Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Parul (Pyrus) - topic unic - cultura, soiuri, particularitati
Last Updated: Apr 25 2024 08:55, Started by
inevitabil
, Jan 28 2015 15:00
·
32
#1
Posted 28 January 2015 - 15:00
Deschid acest topic unde sa punem la comun cam tot ce stim despre cultura PARULUI, acest pom fructifer atat de apreciat si caruia ii merge atat de bine in tara noastra.
Vom putea vorbi aici despre: Soiuri de par: Autohtone (ex. Untoasa de Geoagiu, Triumf, Argesis, Republica etc) si Straine (Untoasa Bosc, Williams, Passe Crassane etc) Plantare si ingrijire (cerinte fata de sol, lumina, apa), daunatori (foc bacterian, psylla, etc), tratamente, scheme de polenizare, schema livada, longevitate Metode de inmultire (altoire, portaltoi compatibili pe soiuri) Idei de conservare si de desfacere a perelor: nu fiti secretosi, impartasiti si cu noi! Retete delicioase din pere: yummy! Si ca sa dau startul, va invit sa studiati aici un document foarte documentat despre diferitele soiuri de pere http://www.usapears....ia 03-2011.ashx Attached FilesEdited by inevitabil, 28 January 2015 - 15:02. |
#3
Posted 28 January 2015 - 18:29
Like Excelent subiect. M-am abonat.
Chiar voiam să-mi plantez câțiva pomi în grădină. Din păcate, e f mică (intră cam 6-7 pomi) și nu știu dacă pot pun câte unul din fiecare (cireș, gutui, păr, măr, prun) |
#4
Posted 29 January 2015 - 10:38
Cultura parului, cu multe detalii aici: http://www.agricool....uraParului.html
Iar aici aveti un instrument pentru a verifica ce soiuri se polenizeaza intre ele http://www.orangepip...ionchecker.aspx |
#5
Posted 01 February 2015 - 12:43
INEVITABIL trebuia sa se ajunga aici.te felicit pt initiativa de a grupa totul despre par aici.
|
#6
Posted 02 February 2015 - 19:56
As dori in toamna sa plantez o mica livada de pomi fructiferi peri. Am studiat temeinic dar nu ma pot hotari ,pentru o livada cat mai bio cu putine stropiri ,intre a alege soiuri antice/rustice sau soiuri ultramoderne aparute abia acum pe piata.Voi ce sfat imi puteti da? Multumesc
|
#7
Posted 03 February 2015 - 13:16
Fiecare soi are socoteala lui.
Soiurile rustice prezinta avantajul ca sunt rezistente la majoritatea bolilor/daunatorilor. Insa, in ani exceptionali, asa cum a fost anul trecut, chiar si ele cedeaza: am vazut cu ochii mei un mar paduret facut zob de rapan, iar un par paduret a dus la bun sfarsit doar cateva fructe (3-5 fructe la un pom de 6-7 metri!). Fructele soiurilor rustice sunt de calitate inferioara, iar productivitatea este deseori limitata. Soiurile nobile sunt sensibile la boli si daunatori, in schimb produc fructe de calitate superioara si multe. Eu as zice ca daca tot muncesti, sa pui soiuri nobile. |
#8
Posted 03 February 2015 - 17:04
EternalPain, on 02 februarie 2015 - 19:56, said:
As dori in toamna sa plantez o mica livada de pomi fructiferi peri. Am studiat temeinic dar nu ma pot hotari ,pentru o livada cat mai bio cu putine stropiri ,intre a alege soiuri antice/rustice sau soiuri ultramoderne aparute abia acum pe piata.Voi ce sfat imi puteti da? Multumesc Edited by bogdan_gmt, 03 February 2015 - 17:04. |
#9
Posted 04 February 2015 - 15:12
Are cineva date despre soiul, probabil autohton, numit PERGAMUT? ce soi este de fapt, origine, foto, caracteristici.
|
#10
Posted 04 February 2015 - 18:25
Nu cred ca exista soiul numit Pergamut.Probabil e o preluare gresita de la bergamota,bergamotiforma ,care se refera la una din formele perelor,adica sferic-turtita cu coaste.Un exemplu tipic in acest caz e soiul Olivier de Seres.
|
|
#11
Posted 05 February 2015 - 08:34
Exact. Asta e directia in care doream sa mergem. Ca tot asa cei batrani mai numesc unele pere "lucele". Eu cred ca e vorba de Lucas Alexander.
Attached Files |
#12
Posted 07 February 2015 - 18:56
Imi poate spune cineva diferenta dintre portaltoii urmatori?
Par-Pyrus Piraster Gutui A2 cautam niste Williams galben si rosu, am gasit la aceeasi pepiniera dar sunt in oferta cu ambele variante de portaltoi si nu stiu ce sa comand |
#13
Posted 07 February 2015 - 19:41
Par-Pyrus Piraster(par paduret)- cu acest portaltoi, parul achizitionat va creste mare, pentru ca este altoit pe un par paduret.
Gutui A2-un portaltoi de vigoare mica, parul achizitionat de tine va fi mai pitic dar vei face lucrari mai usor la el. Alegi in functie de trebuintele tale. |
#14
Posted 07 February 2015 - 19:45
Am inteles, multumesc! In cazul asta pe gutui voi lua, vreau sa ii pun paralel cu un gard, eventual sa incerc sa ii conduc in primii ani spre o forma aplatizata
|
#15
Posted 07 February 2015 - 19:55
Ok, foarte bine, in cazul asta cumperi altoit pe gutui. Dezavantajul este ca traiesc undeva intre 25-35 ani maxim.
|
|
#16
Posted 07 February 2015 - 20:00
#17
Posted 07 February 2015 - 21:38
inevitabil,cred ca perele ,,lucele'' (,,lucea ''numite in zona Arges) sint diferite de Alexander Lucas.
|
#18
Posted 08 February 2015 - 02:52
Eu am cumparat din piata un soi de par numit Lamaitza, altoit pe gutui. Mi-am dat seama ca e altoit pe gutui ca a emis dinspre radacina niste lastari cu frunza de gutui. Cunoaste cineva acest soi de par, cunoaste caracteristicile soiului. O fi o denumire locala? Deocamdata nu a rodit, dar creste vegetativ bine
|
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users