Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...
 Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...
 smart switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.

Smecher de talie grea

PH apa plata
 Recomandare Mocheta -pe suport pa...

ram upgrade asus rog strix

Alegere memorie USB

Manere clasice mobila sau push to...
 

Despre miturile alimentare moderne(carbohidratii ingrasa, fructoza ingrasa si e toxica, glutenul e toxic, cerealele ingrasa si sunt nesanatoase).

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
549 replies to this topic

#109
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,831
  • Înscris: 03.02.2007
Hai bre că prea ați sărit toți pe el!

#110
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Deh, suntem pe un topic în care se doboară mituri. Trebuia să sarim și să-l omorâm din fașă.

#111
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,104
  • Înscris: 17.01.2006

View Postshe_wolf, on 11 martie 2015 - 17:05, said:

Tu nu suporti sa fii contrazis Posted Image Oricine te contrazice e impertinent sau offtopic sau dilueaza discutia sau face flame s.a.m.d.
...
De fapt nici nu ma contrazice pe mine. skeptikal a inceput o treaba serioasa si uite unde s-a ajuns... Mi se pare normal ca moderatoul sa intervina in situatii de genul asta, mistocareala etc.

#112
she_wolf

she_wolf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,601
  • Înscris: 10.12.2014
Ce naiba, termină cu smiorcaiala, proxtu nu face misto! Trebuie să scrie 5875 de rânduri/postare, ca să te convingă?

#113
zildjian

zildjian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,644
  • Înscris: 21.03.2008

View PostEXIT, on 11 martie 2015 - 14:19, said:

La începutul anului au fost publicate rezultatele unui experiment efectuat pe șoareci modificați genetic în așa fel încât Neu5Gc să aibă asupra lor același efect ca cel pe care îl are asupra oamenilor. Au pățit inflamație sistemică și riscul de cancer hepatic le-a crescut de 5 ori.
Pfffaiii... Nu ma mai mira de ce oamenii de stiinta nu gasesc "leac" la sindromul metabolic.

View Postskeptikal, on 09 martie 2015 - 19:00, said:

Pierderea in greutate in cazul dietelor low-carb high-fat are loc din alte cauze decat acelea ale unui avantaj metabolic sau a unui defect de partitionare a energiei din cauza metabolizarii ineficiente a carbohidratilor, cauze pe care o sa le explic intr-o postare viitoare.
Mai repede, te rog. Multumesc!

#114
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Exit, asuma-ti postarile. Doar nu crezi ca poti sa arunci mereu soparle, dupa care sa strigi dupa moderator cand apare Proxtu si ti le combate. Plus ca firmatia ta "cercetătorii s-au apropiat recent de găsirea unei explicații"... E ca si cum ai zice ca "un asteroid a trecut razant pe langa Pamant, la vreo 300 de milioane de ani lumina distanta".

Edited by diorama, 11 March 2015 - 21:20.


#115
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,104
  • Înscris: 17.01.2006
Aha, rezultatele unui experiment publicate intr-un jurnal stiintific e soparla... Aripi de condor pentru leu ti se pare o combatere a studiului respectiv? Proxtu nu poate sa combata nimic, tu nu stii sa moderezi iar eu imi pierd vremea pe-aci.
:bye:

#116
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Pai raportează-i pe astia de te retin pe aici.

#117
skeptikal

skeptikal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 330
  • Înscris: 23.02.2008
Ramasesem dator de data trecuta sa va prezint un schimb de replici interesant intre autorii studiului original, Kekwick si Pawak si autorii altui studiu care critica concluziile la care au ajuns primii, anume ca pe dietele high carb se produce crestere in greutate si pe dietele high fat se produce pierdere in greutate, in cazul dietelor egale in calorii, independent de pierderile sau retentia de apa.

Raspuns Kekwick & Pawan

Acest raspuns al autorilor vine la 4 ani distanta de la studiul lor, timp in care au aparut lucrari stiintifice care contesta rezultatele lor, de aceea autorii simt nevoia sa-si apere rezultatele. Autorii au o reactie oarecum defensiva, precizand ca niciodata nu au propus diete high fat pentru slabirea pe termen lung, desi acestea s-ar putea sa aiba efecte benefice asupra satietatii.

Quote

We ourselves have never claimed any particular therapeutic benefit from the high-fat regime in the long-term treatment of the obese, and indeed have been at some pains in your columns to disclaim responsibility for this idea, and have more recently pointed out that such a regime may have undesirable side-effects. Such diets may, however, have some effects on appetite and satiety, even in the long term.


Autorii isi reafirma opinia conform careia rezultatele obtinute in studiul lor nu se datoreaza pierderii de apa, ci cresterii metabolismului, (considera ca pierderea mai mare de apa prin respiratie in cazul dietei high fat este o dovada indirecta a unei cresteri a metabolismului), insa accepta posibilitatea ca metodele folosite de ei sa fie imprecise. Mai mentioneaza ca pe dietele high fat se produce o substanta, care injectata in soareci provoaca pierderea de tesut gras ( e vorba de corpii cetonici) si mai mentioneaza faptul ca soarecii carora li se administreaza o dieta high fat prezinta o inhibitie a transformarii carbohidratilor in tesut adipos.

Quote

The only point over which we are in disagreement with both groups of authors is that they have fallen back on to the old argument that the different short-term effects of these diets must be to increase or decrease total body-water, since no other acceptable explanation offers itself.

We would agree with Olesen and Quaade’s contention that the methods leave something to be desired, but until better methods and more information are available, we have had to accept this conclusion.

1000-calorie diets supplied in the form of 90% fat or 90% protein both result in subjects producing a substance in the urine which will mobilise fatty acids from adipose tissue in vitro and cause loss of carcass fat when injected into mice. The same subjects on a 1000-calorie diet supplied as 90% carbohydrate for periods up to two weeks do not produce detectable amounts of this substance.

High-fat feeding in animals inhibits the ability of adipose tissue to synthesise fat from carbohydrate.


Raspunsul lui K si P a determinat o contrareactie din partea autorilor unuia dintre studiile care au ajuns la concluzii diferite.

Raspuns Olesen & Quaade

Autorii critica din nou afirmatia conform careia pe dietele high fat are loc o crestere a metabolismului, pentru ca nici K si P nu au demonstrat acest lucru si nici studiile ulterioare care au masurat TEF (thermic effect of food) nu au demonstrat acesta ipoteza.

Quote

SIR, In their letter of May 28, Professor Kekwick and Mr. Pawan repeat their claim that a decrease in body constituents other than water (i.e., fat) is involved in the weight-loss produced over a short period by a fatty diet; in other words, that such a diet brings about an increased tissue catabolism. If Kekwick and Pawan were right in this contention, it should be easy to demonstrate, during the high-fat period, the increase in energy expenditure which must necessarily accompany the accelerated combustion of fat. However, present evidence, including our experiment, is against any significant increase in metabolic-rate on a high-fat regimen.

Autorii mai critica si afirmatia conform careia exista o mobilizare mai mare a acizilor grasi in cazul dietelor high fat, pentru ca o mobilizare mai mare nu inseamna si o oxidare mai mare, ci pur si simplu o crestere a nivelului de lipide din sange.

Quote

Kekwick and Pawan’s demonstration of a fat-mobilising factor released on a high-fat regimen is most interesting, but does not exempt us from observing the law of constant energy: the fact that more fat is mobilised might be expected to result in hyperlipaemia, but it does not per se indicate that more fat is burnt.

De asemenea este criticata si afirmatia conform careia o pierdere mai mare de apa prin respiratie ar echivala cu o crestere a metabolismului, pentru ca experimente efectuate cu diete similare si in care cheltuiala energetica era similara au rezultat in pierderi diferite de apa prin respiratie, deci acest factor nu este dependent de dieta sau cheltuiala energetica, variaza din alte cauze.

Quote

The increase in insensible water loss which Kekwick and Pawan have found in patients on a fatty diet is no reliable indicator of a corresponding increase of the metabolic-rate; thus Passmore, Strong, and Ritchie found that evaporative water-loss varied considerably although calorie expenditure and diet remained unaltered.

In fine, autorii mai critica si argumentul adus de K si P, conform caruia animalele cu o dieta high fat prezinta o inhibitie a DNL (transformarea glucidelor in grasime), pentru ca s-a demonstrat experimental ca animalele se pot ingrasa pe o dieta high fat. Autorii mai aduc in favoarea pozitiei lor si faptul ca alte studii au ajuns la concluzii similare: diferentele de pierdere in greutate intre dietele high fat si high carb sunt temporare si se datoreaza pierderii sau retentiei de apa.

Quote

Nor should we be too much impressed by the fact, also referred to by Kekwick and Pawan, that high-fat feeding inhibits the in-vitro lipogenesis in adipose tissue from rats in view of the observation that rats do actually grow fat on high-fat diets.
Until the disappearance of fat is properly accounted for, we feel justified in "falling back on to the old argument": that achange in total body-water is the major reason for the changes occurring in body-weight when shifting between equicaloric diets rich in either fat or carbohydrate. In our support we may cite Benedict and Milner who demonstrated a large negative water balance on a high-fat diet and, conversely, a positive balance on a high-carbohydrate diet. Also Passmore et al., found a positive water balance in two persons receiving 1000 calories with 90% carbohydrate.

Cam asta e situatia cu celebrul studiu al lui Kekwick si Pawak, atat de des citat de Atkins si o serie de guru ai miscarii low carb, ca fiind dovada ultima a faptului ca exista un avantaj metabolic al dietelo high fat. Din analiza obiectiva a studiilor ulterioare se observa ca studiul initial a avut cateva neajunsuri majore care au dus la aceasta concluzie eronata:

-a fost de scurta durata si prin urmare incapabil sa observe efectele ulterioare ( faptul ca pierdrea sau cresterea in greutate sunt temporare, 7-10 zile)
-nu s-a masurat TEF ca sa se poata concluziona argumentat ca exista o crestere a metabolismului in cazul dietei high fat
-nu s-a masurat compozitia corporala, singura in masura sa se demonstreze ca pierderea sau castigul in greutate s-au datorat pierderii sau acumularii de tesut adipos

Cercetari ulterioare au infirmat concluziile acestui studiu prin studii pe o perioda mai mare de timp si prin masuratori ale TEF. Coroborat si cu infirmarea ipotezei ca exista un defect de metabolizare a carbohidratiilor, putem concluziona ca nu exista vreun avantaj metabolic al dietelor high fat sau vreun dezavantaj metabolic al dietelor high carb. Se slabeste ca efect al deficitului caloric, indiferent de compozitia dietei. Cauzele slabirii in cazul dietelor low carb trebuie cautate in alta parte (ma refer la dietele low carb in "free living conditions", pentru ca in conditii de laborator aceste diete nu prezinta nici un avantaj).


Observ ca s-a purtat o polemica infierbantata pe marginea studiului cu soarecii modificati genetic, carora li s-a administrat Neu5Gc. Observ cateva lucruri. In primul rand modul deformat in care unele persoane interpreteaza studiile stiintifice. Exista un imens "bias" in cazul unor persoane datorat in principal ideologiei la care adera. In functie de dogma in care crede interpreteaza si studiile. Studiile nu sunt privite obiectiv prin prisma a ceea ce sunt, ci prin lentila groasa a propriilor conceptii. Subiectivismul in interpretare duce la o deformare a rezultatelor acestor studii.

Persoana care a postat acest studiu nu a precizat in nici o clipa, referitor la acest studiu, cum ca ar demonstra ideea "carnea provoaca cancer". Autorii studiului nu au afirmat "carnea provoaca cancer". Si totusi alta persoana de pe acest forum, intr-o reactie cam exagerata afirma ca studiul sau persoana care l-a invocat pretind o relatie cauzala intre carne si cancer. Este un tip de argument care se cheama straw man argument, adica prezentarea deformata a pozitiei adverse intr-o polemica pentru a fi mai usor de combatut. Nimeni n-a afirmat "carnea provoaca cancer", cine a afirmat asta se lupta in gol, raspunde unei afirmatii pe care n-a facut-o nimeni.

Cred ca asta se datoreaza dogmatismului ideologic care-si pune amprenta pe capacitatea obiectiva de a judeca o situatie data. Despre ce este vorba in acest studiu? Pai in primul rand nu e vorba de consum de carne vs. cancer, ci doar de carnea rosie vs. cancer. Deci studiul nu vorbeste depre carne in general, ci concret despre carnea rosie. Studiul investigheaza ipoteze si propune posibile mecanisme, insa nu afirma ca a gasit cauza cancerului. Cred ca cel mult putem reprosa celui care a postat studiul afirmatia ca s-a facut un pas inainte in gasirea cauzei (ceea ce e oricum fundamental diferit de a si gasi cauza respectiva). Se poate sa fie un pas inainte sau dimpotriva sa fie baterea pasului pe loc, nu stim pana cand studii ulterioare pe animale intaresc concluzia studiului de fata si pana cand nu se efectueaza studii umane care sa demonstreze reproductibilitatea efectelor si la oameni.

Exista o traditie nefasta in randul adeptilor low carb de a subestima, pana la nihilism uneori, orice studiu epidemiologic si a studiilor pe animale, care le infirma dogmele (ceea ce nu-i opreste de a le cita cu voluptate atunci cand le intaresc credintele, mi-a duc aminte de J. Stanton de pe gnolls.org, care avea o intreaga serie de articole in care critica teoria balantei calorice, cu studii inclusiv pe soareci, carora le erau administrate diete keto si low carb, dovedindu-se bineinteles "superioritatea" primelor !)

Afirmatia conform careia modificarea genetica ii indeparteaza de metabolismul uman este eronata, este exact pe dos, ii apropie. Neu5Gc este o substanta pe care corpul uman nu o mai produce, o consumam din dieta. Ciudatenia face ca, desi cea mai mare parte este eliminata din corp, o mica parte este incorporata in tesuturi (de exempu in glicoproteine), insa in acelasi timp se declanseaza o reactie imunologica la aceasta substanta, identificata ca fiind straina de corp. Interesant este ca anticorpii la aceasta substanta raman la acelasi nivel in sange, la ingerarea acestei substante, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca, fie exista o specificitate imunologica (anumitor tesuturi li se permite sa incorporeze Neu5Gc fara a se declansa o reactie imuna) sau este nevoie de o cantitate mai mare sau un efect cummulativ pe o perioada mai lunga de timp, pentru a aparea o asemenea reactie.(sursa)

Cercetatorii s-au intrebat daca reactia imunologica declansata de ingerarea acestei substante, ar putea provoca inflamatie in corp si deci un mecanism plauzibil de explicare a cancerului. De aceea au incercat acest test pe animale. Testele pe animale au beneficiile si neajunsurile lor. Reprezinta o modalitate ieftina de investigatie stiintifica, produc rezultate rapid (datorita duratei scurte de viata a animalelor), nu se pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor etc. Au insa si neajunsuri: nu se pot trage concluzii definitive in ceea ce priveste reproductibilitatea efectelor si la oameni, datorita diferentelor intre specii si mai ales in cazul substantelor noi testate.

Insa exista o cunoastere destul de aprofundata a diferentelor si asemanarilor metabolice intre soareci si oameni, cat si reactia la anumite substante care urmeaza un tipar similar la ambele specii. Deci nu putem afirma aprioric ca orice test efectuat pe soareci nu este valid, din cauza diferentelor intre specii, pentru ca aceste diferente si asemanari se cunosc intr-o buna parte si se pot face predictii valide, care in general se confirma la testele pe oameni. In fapt, in mod curent se testeaza diferite medicamente pe soareci tocmai datorita cunoasteri a acestor tipare metabolice similare intre soareci si oameni. Daca experimentele pe soareci n-ar fi adus nici un progres in cunoasterea stiintifica ar fi fost abandonate de mult.

Deci, in multe cazuri se stie ca o substanta administrata soarecilor va actiona similar si in cazul oamenilor, iar in alte cazuri se stie ca aceste efecte sunt diferite. Problema apare in cazul substantelor noi, pentru care nu s-au facut inca teste si nu se stie daca efectele sunt sau nu similare. Situatiile deci trebuie judecate de la caz la caz, insa nu trebuie sa se porneasca din start de la concluzia ca aceste studii nu sunt relevante. Adevarul este ca nu stim daca sunt sau nu relevante, trebuie sa asteptam studii ulterioare, inclusiv pe oameni.

Neu5Gc se gaseste intr-o cantitate mare in carnea rosie, mai mica in lapte si nu este detectabila in carnea de pasare, in oua si in carne de peste (se gaseste insa, in cantitate mare in caviar). Aceasta substanta face parte din familia acizilor sialici. Dar ce sunt acizii sialici? Acidul sialic este o MONOZAHARIDA !!! Multii au sarit ca arsi fara macar sa inteleaga despre ce vorbesc !!

Sialic acids (Sias) aretypically found to be terminating branches of N-glycans, O-glycans, and glycosphingolipids (gangliosides) (and occasionally capping side chains of GPI anchors) (see Chapter 1, Figure 1.6). Their remarkable potential for biologically significant diversity justifies a separate chapter devoted to this one type of monosaccharide.

Apoi, soarecilor nu li s-a dat carne, ci un extract purificat de Neu5Gc, porcine submaxillary mucin, care este, repet, un tip de ZAHAR ! (nu sucroza, ci din familia zaharurilor) Cantitatea a fost foarte mare (neputandu-se ajunge la nivelul ei intr-o dieta obisnuita) tocmai pentru a putea detecta mai usor eventualele efecte.

Soarecilor li s-a eliminat proteina care codifica productia de Neu5Gc, tocmai pentru a-i face similar cu oamenii, si nu invers. Asta pentru ca oamenilor le lipseste gena care este responsabila de producerea Neu5Gc si nu mai produc acesta substanta, deci soarecilor li s-a eliminat acea proteina pentru a-i aduce mai aproape de metabolismul uman. Altii au inteles pe dos, cum ca interventia genetica ii indeparteaza de metabolismul uman, e tocmai invers. Am mai precizat ca nu au consumat carne, ci un extract purificat de Neu5Gc. Apoi au trebuit imunizati, pentru ca ei producand natural acea substanta, corpul lor nu produce anticorpi pentru ea si de aceea a trebuit sa le fie administrati anticorpi pentru acea substanta, alta modificare care sa-i aduca mai aprope de sistemul imunitar uman, care si el produce anticorpi pentru acea substanta.

Rezultatul este aparitia tumorlor canceroase. Asta inseamna ca la fel se petrece si la oameni ? In acest moment nu se poate raspunde la aceasta intrebare. Este un pas inainte? Nici la aceasta intrebare nu se poate raspunde precis. Insa este un alt element in plus adus cunoasterii stiintifice, care se poate dovedi valid sau nu.

Trebuie lamurite, in urma studiilor umane, urmatoarele probleme:

-macanismul este reproductibil si la oameni?
-de ce la soareci se produc leziuni tumorale la nivelul ficatului, iar in studiile epidemiologice carnea rosie este asociata mai ales cancerului colo-rectal?
-efectul se produce (daca se produce) si la doze similare celor dintr-o dieta obisnuita sau doar in doze farmacologice?

Cam asta aduce nou acest studiu, autorii n-au mentionat niciodata (si nici persoana care l-a postat) ca s-a gasit cauza cancerului: carnea. De aceea ma mira reactiile exagerate pe care acest studiu le-a starnit. Unele persoane datorita orbirii ideologice nu mai sunt capabile sa judece obiectiv in privinta lucrurilor care "par" sa le infirme dogmele.

P.S. 2 dintre autorii studiului si-au declarat un interes in aceasta chestiune, fiind membri ai unei firme biotech interesata de efectele Neu5Gc. Acest nu inseamna ca studiul isi pierde valabilitatea, ci doar ca exista cercetari "de frontiera" in care unii vor sa ocupe o pozitie cat mai solida. Ganditi-va ca daca mecanismul s-ar dovedi valid si la oameni, aceste firme care au un avans considerabil in cercetare, vor fi cele care vor domina piata eventualelor antidoturi.

Ajit Varki and Nissi Varki are co-founders and have equity interest in SiaMab Therapeutics, Inc., a biotech company with an interest in Neu5Gc and anti-Neu5Gc antibodies. In addition, Ajit Varki is a member of SiaMab Therapeutics, Inc. s Board of Directors and is a Scientific Advisor to the company. The terms of this arrangement have been reviewed and approved by the University of California, San Diego in accordance with its conflict of interest policies

#118
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,506
  • Înscris: 04.05.2006
Numai mie mi se par eeeeeextraordinar de lungi posturile lui Skeptical?  Nu am cum sa le citesc... parol

#119
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Sunt lungi, cu multe citate, și conțin mulți termeni tehnici. Numai când arunci cu privirea asupra lor și știi că are dreptate. Nu poate fi altfel decât cum zice el. Plus că-i sceptic de fel, neîntinat de vreo idee preconcepută.

Edited by proxtu, 16 March 2015 - 13:34.


#120
skeptikal

skeptikal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 330
  • Înscris: 23.02.2008
O sa prezint in continuare cateva studii clinice care investigheaza relatia dintre calorii si macronutrienti, atat in privinta persoanelor cu greutate normala, cat si a celor obezi sau diabetici. Iata unul dintre ele din 1964, in care gasim reverberatii ale studiilor lui Pennington si Kekwick si Pawak.

Calories Do Count

Subiectii experimentului au fost 4 persoane obeze (unii diabetici) si 1 persoana usor supraponderala. Toti au consumat diete hipocalorice in care proportia macronutrientilor a variat masiv, lipidele de la 12% la 83%, carbohidratii de la 3% la 64% si proteinele de la 14% la 36%. Dietele au fost consumate alternativ, o dieta high fat urmata de una high carb, urmata din nou de high fat si tot asa timp de 77 de zile. Fiecare dieta a fost tinuta minim 3 saptamani, uneori 4 saptamani sau mai mult.
Rezultatul a fost ca pierderea in greutate a fost constanta pe intreaga perioada a studiului, indiferent de compozitia dietei sau de tipul de grasime (saturata versus nesaturata). S-au observat variatii de greutate cand trecerea s-a facut de la o dieta la alta, datorita pierderii sau retentiei de apa, variatii care dupa cateva zile s-au stabilizat si pierderea in greutate a continuat dupa aceea.

From the foregoing, it appears obvious that under conditions of precise constancy of caloric intake, and essentially constant physical activity, qualitative modification of the diet with respect to amount or kind of fat, amount of carbohydrate, and amount of protein, makes little or no difference in the rate of weight loss. This statement applies to patients with simple exogenous obesity and to obese noninsulin-dependent diabetics. In view of the fluctuations which occur during the course of any weight loss regimen, it is obvious that data from short-term studies such as those previously reported from other sources can be totally misleading.

Insa autorii gasesc ca dietele high fat pot fi utile datorita senzatiei de satietate mai mare oferita de aceste diete, insa in cazul multor pacienti obezi nici acest lucru nu pare sa fie de ajutor, din cauza consumului compulsiv.

None of the foregoing is intended to suggest that relatively high fat, high protein diets may not have certain desirable features in regimens designed to prevent weight gain or to produce actual weight loss. There is good reason to believe that the satiety value of such diets is superior to diets high in carbohydrate and low in fat, and hence, may be associated with better dietary adherence. Unfortunately, many obese individuals with a pattern of compulsive eating tend to go on “carbohydrate binges,” regardless of the theoretically greater satiety value of a high fat regimen.


Alt studiu a aparut in 1967 si cerceteaza dietele low carb la subiectii cu greutate normala si cei obezi.

Some Metabolic Changes Induced by Low Carbohydrate Diets

Acest studiu clinic a avut o durata de 6 luni si a cuprins 2 grupe: una formata din 4 barbati cu greutate normala, care au consumat o dieta low carb avand un echivalent caloric necesar pentru mentinerea greutatii (2500-2900 Cal). 2 dintre barbati au consumat pe intreaga durata a studiului mai putin de 12g de carbohidrati pe zi, in timp ce ceilalti 2 au consumat in plus 50g de carbohidrati. Cealalta grupa a fost formata din 7 femei obeze au consumat tot o dieta low carb similara cu primul grup, singura diferenta fiind ca aceasta a fost hipocalorica.

Design-ul studiului a fost interesant pentru ca a permis comparatia intre 2 diete low carb in care variatia a fost doar in numarul de calorii. O alta inovatie a fost ca nu a existat o dieta high carb, singura variatie fiind intre procentele de lipide si proteine. S-a pornit in prima luna cu o dieta 70% lipide si 30% proteine si s-a ajuns peste 5 luni la o dieta 70% proteine si 30% lipide.

Attached File  Compozitie diete.png   41.68K   6 downloads

Rezultatele
In prima grupa, cea care a consumat o dieta low carb, insa normo-calorica s-a observat o crestere semnificativa a colesterolului si o tendinta progresiva de crestere a trigliceridelor, de asemenea a crescut nivelul acidului uric. Subiectii care au consumat cate 50 de grame de carbohidrati in plus au inregistrat o crestere mai putin pronuntata a colesterolului si trigliceridelor. Asta dovedeste ca imbunatatirea profilului lipidic in cazul dietelor low carb se datoreaza deficitului caloric care insoteste deseori aceste diete, cand aceasta variabila este controlata rezultatele sunt contrare celor observate uzual. Cand pacientii au trecut in ultima luna pe o dieta mixta (10% P, 40% L, 50% C) colesterolul a scazut semnificativ, stabilizandu-se apoi la valoarea de dinainte de studiu. Interesant este ca nu s-a observat cetoza desi dietele au fost practic fara carbohidrati. Nu s-au inregistrat pierderi in greutate, se infirma astfel mitul deseori invocat de adeptii low carb, conform caruia dietele low carb duc la slabire indiferent de nivelul caloric al dietei, lucru care nu s-a intamplat, desi timp de 5 luni carbohidratii au fost redusi drastic (2 barbati au consumat sub 12g si ceilalti doi au consumat cu 50g mai mult), insa caloriile au fost mentinute la nivelul metabolic normal.

In grupa a doua dietele au fost mentinute doar 3 luni. Spre deosebire de prima grupa, aici s-a observat cetoza. A crescut nivelul acidului uric si s-a observat ca acesta este corelat cu nivelul cetonelor, cand cetonele au scazut, a scazut si nivelul acidului uric, probabil datorita unui mecanism comun de eliminare din corp, cele 2 substante intrand in competitie. Colesterolul a scazut in prima etapa, insa apoi a inceput sa creasca revenind la valorile initiale, desi dieta a fost tot timpul low carb si hipocalorica. S-a slabit proportional cu deficitul caloric si nivelul de activitate fizica, s-au observat si perioade de platou care au fost insa depasite, datorate tot retentiei temporare de apa, uneori sincronizate cu perioada ciclului menstrual.

Dietele low carb au produs asa cum se astepta un nivel ridicat de satietate, desi dietele au avut doar 1200 de Cal, singura neplacere a fost monotonia acestora. Interesant ca nivelul cel mai ridicat de satietate s-a produs cand structura dietei a fost 70% lipide si 30% proteine, dieta care, asa cum au observat cercettatorii, este cel mai usor de urmat atunci cand se consuma carne, peste si produse lactate.

Autori concluzioneaza ca acest tip de diete sunt atractive pentru ca sunt mai permisive, insa atrag atentia ca slabirea se petrece ca efect al deficitului caloric si pierderile initiale de greutate in cazul acetui tip de diete se datoreaza eliminarii sodiului si a unei cantitati de apa. Se descrie si un posibil mecanism prin care in dietele high carb pierderile de sodiu si apa sunt mai mici.

The wide appeal of carbohydrate restricted diets may relate to the fact that they offer something different, are generally more permissive than the usual dietary programs for weight reduction, and the initial loss of weight is quite significant as a result of diuresis of salt and water; this is not related to an increased catabolism of fat and is hence artifactual. After this initial loss of weight as measured by the scales, continued and sustained loss of adipose tissue depends in the final analysis on prolonged restriction of calories, regardless of whether these are derived from fat, carbohydrate, or protein.

There is good documentation from a number of sources which demonstrates that the amount of salt excreted in the fasting or carbohydrate-restricted individual is a function of the metabolic mixture available to the cells. Carbohydrate in the metabolic mixture in excess of that derived from protein inhibits the sodium excretion of fasting. Sodium excretion is decreased when carbohydrate utilization is increased. Gamble et al. suggested that early in fasting there was a loss of extra-cellular fluid, loss of water from reduction of cell volume, and water loss from metabolism of cell substance and that these muiltiple factors accounted for the early weight loss in excess of caloric expenditure. Such findings have been observed by many others.

Se aminteste din nou in mod critic de studiul lui Kekwick si Pawan si se atrage atentia ca acest tip de diete ar trebui recomandate cu prudenta in cazul acelor persoane, carora o crestere a acidului uric in sange (asa cum s-a observat in cazul acestor diete) le-ar putea dauna.

While Kekwick and Pawan reported that weight loss was most rapid with high-fat diets at a caloric intake of 1.000/day, their experimental periods were of extremely short duration and the resulits reported were undoubtedly influenced by significant losses of salt and water.

The observation of elevations of blood urea nitrogen and of uric acid in obese patients on low-carbohydrate, calorie-restricted diets emphasizes the need for caution in the indiscriminate usage of such diets without proper supervision.


Alt studiu a analizat relatia dintre sodiu, carbohidrati si retentia de apa si a descoperit ca sarea din dieta accentueaza fenomenul de retentie de apa in cazul dietelor high carb.

Fat, Carbohydrate, Salt and Weight Loss

10 pacienti obezi au consumat diete hipocalorice high fat 80% sau high carb 80%, cate 24 de zile fiecare. S-a observat acelasi fenomen de slabire mai accelerata in cazul dietelor high fat, in primele zile, si de oprire temporara a pierderii in greutate cand pacientii erau trecuti pe dieta high carb. Insa dupa cateva zile pierderea in greutate si eliminarea de sodiu se stabilizeaza in cazul dietelor high fat, iar in cazul dietelor high carb, dupa cateva zile se reia pierderea in greutate si creste excretia de sodiu. In toata aceasta perioada oxidarea tesutului adipos are loc fara nici un fel de probleme, insa pierderea in greutate este mascata de retentia de apa. Balanta proteica pare sa fie dependenta intr-o mai mare masura de carbohidratii din dieta decat de lipide.

Tendencies toward weight stabilization and sodium retention were noted in the later phases of the fat-feeding periods in the absence of dietary carbohydrate. Conversely, weight and urinary sodium loss generally appeared in the later parts of the carbohydrate-feeding periods. It seems likely, therefore, that several servomechanisms are operative which appear to seek a sodium or extracellular fluid volume equilibrium, and that dietary influences on this are relatively self-limited in duration.

Analysis of the nitrogen excretion data indicated the tendency toward nitrogen retention even on marked caloric and protein-restricted diets. This was particularly apparent in the carbohydrate-dietary periods but was also seen in the fat periods.

The protein balances seemed to depend on the carbohydrate content of the diet and were independent of the inclusion of sodium and potassium itt the diet.

In studiile anterioare, autorii care au propus o eficienta mai mare a dietelor high fat au speculat ca parte din energie se pierde prin eliminarea corpilor cetonici prin urina, insa masuratori ulterioare au aratat ca ipoteza nu se confirma: doar 2g de acetoacetat se pierde in 24h. Autorii studiului de fata precizeaza ca o posibila sursa a erorilor din studiile anterioare, care aratau o pierdere mai mare de greutate in cazul dietelor high fat, se poate datora metodelor imprecise de masurare a apei pierdute.

Se mai mentioneaza ca desi in cazul dietelor high carb energia dietelor era furnizata in proportie de 80% de glucide, sursa primara de energie a metabolismului era grasimea din tesutul adipos (datorita deficitului caloric). Singurul "avantaj" metabolic pe care-l vad cercetatorii in cazul dietelor high fat este dezhidratarea.

In the present study, ketonuria was apparent only on the fat diets, but even at its most marked level it was insignificant when considered as a source of calories. Quantitative analyses of urinary ketone-body content carried out in periods of maximssal ketonuria showed the presence of only approximately 2 g of acetoacetate excreted per 24hr.

It is interesting to note, however, that even on our carbohydrate-containing diets the predominant metabolite is still fat, in this case of endogenous origin.

Unfortunately, many diets proposed to the public lay claim to the scientific validity lent them by studies such as those cited above. The present work confirms earlier reports, however, that the only metabolic advantage offered by a low-carbohydrate diet is its dehydrating potential.

Si inca un studiu din care o sa selectez un grafic sugestiv:

Energy intake required to maintain body weight is not affected by wide variation in diet composition

Au fost studiati pacienti care au urmat diete high fat si high carb perioade indelungate. Pacientii au reusit sa-si mentina greutatea stabila (dietele au fost eucalorice) in ciuda diferentelor mari in ceea ce priveste compozitia dietelor ( lipidele au variat intre 0% si 70%, glucidele au variat intre 15% si 85%. Deci, pacientii nu s-au ingrasat chiar daca au consumat 85% din calorii sub forma de carbohidrati si nu au slabit chiar daca au consumat 70% din calorii sub forma de grasimi.

Attached File  Low carb, high carb si slabire.png   38.54K   7 downloads

In ciuda variatiei semnificative a macronutrientilor din dieta, pacientul supus testului si-a pastrat greutatea constanta, nu exista diferente intre perioada cat a consumat o dieta high fat sau perioada cat a consumat o dieta high carb, atat timp cat caloriile au fost constante.

#121
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Ultimul mit de care a auzit e ca tre' sa mancam alimente alcaline ca sa nu avem un ph acid, pentru ca altfel nu slabim pentru ca organismul tine de rezervele de grasimi ca sa-si echilibreze ph-ul. Posted Image

#122
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Da, de parca mâncarea nu ajunge oricum in acidul din stomac, care-i mai puternic decât orice aliment.
Dar acidul din stomac se varsă in sânge direct, de aia nu suntem nemuritori.

#123
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Nu stii nimic Posted Image

#124
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Nu stii, dar am invatat pe aici.
Cum era ? Niste biscuiți pentru acid ? :D

#125
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Da, sa absoarba sucurile gastrice Posted Image

#126
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Ca sa nu se scurga in sânge si să-i ridice aciditatea. Mereu invat lucruri noi aici.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate