa si suculenta. |
#23
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:05
Imi aduc aminte de o delegatie in Germania prin 2010, unul dintre baieti era la prima lui iesire afara si s-a gandit ca nu greseste daca ia aceleasi chestii ca mine la masa. M-a injurat ani de zile pe urma, ca n-a reusit sa manance medium-rare-ul pe care i l-a adus ospatarul. N-a avut curaj sa-mi zica pe loc, a asteptat ceva vreme
Ma cam oftic ca mie nu-mi iese niciodata vita la gratar cum imi place mie. Probabil calitatea bucatarului lasa de dorit... |
#24
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:07
Si daca iese sange, este gatita corect.
La noi se mai zice "in sange" sau medium rare. Acum cui sa ceri tu sa fie gatita asa? La restaurant? Buhahah? Cred ca in fiecare oras sunt 2-3 restaurante care ar stii sa iti gateasc carnea asa. Majoritatea restaurantelor au carnea deja facuta ca stiu ca se cumpara. Iara mai este discutia cum o gatesti, o tragi in tigaie si o bagi si pe la cuptor sau invers. Sau doar in tigaie. |
#25
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:09
Don_Costica, on 18 ianuarie 2023 - 10:05, said:
Ma cam oftic ca mie nu-mi iese niciodata vita la gratar cum imi place mie. Probabil calitatea bucatarului lasa de dorit... Nici mie nu imi iese pe gratar-ul pe carbuni, pentru ca nu reusim sa aducem temperatura gratarului suficient de sus... pe gril pe gaz/electric iese pentru ca reusesti sa duci temperatura suprafetei de prajire la temperatura are trebuie... La mine e interesant cu ton-ul.. il pregatesc rare, il tai in feli si apoi iau 2-3-4 feli si le mai prajesc odata pentru sotie, ei ii place bine facut... |
#26
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:17
abac, on 18 ianuarie 2023 - 09:15, said:
Romanilor le plac fripturile talpa si vinurile sirop. Si masinile sedan. mirel3003, on 18 ianuarie 2023 - 10:09, said:
Nici mie nu imi iese pe gratar-ul pe carbuni, pentru ca nu reusim sa aducem temperatura gratarului suficient de sus... pe gril pe gaz/electric iese pentru ca reusesti sa duci temperatura suprafetei de prajire la temperatura are trebuie... La mine e interesant cu ton-ul.. il pregatesc rare, il tai in feli si apoi iau 2-3-4 feli si le mai prajesc odata pentru sotie, ei ii place bine facut... Editat de florinellll, 18 ianuarie 2023 - 10:19. |
#28
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:23
burebista, on 18 ianuarie 2023 - 09:33, said:
Ala nu e singe, WTF? Problema mea nu e friptura medium rare. Ci promovarea ei intensa, faptul ca a devenit un standard peste tot, nu oricine stie sa gateasca, iar daca te duci la o bodega primesti carne cruda. Si cum medium rare e la moda, probabil multi inghit ce primesc. "Mmmm, foarte bun!" Cel mai probabil mananca carne cruda cum am mancat si eu. Oricum, mai comand carne de vita la pastele cailor. |
|
#29
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:23
Bursul, on 18 ianuarie 2023 - 09:25, said:
E o placere sa vad cum se scurge sangele prin farfurie. Ala NU este sange. Bursul, on 18 ianuarie 2023 - 10:23, said:
Dar ce e? Zeama aia roz care se scurge o fi suc de lamaie? Proteine https://www.davidwol...eat-isnt-blood/ Editat de iladi, 18 ianuarie 2023 - 10:24. |
#30
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:26
Mondeo, on 18 ianuarie 2023 - 10:22, said:
Talpicile se folosesc in pantofi sau ghete, friptura de vita arata asa... iladi, on 18 ianuarie 2023 - 10:23, said:
Ala NU este sange. Proteine Cum se gatea carnea de vita acasa? Era talpa si fara gust? |
#31
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:28
Don_Costica, on 18 ianuarie 2023 - 10:05, said:
Imi aduc aminte de o delegatie in Germania prin 2010, unul dintre baieti era la prima lui iesire afara si s-a gandit ca nu greseste daca ia aceleasi chestii ca mine la masa. M-a injurat ani de zile pe urma, ca n-a reusit sa manance medium-rare-ul pe care i l-a adus ospatarul. N-a avut curaj sa-mi zica pe loc, a asteptat ceva vreme Ma cam oftic ca mie nu-mi iese niciodata vita la gratar cum imi place mie. Probabil calitatea bucatarului lasa de dorit... Am fost in Spania la un restaurant argentinian. Mai ca era sa ne scuipe ospatarul cand fetele au trimis inapoi de 2 ori ceea ce era deja well-done la prima servire. |
#32
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:29
Deci daca ar fi pentru mine, ce mai low level ar fi medium, dar si aia as manca asa mai in scarba.
[ https://cdn.apartmenttherapy.info/image/upload/f_auto,q_auto:eco,c_fill,g_center,w_730,h_913/k%2FDesign%2F2022-06%2Fsteak-doneness-guide%2Fsteak-doneness-guide-lead-new - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#33
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:29
Asta pentru ca nu ai gustat...daca gusti nu o sa mai vrei ever sa pui gura pe well done.
Prima chestie importanta e vita. Vitele noastre sunt in special de lapte, deci nu o sa obtineti asa ceva, sau daca da, o sa fie chiar carne cruda sau mega tare. De exemplu un black angus maturat, un termometru de bucatarie, o tigaie pentru sigilat si un gratar iute si obtineti aproape asa ceva, gustul este inegalabil... Preferata mea, bistecca alla fiorentina sau/si tomahawk, mai sunt si altele dar astea sunt de top. Fișiere atașateEditat de Mondeo, 18 ianuarie 2023 - 10:42. |
|
#34
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:37
Bursul, on 18 ianuarie 2023 - 10:26, said:
Tu esti mai veteran. Poate mai sunt si altii pe aici care au mancat inainte de 2000 carne de vita. Cum era atunci? Tot medium rare? Cum se gatea carnea de vita acasa? Era talpa si fara gust? Avea tata un gratar de ala de fonta care se punea pe aragaz. Se incingea bine gratarul sa fumege. Drept e ca pe atunci era tare sa gasesti carne de vitel, nici nu se punea problema de Angus sau alte bazaconii (vorbesc de maxim anii '90). Se batea carnea (mno, vita noastra nu prea e de friptura) si se punea pe gratar doar cat sa prinda culoare (modelul ala de ars) si atat. Cea mai mare placere era sa inmoi painea in "sangele" ala de care sunt oripilati unii si acum. Deci da, in functie de posibilitatile vremii tot asa se manca vita si pe vremea lui Ceausescu. Bursul, on 18 ianuarie 2023 - 10:29, said:
Deci daca ar fi pentru mine, ce mai low level ar fi medium, dar si aia as manca asa mai in scarba. Imi aduc aminte ca acu cativa ani am facut o baieteasca cu vita si mult "sos". Probabil ca a fost cam mult "sos" (noi nu mai tinem minte multe detalii), dar fetele, cand au venit acasa, au jurat ca resturile din farfurii inca miscau. |
#35
Publicat: 18 ianuarie 2023 - 10:56
Bursul, on 18 ianuarie 2023 - 08:49, said:
Se tot promoveaza carnea fripta la exterior si cruda la interior. Cica e mai suculent. Gretos de-a dreptul. Jaful asta de friptura a ajuns sa fie by default la restaurante (alea mai ieftine la care ajung). Voua va place? Asteapta un pic sa ajungi in SUA si sa comanzi la un restaurant intalian ( dintre cele care isi pregatesc singuri carnea de la A la Z) un Ryb Eye steak BLUE si vorbim dupa aia. E drept ca nu e genul de restaurant la careo sa ai intrare facila, pe langa bani ai nevoie si de rezervare cu min 1 saptamana inainte. Pofta buna ! |
Anunturi
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi