Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De ce este greu pentru microintre...

Intrebari despre carucior electric

Tester pH-ul apei

Achizitionarea unui subwoofer auto
 Aparat foto zoom mare

Smecheri vs populime

La multi ani @Lieutenant!

La multi ani @xmanyacs77!
 Tableta office

Comanda Mobexpert - o zi inainte ...

Ocolirea limitatoarelor de viteza...

Recomandare adeziv - pt pervaz PVC
 Sfat achizitie, Xiaomi 14 Ultra s...

Priza contorizare consum energie

Cat timp purtați o pereche d...

Problema Makita PLM 4628n
 

Despre miturile alimentare moderne(carbohidratii ingrasa, fructoza ingrasa si e toxica, glutenul e toxic, cerealele ingrasa si sunt nesanatoase).

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
549 replies to this topic

#127
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010
Mie imi plac postarile lui skeptikal, arata atata de bine incat chiar nu mai conteaza ce scrie in ele. Frumosul trebuie apreciat :P

#128
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Da, cum secera el miturile in stanga si-n dreapta, cam cum secera si Stefan cel Mare si Sfânt turcii pe câmpul de lupta.

#129
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Io n-am nimic cu Skeptikal, ba chiar sunt multumita ca postarile lui arata mult mai bine ca la inceput. Io am cu aciditatea asta. Asta mi se pare ca e mitul care face acum valuri, il tot aud in stanga si-n dreapta.

Edited by diorama, 17 March 2015 - 23:05.


#130
skeptikal

skeptikal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 330
  • Înscris: 23.02.2008
De ce se slabeste pe low carb ?

Daca pana acum am prezentat doar studii stiintifice, care demonstreaza ca slabirea si ingrasarea se produc datorita deficitului sau excesului caloric, m-am gandit sa prezint si opiniile unui cunoscut guru low carb, anume Michael Eades, autorul cartii Protein Power.

Low-carb and calories

Dr. Eades relateaza continutul unui email primit de la una din cititoarele sale. Aceasta relateaza ca in primii 27 de ani de viata a fost o persoana cu greutate normala, insa dupa nastere a inceput sa se ingrase si asa a ramas pana la varsta de 47 de ani. In ultimele luni a tinut o dieta low carb si a pierdut din greutate, insa de ceva timp procesul de slabire s-a oprit, in ciuda faptului ca nu consuma mai mut de 30g de carbohidrati pe zi. Il intreaba pe dr. Eades ce poate sa faca ca sa slabeasa in continuare.

Dr. Eades descrie cititorilor sai modelul standard de slabire in lumea low carb, model pe care proaspatul evanghelizat low carber il va invata pe de rost si care va deveni litania pe care o va servi oricarui doritor de "stiinta noua si revolutionara", cu constiinta faptului ca vorbeste despre Adevarul Absolut. Va deveni explicatia absoluta a obezitatii, a slabirii si orice explicatie alternativa, gen calorii, va fi respinsa categoric si catalogata drept anacronica, eronata si suspectata de a fi promovata de diverse interese economico-politice. Numai teoria lui Atkins si Taubes este cea Adevarata.

Se repeta deci povestea cu reducerea carbohidratilor, care duce la reducerea insulinei, care duce la cresterea glucagonului, care determina celulele grase sa elibereze lipidele, astfel diminuandu-se tesutul adipos si avand loc slabirea.

Quote

Let's look at what happens when we cut carbohydrates in the diet. First, we don't get enough carbs to replenish our blood sugar, so the body has to convert protein to glucose to make up the difference. The signal to do this comes from a rising level of glucagon, a hormone made in and released by the pancreas. In order for glucagon to do its job, the level of insulin in the blood has to go down, which it does. A low level of insulin and a high level of glucagon send a signal to the fat cells telling them to release their fat. You can think of it as opening the doors to the fat cells so that fat can easily get out. The body burns this fat for energy. As the body burns more, the fat cells release more. When the fat cells dump their fat, they become smaller. When your fat cells or adipose tissue becomes smaller, you become smaller. And you lose weight. Which is how it's supposed to work.

Numai ca atunci cand cititorul low carber se asteapta sa auda povestea pe care deja o stie pe de rost Dr. Eades detoneaza bomba, dar nu orice bomba, ci ditamai ogiva nucleara !

Quote

But there is a little glitch in all of this.

Although the lowered insulin and elevated glucagon open the doors to the fat cells allowing fat to come out to be burned, the fat comes out only if it's needed. If you are meeting all your body s energy needs with the food you eat, the body doesn't need the fat in the fat cells. On a low-carb diet your body burns fat for energy. But it doesn't care where this fat comes from; it can come from the diet or it can come from the fat cells or it can come from both. If you are consuming enough fat to meet all your body's requirements, your body won't go after the fat in the fat cells no matter how severely you restrict your carbs. You will burn dietary fat only and no body fat. And you won't lose weight. It's that simple.

E grav ! Daca si Michael Eades recunoaste ca fara deficit caloric nu se poate slabi indiferent de cat de mult reduci carbohidratii. Pai atunci se pune problema de ce sa mai reduci carbohidratii in primul rand ? Nu e mai simplu sa reduci doar caloriile ? Pe low carb trebuie sa reduci si carbohidratii si caloriile, ceea ce e mai dificil decat daca ai reduce doar caloriile. Si din nou de ce sa reduci carbohidratii daca slabirea se datoreaza doar deficitului caloric ? Aici aveti raspunsul la intrebarea pe care am adresat-o cu mai mult timp in urma: de unde stie corpul, in cazul unei diete low carb, ce grasime sa arda, intre cea din dieta si cea a tesutului adipos ? Raspunsul era evident: deficitul caloric este cel determinant, fara el se reduc degeaba carbohidratii.

Si acum raspunsul la intrebarea: de ce se slabeste pe low carb?

Quote

It has been shown countless times that when people go on low-carb diets they spontaneously reduce their caloric intake. Most foods available on low-carbohydrate diets are satiating and those following these diets get full quickly. They just don't eat that many calories. In most studies of low-carb diets people drop their caloric intake down to the 1500-1700 kcal range and are quite satisfied. At that level of caloric intake, they need a fair amount of their own body fat to make up the difference between their dietary intake and the 2400-2600 kcal (or more) that they burn every day. As they consume this body fat, they lose weight.

Dupa cum observati, Marele Mister al dietelor low carb este unul banal: dietele asigura un nivel ridicat de satietate, oamenii consuma mai putine calorii, se slabeste. Dietele low carb sunt doar diete low calorie deghizate. Se slabeste doar din cauza deficitului caloric. N-are nimic de-a face cu carbohidratii, cetonele, insulina sau alte fantasmagorii de genul acesta.

Am ales un guru low carb, pentru ca in acest caz mecanismul de slabire descris de el coincide cu mecanismul descris in literatura stiintifica. Plus ca prezinta avantajul ca nimeni nu-l poate banui de intentii dubioase anti low carb. Daca low carberii care cred cu religiozitate in orice spune Taubes & Co si resping orice studiu stiintific contrar credintelor lor, pe motive inchipuite, macar sa aiba incredere intr-un guru oficial al miscarii, in acest caz spune adevarul.

Dr Eades explica si cum se produce ingrasarea pe o dieta low carb: pur si simplu se consuma mai mult alimente bogate in calorii - nuci, seminte, branza.

Quote

After folks have been low-carbing for a while, they typically start to range out a little, looking for new and different foods that they can make a part of their low-carb diet. The foods they find that fit the bill are either low in everything: celery, zucchini, asparagus, cucumbers, all kinds of green leafys, and certain fruits or are high in fat (and calories) and low in carbohydrate. The latter include cheese, nuts, nut butters and all kinds of processed low-carb junk foods. The former don't contain many calories, but also don't provide much hedonistic bang for the buck, so are typically consumed fairly sparingly.

How about cheddar cheese, another common snack? Six one ounce slices of cheddar cheese contains a mere 2.15 grams of carbs, which is only a tiny blip on your carb radar. But these slices also provide you with 677 kcal, about a quarter of your entire day s calorie requirement.

A couple of ounces of dry roasted almonds after subtracting the fiber contain a little over 4 grams of effective carbohydrate. And 338 kcal.

Dry roasted pecans are even more calorically dense. A couple of ounces of those costs you only about 2 grams of carbs but almost 402 kcal.

Deci, degeaba isi restrictioneaza cineva carbohidratii, daca caloriile ingerate depasesc necesarul zilnic. Unii au impresia ca exista vreun avantaj al restrictionarii carbohidratilor in cazul persoanelor sanatoase, insa se amagesc singuri, nu exista un asemenea avantaj, cum nu exista nici vreun avantaj al starii de cetoza, ea nu determina slabirea de la sine, nu exista nimic "magic" in cetoza sau in dietele low carb, exista doar deficit caloric. Concluzie destul de amara pentru unii, care au contestat si luat in deradere teoria balantei calorice, ba chiar afirmau ca poti sa mananci oricat pe o dieta low carb si sa nu te ingrasi, ca, de fapt carbohidratii ingrasa, insulina etc.

Concluzia cea mai buna o reprezinta raspunsul lui Michael Eades, adresat unui cititor:

Quote

The hormonal event is the reduction of insulin allowing fat to exit the fat cells. As long as there is a caloric deficit, the fat will exit and be burned. If no caloric deficit, no fat leaves the cell. I don t know about the psychology of the hedonistic urge, but I do know that too many people believe that if they simply keep their carbs below a certain level, they will lose weight no matter how much they eat. Unfortunately, it doesn't work this way.


O sa prezint si opiniile unui cercetator foarte apreciat in comunitatea low carb, John Yudkin, autorul cartii Pure, White and Deadly. Este deseori pomenit in termeni admirativi de catre Gary Taubes in GCBC. Acesta nu credea ca grasimile saturate sunt responsabile pentru bolile cardiovasculare, ci zaharul consumat in exces. Vedeti de ce este atat de apreciat. Este si unul dintre pionierii dietelor low carb This slimming business carte scrisa mult inaintea lui Atkins. Din nou, nimic nou sub soare. Ni se pare noua ca acum s-a inventat roata, insa istoria are felul ei de a ne arata ca ne inselam. Dietele low carb au fost la moda si in anii '50, si in anii '70, si in anii '90, insa mereu sub o alta forma, cu alt ambalaj, cu alte justificari stiintifice. In anii '50 se afirma ca obezii nu pot metaboliza carbohidratii, in anii '70 se afirma ca slabirea se produce prin eliminarea cetonelor prin urina, anii '90 ni l-au adus pe Taubes si teoria sa cu insulina, Paleo a venit cu ideea ca nu suntem adaptati genetic la consumul de carbohidrati.

The treatment of obesity by the high fat diet the inevitability of calories

Yudkin afirma ca marea problema a obezitatii nu este ca nu se stie ce trebuie sa se faca, ci cum sa se faca. Pe scurt se stia inca din anii '60 ca pentru slabire e nevoie de deficit caloric, insa nu se stia cum e mai bine sa se produca acest deficit. Raspunsul cel mai simplu pare a fi adoptarea unei diete low carb care produce satietate si determina reducerea voluntara a caloriilor.

Quote

The difficulties in treating obesity lie not so much in that we do not know what to do, but that we do not know very well how to do it. What we have to do is to persuade the patient to eat less; it is in this that we often fail. One of the causes of failure is that the conventional low-calorie diets, restricted in both fat and carbohydrate, usually lead to hunger which the patient is unable, or unwilling, to tolerate.
In the last few years, many have found that diets restricted in carbohydrate only, and not in fat, give satisfactory weight-reduction without hunger.

Se pare ca singurul avantaj al dietelor low carb este acela ca provoaca o satietate mai mare decat o dieta traditionala care restrictioneaza caloriile, reducand si grasimea si carbohidratii, insa cum voi arata in postarile viitoare, lucrurile nu stau chiar asa.
Yudkin reface istoria dietei low carb incepand cu Pennington care credea intr-un defect al metabolismului carbohidratilor, continua cu studiile lui Kekwick si Pawak ce par a demonstra acest lucru, insa precizeaza ca studiile ulterioare au infirmat toate aceste concluzii.

Quote

Superficially, it appears that a diet which makes an obese person lose weight whilst allowing him unlimited fat refutes the orthodox contention that weight-loss can only be achieved by caloric restriction. This refutation of the orthodox rests on the idea put forward by Pennington (1953a) that obese people gained weight because of a metabolic defect. They were said to be unable to metabolise carbohydrate completely, so that it was oxidised only as far as pyruvic acid.

Later reports by Kekwick and Pawan (1953, 1956) were taken by many to support this view.
Kekwick and Pawan (1956) suggested that " obese patients must alter their metabolism in response to the contents of the diet ".

These conclusions, however, are unlikely, and extrapolation from them (e.g., by Mackarness 1958) unwarranted. As long ago as 1932, Lyon and Dunlop had obtained similar results and, quite reasonably, explained them as being due to variation in loss or retention of fluid.
Olesen and Quaade (1960) reached the same conclusions.

Explicatia reala pentru care dietele low carb duc la slabire este ca de fapt sunt diete low calorie si mecanismul este acela al cresterii satietatii si al reducerii aportului caloric. De remarcat ca inca de atunci se plangea de nespectaculozitatea acestei explicatii si cum publicul este mult mai inclinat sa creada tot felul de teorii exotice, dar nedovedite. Cat de mult seamana cu situatia de azi, in care se abereaza cu insulina, corpii cetonici, dietele keto etc.

Quote

It seems then fairly certain that, apart from these initial differences, a calorically restricted diet leads to weight-loss in the obese which is independent of the source of calories. This makes it unlikely that the" high-fat " diet recommended for the treatment of obesity owes its effectiveness to some peculiarity in metabolism. The alternative explanation is that the " high-fat " diet leads to weight-loss because, in spite of its unrestricted allowance of fat and protein, it is in fact a low-calorie diet. This was the explanation that one of us had already put forward (Yudkin 1958). Such a view is simple and orthodox, and therefore unspectacular. This is probably one of the reasons why many have preferred to accept the more exciting theories based on some postulated but unproven defect in metabolism.

Yudkin a efectuat si un studiu clinic pe pacienti obezi, carora le-a recomandat doar reducerea carbohidratilor fara sa le ceara si reducerea caloriilor. Rezultatul este ca pacientii si-au redus semnificativ caloriile, uneori chiar cu aproape 2000 Cal/zi.
Ceea ce e interesant este ca desi carbohidratii au scazut drastic, grasimile au scazut si ele in unele cazuri, iar proteinele au ramas cam la fel, de unde si nemultumirea lui Yudkin ca aceste diete sunt numite high fat, cand in cele mai multe cazuri cantitatea absoluta de grasime din dieta nu creste, ba uneori chiar scade. Ea creste doar procentual pentru ca se raporteaza la calorii mai putine. De pilda 100g lipide raportat la 3000 Cal reprezinta 33% din calorii, insa aceleasi 100g raportat la 2000 Cal reprezinta 45% din calorii.

Attached File  Deficit caloric in dieta low carb.png   47.36K   5 downloads

Acest lucru nu cred ca este pe placul liderilor miscarii low carb din zilele noastre care indeamna la consumul a cat mai multa grasime. Cum ar putea un low carber sa creada ca grasimea pe o dieta low carb ar trebui sa ramana cam la fel cu nivelul consumat uzual intr-o dieta obisnuita? Asa ceva este o blasfemie. Pentru un adept low carb nivelul de grasime dintr-o dieta obisnuita este mic, neadecvat, nu este in acord cu nivelul fabulatoriu, presupus a fi consumat in paleolitic.

Quote

These results show that the term "high-fat diet" is a misnomer; the correct term is "low-carbohydrate diet". We now also understand why this diet can lead to loss of weight in the obese. It is low in calories, and itis this which causes loss of weight, and not some peculiarity in carbohydrate metabolism.

Nevertheless, the origin of the term " high-fat diet " is understandable. Firstly, orthodox diets for weight-reduction restrict fat, but the low-carbohydrate diet allows unrestricted fat. Secondly, since the total intake of calories is restricted, the proportion coming from fat is usually increased.

Thirdly, and most important, the term "high-fat" derives from the confusion between "unrestricted" and "unlimited ". Attention has already been drawn to this (Yudkin 1959), when it was pointed out that "as much as you like" means only what it says. It means as much as a person wants to take, and not vast and unlimited amounts. As we see, in diets with restricted carbohydrate, "as much as you like" of fat turns out to be no more fat than before, and sometimes even less.

Deci, cam asta ar fi cu adevaratele cauze care provoaca slabirea in cazul ditelor low carb. Se produce o mai mare satietate, se consuma mai putine calorii, se slabeste. Acum intrebarea care se pune este ce anume din aceasta dieta provoaca aceasta satietate crescuta ? Despre acest lucru voi vorbi in postarea urmatoare. Vor fi din nou surprize !

#131
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010
Weekendul nu e weekend fara o postare marca skeptikal Posted Image

Referitor la postul tau (foarte bine aranjat, adevarul in curu gol ce sa mai...), uite eu si nevasta-mea am tinut keto (exemplu la indemana) si intradevar senzatia de foame nu exista chiar daca mancai foarte putin caloric (asta la inceput), dar dupa un timp mancam cam acelasi calorii ca si atunci cand nu mancam lowcarb. Cu toate astea tot am scazut in greutate fara sa fac vreun efort deosebit (cred ca media antrenamentelor a fost unu la 2 saptamanii).

Asa ca las-o mai usor cu dezinformarea Posted Image

Edited by badsica, 21 March 2015 - 13:20.


#132
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,840
  • Înscris: 03.02.2007
O părere și un comment despre acest tip de dietă. Cum dracului slăbește asta cu dieta high carb de 3000-8000 cal/zi, cu un regim raw vegan disociat. Pretinde că e în exces caloric și nu pune pe ea deloc mâncând numai un tip de fruct la o masă, în cantitățile necesare pentru a se sătura.

http://www.dailymail...oss-health.html

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6ePo5x4f55Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cică bagă 50 de banane(cam 7- 8000 calorii) și rămâne la fel

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/dtgS7vSSIJQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

http://www.dailymail...ean-figure.html

Edited by Digix, 21 March 2015 - 13:27.


#133
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Si eu mancam toate porcăriile fără sa mă abtin si pana la 35 de ani n-am pus nimic. Fratele meu nici acum nu pune, orice ar manca. Asta nu înseamnă ca mancam OK.
Oricum, problema nu sunt fructele. Si nu baga 50 de banane zilnic, o perioada lunga.

#134
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,840
  • Înscris: 03.02.2007
E și o treabă de metabolism, care se modifică destul de mult odată cu vârsta.

Posibil ca organismul să încerce să elimine singur din exces în unele cazuri.

#135
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Doar daca ai probleme cu digestia. Altfel, tot ce se digerabsi intra in sânge se depune, nu se mai arunca.

#136
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010
Eu sunt tare curios cum arata 3000-8000 cal/zi pe un regim vegan? Posted Image
Digestia are si ea un randament, mai ales daca ai helicobacter :) mai depinde si de mediul hormonal etc.

#137
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,840
  • Înscris: 03.02.2007

View Postproxtu, on 21 martie 2015 - 13:39, said:

Doar daca ai probleme cu digestia. Altfel, tot ce se digerabsi intra in sânge se depune, nu se mai arunca.
Păi cum explicăm atunci dieta lui tanti? Trebuia să ajungă ca un mic hipopotam. Ar putea ține de faptul că mănâncă doar un singur tip de macronutrient la o masă?

View Postbadsica, on 21 martie 2015 - 13:51, said:

Eu sunt tare curios cum arata 3000-8000 cal/zi pe un regim vegan? Posted Image
Digestia are si ea un randament, mai ales daca ai helicobacter Posted Image mai depinde si de mediul hormonal etc.

Păi vezi videoclipul. 50 de banane X 120 calorii = 6000 calorii numai la o masă.

Edited by Digix, 21 March 2015 - 17:46.


#138
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010
Ce volum ocupa 50 de banane?

#139
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,840
  • Înscris: 03.02.2007
Minutul 1:36, are 20 de banane în blender.

#140
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010
Femeii ii plac bananele ce sa mai zic ... :)

#141
skeptikal

skeptikal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 330
  • Înscris: 23.02.2008

View Postbadsica, on 21 martie 2015 - 13:19, said:

Weekendul nu e weekend fara o postare marca skeptikal Posted Image

Referitor la postul tau (foarte bine aranjat, adevarul in curu gol ce sa mai...), uite eu si nevasta-mea am tinut keto (exemplu la indemana) si intradevar senzatia de foame nu exista chiar daca mancai foarte putin caloric (asta la inceput), dar dupa un timp mancam cam acelasi calorii ca si atunci cand nu mancam lowcarb. Cu toate astea tot am scazut in greutate fara sa fac vreun efort deosebit (cred ca media antrenamentelor a fost unu la 2 saptamanii).

Asa ca las-o mai usor cu dezinformarea Posted Image

Da, acum ce sa zic ! Uite eu am un unchi la tara de 80 de ani care toata viata a fumat Carpati fara fltru, chiar si acum fumeaza, insa rupe filtrul la tigari, si n-are nici pe dracu ! Sa fim seriosi, chestia asta cu fumatul care provoaca cancerul e vrajeala ! Sau, uite alta experienta, anul trecut am facut sex tot timpul fara prezervativ si n-am lasat nici o femeie insarcinata. Asta cu sexul neprotejat si riscul de sarcina, de asemenea e vrajeala !

Observi unde incerc sa duc discutia ? Experientele noastre personale n-au nici o relevanta stiintifica. Cine dintre cei care citim ce ai scris tu a stat sa-ti numere caloriile, cine dintre noi a verificat ce ai mancat, cine dintre noi ti-a masurat metabolismul bazal, cine dintre noi ti-a masurat energia cheltuita cu exercitiile fizice, cine dintre noi ti-a verificat consumul de eventuale medicamente care este posibil sa interactioneze cu metabolismul, care dintre noi ti-a verificat starea de sanatate a glandei tiroide, care poate influenta metabolismul, care dintre noi ti-a verificat variatiile de glicogen si apa, care dintre noi ti-a facut un test DXA care sa ateste ca greutatea pierduta a rezultat din tesutul gras ? Si multe alte variabile de acest gen. Sau la urma urmei cine garanteaza ca ne spui adevarul ?

De aceea exista experimente stiintifice, ca sa separe opiniile, parerile, de fapte, ce este subiectiv, de ce este obiectiv. Ceea ce ai facut tu nu a respectat nici un criteriu de obiectivitate si de verificabilitate. Tot ce putem este sa te credem pe cuvant, insa atunci si tu trebuie sa ma crezi pe mine si unde ajungem ? Eu am dreptate, ba nu, tu ai dreptate, si tot asa ! Totul ar deveni o discutie sterila, diluata de pareri proprii, opinii, subiectivisme. De aceea exista experimente stiintifice, ca sa separe ce este obiectiv, de ceea ce credem noi ca este obiectiv.

Uite, iti dau un exemplu de esec al gandirii speculative. Oamenii de stiinta credeau nu demult ca zaharul fiind o dizaharida, avand deci o structura destul de simpla, usor de desfacut de organism, va ridica glicemia intr-o masura mult mai mare decat cartoful care continand amidon, deci o polizaharida, va fi desfacut mai greu. Insa cand s-a masurat, zaharul avea indice glicemic 65 si cartoful 85, iar unele varietati, cartoful russet, chiar 110. Iata deci ca ce credem noi, uneori chiar plecand de la date stiintifice concrete, nu este considerat adevarat pana nu se testeaza. Nu mai zic ca s-a intamplat chiar oamenilor de stiinta sa se insele, si asta chiar in urma experimentelor concrete. A se vedea exemplul cu Kekwick si Pawak care dupa ce au trecut pacientii pe o dieta high carb hipocalorica au observat ca acestia incep sa ia in greutate si au tras concluzia ca glucidele ingrasa, insa eroarea lor a consat in faptul ca experimentul lor a durat doar 10 zile, neputand observa ca dupa aceasta perioada apa este eliminata si se reia pierderea in greutate, asa cu s-a demonstrat ulterior in experimente cu durata mai mare de ordinul saptamanilor sau lunilor.

Cum putem deci crede noi ca tu, fara nici o pregatire stiintifica, fara a respecta criteriile unui experiment stiintific, ai dreptate si toti cercetatorii care au efectuat numeroase studii, extrem de riguroase, s-au inselat ? Scuza-ma dar ce propui tu este o naivitate ! Si apropo de dezinformare, eu nu mi-am prezentat opinii personale, ci am prezentat rezultatele unor experimente stiintifice, cum vede stiinta diverse subiecte care privesc nutritia. Deci daca ai probleme cu studiile si ai remarcat erori grave in ele (chiar asa, zeci de ani de experimente stiintifice la nivel mondial, ale unor zeci de mii de specialisti in domeniu sunt anulate de "experimentul" tau ?) te rog ca grabnic sa-i contactezi pe fiecare in parte si sa protestezi energic fata de calitatea stiintifica mizerabila a studiilor lor !

Referitor la clipurile si articolul din ziar, sunt mirat de naivitatea unora. Chiar nu si-a dat nimeni seama ca este un exercitiu de PR ? Pur si simplu putina propaganda raw vegan intr-o publicatie cu mare vizibilitate. Aceleasi metode ca si la low carberi, caloriile nu conteaza, se slabeste datorita fructelor, care dupa cum se stie contin acele enzime miraculoase, esenta vietii !
La unii sunt grasimile saturate, cetonele, la ceilalti sunt fructele, enzimele si glucoza. Fiecare cu fetisurile lor.

In primul rand ca, la fel ca si "experimentul" de mai sus, nimeni nu are garantia ca lucrurile s-au petrecut asa in realitate, nimeni nu poate verifica, aceasta cascadorie mediatica n-are nici o valoare stiintifica. Ca si mecanism se poate explica foarte simplu. Un consum mare de carbohidrati pe termen scurt nu duce la ingrasare, corpul este capabil sa se adapteze pe perioade scurte la excesul caloric provenit din carbohidrati, crescand nivelul oxidarii glucozei si crescand rezervele de glicogen, insa experimentele stiintifice au aratat ca daca se continua cu excesul caloric, dupa cateva zile rezervele de glicogen se umplu, oxidarea ajunge la o limita de la care nu mai poate face fata excesului de glucide, care incep sa fie transformate in grasime prin DNL (de novo lipogenesis).

Chestia cu 4000-5000 de Cal/zi pe timp nedefinit si fara ingrasare este un basm de adormit copiii. Uitati va arat un experiment similar din tabara cealalta.

Halfway Through My 21 Day 5,000 Calorie Experiment

Ambele diete sunt in dezacord cu modul de hranire al oamenilor de-a lungul evolutiei. Nu sunt cuoscute cazuri de abtinere de la consumarea unui macronutrient, cu exceptia cazului in care nisa ecologica nu o permitea (zona arctica de exemplu). Oamenii au consumat tot ce natura le-a pus la dispozitie si era comestibil.

Intre cele 2 diete este mai usor sa te ingrasi pe o dieta low carb (cum li se intampla multora dupa un timp) datorita unei preponderente a alimentelor bogate caloric, decat pe una raw vegan (dar nu imposibil) datorita densitatii calorice mai reduse a acesteia din urma. Se mai adauga fibrele care mai iau cu ele o parte din nutrienti, plus ca in lipsa procesarii termice biodisponibilitatea unor nutrienti (deci calorii) este mai redusa.

Freelee (care arata grozav si desi in articol afirma ca nu face sport, coapsele si oblicii ei spun cu totul altceva) este logodnica
lui Harley Johnstone aka Durianrider, un cunoscut blogger vegan 30bananasaday cu o aversiune pronuntata fata de low carberi si fanii paleo. Este adeptul unei diete 80-10-10 (C, P, L). Consuma in jur de 800g de carbohidrati pe zi, cam 6000 de Cal, insa se da cu bicla pe toti coclaurii Australiei in jur de 2-4 h/zi, uneori si mai mult. Ca sa va faceti o idee cum arata vedeti aici. La 1.85 are 65 de kg si pare destul de anorexic, in special masa musculara este subdezvoltata, insa aici este cu totul schimbat. Nu stiu ce schimbari de dieta, stil de viata exista intre cele 2 situatii. A scris si o carte Carb the fuck up ! A devenit celebru cu dieta de 30 de banane pe zi.

Nimeni nu poate verifica aceste informatii, insa este plauzibil sa arate asa, chiar cu un consum ridicat de carbohidrati, pentru ca mai totii veganii arata asa, adica slabi, problema lor este consumul uneori redus de proteine. Si asa cum am aratat anterior glucidele nu ingrasa, toata discutia din partea low carberilor cu insulina si glucidele care ingrasa este un non sens, insa asta nu inseamna ca dieta vegana este optima dpdv al nutritiei umane, insa daca este bine gandita (din pacate o mare problema in practica) poate continua indefinit (cu rezolvarea deficitului de B12), asa cum si o dieta low carb bine gandita poate fi tinuta pe timp indefinit, insa in practica cea mai mare problema este chiar alcatuirea unei diete echilibrate (insa am serioase indoieli ca in viata reala oricare dintre aceste diete ar atinge un nivel optim, atat din cauza unor deficiente structurale inerente, anume eliminarea unor grupe de nutrienti, cat si a organizarii in practica a unor diete care sa echilibreze aceste deficiente).

Tot ceea ce demonstreaza veganismul si dieta extrema a lui Durianrider este ca glucidele nu ingrasa, s-ar fi vazut asta in atatia zeci de ani, problema veganilor este ca sunt chiar prea slabi, uneori sub greutatea normala si isi restrictioneaza aberant o serie de nutrienti (afara de cazul cand dieta este pe motive religioase sau etice, aici trebuie respectate sensibilitatile), insa daca din motive nutritionale isi restrictioneaza, aici stiinta nu le da dreptate (cu exceptia grasimilor saturate).

Durianrider a fost invitat si in emisiunea lui Jimmy Moore. Despre JM v-am mai spus anterior ca este un loc comun in lumea low carb. Este cel mai mare realizator de interviuri (aproape 1000) cu personalitati din lumea low carb, paleo. Drama sa este ca a dezvoltat un soi de obsesie bolnavicioasa cu cetoza, pe care o considera un fel de Nirvana metabolica, starea primordiala a omului paleolitic etc. Tine de catava ani tot soiul de diete keto cu diverse variatiuni, mananca cantitati impresionante de unt, ulei de cocos, nu tine cont de calorii si arata cam asa (in stanga JM, in dreapta Durianrider). Din nefericire nu are nimeni curajul sa-i spuna sa se opreasca cu experimentele sale nutritionale aberante, din cauza influentei pe care acesta o are, nimeni nu vrea sa se puna rau cu el, sa fii vorbit de rau in emisiunea sa influenta nu-i tocmai bine pentru vanzarea de carti, conferinte platite etc.

Ca sa va faceti o idee cam cum arata o masa a la Jimmy Moore vedeti aici 5 oua si un calup de unt (da ati citit bine, un calup de unt la o singura masa). Consuma in jur de 20g de carbo pe zi si nu depaseste 30g pentru ca "se ingrasa" (se pare ca asta este "limita" sa fiziologica de toleranta a glucidelor). Saracul nu vede ca dupa ani de zile de low carb si keto e obez.

Cea mai buna reclama la veganism !

Hmm....parca m-as face si eu un pic de vegan !

#142
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,840
  • Înscris: 03.02.2007
Mai sunt vreo câțiva băieți care m-au băgat la idei.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Z7I2a4lQEcU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/p-C5mVu6StA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/OXmLLgP8CRA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#143
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Și pe mine. Sportivii tineri sunt adevărați distrugători de mituri.

#144
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010

View Postskeptikal, on 22 martie 2015 - 01:29, said:

Da, acum ce sa zic !

Ce ma intereseaza pe mine un studiu care in cazul meu e doar o poveste?!  nu toti indivizii sunt la fel.
Studiu zice ca pe keto nu slabesti dar eu slabesc? fac ceva pe el de studiu...


Asteptam cu interes postari si mai frumose, iti recomand sa folosesti fonturi diferite si colorate. Da si mai bine :)

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate